hart5 22.09.11, 12:34 Lis to nie wyrocznia, podobała mi się reklama wyborcza Wijasa. Pan Lis zaczyna tracić instynkt, może za dużo zajęć: Wprost, TV, onet. Kasa jest ważna, ale nie ma co przesadzać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: piwes Re: "To największy pajac tej kampanii". O kim mów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.11, 12:44 popieram! pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rg Re: "To największy pajac tej kampanii". O kim mów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.11, 13:20 "Największy pajac tej kampanii". O kim mówi Tomasz Lis? O sobie mówi najwyraźniej. Inaczej nie potrafię sobie tego wytłumaczyć bo jemu niechybnie wydaje się ze świat czeka na każde słowo które spłynie z ust tego cwaniaczka i manipulanta który przez zrządzenie losu i własny spryt z bezwględnością pod pachę stał się wyrocznią świata polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: "To największy pajac tej kampanii". O kim mów IP: *.ip.netia.com.pl 22.09.11, 13:30 Moim zdaniem Lis jest po prostu konserwatystą, w wielu sprawach to pokazywał. Niestety, w kraju w którym moherowa ciemnota, PiS-owskie zaprzaństwo i kibolska anarchia ręka w rękę pchają się do władzy, prawdziwy konserwatyzm jest pojęciem niemal nieznanym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sz. Re: "To największy pajac tej kampanii". O kim mów IP: *.pppoepub.vspace.pl 23.09.11, 12:28 Nazywanie Lisa konserwatystą,to jak nazwanie PO czy też PiS "partiami prawicowymi" albo stwierdzenie o "polskich obozach zagłady".....Przy okazji:w kiedy to się objawił ten rzekomy konserwatyzm Lisa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: "To największy pajac tej kampanii". O kim mów IP: *.ip.netia.com.pl 23.09.11, 12:38 to jak nazwanie PO czy też PiS "partiami prawicowy > mi" albo stwierdzenie o "polskich obozach zagłady".... ... i jak nazwanie kibolskiego oszołoma dyskutantem? Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: "To największy pajac tej kampanii". O kim mów 22.09.11, 13:42 Mnie spot rozbawił, podoba mi się ten pomysł. Na Wijasa i tak nie zagłosuję, bo w polityce miejsce powinno być dla ludzi, którzy coś osiągnęli, a nie od małolata nosili teczki i za zasługi dostają stołki. Jeśli dobrze pamiętam, radny Wijas jest bibliotekarzem. Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić, bo nie śledzę jego biografii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eh Re: "To największy pajac tej kampanii". O kim mów IP: 62.233.246.* 22.09.11, 14:00 www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,10333742,Najmlodszy_kandydat_PiS__jest_nas_wielu__nie_da_sie.html wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/10,88722,10334760,Spot_wyborczy__Kandydat_bije_dresiarzy_.html wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/10,88722,10334840,Spot__ktory_zniecheca_.html Nie wybrzydzaj. Odpowiedz Link Zgłoś
karmarys Re: "To największy pajac tej kampanii". O kim mów 22.09.11, 15:45 Ludziska! Poluzujcie gumę w majtach! po co się tak spinać! Podoba się Wam klip, głosujta na krypto-metalowca, nie podoba się, nie głosujta! Takie to proste! Każdy ma prawo do swojego zdania, nawet Lis. Jak dla mnie to radny pojechał dość ryzykownie, bo niewielka część społeczeństwa uwielbia taką muzę ani jak się dzieci boją tego co jest w TV a tego pana raczej się boją. Ale punkt za odwagę, próbować, żeby głosowali na CIebie, ze strachu. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berbeluch Re: "To największy pajac tej kampanii". O kim mów IP: 62.189.51.* 22.09.11, 15:27 Lis widocznie ma jakiś uraz, bo swojego czasu był jednym z pajaców kampanii prezydenckiej, a raczej nie kampanii a przedkampanijnych rozgrywek. Do tej pory się z niego śmieję jak sobie przypomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
ew-a35 "To największy pajac tej kampanii". O kim mówi ... 22.09.11, 12:45 A mnie sie spot podoba. Moze dla tego,ze zrozumialam przekaz pana Wijasa a Pan Lis nie bardzo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: "To największy pajac tej kampanii". O kim mów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.11, 13:03 Ja też zrozumiałam przesłanie, ale widać nie wszyscy "inteligenci" są na tyle otwarci. Jednakże jedno trzeba podkreślić: cel został osiągnięty :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sz. A Lis pajacem nie jest? IP: *.pppoepub.vspace.pl 22.09.11, 13:18 Osobiście nie znam Wijasa,partii,którą reprezentuje-wręcz nienawidzę.Nie widzę jednak różnicy w spotach wyborczych różnych partii.Oni i tak nie mają zamiaru realizować składanych obietnic,zatem cała kampania wyborcza jest cyrkiem,wygłupami,debilizmami...Natomiast Lis niech zdradzi kilka pikantnych szczegółów swego życia i nie chodzi mi o byłą (ani tym bardziej obecną...) żonę.... Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 Re: "To największy pajac tej kampanii". O kim mów 22.09.11, 13:16 ew-a35 napisała: > A mnie sie spot podoba. Moze dla tego,ze zrozumialam przekaz pana Wijasa a Pan > Lis nie bardzo? no bo ty ewuniu jestes inteligentna a lis nie ! Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 lis ma rację 22.09.11, 13:21 lis nie ma rację w jednej kwestii. nie ma racji, że ten, jak to kreśla lis, pajac jest największym pajacem ale zgoda ...jest jednym z liderów po tym występie. jak pomyślę sobie ,że ów własnie był kandydatem sld na prezydenta szczecina to już rozumiem dlaczego dalej rządzi krzystek i dopóki takie pajace, jak to określa tomasz lis, są dotąd będzie rządził krzystek. możliwe, że do 2050 ...aż zaleją nas pływające ogrody. nic dziwnego tez, że sld ma tak niziutkie sondaże. wijas jest odpowiedzia dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antobojar Za to Palikot ma rację i jego przekaz jest jasny IP: *.13-3.cable.virginmedia.com 23.09.11, 05:10 dla wszystkich.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koooo jaki slynny? to posmiewisko dno bagno zenada! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.11, 13:21 wont wijas kijas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apolityczny Antysldowski zajob mediów przybiera na sile IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.11, 13:29 Ani redaktor Lis ani redakcja Gazety Wyborczej, nie zauważyli, że w klipie jest zwrot "Głosuj mądrze". Zaś Pan Lis wyczytał "wybierz mądrzej" i na tej podstawie wydał swój osąd, który z lubością powieliła redakcja Gazety Wyborczej. Ten zajob antysldowski, który już nawet dzieci śmieszy, spowodował u redaktora Lisa jakąś dysleksję. Tym bardziej, z przekory, zagłosuję na pana Wijasa, bo mnie mierzi to, że dziennikarze usiłują ze mnie zrobić idiotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelA Re: Antysldowski zajob mediów przybiera na sile IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.11, 14:03 Ja tam na Wijasa nie zagłosuję, a sam spot uważam, za jeden z najlepszych jakie oglądałem. Nie popisał się pan redachtór, oj nie popisał ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
apostata666 "Największy pajac tej kampanii". O kim mówi Tom... 22.09.11, 13:35 bzdura - zjednej storny calkiem inteligentny komentator z drugiej strony skupil sie na opakowaniu nie na tresci, opakownie dla mnie ok w tej calej siecze zbawicieli swiata, w tresc chcialbym ale nie wierze ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
eeendriu3000 "Największy pajac tej kampanii". O kim mówi Tom... 22.09.11, 14:42 Świetny spot, najlepszy jaki dotąd widziałem. Krótko i na temat. Też na Wijasa nie oddam głosu, ale przynajmniej pokazał tym, co go lubią, że oddać na niego warto, bo przynajmniej jest gość pomysłowy i ma kolegów z piórami ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki towarzysze do akcji. IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.11, 15:04 no Wijasek podniósł poprzeczkę , co chwila w różnych stacjach tylko on . Cona to reszta? Flejter kręć Clipa, skóra ćwieki i irokez Odpowiedz Link Zgłoś
anika31 Re: "Największy pajac tej kampanii". O kim mówi T 22.09.11, 15:05 Nie no dawno się tak nie uśmiałam. Może inny kandydat nie sobie przyprawi pawie pióra w pupie (będzie zabawnie) i zaprosi wiolonczelistkę do spotu, będzie postrzegany jako poważny człowiek znający się na sztuce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: "To największy pajac tej kampanii". O kim mów IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.11, 15:13 pajacem to jest ten dziennikarzyna ze swoimi złotymi myślami ("widzowie są głupsi niż myślimy") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki Trash metal Jack Piechottta IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.11, 15:20 Flejter i Piechota i reszta tam Millery Oleksy. Tu jest wzór, Lemmy z Motorhead tstraszy od was i to sporo . Popatrzcie na siebie i zróbcie coś ze sobą. www.youtube.com/watch?v=qeHkgKDo-aE&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Bardzo dobry spot... teraz ma głos pan Wijas! 22.09.11, 16:41 Bardzo dobry spot... pan Wijas teraz ma głos! Ma szanse jakiej nie miałby robiac kampanie taka sama jak inni. Od niego teraz zależy co jednak powie zrozumiale dla wszystkich! Ma głos... moze to wygrac! Nie posłuzył sie oszczerstwami, epitetami... zwrócił na siebie uwage - BRAWO! Teraz jego ruch! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Bardzo dobry spot... teraz ma głos pan Wijas! 22.09.11, 16:56 Moze bym zmienił jedno czy dwa hasła w tym spocie... ale spokojnie teraz pan Wijas na licznych konferencjach w sprawie spotu, a takze w sprawie wypowiedzi znanych osób o jego spocie, moze teraz wszystko spokojnie powiedziec, o co mu chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Hej, dziewczyny i chłopaki od Wijasa! 22.09.11, 17:07 Nie dajcie sie tylko wpuscici w maliny i nerwowe krzyki o spocie czy epitety. Spokojnie mówicie o tym co pan Wijas chce zrobic i jakie ma opinie, spokojnie niech pokaże sie z dobrej strony, dobrym programem... zadne utarczki słowne z Lisem czy innym tygrysem. Nawet zaproscie pana Lisa na rozmowe o konkretach... jak sie zainteresował, to moze sprawdzic czy miał racje czy tylko sie pomylił osadzajac ludzi nie znajac ich! Moze wygrac duzo, ale spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Hej, dziewczyny i chłopaki od Wijasa! 23.09.11, 12:20 Spokojnie andreasie. Posłuchaj rozmowy pod krawatem z wczoraj... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Hej, dziewczyny i chłopaki od Wijasa! 23.09.11, 12:53 Bardzo dobra rozmowa, a dziennikarz dał ciała, bo wiekszą część rozmowy poswiecił na dywagacje o muzyce - zreszta myląc czesto osoby i fakty. Natomiast patrzac na biurko Pana Redkatora, gdzie miał multum notatek, co swiadczyło, ze sie przygotował do rozmowy, pomyślałem, ze powinien takze z grubsza dac szanse przygotowania sie do odpowiedzi interlokutorowi. Byłoby zapewne to z korzyscia dla audycji, bo byłyby konkrety. Albo powinien tez podejsc do rozmowy z biegu... bez notatek. Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Hej, dziewczyny i chłopaki od Wijasa! 23.09.11, 13:28 Cóż... Redaktor Chaciński ma osobisty stosunek do Sojuszu... Uważam, że i tak był bardzo powściągliwy. A co do meritum, uważam, że Jędrzej zdeklasował redaktora Chacińskiego, którego uważam za jednego z najlepszych naszych "pismaków", mimo, że czasem nie potrafi tego swojego osobistego żalu powściągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
hakuna07 Re: Bardzo dobry spot... teraz ma głos pan Wijas! 22.09.11, 22:01 andreas.007 napisał: > Bardzo dobry spot... pan Wijas teraz ma głos! > Ma szanse jakiej nie miałby robiac kampanie taka sama jak inni. > Od niego teraz zależy co jednak powie zrozumiale dla wszystkich! > Ma głos... moze to wygrac! > > Nie posłuzył sie oszczerstwami, epitetami... zwrócił na siebie uwage - BRAWO! > Teraz jego ruch! > Czekam na piechotę i resztę w trashowym wykonaniu międzynarodówki. Jak to jest, że partia ludzi skompromitowanych , przyciąga młodych do siebie? No chyba że w większości to potomkowie tychże, bo jak mówią o jabłku i jabłoni... Odpowiedz Link Zgłoś
wyszynekwanda "Największy pajac tej kampanii". O kim mówi Tom... 22.09.11, 17:30 Panie Lis, czas wyjąć korek z dupy (żeby nie było to - to takie piemonckie powiedzonko wzięte z Umberto Eco). Spocik jest wyrazisty i zabawny i jest jakiś, a to rzadkość w tej kampanii. Super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fun świeczkie panstfo IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.11, 17:53 ruszyli hurmem na forum pracownicy sztabu SLD, niektórzy logują się po kilkakroć :))))))))))))))) Jak to jest że pracownik biblioteki wydziera się bez sensu - bo jakie tam jest przesłanie? zamiast jak Flejterski promować się z książką. To flejterski podebrał pomysła Wyjcowi No zawsze można książkę jak jest nie świecka można taką książkę podrzeć i rzucić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,.,. Re: świeczkie panstfo IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.11, 18:16 witamy działacza pis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: "Największy pajac tej kampanii". O kim mówi T IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.11, 07:43 Masz rację. Lis sobie wyjmie i wsadzi w dupę tobie. To taki korek przechodni. Wyborczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Off Re: "To największy pajac tej kampanii". O kim mów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.11, 17:50 Byłem przekonany, że mówi o Grzegorzu Napie...kim. Mi tam się spot Wijasa podoba, ale i tak nań nie zagłosuję, bo to LSD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,.,. Re: "To największy pajac tej kampanii". O kim mów IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.11, 18:16 glosuj na IPS - prezes wygląda ostatnio jak by znowu był na proszkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fun lepszy jest Wabnic IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.11, 20:09 lepszy jest od świeczkiego panstfa niejaki Wabnic www.youtube.com/watch?v=3apeSUU_7Ew Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: lepszy jest Wabnic IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.11, 20:14 Gość portalu: fun napisał(a): > lepszy jest od świeczkiego panstfa niejaki Wabnic > > www.youtube.com/watch?v=3apeSUU_7Ew Przynajmniej fajne cycki :))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fun Re: lepszy jest Wabnic IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.11, 20:34 no tak, ekologiczne przesłanie też tu znajduję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Lis jest zwyczajnie zazdrosny IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 22.09.11, 20:49 bo zaden pajac nie lubi konkurencji ze strony innych pajacow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy-telniczka Re: Lis jest zwyczajnie zazdrosny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.11, 00:00 :)) podzielam zapis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Mierzenie temperatury pod pachą ... IP: *.cdma.centertel.pl 22.09.11, 21:10 już się nie sprawdza.Też sadzę, że Pan Lis jest chyba przepracowany. Moż powinien zmierzyć sobie temperaturę wsadzając sobie termometr w ....usta? Nie bredziłby przez jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 jak duzo nowych forumowiczow w tym watku 22.09.11, 22:24 komunisci zawsze opierali poparcie na fikcji i oszustwie. Odpowiedz Link Zgłoś
partyboi Szok...ale na plus 22.09.11, 23:33 Zagłosowałbym na typa, ale myślę że faktycznie zniechęci innych wyborców. W każdym razie - powiew świeżości na tym pełnym obłudy qrwidołku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kg Re: "To największy pajac tej kampanii". O kim mów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.11, 23:40 Dla odmiany Marek Hok nie musi śpiewać;-))) Robią to dla niego kołobrzescy samorządowcy, którzy napisali i nagrali piosenkę w rytmie rap www.youtube.com/watch?v=Oh8bZ_0_FX0 Fajnie posłuchać prezydenta, starosty i wójtów w nowym wydaniu;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy-telniczka Re: "To największy pajac tej kampanii". O kim mów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.11, 23:50 Spot: Podkład muzyczny - to wyrażona wrażliwość, osobowość kandydata. Ubiór osoby - to własne wyróżnienie się z grupy. Wypowiadane słowa - to osobowy powrót do "zespołu / tła". Przekaz słowny - dla mnie to standard ulicy: - Koniec drętwych mów. - Dość głupich wojen. - Świeckie państwo. - Godne życie, Wolność - to mój cel!!! - to osobowe oczekiwanie kandydata wobec ? - dla kogo ? Głosuj mądrze!!". - myślę, że nie ma głupich głosów, a bywają złe wybory. wczoraj poznałam 1-szy przekaz i to On / spot zniechęcił mnie do osoby. Pomijam tu własną opinie w temacie wymowy polonisty / humanisty. Odpowiedz Link Zgłoś
as9943 Kidawa-błońska tłumaczy radnego za suczki z PIS 23.09.11, 08:12 Kidawa POkrętne tłumaczenie .Wg kidawy np za morderstwo nozem odpowiada nie morderca tylko producent noża.Skoro partia nie może ukarać radnego to mam nadzieje że zespół muzyczny go skroi. Ascetoholix poda kandydata PO do sądu za piosenkę "Suczki" Zespół Ascetoholix w teledysku "Suczki" Fot. YouTube Zespół Ascetoholix zapowiedział wystąpienie na drogę prawną w związku z wykorzystaniem przez kandydata PO na posła Dariusza Dolczewskiego utworu "Suczki" w internetowym filmie z młodymi kandydatkami PiS do Sejmu. Dariusz Dolczewski, radny Wybory 2011. "Suczki" z PiS na profilu szefa młodzieżówki PO ( 13:29) Szef Młodych Demokratów - młodzieżówki PO - i kandydat tej partii do Sejmu z warszawskiej listy Dariusz Dolczewski na swoim profilu na Facebooku zamieścił film z młodymi kandydatkami PiS do Sejmu, w tle filmu słychać słowa piosenki: "hej suczki, my znamy wasze sztuczki". Dolczewski po nagłośnieniu sprawy przepraszał za ten wpis. Usunął też kontrowersyjny klip. Jak poinformował współautor utworu Dominik Grabowski, dzieło zostało wykorzystane bezprawnie, bez udzielonej zgody. W związku z tym zespół będzie dochodził ochrony swoich praw autorskich i pokrewnych na drodze sądowej. ck - Film wykorzystujący utwór mojego współautorstwa jako element rozgrywek przedwyborczych, został wielokrotnie powielony przez szereg serwisów prasowych, stając się jednocześnie głośnym elementem kampanii jednego z komitetów wyborczych. Pomijając poziom "spotu", to niedopuszczalne, aby kandydat na Posła na Sejm RP, (...), posuwał się do rażącego naruszenia praw autorskich - poinformował Grabowski. Kidawa-Błońska: On już dostał bardzo silną reprymendę Do oświadczenia odniosła się rzeczniczka sztabu wyborczego PO Małgorzata Kidawa-Błońska. - Z tego co wiem, ten filmik krążył w internecie i ktoś go zrobił. Darek Dolczewski zrobił tylko link na swoją stronę czy na swój Facebook i tylko tyle - powiedziała. Oceniła jednocześnie, że Dolczewski "rzeczywiście zrobił rzecz, której nie powinien zrobić". - Natomiast ktoś to wyprodukował i rzeczywiście zespół, który zrobił ten utwór ma prawo, by domagać się swoich praw i to jest słuszne. Na pewno nie robił tego Dolczewski, więc to nie jest dobry kierunek - zaznaczyła. Pytana, czy Dolczewski zostanie w jakiś sposób ukarany przez PO, odparła: - On już dostał bardzo silną reprymendę, przeprosił panie za to, że to zrobił i mam nadzieję, że na przyszłość będzie bardzo uważał na to, co linkuje, wiesza na swojej stronie. W związku ze spotem zaprotestowali także politycy. Przewodniczący Forum Młodych PiS Marcin Mastalerek zaapelował do premiera Donalda Tuska o wycofanie poparcia dla Dolczewskiego. Wicemarszałek Senatu Zbigniew Romaszewski powiedział w środę, że Dolczewski dopuścił się "grubiańskiego żartu". Odpowiedz Link Zgłoś
nowotka1 "Największy pajac tej kampanii". O kim mówi Tom... 23.09.11, 08:17 Świetny! Szkoda, że nie mieszkam w Szczecinie. Na pewno bym na niego zagłosował. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Jedrus ma ciagoty komunistyczne.. 23.09.11, 09:19 do metalu: czolgi(do rozbijania bram fabryk), armaty i transportery opancerzone.. Tak trzymac, male postkomunistyczne poyeby! Odpowiedz Link Zgłoś
ksantypasokrates "Największy pajac tej kampanii". O kim mówi Tom... 23.09.11, 12:00 Pan Lis zapomniał chyba , a może i nie wie ,ze w każdych wyborach jest mnóstwo takich Pajaców i Oni decydują o końcowym rezultacie wyborów Sztuką jest być super Pajacem i to się niekiedy udawało takim czarodziejom jak Lis & Company !!! Ale to już nie ta melodia !!!! Ona się już znudziła szerokiej publice !!! Ona ma juz innych super pajaców i za nimi zapajacuje w tych wyborach !!! A Pan Lis okaże się wyleniałym pajacem Saloonu z tamtej epoki !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
z00ropa LIS(t) Wijasa 23.09.11, 12:53 Szczecin, dnia 23 września 2011 roku Szanowny Pan Tomasz Lis Redaktor Naczelny Tygodnika „Wprost” Warszawa Szanowny Panie Redaktorze, Na internetowych łamach portalu Onet.pl w dniu 21 września br. pojawił się artykuł pt. „Niecodzienny spot kandydata SLD. »To największy pajac tej kampanii wyborczej«”, a w nim następujący fragment: „– To największy pajac tej kampanii. Ten gość całkowicie mnie zwalił z nóg. Zakończył swój utwór słowami »wybierz mądrzej«. Jest to pierwszy kandydat w historii, który wzywa wyborców by na niego nie głosowali – skomentował ten niecodzienny spot wyborczy Tomasz Lis, który wydaje dziś stronę główną Onetu.” (cyt. za: wybory.onet.pl/parlamentarne-2011/aktualnosci/niecodzienny-spotkandydata- sld-to-najwiekszy-paja, 1,4857263,aktualnosc.html) Cały artykuł, a w szczególności ten fragment odnosi się do mnie, a wszystko w kontekście mojej piosenki wyborczej i wideoklipu do niej. Pozwoli Pan, że się do tego odniosę. Powodem jest to, że szanuję Pana i Pańską pracę. Gdyby to była opinia anonimowego internauty, nie zaprzątałbym sobie tym głowy, jako polityk nauczyłem się mieć grubą skórę. Lecz tutaj głos zabrała osoba opiniotwórcza, popularny dziennikarz telewizyjny i publicysta, autor książek. Przykrość i poczucie niesprawiedliwości z powodu Pańskich słów są tym samym znacznie większe. Nie jestem pajacem, a tym bardziej „największym”. Jestem poważnym człowiekiem (co nie oznacza braku poczucia humoru czy dystansu do siebie, które, mam nadzieję, choć trochę mnie cechuje, a i może Panu nie jest obce?) i zależy mi na tym, by Pana o tym przekonać. Zanim przedstawię argumenty, pragnę jedną rzecz sprostować. Otóż w moim wyborczym wideoklipie nie śpiewam (!) słów: „wybierz mądrzej” lecz „GŁOSUJ MĄDRZE!”. Kiedy piszę te słowa, mój obraz obejrzało ponad 115 tys. widzów, skomentowało na różnych forach i portalach kilka tysięcy, a może kilkadziesiąt tysięcy osób. Jak widzę, nikt nie przeczytał błędnie, tylko Pan. Byłoby to zrozumiałe, gdyby tekst się nie wyświetlał – nie mam zbyt wyrazistej dykcji w tym utworze, delikatnie mówiąc. Lecz w sytuacji, kiedy można przeczytać, co śpiewam… Panu, profesjonalnemu szermierzowi słowa mówionego i pisanego, dbającemu o kulturę języka polskiego, nie muszę tłumaczyć, jaka jest różnica semantyczna pomiędzy dwoma sformułowaniami: moim prawdziwym a Pana, błędnie odczytanym. Pańskie przeinaczenie wypacza sens i asumpt do fałszywej interpretacji, jakoby wzywałbym do wybrania kogoś innego. A ja mówię o swoich, lewicowych postulatach i namawiam innych do głosowania zgodnie ze swoimi poglądami i poparcia mnie. Być może Pańska przykra i niesprawiedliwa opinia wynika z tego, że Pan mnie nie zna. Nie mam pretensji, pozwoli Pan, że się przedstawię. Jestem absolwentem filologii polskiej na Uniwersytecie Szczecińskim, studium podyplomowego „Komunikacja społeczna i media”, prowadzonego przez Polską Fundację Upowszechniania Nauki w Warszawie, studiów doktoranckich w Instytucie Badań Literackich PAN, rok temu otworzyłem przewód doktorski. Publikowałem na łamach uznanych czasopism literaturoznawczych. Od 2002 roku jestem radnym Szczecina, w tej kadencji przewodniczącym komisji ds. kultury, w której zasiadam od początku swojej działalności w samorządzie. W minionej kadencji parlamentu byłem ekspertem Sejmowej Komisji ds. Kultury i Środków Przekazu z ramienia Klubu Poselskiego SLD przy nowelizacjach ustaw o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej i o radiofonii i telewizji. Zasiadam od 2010 roku w Radzie Programowej TVP Polonia, wcześniej, przez osiem lat, byłem członkiem Rady Programowej Polskiego Radia Szczecin. Prywatnie – od ośmiu lat jestem żonaty, a od sześciu – jestem szczęśliwym ojcem. Być może jako pajacowanie odebrał Pan formę wideoklipu. Przykro mi, że nie wyczuł Pan performatywności przedsięwzięcia, ironicznie skierowanego wobec innych, bardziej gładkich medialnych przekazów wyborczych. Przełamać dotychczasową konwencję i w intensywnej i lapidarnej formie powiedzieć coś ważnego o lewicowych wartościach, o demokratycznych fundamentach nowoczesnego państwa – takie założenie patronowało mojemu pomysłowi. Zostawia to być może niedosyt, ale program SLD jest powszechnie dostępny i można do niego sięgnąć, jest poważną i bogatą merytorycznie propozycją. Podsumowując, mnóstwo widzów zrozumiało tę konwencję, Pan się z nią, niestety, rozminął. Jeśli pajacowaniem nazywa Pan fascynację muzyką spod znaku ciężkich brzmień, obraża Pan nie tylko mnie, ale i wielu wspaniałych ludzi, moich znajomych i nieznajomych, którzy tworzą ten rodzaj muzyki, słuchają go i sprawia im to radość. Jest to różnorodne grono, w którym bez problemu znalazłby Pan partnerów do dyskusji jak równy z równym. To, że heavy metal i pochodne nie odpowiadają Pańskim gustom, nie oznacza, że ludzie, którzy metalem żyją, są pajacami. To schemat myślowy obcy człowiekowi na poziomie. Szanowny Panie Redaktorze, to, że nazwał mnie Pan „największym pajacem tej kampanii” może było przypadkiem, może wynikało z niewiedzy. Błędy zdarzają się najlepszym. Po tym, co napisałem, liczę, że przekonałem Pana o niesprawiedliwości prawdopodobnie pochopnej oceny. Jest Pan kulturalnym człowiekiem. Jestem przekonany, że zachowa się Pan dżentelmeńsko i przeprosi mnie publicznie: czy na portalu Onet.pl, gdzie słowa te padły, czy w autorskim programie telewizyjnym czy też na łamach tygodnika „Wprost”. Jestem także gotów spotkać się z Panem w ramach publicznej rozmowy, by przekonać Pana o moim prawdziwym charakterze. Mam nadzieję na Pańską godną reakcję, Pozostaję z wyrazami szacunku, Jędrzej Wijas PS. Na znak dobrych intencji przesyłam Panu w prezencie dwie książki (a nie dwa miecze!). Pierwsza z nich, „Szczecin przyjazny, Szczecin nowoczesny” prezentuje publicystykę samorządową mojego pióra oraz wybór interpelacji na forum Rady Miasta Szczecin. Druga to publikacja pokonferencyjna z serii „Inna Scena” pt. „Koniec męskości? Konstrukcje męskiej tożsamości w polskim dramacie i teatrze w perspektywie gender i queer”. Tam znajdzie Pan mój tekst o męskim honorze. Zachęcam do lektury, może przekona ona Pana, kim jest i kim naprawdę nie jest nadawca niniejszego listu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konkretny w klipie Wijas wydaje się być mężczyzną... IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.11, 23:54 ale w tym liście przesadził, dawno takiej wazeliny nie widziałem. I to w stosunku do kogo? Do zwykłego siepacza i funkcjonariusza rządzącej ekipy. "Kulturalny Lis"? To żart? Przecież ten facet jest chamski /w stosunku do swoich współpracowników a zwłaszcza rozmówców z pewnej ściśle określonej grupy politycznej/. Ogólnie list Wijasa to zwykłe lizodupstwo i żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Lis nie będzie przepraszał IP: *.dynamic.chello.pl 24.09.11, 07:55 redaktor Lis nie będzie przepraszał pajaca, bo stwierdził że nie jest w błędzie. Dziwne to rozumowanie. wiadomosci.dziennik.pl/wybory/sld/artykuly/357708,kandydat-sld-na-posla-oczekuje-przeprosin-od-tomasza-lisa.html "Nie będzie żadnych przeprosin. Potwierdzam to, co powiedziałem" - w ten sposób zareagował Lis, poproszony przez PAP o odniesienie się do piątkowej wypowiedzi kandydata SLD. W takiej sytuacji pozostaje napisanie listu otwartego do tramwajarki Krzywonos: wiadomosci.dziennik.pl/wybory/po/artykuly/357711,krzywonos-popieram-premiera-bo-mam-do-niego-pelne-zaufanie.html "Nie namawiam was, żebyście na tego czy owego głosowali, ale błagam na wszystkie świętości, nie głosujcie na tego, na którego ja nie będę głosować" - stwierdziła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy-telniczka Re: w klipie Wijas wydaje się być mężczyzną... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.11, 10:53 Lisa kiedyś uważnie słuchałam, aby zrozumieć "Co z Ta Polską" .... jest / będzie. Od pewnego czasu przestałam słuchać, ponieważ taka droga dialogu skutecznie psuje naród, kraj, dla biernych obserwatorów program - jest smutnym kabaretem. Opisane przez autora zachowanie - to moda i współczesna metoda, ale nie standard i nie praktyka w wykonywaniu poleconych, powierzonych zadań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smark Lis to największy pajac telewizyjny. IP: 213.155.180.* 26.09.11, 10:16 Lis to największy pajac telewizyjny. I do tego bardzo kosztowny pajac. Odpowiedz Link Zgłoś