Dodaj do ulubionych

Wraki statkow na morskim dnie

IP: 194.195.43.* 13.06.01, 10:40
Wiecie cos na temat statkow zatopionych przy naszym wybrzezu? Moze znacie
jakichs ludzi, ktorzy znalezli ciekawe obiekty albo sami wzieliscie udzial w
wyprawie? Ja znam ale ciekawe czy bedzie jakis odzew z Waszej strony...
Obserwuj wątek
    • Gość: Mike Re: Wraki statkow na morskim dnie IP: 194.195.43.* 15.06.01, 19:49
      W obliczu wicemistrzstwa Pogoni wszystko, poza (Dzieki Bogu) Colleonim zeszlo w
      cien ale mysle ze ten temat moze byc ciekawy.

Dlaczego go zaczalem? Otoz swego czasu mialem okazje poznac nurkow, ktorzy
      amatorsko poszukuja roznych ciekawych znalezisk.
      Na swym koncie maja m.in. odnalezienie bombowca B52 w jednym z pomnorskich
      jezior. Udalo im sie zlokalizowac i podniesc z dna Miedwia zatopiony jacht.
      Schodzili rowniez do wraku "Heweliusza" i choc nie jest to w zbytniej zgodzie z
      morska konwecja okazalo sie ze nie byli tam pierwszymi goscmi. Ponoc niemieccy
      nurkowie dosc dokladnie spladrowali prom.
      Znacie inne ciekawe historie "z glebin" albo moze wiecie o jakichs interesujacych
      wyprawach?
      • Gość: MICHAL Re: Wraki statkow na morskim dnie IP: *.skane.se 16.06.01, 02:37
        Gość portalu: Mike napisał(a):

&#62 W obliczu wicemistrzstwa Pogoni wszystko, poza (Dzieki Bogu) Colleonim zeszlo w
        &#62
        &#62 cien ale mysle ze ten temat moze byc ciekawy.
        &#62
        &#62 Dlaczego go zaczalem? Otoz swego czasu mialem okazje poznac nurkow, ktorzy
        &#62 amatorsko poszukuja roznych ciekawych znalezisk.
        &#62 Na swym koncie maja m.in. odnalezienie bombowca B52 w jednym z pomnorskich
        &#62 jezior. Udalo im sie zlokalizowac i podniesc z dna Miedwia zatopiony jacht.
        &#62 Schodzili rowniez do wraku "Heweliusza" i choc nie jest to w zbytniej zgodzie z
        &#62
        &#62 morska konwecja okazalo sie ze nie byli tam pierwszymi goscmi. Ponoc niemieccy
        &#62 nurkowie dosc dokladnie spladrowali prom.
        &#62 Znacie inne ciekawe historie "z glebin" albo moze wiecie o jakichs interesujacy
        &#62 ch
        &#62 wyprawach?

PODAJ MI SWOJ E-MAIL NAPISZE.
        • Gość: Mike Re: Wraki statkow na morskim dnie IP: 194.195.43.* 18.06.01, 17:38
          Gość portalu: MICHAL napisał(a):

&#62 PODAJ MI SWOJ E-MAIL NAPISZE.

mike102@poczta.gazeta.pl
          - bardzom ciekaw

• Gość: dm Re: Wraki statkow na morskim dnie IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.01, 00:00
            ja jestem nurkiem i wiem cos niecos ale nie ma sensu mowic o tym na ogole bo
            ludzie to wtedy rozszabruja
            • Gość: Mike Re: Wraki statkow na morskim dnie IP: 194.195.43.* 25.06.01, 00:00
              Gość portalu: dm napisał(a):

&#62 ja jestem nurkiem i wiem cos niecos ale nie ma sensu mowic o tym na ogole bo
              &#62 ludzie to wtedy rozszabruja

:-))) Znajomi uzyli tych samych argumentow. Np. opowiadajac o bombowcu w
              jeziorze.

Wiem ze byla dosc ciekawa ekspedycja - zdaje sie ze zorganizowana przez harcerzy.
              Namierzyli oni na wybrzezu srodkowym wrak statku z poczatku XIX wieku. Pamietam
              program na ten temat. Wylowili sporo przedmiotow m.in. dzwon okretowy i przyrzady
              nawigacyjne.

A czy ktos orientuje sie gdzie lezy "Graf Zeppelin"?
              • Gość: pomorze Re: Wraki statkow na morskim dnie IP: *.sssa.com.pl 26.06.01, 00:00
                "Graf Zeppelin" nie leży nigdzie. Został po wojnie odholowany przez Rosjan do
                Kronsztadu. Niektóre źródła podają, że podczas holowania przez Bałtyk po prostu
                zatonął wyładowany rozszabrowanym w Szczecinie i okolicy dobrem. Są jednak
                tacy, którzy widzieli fotografie kadłuba w Kronsztadzie u schyłku lat 40-tych.
                Jeszcze raz opowieść o zatopionych wrakach i skarbach okazuje się jedynie
                romantyczną bzdurą.
                Z jeziora Stolsko wydobyto szczątki (i to bardzo marne!) samolotu bombowego
                Boeing B-17 "Flying Fortress" zestrzelonego przez niemieckie myśliwce podczas
                nalotu na Berlin. Jeśli ktoś nie odróżnia bombowca strategicznego B-52
                używanego m.in. w Wietnamie i pozostającego w służbie do dziś od poczciwej
                "Latającej Fortecy" z czasów ostatniej wojny światowej, to lepiej niech nie
                zabiera głosu.
                Z poważaniem
                • Gość: Mike Graf Zeppelin IP: 194.195.43.* 26.06.01, 00:00
                  Gość portalu: pomorze napisał(a):
                  &#62 "Graf Zeppelin" nie leży nigdzie. Został po wojnie odholowany przez Rosjan do
                  &#62 Kronsztadu. Niektóre źródła podają, że podczas holowania przez Bałtyk po prostu
                  &#62 zatonął wyładowany rozszabrowanym w Szczecinie i okolicy dobrem. Są jednak
                  &#62 tacy, którzy widzieli fotografie kadłuba w Kronsztadzie u schyłku lat 40-tych.
                  &#62 Jeszcze raz opowieść o zatopionych wrakach i skarbach okazuje się jedynie
                  &#62 romantyczną bzdurą.

Spotkalem sie z obydwoma przytoczonymi wersjami. Najpozniejsze zdjecie
                  lotniskowca, ktore dane mi bylo zobaczyc to to zrobione w 1947 roku. Wlasciwie
                  wszystkie zrodla potwierdzaja ze Niemcy powaznie uszkodzili okret przed
                  wycofaniem sie, tak ze Rosjanie nie mieli mozliwosci (badz talentu) by go
                  naprawic i uzywac operacyjnie. Zostal zamieniony w "barke" i wyladowany lupami ze
                  Szczecina poplyna do Sojuza. I tu wersje sa juz rozne.
                  Najbardziej prawdopodobna, ze ostatecznie (1949 r.) posluzyl Rosjanom jako obiekt
                  treningowy dla cwiczen torpedowych.
                  Czyli jednak gdzies lezy...
                  • Gość: Mike Re: Graf Zeppelin - mala errata IP: 194.195.43.* 26.06.01, 00:00
                    Gość portalu: Mike napisał(a):

&#62 Spotkalem sie z obydwoma przytoczonymi wersjami. Najpozniejsze zdjecie
                    &#62 lotniskowca, ktore dane mi bylo zobaczyc to to zrobione w 1947 roku.

To zdjecie przedstawialo Grafa Zeppelina w Swinoujsciu nie w Kronsztadzie.

Wlasciwie
                    &#62 wszystkie zrodla potwierdzaja ze Niemcy powaznie uszkodzili okret przed
                    &#62 wycofaniem sie, tak ze Rosjanie nie mieli mozliwosci (badz talentu) by go
                    &#62 naprawic i uzywac operacyjnie. Zostal zamieniony w "barke" i wyladowany lupami
                    &#62 ze
                    &#62 Szczecina poplyna do Sojuza. I tu wersje sa juz rozne.
                    &#62 Najbardziej prawdopodobna, ze ostatecznie (1949 r.) posluzyl Rosjanom jako obie
                    &#62 kt treningowy dla cwiczen torpedowych.

I jeszcze slowko o drugiej wersji. Raportowano ze lotniskowiec zatonal kolo Rugii
                    w drodze do Leningradu (prawdopodobnie wszedl na mine, badz byl przeladowany a
                    uszkodzenia zrobione przez Niemcow naprawiono prowizorycznie).
                    Szwedzi nawet podaja date zatoniecia miedzy 27-29 wrzesnia 1947 r.
                    • Gość: Mike Samolot IP: *.*.*.* 11.09.01, 14:33
                      Co prawda temat jest o statkach ale chcialem tylko doniesc, ze grupa nurkow, w
                      jeziorze kolo Prenzlau odnalazla resztki praslowianskiej osady-grodu oraz calkiem
                      dobrze zachowany samolot Jak-9.
                • Gość: kasek Re: Wraki statkow na morskim dnie IP: 212.14.9.* 11.09.01, 13:41
                  Na mnie największe wrażenie robi "betonowiec" przy wejściu z J.Dąbskiego na
                  Roztokę. Szkoda że nikt nie wpadł na pomysł letniej kawiarenki na jego kadłubie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka