Dodaj do ulubionych

Wieża ciśnień

28.03.04, 21:53
Propozycje zagospodarowania tego ciekawego obiektu.
Obserwuj wątek
    • wuster Re: Wieża ciśnień 29.03.04, 14:56
      Byłem w środku wieży kilkanaście lat temu i pamiętam,że górna jej część
      zajmowana jest przez ogromny zbiornik na wodę i bez jego usunięcia nie bardzo
      można w jakikolwiek sposób ją zagospodarować. Pozdrawiam.
      • keyzan Re: Wieża ciśnień 01.04.04, 23:11
        Lubie chodzic na spacer pod wieżę ciśnien, a to dlatego że z pagórka , na
        którym jest zbudowana jest bardzo ładny widok na Złocieniec.Myślę,że wieża
        doskonale nadaje się na punkt widokowy( podobnie jak niektóre latarnie
        morskie. Zrobić do niej uczciwą alejkę rowerową ,przed wieżą mini kawiarenkę
        na świeżym powietrzu(2-3 parasole), a gdyby poprowadzić trasę rowerową dokoła
        stawów i w stronę Kańska przez las to juz całkiem byłoby super.
        • 33kk Re: Wieża ciśnień 02.04.04, 11:27
          Można wewnątrz zawiesić wahadło Foucaulta, zamontować otwierany dach i
          teleskop. Byłoby doskonałem miejsce dla uczniów wszystkich szkół do nauki
          fizyki i astronomii. Potrzeba tylko pasjonata który to wszystko zorganizował.
          • keyzan Re: Wieża ciśnień 07.01.05, 17:09
            33kk napisał:

> Można wewnątrz zawiesić wahadło Foucaulta, zamontować otwierany dach i
            > teleskop. Byłoby doskonałem miejsce dla uczniów wszystkich szkół do nauki
            > fizyki i astronomii. Potrzeba tylko pasjonata który to wszystko zorganizował.

Czy coś się zmieniło w wieży ciśnień?
            • zlocieniec Re: Wieża ciśnień 07.01.05, 21:35
              W Wieży Ciśnień jest zamontowany nadajnik net@reny do przekazu internetu droga
              radiową.
              • keyzan Re: Wieża ciśnień 07.01.05, 22:44
                Super, kto wpadł na ten pomysł? A czy jest tez wewnatrz mozliwość korzystania z
                internernetu?Ok , wiem,ze to odludzie,ale ....wszystko mozna
                • sircom2 Re: Wieża ciśnień 08.01.05, 08:44
                  U nas niestety brakuje pasjonatów. A parasole to nie najlepszy pomysł bo
                  rowerem nie można jeździć po pijaku znaczy po piwie to raz a dwa na cole nikt
                  nie bedzie przyjeżdżał :)- chociaż punkt widokowy czemu nie, jeszcze lepszy
                  widok jest z niedalekiej wieży PPOŻ.
                  • 33kk Re: Wieża ciśnień 07.01.06, 09:38
                    Mam tylko nadzieję,że jest zabezpieczona i przetrwa jeszcze przez jakiś czas.
                    Może znajdzie się dobry pomysł na zagospodarownie tego ciekawie położonego
                    obiektu.
                    • keyzan Re: Wieża ciśnień 07.01.06, 14:17
                      Minęły prawie 2 lata i nic się nie dzije wokó wieży ciśnień i z nia sama.A
                      właściwie to co na to Ratusz?
                      • pawelek86 Re: Wieża ciśnień 08.01.06, 23:20
                        Z tego co wiem ( a wiem doskonale:D)Wieża jest własnością prywatną i Ratusz w tej sprawie ma tyle do powiedzenia co Żyd za okupacji:).
                        • jleszcze Re: Wieża ciśnień 08.01.06, 23:24
                          " [...]i Ratusz w tej sprawie ma tyle do powiedzenia co Żyd za
                          okupacji:)."

Bez komentarza.
                          • pawelek86 Re: Wieża ciśnień 10.01.06, 10:34
                            Jak bez komentarza to po co ten post??
                            • jleszcze Re: Wieża ciśnień 10.01.06, 11:40
                              A taki miałem kaprys
                        • wuster Re: Wieża ciśnień 11.01.06, 17:41
                          Jesteś właścicielem? :)
                          • pawelek86 Re: Wieża ciśnień 12.01.06, 11:59
                            blikso ale niezupełnie.
                            • avelina1 Re: Wieża ciśnień 12.01.06, 13:15
                              pewnie urzednikiem, ktory sie nudzi
                              • pawelek86 Re: Wieża ciśnień 16.01.06, 15:01
                                Niestety też nie.
                                • keyzan Re: Wieża ciśnień 21.01.06, 20:17
                                  Jęśli znasz właściciela, to daj znać, czy czasem nie ma ochoty sprzedać
                                  wieży.Pozdrawiam
                                  • zlocieniec Re: Wieża ciśnień 22.01.06, 12:24
                                    Przecież wieża nie jest pusta w środku, tam jest mnóstwo mechanizmów wodociągowych.
                                    • pawelek86 Re: Wieża ciśnień 23.01.06, 13:39
                                      Nie znam osobiście właściciela wieży ale jest mało prawdopodobnew żeby chciał
                                      ją sprzedać obiło mi sie o uszy że to hobbysta który ma więcej takich obiektów
                                      rozsianych po Polsce. Fakt wieża pusta nie jest ale nie jest też wykorzystywana
                                      do celów wodociągowych więc chyba można było by ją opróżnić.
                                      • zlocieniec Re: Wieża ciśnień 23.01.06, 14:28
                                        Skąd wiesz, że nie jest wykorzystywana do celów wodociągowych??
                                        • 33kk Re: Wieża ciśnień 23.01.06, 15:56
                                          Nie pracuje już ze 20 lat. Wewnątrz są "okrężne" schody, kilka rur biegnących
                                          centralnie do i od zbiornika, który wypełnia 1/4 dystalną wieży.
                                        • pawelek86 Re: Wieża ciśnień 24.01.06, 13:26
                                          wieża nie pracuje bo technika wodociągowa uległa zmianie. Dwie wieże tego typu
                                          stoja takze koło torów kolejowych.(dojazd od ulicy Piaskowej). Jeszcze rok temu
                                          były one na sprzedaż teraz nie wiem czy jest to jeszcze aktualne. Moze ktos z
                                          forumowiczów kupi i zagospodaruje te fajne obikety. Bedziemy mieli w Złociencu
                                          małe Kuala Lumpur:)
                      • 33kk Re: Wieża ciśnień 21.01.07, 11:47
                        Coś się zmieniło?
                        • keyzan Re: Wieża ciśnień 21.01.07, 21:20
                          Nie zmieniło się. Wieża ciśnień podnosi ciśnienie , z tą różnicą,ze nie
                          ciśnienie wody, lecz ciśnienie krwi. Wieża nadal straszy zaniedbaniem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka