sylwia_29 07.10.05, 12:28 We wtorek ruszył Dyskusyjny Klub Filmowy. Pieczę nad nim sprawować odtąd będzie Katarzyna Mondroń. Bilety na poszczególne seanse w cenie 8 zł. Karnet - 25 zł. Może nam się klub rozrusza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kajka78 Re: Ruszył DKF 07.10.05, 12:42 Też bardzo się cieszę. Co proponujesz, aby "rozruszać" DKF i w ogóle kulturę w mieście? Masz jakieś pomysły - to powiedz. Chętnie podyskutuję. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_29 Re: Ruszył DKF 07.10.05, 13:16 W kwestii DKFu nie bardzo wiem gdzie docierają informacje o poszczególnych seansach. Ja zwykle zgarniam je z Kryterium. Ale ja akurat chodzę do kina, mnie zachęcać nie trzeba ;-) Zastanawiam się co się dzieje z tą publicznością, która tak tłumnie uczestniczy w seansach pokazywanych w ramach naszego festiwalu. Nie wiem czy problem wciąż tkwi w pieniądzach (choć suma 8 zł za bilet, a 20 (ulgowo) i 25 zł za karnet nie wydaje mi się już wygórowana, wręcz przeciwnie!) czy też w niedopracowanych metodach dotarcia do młodych ludzi? Nie wiem też do końca o której będą teraz wyświetlane filmy. Poprzednio, kiedy DKF funkcjonował jeszcze w bibliotece i gdy seanse rozpoczynały się o 17:00 - mogło to stanowić pewien problem z kolei dla starszej grupy widzów. Mój facet np. o tej porze wciąż pracował i wściekał się, że tyle ciekawych filmów przechodzi mu koło nosa. W Kryterium, kiedy DKF ruszał o 20:00 z ilością widzów było już zdecydowanie lepiej, acz rekordów uzyskiwanych przez filmy komercyjne pobić się nie udawało ;-) Niemniej jednak chodząc na poszczególne seanse widziało się wciąż tą samą grupę ludzi. Filmostrada - w bibliotece zdarzały się seanse, na których pojawiało się dosłownie kilkoro ludzi. Słyszałam jak p. Dana Jurszewicz mówiła, że już chyba zarzuci organizację tego festiwalu u nas; że nie ma tego dla kogo robić. Smutne, ale prawdziwe. Mam nadzieję, że ten sezon będzie lepszy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kajka78 Re: Ruszył DKF 07.10.05, 13:33 sylwia_29 napisała: > W kwestii DKFu nie bardzo wiem gdzie docierają informacje o poszczególnych > seansach. Ja zwykle zgarniam je z Kryterium. Ale ja akurat chodzę do kina, mnie > zachęcać nie trzeba ;-) > Zastanawiam się co się dzieje z tą publicznością, która tak tłumnie uczestniczy > w seansach pokazywanych w ramach naszego festiwalu. Nie wiem czy problem wciąż > tkwi w pieniądzach (choć suma 8 zł za bilet, a 20 (ulgowo) i 25 zł za karnet ni > e > wydaje mi się już wygórowana, wręcz przeciwnie!) czy też w niedopracowanych > metodach dotarcia do młodych ludzi? > > Nie wiem też do końca o której będą teraz wyświetlane filmy. Poprzednio, kiedy > DKF funkcjonował jeszcze w bibliotece i gdy seanse rozpoczynały się o 17:00 - > mogło to stanowić pewien problem z kolei dla starszej grupy widzów. Mój facet > np. o tej porze wciąż pracował i wściekał się, że tyle ciekawych filmów > przechodzi mu koło nosa. W Kryterium, kiedy DKF ruszał o 20:00 z ilością widzów > było już zdecydowanie lepiej, acz rekordów uzyskiwanych przez filmy komercyjne > pobić się nie udawało ;-) Niemniej jednak chodząc na poszczególne seanse > widziało się wciąż tą samą grupę ludzi. > Filmostrada - w bibliotece zdarzały się seanse, na których pojawiało się > dosłownie kilkoro ludzi. Słyszałam jak p. Dana Jurszewicz mówiła, że już chyba > zarzuci organizację tego festiwalu u nas; że nie ma tego dla kogo robić. > > Smutne, ale prawdziwe. > > Mam nadzieję, że ten sezon będzie lepszy ;-) Też widzę wciąż tych samych. Ale to rzecz elitarna, nie wymaga tłumow, choć mogłoby byc więcej. Co do Filmostrady - faktycznie na ostatniej bylo bardzo mikro. Ale chyba nie tylko u nas, bo dystrybutor zmienił zasady. Wejż na strone SPI i wszystkiego sie dowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_29 Re: Ruszył DKF 07.10.05, 15:17 Ale te zasady są zmienione od tegorocznej edycji festiwalu. I może zresztą samemu festiwalowi nie wyjdzie to na gorsze. No i widzom - przede wszystkim ;-) Masz rację, że DKF nie potrzebuje tłumów, ale Alternatywie przydałaby się szersza grupa odbiorców, a myślę, że ci, którzy chodzą do klubu są potencjalnymi odbiorcami części filmów prezentowanych przez Alternatywę właśnie. Tymczasem za każdym razem, kiedy wybieram się do tego kina i widzę tę garstkę widzów zastanawiam się czy komuś nie przestanie się to nagle opłacać i nie wciśnie do repertuaru kolejnej porcji soczystej komerchy. Szkoda też, że jakoś bez echa przechodzą takie imprezy jak np. pokazy filmów "Dzieci z Leningradzkiego" i "Jam Session" połączone z dyskusją z twórczyniami. Na sali była grupa około 20 osób, z czego trzon stanowiła rodzina i znajomi Izy Pucińskiej, twórczyni "Jam session". Nic dziwnego, że nie powstają kolejne imprezy z tego cyklu. Odpowiedz Link Zgłoś
kajka78 Re: Ruszył DKF 11.10.05, 15:09 Wszyscy tylko jecza, ze tej kultury brak, ze nic sie nie dzieje itp., a najprostszy sposob to ruszyc sie z domu i pojsc do tego kina. Przy okazji DKF natknelam sie na ulotki informujace o konkursie na recenzje... moze zamiast jeczec trzeba skrobnac pare slow i wygrac... no wlasnie - nagrody sa jak najbardziej komercyjne... wiec- recenzenci do pior!!!!!! a repertuar DKf jest: -na stronie www.mok.koszalin.pl -w portalu: www.goniec-pomorski.pl -wisi na Polibudzie -wisi w szkołach -jezdzi w autobusach.... jejku, to przeciez golym okiem widac! Odpowiedz Link Zgłoś
kajka78 Re: Ruszył DKF 12.10.05, 09:59 Nie wiem jak wy, ale ja wczoraj przeszlam sie na DKF i... moze nie uwierzycie, ale zabraklo miejsc. Co Wy na to??? A podobno brakuje reklamy w miescie... Swoja droga film (BARAKA) byl rewelacyjny;)))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
plarza Re: Ruszył DKF 12.10.05, 10:21 Naprawdę ruszył. Wczoraj zabrakło miejsc. Tak powinno być zawsze. Róbmy to cały czas. Baraka - rzeczywiście rewelacja, szczególnie kurczaki i "balet nagich mężczyzn". Do zobaczenia w następny wtorek ziomy! Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_29 Re: Ruszył DKF 12.10.05, 11:44 Teraz będziemy narzekać, że jest za mało miejsc ;-)))))) Ale naprawdę cieszę się, że wczoraj przyszło tyle osób! Odpowiedz Link Zgłoś
kajka78 Re: Ruszył DKF 13.10.05, 12:37 A kto narzeka? Ja moge siedziec nawet na schodach albo pod ekranem... Wazne, ze film jest dobry. Taki tlum w kinie robi atmosfere. To, ze w kinie alternatywa nie sprzedaja popcornu tez ma swoje plusy. Szkoda tylko, ze po filmie wszyscy wyparowuja do swoich spraw.. ja czasami ze znajomymi ide do knajpki na piwo i prowadzimy dyskusje, ze ho ho! Odpowiedz Link Zgłoś
plarza Re: Ruszył DKF 13.10.05, 13:02 Myśle, że nie ma takiej potzreby. Sale wszystkich kin w Koszalinie śą wystarczające jak na nasze aspiracje. Ale, że malo kto chce zostawać na dyskusji, to bylo widac nawet na ostatnim "Młodzi i Film". Dobrze, że chociaz chce się gadać po i mniejszym gronie. Tylko po co zapraszac Zanussiego? Odpowiedz Link Zgłoś
plarza Re: Ruszył DKF 13.10.05, 13:04 A tak w ogóle, to ten DKF i porządne kino obchodzi tylko 3 osoby w Koszalinie? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_29 Re: Ruszył DKF 13.10.05, 15:40 W Koszalinie pewnie więcej. Na tym forum może lekko mniej. Ja mam grono znajomych, którzy chodzą do DKFu, choć nie na wszystkie seanse. Co do dyskusji - nie ma u nas za bardzo rozwiniętej tradycji, jeśli o to chodzi. No i chyba jednak brakuje osoby, która mogłaby takie dyskusje sprawnie poprowadzić. Mam jeszcze jedno pytanie - co sądzicie na temat "wstępniaków" do filmów? Odpowiedz Link Zgłoś
plarza Re: Ruszył DKF 13.10.05, 17:51 Ja myśle, że najważniejsi w dyskusji są ci, którzy chcą rozmawiac. A prowadzących byloby trochę. Na przyklad niektorzy dziennikarze radiowi. Odpowiedz Link Zgłoś
o.l.e Re: Ruszył DKF 13.10.05, 15:52 Nie jest prawdą że porządne kino "rusza "tylko 3 osoby w Koszalinie. Ja osobiście mam dosyć kina europejskiego i z chęcią podyskutuję i obejrzę filmy azjatyckie - zwłaszcza koreańskie czy chińskie. Mam wielu znajomych których właśnie to kino ciekawi a nie ograny Almodowar. Zacznijcie od "old boy" Park Chan-wooka a napewno się zgłosimy do DKF i go rozruszamy ( oczywiście o ile czas pozwoli ) Pozdrawiam wszystkich:} Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_29 Re: Ruszył DKF 13.10.05, 16:00 o.l.e. podpisuję się pod Twoim postem. Ja również chętnie zobaczyłabym więcej seansów kina azjatyckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
o.l.e Re: Ruszył DKF 13.10.05, 16:18 Pozdrawiam Sylwia i polecam zwłaszcza filmy s-f oraz komedie ,bo kto jak kto ale Azjaci maja specyficzne poczucie humoru:} Odpowiedz Link Zgłoś
kajka78 Re: Ruszył DKF 17.10.05, 08:16 To moze ten pomysl trzeba po prostu zglosic organizatorom??? W koncu apeluja o propozycje repertuarowe ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
kajka78 Re: Ruszył DKF 18.10.05, 17:04 A ja czekam z niecierpliwoscia na propozycje listopadowe. Teraz bylo super;) i w alternatywie i w DKF-ie. Podobno juz niedlugo maja grac - i tu uklon w strone sylwii... - "Pusty dom". Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_29 Re: Ruszył DKF 24.10.05, 13:19 W listopadzie, w ramach spotkań DKFu, zobaczymy następujące filmy: "Smak życia 2", "Jeździec wielorybów", "Przeznaczone do burdelu", "Jeden odchodzi, drugi zostaje", "TV miłość" oraz „Jugendmediencamp” (etiudy). Odpowiedz Link Zgłoś
kajka78 Re: Ruszył DKF 25.10.05, 16:35 Repertuar super, duzo francusczyzny;))) ja ide na bank, a wy? Odpowiedz Link Zgłoś
inde Re: Ruszył DKF 29.11.05, 00:32 witam, jakos nikt nie podal jeszcze linku do strony z programem www.biblioteka.koszalin.pl/alternatywa.html Odpowiedz Link Zgłoś
plarza Re: Ruszył DKF 29.11.05, 10:35 O wiele prościej i bliżej: www.mok.koszalin.pl To adres Moku i tam sa najszybsze i najpewniejsze informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
kajka78 Re: Ruszył DKF 29.11.05, 12:58 To fakt, sprawdzilam... www.mok.koszalin.pl/index.php?strona=3&id=85&o=69 Co wiecej - oprocz biezacego repertauru DKF jest tez przyszły - juz na cały grudzien i inne imprezy w alternatywie. Polecam;) Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_29 Re: Ruszył DKF 25.10.05, 18:24 A ja znów nie mogę się dziś wybrać :/ Mam 2 w 1. Remont i anginę :-( Dużo straciłam? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_29 Re: Ruszył DKF 26.10.05, 09:17 No to mnie pocieszyłaś :/ No nic, głową muru nie przebiję ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kajka78 Re: Ruszył DKF 26.10.05, 13:34 Edukatorzy naprawde ok! Z niemiecka solidnoscia pokazany dzisiejszy swiat - dla mnie bardzo prawdziwy, i nawet mnie nie draznily niemieckie dialogi. szczezre mowiac - dawno nie widzialam tak ciekawego filmu wspolczesnego. Wiadomo, ze niektore watki sa troche ponaciagane, byly tez dluzyzny, ale w skali od 1 do 10 dostaje u mnie 8 ;)) Zaluj sylwia tej anginy;( Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_29 Re: Ruszył DKF 26.10.05, 14:38 Żałuję. No, ale też nie mogę być zawsze i wszędzie obecna ;-) Odpowiedz Link Zgłoś