Dodaj do ulubionych

Poparcie dla ukrainskiej opozycji!

28.10.04, 13:37
www.sus-n.org/petition/
powyzej jest link. mozna sie wpsiac na liste poparcia dla ukrainskiej
opozycji.
jetsem przekonany, ze takie gesty sa teraz potrzebne bardzo wielu Ukraincom.
Obserwuj wątek
    • swarozyc Re: Poparcie dla ukrainskiej opozycji! 28.10.04, 14:57
      Rezuny nawet nie raczyly miec polskiej strony(:-
      • piotr33k2 Re: Poparcie dla ukrainskiej opozycji! 28.10.04, 15:02
        to prawda, ja sie chciałem nawet wpisać ale mają nas gdzieś jak zwykle,
        niech im niemcy poparcia udzielają .
        • albert_c Re: Poparcie dla ukrainskiej opozycji! 28.10.04, 16:47
          piotr33k2 napisał:

> to prawda, ja sie chciałem nawet wpisać ale mają nas gdzieś jak zwykle,
          > niech im niemcy poparcia udzielają .

* homofobia czy tez elementarny brak znajomosci jezykow obcych?
          • piotr33k2 Re: Poparcie dla ukrainskiej opozycji! 28.10.04, 17:09
            albert_c napisał:

> piotr33k2 napisał:
            >
            > > to prawda, ja sie chciałem nawet wpisać ale mają nas gdzieś jak zwykl
            > e,
            > > niech im niemcy poparcia udzielają .
            >
            > * homofobia czy tez elementarny brak znajomosci jezykow obcych?
            elementarny zanik umiejętności prawidłowej intrerpretacji czy brak poczucia
            smaku.
            • albert_c Re: Poparcie dla ukrainskiej opozycji! 28.10.04, 17:10
              > > * homofobia czy tez elementarny brak znajomosci jezykow obcych?
              > elementarny zanik umiejętności prawidłowej intrerpretacji czy brak poczucia
              > smaku.

* no wiec o co chodzi...
              • piotr33k2 Re: Poparcie dla ukrainskiej opozycji! 28.10.04, 17:32
                jeżeli chce sie czyjegoś poparcia to nie uważasz że należy odrobine sie o nie
                postarać,w polsce mieszka dość duża populacja tego narodu i jakos im wszystko
                wisi( za przeproszeniem )oprócz ciągłego jeczenia na dalsze dotacje rzadowe dla
                szkół ,świetlic ,domów kultury itp.itd.zwykłe poczucie smaku i przyzwoitości
                wymaga aby była witryna również w polskim jezyku,ale jak ktos kogoś olewa to
                trudno.
                • albert_c Piotrze! 29.10.04, 10:26
                  aby wyjasnic watpliwosci dlaczego nie am witryny w jez pol napisalem maila do
                  tworcow strony, zapewnim Cie ze dziaja bardzo preznie. oto odp jaka otrzymalem:

> i programmed the page in 24 hours... we just hadn't enough time...
                  >
                  > sorry ;))

czy to juz Ci cos wiecej wyjasnia?

poza tym ja osobiscie nie widze problemu w tym aby strona byla w jez. ang czy
                  niemieckim.
      • Gość: H56 Re: Poparcie dla ukrainskiej opozycji! IP: *.comnet.krakow.pl 28.10.04, 15:14
        a po jaką cholerę im Poljaki. Janusz Tomaszewski b.vice- premier AWS jest na
        posterunku i doradza temu słusznemu kandydatowi. Jeżeli większość narodu bedzie
        chciała pozostać w zasięgu wpływów rosyjskich to co nam do tego ? Trzeba bedzie
        uszanować wolę większości.Trzeba przypilnować aby nie sfałszowano wyborów.Nie
        podoba mi się tylko to,że kandydaci nie mają równych szans na swoją prezentację.
        Zwolennik Rosji jest promowany w szczególny sposób i to na wzór Białoruski.
        • blackexit Re: Poparcie dla ukrainskiej opozycji! 28.10.04, 20:56
          Gość portalu: H56 napisał(a):

Jeżeli większość narodu bedzie
          >
          > chciała pozostać w zasięgu wpływów rosyjskich to co nam do tego ?

no chocby to heniu ze to jest nam bardzo nie na reke miec samych oszolomow
          popieranych przez moskwe po prawej stronie. nie wiem czy giedroyc czy
          pominaowski mial teze ze jesli ukraina straci niepodleglosc to polska bedzie
          nastepna niedlugo pozniej. pozdrawiam black

-
          patyna.blox.pl/html
          gryf:Bo dobrem najwyzszym jest sekcja pilki noznej Pogon Szczecim.
          • Gość: H56 Re: a jednak lęk przed Rosją ! IP: *.comnet.krakow.pl 29.10.04, 11:57
            nie lepiej się w końcu ułożyć z wielkim bratem ? Polska już nigdy nie bedzie
            mocarstwem. Wschodnia granica Polski ,to Granica Unii Europejskiej. Utrata
            niepodległości Ukrainy, czy tylko uczestnictwo we Wspólnocie Niepodległych
            Państw. SSkoro Polska może należeć do UE to dlaczego Ukraińcy nie moga iść
            swoja drogą ? Przecież na UE szans nie mieli, a w samotności pozostaną słabym
            państwem.
            • albert_c Re: a jednak lęk przed Rosją ! 29.10.04, 12:07

> nie lepiej się w końcu ułożyć z wielkim bratem ? Polska już nigdy nie bedzie
              > mocarstwem. Wschodnia granica Polski ,to Granica Unii Europejskiej. Utrata
              > niepodległości Ukrainy, czy tylko uczestnictwo we Wspólnocie Niepodległych
              > Państw. SSkoro Polska może należeć do UE to dlaczego Ukraińcy nie moga iść
              > swoja drogą ? Przecież na UE szans nie mieli, a w samotności pozostaną słabym
              > państwem.

* Heniu czy naprawde napisales to na powaznie czy tez brniesz w swoja
              ignorancje i starasz sie prowokowac?
      • albert_c Re: Poparcie dla ukrainskiej opozycji! 28.10.04, 16:50
        swarozyc napisał:

> Rezuny nawet nie raczyly miec polskiej strony(:-
        >
        * moze nie znaja polskiego. kto z nas zna ukrainski. poza tym byc moze bardziej
        licza na wsparcie innych rzadow niz nasz. bo nasz w tej materii zdaje sie nic
        nie czynic,a wczoraj Gazeta wyszla z ciekawa propozycja, aby wystosowac note
        do rzadu rosyjskiego stanowczo sprzeciwiajaca sie naciskom rosyjskim i probom
        ich ingerencji w wybory na Ukrainie. moze wtedy by napsiali i po polsku. po
        slowacku tez nie ma stronki:(
    • Gość: XYZ Albercie IP: 213.155.191.* 28.10.04, 15:19
      Przemyśl to. Ukraińcy nie lubią jak im się Lachy w ich sprawy mieszają.
      • Gość: kniaź Re: Albercie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 15:25
        a ktory z kandydatow obiecuje zwrot Lwowa Polsce?
        to go popre!
      • albert_c Re: Albercie 28.10.04, 16:46
        Gość portalu: XYZ napisał(a):

> Przemyśl to. Ukraińcy nie lubią jak im się Lachy w ich sprawy mieszają.

* nie bardzo Cie rozumiem? mozesz tak bardziej mi wyjasnic skad te Twoje
        domniemiania? dlaczego mielisbysmy nie wesprzec chocby w tej formie tych
        ktorych represjonuje obecna wladza ukrainska.
        i skoro tak myslisz: to dlaczego podczas weekendu 16-17 pazdzirenika w
        Warszaiwe goscili liderzy ukrainskiej demokracji? zastanawiajace, co?
        • Gość: H56 Re: Albercie IP: *.comnet.krakow.pl 28.10.04, 19:32
          z tym językiem to przesadzasz, przecież kupa Ukraińców przyznaje się do
          narodowości polskiej.Ja ukraińskiego znać nie muszę, ale przecież POmorze Zach.
          to mała Ukraina. W Szczecinie jest nawet parafia prawosławna. Z tego co widać to
          Ukraińcy ,Rosjan uważają za braci, no i chyba słusznie /dzisiejsze fakty/.
          Polak ,Ukraińcowi nigdy nie był przyjacielem i na odwrót.Jestem Polakiem a nie
          wierzę w dobre intencje moich rodaków.
          • swarozyc Re: Albercie 28.10.04, 20:49

> Ukraińcy ,Rosjan uważają za braci, no i chyba słusznie /dzisiejsze fakty/.
            > Polak ,Ukraińcowi nigdy nie był przyjacielem i na odwrót.
            ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
            Heniu, mam juz dosc twojego nieuctwa. Od jutra gniewam sie na ciebie.
            • Gość: H56 Re: swar IP: *.comnet.krakow.pl 28.10.04, 23:28
              niestety, moja mama jest z Zamojszczyzny a stamtąd do Ukrainy jest jeszcze
              trochę.Daj przykład kiedy to bezinteresownie byliśmy z Ukraińcami
              przyjaciółmi,pomijając oczywiscie moich kolegów z podwórka.
              • Gość: Gryf Re: swar IP: 217.153.6.* 29.10.04, 00:15

> niestety, moja mama jest z Zamojszczyzny a stamtąd do Ukrainy jest jeszcze
                > trochę.Daj przykład kiedy to bezinteresownie byliśmy z Ukraińcami
                > przyjaciółmi,pomijając oczywiscie moich kolegów z podwórka.

Wlasnie wyslalem poparcie dla demakratow z Ukrainy.
                Stosunki Polsko-Ukrainskie sa dla naszych braci chcacych zyc w panstwie prawa
                tak wazne jak dla nas zrzucenie "komuszego ciezaru".Niemcy z tzw NRF poparli
                nasze checi zycia w panstwie demokratycznym nie ogladajac sie na
                przeszlosc.Naszym moralnym obowiazkiem jest poprzec Ukraine Demokratyczna.
                Moim zdaniem jezyk niemiecki i angielski jest wystarczajacy dla narodow Europy.
                A zwroce tez wasza uwage ze nie ma jezyka francuskiego oraz hiszpanskiego ani
                tez czeskiego,rumunskiego,srbsko-chorwackiego,zadnego skandynawskiego itd.
                To pytam sie dlaczego mialby byc jezyk polski?

Ps.Troche mi wstyd za tych z was ktorzy postanowili nie wpisac sie na liste
                poparcia.

Prawda, dla czlowieka jest tym , co czyni z niego czlowieka.

• erich_honecker piotr swarozyc 29.10.04, 00:33
                  Wstydze sie za was, jestescie typowym zasciankiem. Chlopaki z mniejszosci
                  ukrainskiej zrobili trzy wresje jezykowe, to malo? trzeba sie bylo jezykow
                  uczyc. Tyle lat ciemiezyliscie ten lud wiec nalezy im sie chyba troche szacunku...
                  • swarozyc Re: piotr swarozyc 29.10.04, 11:30
                    erich_honecker napisał: Wstydze sie za was, jestescie typowym zasciankiem.
                    Chlopaki z mniejszosci ukrainskiej zrobili trzy wresje jezykowe, to malo?
                    trzeba sie bylo jezykow uczyc. Tyle lat ciemiezyliscie ten lud wiec nalezy im
                    sie chyba troche szacunku...
                    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
                    Fakt, troche sie wyglupilem z tymi rezunami i brakiem polskiego. To mial byc
                    (glupi) zart i czulem sie troche urazony brakiem polskiego. Nie przypuszczalem
                    ze ktos pojdzie po tej lini dalej... Jestem od dawna zwolennikiem bliskiej
                    wspolpracy z Czechami i Ukraincami, czego, niestety, nie mozna dopatrzyc sie w
                    polskiej polityce zagranicznej. Nasza niepodleglosc lezy na polach Ukrainy...
                    (o czym wspominal zreszta Taras Szewczenko..)
                • albert_c Re: Gryf 29.10.04, 10:32
                  * Gryfie, po raz pierwszy od dawien dawna czytam Twoj post i sie z nim jak
                  najbardziej zgadzam:)
                  normalnie jestemw szoku...ale to wazne aby nas laczyly chcoby takie pryncypia:)

pozdrawiam, albert

> Wlasnie wyslalem poparcie dla demakratow z Ukrainy.
                  > Stosunki Polsko-Ukrainskie sa dla naszych braci chcacych zyc w panstwie prawa
                  > tak wazne jak dla nas zrzucenie "komuszego ciezaru".Niemcy z tzw NRF poparli
                  > nasze checi zycia w panstwie demokratycznym nie ogladajac sie na
                  > przeszlosc.Naszym moralnym obowiazkiem jest poprzec Ukraine Demokratyczna.
                  > Moim zdaniem jezyk niemiecki i angielski jest wystarczajacy dla narodow
                  Europy.
                  > A zwroce tez wasza uwage ze nie ma jezyka francuskiego oraz hiszpanskiego ani
                  > tez czeskiego,rumunskiego,srbsko-chorwackiego,zadnego skandynawskiego itd.
                  > To pytam sie dlaczego mialby byc jezyk polski?
                  >
                  > Ps.Troche mi wstyd za tych z was ktorzy postanowili nie wpisac sie na liste
                  > poparcia.
                  >
                  >
                  >
                  >
                  >
                  >
                  > Prawda, dla czlowieka jest tym , co czyni z niego czlowieka.
                  >
              • swarozyc Henius56 29.10.04, 11:18
                Daj przykład kiedy to bezinteresownie byliśmy z Ukraińcami przyjaciółmi..
                '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
                Zeby nie przeciazac twej pamieci i nie wyprowadzac cie ze stanu slodkiej
                niewiedzy(moze po plisce), powiem tylko Petlura...zeby bardziej nie cofac sie
                wstecz...
                • Gość: XYZ Re: Henius56 IP: 213.155.191.* 29.10.04, 15:14
                  Swarku przypomnij mi sklerotykowi, jak się sparawa z Ptlura skończyła, bo mi
                  moja przepita pamięć podpowiada, że Marszałek wystawił go do wiatru;)
          • Gość: XYZ Re: Albercie IP: 213.155.191.* 29.10.04, 09:02
            Jestem Polakiem a nie
            wierzę w dobre intencje moich rodaków.

Święte słowa Heniu. Ta zadyma w naszych mediach dotyczaca i Białorusi i
            Ukrainy, ma tylko jeden cel. Dowalenie Rosji. Nasze "autorytety" mają w dupie
            Ukraine i Białoruś. Liczy się dowalenie Rosji wszelkimi metodami. Niech robią
            tak dalej, Miszka w końcu machnie łapą...
            • blackexit Re: Albercie 29.10.04, 10:11

> Miszka w końcu machnie łapą...

i cie przyugarnie i wrocisz do macierzy. pozdrawiam black
            • albert_c Re: Albercie 29.10.04, 10:34

Święte słowa Heniu. Ta zadyma w naszych mediach dotyczaca i Białorusi i
              > Ukrainy, ma tylko jeden cel. Dowalenie Rosji. Nasze "autorytety" mają w dupie
              > Ukraine i Białoruś. Liczy się dowalenie Rosji wszelkimi metodami. Niech robią
              > tak dalej, Miszka w końcu machnie łapą...

* XYZ oczywiscie ja wrzucilem ten link tylko po to aby dowalic rosji...

...zal mi Ciebie w tym momencie...szczerze to mowie...bo widac ze masz co
              najmnniej w tym przypadku ograniczony horyzont na intencje bardzo wielu
              ludzi...no ale tak, owszem wspieranie demokracji jest nie na reke wielu ludziom
              z Twojej formacji:(
              • Gość: XYZ Albercie! IP: 213.155.191.* 29.10.04, 12:25
                Cóż za skromność Albercie?:)))))))) Jesteś moim autorytetem to fakt, ale głośno
                tego nie mówiłem.
                Twoich intencji jestem pewien. Wspieranie demokracji jest ze wszech miar
                słuszne. Problem w tym, że do końca nie wiadomo o co tam chodzi, więc nie
                wsadzajmy nosa w cudze sprawy.
                • albert_c Re: Albercie! 29.10.04, 12:39

> Cóż za skromność Albercie?:)))))))) Jesteś moim autorytetem to fakt, ale
                  głośno tego nie mówiłem.

* o Ironio;) a trzeba bylo...

> Twoich intencji jestem pewien.

* j/w

Wspieranie demokracji jest ze wszech miar
                  > słuszne. Problem w tym, że do końca nie wiadomo o co tam chodzi, więc nie
                  > wsadzajmy nosa w cudze sprawy.

* o niuansach w tej materii nie bede dyskutowal. licze na pryncypia, a te sa
                  zdaje sie jasne dla kazdego kto chocby troche sie interesuje tym co sie dzieje
                  na Ukrainie.

• albert_c Re: Albercie 29.10.04, 10:29

> Ukraińcy ,Rosjan uważają za braci, no i chyba słusznie /dzisiejsze fakty/.
            > Polak ,Ukraińcowi nigdy nie był przyjacielem i na odwrót.Jestem Polakiem a
            nie wierzę w dobre intencje moich rodaków.

* Heniu poraza mnie Twoja znajomosc intencji i sympatii Ukraincow. no ale jak
            dla mnie jednak zbyt splycasz temat. co z tego ze darza kogos sympatia, czy to
            jest rownomierne z tym ze chca sobie narzucac rzady niedemokratyczne?

Co do Twojej wiary w Polakow - coz jest mi przykro, ze czujesz sie taki
            wyalienowany:(
        • Gość: XYZ Re: Albercie IP: 213.155.191.* 29.10.04, 08:56
          * nie bardzo Cie rozumiem? mozesz tak bardziej mi wyjasnic skad te Twoje
          > domniemiania?

To nie domniemania. Znam baaaardzo wielu Ukraińców.

dlaczego mielisbysmy nie wesprzec chocby w tej formie tych
          > ktorych represjonuje obecna wladza ukrainska.

Bo to nie sa nasze sprawy. Jak byś zareagował gdyby jakies obce państwo zaczęło
          wspierać, którąś opcję polityczną w Polsce?

> Warszaiwe goscili liderzy ukrainskiej demokracji?

To oczywiste, że szukaja wsparcia. Tylko czy my jestesmy mocarstwem, żeby
          rozdawać karty? Poza tym jesteśmy w UE i powinniśmy mówić z UE jednym głosem.
          Nie wsadzajmy palców między drzwi. Nie mamy na to ani sił ani umiejętności.
          • Gość: H56 jesteśmy papierowe PANY tygrysy IP: *.comnet.krakow.pl 29.10.04, 10:07
            dlaczego bracia Ukraińcy zamieszkali w Polsce nie przetłumaczą tego tekstu na
            polski ? bo oni dobrze wiedzą ,że opinie i poparcie Polaków moga więcej
            zaszkodzić opozycji niż pomóc. Czy Rosjanie też są Waszymi braćmi i kto tam
            ewentualnie mógłby zastąpic Putina ? tego już napewno nie wiecie ,bo Rusek to
            wróg i nie da się wodzić za nos. No i biskupa Śliwińskiego nam rozpili, innego
            nie wpuścili poganie jedni.
            • albert_c Re: jesteśmy papierowe PANY tygrysy 29.10.04, 10:44

> dlaczego bracia Ukraińcy zamieszkali w Polsce nie przetłumaczą tego tekstu na
              > polski ? bo oni dobrze wiedzą ,że opinie i poparcie Polaków moga więcej
              > zaszkodzić opozycji niż pomóc.

* Heniu zamiast spekulowac trzeba sie bylo wpierw spytac tworcow strony
              dlaczego.

ja sie zapytalem i oto opd:

> i programmed the page in 24 hours... we just hadn't enough time...
              >
              > sorry ;))

Czy Rosjanie też są Waszymi braćmi i kto tam
              > ewentualnie mógłby zastąpic Putina ? tego już napewno nie wiecie ,bo Rusek to
              > wróg i nie da się wodzić za nos. No i biskupa Śliwińskiego nam rozpili, innego
              > nie wpuścili poganie jedni.

* ostatnio zbyt czesto [rezentujesz na forum swoj bark wiedzy...:(
              • Gość: H56 Re: jesteśmy papierowe PANY tygrysy IP: *.comnet.krakow.pl 29.10.04, 12:04
                no widzisz, mój brak wiedzy którą Ty posiadasz i znajomości języków obcych
                uniemożliwia mi podpisanie petycji. Jakem głupi, to w ciemno nic podpisywać nie
                mam zamiaru.
                • albert_c Re: jesteśmy papierowe PANY tygrysy 29.10.04, 12:09
                  Heniu, no ja myslalem ze jak taki znawca Ukrainy jetses to ze ukrainski to dla
                  Ciebie chleb powszedni...przepraszam jezeli zle ocenilem Twoja umiejtnosc
                  wladania ukrainskim...jak masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem to
                  faktycznie moze lepiej w ciemno pewnych historii nie opowiadaj...

...ale jak juz znajdziesz tlumacza to proponuje przede wszytskim zapoznac sie z
                  kronika represji...
                  • Gość: H56 Re: jesteśmy papierowe PANY tygrysy IP: *.comnet.krakow.pl 29.10.04, 12:25
                    albercik, Ty oczywiście masz na myśli kronike represji jakie dotkneły ludność
                    polska zamieszkałą na obszarach dzisiejszej Ukrainy ? Nie mam zamiaru szukać
                    tłumacza bo mnie jest bliżej do Niemiec, a Białoruś, Ukraina to nie moja bajka.
                    • albert_c Re: jesteśmy papierowe PANY tygrysy 29.10.04, 12:41

> albercik, Ty oczywiście masz na myśli kronike represji jakie dotkneły ludność
                      > polska zamieszkałą na obszarach dzisiejszej Ukrainy ?

* nie Heniu, wyobraz sobie, ze nie. jak znajdziesz tego tlumacza, ktorego z
                      lenistwa czy tez wstydu nie chce Ci sie szukac to zrozumiesz o czym pisalem
                      powyzej.

Nie mam zamiaru szukać
                      > tłumacza bo mnie jest bliżej do Niemiec, a Białoruś, Ukraina to nie moja
                      bajka.

* jak nie Twoja bajka to zamiast sie osmieszac lepiej sie nie odzywaj w pewnych
                      sprawach...
          • blackexit Re: Albercie 29.10.04, 10:14

>Poza tym jesteśmy w UE i powinniśmy mówić z UE jednym głosem.

niby dlaczego? nie ma czegos takiego jak jeden glos ue. to moze byc glos
            francji albo nie miec ale portugalie to juz malo interesuje. pukli cpo polska
            ma swoja wlasna polityke zagranicza, a wolni obywatele i tworzone przez nie
            orgazniacje tez wyobraz sobie mopgga miec zdanie na dowolny temat.

> Nie mamy na to ani sił ani umiejętności.

co do umiejetnosci to zgoda tak beznadzijnego ministra jak cimoszcz enie bylo
            chba nawet w czasach prl. pozdrawiam black
            • Gość: H56 Re: Albercie IP: *.comnet.krakow.pl 29.10.04, 10:22
              a który to był lepszy ?
          • albert_c Re: Albercie 29.10.04, 10:42

> To nie domniemania. Znam baaaardzo wielu Ukraińców.

* no i...co mowia ci Ukraincy, ktorych znasz?

>
            > dlaczego mielisbysmy nie wesprzec chocby w tej formie tych
            > > ktorych represjonuje obecna wladza ukrainska.
            >
            > Bo to nie sa nasze sprawy. Jak byś zareagował gdyby jakies obce państwo
            zaczęło wspierać, którąś opcję polityczną w Polsce?

* tak, najlepiej sie wyalienowac, miec wszytsko w dupie, zwlaszcza sprawy
            sasiadow, a juz bardziej miec w dupie jak sie zwracaja do nas o wsparcie.
            postawa idealna dla sasiada.
            poza tym tylko ignorant nie zauwazy ze sprawy na Ukrainie obecnie nie ida
            najlepszym torem, znaczy sie mocno anormalne...idac Twoim tokiem rozumowania
            nie nalezy zwracac uwagi na tyranow, bo to przeciez ignerencja w czyjas
            polityke...

...ja osobiesice jestem wdzieczny Niemcom, USA i innym ktorzy wspierali polska
            opozycje w czasach prl...nie wiem jak Ty...

> > Warszaiwe goscili liderzy ukrainskiej demokracji?
            >
            > To oczywiste, że szukaja wsparcia. Tylko czy my jestesmy mocarstwem, żeby
            > rozdawać karty? Poza tym jesteśmy w UE i powinniśmy mówić z UE jednym głosem.
            > Nie wsadzajmy palców między drzwi. Nie mamy na to ani sił ani umiejętności.

* a czy trzeba byc mocarstwem aby kogos wspierac? kto tu mowi o 'rozdawaniu
            kart'...czy mamy kulic ogon bo 'miszka' twierdzi inaczej...dziwny nawyk...
            • blackexit Re: Albercie 29.10.04, 10:54
              maila wysalam. pozdrawiam black
              • absztyfikant Re: Albercie 29.10.04, 10:56
                Albercie sprawdz poczte za max 5 minut:)
                • albert_c Re: Albercie 29.10.04, 10:58
                  ok:)
                  • absztyfikant Re: Albercie 29.10.04, 11:19
                    Poszlo...
                    • albert_c Re: Albercie 29.10.04, 11:39
                      Przyszlo i poszlo z powrotem...

...sygnaturka Ci sie nie swieci...
                      • absztyfikant Re: Albercie 29.10.04, 11:39
                        Nic nie moze przeciez wiecznie trwac:)
                        • albert_c Re: Albercie 29.10.04, 12:10
                          Poza miloscia do portowych miast:)))))
                          • albert_c Mr Black 29.10.04, 13:33
                            zapyatnie przeslalem. czekamy na odp.

juz chyba wiem kto moglby im przeslac ten tekst.

pozdrawiam, albert
                            • albert_c Re: Mr Black 29.10.04, 14:12
                              zgodzili sie.

czekam teraz na odp odnosnie tlumaczenia.
                            • albert_c Ukraina dziekuje za zainteresowanie 29.10.04, 14:17
                              * nawiazalem prywatna korespondencje z tworcami tej opozycyjnej strony.

ponizej czesc tej korespondencji.

jezeli macie jakies pomysly, prosze wrzucicie link na inne fora.

autorzy strony zgodzili sie umiescic na swojej stronie za moja namowa tekst w
                              jez. polskim - czekam teraz na odp osoby, ktora poprosilem o to aby to
                              przetlumaczyla - ale moze wsrod nas jest ktos bardzo biegly w angielskim lub
                              niemieckim lub urainskim i moze ktos da rade przetlumaczyc dosc szybko tekst z
                              ich strony - glownie chodzi o tekat petycji - jezeli znajdzie sie taka osoba
                              prosze o kontakt na forum lub prive.

pozdrawiam, albert

> have seen your topic on some polish
                              forum - we did recieved many clicks from the link, you've posted :))))
                              Thanx

• Gość: XYZ Re: Albercie IP: 213.155.191.* 29.10.04, 15:32
              > * no i...co mowia ci Ukraincy, ktorych znasz?

Że mają w nosie UE, że potego to Rosja, a im do Rosji bliżej. Czują się przez
              nas traktowani jak biedny kuzyn z prowincji. I takie tam. Nie lubia nas bo
              uważają, że traktujemy ich źle. I mają rację.

> * tak, najlepiej sie wyalienowac, miec wszytsko w dupie, zwlaszcza sprawy
              > sasiadow, a juz bardziej miec w dupie jak sie zwracaja do nas o wsparcie.
              > postawa idealna dla sasiada

Skąd albercie wiesz kto się do nas zwrócił? Co mają na celu? Tam jest bardzo
              delikatna sytuacja, a Polacy zachowuja się jak słoń w składzie porcelany. Nie
              nawołuje do alienacji tylko do rozsądku. Romantyczne głupota Polaków zawsze
              doprowadza nas do katastrofy.

> poza tym tylko ignorant nie zauwazy ze sprawy na Ukrainie obecnie nie ida
              > najlepszym torem, znaczy sie mocno anormalne...

Z twojego punktu widzenia. Znasz opinie większości na Ukrainie? Znasz Ukrainę?
              To nie Belgia.

idac Twoim tokiem rozumowania
              > nie nalezy zwracac uwagi na tyranow, bo to przeciez ignerencja w czyjas
              > polityke...

Jak do tej pory nie ma żadnego Tyrana we Lwowie. Jest ostra polityka, taka jak
              u nas ze sprawą Orlenu.

> ...ja osobiesice jestem wdzieczny Niemcom, USA i innym ktorzy wspierali
              polska
              > opozycje w czasach prl...nie wiem jak Ty...

Również, ale to co byłu u nas to zdaje się coś innego...

> * a czy trzeba byc mocarstwem aby kogos wspierac? kto tu mowi o 'rozdawaniu
              > kart'...czy mamy kulic ogon bo 'miszka' twierdzi inaczej...dziwny nawyk...

Stare powiezenie. Jezeli zaczepi cię słabszy, oszczędź go. Jeżeli zaczepi cię
              silniejsz, oszczędź siebie.
              • albert_c Re: Albercie 02.11.04, 11:17

> Że mają w nosie UE, że potego to Rosja, a im do Rosji bliżej. Czują się przez
                > nas traktowani jak biedny kuzyn z prowincji. I takie tam. Nie lubia nas bo
                > uważają, że traktujemy ich źle. I mają rację.

* wiec ja napisze w ten sposob: nie znam osobiscie Ukraincow, ktorzy mieszkali
                by obecnie w swojej ojczyznie...wiedze i przekonania czerpie z
                prasy...wszelakiej, takze tej malo znanej (np. krytyka polityczna)...nie wydaje
                mi sie abysmy jako spoleczenstwo traktowali Ukraincow jako biednego kuzyna
                (moze analogia bedzie to jak nas traktuja czasem Francuzi - choc to i tak jest
                traktowanie w mym mniemaniu gorsze od tego jakie sie zapewne zdaza czesci
                sposrod nas wzgledem Ukraincow)...no ale bylbym wdzieczny gdybys
                wskazal 'dlaczego maja racje tkwiac w tym przekonaniu, ze traktujemy ich zle' -
                bo ja tego nie rozumiem...

> Skąd albercie wiesz kto się do nas zwrócił?

* popieram konkretny teskt petycji wypuszczony w swiat przez stowarszyszenie
                studentow Ukrainskich w Niemczech. Tekst tej petycji rozsylala po www redakcja
                Krytyki Poliycznej.

Co mają na celu? Tam jest bardzo
                > delikatna sytuacja, a Polacy zachowuja się jak słoń w składzie porcelany.

* szczerze mowiac nie zauwazylem takiego zachowania wsrod Polakow. Ja uwazam
                wrecz przeciwnie ze nasze wladze zachowuja sie nawet zbyt asekuracyjnie - w
                przeciwienstwie do np. USA.

Nie
                > nawołuje do alienacji tylko do rozsądku.

* a czym sie w tej materii objawia rozsadek?

> poza tym tylko ignorant nie zauwazy ze sprawy na Ukrainie obecnie nie ida
                >
                > > najlepszym torem, znaczy sie mocno anormalne...
                >
                > Z twojego punktu widzenia.

* no zapewniam ze nie tylko mojego. Czy normalne jest ze milicjanci przebrani
                za cywilow bija studentow z organizacji Pora? i tym podobnych setki zdarzen?
                czy to jest normalny przebieg spraw?

>Znasz opinie większości na Ukrainie? Znasz Ukrainę?

* swoje podejscie wzgledem Ukrainy i problemow wzajemnych stosunkow wynisolem
                ze tak to okresle ze szkoly Giedroycia czy tez Kuronia, ale takze kilku innych.
                O opini wiekszosci Uraincow mam nadzieje przekoanmy sie za trzy tygodnie w
                wyniku niesflaszowanych wyborow.

> To nie Belgia.

* nie rozumiem. w sensie ze nie UE? a co to ma do rzeczy?

> Jak do tej pory nie ma żadnego Tyrana we Lwowie. Jest ostra polityka, taka
                jak u nas ze sprawą Orlenu.

* z tym ze u nas na szczescie nie zabija sie dziennikarzy ktorzy ujawniaja
                afery...no ale moze to akuart nie stanowi roznicy...
                > > ...ja osobiesice jestem wdzieczny Niemcom, USA i innym ktorzy wspierali
                > polska
                > > opozycje w czasach prl...nie wiem jak Ty...
                >
                > Również, ale to co byłu u nas to zdaje się coś innego...

* ...zawsze jest cos innego, bo kontekstu w tych sprawach nie na rady sie
                pozbyc...ale esensja tych staran bylo u nas i jest u Ukraincow potrzeba
                budowania spoleczenstwa obywatelskiego - moim zdaniem powinnismy jako
                spoelczenstwo wspierac takie dazenia anszych sasiadow...

> Stare powiezenie. Jezeli zaczepi cię słabszy, oszczędź go. Jeżeli zaczepi cię
                > silniejsz, oszczędź siebie.

* kto jest tym silniejszym? Rosja? a co ma do tego Rosja w tym przypadku?
    • absztyfikant juz przetlumaczylem/nt 29.10.04, 15:16

• albert_c Re: juz przetlumaczylem - jestem pod wrazeniem:) 29.10.04, 15:19
        • Gość: H56 Jeszcze Polska nie zgineła, póki my żyjemy IP: *.comnet.krakow.pl 29.10.04, 17:19
          o 16.00 w wiadomościach TV2 pokazano księdza z Hrubieszowa który z grupą
          wiernych pojechał na polskie groby na Ukrainę i zamiast pacierzy, śpiewali
          hymnn. Niech by śpiewali, ale po jaką cholerę do kamery telewizyjnej ?
          i chcecie mi wmówić, że Wy prawicowa części tego forum ,te poparcie tak z
          dobrego serca ? nigdy w to nie uwierzę.
    • Gość: sceptyk Re: Poparcie dla ukrainskiej opozycji! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 17:35
      Tylko co to da? Sutuacja jest taka, że Moskwa wszystko trzyma za pysk. I kto
      podskoczy?
      • Gość: Gryf Re: Poparcie dla ukrainskiej opozycji! IP: 217.153.6.* 30.10.04, 22:37
        Polacy podskoczyli i wybili sie na WOLNOSC!
        Ukraina ma takie same prawo i SZANSE!

Prawda, dla czlowieka jest tym, co czyni z niego czlowieka.
        • Gość: WzK Re: Poparcie dla ukrainskiej opozycji! IP: *.jgora.dialog.net.pl 31.10.04, 17:47
          Ukraina już jest wolna, Ty chcesz ją sfaszyzować a to wielka różnica.

P.S. Mimo, że wybory się jeszcze nie zakończyły to już wiem jak skomentuje je
          Gryf:

Jeśli wygra Janukowycz - Gryf: Skandal! Na Ukrainie jest dyktatura!
          Jeśli wygra Juszczenko - Gryf: Brawo! Demokracja zwyciężyła!

-------------------------------------------------------------------------------
          "Sądy sądami, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie"
          Babcie Pawlakowa
    • Gość: WzK Faszystowskie ulotki na wiecach Juszczenki! IP: *.jgora.dialog.net.pl 31.10.04, 17:54
      Deputowany do Rady Najwyższej Ukrainy z partii Wiktora Juszczenki rozdawał na
      jednym z wieców projuszczenkowskich we Lwowie ulotki następującej treści:

"Uczciwi Ukraińcy powstańcie! Rżnijcie Moskali!"

Zastanówcie się dobrze kogo popieracie...-!
    • Gość: andreas to nie takie proste i biało czarne IP: 62.233.223.* 02.11.04, 11:36
      nie jestem znawcą ukraińskich meandrów polityki
      przyznaję.
      Ale fachowcy wypowiadają sie, że to nie jest tak
      że jeden jest dobry, a drugi zły.
      Tego niby prorosyjskiego popieraja jacyś
      biznesmeni naftowi chcący robic interesy z zachodem!
      Tak więc on nie jest taki gruntownie prorosyjski...
      tym bardziej, że Ukraiński rząd niedawno prowadził
      jakąś wojne celno-handlową z Rosją.
      Widać jego prorosyjskość może objawiac się
      po prostu zawiązaniem współpracy handlowej z Rosją
      do której i my chetnie bysmy wrócili.
      Bo jak nie wrócimy na rynki radzieckie
      to juz nasi sojusznicy z Unii chetnie
      przejmą tam rolę
      dominującą, oj chetnie...
      biznes i pieniądz nie ma moralności.
      Skoczą przez nas i po nas na rynki wschodnie
      i zapomną o naszej dominującej roli
      w przemianach...

Jestem za wolnością i prawdą!
      Żeby nie było...
      • albert_c Re: to nie takie proste i biało czarne 02.11.04, 12:17
        Andreas na ten temat bardzo rozsadnie wypwoieadal sie dzis w salonie
        politycznym trojki nowy szef osrodka studiow wschodnich. bardzo rozsadnie, a ja
        po przeczytaniu Twego postu domniemuje ze tez zes to slyszal:)
        • Gość: andreas Re: to nie takie proste i biało czarne IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.04, 18:23
          rozszyfrowałeś mnie
          jestem skończony
          muszę zmienic nick ...

• albert_c Re: to nie takie proste i biało czarne 03.11.04, 09:38
            Gość portalu: andreas napisał(a):

> rozszyfrowałeś mnie
            > jestem skończony
            > muszę zmienic nick ...
            >

* nie panikuj ok?:)))

nie pierwszy raz...no dobra zartuje...:-)
            • albert_c wciaz nie ma wynikow wyborow:( 10.11.04, 11:39
              poparcie jak najbardziej bedzie potrzebne przed druga tura...
              • Gość: obs Re: wciaz nie ma wynikow wyborow:( IP: *.dhcp.kabelnettet.dk 10.11.04, 19:23
                A wlasnie ze wygral Juszczenko ,slawa Ukraini.
                • albert_c Petycja juz po polsku...n/txt 12.11.04, 10:54
    • Gość: obs Re: Poparcie dla ukrainskiej opozycji! IP: *.dhcp.kabelnettet.dk 15.11.04, 16:30
      Byc moze nie bedzie drugiej tury wyborow, brak kasy ,moze uwzglednia pierwsza
      ture wyborow Juszczenko jako prezydent ?
      • albert_c Za dwa dni wybory! n/txt 19.11.04, 11:11
        • Gość: obs Re: Za dwa dni wybory! n/txt IP: 62.242.162.* 19.11.04, 21:53
          Boze nie opusc Ukraine w potrzebie.
        • alfredka1 Re: Za dwa dni wybory! n/txt 20.11.04, 12:39
          trzymamy kciuki. Apel , wraz z grupą przyjaciół, podpisaliśmy zaraz po ukazaniu
          się linku. Pozdrawiamy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka