skuter70 08.08.02, 10:57 moze ktos mi wyjasni jasli zaklad upadl a tak jest chyba w stoczni to czy jego pracownicy sa w nim dalej zatrudnieni? czy sa na wypowiedzeniach? czy tak sobie przychodza do stoczni bo im sie podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pakuz Re: upadlosc (??) IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 11:12 skuter70 napisał: > moze ktos mi wyjasni > jasli zaklad upadl a tak jest chyba w stoczni > to czy jego pracownicy sa w nim dalej zatrudnieni? czy sa na wypowiedzeniach? > czy tak sobie przychodza do stoczni bo im sie podoba? powolano stocznia nowa , udzielono kredytu , rzad dal zabezpieczenia... ale im sie juz nie chce statkow budowac bezsilnosc policji i tolerowanie nielegalnych demostracji i blokad doprowadzily do stanu, kiedy uwazaja ,ze im wszystko wolno beda glodni , to pojda na hipermarkety Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: upadlosc (??) 08.08.02, 11:15 Gość portalu: pakuz napisał(a): > > powolano stocznia nowa , ale stocznia nowa jest odrebnym podmiotem i pracownikow nie przejela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: upadlosc (??) IP: *.it.volvo.se / 153.112.43.* 08.08.02, 12:50 Wobec tego sprawcami zadymy nie są stoczniowcy... tylko byli stoczniowcy. Tylko czy to coś zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 40-ka Re: upadlosc (??) IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 13:17 Gość portalu: Jazzek napisał(a): > Wobec tego sprawcami zadymy nie są stoczniowcy... tylko byli stoczniowcy. Postawienie w stan upadłości nie powoduje automatycznego rozwiązania czy też wypowiedzenia umów o pracę. Zresztą prawo upadłościowe nie zawiera przepisów określających problematykę rozwiązywania umów o pracę z pracownikami zatrudnionym przez upadłego. W przypadku upadłości po prostu upadły traci uprawnienia do zarządzania oraz rozporządzania majątkiem. Z mocy prawa majątek upadłego przejmuje syndyk i on zarządza tym majątkiem i przeprowadza jego likwidację. Syndyk jako zarządzający upadłym przejmuje zadania pracodawcy i może dokonać wypowiedzeń umów o pracę i to na zasadach określonych w prawie pracy. Dodam jeszcze, iż do niektórych czynności syndyk musi uzyskać zgodę sędziego- komisarza czy też rady wierzycieli, jeżeli takowa zostanie ustanowiona przez sędziego-komisarza. I wiecej nie nudzę. Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: upadlosc (??) 08.08.02, 13:24 Gość portalu: 40-ka napisał(a): > sędziego-komisarza. I wiecej nie nudzę. a moze wiesz jak wyglada sytuacja upadlych stoczniowcow sa zwalniani czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 40-ka Re: upadlosc (??) IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 13:43 skuter70 napisał: > > a moze wiesz jak wyglada sytuacja upadlych stoczniowcow > sa zwalniani czy nie? Nie wiem, ale przypuszczam, że syndyk nie podjął jeszcze decyzji o zwolnieniach. Musi najpierw rozeznać sytuację. Poza tym stoczniowcy będą mieli najczęściej okresy wypowiedzenia miesięczne bądź trzymiesięczne, a zatem jest czas na podjęcie decyzji o ewentualnych wypowiedzeniach do końca miesiąca. A dodam jeszcze,w związku z upowszechnianymi w telewizji i prasie rewelacjami co do zadań syndyka, iż podstawowym zadaniem syndyka jest spieniężenie majątku upadłego i zaspokojenie wierzycieli. Pełni więc on rolę swoistego generalnego egzekutora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: upadlosc (??) IP: 217.153.5.* 12.08.02, 13:56 > A dodam jeszcze,w związku z upowszechnianymi w telewizji i prasie rewelacjami > co do zadań syndyka, iż podstawowym zadaniem syndyka jest spieniężenie majątku > > upadłego i zaspokojenie wierzycieli. Pełni więc on rolę swoistego generalnego > egzekutora. I to jest dziwne: aby SSN mogła dalej robić statki powinna majątek kupić. Za co kupi, jeżeli sama była kupiona za 1 złoty? Nie "śmierdzi" pieniędzmi. A statki są kończone na majątku, którym powinni zostać spłaceni wierzyciele. Bardzo dziwna sytuacja... Czarny scenariusz: banki sprzedadzą zabezpieczone statki i zaorają stocznię ? Pamiętacie wcześniejsze dokonania syndyka stoczni ? Kiedyś, jeśli mnie pamięć nie myli, było o nim głośno w związku z pewnym byłym ministrem rolnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: upadlosc (??) IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 08.08.02, 15:37 Gość portalu: pakuz napisał(a): > skuter70 napisał: > > > moze ktos mi wyjasni > > jasli zaklad upadl a tak jest chyba w stoczni > > to czy jego pracownicy sa w nim dalej zatrudnieni? czy sa na wypowiedzenia > ch? > > czy tak sobie przychodza do stoczni bo im sie podoba? > > powolano stocznia nowa , udzielono kredytu , rzad dal zabezpieczenia... > ale im sie juz nie chce statkow budowac > bezsilnosc policji i tolerowanie nielegalnych demostracji i blokad doprowadzily > > do stanu, kiedy uwazaja ,ze im wszystko wolno > beda glodni , to pojda na hipermarkety A z czego wnioskujesz ze im się pracować nie chce. Widzisz stocznia nowa powstała na bazie ass a firma ta jest taka stocznia w pomniejszeniu, posiada własnych inspektorów jakości, projektantów, kowali itp. Prawdę mówiąc starzy stoczniowcy do szczęścia potrzebni im nie sa np. blachy wycinać można w firmie Finomar stal duplexowa spawać mogą panowie z Płocka. W prasie cały czas pisali, że stocznia nowa powstanie na bazie starej stoczni, starą stocznie stanowili tylko ludzie reszta należała do porty holding począwszy od śrubek a kończąc na sprzęcie. Proszę, jeżeli możesz nie pisz więcej bzdur, bo obrażasz prawdziwych stoczniowców tych, którym naprawdę zależy na pracy. Co do hipermarketów przyszłość pokaże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pakuz Re: upadlosc (??) IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 16:00 Gość portalu: :( napisał(a): > A z czego wnioskujesz ze im się pracować nie chce. Widzisz stocznia nowa powsta > ła na bazie ass a firma ta jest taka stocznia w pomniejszeniu, posiada własnych > inspektorów jakości, projektantów, kowali itp. Prawdę mówiąc starzy stoczniowc > y do szczęścia potrzebni im nie sa np. blachy wycinać można w firmie Finomar st > al duplexowa spawać mogą panowie z Płocka. W prasie cały czas pisali, że stoczn > ia nowa powstanie na bazie starej stoczni, starą stocznie stanowili tylko ludzi > e reszta należała do porty holding począwszy od śrubek a kończąc na sprzęcie. P > roszę, jeżeli możesz nie pisz więcej bzdur, bo obrażasz prawdziwych stoczniowcó > w tych, którym naprawdę zależy na pracy. > Co do hipermarketów przyszłość pokaże. 1. jesli statki budowac mozna w 500 osob zamiast 6000 - to stocznia faktycznie byla tragicznie zarzadzana tez mam wrazenie ,ze stoczniowcy w stoczni nie sa do niczego potrzebni 2.do prawdziwych stoczniowcow mam prawdziwe uznanie (sam pracuje w podobnej branzy i doceniam ciezka, fachowa robote w trudnych warunkach) do chamow,zadymiarzy i zwyklych bandytow uznania zadnego nie mam i moja intencja bylo ich obrazic 3.ostatnie zdanie pozostawie bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: upadlosc (??) IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 08.08.02, 19:09 > 1. jesli statki budowac mozna w 500 osob zamiast 6000 - to stocznia faktycznie > byla tragicznie zarzadzana > tez mam wrazenie ,ze stoczniowcy w stoczni nie sa do niczego potrzebni > 2.do prawdziwych stoczniowcow mam prawdziwe uznanie (sam pracuje w podobnej > branzy i doceniam ciezka, fachowa robote w trudnych warunkach) > do chamow,zadymiarzy i zwyklych bandytow uznania zadnego nie mam i moja > intencja bylo ich obrazic > 3.ostatnie zdanie pozostawie bez komentarza Ad.1 Większość ludzi ma takie dziwne wyobrażenie, że 6 tyś stoczniowców to tylko i wyłącznie pracownicy produkcji. Odlicz od tej liczby piony dyrekcji, pracowników umysłowych i innych nie związanych z produkcją a wyjdzie tobie liczba oscylująca w granicy 4-4,5 tyś. I to oni właśnie pracowali na najbardziej skomplikowanych jednostkach takich jak B-588, B-587. ASS najczęściej pracowała na jednostkach B-170 i B-178. Firma ASS w czasie, gdy stocznia funkcjonowała normalnie zatrudniała w większości obywateli byłego ZSRR gdyż byli tańsi niż miejscowi. To właśnie dzięki temu byli rentowni. Ad.2 To, co oni wczoraj zrobili zaskoczyło nawet mnie. Był to objaw chamstwa i prostactwa z ich strony. Ad.3 Mam nadzieję, że nie dojdzie do sytuacji, gdy ludzie ruszą na sklepy i banki, ale gdy widzę cała ta beznadzieję tracę wiarę. To już tylko kwestia czasu ? uwierz mi. Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 zwolnienia 09.08.02, 11:06 kurierek podal, ze stoczniowcom wreczono wypowiedzenia Odpowiedz Link Zgłoś