Dodaj do ulubionych

Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia grypy!

IP: serwer:* / 192.168.1.* 18.12.02, 19:34
Moj syn wczesno nastoletni zachorowal byl na grype z wysoka
goraczka.Dowiedzialem sie o przedziwnej metodzie "zbicia" wysokiej goraczki
ok 39,2 C poprzez wlozenie mojego kochanego syna do pelnej wanny zimej wody
a nastepnie szczelnym opatuleniu go cieplymi kocami!? Czy ktos moze w miare
prosty sposob wytlumaczyc zalety i ewentualne wady takiej kuracji.Dzieki.
Obserwuj wątek
    • Gość: rg Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 18.12.02, 21:40
      grypy to nie, ale kiedyś jednego faceta moczono
      w wannie z zimną wodą coby się nie udusił
      (to coś się nazywało 'krup' - oficjalnej
      nazwy medycznej nie znam)
      • skuter^ Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g 19.12.02, 08:55
        Uczciwie przyznaje, ze sie nie znam ale
        ja bym nie ryzykowal.
      • Gość: marcin Re: Czy slyszeliscie /grypy sie nie leczy/ IP: *.users.impath.com 20.12.02, 01:26
        Grypy sie nie leczy kto wymysli lek na grype dostanie Nobla ,mozna sie
        zaszczepic ale to nie jest leczenie ,Grype mozna tylko przechorowac lagodzac
        objawy obnizaniem goraczki lekami lub chlodna kompiela .A kto polecil ci taka
        metode leczenia znachor a moze lekarz ktory na twoja glupote ( bo pewnie
        chciales antybiotyk) nie mial juz rady !!!
    • skuter^ Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g 19.12.02, 09:23
      ktos mi podpowiada taka metode
      - na nadgarstki w miejscu gdzie przebiegaja zyly kladzie sie lod

glupio spytam
      lekarza wzywales?????
      • Gość: old sailor Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 19.12.02, 09:58
        swego czasu przechodzilem szkolenie medyczne (kazdy 2-gi oficer na statku musi
        byc "lekarzem")
        z tego co pamietam, nie wolno pozwolic na utrzymywanie sie wysokiej temperatury
        ba zabija takie i inne komorki
        jezeli tradycyjne aspiryny,czopki z pyralginy itp nie pomagaja , to trzeba
        chlodzic organizm
        zimne kompresy na czolo
        zimna kapiel tez moze byc , byle bez przesady
        ryzykujesz zapaleniem pluc , ale to sie juz leczy latwo - antybiotykami
        powodzenia
    • Gość: Gradus Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.biomag.uni-jena.de 19.12.02, 10:36
      Gość portalu: Gryf napisał(a):

> Moj syn wczesno nastoletni zachorowal byl na grype z
      wysoka
      > goraczka.Dowiedzialem sie o przedziwnej metodzie
      "zbicia" wysokiej goraczki
      > ok 39,2 C poprzez wlozenie mojego kochanego syna do
      pelnej wanny zimej wody
      > a nastepnie szczelnym opatuleniu go cieplymi kocami!?
      Czy ktos moze w miare
      > prosty sposob wytlumaczyc zalety i ewentualne wady
      takiej kuracji.Dzieki.

Moze lepiej sprobuj mu zrobic prysznic. Tyle, ze nie
      zimna a letnia woda. To i tak powinno schlodzic organizm.
      Pozniej szybko polopiryna (moze byc kilka tabletek), skok
      pod koldre i niech sie poci i wylezy :). Dodatkowo zimne
      kompresy na glowe i bedzie lepiej. A jak nie to wezwac
      pogotowie i niech dadza zastrzyk...

Pozdro i mam nadzieje, ze mu szybko przejdzie.
      • Gość: ktos Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.users.impath.com 08.01.03, 02:32
        polopiryny / aspiryny dzieciom nie wolno podawac -bo zespol Reya pod koldre
        zeby sie wypocic nigdy z goraczka to podnosi temperature ciala a przecierz
        chodzi o odwrotny efekt nie oklady zimne na glowe bo - zapalenie opon m-r a
        mokre reczniki na okolo lozka rozwiesic to obniza temp otoczenia a pic dawac
        duzo najlepiej mineralna niegazowana
    • Gość: RAFek Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.rajsat.pl 19.12.02, 10:45
      Gość portalu: Gryf napisał(a):

> Moj syn wczesno nastoletni zachorowal byl na grype z wysoka
      > goraczka.Dowiedzialem sie o przedziwnej metodzie "zbicia" wysokiej goraczki
      > ok 39,2 C poprzez wlozenie mojego kochanego syna do pelnej wanny zimej wody
      > a nastepnie szczelnym opatuleniu go cieplymi kocami!? Czy ktos moze w miare
      > prosty sposob wytlumaczyc zalety i ewentualne wady takiej kuracji.Dzieki.

Praktykowałem taki sposób przy wysokiej gorączce (pow.38,5) u mojego syna. z
      tym, ze nie jest to sposób na leczenie, a na szybkie zbicie rosnącej
      temperatury. Wysioka temp. może spowodować śmierć lub uszkodzenie narządów
      (m.in. ścina białko)
      No i nie do zimnej wody, tylko do letnio-chłodnej - takiej ok. 30,0.
      Zanurzyć na 1-1,5 min do wychłodzenia ciała i pod pierzynę. Jeżeli temp. dalej
      niebezpiecznie rośnie - pozostaje wezwanie lekarza lub pogotowia.

Uwaga - nie chwalić się posiadaniem własnego samochodu... Dzięki szybkiej
      interwencji mojej rodziny - pielgniarz wrócił do szpitala na przednim
      siedzeniu a nie na noszach obok mojego syna...
      • Gość: marcin Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.users.impath.com 20.12.02, 01:33
        jestes glupi uzyles karetki jako taxowki ja pracuje w pogotowiu jako lekarz
        niestety na glupote nie ma rady ,ciesz sie ze nie mieszkasz w USA to dopiero
        bys zaplacil wzywajac karetke do temperatury ,ale i tak sam placisz nie wiedzac
        o tym ze swojej kieszeni za ta glupote.
        • Gość: RAFek Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.rajsat.pl 20.12.02, 10:56
          Gość portalu: marcin napisał(a):

> jestes glupi uzyles karetki jako taxowki ja pracuje w pogotowiu jako lekarz
          > niestety na glupote nie ma rady ,ciesz sie ze nie mieszkasz w USA to dopiero
          > bys zaplacil wzywajac karetke do temperatury ,ale i tak sam placisz nie
          wiedzac o tym ze swojej kieszeni za ta glupote.

Szanowny kretynie,

mam niekłamaną satysfakcję, że swoją wiedzą i doświadczeniem dzielisz się z
          pacjentami za oceanem a nie raczysz nas w praktyce swoimi przemyśleniami...

Wezwałem lekarza (kmiocie), do bardzo silnie gorączkującego 2 letniego dziecka
          w łykend, kiedy mój "pigularz" rodzinny miał na głowie inne sprawy.
          Cieszę sie, ze nie mieszkam w USA i mogę obyć się bez Twojej fachowej jak
          widze pomocy.

Dla Twej wiadomości "dr. Dżejkl", dziecko zostało zabrane do szpitala. A
          zbicie gorązcki (wg lekarza) być może uratowało mu życie. Teraz zadowolony??
          • Gość: marcin Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.users.impath.com 20.12.02, 23:53
            pracuje w polsce ,w USA w karetkach pracuja tylko paramedycy ,trzeba bylo isc
            na medycyne to tez zostal bys pigularzem leczyl sie sam , oczywiscie wszyscy
            maja pretensje do lekarzy bo w Polsce kazdy zna sie na medycynie i wie lepiej
            od lekarza jak leczyc
          • Gość: marcin Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.users.impath.com 21.12.02, 00:18
            chcialbys zeby twoj pigularz byl do twojej dyspozycji 24 godziny na dobe przez
            7 dni w tygodniu ? to nie niewolnictwo kazdy chce odpoczac od pracy ty nie masz
            wszystkiego w de wychodzac z pracy (a co robisz moze jestes nauczycielem bo to
            najgorszy pacjent - wydaje mu sie ze wie wszystko ) KRETYN nie skonczy
            medycyny a ty moze jestes po WSP -( wyzsza szkola podstawowa)
            • Gość: RAFek Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.rajsat.pl 21.12.02, 10:04

> KRETYN nie skonczy medycyny a ty moze jestes po WSP -( wyzsza szkola
              podstawowa)

Jak widac po Twoich rzeczowych wypowiedziach jesteś tym wyjątkiem
              potwierdzającym każdą regułę - to w temacie: kretyn nie skończy medycyny
              (bardzo odkrywcze [rotfl])

> chcialbys zeby twoj pigularz byl do twojej dyspozycji 24 godziny na dobe
              przez 7 dni w tygodniu ? to nie niewolnictwo kazdy chce odpoczac od pracy

Takie kmiocie były chyba założenia reformy służby zdrowia nie?? Lekarz
              rodzinny jest opłacany z MOICH pieniędzy zabieranych prze państwo w ramach
              jakiś śmiesznych ubezpieczeń... Z MOICH - nie z Twoich - poniał???

Po wtóre podobno lekarz i nauczyciel to nie zawód - TO POWOŁANIE...

Jak chcesz popracować 8h i mieć wszystko w dupie - to zgłoś się do kopania
              rowów - praca w sam raz odpowiednia do Twojego poziomu umyysłowego.
              • Gość: marcin Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.users.impath.com 21.12.02, 13:05
                ty chyba naprawde jestes po WSP i po godzinach musisz sprawdzac klasowki i
                mierzi cie to ze za to ci nie placa ale placa ci za wakacje( i dodatkowo masz
                urlop) ,mimo ze jestem lekarzem to tez place ubezpieczenie zdrowotne (za leki
                tez place jak inni) ,dlaczego nie przyznasz sie jaki masz zawod wstydzisz
                sie ??? medycyna to zeczywiscie powolanie tyle lat nauki i co tu duzo mowic
                odpowiedzialnosc jak nigdzie indziej i 915 PLN pensji ,a zeby miec wiecej to
                trzeba brac dyzury ,pracowales kiedys 550 godzin w miesiacu ??? policz sobie
                ile godzin jest w miesiacu jesli potrafisz
              • Gość: marcin Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.users.impath.com 21.12.02, 13:11
                ja kopac rowy moge zawsze ale ten od kopania rowow lekarzem nie zostanie i tu
                jest roznica
                • Gość: profesorrr Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 21.12.02, 15:01

Marcin Ty nie jesteś lekarzem. Ty może masz tylko dyplom ukończenia studiów.
                  • Gość: marcin Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.users.impath.com 21.12.02, 18:11
                    lekarz = poswiecenie za wszelka cene ?
                  • Gość: marcin Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.users.impath.com 21.12.02, 18:50
                    jezeli jestes profesorem to jestes pod 60-tke wyksztalciles sie za tzw komuny
                    (nie mowie ze to zle czy dobrze)wtedy wszystkie szkoleni specjalizacyjne miales
                    za darmo i nocleg w domu chopa w Waraszawie tez , pisales delegacje i szpital
                    ci wszystko zwracal (nie mow ze tak nie bylo) a za 915 PLN nie jestem w stanie
                    utrzymac rodziny 4 osobowej i jezdzic na szkolenia w obecnych
                    czasach ,"niestety "moja zona tez jest lekarzem sluzba zdrowia????? a moje
                    zdrowie
                    • Gość: RAFek Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.rajsat.pl 23.12.02, 10:47
                      a za 915 PLN nie jestem w stanie
                      > utrzymac rodziny 4 osobowej i jezdzic na szkolenia w obecnych
                      > czasach ,"niestety "moja zona tez jest lekarzem sluzba zdrowia????? a
                      moje zdrowie

A co mnie jako pacjenta obchodzi ile osób masz na utrzymaniu?? Na marginesie -
                      nie stać Cię na utrzymanie 4 osób, to trzeba było uczęszczać na wykłady i
                      ćwiczenia z antykoncepcji - posiadaczu dyplomu AM...

Co do Twoich problemów - nie jestem nauczycielem :) wykształcene wyższe
                      nabyłem na Wydziale Socjologii - zaspokoiłem Twoją ciekawość
                      pseudopsychologu???
                      I gówno mnie obchodzą - jako pacjenta, Twoje problemy finansowe. No chyba, że
                      pracujesz w łódzkim pogotowiu, sfrustrowany nieudaczniku...
                      • Gość: marcin Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.25.123.135.Dial1.Stamford1.Level3.net 24.12.02, 16:33
                        dzieci to byl moj wybor socjologu .widac ze te studiow - socjologii nic nie
                        wyniosles ,jestes bardzo wrogo nastawiony do swiata .nieudacznik ? -kazdy
                        mysli wedlug siebie ,pewnie tez cos cie gryzie dlatego jestes taki agrasywny w
                        swoich wypowiedziach.
                      • Gość: marcin Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.users.impath.com 26.12.02, 23:43
                        zastanawiam sie jak moga wygladac cwiczenia z antykoncepcji?????
                        wtedy gdy ja szedlem na medycyne to na socjologie szli wszyscy ci ktorych
                        nigdzie indziej nie przyjeli - nieudaczniku
                        • Gość: RAFek Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.rajsat.pl 28.12.02, 09:58

> zastanawiam sie jak moga wygladac cwiczenia z antykoncepcji?????

Dla takich intelektualistów inaczej jak Ty np tak:
                          wykładowca pokazuje wam szklankę wody i stwierdza, że jest to najlepszy
                          współczesny środek antykoncepcyjny.
                          Zgłasza sie niejaki Marcinek, i pyta: wode pijemy przed czy po???
                          odpowiedź profesora brzmi : ZAMIAST...

> wtedy gdy ja szedlem na medycyne to na socjologie szli wszyscy ci ktorych
                          > nigdzie indziej nie przyjeli - nieudaczniku

Za moich czasów - socjologia była (i chyba jest do tej pory) najbardziej
                          obleganym kierunkiem, nieudaczniku - mój rocznik 17:1

BTW - nie możesz być lekarzem - czytając Twoje wpisy jestem tego niemal
                          pewien - nie ma możliwości (nawet jeżeli stary był wykładowcą AM), żeby ktoś o
                          IQ krewetki i wrażliwości hipoptama skończył studia lekarskie. Nie jesteś
                          nawet materiałem na weterynarza... Możesz być co najwyżej niespełnionym
                          noszowy (kiedyś przyznawali za to dodatkowe punkty na AM) w karetce łódzkiego
                          pogotowia...

PS - zanim coś odpiszesz, pozbieraj myśli.... - jeszcze nie odpisuj, zastanów
                          się.... przemyśl to dokładnie..... jeszcze nic nie pisz ..... przeanalizuj
                          (jezeli nie przekracza to możliwości percepcji krewetki) w myślach to co
                          chcesz napisać, STOP - jeszcze nie - zastanów się jeszcze raz, bo znowu
                          będziesz musiał nas raczyć podwójnym wpisem...
                          • Gość: marcin Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.25.122.86.Dial1.Stamford1.Level3.net 31.12.02, 13:37
                            jestes bardzo ale to bardzo niedowartosciowany i masz kompleksy wszystkich
                            starasz sie ponizyc
                            • Gość: RAFek Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.rajsat.pl 31.12.02, 14:12

> jestes bardzo ale to bardzo niedowartosciowany i masz kompleksy wszystkich
                              > starasz sie ponizyc

przepraszam - nie wszystkich - tylko takich sfrustrowanych nieudaczników jak
                              Ty
                              BTW to zdaje się Twoje wpisy:

>A kto polecil ci taka > metode leczenia znachor a moze lekarz ktory na twoja
                              glupote ( bo pewnie chciales antybiotyk) nie mial juz rady !!!

wiedzac o tym ze swojej kieszeni za ta glupote.

I Ty piszesz, że ja mam kompleksy i kogoś poniżam - znachorze od 7dmiu
                              boleści??
                              • Gość: marcin Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.users.impath.com 03.01.03, 21:37
                                17:1 mimo to nie schlebiaj sobie na socjologie skladaja wszyscy bo jak sie nie
                                dostana tam gdzie chca to moze na socjologie przyjma ale moim skromnym
                                zdaniem jestes socjo- ale -pata
                                • Gość: RAFek Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.rajsat.pl 04.01.03, 10:09

> 17:1 mimo to nie schlebiaj sobie na socjologie skladaja wszyscy bo jak sie
                                  nie dostana tam gdzie chca to moze na socjologie przyjma ale moim skromnym
                                  > zdaniem jestes socjo- ale -pata

:))))))))))))))))) dobry jesteś - możesz spokojnie starać się o posadę clowna
                                  w każdym cyrku - nieudaczniku :)

Czy wiesz, że niedawno młodzież składała podania o przyjęcia do liceów, bo jak
                                  się nie dostanę do zawodówki albo technikum, to... :)

PS - życzę miłego leczenia :)
                                  • Gość: marcin Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.users.impath.com 04.01.03, 13:13
                                    skladala ale jak wiesz zarowno jednoczesnie do tych najlepszych prestizowych
                                    ale i do wielu innych i tych kiepskich -gdzies przyjma a-spoleczny socjopato
                                    • Gość: RAFek Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.rajsat.pl 04.01.03, 14:04

> skladala ale jak wiesz zarowno jednoczesnie do tych najlepszych prestizowych

hehehe ROTFL i dostałeś się do tej najlepszej prestiżowej zawodówki w
                                      mieście???
                                      Ty ćwoku nawet zrozumieć tekstu drukowanego nie potrafisz - więc sobnie daruj
                                      odpisywanie - noszowy niewudaczniku (nie obrażając noszowych) z ambicjami
                                      konowała

cieszę się że w temacie zbijania gorączki wypowiedziało się kilka osób, które
                                      pomogły pytającemu o radę internaucie (także lekarze - nie nieudacznicy)

jeżeli to cie tak rajcuje:
                                      a-społeczny socjopata :) (wolę nim być niż pro społecznym łapiduchem z
                                      łódzkiego pogotowia)
                                      • Gość: marcin Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.users.impath.com 04.01.03, 17:16
                                        nie pocieszaj sie akademie medyczne byly sa i beda na calym swiecie jednymi z
                                        najbardziej prestizowych uczelni
        • Gość: dr Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.users.impath.com 08.01.03, 02:37

wiedzac
          >
          > o tym ze swojej kieszeni za ta glupote.

czasami sie lekarz natknie na glupote ja mialem wezwanie ze dziecko goraczkuje
          wysoko a na miejscu okazalo sie ze niegoraczkuje tylko nie chce jesc lekarstwa
          ktore przepisal lekarz rodzinny no i pogotowie musi pomoc, czy poto jest???????
    • swarozyc Re: pochwala goraczki 19.12.02, 21:23
      Pochwała gorączki, kataru i biegunki
      /alfa/artykul.jsp?xx=73739&dzial=0601/alfa/artykul.jsp?
      xx=73739&dzial=0601Marek Konarzewski (15-08-01 20:00)

Przeziębiłeś się? Chcesz wyzdrowieć? W takim razie uważaj na leki! Obniżanie
      gorączki i osłabianie kataru może bowiem przechylić szalę zwycięstwa na
      rzecz... zarazków - twierdzi prof. Marek Konarzewski

Obok kataru i gorączki w poczet naszych sprzymierzeńców należy też zaliczyć
      biegunkę, anemię, depresję oraz mdłości. Tę zaskakującą interpretację
      niektórych objawów chorobowych zawdzięczamy dziedzinie nauki na pozór bardzo
      odległej od medycyny - biologii ewolucyjnej.

Dobrodziejstwo gorączki

Zasadniczym problemem, który starają się rozwikłać biolodzy ewolucyjni
      zajmujący się medycyną, jest określenie strat i zysków, jakie konkretny
      symptom chorobowy przynosi organizmowi. Gorączka na przykład niewątpliwie jest
      przyczyną złego samopoczucia. A gdy jest szczególnie wysoka, może stanowić
      zagrożenie zdrowia, a nawet życia. Na szczęście zanim temperatura ciała
      przekroczy niebezpieczny dla nas poziom, atakujące organizm zarazki
      zostają "ugotowane". Pojawienie się gorączki sprzyja też pobudzeniu naszego
      układu odpornościowego, obniżając jednocześnie trwałość i zjadliwość
      bakteryjnych toksyn. Co ciekawe, swego rodzaju "gorączka", będąca odpowiedzią
      na infekcje bakteryjne, występuje nawet u zwierząt nie utrzymujących na co
      dzień wysokiej temperatury ciała. Na przykład chore jaszczurki podnoszą ją
      poprzez wygrzewanie się w promieniach słońca, ryby zaś wyszukują miejsc z
      cieplejszą wodą. Skoro podwyższona temperatura ciała jest tak skuteczną zaporą
      przeciw infekcjom, to dlaczego nie jest utrzymywana na stałe? Organizmy ryb,
      płazów i gadów nie są w stanie wytwarzać dużych ilości ciepła wystarczających
      do zrównoważenia jego szybkiej utraty do otaczającego środowiska. Zwierzęta te
      pomagają więc sobie, korzystając z zewnętrznych źródeł energii. Przeciwnie do
      nich organizmy ptaków i ssaków (w tym człowieka) potrafią same utrzymać
      pożądaną ciepłotę ciała. Jednakże nawet u nich podniesienie temperatury tylko
      o 1 stopień Celsjusza jest bardzo kosztowne, gdyż zwiększa wydatki
      energetyczne o ponad 10 proc. Jeśli więc nasz organizm decyduje się na tak
      poważną inwestycję, to czy powinniśmy mu w tym przeszkadzać, sięgając po leki?
      Gdy nie stosuje się środków przeciwgorączkowych, to niektóre infekcje, na
      przykład ospa wietrzna u dzieci, w wielu przypadkach trwają krócej i dają
      mniej powikłań.

Pożytki z mdłości, biegunki i anemii

Z kolei uprzykrzające życie ciężarnym kobietom nudności mogą mieć istotne
      znaczenie w ochronie rozwijającego się płodu. Ich występowanie zbiega się w
      czasie z procesem różnicowania tkanek zarodka, w którym jest on bardzo
      wrażliwy na działanie wielu toksyn. Głównym ich źródłem jest pokarm. Zdaniem
      amerykańskiej badaczki Margie Profet wyostrzony węch i smak przyszłych matek,
      nakazujący im unikać niektórych potraw, stanowi istotną zaporę chroniącą przed
      zatruciem. Mdłości zmuszające do pozbycia się wchłoniętych toksyn są, zdaniem
      Profet, niewielką ceną, jaką przychodzi zapłacić ciężarnym kobietom za zdrowie
      potomstwa. Na poparcie tego twierdzenia przytacza ona wyniki badań
      wskazujących na zmniejszenie zagrożenia poronieniem u przyszłych matek
      dotkniętych tą dolegliwością. Nudności są więc prawdopodobnie mechanizmem
      obronnym utrwalonym w naszej ewolucyjnej przeszłości przez dobór naturalny.

Paul Ewald, biolog ewolucyjny, zasugerował, że także biegunka może być
      przystosowaniem ułatwiającym nam walkę z chorobą. Jej występowanie w
      zakażeniach bakteriami z rodzaju Shigella (wywołującymi czerwonkę) umożliwia
      wydajne usuwanie zarazków z przewodu pokarmowego, a tym samym prowadzi do
      szybszego powrotu do zdrowia. Niestety, ów sprawny mechanizm obronny potrafią
      do własnych celów wykorzystywać bakterie. Gigantyczna biegunka u chorych na
      cholerę jest na przykład efektem sprytnej manipulacji procesami
      fizjologicznymi organizmu pomnażającej szanse przedostania się bakterii do
      wody pitnej i zarażenia kolejnych ofiar. Natomiast zwiększone wydzielanie
      śluzu i kichanie mogą być interpretowane zarówno jako mechanizm ułatwiający
      nam pozbywanie się wirusów powodujących ka-tar, a także jako zmuszanie nas do
      współudziału w szerzeniu infekcji. Z kolei wzrost agresji towarzyszący
      ostatniej fazie wścieklizny jest dobitnym przykładem manipulacji zachowaniem
      zarażonego organizmu, wydatnie sprzyjającej rozprzestrzenianiu się wirusów.

Nasze organizmy wyposażone są w jeszcze jeden niezmiernie ważny mechanizm
      obronny, którego działanie w przeszłości niemal zawsze interpretowane było
      jako niepożądany skutek infekcji. Większość bakterii nie jest w stanie
      namnażać się bez dostępu do związków żelaza, będących dla nich
      swoistą "witaminą" niezbędną do wzrostu i funkcjonowania w zakażonym
      organizmie. Rzecz jasna znakomitą metodą na uprzykrzenie życia zarazkom jest
      więc ograniczenie dostępu do poszukiwanego przez nie pierwiastka. Odbywa się
      to na szereg różnych sposobów. W czasie choroby w naszych płynach ustrojowych
      wzrasta wydatnie ilość białek włączających żelazo w związki chemiczne trudno
      dostępne dla bakterii. Jednocześnie wyraźnie obniża się tempo wchłaniania
      żelaza z przewodu pokarmowego, a w ogniskach zapalnych pojawiają się
      substancje spowalniające jego wbudowywanie się w komórki bakterii. Wszystkie
      te procesy prowadzą do wyraźnego obniżenia koncentracji żelaza we krwi. Do
      niedawna lekarze starali się temu zapobiegać poprzez podawanie preparatów
      bogatych w ten pierwiastek. Jednakże skutki takich zabiegów były czasami
      odwrotne do zamierzonych. Dały one o sobie znać znacznym wzrostem liczby i
      gwałtownością przebiegu infekcji w krajach Trzeciego Świata, obdarowywanych
      wzbogaconymi w żelazo odżywkami.

Zalety depresji i bezsenności

Chyba najbardziej zaskakującą propozycją medycyny ewolucyjnej jest podjęta
      przez amerykańskiego psychiatrę Randolpha M. Nesse'a próba wykazania
      przystosowawczej roli depresji. Zwrócił on uwagę na to, że ciężkie stany
      depresyjne dotyczą aż 10 proc. dorosłych Amerykanów. Co więcej, najczęściej
      przytrafiają się ludziom w wieku reprodukcyjnym. Gdyby więc depresja zawsze
      miała negatywnie wpływać na naszą kondycję, to w ewolucyjnej przeszłości
      doprowadziłaby do zmniejszenia liczby potomstwa cierpiących na nią ludzi.
      Dobór naturalny powinien zatem doprowadzić do szybkiego zaniku predyspozycji
      do depresji. Tak się jednak nie stało. Może więc przynosi ona nam jakieś
      korzyści? Ale jakie?

Zdaniem Nesse'a ów, jakże dokuczliwy, stan przygnębienia często pomaga w
      rezygnacji z dążeń, które w konkretnej sytuacji życiowej są niemożliwe do
      zrealizowania. Towarzyszący depresji obniżony nastrój prowadzi do wycofania
      się z nieskutecznych działań. Ponadto w czasach, gdy żyliśmy jeszcze w
      niewielkich społecznościach łowiecko-zbierackich, silnie związanych
      emocjonalnie, zewnętrzne objawy depresji, takie jak apatia, stanowiły zapewne
      skuteczny sygnał inicjujący przyjście z pomocą ogarniętej nią osobie. Służyła
      temu znaczna część wierzeń i rytuałów naszych przodków, których rolę dziś
      próbują odgrywać psychoanalitycy i prozac.

Kolejną powszechną dolegliwością trapiącą nowoczesne społeczeństwa jest
      bezsenność. Zgodnie z zaleceniami lekarzy powinniśmy nieprze-rwanie spać co
      najmniej sześć, a jeszcze lepiej osiem godzin na dobę. Tymczasem kłopoty z
      zasypianiem, płytki sen i częste wybudzenia dotykają co wieczór milionów ludzi
      szukających ukojenia w tabletkach nasennych. Te jakże dokuczliwe z naszego
      punktu widzenia przypadłości są jednakże typowymi cechami snu łowców-
      zbieraczy. Większość z nich spędza noc w grupach, a czasem również z
      udomowionymi zwierzętami. Pewne znaczenie mogło więc mieć budzenie się z
      powodu chóralnego pochrapywania sąsiadów. Ważniejszy jednak był fakt, że
      przerywany sen pojedynczych osób pozwalał na
      • Gość: Gryf Re:Jak nowo narodzony ! IP: serwer:* / 192.168.1.* 19.12.02, 21:46
        Moj syn jest juz zdrowy ?, to niesamowite ale po zastosowaniu jednak
        zanurzenia w zimnej wodzie na ok.15 do 20 sekund dzisiaj nie ma sladu
        tej "podlej" infekcji.Jest jednak na zwolnieniu lekarskim.Wszystkim z calego
        serca dziekuje za informacje.Taka kuracje podpowiedzieli nam znajomi z Kanady
        no i sprawdzila sie.Jeszcze raz raz dzieki serdeczne.
        • Gość: lekarz Re:Jak nowo narodzony ! IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 21.12.02, 00:37
          Witam:-)
          1.Gorączka jest bardzo zła i musi byc obniżana
          2. W sytuacjach zagrożenia życia z powodu gorączki stosuje sie każda metodę
          obniżania jej.
          3. U dzieci zamiast kąpieli polecałbym okłady zamoczonym w zimnej wodzie
          ręcznikiem
          4. Do gorączki narastającej błyskawicznie bądź bardzo wysokiej NALEŻY WEZWAĆ
          LEKARZA
          5.Nalezy pamiętać/ jeżeli naprawdę tutaj wypowiadali niektóre zdania lekarze to-
          o zgrozo!/ że nie każdy człowiek majacy słuchawki. biały fartuch i pieczątkę
          jest lekarzem!
          6.Pozdrawiam Wszystkich Szczecinian
          7. Dodam że nie pracuję w Polsce w zawodzie z powodu tzw. lekarzy -synów
          profesorów . Praktykuję w Niemczech.
          8. I dodam tez że moją uczelnię /właśnie przyjechałem po dokumenty/ Wojskową
          Akademię Medyczną rozwiązali ponieważ lekarze po niej np. reagowali na dużą
          gorączkę
          • Gość: lekarz II Re:Jak nowo narodzony ! IP: *.users.impath.com 21.12.02, 01:45
            a najlepiej odrazu samemu pojechac na unas tzw ostry dyzur
            pediatryczny /internistyczny a za granica emergency
      • Gość: Norma Re: pochwala goraczki IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 24.12.02, 15:49
      • Gość: Jakubek Re: pochwala goraczki IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 24.12.02, 15:53
        Ludzie.... uważam że tytuł profesora w Polsce nie powinien być dożywotni ale
        tylko w czasie szefowania jakiejś klinice. To raz. Dwa -ten co chwali gorączkę
        chyba nie wie dlaczego gorączka jest większa podczas choroby.
        Widziałem tutaj na forum kilku lekarzy. Może wiecie dlaczego poczas zapalenia
        płuc gorączka np. jest na poziomie 40 stopni???
    • Gość: Somsiad Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 23.12.02, 15:32
      RAFek że mamy taką opiekę meyczną to wiemy.
      Ale zobacz jak pięknie obnażają swoje chore przekonania i swoje chore
      wartości...
      • Gość: Judym Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.users.impath.com 26.12.02, 23:38
        jestem lekarzem rodzinnym mam pod swoja opieka 3700 pacjetow i uwarzam ze moim
        obowiazkiem jest byc na kazde wezwanie pacjeta nawet o 3 00 w nocy a przy
        kazdej wizycie pacjeta w gabinecie ofiarowuje mu 10 zlotych .
        • Gość: Belferka Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.02, 23:49
          Hej JUDYM!!!!Czy możesz "uważać" przez "ż", a nie przez "rz"?
        • Gość: somsiad Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 27.12.02, 09:52
          Gość portalu: Judym napisał(a):

> jestem lekarzem rodzinnym mam pod swoja opieka 3700 pacjetow i uwarzam ze
          moim
          > obowiazkiem jest byc na kazde wezwanie pacjeta nawet o 3 00 w nocy a przy
          > kazdej wizycie pacjeta w gabinecie ofiarowuje mu 10 zlotych .

Nie wierzę że o 3.00 przyjmujesz choryc to po pierwsze. Po drugie skąd masz
          pieniądze na to aby pacjentom tyle ofiarować?
          • Gość: judym Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.users.impath.com 02.01.03, 20:24
            odejmoje sobie od ust i jem tylko pasztetowa i salceson
            • Gość: somsiad Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 06.01.03, 12:47
              Gość portalu: judym napisał(a):

> odejmoje sobie od ust i jem tylko pasztetowa i salceson

UWAŻAJ jedząc to masz szansę zarazić się BSE. zresztą ..jak mozna zarazić mózg
              skoro go się nie ma?P
              • Gość: judym Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.users.impath.com 07.01.03, 19:58
                o BSE wiesz tyle co krowa moze wiesz cos o KFJ?
                • Gość: somsiad Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 08.01.03, 00:30

> o BSE wiesz tyle co krowa moze wiesz cos o KFJ?
                  Można byc aroganckim.
                  Ale Ty jesteś chamski.
                  Lekarz nieuk to źle ale lekarz nieuk i cham to juz tragiczne
                  • Gość: judym Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.users.impath.com 08.01.03, 02:24
                    dlaczego nieuk na jakiej podstawie to wiesz jestes prorok czy co po kilku
                    zdaniach juz wiesz wszystko, powiedz koledze w pracy ze nie ma mozgu to ci
                    powie czy to chamstwo, a tak na marginesie widze ze dla wszystkich nie lekarzy
                    ( w polsce) wszyscy lekarze to nieuki bo" nie lekarze "zawsze wiedza lepiej jak
                    leczyc -co mi tam jakis lekarz bedzie mowil co mam robic ja wiem lepiej
                    • Gość: somsiad Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 08.01.03, 23:26

> dlaczego nieuk na jakiej podstawie to wiesz jestes prorok czy co po kilku
                      > zdaniach juz wiesz wszystko, powiedz koledze w pracy ze nie ma mozgu to ci
                      > powie czy to chamstwo, a tak na marginesie widze ze dla wszystkich nie
                      lekarzy
                      > ( w polsce) wszyscy lekarze to nieuki bo" nie lekarze "zawsze wiedza lepiej
                      jak
                      >
                      > leczyc -co mi tam jakis lekarz bedzie mowil co mam robic ja wiem lepiej
                      Zaczałes obrażać a jak zniżyłem się do Twojego poziomu to krzyczysz że dzieje
                      się Tobie krzywda.
                      • Gość: judym Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.users.impath.com 08.01.03, 23:29
                        kto zaczal - o braku mozgu
                        • Gość: somsiad Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 17.01.03, 19:36

> kto zaczal - o braku mozgu
                          Hmmm kto zaczął o braku mózgu czy kto pokazał że komus go chyba brakuje?
                          • swarozyc Re: Czy slyszeliscie o takiej metodzie leczenia g 17.01.03, 19:43
                            Przepraszam szanownych interlokutorow, pragne jednak zauwazyc ze przyczyna tej
                            dyskusji- syn Gryfa - zdazyl juz dawno wyzdrowiec, dlatego tez wasza dalsza
                            dyskusja na tak niepoprawnie wysokim poziomie, jest juz bezpodstawna...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka