blogfiles 24.01.13, 18:38 Ciut hipsterska ta sygnalizacja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hiszpan25 Awaria sygnalizacji na rondzie Giedroycia. Mias... 24.01.13, 18:44 a kto ponosi odpowiedzialność w momencie wypadku? gdy kierowce wjedzie na przejazd przy żółtym migającym i trafi go tramwaj wjeżdżający na rondo? pół biedy gdy pójdzie tylko o koszty remontu a co w przypadku poszkodowanych? kto poniesie odpowiedzialność karną?! pacany z ZDiTM? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Awaria sygnalizacji na rondzie Giedroycia. Mi IP: *.pl 24.01.13, 19:20 ...a jeszcze niedawno Pan Kądziołka lekką ręka wydatkował miejskie pieniądze na inwestycje które okazały się bublami lub na pocztę żeby przesłać zawyżone czynsze ...przecież ten stan rzeczy wpływa na bezpieczeństwo mieszkańców, a kto naraża ten opowiada karnie... za to są stosowne paragrafy w KK. Pan Kądziołka jako były asystent w wydziale śledczym Komisariatu n/Odrą powinien to wiedzieć....ale cóż wymagać od tego Pana, przecież otrzymał on kompetencję do sprawowania tej funkcji z momentem objęcia stanowiska....kończ Waść wstydu oszczędza !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wert Re: Awaria sygnalizacji na rondzie Giedroycia. Mi IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.13, 00:04 Pacanie a co ma ZDiTM do sygnalizacji na Giedroycia. Gdybyś znał przepisy to byś wiedział kto ma w takiej sytuacji pierwszeństwo. Na Pl. Sprzymierzonych nie ma sygnalizacji i nie ma wiekszych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hiszpan25 Re: Awaria sygnalizacji na rondzie Giedroycia. Mi IP: *.briteline.de 25.01.13, 10:44 pacana to sobie poszukaj w lustrze tumanie! nawet tramwaj wjezdzajacy na rondo musi ustapic pierwszenstwa innym pojazdom ktore juz na rondzie sie znajduja. motorniczy daje sygnal do sygnalizacji swietlnej oczekujac ze ta laskawie zmieni kolor na czerwony a tym samym umozliwi wjazd na rondo z pierwszenstwem. sygnalizacja niesprawna wiec kierujacy samochodami beda nadal mieli prawo wjechac i dlatego zapytalem o ten konkretny przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
drugi.chochlik Re: Awaria sygnalizacji na rondzie Giedroycia. Mi 25.01.13, 10:55 Przepisy są jasne, ale motorniczy nie wie czy światła się zmieniły i zakłada, że ma pierwszeństwo. Z drugiej strony ostrożności nigdy za wiele, tak z jednej jak i drugiej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kos Re: Awaria sygnalizacji na rondzie Giedroycia. Mi IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.13, 19:11 Najlepiej ja wyłączyć , kierowcy będą zdani na własną obserwację Szczecinianie jeżdzący przez to rondo już je znają ,a co z obcymi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ET Wszystko w porządku, tak ma być.. IP: *.ias.bredband.telia.com 24.01.13, 18:53 Miasto przyznaje, że sygnalizacja nie działa prawidłowo, ale nie zamierza jej naprawić. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Jeśli weźmie się pod uwagę że jesteśmy w idiotenstadt in der katoliche burdelland. Tak trzymać, marsjanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Miasto jest bogate i bedzie placic IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 24.01.13, 19:01 odszkodowania... Miasto musi miec swidomsoc ze wadliwa sygnalizacja swietlna bedzie podstawa dochodzenia roszczen przez kierowcow bez wzgledu na rzeczywista wine miasta. Proponuje by prezydent ja najszybciej dal specjalne nagrody pieniezne osobom odpowiedzialnym za ten fragment miejskiej dzialnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia.3.3 Miasto nie ma środków, bo ponad 400 tys. 24.01.13, 19:07 poszło na ogródek dla Balickiej. Tak trzymać pomarańczowy sweterku. Odpowiedz Link Zgłoś
kuwakaztanowa Awaria sygnalizacji na rondzie Giedroycia. Mias... 24.01.13, 19:09 Ale 7 mln na bzdurny system tablic info gadżeciarze przeforsowali ............. Starczyłoby na kilka o wiele pilniejszych spraw......... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 ZDTiM remontuje kasy za 180 tys. zet 24.01.13, 19:37 www.24kurier.pl/Aktualnosci/Szczecin/Kasowy-numer-roku "Umowę na wynajem pomieszczeń (83 m kw.) w nowym biurowcu, należącym do spółki Brama Portowa I, ZDiTM zawarł 8 listopada zeszłego roku. Koszt najmu 20 euro za metr kwadratowy. Wedle planów ZDiTM, przeprowadzka z początkiem kalendarzowej wiosny. Ile będzie ona ostatecznie kosztować? Niemało. Póki co trwa przetarg, bo nowe lokum wymaga remontu. Oferenci zabiegający w grudniu o zlecenie oczekiwali zapłaty powyżej kwoty, jaką ZDiTM zamierza wydać. Szacunkowy koszt robót wyliczony na podstawie kosztorysów to ponad… 182 tys. zł. Bo i oczekiwania ZDiTM są konkretne." ------ Ludzie jestem chory... coraz bardziej. To jakas paranoja... nie maja pieniedzy, by dobrze zrobic sygnalizacje, a wydaja 182 tys. na adaptacje pomieszczen w najlepszym miejscu, by wynajmowac je za 20 euro za metr razy 87 m kw. A jeszcze obok inny prezes sprzedaje kamienice, bo nie ma klientów.... na najem. Zas miliony ze sprzedazy mówi, ze trzyma na koncie i liczy odsetki, które jego zdaniem sa wieksze niz przynosi dzialanosc jego spólki w tej kamienicy 800 m kw... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: ZDTiM remontuje kasy za 180 tys. zet 24.01.13, 19:45 Tak wiec miasto nie ma pieniedzy na zrobienie sygnalizacji - 250 tys. zet. Prezes ZDTiM robi kasy biletowe za 182 tys. i bedzie płacił miesiecznie 6,5 tys. zet w samym centrum miasta w reprezentacyjnym biurowcu z sentymentu, a kawałek dalej prezes spolki miejskiej NiOL sprzedaje kamienice, bo sie wynajmowac nie oplacało... ca 800 m kw za dwa miliony, które przekonuje korzystnie ulokował na koncie w banku... skad ma wiekszy zysk niz z najmu tej kamienicy całej! Tym brakuje na sygnalizacje, ci wydaja na adaptacje super biur, a tamten trzyma pieniadze w banku - JESTES W SZCZECINIE! USMIECHNIJ SIĘ! Musialem to sobie powtórzyc... moze pan prezydent przeczyta, jak ma okulary! Odpowiedz Link Zgłoś
zly_podatnik Re: ZDTiM remontuje kasy za 180 tys. zet 24.01.13, 22:55 Dorzuć zeszłoroczne 3 bańki dla księdza i dwie na katedrę. Nóż się w kieszeni otwiera szczególnie widząc jak strabag łata ulice. Po prostu jestem wstrząśnięty. Niedługo prawego i uczciwego Szczecinianina poznasz po tym, że zdechłym śledziem napierd... po pysku przypadkiem spotkaną niezaradną i przedstawiciela niemawinnych. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc-km Awaria sygnalizacji na rondzie Giedroycia. Mias... 24.01.13, 19:44 Sprawa jest prosta. Stawiamy fotoradar (taki nowoczesny, żeby łapał od razu z dwóch pasów ruchu), który będzie strzelał fotę każdemu kto przejedzie na czerwonym świetle. Teraz wystarczy włączyć czerwone światło na stałe i fundusze szybko się znajdą.... Jak okaże się, że powyższy system się sprawdzi, to być może nawet nie trzeba będzie naprawiać tych świateł nigdy... a wręcz upowszechić system na wszystkich innych przejazdach tramwajowych w mieście... uzupełniając być może go tylko o tabliczkę "uśmiechnij się..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc a teraz translacja Kręciołki na polski: IP: *.adsl.alicedsl.de 24.01.13, 20:24 K: Do celu wykrywania tramwajów przed przejazdem została zastosowana detekcja oparta na odbiornikach podczerwieni daliśmy zarobić szwagrowi bo on zawsze jest najtańszy i zawsze mówi ze jest najlepszy K:Ze względu na wadliwość tego systemu objawiającą się w opisany przez Panią sposób konieczna jest zmiana detekcji tramwajów z odbiorników podczerwieni na pętle indukcyjne w torach. czasami okazuje się ze szwagier jednak nie jest najlepszy i czasami nie jest najtańszy K: W aktualnych planach inwestycyjnych niestety nie ma środków na wymianę sygnalizacji, szacowanych na ok. 250 tys. złotych jeśli wyłożycie te parę zeta to szwagier chętnie się podejmie, zaręczam ze jest najtańszy i najlepszy i teraz parę pytań do Kręciołki: kto podpisał umowę w 2001 i ile ona nas kosztowała ? kto podpisał się pod tym żeby wybrać takie egzotyczne rozwiązanie ? kiedy wreszcie przestaniesz kłamać ? Odpowiedz Link Zgłoś
rozkoszny_bobasek Re: a teraz translacja Kręciołki na polski: 24.01.13, 20:35 A teraz przetłumacz na polski słowo "translacja", a później spie...j. Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: Awaria sygnalizacji na rondzie Giedroycia. Mi 25.01.13, 06:59 gamonie z GW, zapytajcie Policji jak w takiej sytuacji mają postępować kierowcy. Do roboty ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rambo Re: Awaria sygnalizacji na rondzie Giedroycia. Mi IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.13, 20:26 Za to są 3 mln na nową elewację urzędu miejskiego, są pomysły kolejnych wodotrysków i jest wymiana za 600 tys. tabliczek z numerami budynków na prywatnych kamienicach i na ulicach wokół urzędu. Co tam sygnalizacja! Ważne, że jest floating :-D Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Awaria sygnalizacji na rondzie Giedroycia. Mi 24.01.13, 20:36 " Radio Szczecin » Wiadomości » starszenowsze "Piotr Krzystek przyznał w "Rozmowach pod krawatem", że mimo kryzysu, szefów miejskich firm trzeba mobilizować do pracy. Spółki pracują dobrze, więc są nagrody dla ich prezesów - tak prezydent miasta skomentował doniesienia wtorkowego "Kuriera Szczecińskiego". Piotr Krzystek przyznał w "Rozmowach pod krawatem", że mimo kryzysu, szefów miejskich firm trzeba mobilizować do pracy. Największą premię za miniony rok otrzymał prezes Tramwajów Szczecińskich - ponad 40 tys. zł. Nieco mniej dostali m.in: szefowie TBS-u czy ZWiK-u. Poza jednym przypadkiem magistrat zgodził się na kwoty, które zaproponowały rady nadzorcze. " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przepisołamca Re: Awaria sygnalizacji na rondzie Giedroycia. Mi IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.13, 22:40 Zawsze przejeżdżam tam na czerwonym, jeśli nie jedzie tramwaj. A jak się pali czerwone, to na ogół nie jedzie. Mało tego - czasem, po dłuższej chwili oczekiwania za plecami, trąbię na trąby, które stoją i tamują ruch na rondzie, bo wierzą w czerwone światło, które nigdy, podkreślam - nigdy w swojej 12-letniej historii nie działało zgodnie z przeznaczeniem, tylko zawsze tak samo losowo jak obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądrośćludu marnowane pieniądze na KM IP: *.globalconnect.pl 24.01.13, 23:26 Szkoda kasy na komunikacje miejską. Według Eurostatu w dużych miastach Polski w 2000 roku korzystało z niej 27,2 %, w roku 2010 pomimo znaczących inwestycji już tylko 11,6 %. Do rzeczywistości trzeba się przystosowywać a my tego nie robimy. Społeczeństwo niestety nie jest zainteresowane korzystaniem ze "śmierdzącej" komunikacji miejskiej i niektórzy jak młodzi lobbyści z STMKM, SENS muszą to zrozumieć. Ludzie wolą własne samochody i unikają jak mogą KM. Na dziś w KM zostali uczniowie, część studentów i źle zarabiająca biedota. Nawet emeryci i renciści jeźdżą autami. Szkoda kasy na dalsze inwestycje w KM trzeba pomyśleć jak ją stopniowo powoli likwidować aby nie generować zbędnych kosztów miasta. Jak najmniej kosztowny remont tej sygnalizacji i stopniowa likwidacja tramwajów do Dworca Niebuszewo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahahahaha Re: marnowane pieniądze na KM IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.13, 23:59 hahahahahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frank Bilderberg Re: marnowane pieniądze na KM IP: *.szczecin.mm.pl 25.01.13, 00:43 Pracujemy nad tym, spokojna głowa. Planujemy wzorem Berlina zrezygnować całkowicie z komunikacji publicznej. A może Barlinka, kurde zapomniałem w sumie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądrośćludu Re: marnowane pieniądze na KM IP: *.globalconnect.pl 25.01.13, 10:30 Skoro 88,4 % porusza się samochodami to tyle samo procent inwestycji winno w nie pójść. Nie wzoruj się komunikacją Berlina bo PKB Niemiec jest kilka razy większe i ich stać na te drogie zabawki jakimi są tramwaje czy autobusy. Społeczeństwo polskie wybrało samochody i tego nie zmienisz !!! Ciekawe ilu mieszkańców ulic Szczecina przy których na zdezolowanych torach hałaśliwie grechoczą tramwaje podpisałoby petycje o likwidacje fizyczną tych tras ? Skoro nie stać miasta na remonty tras to dajmy ulgę mieszkańcom i zlikwidujmy stopniowo przynajmniej część nieefektywnych ekonomicznie i będących w najgorszym stanie linii Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: marnowane pieniądze na KM 25.01.13, 11:55 Czy ta statystyka jest prawdziwa? Jestem w szoku. Bo skoro w Polsce tak wielu ostatnio domaga sie zeby skończyć z wszelkimi dopłatami, a z komunikacji tak niewielu korzysta... tylko ze to jest proekologicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądrośćludu Re: marnowane pieniądze na KM IP: *.globalconnect.pl 25.01.13, 13:10 Też jestem w szoku. W Niemczech jest podobnie tylko 14,1 % korzysta z transportu publicznego. Ale chyba własnie dlatego że Unia w swoim działaniu nie kieruje się kalkulacją a udziwnianiem rzeczywistości jest na skraju bankructwa. Znając bezwładność biurokratów w Brukseli za jakiś czas jak przetrawią temat wtedy polikwidują te rzekomo proekologiczne programy pomocowe dla transportu publicznego jako nieracjonalne ekonomicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ppd_i_ur_gryf (Miasto) Zarząd miasta przes...ł pieniądze 25.01.13, 06:55 Było do przewidzenia, że szastanie publicznym groszem na pseudo inwestycje zakończy się brakiem kasy na bezpieczeństwo na drogach. Dziurawe i krzywe chodniki, jezdnie pełne pułapek a zimą oblodzone chodniki. Ale kto tam, będzie się przejmował chamami, najważniejsze aby dojechać wypasioną bryką na domciu na Warszewie, gdzie miło, ciepło i chołota się nie pałęta. Odpowiedz Link Zgłoś
ok-cham Jeżeli działa źle, to dlaczego nadal działa? 25.01.13, 06:58 Są tylko dwa wyjścia: albo natychmiast tą sygnalizacje naprawić, albo wyłączyć ją w cholerę, bo nazbyt często to właśnie ona staje się źródłem zagrożenia i dezorientacji na tym rondzie. Dlaczego więc przy braku środków na modernizację (podobno - chociaż chodzi o drobną kwotę w skali miasta) wadliwa sygnalizacja pozostaje włączona? Bo spece z ratusza doskonale wiedzą, że po jej wyłączeniu wbicie się zgodnie z przepisami na to rondo z pewnych kierunków w niektórych porach dnia będzie po prostu niemożliwe. Wadliwa dyskoteka nie tyle ostrzega przed tramwajami, ile zapewnia - kosztem płynności ruchu prawidłowo jadących po rondzie pojazdów - krótkie przerwy dla tych, którzy inaczej tkwili by w rosnącym korku, np. na obu wjazdach z Wyzwolenia, na Kołłątaja, Piotra Skargi i Staszica. Dochodziło tam już do wielu stłuczek spowodowanych tym, że zgaszeniu zbyt długo palącego się czerwonego światła po tramwaju, który wjechał na rondo, gdy stłoczone samochody ruszały przez torowisko, pakował się na nie również bez żadnego ostrzeżenia tramwaj zjeżdżający z ronda, bo przecież i bez światła ma pierwszeństwo. To nie jest żadna sygnalizacja, to jest schizofrenia niekontrolowana, zachęcająca wprost licznych buraków do lekceważenia czerwonego światła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mark Re: Awaria sygnalizacji na rondzie Giedroycia. Mi IP: 193.169.148.* 25.01.13, 07:04 Jak prezydenciunio jaśnie "oświecony". Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo Awaria sygnalizacji na rondzie Giedroycia. Mias... 25.01.13, 08:30 Recepta jest prosta: ustawić światła na czerwone, migające, a za światłami postawić strażników miejskich wystawiających mandaty WSZYSTKIM, którzy przejadą. Myślę, że w ciągu dnia się na remont uzbiera. Odpowiedz Link Zgłoś
mibar Awaria sygnalizacji na rondzie Giedroycia. Mias... 25.01.13, 09:47 To chyba jakiś żart. Nie wierzę w to co czytam. 7 mln! za niepotrzebne tablice a nie można naprawić sygnalizacji bo nie ma pieniędzy? To proponuję sprzedać nikomu niepotrzebne tablice i będą... Tak trudno to wymyślić? Po za tym 250 tyś za system sterowania paroma światłami? Nie wiem kto to policzył ale to cena wzieta z sufitu i to takiego wysokiego Odpowiedz Link Zgłoś