Dodaj do ulubionych

Odkryj na dobre Szczecin. FAJNY pomysł na promo...

04.01.12, 14:53
Najwazniejsze sa te podkreslniki.
Dzieki temu promocja_jest zajefajna :)

A tak na serio to to jest... marketingowy belkot. Pieniadze wyrzucone w bloto. Nikogo takie cos nie zacheci ani do zamieszkania ani do inwestowania w Szczecinie.
Obserwuj wątek
    • fablepl Re: Odkryj na dobre Szczecin. FAJNY pomysł na pro 04.01.12, 15:29
      nie ma zachęcać do zamieszkania, tylko do odwiedzenia. jak ktoś przyjedzie i zobaczy to sam zdecyduje czy cche wrócić czy zostać na dłużej.
      • gradus2004 Re: Odkryj na dobre Szczecin. FAJNY pomysł na pro 04.01.12, 15:45
        fablepl napisał:

> nie ma zachęcać do zamieszkania, tylko do odwiedzenia. jak ktoś przyjedzie i zo
        > baczy to sam zdecyduje czy cche wrócić czy zostać na dłużej.

a sadzisz, ze zacheci do odwiedzenia?

Najpierw trzeba miec produkt, potem mozna myslec o promowaniu produktu. No i nie nalezy przedkladac formy nad trescia - ale to juz jest generalny problem tego calego FG2050.

Szczerze mowiac mnie wszystkie akcje promocyjne miast w stylu "cool" wnerwiaja. Nie trawie np. tez tego calego POZnan* ale FG2050 to juz odjazd na maksa :).
        • zed.1 Re: Odkryj na dobre Szczecin. FAJNY pomysł na pro 04.01.12, 23:16
          Ja mam tylko pytanie dlaczego maja zamiar promowac szczecin w szczecinie zamiast na zewnatrz?
          • andreas.007 Re: Odkryj na dobre Szczecin. FAJNY pomysł na pro 05.01.12, 07:40
            Ta kampania jest ewidentnie robiona dla Szczecinian
            zeby przelkneli na spokojnie i z duma te wszystkie podwyżki,
            które funduje nam urzad... w ten czas kryzysu.

Głównymi bohaterami tego roku beda komornicy!!!
          • gradus2004 Re: Odkryj na dobre Szczecin. FAJNY pomysł na pro 05.01.12, 08:36
            > Ja mam tylko pytanie dlaczego maja zamiar promowac szczecin w szczecinie zamias
            > t na zewnatrz?

bo to jest promocja _Krzystka u mlodych zdolnych z duzego miasta. Ma byc fajnie, _cool i _trendy :)

Szkody dla miasta zwiazane z tym calym FG2050 sa wrecz trudne do ogarniecia - i tu nie chodzi tylko o finansowe sprawy ale takze o to, ze skupiamy sia na formie (pseudomarketingowy belkot) a nie na tresci a sama tresc jest tylko jakas rozmyta wizja, ktora ma sie kiedys tam byc moze spelnic. Tylko w sumie nie wiadomo co ma sie spelnic bo w zasadzie to konkretow brak... sa tylko jakies slogany.

Nastepny prezydent powinien sie tego calego syfu natychmiast pozbyc i wrocic do tradycyjnych barw miasta i tradycyjnego herbu no i najpierw zajac sie miastem a potem ewentualnie promocja. Tylko, ze jak miasto bedzie super to sie bedzie samo promowalo.
            • zed.1 Re: Odkryj na dobre Szczecin. FAJNY pomysł na pro 05.01.12, 09:35
              Tradycyjne barwy, herb etc nie maja zadnego przekazu wiec nie ma sensu ich uzywac do promocji ani do nich wracac. Trzeba podwinac rekawy i zrobic sensownie to w co juz wlozono pieniadze.
              • Gość: PawelA Re: Odkryj na dobre Szczecin. FAJNY pomysł na pro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.12, 09:45
                Ależ Ty zed pierniczysz* jak potłuczony. Wszyscy, wszędzie uważają inaczej (przykłady w Polsce Łódź, Wa-wa i inne), tylko prezio i jeden zed uważają inaczej.
                Jedyna marką tego miasta jest Gryf i jego barwy, a nie zielono niebieskie rzygi na które idzie cały czas kupa kasy bez żadnego efektu, pomimo robionej na siłę reklamy tego fonetycznego bełkotu.

*- tu oczywiście miało być innego określenie bełkotu sprzedawanego w tej sprawie przez Ciebie.
                • andreas.007 Re: Odkryj na dobre Szczecin. FAJNY pomysł na pro 05.01.12, 12:20
                  Teraz robią promocje dla mieszkańców, bo ci nie identyfikują sie z dumnym miastem,
                  ale najpierw zabrali mieszkańcom bardzo ważne elementy identyfikacji...
                  a więc wlasnie kolory i herb!!!

Od dawna przywódcy wiedzieli, ze sztandar i elementy identyfikacji,
                  to są najważniejsze elementy wzmacniające sile i dumę!!!
                • zed.1 Re: Odkryj na dobre Szczecin. FAJNY pomysł na pro 10.01.12, 00:44
                  I co ci ten gryf mowi o miescie? Albo ten czerwony z niebieskim? Co ci mowi herb bielska bialej o bielsku bialym? Widziales chociaz ten herb? Ja nie, a nawet jakbym zobaczyl to mialbym go w dupie, tak jak ludzie z poza szczecina maja w dupie gryfa jaki jest jednym z tysiecy herbow jakie nic dla nich nie znacza i nic do nich nie mowia.
                  Marka to nie jest to co sobie wytatujesz na czole czy wyszyjesz na szaliku.
                  • Gość: PawelA Re: Odkryj na dobre Szczecin. FAJNY pomysł na pro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.12, 07:34
                    Ano mówi, a że tobie nie mówi... no cóż, nie każdy jest tak mało oczytany jak Ty znakiem tego.
                    Zresztą o Szczecinie mówi się "gród Gryfa",a nie "gród zielono niebieskich rzygów z fonetycznym bełkotem fefin".
              • gradus2004 Re: Odkryj na dobre Szczecin. FAJNY pomysł na pro 05.01.12, 12:16
                zed.1 napisał:

> Tradycyjne barwy, herb etc nie maja zadnego przekazu wiec nie ma sensu ich uzyw
                > ac do promocji ani do nich wracac. Trzeba podwinac rekawy i zrobic sensownie to
                > w co juz wlozono pieniadze.

jaki przekaz idzie z gradientu bialo-zielono-niebieskiego i z jakiegos zdeformowanego gryfa-otwieracza?

Wiesz jaki przekaz idzie za tradycyjnym Gryfem? 700-800 lat tradycji... to malo?

A tak przy okazji to czy miasto nie lamie swojego statutu?
                Cytat: "Flaga Szczecina zachowuje pierwszeństwo przed innymi flagami w czasie wszystkich wydarzeń o charakterze miejskim odbywających się na terenie Miasta."

Wydaje mi sie, ze w ostatnich czasach flagi FG dominuja nad flaga Szczecina przy okazji imprez miejskich.
                • andreas.007 Re: Odkryj na dobre Szczecin. FAJNY pomysł na pro 05.01.12, 12:29
                  Niektórzy nie rozumieją jak wielka siła jest w identyfikacji ludzi
                  wlasnie w elementach jednoczacych, jak chocby wlasnie sztandar czy herb.
                  Doceniaja to i znają sile tych elementów dowódcy armii.

Niestety politycy tylko wypierają sobie tym gęby...
                  stad brak szacunku i przede wszystkim wiedzy.
                • zed.1 Re: Odkryj na dobre Szczecin. FAJNY pomysł na pro 10.01.12, 00:46
                  Tradycje ma kazde miasto swiata. Nie obchodzi mnie ta tradycja a juz na pewno herb miasta mi o niej nic nie mowi.

Pojebala ci sie heraldyka z promocja chlopcze.
          • wodni.k Re: Odkryj na dobre Szczecin. FAJNY pomysł na pro 09.01.12, 22:29
            zed.1 napisał:

> Ja mam tylko pytanie dlaczego maja zamiar promowac szczecin w szczecinie zamias
            > t na zewnatrz?

Nie da się promować Szczecina bez Szczecinian.
            A żeby byli Szczecinianie to trzeba spróbowac im to uświadomic, że są nie tylko mieszkańcami, ale że część się tu urodziła i wychowała.
            Moze warto zacząć myślec o Szczecinie tak samo jak to robią Warszawiacy, Poznaniacy czy radawici Wraclawianie o swoich miastach. o Krakowie czy Gdańsku już nie wspominam.
            Może warto popatrzeć, że historia Szczecina nawet ta sprzed stu i więcej lat to takze nasza historia.
            To nie ma nic wspólnego z tożsamością narodową i nie przeszkadza temu.

Dlatego musimy promować nasze miasto wśród nas samych.
            Pokochajmy Szczecin tylko za to, ze jesteśmy stąd.

• zed.1 Re: Odkryj na dobre Szczecin. FAJNY pomysł na pro 10.01.12, 00:47
              To brzmi fajnie ale historia pokazuje, ze to praca syzyfowa. Trzeba robic promocje bez szczecinian bo oni ani tego miasta nie kochaja, ani nie lubia. Lubia tylko narzekac a tacy ludzie to slaby kompan do promocji czegokolwiek.
    • Gość: gRyf Re: Odkryj na dobre Szczecin. FAJNY pomysł na pro IP: *.devs.futuro.pl 04.01.12, 15:29
      Nie ubliżaj marketingowi :) Kolego. Ale masz rację, że to koło promocji nawet nie leżało. Żenada, podobnie jaj filmik ze szkalną kulą - oni nie mają pojęcia o promocji. Cóż miasto fajne ale urzędnicy działu promocji to pomyłka.
    • tekwi Marka Szczecin nie istnieje... 04.01.12, 15:32
      rozumiem działania budujące markę, rozumiem wykorzystanie agencji PR-owo - marketingowych, ale wszystko to powinno mieć ręce i nogi. Promujemy się jako floating garden od ponad 3 lat chyba i dalej po wpisaniu "floating garden" w googlu Szczecin nie istnieje...Poznań promuje swoją markę (przyznam w dziwny sposób) od chyba niecałych 2 lat, ale już jest widoczna we wszystkich mediach i nie tylko.

Brakuje nam sensownego podejścia i świadomości przez co się promować. Zieleń i woda to fajna sprawa, ale nie zapominajmy, że w regionie mamy świetne warunki "wiatrowe" z czego od lat korzysta skandynawski i niemiecki kapitał. Czemu o tym nie słychać?

Od lat nie mamy wydarzenia, dzięki któremu możemy promować się w Polsce i w Europie. wszystkie pomniejsze festiwale są ok, ale niestety tu liczy się sukces komercyjny. Nie ma go i nikt takiego nie buduje. Tall Shipy są fajne, ale raz na 6 lat...

Podsumowując. Dziwna kampania, ambasadorzy ciekawi (ale bez szału), nowe media? super, ale tym miasto nie wygra. Potrzeba nam odważnego, ale i sensownego kierunku a nie kolejnych...bardzo kiepskich sloganów.

Amen
      • Gość: Robox Re: Marka Szczecin nie istnieje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.12, 16:03
        "po wpisaniu "floating garden" w googlu Szczecin nie istnieje..."

A zadałeś sobie tyle trudu??
        • Gość: Bar Extra Re: Marka Szczecin nie istnieje... IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.12, 16:42
          czy wyborcza wystawiła rachunek za tą reklamę działu promocji miasta, czy rozliczacie się w inny sposób?
          • Gość: kiełbaska Wiwat!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.12, 16:50
            wlazłem w psią (ale nie jestem pewien) kupę - polecam Szczecin każdemu! Tylko tutaj możesz wzostawić cynki w chodniku!

Jak czytam taki bełkot to już znam waszą markę.To niemoc umysłu!! Wiwat ...
            • Gość: o zmiana stołków IP: *.play-internet.pl 04.01.12, 18:04
              Widzę, że na konferencji odnalazł się wybitny fachowiec od ESK2016, brodę skrócił i dalej rżnie profi. A tak się zarzekał, ze po klęsce w...li z miasta. Wyłączcie światło, wyrzućcie klucze do . Odry.
              • Gość: Dumny z miasta Ciecin - tylko tu IP: *.ias.bredband.telia.com 04.01.12, 18:43
                przerzucamy kładkę na drugą stronę ulicy przez pół roku, i hój wie jak długo to jeszcze będzie trwało!
                Przyjedź i zobacz!!
      • wodni.k Re: Marka Szczecin nie istnieje... 09.01.12, 22:43
        tekwi napisał:

> Promujemy się jako floating garden od ponad 3 lat chyba i dalej po wpisaniu
        > "floating garden" w googlu Szczecin nie istnieje

Chyba używamy różne google
    • zapomorski Tak będzie promował się szczecin [aktualizacja] 04.01.12, 17:57
      Pierwszy to w zasadzie nie spot reklamowy a informacja mówiąca: jest takie miasto jak Szczecin, przyjazne, bla, bla, bla, standardy miejskie. I już. Drugi lepszy, bo wpleciono wizjonerów i wizje, czyli nawiązano do FG 2050, robi się oryginalnie. widać, że jest koncepcja pływających ogrodów, miasta wody i zieleni. szkoda tylko, że obrazki za bardzo miasta nie przypominają, to raczej jakieś pola i łąki. no i znów wszystko rozmywa powtórzona, jałowa gadka z pierwszej wersji
    • organizacjapracy Tak będzie promował się szczecin [aktualizacja] 04.01.12, 19:18
      No cóż... ja żyję na lądzie,nie mam ogródka,brudnej wody nie toleruję.Pływające ogrody kojarzą się mi z podniesionym stanem wody na Wyspie Puckiej lub z awarią wodociągową.
      Budowałabym,w oparciu o pozytywne myślenie,pozytywny wizerunek miasta gdyby nie brud,koślawe chodniki i "koślawi" kierownicy budżetowi tego miasta.Piszecie państwo językiem rodem z kursów przysposobienia marketingowego , nie są zachęcające do partnerstwa słowa:"... obecność marki w przestrzeni miasta...". To jest bełkot!
      Miasto piękne to miasto przyjazne dla mieszkańców.To my opowiadamy ,to my się tłumaczymy,to ja się wstydzę za lepkie od brudu chodniki,za menela wymachującego kijem do turystów na podzamczu,to ja brzydzę się wejść do domu w centrum ... ,to ja... itd. .

Trafione jedynie jest zdanie:" Oblicze Szczecina zmienia się bowiem dzięki wysiłkowi prywatnych inwestorów. To im zawdzięczamy realizację takich przedsięwzięć jak m.in. budowa nowych biurowców czy lokowanie w Szczecinie nowoczesnych firm usługowych."
      Myślę sobie,że wydanie pozwolenia na budowę paru instytucjom nie jest warte tego szumu. Bardziej zaimponowałby mi prezydent miasta opowiadając o stanie inwestycji w dawnym szpitalu miejskim.
      • Gość: franek Re: Tak będzie promował się szczecin [aktualizacj IP: *.xdsl.centertel.pl 04.01.12, 22:37
        nie widać Szczecina jest przesłonięty, wielkimi jak boiska, reklamami. coś tam o złocie a więc co, może gold little town?
    • savis Re: Odkryj na dobre Szczecin. FAJNY pomysł na pro 04.01.12, 22:59
      Zanim przeczytałem Twój wpis, dokładnie to samo pomyślałem o tej "strategii".
      Bez konkretnych działań typu: koncerty, festiwale, wystawy, zawody sportowe, oczywiście na odpowiednio atrakcyjnym poziomie, tłumy do Szczecina n i e p r z y j a d ą !
      Chciałbym też mocno skrytykować wielkość środków przeznaczonych na organizację TSR 2013, a także rozpoczynanie promocji już w tym roku. Reklama i kilka artykułów w miesięcznikach żeglarskich oraz dobra reklama wśród znudzonych wczasowiczów z nadmorskich kurortów w zupełności wystarczy.
      Nie widzę żadnego sensu wydawania olbrzymich pieniędzy na reklamę imprezy-samograja !
      Lepiej przeznaczyć je na rozwój szczecińskiego żeglarstwa, bo w porównaniu do np. Trójmiasta wygląda niezwykle mizernie.
    • andreas.007 A co można zrobić za 4 mln... tylko takie coś. 05.01.12, 00:57
      A co byście chcieli za 4 mln?
      Taka promocja jakie zarządzanie miastem...
      ;)

Przyznam, ze do mnie tez to nie trafia,
      ale moze kierują to do innej grupy ludzi... jakiejś całkiem innej,
      której my nie rozumiemy...
      • andreas.007 Re: A co można zrobić za 4 mln... tylko takie coś 05.01.12, 07:26
        Nie podoba mi sie, ludzie wyrwani z otoczenia,
        a przecież mogliby byc przedstawiani w swoim otoczeniu...
        a więc jachty, stadiony, pole golfowe.... co dodatkowo
        pokazaloby atrakcyjność miejsca... nie podoba mi sie.
        Mogłoby byc zrobione wszędzie i dlatego jest nijakie!
        Wywalone w błoto miliony.
        • exman Re: A co można zrobić za 4 mln... tylko takie coś 05.01.12, 07:37
          Wyżelowane dupki, którym prezydęt płaci naszymi pieniędzmi, nie mają bladego pojęcia o promocji i marketingu. Szczecin - wieś na prawach miasta.
          • Gość: Wyskocz_z_cynków Re: A co można zrobić za 4 mln... tylko takie coś IP: *.opera-mini.net 05.01.12, 08:48
            No i wyskoczyłem z cynków jak przeczytałem o tej nowej promocji, której Miasto nie zrobi tylko muszą je zrobić sobie sami Szczecinianie. Tylko po co nam taki dział promocji? Ile kosztował ten "projekt"? Prawdę mówiąc już od dłuższego czasu chcę odkryć na dobre Szczecin w panelu "kapitał ludzki". Mamy ładną nową pracownicę w naszym dziale. Tylko nie wiem czy ona da się odkryć... Bo nie mam na to wystarczających funduszy (przynajmniej takich jak wyżelowani chłopcy z UM). :(
    • low-key 3 - 05.01.12, 12:07
      Nie wyższa ocena niż dostateczna -, za spot "odkryj na dobre Szczecin". Jest przyzwoity pod względem formy ale również nudny, przydługi i nijaki... Po jego obejrzeniu nie pamięta się nic poza szklaną kulką, a chodziło chyba o to by Szczecin promować?? Nie tędy droga...
      • Gość: amber gold amber gold IP: 79.162.131.* 09.01.12, 17:19
        śródmieście zaklejone przez amber gold - może jadnak ograniczyć wielkośc reklam do przyzwoitych rozmiarów
    • anna451 Tak będzie promował się szczecin [aktualizacja] 06.08.12, 10:58
      czegoś nie rozumiem ,facet który został skazany wyrokiem za przestępstwo finansowe otwiera następną firmę finansową bez prześwietlenia przez ABW?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka