Dodaj do ulubionych

Aniolek na klepisku

21.08.05, 17:12
bylem poogladac tego cudaka. nie powala jakos oryginalnoscia albo metafora. myslalem ze bedzie wiekszy i w odwrotna strone ustawiony. no ale strasznym kiczem czy ogrodowym krasnalem jak mowili inni tez nie jest. inny jest problem. stroi po srodku klepiska. ludzie wydeptali dookola trawniki. roozwalono chodniki i usypano piaseczek, w ktorym sie grzeznie. nie ma do niego wcale dostepu. ciekawe jak popada deszcz, bedzie jedno wielkie blocko. poroniona zupelnie koncepcja. potem obdylem spacer po miescie i wrazenia sa coraz bardziej przygnebiajace nie dosc ze brudno i pgr to zupelne wyludnienie. pozdrawiam black
Obserwuj wątek
    • Gość: H56 lepiej bylo kase dac na Sedine IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 17:19
      a nie jakies paskudne cudaki tworzyc.
    • Gość: play Re: Aniolek na klepisku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 17:32
      Zabrałem dzieciaki pod tego naszego los Angeles i wrażenie było miłe.
      Lokalizacja całkiem niezła, z czasem, po zgospodarowaniu obejścia może wytworzyć
      się całkiem kilmatyczna strefa...pamiętajcie, że mnóstwo młodych ludzi tamtędy
      wraca z różnych imprez, noc, księżyc, ławeczka i ten symbol....to moźe być
      panaceum....na zło tego świata. Nic, że na klepisku, a robotnicza dupa to niby
      do czego przywykła , do fotela !!!
      • Gość: the.bill1 Nie bedzie klepiska Play IP: *.bazapartner.pl 21.08.05, 17:39
        na jesieni beda tam uz granitowe plyty i chodniki:
        Anioł Wolności stoi na pl. Solidarności od środy. W piątek ostatecznie
        zakończono montaż. Teraz wokół rzeźby rozkładana jest trawa. Reszta prac
        wykonana będzie już po uroczystym odsłonięciu Anioła, jesienią. Wówczas na
        trawie wokół pomnika zostaną położone granitowe płyty, a wzdłuż pl. Piotra i
        Pawła, za plecami Anioła, poprowadzona będzie alejka spacerowa. Wytyczona
        zostanie też ścieżka rowerowa, staną nowe ławeczki. Plac i pomnik będą oświetlone.
        miasta.gazeta.pl/szczecin/1,34939,2876133.html
        • blackexit debil 21.08.05, 17:46
          Gość portalu: the.bill1 napisał(a):

> na jesieni beda tam uz granitowe plyty i chodniki:
          > Anioł Wolności stoi na pl. Solidarności od środy. W piątek ostatecznie
          > zakończono montaż. Teraz wokół rzeźby rozkładana jest trawa.

naprawde debil to wymyslil. piaseczek i trawka. ona juz jest wydeptana totalnie czemu nie robi sie raz porzadnie tylko na raty??? od ilu lat wiadomo ze stanie tam pomnik? minimum od polroku wiadomo ze ten aniolek tam bedzie. a ci trawa go obkladaja. moze sloma najlepiej to bedzie taki nasz szczecinski chochol. pozdrawiam black
          • the.bill1 Re: exit exit! 21.08.05, 17:50
            czlowieku weź ty sformułuj chociaz jedna pozytywna myśl i zrób cos, a nie ciagle
            opluwasz wszelkie inicjatywy. To juz jest chore.
            • blackexit Re: exit exit! 21.08.05, 19:24
              the.bill1 napisał:

> czlowieku weź ty sformułuj chociaz jedna pozytywna myśl i zrób cos, a nie ciagle opluwasz wszelkie inicjatywy.

formulowanie pozytywnych mysli nie jest moim hobby ale dla ciebie moge sie postarac ladny dzien dzisiaj. co do "zrob cos": co proponujesz? mam zaniesc na plecach plytki i ukladac je dookola aniolka zeby nie bylo wstydu za tydzien na wielkich uroczystosciach?pozdrawiam black
              • the.bill1 Re: exit exit! 21.08.05, 19:33
                Nie jest to zły pomysł z tymi płytkami pod pomnikiem.
                Myślę, że jak zadzwonisz do urzędu i powiesz, że jesteś gotowy pomóc je ułozyć,
                aby nie było wstydu za tydzień, to już będzie dużo. Oni muszą czuć nacisk. jak
                każda w a d z a.
                pozdr.
                • blackexit Re: exit exit! 21.08.05, 19:41
                  the.bill1 napisał:

> Nie jest to zły pomysł z tymi płytkami pod pomnikiem.
                  > Myślę, że jak zadzwonisz do urzędu i powiesz, że jesteś gotowy pomóc je ułozyć,
                  > aby nie było wstydu za tydzień, to już będzie dużo. Oni muszą czuć nacisk. jak
                  > każda w a d z a.

jurczyk tez? niestety nie ma co ukladac drogi przyjacielu bo najblizsze plyteczki przewidziano w kolejnej pieciolatce. sadzisz ze to jest powazne podejscie do rocznicy grudnia i sierpnia? klepisko i wydeptany trawnik? pozdrawiam black
                  • the.bill1 Re: exit exit! 21.08.05, 19:58
                    nie sądzę, że to jest poważne podejście. Nie znam kulis.
                    Jeśli chodzi o resztę, to myślę, że można cos dla miasta zrobić, choćby w ramach
                    NGO? Byłbys zainteresowany?
                    Jest tylko jeden jedyny warunek. Wszystko poza mackami srodowiska GW.
    • Gość: The.bill1 Jesteście żałośni. Reszta jest milczeniem. IP: *.bazapartner.pl 21.08.05, 17:32
      Poza tym . Bedą tam położone granitowe płyty i zrobiony chodnik.
      Poza tym:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=27926945&a=27976285
      • blackexit Re: Jesteście żałośni. Reszta jest milczeniem. 21.08.05, 17:41
        > Poza tym . Bedą tam położone granitowe płyty i zrobiony chodnik.

beda? to fajnie to kto juz zaplacil za polbruk krawezniczki piaseczek i jego uwalcowanie? mala nowa swiecka tradycja szczecinska robimy raz a za chwile drugi raz jeszce lepiej i drozej. to samo w wypadku aleji fontann w tymroku jedne kafeeleczki ktore w przyszlym roku pan zenek z zaprzyjaznionej firmy zbije i ulozy sioe nowe za milion bo firmy musza zarabiac przeciez. tak samo na zakrencie smierci na hangarowej (77 ofiar) panowie z zarzadu drog tylko przypadkiem czekali az minie 3 letnia gwarancja. to samo na przelotowej ulicy. ulozyli asfalt ktory sie zwinal a teraz codziennie sypia piaseczek zeby nie zwinal sie calkiem. mimo ze wszystko jest na gwarancji ktos udaje ze nie wie o co chodzi. pozdrawiam black
        • Gość: zona pijaka Re: Jesteście żałośni. Reszta jest milczeniem. IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 21.08.05, 17:51
          blackexit napisał:
          > sioe nowe za milion bo firmy musza zarabiac przeciez. tak samo na zakrencie

Z tym zakrentem sie wyjątkowo zgadzam z Tobą
        • piotr33k2 Re: Jesteście żałośni. Reszta jest milczeniem. 21.08.05, 17:51
          napewno ten kicz nie jest( bo byc nie moze )jakimkolwiek odzwierciedleniem
          tamtych wydarzeń ,może sie podobać tylko ludziom o niskich gustach i tacy też
          ludzie zadecydowali o jego wyborze całkowicie ignorując i pomijajac prawdziwe i
          nasze szczecinskie środowisko artystyczne,pozatym odnosze wrazenie że jak na te
          wydane pieniądze to ktoś kogoś zrobił w bambuko.
          • the.bill1 Nie wiem Piotrze czemu to jest niby kicz? 21.08.05, 17:54
            Możesz to wytłumaczyć?
            A jesli o gustach sie nie dysktuje, to wszystko można nazwać kiczem.
            W dyskusjach estetycznych rozmywacie sens etyczny TREŚĆ tego symbolu.
            O to wam chodzi?
            • piotr33k2 Re: Nie wiem Piotrze czemu to jest niby kicz? 21.08.05, 18:01
              tylko dziwnym trafem wszyscy którzy naprawde troche w tym siedzą i się na tym
              znają z racji profesji mają taką opinię ,pomijam tu poglądy przypadkowych
              przchodniów bo się zgodze że są różne ,a moim zdaniem (zwykłego czlowieka)
              dlaczego to kicz? dla tego samego co muzyka niejakiego kwasniewskiego michała
              czy jego żonki na przyklad.czaisz?
              • the.bill1 Re: Nie wiem Piotrze czemu to jest niby kicz? 21.08.05, 18:25
                nie czaję niestety
                W przypadku Wisniewskiego mozna podac jakies argumenty w rodzaju prostota rytmu,
                nieskomplikowana aranżacja i prosta wewnętrzna budowa w rodzaju A + B + A + B +
                B, czyli zwrtoka refren etc, automatyzacja produkcji muzycznej spowodowana
                wykorzystanie automatów persusyjnych w sposób niezłozony i do tego prosta linia
                melodyczna.
                O tekstach sie nie wypowiadam.
                Natomiast ie rozumiem jak w ogóle może tworzyć takie analogie.
                Jakbyś porównał np. z pietą, to bym wiedział mniej więcej o co CI chodzi, ale i
                tak nie nazwałbym tego kiczem, bo dla mnie to ocena złośliwa albo po prostu
                polityczna, podyktowana niechęcia nie tyle do formy, co do treści pomnika.
                • kay36 Re: kicz też jest sztuka i to najlepiej sprzedawan 21.08.05, 18:32
                  the.bill1 napisał:

> Natomiast ie rozumiem jak w ogóle może tworzyć takie analogie.
                  > Jakbyś porównał np. z pietą, to bym wiedział mniej więcej o co CI chodzi, ale
                  i
                  > tak nie nazwałbym tego kiczem, bo dla mnie to ocena złośliwa albo po prostu
                  > polityczna, podyktowana niechęcia nie tyle do formy, co do treści pomnika.
                  ...
                  Ja też nie rozumię, bo to Miachał Anioł na peno nie jest i trudno do piety
                  porównywać, Linia jest ostro ciosana, jest jak brzytwa i inny materiał.I inna
                  historia tworzenia. Kicz jest też sztuką i najlepiej sprzedawany i odbierany
                  dla mas, a nie dla malkontentów.
                • piotr33k2 Re: Nie wiem Piotrze czemu to jest niby kicz? 21.08.05, 22:36
                  ocena polityczna? co za bzdury, ja wiem że tobie bliscy politycy chcieliby
                  zawłaszczyć sobie prawo do tamtych wydarzeń tak się jednak składa że ci twoi
                  koledzy albo wtedy wchodzili na stojąco pod szafe albo czynnie współpracowali z
                  rezimem a teraz włąśnie atakują tych dla których miedzy innymi te pomniki się
                  stawia, a co do samego pomnika jeszcze to własnie chodzi mi o forme
                  wypowiedzi ,forme która jak juz duzo ludzi zauwazyło jest taką trochę ogrodową
                  moze i miłą dla oka ale tylko ogrodową formą ozdobną.
          • kay36 Re: a kto to jest? 21.08.05, 18:17
            piotr 33k2 napisałpomijajac prawdziwe i
            nasze szczecinskie środowisko artystyczne,
            Uważam, ze przesadziłeś, te szczecińskie niedowartościowane środowisko, tak
            oczywiście sa najlepsi w tym swoim niedowartosciowaniu. Dopiero te środowisko
            rosne, ale zgadam się z tym, że nawet trawy nie podlali bo jest sucha -
            Alteranatywy 4. Zastanawiałem się nad interpretacją testamentu Jurczyka. Po
            śmierci anioł prowadzi ludzi do nieba wolności zdejmując im koronę cierniową,
            którą dźwigali za życia. Uważam, że tyle kontrowersji koło pomnika, a
            najważniejsze, ze jest ku pamięci grudnia. Wszyscy nasi prezydenci zostawili po
            sobie jakies pomniki, kierowane swoim ego. Jak ktoś z was zostanie prezydentem,
            to go przestawi w dogodne dla siebie miejsce kierując się interesem
            społecznym.A więc spoko, Szczecin się rozwija i kiedyś wyjdzie z tego
            pogranicznego bordeline.
            • the.bill1 Re: a kto to jest? 21.08.05, 18:29
              Może to jest dla Piotra i jemu podobnych kiiczowate wlasnie -wiesz aniołki
              zdejmua koronę cierniową i do nieba prowadzą?
              Nie wiem co na to np. Emmanuel Swedenborg, ale on - znawca zaświatów - uznaję
              taka eschatologię za prawdziwą, tyle że podana w ornamentyce chrześcijańsiej.
              Robert Monroe lub Bruce Moen już nie mówią o aniołach, ale posługują się
              pojęciem "focus 10, 11, 12, 26" itd opisując stany duszy po śmierci. No, ale
              mamy anioła, bo zyjemy w takiej kulturze, w jakiej zyjemy.
              • kay36 Re: a kto to jest? 21.08.05, 18:42
                the.bill1 napisał:

> Może to jest dla Piotra i jemu podobnych kiiczowate wlasnie -wiesz aniołki
                > zdejmua koronę cierniową i do nieba prowadzą?
                > Nie wiem co na to np. Emmanuel Swedenborg, (..)

a co na to Ty the Bill1, czy the Bill - a co na to TY, a nie Emmanuel
                Swedenborg, co swojej interpretacji się boisz napisać, tylko od razu armatka.
                >>
                Ja widziałem projekt tego miejsca jako fontanę i była łódka i były wiosła i był
                ogień i byli ludzie i cóż nie zaistniał, szkoda, bo by była fontanna
            • Gość: x Re: a kto to jest? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.05, 20:13
              Hej kay36: to środowisko, a nie te środowisko -jak piszesz błędnie, aniele !
    • Gość: marian paździoch Re: Aniolek na klepisku IP: 62.69.200.* 21.08.05, 21:53
      gdyby ten 'cudak'jak nazywasz ów pomnik, był 100 razy większy od paryskiej
      wieży aifla i 100 razy piękniejszy niż statua wolności w usa, to i tak
      znalazłbyś feler. taki jesteś znawca i esteta.

kicz, wiesz choć co to jest?

mp
      • vicek113 Re: Aniolek na klepisku 21.08.05, 23:33
        kicz - /niem. 'lichota'/ utwór /lit.plast.film.itp/ o niskiej wartości artyst.,
        dostosowany do gustów masowej publicznosci,dostarczajacy pożywki jej
        stereotympowym zapatrywaniom myślowym oraz powierzchownym emocjom, jednorazowy
        lub seryjny wytwór imitujacy przedmioty sztuki, często nie pozbawiony cech
        rzemieslniczej sprawności; takze określenie bezwartosciowych obrazów powstałych
        ok. 1870r. w monachijskich kręgach malarskich.
        /Wielka Encykl.PWN 2003/
        Anioł Wolności - kicz to czy dzieło sztuki?? Panie prof.Dźwigaj??
        Jurczyka i pożal się boże radnych kadencji 2002-2006 nie ma się co pytać bo
        dokładnie odwzorowują co przytoczone wyżej. Nie wierzycie??-wystarczy poczytać
        dedykację ku czci na awersie pomnika. fuj!!
        • vicek113 Re: Aniolek na klepisku 21.08.05, 23:43
          vicek113 (głupi głupek) napisał:

>Nie wierzycie??-wystarczy poczytać dedykację ku czci na awersie pomnika. fuj!!

Przeeeeepraszam awers bardzo przepraszam. To chodzi o rewers!!!!!!.fuj!
          Dedykacja o tych których staraniem...
    • sith11 Re: Aniolek na klepisku 22.08.05, 13:41
      Co do wartości estetycznych to oczywiście rzecz gustu a o gustach się podobno
      nie dyskutuje. Myślę, że pomnik znakomicie mieści się w estetyce takich zjawisk
      kultury, powszechnie akceptowanych przez szeroką publiczność jak Ich Troje,
      Radosław Majdan (z małżonką), Jolanta Kwaśniewska czy większość "domków"
      pobudowanych przez naszych biznesmenów i polityków w Dobrej, na Osowie czy na
      działkach. Szkoda pięknego miejsca, na którym mógłby stanąć kiedyś jakiś
      reprezentacyjny budynek. Porównajmy monument w Gdańsku - sławne krzyże - z tym
      stworkiem z komiksu! Sami pokazujemy różnicę w historycznym znaczeniu wydarzeń
      upamiętnionych tymi pomnikami. Szkoda, że w naszym mieście wszysko musi
      zamienić się w farsę. Ale i tak nie wyjadę ze Szczecina, poczekam, może kiedyś
      wszyscy zmądrzejemy.
      • Gość: zona pijaka Re: Aniolek na klepisku IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 22.08.05, 14:00
        Mając szacunek do Papieża - uważam jednak że mamy w Polsce dość świątków,
        pomników papieżaków - prawie w kazdej wiosce. Uważam ze poprzednia propozycja
        pomnika, umierającego na rękach stoczniowca - była o niebo bardziej trafna,
        przejmująca - szkoda ze nie zaakceptowano jej. Ale jak to bywa, że jeśli nie
        wiadomo o co chodzi - to wiadomo o co chodzi. Powiem otwarcie, po
        obejrzeniu "tego dzieła - anioła" zemdliło mną.
        • Gość: pieszy niech zostawi tę tablicę, po co mam się wstydzić IP: *.fnet.pl 22.08.05, 18:17
          byłem, widziałem i mam prawo oceniać,

szedlem z nadzieją, no, że może nie jest aż tak źle,

szkaradziejstwo

pokurcz jakiś zawstydzony na szalupie

(znaczy się ja jestem bez gustu do cna)

Zastanawiam się dlaczego na tablicy ofiar pominięto 17 ofiarę, dlaczego ani
          słowa o 110 rannych, o ponad 650 zatrzymanych z których wielu bito-katowano w
          imię socjlistyczne demokracji, dlaczego?

prezydencie zostaw tę tablicę, po co mam się wstydzić!

(droga z tablicami z podaniem faktów... ech szkoda słów, kto wie ten wie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka