xyz-xyz 05.02.12, 12:38 Mam do Ciebie prywatną sprawę. Bez obaw, nic nadzwyczajnego, sprawa motoryzacyjna. Czy mógłbyś odezwać się do mnie na xyz-xyz@gazeta.pl ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xyz-xyz Re: Vlad H 07.02.12, 16:36 Poglądy, poglądami, a się można odezwać... Skoro nie odzywasz się, to ja napiszę o co mi chodzi. Jakoś na wiosnę planuję zakup samochodu. Bardzo konkretnego. Chciałem prosić o info, gdybyś coś podobnego zauważył w Holandii. Chodzi o BMW 325 iX AWD rok 1988-1991. Jak najtaniej, w jak najlepszym stanie. Trzy albo czterodrzwiowy. Combi mnie nie interesuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cholewka Re: Vlad H IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.12, 18:32 Odpowiadasz na: xyz-xyz napisał: > Poglądy, poglądami, a się można odezwac Slusznie panie VladH.Nie ma co sie z czerwonymi zadawac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Vlad H IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 07.02.12, 19:48 Bezowy szef dopiero ze zmywaka mnie puscil - a koledzy z ktorymi mieszkamy (10 w pokoju 16m2) dopiero teraz poszli jesc wiec moge wyjac komputer by poudawac cwaniaka... ;) poglady pogladami ale orlem intelektu byc nie trzeba by zauwazyc ze zazwyczaj przed 19 i po 9 nie bywam na FGW ;) a teraz konkrety: www.gaspedaal.nl/BMW/3-serie/?trfw=ix&srt=pr jak widzisz samochodow z napedem na 4 czyli ix nie ma zbyt wiele do tego cena nie zacheca Specyfika Holandi to male samochody, z reguly bez specjalnego wyposazenia, wersje 4x4 nie sa zbyt popularne jesli samochod nie ma takiego wyposazenia w standardzie. Do tego dochodzi specyfika kraju o mentalnosci mocno polskiej - BMW trzyma cene tak jak u nas - to synonim luksusu, wzgledy podatkowe powoduja ze Holendrzy preferuja male, lekkie samochody. Jesli moge zasugerowac co z dobra trakcja (BMW ix nie jest u nas popularne i wielu mechanikow policzy cie podwojnie bo to BME i bo ix a przy okazji bedzies placil za koszty ich edukacji) Szukasz wozka z napedem na 4 - zainteresuj sie Subaru - sam myslalem nad kupnem Forestera ale nie moglem na nic trafic - Tobie moze spasilaby impreza albo outback - (kupilem w koncu x-traila ale troche zaluje ze nie zdecydowalem sie na Ssang Yong Rextona) Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Vlad H 08.02.12, 17:45 > poglady pogladami ale orlem intelektu byc nie trzeba by zauwazyc ze zazwyczaj p > rzed 19 i po 9 nie bywam na FGW ;) Ta jak i orłem być nie trzeba by zauważyć, iż dwukrotnie minął okres w którym zazwyczaj bywasz na forum;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Vlad H IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 08.02.12, 22:17 widac zepchnelo to z glownego watku - no ale masz racje 1:1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Vlad H IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 07.02.12, 19:59 Aaaa sorry dopiero teraz zauwazylem ze interesuje cie szczegolnie ix - mysle ze predzej wyrwiesz cos z BDR albo Szwajcari - jednak samochody z tego okresu moga byc albo mocno dojechane albo juz traktowane jak egzemplarze kolekcjonerskie i w zwiazku z tym z malo zachecajaca cena - w NL dochodzi do tego zwolnienie z dosc wysokiego podatku drogowego samochodow wyprodukowanych przed okreslona data w 1986 roku np ten www.autotekoop.nl/occasion/bmw-3-serie-325ix-coupe-m-tech-bbs-belasting-643041/details - stad stare samochody trzymaja cene te przed 86 sa czasem naprawde w cenie. porownaj to z Niemcami suchen.mobile.de/auto/bmw.3er%20reihe%20%28alle%29.html?scopeId=C&isSearchRequest=true&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&makeModelVariant1.makeId=3500&makeModelVariant1.modelId=7%2C8%2C9%2C10%2C11%2C12%2C13%2C14%2C15%2C56&ambitCountry=DE&features=FOUR_WHEEL_DRIVE Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Vlad H 08.02.12, 17:55 Szczerze mówiąc, mylnie jak widać, sądziłem, że Holendrzy nie przywiązują wagi do marki BMW i że dzięki temu uda się "trafić" tam na jakąś "perełkę". Odezwałem się do Ciebie, gdyż zdając sobie sprawę, że na portalach aukcyjnych zazwyczaj trafia się na auta, które już ktoś "wygrzebał", uznałem, że łatwiej będzie przez "znajomego" znaleźć jakąś okazję. Jak zauważyłeś, wiem, czego szukam:) Wiem też jakie to niesie ze sobą problemy. Nie mam ciśnienia, jeśli idzie o czas. Gdybyś więc wypatrzył takie "cacko" pod jakąś knajpą, tudzież chałupą, to daj znać. Jak rozumiem o Audi 80 S Quattro z roku 1986 z Holandii nie ma co marzyć?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Vlad H IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 08.02.12, 23:03 moi znajomi to glownie toyoty supry a niesety wszystko niemeickie jest super (sprzet agd, rtv, samochody itd) - widac to po cenach tego sprzetu niestety - zreszta np kolega sciagal Audi z Niemiec i mimo wynajecia specjalnej fiormy ktora zajela sie samochodem wyszlo mu kilka tysiecy Euro taniej (uzywane Audi na gotowo kosztowalo go ok 24 tys E). Co do betek mialem tez kiedys cisnienie na E39 w wersji ix ale... wyszlo inaczej... ale caly czas mysle o czyms do zabawy tylko wtedy bez ix. I moja wlasna obserwacja sklania mnie ku temu by nie kupowac samochodu w PL - bo nawet nowy z salonu moze byc klepanym bitkiem bo spadl z lawety i salon go wyprowadzal na prosta. Nie widze nizego zlego w kupowaniu samochodu ktory np jest dopuszczony do ruchu w Niemczech i ma wazne TUV, AU i HU. A wazne info w NL jest cos takiego jak APK czyli nasz przeglad okresowy - wiele samochodow u sprzedawcow nie ma waznego APK (zazwyczaj sami dealerzy moga wystawiac APK - ci ktorzy maja certyfikacje BOVAG - oczywiscie samochod tutaj mozna wyrejestrowac czasowo) Starsze samochody sa tutaj atrakcyjne - albo jako young timery albo jako po prostu samochody zwolnione z podatku drogowego - lubie Holandie bo np sporo tu jezdzacych Citroenow DX czy innych wyjatkowych samochodow - spotkac mozna wszystko od Forda F-550 po samochody niemal 100 letnie - oni po prostu lubia samochody... jak cos bede widzial to dam znac ale przegladaj gaspedaal i marktplaats - gaspedaal przeszukuje chyba wszystkie wazne portale samochodowe Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Vlad H 08.02.12, 19:49 Nie jest to dokładnie to, czego szukam, ale wygląda zaskakująco dobrze i jest tanie jak barszcz. Nie znam holenderskiego, więc się zastanawiam, gdzie jest haczyk? www.autowereld.nl/bmw/3-serie/316i-k6-superkoopje-bj-1989-1546763/details.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Vlad H IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 08.02.12, 22:38 pewnie nigdzie - no moze poza stanem licznika (ogolnie samochody ponizej 4500E nie sa pewne) - mozesz spodziewac sie wiekszego przebiegu ale to chyba nie bedzie zdziwienie za te cene jak rowniez nie bedzie to chyba wielki problem. Sprobuj jeszcze tu kopen.marktplaats.nl/search.php?g=91&u=96&aw[35][0]=dummy&postcode=&distance=&pmin=&pmax=&aw[26][min]=1987&aw[26][max]=1991&=n1093&=n1094&=1093&=1094&q=&qsf=0 to takie allegro lokalne ale zsady sa troche inne i zadna transakcja nie jest wiazaca - trzeba dzwonic albo pisac i sie dogadywac. NAP to certyfikat km (przebiegu) - ogolnie jest oparty na historii samochodu i zalozeniu tzw racjonalnego uzywania (np ze samochod silnikiem benzynowym nie robi rocznie wiecej niz np 15 tys km) BOVAG to taki NL ADAC - dealer z certyfikatem BOVAG jest bardziej wiarygodny Samochody w NL sa duzo drozsze bo placi sie tzw BPM - z kazdym rokiem BPM jest nizszy (po 10 latach ma 0%) ogolnie to frycowe moglbys odzyskac gdyby fura byla mlodsza niz 10 lat przy wywozce i obnizyc cene ale... to nie ten przypadek. Info dla ciebie, holenderskie samochody sa zazwyczaj zadbane wizualnie ale intensywnie uzytkowane, malo kto sie tu przejmuje budowaniem cisnienia oleju i z reguly ludzie wsiadaja do samochodu i po prostu od razu odpalaja i jada, do tego jezdza dosc dynamicznie, hamowanie, przyspieszenie itd - jakosc serwisow jest rozna - w kazdym razie jesli interesuje cie young timer to i tak musisz liczyc sie z robieniem wszystkich rzeczy po swojemu wiec moze warto zaryzykowac... Naprawde trudno kupic cos z Niemiec? mialbys blizej... taki samochod wolalbym jednak wiezc na lawecie... Odpowiedz Link Zgłoś