Gość: studentWI Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: *.ds5.tuniv.szczecin.pl 30.03.06, 17:39 Witam, jestem studentem zarówno ZIP'u jak i Informatyki na Wydziale Informatyki Politechniki Szczecińskiej. Nie zgadzam się z ogólnym oburzeniem i niezadowoleniem studentów z tzw. problemu "10 50". Pomimo tego iż studiowałem na dwóch kierunkach jednocześnie nigdy nie miałem problemu z uzyskaniem minimum punktowego i przejściem na kolejny semestr. Osoby, które nie dają sobie rady z osiągnięciem tego pułapu powinny być wysyłane na urlop dziekański i w czasie tej przerwy miałyby czas na zastanowienie się nad swoją przyszłością. Studia kończą osoby coraz słabiej wyedukowane i "ślizgające się" przez wszystkie przedmioty przy minimalnym zaangażowaniu własnym. Niektórzy uważają, że im się po prostu należy, gdyż potrafią zainstalować gre na swoim PC'cie. Panie i Panowie, Politechnika daje możliwość uzyskania tytułu inżyniera i moim zdaniem to zobowiązuje do pewnych rzeczy. "Betowe egzaminy" obejmują swoim zakresem wiedzę niezbędną do tytułowania się mianem inżyniera i nie wydaje mi się, że przerastają one możliwości studentów. Trzy tygodnie na zdanie ośmiu egzaminów to aż nadto. Lamenty i płacze to typowy wybieg leni i gałganów!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
feuerfest Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d 30.03.06, 17:57 Ja jebie jakis einstein zasrany :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: 83.168.96.* 30.03.06, 18:04 i ten oto urlop dziekanski rowniez kosztuje 1050. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentWIPS Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: *.digitalnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 18:51 Akurat opłata 1050zł odnosi sie tylko do studentów którzy nie mają minimum punktowego wymaganego do przejścia na kolejny semestr. Zasady ogólnie i tak są bardzo liberalne na naszym wydziale i nie rozumiem skargi studentów. Możliwe jest w skrajnych przypadkach nie zaliczenie 5 przedmiotów z 10 !!! ( np. gdy 5 przedmiotów w ECTS ma po 2pkt. co daje razem 10pkt. długu - max z semestru to 30pkt. a wymagany jest 20pkt. aby spokojnie studiować dalej). Nie rozumiem więc skad takie podejście od strony studentów. Ja sam zapłaciłem rok temu podobna kwote mimo spełniania progu pktowego ( nie miałem zaliczonego rocznego braku ). Mam wobec tego pytanie - NA JAKIEJ INNEJ UCZELNI DOPUSZCZA SIĘ BRAK 5 PRZEDMIOTÓW ? Wiem że zdarzają się semestry gdzie jest 9 a nawet 11 przedmiotów ale wtedy będąc swiadomym że nie zda się wszystkiego trzeba najrzetelniej podejść do przedmiotów za najwięcej pkt. - i tutaj statystyka się pojawia - 8pkt. :) Może po prostu rok II jeszcze nei bardzo zaznajomił się z tą taktyką ale musze sam powiedzieć ze regulamin jest naprawde liberalny a kto nie uzyskał pkt. na kolejny semestr sam jest sobie winien i kropka. Opłata 1050 jest i tak troszke zawyżona i nieadekwatna w stosunku do tego że praktycznie nie ma sesji poprawkowej po semestrze zimowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: StudentkaWEiWI Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: 83.168.121.* 30.03.06, 19:24 Wasze biadolenie jest zalosne. Trzeba bylo zaplanowac zaliczenia wczesniej a nie wszystko zostawiac na ostatnia chwile. Egzaminy tez mozna pisac w styczniu (tzw. terminy zero) a poprawki w czasie sesji. Zmiencie staroste ruku bo ten to straszna d**** skoro nie umie sie dogadac z wykladowcami aby dalo sie zrobic egzaminy i poprawki w czasie sesji. Po drugie trzeba miec dobra taktyke i przysiasc przed tymi egzaminami co za za sporo punktow, a te mniej punktowaze zaliczyc w czasie poprawek. Skonczylam Elektryczny (w sysytemie punktowym) i tez bywaly ciezkie sesjie, ale my potrafilismy to jakos rozlozyc, ze tylko jednostki odpadaly z powodu braku minimum punktow. System punktowy to dla studentow wspaniala sprawa. Srednio mozna miec po dwa przedmioty na semestr w plecy i dalej studiowac. Jest rok czsu na poprawe zaleglosci (lab/cwiczenia mozna poprawiac z rokiem nizej)- i to wszystko za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4rok_wi [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 19:47 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popolibud Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: *.plusgsm.pl 30.03.06, 19:49 niestety kazda publiczna uczelnia jest chorym organizmem, zle zarzadzane, bez jasno sprecyzowanego planu dzialania, zarowno dydaktycznego jak i naukowego. czesto mimo ze finansowane z pieniedzy publicznych sa traktowane przez ich pracownikow jak prywatne folwarki - na ktorych zbijaja fortuny. niech ktos mi powie teraz ze studia publiczne w RP sa bezplatne. dlaczego karac studenta za to ze niezdazyl zaliczyc w terminie?? jest tez pewnie faktem ze pewna czesc tych ludzi przez caly semestr nic nie robila i nagle w lutym w czasie sesji zabrala sie do pracy. Szczerze mowiac - mnie studia mimo ze ciekawe nie wiele nauczyly - wiece - duzo wiecej nauczylem sie podczas pracy zawodowej. pozdrawiam popolibud Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student 5 roku Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: *.ds5.tuniv.szczecin.pl 30.03.06, 20:21 Powiem tak, gdyż między tobą a mną istnieje pewna zaległość ewolucyjna (oczywiście z twojej strony) Precz z nierobami, gałganami, nygusami, leniami, nieukami, cymbałami grającymi po 12h w gry w akademiku, tymi co się ślizgają z roku na rok, nic nie umiejącymi, użalającymi się nad sobą nieudacznikami, którzy mają mało wspólnego ze studiowaniem. Pozdrawiam ludzi mają siłę zdawać egzaminy i się uczyć ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blah Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 21:06 hmm no nie zgodze sie troszke z toba. fakt duza czesc studentow olewa nauke a potem jada na sciagach etc. ale sorka sam swoje przezylem a nie uwazam siebie ani za glaba ani za nieuka. jednakze fakt jest 1 WI niczego cie nie nauczy !!!! oprocz 2 rzeczy 1->2h snu to az nadto 2->jezeli ktos cos wymyslil to ja moge sie tego nauczyc jezeli jestes studentem WI badz nad tym sie zastanawiasz mam dla ciebie 1 rade. UCZ SIE SAM TEGO CO CHCESZ!!! dostaniesz 2x bardziej po dupie niz bys robil tylko to co na uczelni ale przynajmniej cosik bedziesz czail z tej tematyki. a co do zachowania niektorych prowadzacych i ich wiedzy to mam duze watpliwosci. naszczescie przyzwyczailem sie juz do traktowania jak scierwo i nie rusza mnie to juz. dobrze ze sa tez ludzie na tej uczelni ktorzy cos potrafia i chca cie czegos nauczyc i za to im dziekuje calej reszcie nie mam nic milego to powiedzenia :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popolibud Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: *.plusgsm.pl 30.03.06, 21:11 Stary ty sie naucz czytac ze zrozumieniem, i powiem ci tak ze krok przed upadkiem idzie PYCHA. a to jest przestroga duzo starszego czlowieka od Ciebie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glina - emeryt Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: *.eimg.pl 30.03.06, 21:13 Złodzieje i nieroby - tyle powiem. Szkoda że już nie pracuję - pozamykałbym ich. Proponuję wysłać zawiadomienie do prokuratury. Dobra kwalifikacja prawna i beda mieli "ciepło". Studenty - Nie dajcie się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim z WI Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 22:38 Emeryt idź spać. Ci studenci, co poszli do gazety to banda nierobów. Dawno powinni takich wyp*** z WI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4rok_wi Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 23:45 Ruter Ty juz powinienes dawno spac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Grądzki Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 23:46 już wole być nie robem niż takim żetonem jak pewnie ty. a usunąć to powinni ciebie za obniżanie estetyki wydziału. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student wi Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 23:04 a propos Państwa opinii. Znalazłem to wcześniej. Coś w tym jest...: Przepracowałem na WI prawie 4 lata. I wysunąłem bardzo ciekawe wnioski o których studenci pewnie nie wiedzą. Otóż, wymysły opłat za warunek to nie nowość. Jeszcze jak studiowałem, pobierało się opłaty (ale rzędu 50-100 zł, a nie 1050). Władze wydziału zamiast starać się o granty i międzynarodowe projekty, chwytają się najprostszych środków - czyli najlepiej dowalić studentom, a jeszcze łatwiej doktorantom (którzy nomen omen są na uczelni na gorszych warunkach niż studenci, ale to załatwiła im już ustawa o szkolnictwie wyższym). No to na co mają iść te pieniądze z warunków ? Odpowiedź jest prosta. Komisja akredytacyjna miała dwa poważne zarzuty do WI. Po pierwsze brak laboratoriów - wyposażenie jednego to kilkadziesiąt tysięcy złotych (wszystko jasne zatem ?), a drugi to brak udziału a międzynarodowych projektach. Pomysły na finansowanie są niestety tragiczne i nieczęsto niezgodne z prawem. Nieznajomość ustawy o szkolnictwie wyższym na WI to norma. Kolejna sprawa to poziom nauczania. Na zaocznych są ludzie, którzy nie znają matematyki na poziomie podstawówki, ale się ich przepuszcza, aby płacili czesne. Bardzo często puszcza się również bezwartościowe prace magisterskie - promotor dostaje realną kasę za obronionego dyplomanta. Dziwię się, że jeszcze na WI (zresztą nie tylko) nie zajrzał jeszcze prokurator... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad Nie kwekac... na zaocznych to norma... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 22:52 tyle placilem 6 lat temu, cala pensje ktora wypracowywalem przez 10 - 12 godzin dzien w dzien a w soboty i niedziele zapieprzalem na zajecia... Na dziennych nei macie nic innego do roboty tylko sie uczyc - komu nie podobaja sie darmowe studia z stypendium socjalnym zapraszam na studia zaoczne w ZPSB... zaplaci i bedzie wymagal. Skonczylem PS i cenie sobie swoj dyplom. Wiec nie placzcie tylko nastepnym razem nie dajcie okazji do skreslenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: zdesperowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 22:57 Tez naleze do grupy 1050. Chciałem zwrocic uwagę na rzecz najistotniejszą, że pomimo wpłaty student nie jest pewien czy bedzie dalej figurował na liscie dziekanskiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oszukany Re: zdesperowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 23:09 Nie wyzywajmy sie! Nie na tym rzecz polega! Pamiętajmy tylko, że regulaminu nie zmienia się z dnia na dzień! Gdybym wiedział, że nieuzyskanie minimum punktów grozi opłatą 1050 zł, to zorganizowalibyśmy poprawki jeszcze w sesji. Teraz dopiero sie nie uczę! Bo odpracowuję 1050 zł przewalając towar w hipermarkecie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4rok_wi Re: zdesperowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 23:47 i to jest cala istota problemu 10 50. Jak widac niektorzy "madrzy" nie potrafia tego pojac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sharky Re: zdesperowany IP: 83.168.121.* 31.03.06, 15:20 Gość portalu: Oszukany napisał(a): > Pamiętajmy tylko, że regulaminu nie > zmienia się z dnia na dzień! Gdybym wiedział, że nieuzyskanie minimum punktów > grozi opłatą 1050 zł, to zorganizowalibyśmy poprawki jeszcze w sesji. Jaka zmiana regulaminu z dnia na dzien?? Odkad pamietam to w regulaminie PS bylo napisane ze za w przypadku nie zebrania minimum punktow student zostaje skreslony z listy studentow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złomiarz Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: *.chello.pl 30.03.06, 23:55 Ktoś wie, czy tylko na PS się płaci ? I ew. ile ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonimek Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: 217.153.5.* 31.03.06, 00:02 To proste 50zl za poprawke i 1000 dla dziekana na nowe kafelki w lazience ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złomiarz Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: *.chello.pl 31.03.06, 00:03 Powiedzmy, że sie dowiedziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: *.univ.szczecin.pl / *.univ.szczecin.pl 31.03.06, 01:00 hmmm...moze i duzo to pieniedzy, ale tak naprawde jest to kolejna szansa by zostac na uczelni, rok temu, a nawet semestr wczesniej w takim przypadku student bylby zmuszony wziasc dziekanke lub zakonczyc swoje studiowanie na wydziale... uwazam, ze sa dobre i zle strony takiej decyzji dziekana... moge tylko powiedziec, ze nastepna sesja bedzie latwiejsza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tkondziola Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 10:43 No i bardzo dobrze ze ich kasuja. Moze w koncu bedzie to porzadny wydzial informatyki ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tkondziola Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 10:45 Jak dla mnie to banda sciemniaczy i leserow (i gdzie ty widzisz chamstwo???). BTW. Studia POWINNY byc platne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: *.wi.tuniv.szczecin.pl 31.03.06, 11:01 Pieniadze ida na nowy budynek Wydzial informatyki kupil ostatni budynek na zolnierskiej ruina !!!!!!!!!! i trzeba w niego wlozyc 4 miliony :( studenci pomoga swoja 1050 feee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student WI 1050 IP: *.wi.tuniv.szczecin.pl 31.03.06, 11:02 Pieniadze ida na nowy budynek Wydzial informatyki kupil ostatni budynek na zolnierskiej ruina !!!!!!!!!! i trzeba w niego wlozyc 4 miliony :( studenci pomoga swoja 1050 feee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: *.internet.v.pl 31.03.06, 21:00 Ciesze sie ze zrezygnowalem wczesniej......:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WSTYD DZIEKANIE Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 23:23 Dlaczego w czwartek były stare formularze...a w piatek tj w dzien oddania indeksów pojawiły sie nowe z kwota 1050zł? Dlaczego wczesniej ludzie NIE PLACILI tyle, tylko za kursy, które nie zdali? Odpowiedz jest prosta! Bo zmienił sie DZIEKAN! I ZAPANOWAŁ CHAOS! Mam niezdany 1 egzamin i 1 laby i 1050 w plecy! Wniosek nasuwa się tylko jeden ... strach siedziec w tej Polsce. Prywata i chamstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: 212.14.59.* 31.03.06, 23:45 I ja się cieszę,że mój syn uciekł z tej uczelni do Krakowa i o dziwo tam sobie radzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik WI PS Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: *.chello.pl 01.04.06, 02:57 1) żeby programować/tworzyć grafikę/strony WWW... to szkoda 5 lat tracić na studia wyższe... profilowane szkoły ponadgimnazjalne też kształcą informatyków ;) a studia są dla osób, które chcą zrozumieć, jak projektować wydajne systemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też pracownik Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: *.internet.v.pl 01.04.06, 20:25 ad.3) To nie całkiem prawda. Pewnie, że nie bezpośrednio do kieszeni, ale ... PS jak większośc uczelni państwowych otrzymuje z budżetu państwa dotację dydaktyczną, która nie wystarcza na 100% płac nauczycieli (zwykle jest to od 80% do 96%). Reszte każda uczelnia musi sama zdobyć. Pomysł "1050" to jeden ze sposobów. ad.4) Nie bardzo rozumiem, na czym polega ta elastyczność i wybór, skoro i tak każdy student musi zdobyć 30 pkt. - to jest dokładnie tyle, ile "ważą" w sumie wszystkie oferowane przedmioty; gdzie tu wybór? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wole Sie Maskowac tak sobie pisze IP: *.racsa.co.cr 02.04.06, 09:50 beznadziejne 2 artykuly, ale czego to mozna bylo sie spodziewacz po oportunistycznej dziennikarce GW.. w koncu to ona miala zyskac i gazeta.. w kazdym razie w artykul powinien mowic o tym np. ze nie zawsze dochowywany jest regulamin (vide brak poprawek z fizyki, czyli w zasadzie bylo tylko jedno podejscie), o niepoinformowaniu studentow - jasne ze nieznajomosc prawa nie usprawiedliwia i jesli dobrze pamietam na ktoryms wykladzie ktos oglosil zmiany w regulaminie, ale nie oszukujmy sie - kazdy myslal ze to kosmetyczne zmiany i raczej nikogo to nie obeszlo.. i tu jest chyba sedno sprawy - prawnie do oplaty nie mozna sie w ogole przyczepic, tym bardziej ze po prostu zaczeto ja po prostu egzekwowac, ale _styl_ w jakim to zrobiono, czyli specjalne nienaglasnianie sprawy, czy co w ogole juz trudno skomentowac, =podawanie=nieprawdziwych=informacji=w=dziekanacie= (negatywna odpowiedz na zadane 2 dni przed sesja pytanie o jakiekolwiek oplaty) jest po prostu zenujacy... pozdrowienia dla 'dziennikarki' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student IV Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: 62.233.252.* 06.04.06, 06:22 czekaj czekaj, jestem na IV roku i jakoś się udało?? Ciekawe jak to możliwe jeśli jest tak jak większość się tu wypowiada... hmm może dlatego, że chodzę na wykłady, przygotowuję się na ćwiczenia i labolatoria? A może dlatego, że tak jak co niektórzy nie robię sobie przerwy miesięcznej na piwko co drugii miesiąc... To na prawdę cieżko zrozumieć, ale tak na prawdę to te 1050zł to jest właśnie szansa dla tych "biednych" studentów, którzy tak ciężko pracują przez cały semestr a potem nie zaliczają 3/4 przedmiotów (bo chyba tyle trzebaby było nie zaliczyć, żeby coś nam groziło). Gdyby nie ta opłata to by ci ludzie byli skreśleni z listy, bo to chyba normalne, przynajmniej tak mi się wydaje, że student nie może poprawiać matmy z pierwszego semestru będąc powyżej 4. Ostatecznie jak już nam się noga powinie to jeszcze można porozmawiać z dziekanem, albo ominąć tę część i prosto do gazety iść... Gratuluje temu panu, który tak zrobił... i wyrażam pragnienie żeby nie pokazywał się więcej na NASZYM wydziale, bo są pewne granice przyzwoitości i inteligencji, które są wymagana na tym wydziale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WE Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: *.gamma.furrynet.org 09.04.06, 18:05 mi na szczęście udało się zaliczyć wszystko w sesji, tak więc żadnej poprawki. Jednakże ta uczelnia jest dziwna. Uczę się praktycznie non stop - wracam z uczelni o 18 i siadam do nauki. kończę o 1-2 w nocy, a efekty jakoś mizerne bo na stypendium nie mam już praktycznie szans. Myślę, że mogliby jakoś nagradzać tych nielicznych którzy zaliczyli wszystko w terminie :] bo niestety na pracę dorywczą nie ma czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziom Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: 217.153.5.* 12.04.06, 10:03 **i wyrażam pragnienie żeby nie pokazywał się więcej na NASZYM wydziale, bo są pewne granice przyzwoitości i inteligencji, które są wymagana na tym wydziale...** Cos slowo wydzial zbyt czesto sie powtarza:) W zwiazku z powyzszym nie polecam Tobie uczesczania na PS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Politechnika: warunkowe zaliczenie semestru d IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 10:58 Temat wywołał szeroką dyskusję która powinna odbyć się na wydziale, dziekanat powinien bardziej starać się o środki zewnętrzne w tym sponsorów. Myslę że jest też ukryty potencjał w zleceniach jakie mógłby otrzymywać od przedsiębiorstw. Już studenci są rozchwytywani do pracy w trakcie studiów dlaczego im tego bardziej nie ułatwić z pożytkiem dla uczelni. podobał mi się też pomysł gratyfikowania za zaliczenie sesji w pierwszym podejściu bez poprawek na tak trudnym kierunku byłaby to motywacja. Odpowiedz Link Zgłoś