Dodaj do ulubionych

Szczecin - Prowincjonalny

01.06.07, 10:25
Chiałoby się dobrze, chciałoby się jak najlepiej dla naszego miasta, cóż
piekło dobrymi chęciami...na nic sny o potędze gospodarczej, portowej,
stoczniowej, rybackiej. Dlaczego więc nie uczynić z prowincjonalności
Szczecina jego atutu ? Przestańmy się denerwować kolejnymi wpadkami naszych
wlodarzy. którzy na nasze negatywne komentarze reagują tylko w jeden sposób
(podpatrzony u Giertycha, Kaczyńskiego i Dorna). Uczyńmy z tej
prowincjonalności i zaścianka zaletę. Może w Największym Prowincjonalnym
Mieście Polski łatwiej się wtedy będzie żyło ? Ten pomyśl żeby Dni Morza
zrobić przy pomocy papierowych stateczków i swobodnego popijania browarków na
stokach Wałów Chrobrego mi się bardzo podoba. Wpuśćmy bryczki, trochę
końskiego łajna nie zawadzi.
Obserwuj wątek
    • kakq Re: Szczecin - Prowincjonalny 01.06.07, 11:31
      ;)
      az chce się rzec Na prowincji tez jest pieknie;)
      • Gość: andreas na miare naszych potrzeb i mozliwosci.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 12:07
    • exman Re: Szczecin - Prowincjonalny 01.06.07, 12:52
      I o tym piszę. Nie napinajmy się. Świat i besz nas zmierza do nieuchronnej
      katastrofy. Szczecin niech pozstanie z kilkoma przystaniami wędkarskimi i
      powoli zamieni się w senne wielkie miasto, hrabalowski klimat ogranie nas,
      znowu zaczniemy spotykać się w cukierniach, wpadać na pogaduchy do znajomych,
      delektować się znakomitym piwem sącząc je leniwie w letnich ogródkach. A jak
      ktoś przyjedzie z walizką euro, żeby nie daj Boże jakiś interes u nas
      rozkręcać - to my go spokojnie O L E J E M Y.
      • xxtoja Re: Szczecin - Prowincjonalny 01.06.07, 20:29
        własnie potrzebna jest temu miastu akceptacja tego co jest. c\ćóż a Ty w czyim
        imieniu mówisz oj ludu mój.
    • xxtoja poeta prowincjonalny - gdzieś indziej 01.06.07, 22:48
      prowincjonalia.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?0
      dużo jest tam poezji, fajnie że tacy ludzie na prowincji są, tak jak tu;
      elianna1977.blox.pl/html
      www.opoka.org.pl/biblioteka/Z/ZK/duda_gracz04.html
      romanj.blox.pl/2007/02/Prowincjonalny-clubbing.html
      prowincjuszka.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?244145
      i jeszcze wiele linków z prowincji jest warte do obejrzenia, ja akurat sobie
      jeżdże w teren i z tamtymi ludźmi bardzo lubie obcować, są o wiele życzliwsi od
      szczecinian. A Szczecin nawet trudno nazwać prowincją, BO NA PROWINCJI CZASAMI
      JEST O WIELE LEPIEJ NIŻ W NASZYM MIEŚCIE
      • exman Re: poeta prowincjonalny - gdzieś indziej 04.06.07, 08:49
        Otóż to, ja naprawdę dobrze życzę nam i naszemu miastu. Zdegradujmy się do ligi
        prowincjonalnej, nie stać na extraklase ani na drugą nawet ligę. Zacznijmy żyć
        spokojniej, cieszmy się każdym dniem i uśmiechajmy się częściej do siebie.
        Ostatnio, w centrum miasta spotkałem kobietę, ktora szła i po prostu uśmiechała
        się do swoich myśli. Mimowolnie ja też się uśmiechnąłem i dalej już poszło
        samo. Parę następnych, przypadkowych osób odpowiedziało tym samym.
        • xxtoja Re: poeta prowincjonalny - gdzieś indziej 04.06.07, 10:08
          to dobrze, że taki uśmiech wśród ludzi zauwazyłes i go podałeś dalej. Ja w
          stanie wojennym za śmiech i radośc z kolegą jak szłam na ulicy mało nie
          zostaliśmy odwiezieni na milicję. ż ta ligą to prawda, lepeij być takim jak
          jest sie naprawde, a nie bujac w iluzji metropoli
          • z.u.z.a.pl Re: poeta prowincjonalny - gdzieś indziej 04.06.07, 11:18
            A ja bardzo wam zazdroszczę "prowincjonalnego" Szczecina :)Mnie się to miasto
            najzwyczajniej w świecie podoba ! Niestety mieszkam na południu i do Szczecina,
            i do morza mam cholernie dalekoooooooooooooo :)))
            • andreas.007 Re: poeta prowincjonalny - gdzieś indziej 05.06.07, 00:05
              my tez do morza nie mamy blisssssko... ;)
              • z.u.z.a.pl Re: poeta prowincjonalny - gdzieś indziej 05.06.07, 20:19
                Cóż to jest stówka do jakichś 550 km :)
                Dwie godzinki w samochodzie i już się można powłóczyć po plaży nad morzem :)
                Jeszcze raz: ZAZDROSZCZĘ, i wobec tego idę sobie z tego forum :)
                Pa !.zuza.
          • Gość: Optymista Re: poeta prowincjonalny - gdzieś indziej IP: *.globalconnect.pl 05.06.07, 17:32
            Powtórze z innego wątku...

Ludzie ja się zastanawiam czy ktoś wam płaci za pisanie, czy może faktycznie jak
            ktoś się rodzi w Szczecinie to jest takim mega malkontentem. Dajcie se siana i
            zajmijcie się czymś pozytywnym/konstruktywnym. A urzędnicy do pracy :), bo wam
            poganiaczy wprowadzą ;)

PS. Czytając to forum, świta mi odpowiedź na pytanie które zadaje sobie od wielu
            lat. Jak to się stało że Jurczyk wygrał tu wybory - poporstu malkontenci poszli
            do wyborów i wybrali podobnego sobie.

Pozdrawiam z uśmiechem :)
        • Gość: naiwniaku, Re: poeta prowincjonalny - gdzieś indziej IP: *.chello.pl 05.06.07, 16:31
        • Gość: autor Re: poeta prowincjonalny - gdzieś indziej IP: *.chello.pl 05.06.07, 16:36
          W Szczecinie za uśmiech można dostać w mordę i stracić życie.
    • Gość: mierny7 Re: Szczecin - Prowincjonalny IP: *.devs.futuro.pl 04.06.07, 22:41
      prowic=ncjonalna wioska sięrobi
      • z.u.z.a.pl Re: Szczecin - Prowincjonalny 04.06.07, 23:53
        Gość portalu: mierny7 napisał(a):

> prowic=ncjonalna wioska sięrobi

A w rzeczy samej- mierny jesteś :))
        • exman Re: Szczecin - Prowincjonalny 05.06.07, 07:12
          Myślę, że powinniśmy całkiem serio spojrzeć na stare pocztówki przedwojennego
          Szczecina, przenieść centrum, ktorego przecież i tak nie ma, na Skolwin.
          Dlaczego nie organizuje się zawodów wędkarskich co tydzien na Wałach Hakena ?
          Dlaczego nie sprzedaje się sledzia prosto z kutra ? A gdzie podziały
          się "dechy" do tańca, kapele miejskie ? No, właśnie, czas na jakieś przeboje o
          barwnych postaciach Szczecina. "Ballada o Magazynierze" ? "Krwawa Barbie"...to
          mogą być nasze, szczecińskie, prowincjonalne hity !
          • Gość: największa wieś... Re: Szczecin - Prowincjonalny IP: *.hostmonster.com 06.06.07, 07:46
            ...rządzi na tym forum.
            A ty i twoi koledzy z tego forum, banda nieudaczników, co to chcieliby może
            coś, ale im się już nie chce, jedyne co potrafią to smędzić na tym śmierdzącym
            stęchlizną umysłową forum... Miasto bee, ludzie bee, śledzie z kutra... Barany
            won ze Szczecina. Wasze skrzywienie, wasze negowanie tylko krew psuje innym.
            Załóżcie może sobie jakąś stronę, zaproponuję nawet nazwę:
            szczecińscy_nieudacznicy.pl i tam róbta co chceta... TUTAJ tylko wstyd
            przynosiecie miastu, cholera.
    • Gość: mieszkaniec Re: Szczecin - Prowincjonalny IP: 83.168.90.* 05.06.07, 14:58
      Mieliśmy dobrych Prezydentów (choćby Sochański) - kiedyś... Ale Runowicz
      rozpoczął marsz na dno...Jurczk Krzystek tragedia....
      • rewers10 Re: Szczecin - Prowincjonalny 05.06.07, 16:20
        Gość portalu: mieszkaniec napisał(a):

> Mieliśmy dobrych Prezydentów (choćby Sochański)

to ten, co nie chciał oddać władzy i pół roku był na zwolnieniu ?
        • oktomvre Re: Szczecin - Prowincjonalny 05.06.07, 17:31
          to taki nasz wspólny sport narodowy, nieprawdaż rewersie?
          • rewers10 Re: Szczecin - Prowincjonalny 05.06.07, 17:34
            oktomvre napisała:

> to taki nasz wspólny sport narodowy, nieprawdaż rewersie?

możesz jaśniej ?
            • Gość: oktomvre Re: Szczecin - Prowincjonalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 19:53
              mogę :) tylko po co? nie są ci znane inne przypadki chodzenia na zwolenienia w
              obliczu utraty posadki? mi są, powiedziałabym, że jest to działanie rutynowe
              wręcz... ale w ten sposób odbiegamy od tematu :)
              • rewers10 Re: Szczecin - Prowincjonalny 05.06.07, 20:07
                nie są ci znane inne przypadki chodzenia na zwolenienia w
                > obliczu utraty posadki? mi są, powiedziałabym, że jest to działanie rutynowe
                > wręcz...

to dawaj konkrety
                • Gość: oktomvre Re: Szczecin - Prowincjonalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 22:20
                  W przeciwienstwie do większości nie lubię sypać nazwiskami, a fakty są ogólnie
                  znane i dziwię się, ze akurat ty się aż tak domagasz konkretów. Polecam
                  czytanie gazet, tudzież forum, oglądanie tv, itp.. A jeśli sądzisz, ze usiłuję
                  tobie personalnie coś sugerować, to jesteś w błędzie, aczkolwiek dociekliwość
                  zaczyna mi się niebezpiecznie kojarzyć nożycami, które dźwięczą jak uderzy się
                  w stół :) Być może się mylę, co jednak mnie nie martwi, gdyż i problem
                  specjalnie nie zajmuje. Odwołuję się do zjawiska socjologicznego, hehe...
                  • rewers10 Re: Szczecin - Prowincjonalny 06.06.07, 09:24
                    Gość portalu: oktomvre napisał(a):

> W przeciwienstwie do większości nie lubię sypać nazwiskami, a fakty są ogólnie
                    > znane i dziwię się, ze akurat ty się aż tak domagasz konkretów. Polecam
                    > czytanie gazet, tudzież forum, oglądanie tv, itp.. A jeśli sądzisz, ze usiłuję
                    > tobie personalnie coś sugerować, to jesteś w błędzie, aczkolwiek dociekliwość
                    > zaczyna mi się niebezpiecznie kojarzyć nożycami, które dźwięczą jak uderzy się
                    > w stół :) Być może się mylę, co jednak mnie nie martwi, gdyż i problem
                    > specjalnie nie zajmuje. Odwołuję się do zjawiska socjologicznego, hehe...

zwracasz sie osobiście do mnie, a potem piszesz o jakiś ogólnikach, wszystko na
                    zasadzie; ja wiem ale nie powiem, to takie pisowskie
                    czytając forum mam nieodparte wrażenie,że ty i beatrix13, to jedna i ta sama
                    osoba, ten sam zaczepno złośliwy styl, musisz być bardzo nieszczęśliwą kobietą,
                    współczuję
                    • oktomvre Re: Szczecin - Prowincjonalny 06.06.07, 10:40
                      zależy, które forum czytujesz :)))))
                      szczęśliwy mężczyzno...... dobra, nie trzep mnie tu piany, kotku, bo złośliwość
                      widzisz tam, gdzie chcesz ją zobaczyć, a moje wypowiedzi nie były nasączone
                      jadem, ot tak tylko - z życia wzięte /m. in. przypadek Czesnego mogłabym
                      przytoczyć/, przyjemności życzę :)
                      • rewers10 Re: Szczecin - Prowincjonalny 06.06.07, 12:07
                        oktomvre napisała:

> zależy, które forum czytujesz :)))))
                        > szczęśliwy mężczyzno...... dobra, nie trzep mnie tu piany, kotku, bo złośliwość
                        >
                        > widzisz tam, gdzie chcesz ją zobaczyć, a moje wypowiedzi nie były nasączone
                        > jadem, ot tak tylko - z życia wzięte /m. in. przypadek Czesnego mogłabym
                        > przytoczyć/, przyjemności życzę :)

czytuję i pisuję na różnych, najczęściej ogólnopolskich
                        co do jadu, to twoje słowa :)
                        wzajemnie
    • Gość: Zbędny Re: Szczecin - Prowincjonalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 16:23
      Z nikim lepiej niż z Marianem Jurczykiem nie zrealizujemy koncepcji "Szczecin
      prowincjonalny" .
    • Gość: Denis Re: Szczecin - Prowincjonalny IP: 195.205.63.* 05.06.07, 16:50
      Przynajmniej fajne mamy za to dziewczyny
      www.mmszczecin.pl/app/galleryEntry?i=5&entry=1457 :D:D:D
      • Gość: Zbędny Re: Szczecin - Prowincjonalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 17:03
        To prawda :-)
        Przy okazji linku do MM pragnę po raz kolejny podpaść na tym forum i
        stwierdzić, że podoba mi się tygodnik MM !!! Życzę Wam sukcesu jak mało kto !
        • exman Re: Szczecin - Prowincjonalny 06.06.07, 07:42
          MM to inicjały pewnej ś.p. blondynki co prawda ale ja też dopinguję naszej
          prowincjonalnej gazecie ! Śnią mi się trotuary pełne mężczyzn z potężnymi
          bokobrodami, sumiastymi wąsami, marynarzy w mariszkach spluwającyh tytoniem. O
          kobietach już było powyżej. Jest OK.
    • Gość: jania Re: Szczecin - Prowincjonalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 08:48
      Szczecin jest całkiem ciekawym prowincjonalnym miastem,któremu śni się sen o
      potędze!
      Niech jest jak jest!Włeśnie ten prowincjonalizm szczeciński jest atutem
      naszego miasta.Nie ożemy sie równać do Berlina,Poznania czy Gdańska.Bądxmy jacy
      jesteśmy...prowincjonalni...
      • Gość: Michal Re: Szczecin - Prowincjonalny IP: *.europe.hp.net 06.06.07, 09:54
        Jacy ludzie takie myslenie. Wracaj Janiu do swojej wioski i do remizy
        potanczyc.

Ja sie nie czuje prowincjonalny a mieszkam w Szczecinie cale zycie. Mieszkalem
        juz praktycznie w kazdym wiekszym miescie w Polsce i co...jakos tu mieszkam i
        tu pracuje.

Kazdy jest tym na kogo zapracuje, a zwalania na miasto, ze jest prowincjonalne
        i przypisywaniu miastu winy za swoja nieudolnosc to tylko potrafia robic
        cieniasy.

pozdro
        • Gość: jania Re: Szczecin - Prowincjonalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 11:45
          Prawie cały Szczecin został zasiedlony po wojnie przez prawnuków
          pańszczyźnianych chłopów...no i tych co w wielkich mertopoliach mieszkali.
          Wtedy to Szczecin z poniemieckiego miasta stał się polski i
          tak "szczeciński",że do teraz to odczuwamy.Teraz ich prawnuki czują się
          właścicielami tradycji szczecińskich,historii miasta (od najcześniejszych
          czasów).Widać to w teatrze,niby operze,widać po tzw lumpenproletariacko-
          szczecińskiej świadomości tzw wykształconych tu i wychowanych mieszkańców.
          A gdy trafili tu wartościowi ludzie-albo zostali stłamszeni,lub zwiali do
          Polski!Jeszcze paru pozoztało!
          • xxtoja Re: Szczecin - Prowincjonalny 06.06.07, 11:55
            widziały gały co brały. A propo tradycji szczecińskich możesz jasniej, jaka ona
            jest? "Teraz ich prawnuki czują się
            > właścicielami tradycji szczecińskich,historii miasta (od najcześniejszych
            > czasów)." O której tradycji mówisz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka