Dodaj do ulubionych

Martwe łabędzie

12.02.06, 20:02
Podczas treningu nad Wisłą duze stada łabędzi karmione przez ludzi z dziećmi.
A wśrod łabędzi chyba trzy martwe sztuki. Kiedy wracam spotykam znajomego
weterynarza. jest zaniepokojony. Mówi, że powiadomił straż miejską. No ale
przecież u nas nikt się niczym nie przejmuje. W poniedziałek weterynarz
bedzie monitował. Obserwuję podczas treningów też dwóch gówniarzy, którzy
strzelaja sobie z wiatrówki. Może to ich dzieło. Widziałem jak strzelają
sobie do znaków wodnych. Kiedys biegłem laskiem i swisnął mi ich pocisk koło
ucha. Mam nadzieję, że to jednak nie ptasia grypa.
Obserwuj wątek
    • bagnik1 Re: Martwe łabędzie 12.02.06, 21:08
      Ja bym stawial na gnojkow, ale moglo im tez zaszkodzic dokarmianie. Labedzie praktycznie zaprzestaly wedrowek, wiec ptasia grypa jest malo prawdopodobna, wypadaloby to jednak zbadac.
      Powinienes tez zawiadomic policje o tym strzelaniu z wiatrowki, moze komus zdrowie uratujesz.
      • baba45 Re: Martwe łabędzie 12.02.06, 21:18
        Fakt, powinniśmy chociaż zawiadamiać.
        • zlocienianin Re: Martwe łabędzie 12.02.06, 21:53
          W tym miejscu powinno być więcej policji i straży miejskiej. Z tymi łabędziami
          to chyba niestety gówniarze.
    • jleszcze Re: Martwe łabędzie 13.02.06, 08:45
      W telewizji mówią o martwych łabędziach w Słowenii
    • jleszcze Re: Martwe łabędzie 13.02.06, 08:58
      Dzisiejsza gazeta wyborcza. Wirus przenoszony przez dzikie łabędzie odkryty w
      Grecji, Bułgarii, Włoszech i Słowenii. Może u nas nie odkryto, bo sie po prostu
      nie bada martwych ptaków?
      • bagnik1 Re: Martwe łabędzie 13.02.06, 09:30
        No to gorzej, bo z labedzie z tamtych miejsc moga zalatywac do Polski. Nie sadze zeby w Polsce nie badalo sie martwych ptakow. Podczas ostatniej fali histerii w gazetach pisano, ze sluzby sanitarne wzywane sa do wielu martwych ptakow. Problem chyba lezy w naszej mentalnosci. Jestesmy przyzwyczajeni, ze wladza to wrog, a ten kto z nia wspolpracuje to kapus. Dlatego pewnie malo kto zadaje sobie trud zawiadamiania odpowiednich sluzb o martwych ptakach. Zwlaszcza gdy nieco opadna emocje, a tak jest w przypadku ptasiej grypy.
    • jleszcze Re: Martwe łabędzie 15.02.06, 06:38
      W Niemczech na Rugii znaleziono martwe łabedzie zarażone ptasią grypą -TVN 24.
      Obawiam sie coraz bardziej, że łabedzie na Wisle padły tez ofiarą tej choroby.
      Nie sądze, żeby stanowiło to realne zagrozenie. Zeby tylko ktoś nie wpadł na
      genialny pomysl zabijania tych ptaków.
      • bagnik1 Re: Martwe łabędzie 15.02.06, 06:54
        Prawde powiedziawszy nie znam sie na tym za bardzo, ale wszedzie podkreslane jest ze wirus ptasiej grypy jest zabojczy dla ptakow. Troche wiec dziwne, ze w stadzie labedzi padly tylko trzy. Ale ja bym zawiadomil odpowiednie sluzby. Ptasia grypa to w duzej mierze histeria, ale nie jest tez tak, ze zagrozenie jest calkowicie nierealne. Nie ma tez co sie ludzic, ze chore ptaki nie dotarly do Polski.
        • selion Re: Martwe łabędzie 15.02.06, 11:15
          "Władze Niemiec potwierdziły, że dwa martwe łabędzie znalezione na plaży nad
          Morzem Bałtyckim były zarażone groźną dla człowieka odmianą wirusa ptasiej
          grypy - H5N1.

Dyrektor Instytutu im. Roberta Kocha Reinhard Kurth powiedział niemieckiej
          telewizji ZDF, że należy przyjąć, iż podejrzenie potwierdziło się. - Osobiście
          jako eksperci nie mamy już żadnych wątpliwości - oświadczył Kurth."

Interia / RMF FM (wiadomość z dzisiaj)

Mimo wszystko lepiej dmuchać na zimne tysiąc razy, niż raz się sparzyć.
          • bagnik1 Re: Martwe łabędzie 15.02.06, 11:52
            Ostrzegam tylko przed jedna rzecza. Czytajac gazety czy radio nie slyszymy wypowiedzi specjalistow, tylko dostajemy "dziennikarski preparat". A ten musi byc nieco podrasowany i udramatyzowany. Wazne zeby miec sie na bacznosci, ale nie wpadac w panike.
            • selion Re: Martwe łabędzie 15.02.06, 12:52
              Włąściwie dodawano w wiadomościach to samo, o czym pisze bagnik :)
              Na panike nie można sobie pozwolić, jest praca, są obowiązki, chcąc nie chcąc z
              domu wychodzić trzeba, większa jest możliwość, że mnie zabiją ludzie, niż
              łabędzie :D

• bagnik1 Re: Martwe łabędzie 15.02.06, 14:03
                Ptasia grypa jest grozna o tyle, ze moze spowodowac duze straty gospodarcze. Nawet jak nie zgina nam stada ptakow, to przeciez jak tylko slyszy sie, ze w jakims kraju jest ptasia grypa, pojawiaja sie zakazy importu miesa.
                Natomiast jesli chodzi o zagrozenie dla ludzi... Szanse zarazenia sa bardzo male. Jezeli nawet juz czlowiek zachoruje, to wcale nie znaczy ze umrze. W ogole przyznac trzeba, ze liczba ofiar na swiecie nie wyglada "imponujaco" i w zasadzie trudno ja ocenic. Nigdzie nie slyszalem znacznie ciekawszej informacji - jaki jest stosunek zachorowan do zgonow. Troche wczesniej np. glosno bylo o SARS, a jak porownalo sie wartosci tych prostych wspolczynnikow to w zasadzie SARS nie roznil sie od "zwyklaego" zapalenia pluc (a nawet byl chyba mniej zabojczy).
    • jleszcze Re: Martwe łabędzie 15.02.06, 18:57
      Radio i telewizja podają straszną nowinę: koło Krynicy Morskiej znaleziono
      martwe łabedzie. Sensacja. A my od soboty monitujemy, o trzech łabędziach na
      Wiśle. Dzisiaj żona trafiła na jakąś rozsądną kobietę ze straży i wreszcie
      pojechali je zabrać.
      PS. TVN 24 podaje właśnie, że łabędzie z Krynicy nie zdechły z powodu grypy.
    • jleszcze Re: Martwe łabędzie 15.02.06, 22:53
      Wreszczie zabrali te łabędzie. Sprawdziłem.
      • bagnik1 Re: Martwe łabędzie 06.03.06, 19:41
        Ogladajac wiadomosci stwierdzam, ze pogon dziennikarzy za sensacja jest naprawde niebezpieczna. Sprawa ptasiej grypy zostala tak rozdmuchana, ze jest to wrecz zdumiewajace. Czegos takiego jeszcze nie widzialem. Powtarzaja, ze nie ma sie czym przejmowac, po czym podaja jak niszczyc zwloki, jak chronic dzieci, itp. A te zapewnienia tylko wzmagaja poczucie zagrozenia... Ludzie w Toruniu pewnie klna na czym swiat stoi. Wyobrazmy sobie ze znaleziony zostanie martwy labedz przy ul. Staszica w Zlociencu. Ciekawi mnie, czy ewakuowaliby cale miasto (3km strefa ochronna):):).
        • aitrap Re: Martwe łabędzie 07.03.06, 18:06
          Złocieniec nie Toruń. Tu nie ma ojca Rydzyka i telewizji Trwam. Chyba jasne
          dlaczego takie srodki bezpieczenstwa. Tp przecież palec.
          • selion Re: Martwe łabędzie 09.03.06, 16:27
            Dziś u mnie pod domem zmarł (zdechł) z niewiadomych powodów gołąb.
            Reackja była natychmiastowa, wszystko zostało ogrodzone, stała i pilnowała
            trupka gołębia policja.. :D
            A wiecie czemu wsystko działo się tak szybko? Bo to Drawsko nie Złocieniec ;)

P.S.
            Do bardziej wrażliwych i miastowo patriotycznych: bo było to w centrum miasta :P
            • bagnik1 Re: Martwe łabędzie 09.03.06, 18:57
              Nie ma co sie przejmowac, dlugo tak byc nie moze. Dziennikarze juz sie chyba tematem nacieszyli. Niedlugo bedzie spokoj. Nie jest mozliwe sprawdzanie wszystkich martwych ptakow.
            • jleszcze Re: Martwe łabędzie 09.03.06, 20:33
              Mozna to rozszerzyć: bo to Drawsko nie Warszawa:))
              Własnie wypełniłem nad wisłą mój obowiązek dla podtrzymania kondycji. Biegnąć
              wpadłem między dwa łabędzie. Dla podtrzymania konwersacji zapytałem grzecznie,
              czy mają ptasią grypę. Ale one nic nie odpowiedziały. Co to ma znaczyć? Po
              chwili zastanowienia znalazłem nawet dwa wyjaśnienia:
              1. Były to łabędzie nieme (w odróznieniu od krzykliwych nie mają żółtych
              dziobów)
              2. Bylismy w Polsce. A tutaj nie zawsze na grzeczne pytanie dostaje się
              grzeczną odpowiedź :)))
              Z frontu walki z ptasią grypą
              wasz jleszcze
              • bagnik1 Re: Martwe łabędzie 09.03.06, 20:55
                To labedzie rzeczywiscie zachowaly sie grzecznie, bo za takie pytanie wypadalo przylac:) To akurat labedzie potrafia zrobic niezle:):)
              • cynik9 Re: Martwe łabędzie 09.03.06, 22:34
                jleszcze napisał(a):

> Mozna to rozszerzyć: bo to Drawsko nie Warszawa:))
                > Własnie wypełniłem nad wisłą mój obowiązek dla podtrzymania kondycji. Biegnąć
                > wpadłem między dwa łabędzie. Dla podtrzymania konwersacji zapytałem grzecznie,
                > czy mają ptasią grypę. Ale one nic nie odpowiedziały. Co to ma znaczyć? Po
                > chwili zastanowienia znalazłem nawet dwa wyjaśnienia:
                > 1. Były to łabędzie nieme (w odróznieniu od krzykliwych nie mają żółtych
                > dziobów)
                > 2. Bylismy w Polsce. A tutaj nie zawsze na grzeczne pytanie dostaje się
                > grzeczną odpowiedź :)))

mozliwe jest jeszcze trzecie wyjasnienie: labedzie byly juz po ptasiej grypie...:-(
              • kermix Re: Martwe łabędzie 10.03.06, 01:19
                Niedzwiedz, lew i łabędz:
                Niedźwiedź powiada " jak zaryczę w lesie to wszystkie zwierzęta drżą Ze
                strachu"
                Lew mówi : " jak zaryczę na stepie to wszystkie zwierzęta uciekają"
                Łabędz na to : A jak ja kichnę to cały świat sra w gacie
                • jleszcze Re: Martwe łabędzie 10.03.06, 06:34
                  Łabędź ma więc największą siłę przebojową, nie bez przypadku był symbolem moich
                  przodków :))
                  • kermix Re: Martwe łabędzie 11.03.06, 02:38
                    I jest w herbie Torunia :o
                    • aitrap Re: Martwe łabędzie 11.03.06, 14:14
                      ale cudas, był Torun - 0. Rydzyk- jest Kostrzyń piękny premier Kazio, co się
                      porobiło. Same układy. Kto za tym stoi?. Służby specjalne.
    • b_bydgoski Teoria spisku 11.03.06, 23:30
      s8.bitefight.pl/c.php?uid=53602
      • aitrap Re: Teoria spisku 13.03.06, 17:47
        nie min. Ziobro i J. Kaczyński to przecież pewne.
    • jleszcze Re: Martwe łabędzie 13.03.06, 17:18
      Radio Koszalin podało, że w Szczecinku znaleziono ptaka z podejrzeniem ptasiej
      grypy. No wreszcie. Nie jesteśmy na Pojezierzu jednak gorsi od innych. Też mamy
      swoją ptasią grypę :))) Po zwycięstwie Małysza to już druga dobra wiadomość w
      ciągu kilku dni ;)
      • bagnik1 Re: Martwe łabędzie 13.03.06, 22:09
        No, moze az tak bym sie tym nie cieszyl, bo jeszcze ludzie zaczna tepic ptaki.
        • jleszcze Re: Martwe łabędzie 13.03.06, 22:13
          No ale będziemy na topie :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka