Dodaj do ulubionych

Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy

• Gość: luppa Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: 10.30.37.* 20.07.07, 14:20
      A zeby tak szkole w pięty poszlo za taka postawe,
      po co wysylac tam dzieci w ogole skoro szkola sama soba reprezentuje takie
      dno...
      najlepiej to umiesccie chlopca w ochronce jak za dawnych czasow- tam sobie moze
      krzywdy nie zrobi..
      szkoda gadac!!!
    • Gość: magda Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.chello.pl 20.07.07, 14:25
      Tak, tak, tylko wysocy blondyni z niebieskimi oczami i właściwymi poglądami mogą
      chodzić do tej szkoły. Reszta to niepotrzebny balast. Moge tylko mieć cichą
      nadzieję że rodzice uczniów już chodzących do tej szkoły skorygują
      rozpowszechnianą przez nią postawę wychowawczą i nie dopuszczą do wpojenia w
      dzieci poglądu że każdy inny powinien być zniszczony lub zamknięty w getcie.
      • joannarog Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy 20.07.07, 14:46
        Jestem niską szatynką o wzroście poniżej 160 cm. Ukończyłam tą szkołę. Twoja
        ironiczna wypowiedź nie świadczy o niczym. Szkoła nie jest gettem. Jeśli nie
        wiesz co to getto, to przyjdź do trzynastki i poproś o pomoc nauczycieli
        historii bądź j. polskiego. Wytłumaczą Ci to na pewno-no i może wtedy zmienisz
        zdanie.
        • Gość: magda Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.chello.pl 20.07.07, 14:53
          Wyobraz sobie ze wiem czym jest getto... I skazywanie czlowieka chorego,
          mogacego funkcjonowac w spoleczenstwie na samotnosc (rzekomo dla jego dobra,
          tylko jak to jest ze do innych szkol bez problemu hemofilitycy uczeszczaja?)
          poprzez zmuszanie go do indywidualnego toku nauczania gdy nie jest to ani
          konieczne, ani chciane przez zainteresowanego jest wlasnie zamykaniem go w
          getcie. Co dalej? Indywidualny tok w liceum? Indywidualne studia (badz ich
          odmowa)? Zakaz pracy? Dzieli sie tu ludzi na lepszych (zdrowych) i gorszych
          (chorych). A Twoj wzrost nie ma nic do rzeczy. Nizsza jestem i doktorat dawno
          zrobilam, co ponownie nie ma nic do rzeczy. Wazne ze ta szkola chce miec uczniow
          idealnych (jak milo ze zauwazylas ze kolor wlosow i wzrost to ironia) albo nie
          miec ich wcale.
          • joannarog Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy 20.07.07, 15:01
            Z czego ten doktorat i gdzie? A tu nie chodzi o to, że chłopiec jest gorszy, bo
            gorszy nie jest. Wymaga tylko specjalnych warunków, jako osoba chora na ciężką
            chorobę. Szkoła nie jest w stanie zapewnić takiej osobie bezpieczeństwa i ludzie
            wypowiadający się na tym forum nie mogą tego zrozumieć. Dyrektor nie może
            zrzucić na innych nauczycieli i uczniów odpowiedzialności za czyjeś życie, w tym
            wypadku to by miało miejsce. Znam uczniów tej szkoły i nie wszyscy byliby zdolni
            zrozumieć, że ten chłopiec jest chory, że trzeba się nim opiekować-dzieci idą do
            gimnazjum z różnych szkół z różnych domów-niestety nie są wszystkie tak wrażliwe
            i odpowiedzialne, by móc stanąć na wysokości zadania. Owszem można tego
            oczekiwać od starszych uczniów, ale naprawdę w tej szkole, przy takiej
            konstrukcji budynku, przy braku odpowiedniego zaplecza lekarskiego to jest
            niewykonalne. Wiem jak funkcjonuje ta szkoła i jak łatwo można się przewrócić. I
            rozumiem dyrektora.
            • Gość: bo Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.telenergo.pl 20.07.07, 15:46
              Z tym zapleczem troche przesadzilas to nie jest dobry argument w tej dyskusji.
              Rozumiem ze jakims problemem jest wozek ale inne uzasadnienia niezbyt dobre.
        • Gość: zs Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 14:55
          ciekawe czy byś je skończyła będąc chora na hemofilię łatwo się mówi
          gdy jest się zdrowym czy wiesz ,że w twojej szkole jest robiony remont
          klatki schodowej za 164 tys ,a winda dla niepełnosprawnego i nie tylko
          kosztuje w granicach 140
          • joannarog Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy 20.07.07, 15:05
            Wiem, że jest robiony remont. Sama spadłam nie raz z tych schodów, ostatnio
            spadła jedna z nauczycielek (to był dość poważny wypadek). Schody tego
            wymagają, a cena mnie nie dziwi, bo są bardzo stare, a koszty niestety takie są.
            Winda nie była w planach, a szkoła miała określone fundusze na wykonanie
            remontu. Jeśli nie wiesz o co chodzi, to poczytaj o zamówieniach
            publicznych-dyrektor nie mógł zmienić planów budowy itd.
            • Gość: zs Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 15:12
              każdy wykręt jest dobry nikt nam nie będzie mówił,że białe jest białe,a czarne
              to czarne gdy planowano remont nie pomyślano o dzieciach z trudnościami w
              poruszaniu przecież są tacy i to nie od roku w tej szkole
      • dariusz.matecki Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy 20.07.07, 16:26
        Oj, widać gorąca pogoda szkodzi szczecińskim idiotom.

Pozdrawiam.
        • Gość: zs Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 20:38
          ja tylko cytowałam premiera,a może prezydenta są tacy podobni współczuję,że tego
          nie wiesz zwolenniku PIS-u i przestań reklamować tą swoją gazetę musi być z nią
          cienko jeśli nawet fora wykorzystujesz do reklamy
    • Gość: Ewa Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 14:57
      Powinien się Pan Dyrektor wstydzić.
      Kazdy ma prawo do wiedzy, a chyba ta chroba zaraźliwa nie jest, to w czym
      problem.
    • losiu4 Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy 20.07.07, 15:06
      "Dr Jarosław Peregud-Pogorzelski, lekarz chłopca i wojewódzki konsultant ds.
      hematologii, podaje, że w województwie jest 40 dzieci z hemofilią i chodzą
      normalnie do szkół. - Nie ćwiczą na WF, ale np. jeżdżą na obozy. "Trzynastka"
      pozbyła się problemu. Dla dziecka to może być wstrząs"

no to niech p. Pogorzelski (doktor zreszta) odpowie jak cos złego dziecku sie
      stanie np. gdyby niechcaco uderzyło w coś, no chyba zde sam jako Anioł Stróz
      będzie nad tym dzieckiem siedział 24h na dobę. Ale jak nie dopilnuje, to w
      kajdanki, i wyrok na co najmniej 25 lat. Chętnie tego gościa wtedy zobaczę.

Pozdrawiam

Losiu
      • Gość: bo Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.telenergo.pl 20.07.07, 16:01
        Ja odpowiem, może ktoś w końcu usłyszy. Chorzy na hemofilie nie krwawią
        szybciej. Hemofilia bardzo łatwo poddaje się leczeniu. Chłopiec jeśli tego
        będzie wymagał problem może samodzielnie zastosować odpowiednie leczenie (tak
        postępuje się na całym świecie). Drobne skaleczenia nie stanowią żadnego
        problemu, nie każdy uraz wymaga leczenia. Jeśli dojdzie do poważnego urazu,
        trzeba zawiadomić rodziców. To wszytko. Nie wiem jak już o tym opowiadać wszyscy
        są przekonani że wiążą się z okropny dramat. Ponad 30 lat temu kiedy byłem
        dzieckiem na leczenia trzeba było nieraz długo czekać. Dostęp do niego był
        bardziej utrudniony. Nauczyciele wiedzieli, że mam ciężką postać hemofilii. Nikt
        nie odmawiał nauczania w zwykłej szkole. W województwie jest 40 dzieci chorych
        na hemofilię, proszę mi wierzyć że z pewnością nie wszyscy podchodzą z takim
        niepokojem. Jestem chory i wiem z całą pewnością, że jest on całkiem
        nieuzasadniony.
        • fafu80 Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy 21.07.07, 11:38
          słuchajcie co on mówi bo wie ja mam tez ciężka postać i nie umieram od razu
          jeśli mam wylew i jeśli sie skalecze , żyje w śród normalnych ludzi nie
          chodziłem dalej do szkoły miałem nauczanie domowe ale to były inne czasy teraz
          są inne , ma gościu czynik i nie ma żadnego problemu jeśli go nie przyjmą
          proponuje ich oskarżyć o dyskryminacje i poszukać normalnej szkoły co nie będzie
          żadnego problemu,a oskarżenie o dyskryminacje osób nie pełnosprawnych nie
          przyniesie im dobrego świadectwa zakichanej budzie , i myślący inni uczniowie i
          ich rodzice pomyślą o tej szkole ze jeśli HEMOFILIK nie jest bezpieczny w
          szkole to czy aby zdrowe dzieci są bezpieczne ????????????????????????????
    • Gość: ja zaskarżyć tę budę...co za burdel !!! n/t IP: *.chello.pl 20.07.07, 15:10
      .
    • Gość: JB A co by było w razie wypadku? IP: 87.105.164.* 20.07.07, 15:19
      Oczywiście rodzice zwaliliby winę na szkołę, że nie opiekowała się właściwie.
      • Gość: . Re: A co by było w razie wypadku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 16:02
        Panie Urban, będzie o panu glośno, może być pan pewien!

I jeszcze jedno: nikt nikomu zdrowia nie obiecywał na zawsze. Kto wie co pana spotka???

• Gość: bo Re: A co by było w razie wypadku? IP: *.telenergo.pl 21.07.07, 11:40
        Wypadki zdarzają sie wszystkim. Nie tylko chorym na hemofilię. Chory na
        hemofilię któremu trzeba udzielić pomocy wymaga podania czynnika krzepnięcia.
        Kiedy trafi do szpitala i czynnik zostanie podany nie ma dużej różnicy pomiędzy
        osobą zdrową, a chorym na hemofilię. Jeśli wpadnie pod walec... to zarówno
        choremu na hemofilię jak i osobie zdrowej grożą poważne konsekwencje, raczej
        nieodwracalne. Chciałbym powiedzieć, że lęk który towarzyszy tym wypowiedziom
        jest naprawdę nadmierny.
    • yasso Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy 20.07.07, 16:46
      To jest właśnie problem Dyrektora Urbana. Nieznajomośc problemu i
      bezkompromisowość, gdy istnieje możliwość zakłócenia idealnego trybu pracy
      szkoły. Pamiętam zacięcie tego Pana z czasów dawniejszych niż szkoła i szczerze
      pochylam głowę nad jego wysiłkiem i determinacją w osiąganiu celów. Tyle tylko,
      że kosztem jest eliminacja słabszych. W tym przypadku chorego. Sam jestem chory
      na chorobę przewlekłą i nie raz spotykałem się z niezrozumieniem innych. Chyba,
      że nie informowałem o chorobie - wówczas było wszystko w porządku. Abstahując
      od kwestii formalnych, trybu odwołań etc, uważam, że ktoś, kto ma takie sukcesy
      w prowadzeniu szkoły, bądź co bądź najlepszej w Polsce, winien wstydzić się
      własnej ignorancji medycznej i własnej postawy. Mam nadzieję, że ten Młody
      Człowiek kiedyś będzie we właściwy sposób umiał odwdzięczyć się Panu Urbanowi.
      Bo Pan Urban nie chce ruszyć palcem w bucie, by umożliwić naukę zdolnemu
      człowiekowi. Z jednego powodu - choroby.
      • Gość: gość Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.chello.pl 20.07.07, 17:03
        nie znasz dokładnie sprawy,opierasz się tylko na artykule,który niestety nie
        jest obiektywny.Zapewniam,że dyrektorowi zależy na każdym
        dziecku-zdrowym,chorym.I na każdym pracowniku jego szkoły.sam nim jestem i coś o
        tym wiem.Nie,nie zamierzam nikogo przekonywać do swoich racji,każdy ma prawo do
        swoich poglądów.Proponuje tylko nie ślizgać się po temacie i nie dołączać do
        chóru ''sprawiedliwych''.chcesz,to podejmij wysiłek i dowiedz się ilu mamy
        uczniów chorych,jakie warunki im stwarzamy i to właśnie dzięki Urbanowi.Facet
        czuje się odpowiedzialny za każdego człowieka w tej placówce
        • Gość: czarny Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.215.85.177.static.cablesurf.de 20.07.07, 17:06
          Heh, czytam, czytam i oczom nie wierze, w naszym roczniku (86) Pan Urban nie
          mial tylu klakierow :)
          • Gość: net Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: 213.155.189.* 20.07.07, 18:02
            czytam,czytam i wierzę!!!miał za to tylu buraków jak ty,he,he
            • Gość: czarny Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.215.85.177.static.cablesurf.de 20.07.07, 20:47
              Olimp sie znalazl :)
        • Gość: zs Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 18:43
          jeśli macie tylu chorych to dlaczego do tej pory istnieją w tym budynku bariery
          architektoniczne i ty mówisz o odpowiedzialności
    • Gość: emi Re: jako chory na hemofilie wiem ze zagrazam inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 19:23
      Wiesz, Ty jesteś chory, ale z pewnością na coś zupełnie innego niż hemofilia.
      Zastanów się nad sobą, póki nie jest za późno - zawsze można zacząć odpowiednią
      terapię i doświadczyć, co znaczy być szczęśliwym i otwartym człowiekiem.
      Powodzenia! :-)
    • Gość: me Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.autocom.pl 20.07.07, 19:30
      o bo skonam!!!
      rodzice maja prawo odwołać się do kuratora oświaty- hehehe nie wiem czy wszyscy
      wiedzą ale jest nim (do niedawna) wicedyrektor szkoły, z ekipy Urbana!! :D
      śmiech na sali...
      • Gość: H56 zwolnić winnych tej nietolerancji IP: *.chello.pl 20.07.07, 21:36
        szkoła ma wychowywać, a kadra pedagogiczna świecić przykładem. Czyżby belfry
        robili selekcję jak faszyści w Niemczech po dojściu do władzy ?
    • fafu80 paranoja jeszcze istnieje 21.07.07, 11:50
      Ja mam tez ciężka postać i nie umieram od razu
      jeśli mam wylew i jeśli sie skaleczę , żyje w śród normalnych ludzi nie
      chodziłem dalej do szkoły miałem nauczanie domowe ale to były inne czasy teraz
      są inne , ma gościu czynik i nie ma żadnego problemu jeśli go nie przyjmą
      proponuje ich oskarżyć o dyskryminacje i poszukać normalnej szkoły co nie będzie
      żadnego problemu,a oskarżenie o dyskryminacje osób nie pełnosprawnych nie
      przyniesie im dobrego świadectwa zakichanej budzie , i myślący inni uczniowie i
      ich rodzice pomyślą o tej szkole ze jeśli HEMOFILIK nie jest bezpieczny w
      szkole to czy aby zdrowe dzieci są bezpieczne ????????????????????????????
    • Gość: babol Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.07, 12:42
      a moze pani dyrektor tez powinna zmienic prace na indywidualna np. skladanie
      dlugopisow w domu
    • Gość: mam... Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.07, 00:27
      Dla mnie jest to niepojęte. Sama jestem osobą niepełnosprawną i ukończyłam
      normalne liceum i studia. Nie powiem że było łatwo jeśli chodzi np o bariery
      architektoniczne ponieważ na początku byłam zdana na pomoc kolegów gdyż w
      szkole nie było windy a lekcje były na różnych piętrach. Do dziś miło wspominam
      ten czas i wróciłabym tam z chęcią ale tylko do tej klasy którą miałam i na
      którą mogłam zawsze liczyć. Odrobina dobrych chęci i wszystko się da.
      • seahowk liceum najemników 24.07.07, 11:15
        Cezary zrobił liceum najemników, wyszedł z założenia że w 500 tysięcznym
        mieście zrobi sobie zakon. Poprzez selekcję wybierze najlepszych najmniej
        sprawiających problemy. Mając takie zaplecze wykreuje się na najlepszego
        dyrektora najlepszej szkoły.

Różnica między tym ogólniakiem a zwykłym jest taka jak miedzy zawodową ligą
        koszykówki gdzie aby się dostać trzeba spełniać określone kryteria a ligą
        amatorską gdzie gra każdy. Może sobie teraz pozwolić bo ma na to przyzwolenie
        ogółu ( kuratorium, opinia publiczna, władze miasta ) aby tak działać.

Rodzice który tam wysyłają dzieci muszą o tym wiedzieć. Problem jest jeden że
        ten człowiek robi to za publiczne pieniądze. Niech zrobi własne liceum niech
        zbuduje system stypendialny ( jeśli potrafi w co wątpię ) znajdzie sponsorów
        który podpiszą z nim umowy na finansowania itp. Jednak on tego nie zrobi.

Zbudował sobie wizerunek przy pomocy dzieci i to jest straszne. Niemniej jest
        to tak trudne do udowodnienia i wykazania tego szkodliwości bo krzywdzone są
        jednostki i zawsze można powiedzieć że ogól jest zadowolony.

Pozbył dzieci z kłopotami wychowawczymi nie ma problemu z wagarami w połączeniu
        z jego agresywnym podejściem do obrony swojego statusu ma duże szanse na
        postawienie na swoim.
        • Gość: Roki_Balboa Re: liceum najemników IP: *.multimo.gtsenergis.pl 24.07.07, 18:41
          Zgadza sie!!!
          A jak ktos zostal przyjety ale nie podobal sie p. Urbanowi to nagle zaczynal
          miec problemy z nauka i musial zmieniac szkole.
      • Gość: aśka Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 11:49
        Słabe te studia były, bo pisać poprawnie nie potrafisz.
    • Gość: A Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 10:28
      To wspaniałe gimnazjum chce się skupić tylko i wyłącznie na produkcji
      olimpijczyków i nie potrzebuje problemów, które by rozpraszały ich uwagę. Tak
      właśnie wygląda szkoła, która zwycięża we wszystkich rankingach. Nie liczy się
      człowiek, liczy się wynik. Dziecko pójdzie do szkoły, która też nie ma warunków,
      bo która ma? Chyba nie tędy droga Panie Dyrektorze!? Jaki przykład Pan daje
      swoim uczniom? Liczą się tylko najlepsi,zdrowi, bez problemów, reszta niech
      radzi sobie sama? Czy to przypadkiem nie pójście na łatwiznę? Pięknie obnażył
      Pan politykę swojej szkoły! Gratuluję!
    • Gość: Licealistka Załamka co tu ludzie piszą IP: *.globalconnect.pl 01.08.07, 10:08
      Jak czytam te wszystkie bzdety to mnie krew zalewa. Okropnie mnie denerwuje
      wyjątkowo POWIERZCHOWNE potraktowanie tematu przez dziennikarzy, a także
      bezmyślnośc ludzi. Ja nie mogę, skoro nie znacie ani szkoły, ani uczniów, ani
      dyrektora, ani niczego tak naprawde, to po co zabieracie głos?! Jestem
      uczennicą w tej szkole 4 lata i nie czuje sie jakims zwierzaczkiem dyrektora! A
      tak dla wiadomości wszystkich to chyba ciężko powiedziec, że Urban nic nie
      zrobił, bo jeszcze 10 lat temu XIII była najgorszym ogólniakiem w Szczecinie! I
      teraz trudno się dziwic, ze nie wszyscy sie tam dostają (pomijam kwestie
      chłopca) skoro liceum ma już wyrobioną renomę. To, że szkoła przyjmuje
      najlepszych to nie znaczy, że jest szkołą PRYWATNĄ, wiec ludzie, uspokójcie się
      trochę... A co do sprawy chłopca chorego na hemofilie całkowicie zgadzam się z
      Asią Róg. Nie mam nic do dodania... Bo może i rozwiązania architektoniczne
      budynku są byle pretekstem, ale moim zdaniem BARDZO ważnym. Gdybym była
      dyrektorką też bym miała duże wątpliwości, czy brac na siebie odpowiedzialnośc
      za życie lub zdrowie ucznia, skoro nie będę z nim przebywac 25 godzin na dobe,
      8 dni w tygodniu.
      • seahowk Re: Załamka co tu ludzie piszą 01.08.07, 10:47
        Otóż droga licealisto, znam Cezarego Urbana, miałem wątpliwą przyjemność
        rozmowy i wielokrotnie wysłuchiwania jego opinii „ rasizm intelektualny” to
        jedno z jego stwierdzeń ( nie wiem czy autorskie czy zaczerpnął od kogoś).
        Dostałaś się tam i chwała tobie za to. Znaczy się jesteś dziewczyną która ma
        warunki aby być wśród najlepszych ( dobre wyniki, brak kłopotów wychowawczych
        itp. A no i zdrowa ). Zastanawiam się co stało się z tymi dziećmi które
        spowodowały że to liceum było najgorsze. Czaruś ich olśnił i stali się
        geniuszami, nie pozbył się ich w taki czy inny sposób.

Kiedy tworzył ten zespół szkół miałem do tego stosunek ambiwalentny, w końcu
        żyjemy w wolnym kraju i prawa nie łamie. Potem konsekwentnie pozbył się
        obowiązku rejonizacji i teraz jest panem sytuacji. I to też jakoś mi nie
        przeszkadzało bo jeśli na to pozwalają przepisy to ok. nie każdy może iść na
        uniwersytet czy na politechnikę, medycynę. Do tego trzeba mieć warunki, wiedzę,
        predyspozycję.

Jednak kiedy się zmienia reguły w trakcie gry to jest coś nie tak. Zdał
        egzaminy dostał się do szkoły ( tak samo jak ty ) a teraz z powodu którego nie
        ma w kryteriach jest odrzucany to jest już rasizm i dyskryminacja.

Gdyby startował do liceum wojskowego, szkoły sportowej to nie miałbym żadnych
        obiekcji i przyznałbym Czarkowi rację. Jednak jest to liceum ogólnokształcące.
        W szczecinie nie ma liceum które podejrzewam spełnia wszystkie wymogi
        bezpieczeństwa więc jeśli wszystkie są dla niego niebezpieczne to niech chodzi
        do właśnie tego, do którego się dostał.

Jakbyś się czuła kiedy u ciebie zdiagnozowaliby chorobę ( czego broń boże tobie
        nie życzę ) i na tej podstawie dyrektor wyrzucił cię ze szkoły.

Jest pewna historia o pewnym pastorze protestanckim, facet był zwolennikiem
        Hitlera a po wojnie stał się jednym z najzagorzalszych jego przeciwników,
        dziennikarz zapytał się dlaczego tak jest a on odpowiedział:

Kiedy naziści przyszli po komunistów nie protestowałem bo nie byłem komunistą,
        kiedy przyszli po żydów tez nic nie mówiłem bo nie byłem żydem, kiedy przyszli
        po duchownych katolickich nic nie mówiłem bo byłem pastorem, tak samo było ze
        szlachtą. Kiedy przyszli po mnie okazało się w mojej obronie nie stanął nikt bo
        ci co mogli już ich nie było.

TRZEBA BRONIĆ TEGO CHŁOPAKA BO MOŻE KIEDYŚ ON NAS OBRONI
        • Gość: Absolwent K Re: Załamka co tu ludzie piszą IP: 213.155.189.* 01.08.07, 11:52
          Po pierwsze, nieprawdą jest, że do Trzynastki nie chodzą osoby sprawiające
          kłopoty wychowacze czy mające kłopoty zdrowotne. Znajdziesz w XIII LO
          kilkanaście takich osób. Pierwszy mit obalony.

Po drugie, bardzo dobrze, że nie ma rejonizacji. Dlaczego?? Wyobrażasz sobie
          dwie szkoły (patrz GM przy XIII LO i GM 16 - tak to wtedy się nazywało. Klasy
          obu szkół nie miały wspólnych zajęć; nie chodzi mi o XIII LO) w jednym budynku
          skoro uczniowie nie darzyli się wzajemnie sympatią i dochodziło do częstych
          konfliktów. Poza tym, warto dodać, że Dyrektor nie usunął uczniów rejonówki
          tylko doprowadził do tego, że szkoła wygasła (jak zauważyłeś zgodnie z
          przepisami). W związku z tym, nie możesz używać słowa "pozbył się", gdyż jest
          ono nacechowane pejoratywnie. Korzyści?? Zwiększenie bezpieczeństwa w szkole,
          ukrócenie konfliktów. Jeśli chodzi o różnorakie testy, bo zapewne ktoś tu się
          zaraz odezwie, że drugie GM zaniżało wyniki i to był główny powód, powiem, że
          nie sądzę, ponieważ zestawienia obu GM były przedstawiane osobno. W sumie
          napisałem o tym więcej niż Ty, ale uznałem, że tak kwestia wymaga wyjaśnienia,
          bo tak wypowiedziane słowa, choć krótkie, rzucają - niesprawiedliwie -
          niekorzystne światło na szkołę, uczniów i Dyrektora.

Wracając do głównego tematu, to nie jest zmiana zasad gry. Pomyśl logicznie.
          Dyrektor zaproponował indywidualny tok nauki i zajęcia pozalekcyjne w szkole, a
          zatem nie pozbył się (użyłem tu specjalnie słów wypowiedzianych wcześniej przez
          Ciebie) ucznia. Zaproponował mu pomoc w miarę możliwości ZSO nr 7, bo wiedział,
          że szkoła nie jest przystosowana (naprawdę nie jest) i ze świadomością jak
          uczniowie biegają na przerwach (zdarzało się, że ktoś został "stratowany". Aha
          nie tylko uczniów to spotykało, nauczycieli też). Jeśli chodzi o podejście
          szkoły w przypadku chorób uczniów czy nauczycieli, to jest ono niezwykle
          solidarne. Nie słyszałeś o wolontariacie w Trzynastce, akcjach charytatywnych
          (np. ostatnio koncert)?? To jaka jest w końcu prawda?? Znasz Trzynastkę czy
          nie?? Mam prośbę. Pójdź do tej szkoły. Zdobądź informacje, które pozwolą Ci
          zbudować opinię opartą na faktach, nie zaś na dyrdymałach:)

Pozdrawiam,

Absolwent GM 16 (dawniej przy XIII LO) i XIII LO
          • Gość: rpo Re: Załamka co tu ludzie piszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 13:14
            Polecam strone rzecznika praw obywatelskich-jest tam tresc pisma w tej sprawie
            do MEN. Kilkuset chlopców chorych na hemofilię chodzi w Polsce do normalnych
            szkol publicznych - tez sa tam schody, bariery, itp.Co wiecej jest tam chyba
            troche bardziej "rozrywkowo" na przerwach niz w 16.Tam tez nauczyciele ponosza
            odpowiedzialnosc za uczniow i co?wyrzucaja ich bo są chorzy?Co jest wazniejsze -
            strach nauczycieli czy dobro dzieciakow? Chorzy na hemofilie poruszaja sie na
            wozkach czasami - wtedy siedza w domu , a potem po prostu nadrabiaja zaleglosci
            .Indywidualne nauczanie polega na tym , ze ktos siedzi w domu caly czas - i co ,
            ma siedziec tylko dlatego , ze cos mu sie moze stac?Potem w liceum tez ? na
            studiach tez? Po studiach tez? To moze od razu , od przedszkola powinien zajac
            sie przyslowiowym skladaniem dlugopisow? Inne szkoly w Polsce maja troche inne
            podejscie - tylko 16 ma problem. Poza tym szkola wiedziala o problemie od kilku
            miesiecy - a decyzje podjela w lipcu - to mam pytanie gdzie chlopak ma sie
            uczyc? Rozumiem , ze bronicie szkoly , wszyscy w Szczecinie powinni byc z niej
            dumni , akcje charytatywne sa super i chwala Wam za to - tylko troche
            trudniejsza ale moze i lepsza jest jest praca na codzien.Jestem przeciwny atakom
            personalnym na takiego czy innego dyrektora , ale polecam komentarz do tego
            artykulu na onecie pt."powtorka z rozrywki" Tam chlopak zachorowal po egzaminach
            ( zdanych) na raka - matka poprosila tylko o indywidualne nauczanie do czasu
            podleczenia dzieciaka - dowiedziala sie od dyrekcji 16, ze nic z tego , ze niech
            przyjdzie jak wyzdrowieje? Pomyslcie czy to jest fair?Ciekawe co powiedzialby
            ktos z Dyrekcji 16 , gdyby ( nie daj Boze)mial wypadek i np.kilka miesiecy
            musial jezdzic na wozku i uslyszalby , sorry za wspolprace dziekujemy , sie
            Pan/Pani zglosi jak wyzdrowieje? I na koniec dobra rada - jak rzeczywiscie
            chcecie wiedziec o czym piszecie to zapraszam na strone www.hemofilia.of.pl -
            tam jest tez poradnik dla nauczycieli jakiej "obslugi" wymagaja uczniowie chorzy
            na hemofilie.Warto przeczytac, zeby sobie uzmyslowic jak beznadziejnie prosta
            jest ta sprawa.
            • seahowk Re: Załamka co tu ludzie piszą 01.08.07, 15:04

„Nie słyszałeś o wolontariacie w Trzynastce, akcjach charytatywnych
              (np. ostatnio koncert)??”

Akcje charytatywne w tym wydaniu to jak kupowanie sobie odpustu. Idę na WOŚP i
              mam czyste sumienie. I co z tego że są koncerty charytatywne w szkole to o
              niczym nie świadczy. To przypomina mi obrazek kiedy pijaczek ósmego marca
              wstaje w autobusie i mówi „ niech pani siada dziś jest dzień kobiet”. Myślisz
              że jeśli zrobi szkoła koncert pokarze się w TV ze skarbonką to jest już cud.

Jeśli tak taktuje się w szkole chorego (notabene skreślonego tylko przez
              dyrekcję) człowieka to do kitu ten wolontariat bo jak widać nic on nie daje. A
              twoje wypowiedź pokazuje najlepiej że z wolontariatu miałeś piątkę.

Wolontariat byłby wartościowy gdyby dzieciaka przyjęli do szkoły i szkoła
              zapewniłaby dzieciakowi edukację to przecież takie proste ….. a może nie dla
              wszystkich.

• Gość: Absolwent K Re: Załamka co tu ludzie piszą IP: 213.155.189.* 01.08.07, 16:32
                > Akcje charytatywne w tym wydaniu to jak kupowanie sobie odpustu. Idę na WOŚP
                > i
                > mam czyste sumienie. I co z tego że są koncerty charytatywne w szkole to o
                > niczym nie świadczy. To przypomina mi obrazek kiedy pijaczek ósmego marca
                > wstaje w autobusie i mówi „ niech pani siada dziś jest dzień kobiet”
                > ;. Myślisz
                > że jeśli zrobi szkoła koncert pokarze się w TV ze skarbonką to jest już cud.
                >

To samo mógłbym powiedzieć o Twoim pójściu na WOŚP. Myślisz, że co, Twój czyn
                ma być czymś lepszym?? Widziałem efekty pracy wolontariatu Trzynastki i to, co
                tu mówisz nadaje się do określenia jednym słowem: bzdury.

> twoje wypowiedź pokazuje najlepiej że z wolontariatu miałeś piątkę.

Mylisz się. Nie byłem w wolontariacie, ale szanuje efekty pracy ludzi w nim
                działających.

> Wolontariat byłby wartościowy gdyby dzieciaka przyjęli do szkoły i szkoła
                > zapewniłaby dzieciakowi edukację to przecież takie proste ….. a może nie
                > dla
                > wszystkich.
                >

Nie opłaca się tego komentować, bo jest to tylko bla, bla, bla. Najlepiej
                stanąć z boku i coś skrytykować. Skoro jesteś taką kopalnią pomysłów, to zostań
                wolontariuszem w Trzynastce i zaproponuj swoje pomysły na pomoc. I co?? Teraz
                chęci się skończyły??

A tak poza tym, załóżmy, że szkoła przyjęłaby tego ucznia. Powiedzmy (odpukać w
                niemalowane), że zdażyłby się tragiczny w skutkach wypadek związany właśnie z
                nieprzystosowaniem szkoły lub tak, jak powiedziałem wcześniej, chłopak
                zderzyłby się z kimś, to zapewne większość ludzi miałaby pretensje do szkoły,
                że nie zapewniła mu indywidualnego toku (to teraz było zaproponowane) i byłaby
                większa draka niż teraz.

Tyle mam do powiedzenia.
                • seahowk Re: Załamka co tu ludzie piszą 01.08.07, 17:54
                  pełnicie tu dyżury, człowieku jak nie rozumiesz prostych przenośni to
                  faktycznie to koniec twoich mozliwości jeśli chodzi o dyskusję ......
                  • seahowk w uzupełnieniu 01.08.07, 18:01
                    www.rpo.gov.pl/pliki/1185366390.pdf
                    • Gość: zmęczony Re: w uzupełnieniu IP: 195.28.182.* 01.08.07, 22:29
                      I to jest właśnie to, co powinno być podstawą wiedzy dla decyzji Pana Urbana. Nie mówię już o empatii, której ewidentnie zabrakło... ale wiedza. Może ten Pan na dyrektora jeszcze nie dojrzał?
                  • Gość: Absolwent Re: Załamka co tu ludzie piszą IP: 213.155.189.* 01.08.07, 22:15
                    Jasne, wg Ciebie dyskusja polega na tym, że przyznam Ci rację, ale nic z tego,
                    bo jej nie masz. Z jednym masz natomiast rację, nie muszę kontynuować z
                    Tobą "rozmowy" skoro nie umiesz przyznać, że nie wiesz wszystkiego
                    o "Trzynastce" i próbujesz ją na pdst powierzchownej wiedzy zgnoić. Wdawanie
                    się z Tobą w jakąkolwiek dyskusję jest tylko i wyłącznie stratą czasu, gdyż nie
                    potrafisz przyjąć faktów ze źródła do świadomości.
                    • seahowk Re: Załamka co tu ludzie piszą 02.08.07, 10:40
                      jasne ja jestem gupi, zmęczony jest gupi, RPO jest gupi, i wszyscy judzie co
                      myślą inaczej niż Urban są gupi. Boszz.... co za gupi naród, dobrze ze olśnił
                      nas za pośrednictwem XIII to światło w tunelu dla gupich. Tylko uważajcie bo to
                      może być lokomotywa
        • Gość: mirek Re: Załamka co tu ludzie piszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 12:37
          Nie zgadzam się z Tobą Seahowku. Myślę, że z wielu głosów krytyki wyziera
          zawiść. Urban stworzył najlepsze w Polsce liceum i chwała mu za to. Jest jednym
          z nielicznych niestety w naszym mieście chlubnych wyjątków.
          Szkoła jest jaka jest i dyrektor musi brać to pod uwagę przy przyjmowaniu
          niepełnosprawnego ucznia. Dlaczego rodzice nie poinformowali szkoły o
          dolegliwości swego dziecka od razu? Rozumiem żal rodziców, ale sami nie są bez
          winy. Urban proponuje indywidualmy tok nauczania, więc nie przekreśla ucznia.
          To, że dyrektor jest wymagający chyba wychodzi szkole na dobre a ideałem nikt
          nie jest.
          • anika31 Re: Załamka co tu ludzie piszą 02.08.07, 14:35
            13 to rewelacyjne liceum - Gimnazjum też doskonałe sama chciałabym widziec tam
            swojego syna. Rzumiem Dyrektora - boi sie. Jednak hmmmm jest to dyskrymianacja.
            Poza tym nalezy podjać dyskusję czy rodzicom juz zupełnienie odpaliło i nie
            zaczynaja wyścigu szczurów na poziomie 1 klasy podstawówki.
            Proponuję wysłać syna do Gimnazjum moze mniej renomowanego ale przyjaznego.
            Nikt nie musi nikomu udowadniać że jest najlepszy.
            • seahowk poddać się ??? 02.08.07, 15:04
              czyli co wystarczy byc impertynetem łamiącym prawo, być agresywnym a będzie się
              miało co się chce, bomba.

> Proponuję wysłać syna do Gimnazjum moze mniej renomowanego ale przyjaznego.
              > Nikt nie musi nikomu udowadniać że jest najlepszy.

I co pozwolić na to żeby chłopaka dyskryminować to pozwolenie na to aby w
              przyszłosci kazdego dzieciaka wywalić ze szkoły i powiedzieć "proponuję ....."

Nie liceum jest nieprzyjazne to dyrektor powiedzmy to jasno, a jak się boi to
              może nie powinienem być dyrektorem szkoły. Niech idzie na menagera do jakiejś
              firmy tam będzie mógł pracowac z najlepszymi. Jednak stawiam wodę przeciwko
              wódce że z rówieśnikami to on sobie nie poradzi.
              • Gość: zmęczony Urban na przedstawiciela handlowego Coca-Coli IP: 195.28.182.* 02.08.07, 23:23
                To firma, która promuje model "sita". Słabi odpadają. Bierze się najlepszych. Może wreszcie ten człowiek zrealizowałby swoje własne ograniczenia w sposób adekwatny i społecznie akceptowany?
            • Gość: mikroos Re: Załamka co tu ludzie piszą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.07, 13:21
              ciekawe, skąd wiesz, jak dobra jest to szkoła? Z gazety? :D Mam wrażenie, że o szkole nie wiesz nic, a wyrażasz opinie na podstawie obiegowej opinii o olimpijczykach...
          • seahowk a co zrobił 02.08.07, 14:55
            Mirku, to co myślę o naborze do tej szkoły już pisałem,a jego praca nie ma nic
            wspólnego z „tworzeniem” bo idą tam dzieciaki zdolne które też miałyby dobre
            wyniki w innych szkołach. Już to mówiłem trzeba być debilem żeby z dobrych
            uczniów nie zrobić dobrej szkoły.

Poza tym dyrektor łamie ewidentnie prawo, jeśli lekarz prowadzący stwierdził ze
            może chodzić do szkoły to nie ma o czym mówić. Szkoła nie jest prywatnym
            folwarkiem dyrektora.

Na pytanie dlaczego ukryli chorobę odpowiedź masz od samego dyrektora

A wypowiedzi nie maja nic wspólnego z zawiścią ( przynajmniej moje ) w swoim
            czasie prowadziłem drużynę harcerską moim zdaniem bijącą na głowę każdą wersję
            84 DH, wiec nie mam żadnych ukrytych kompleksów. Moim zdaniem 84 DH ( nie mówię
            o dzieciakach) była pełnym zaprzeczeniem harcerstwa więc jako instruktor Urban
            się moim zdaniem nie sprawdził, a jako dyrektor pokazuje czym jest.

Czytając wypowiedzi absolwentów ( jeśli to oni a nie klony z dyrekcji i rodziny
            dyrektora) pokazują że szkoła poniosła klęskę we wpojeniu dzieciakom tak
            zwanych umiejętności miękkich.

• Gość: zmęczony Re: a co zrobił IP: 195.28.182.* 03.08.07, 08:29
              Zgadzam się w 100%. Znam człowieka i jego ambicję z czasów harcerskich. Urban niestety od tego czasu nie zdołał zmienić swojej życiowej postawy. Nie pomogło mu bynajmniej harcerstwo a jak widać nie pomaga dyrektorski stołek. Może pozwolić mu się przewietrzyć?

Kiedyś (nie wiem jak dziś) w V LO w Szczecinie w każdej klasie były wyłącznie dzieciaki z czerwonym paskiem z podstawówki a jedna klasa de facto samych olimpijczyków - i to fakt, że nie osiągnąć efektów z taką młodzieżą to nawet największe głąby by nie umiały.
              Jednak jedno Urbanowi trzeba przyznać - potrafił się lansować na jakieś umowie z jakąś uczelnią. Tym przyciągnął kiedyś trochę dzieciaków chcących łatwiej dostać się na studia... i tak niejako rozpędem zostało.

• seahowk nareszcie 03.08.07, 09:40
                Zmęczony dałeś mi nadzieję że nie wszytko stracone :)))) jak będę w szczecinie
                idziemy na piwo bezalkoholowe ;)

pz

seahowk
          • Gość: zs Re: Załamka co tu ludzie piszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 16:38
            czy ty może przed przyjęciem do szkoły musiałeś informować jaki masz kolor skóry
            kolor włosów ile brak ci zębów kiedy ostatnio miałeś katar?????????????????
            • Gość: zmęczony Ciekawe, czy dziecko z HIV w Polsce może się kszt? IP: 195.28.182.* 03.08.07, 17:29
              Ciekawe, czy dziecko z HIV w Polsce może się kształcić? I jakie schody musiałoby pokonać - w ogóle się nie przyznawać, czy tylko w szkołach dla "innych" móc się uczyć?
              Widać, że ten kraj nie dorósł (a może niektórzy ludzie) do pewnych problemów i cywilizowanego ich rozwiązania...
    • Gość: Yyy Re: Gimnazjum nr 16: hemofilików nie chcemy IP: *.pcz.pl 10.10.07, 20:47
      A czemu tu sie dziwic w koncu to społeczeństwo rasistwoskie i
      wszystko co niedoskonałe nie przyjedzie!
      www.3dwhite.pl/?click=892771ad7a5fb3694b1e3f64ee2f348c
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka