15.01.05, 23:11
witajcie, czy któraś z was będąc na zwolnieniu lekarskim, niekoniecznie
legalnie,była już na komisji zusowskiej albo dostała wezwanie. jakie trzeba
dostarczyć papiery i jaki jest ten nasz szczeciński zus. powiem szczerze
trochę pękam wezwania do zusu. w 6 tyg ciąży miałam poważne problemy
(zagrożenie poronieniem) ale to minęlo, teraz jestem w 25tyg i dalej jestem
na zwolnieniu mimo że wszystko jest ok. okrutnie boję sie tego zusu. proszę
odpiszcie jeśli coś wiecie na ten temat. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • hm1976 Re: ZUS 16.01.05, 00:53
      Nie masz się czego bać!! Takie jest Twoje prawo być na zwolnieniu podczas ciąży.
      Po prostu źle się czujesz i już! Poranne nudności, wymioty. A tak w ogóle nie
      powinno ich to interesować. Masz takie prawo. Na zwolnieniu powinien być podany
      symbol "B" i oznacza to ze jesteś w ciąży. Nie martw się.

Pozdrowienia.
    • annka12 Re: ZUS 16.01.05, 01:45
      Wezwanie jest rutynowe jesli masz szanse przekroczyc 6m-cy na zwolnieniu.Ja
      jestem od wrzesnia i dostalam jakies pisemnko o kontynuacje wyplaty zasilku
      chorobowego lekarz je wypelnil odnioslam do zus pani skserowala karte ciazy i
      tyle na razie.Lekarz mowil ze jak wezwa na badanie to zeby stwierdzic czy
      faktycznie jestem w ciazy i spytaja o problemy.I tyle.....Jak dostane wezwanie
      na badania to powiem jak bylo
      Pozdrawiam
      • mazuba Re: ZUS 16.01.05, 11:31

ale jak jestes od wrzesnia to jeszcze nie minelo Ci pol roku, wiec o jaka
        kontynuacje bylo to pismo???
        ( ja jestem na zwolnieniu od 31 sierpnia)i dopiero na poczatku marca bedzie pol
        roku zwolnienia)
        pozdr
        magda, 29 tc
    • mazuba Re: ZUS 16.01.05, 11:32

tak jak pisza dziewczyny- nie boj sie, masz do tego prawo a w ciazy malo co
      mozna udowodnic a nikt oprocz twojego gina nie bedzie Cie badal. zazwyczaj taka
      komisja to formalnosc.
      pozdr
      magda, 29 tc
      • annka12 Re: ZUS 16.01.05, 13:38
        Nie minelo pol roku ale na tym druczku jest ze maja obowiazek przeslac to do
        osoby na zasilku na 60 dni przed uplynieciem 7 miesiecy.Pewnie zeby dac czas na
        wypelnienie potem komisje i te inne bzdury.Pozdrawiam
        • mazuba Re: ZUS 16.01.05, 18:17

nie wiedzialam o tym, dzieki za informacje. przygotuje sie w takim razie na
          pismo z zus.
          pozdr
          magda
        • doticzek Re: ZUS 17.01.05, 14:14
          ja tez mialam takie pismo z zusu, ale nie mialam szansy na przekroczenie pol
          roku, bo wczesniej mialam termin porodu, wiec moja gin powiedziala zeby nawet
          nie wypelniac i nie latac z tym do zusu, pytalam w zusie i faktycznie jezeli
          nie przekracza sie pol roku nie trzeba im tego odnosic.
          pozdrawiam Doti
    • annka12 Re: ZUS 20.01.05, 20:29
      Tak jak obiecalam informuje co dalej.Nie wezwali mnie na badania tylko lekarz
      orzecznik wydal zaocznie decyzje o kontynuacji zasilku powyzej 6 miesiecy.I to
      wszystko.Pozdrawiam
    • fibusia Re: ZUS 24.01.05, 19:11
      to normalne, że wzywaja ciebie na komisję. Brzmi strasznie ale niczym takim nie
      jest. Tez sie bałam. nie ma mozliwości, że będąc w ciąży jesteś na zwolnieniu
      nielegalnie!!!masz do tego prawo. Me zmeżem uznaliśmy, ze moja praca, czesciowo
      fizyczna, częściowo umysłowa bedzie dla mnie zbyt duzym obciązeniem i nie warto
      ryzykowac, a lekarz do którego poszłam, jak okazało sie że jestem w ciazy bez
      sam mi zap[roponował zwolnienie mimo, że nie było zadnego zagrozenia, nie
      wiedział, gdzie pracuje itd.
      Z papierem, który dostałaś z Zusu idziesz do lekarza prowadzacego, który
      wpisuje tam, w którym jestes tyg i jakieś tam inne pierdy, potem idzisz do
      zusu, żadnych kolejek, dajesz ten papier babie siedzącej za biurkiem (fakt, że
      od lat nie usmiechniętej- ale nie ma prawa do ciebie nic mieć) ona kseruje
      papier, kseruje Twoją ksiażeczkę ciaży i mówi do widzenia, resztę dostanie Pani
      pocztą. Trwa to trzy minuty. Za jakies dwa tyg. choć maja czas miesiac
      przysyłają Ci papiery zwrotne, z których jeden egzemplarz dajesz pracodawcy, a
      drugi niesiesz do lekarza prowadzącego i on na tej podstawie moze wystawiać Ci
      nasteone zwolnienia.
      To chyba wszystko, a chyba nie wyobrazasz sobie (choc ja sie tez tego bałam),
      ze będąc po 20 tyg ciaży każą Ci wrócić do pracy.
      Powodzenia. Asia
      • kropka1907 Re: ZUS 03.02.05, 18:54
        A ja nie byłam na komisji. Przesłałam pocztą do ZUS wniosek o przedłużenie
        wypłaty zasiłku chorobowego z opinią mojego lekarza, dołączyłam wypis ze
        szpitala (miałam problemy i musiałam poleżeć 3 tygodnie)i wyniki badań
        (galopująca anemia). Wniosek rozpatrzono pozytywnie bez wzywania mnie na
        komisję. Nie wiem czy wiecie, że od 8 lutego zaczynają obowiązywać nowe
        przepisy wynikające ze zmiany Ustawy o o świadczeniach pieniężnych w razie
        choroby i macierzyństwa. Nowelizację znajdziecie w Dz. U. nr 10 poz. 71 z dnia
        17.01.2005. Tam m.in. zniesiono możliwość przedłużenia zwolnienia trwającego
        180 dni o kolejne trzy miesiące przez lekarza orzecznika ZUS. Za to może być
        wypłacane świadczenie rehabilitacyjne - ale nie wiem na jakich zasadach i czy
        też trzeba będzie mieć orzeczenie z ZUSu

pozdrawiam

Kropka i synuś
        • mazuba Re: ZUS 03.02.05, 19:16

www.zus.pl/niusy/k050202.htm
          punkt 56

wydaje mi sie , ze to niewiele zmienia oprocz nomenklatury.
          ale moze zle rozumiem.

pozdr serdecznie
          magda, 32 tc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka