caterinka1 Re: DLACZEGO SĄ DUŻE CZYNSZE W SP. DĄB 27.07.03, 00:55 DZIWI MNIE TO ŻE NIKT SIĘ TYM NIE ZAINTERESUJE I WSZYSCY PŁACĄ TE OGROMNE CZYNSZE W SPÓŁDZIELNI "DĄB". W CENTRUM SZCZECINA JEST O WIELE TANIEJ- DLACZEGO? JA JESTEM WŁAŚCICIELKĄ M-4 I PŁACE OKOŁO 600zł- ZA CO ? JEST TO WYPISANE,ALE ŚMIESZNE JEST TO ŻE MIESIECZNIE TRZEBA OPŁACAĆ SKŁADKĘ REMONTOWĄ OKOŁO 200zł I NA CO TO IDZIE NA OCIEPLENIE BLOKU ZA TE WSZYSTKIE MIESIĘCZNE SKŁADKI MOŻNA BY BYŁO WYREMONTOWAĆ PO PÓŁ ROKU CAŁE SŁONECZNE I OKOLICE.JESTEM TEŻ WŁAŚCICIELKĄ PAWILONU HANDLOWEGO O POWIERZCHNI 35m kw PŁACĘ CZYNSZ OKOŁO 600 zł.ALE ZA CO PAWILON JEST MÓJ,JA PODŁĄCZYŁAM DO NIEGO WSZYSTKIE MEDIA NO I OCZYWIŚCIE ZAPŁACIŁAM ZA BUDOWE PAWILONU,ARCHITEKTA ITP. WIĘC WYDZIERŻAWIAM OD SPÓŁDZIELNI ZIEMIĘ 35m kw ZA 600zl MIESIĘCZNIE - TO JEST KARYGODNE.CHCIAŁABYM DOWIEDZIEĆ SIE NA JAKIEJ PODSTAWIE SĄ USTALANE CZYNSZE ZA GRUNTY I WOGÓLE JAK TO JEST? MOŻE JEST KTOŚ TAKI MĄDRY I MI UŚWIADOMI DLACZEGO JEST TAK A NIE INACZEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: DLACZEGO SĄ DUŻE CZYNSZE W SP. DĄB IP: 217.153.4.* 28.07.03, 09:46 Mało tego. Za "zaszczyt" przyjęcia w poczet członków (konieczne przy zakupie mieszkania z rynku wtórnego) spółdzielnia pobiera wpisowe w wysokości 850 PLN! (dla porównania SM ŚRÓDMIEŚCIE 300 PLN). To jest chore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wędkarz Niestety, płacimy za nieopłacących i remonty ponad IP: 157.25.198.* 28.07.03, 10:16 Gość portalu: ada napisał(a): > Mało tego. Za "zaszczyt" przyjęcia w poczet członków (konieczne przy zakupie > mieszkania z rynku wtórnego) spółdzielnia pobiera wpisowe w wysokości 850 PLN! > (dla porównania SM ŚRÓDMIEŚCIE 300 PLN). To jest chore. 30 letnich domów (nie wszędzie oczywiście), to jest chore Ja mieszkam w budynku 22 letnim na Łubinowej na Majowym, rury z.w. i c.w. się sypią, całe, a administracja na majowym sadzi tylko krzaczki i robi chodniczki w miejscach wydeptanych przez ludzi, a płacę za M3 400 zł Z kolei za blaszany garaż za torami przy pętli bulę 45 zł miesięcznie, za to że mogę nałybać się tony kurzu unoszonego z żużlu, że nie ma nawet 1 latarni na jakieś 800 garaży, że nawet nie ma przejścia na te garaże tylko po torach trzeba zasuwać! Z rozmów z ludźmi wiem że mamy najdroższe czynsze spółdzielcze w Szczecinie, chyba tylko tbs-y przeginają bardziej Generalnie to spółdzielnia Dąb nabudowała np. na beżowej i innych na Bukowym domów w cenie mieszkania 280.000 zł za 80-90 m2 i teraz połowa stoi pustych, a ogrzewać i utrzymywać trzeba, z czego? z naszych pieniędzy. Złodzieje a nie spółdzielnia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Niestety, płacimy za nieopłacących i remonty IP: 217.153.4.* 28.07.03, 10:50 Oprócz krzaczków i chodniczków spółdzielnia wydaje propagandową gazetkę (wliczoną w czynsz oczywiście)w której sama sobie kadzi niemiłosiernie (ohyda). Co do pustych dużych mieszkań na Beżowej to chyba nie masz racji. Od niedawna mieszkam na Bukowym, ale z tego co się orientuje to na Beżowej prawie wszystko mają sprzedane. Natomiast na Chłopskiej obok Seledynowej stoi całkowicie pusty 4-piętrowiec. Jeżeli chodzi o czynsze, to chyba jednak są porównywalne z innymi (no może są ciut wyższe)za mieszkania z ogrzewaniem miejskim - bo z tego co widzę to właśnie opłata za ogrzewanie (zaliczka i stała) zajmuje największą pozycję przynajmniej w moim czynszu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omega Re: Niestety, płacimy za nieopłacących i remonty IP: *.espol.com.pl 28.07.03, 12:49 To prawda, cieszę się, że ktoś podjął ten temat. Może gdy zaczniemy się baczniej przyglądać działaniom spółdzielni i jej władz okaże się, że naprawdę jesteśmy oszukiwani, bo ogromne czynsze bez żadnego logicznego uzasadnienia to fakt. I jeszcze jedno co sądzicie o propagandowej gazetce spółdzielnie, na łamach której kierujący spółdzielnią wzajemnie sobie kadzą (za nasze pieniądze)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ace Re: Niestety, płacimy za nieopłacących i remonty IP: *.espol.com.pl 29.07.03, 08:18 Gość portalu: omega napisał(a): > To prawda, cieszę się, że ktoś podjął ten temat. Może gdy zaczniemy się > baczniej przyglądać działaniom spółdzielni i jej władz okaże się, że naprawdę > jesteśmy oszukiwani, bo ogromne czynsze bez żadnego logicznego uzasadnienia to > fakt. I jeszcze jedno co sądzicie o propagandowej gazetce spółdzielnie, na > łamach której kierujący spółdzielnią wzajemnie sobie kadzą (za nasze pieniądze) > ? Radzę spojrzeć na koszty utrzymania czystości - tam też jest niezłe przegięcie. Osiedle jest brudne jak cholera a z czynszu wynika, że moglibyśmy jeść z chodników bo za takie kwoty od każdego mieszkania możnaby zalać środkami czystości osiedle po I-sze piętro:( Odpowiedz Link Zgłoś
angela28 Re: Niestety, płacimy za nieopłacących i remonty 30.07.03, 16:23 Gość portalu: ada napisał(a): > Co do pustych dużych mieszkań na Beżowej to chyba nie masz racji. Od niedawna > mieszkam na Bukowym, ale z tego co się orientuje to na Beżowej prawie wszystko > mają sprzedane. Natomiast na Chłopskiej obok Seledynowej stoi całkowicie pusty > 4-piętrowiec. Mam pytanie, jak to jest ze spółdzielniami i budowanymi przez nie, rzekomo (bo nie wiem, jak to jest naprawdę, choć nawet w przypadku kredytów, z czegoś trzeba płacić odsetki) za pieniądze członków spółdzielni, nowe domy. Czy owi członkowie, partycypują w zystkach z takiego przedsięwzięcia? I drugie, czy na koniec roku finansowego, spółdzielnia przedstawia jakiś rachunek, za ów rok, z którego musi się przed spółdzielcami wytłumaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Niestety, płacimy za nieopłacących i remonty IP: 217.153.4.* 31.07.03, 11:25 angela28 napisała: > Mam pytanie, jak to jest ze spółdzielniami i budowanymi przez nie, rzekomo (bo > nie wiem, jak to jest naprawdę, choć nawet w przypadku kredytów, z czegoś > trzeba płacić odsetki) za pieniądze członków spółdzielni, nowe domy. Czy owi > członkowie, partycypują w zystkach z takiego przedsięwzięcia? I drugie, czy na > koniec roku finansowego, spółdzielnia przedstawia jakiś rachunek, za ów rok, z > którego musi się przed spółdzielcami wytłumaczyć? Moim zdaniem muszą publikować, albo chociaż dawać do wglądu takie sprawozdania ze swojej działalności - przecież zarządzają wspólnym majątkiem swoich członków (tylko kwestia czy laik potrafi wyciągniąć z takiego sprawozdania właściwe informacje - w końcu istnieje kreatywna księgowość...). Myślę że takie pytania możesz zadać na zebraniu członkowskim, ewentualnie przez internet - www.smdab.szczecin.pl Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spartan Nie jest tak źle... IP: *.espol.com.pl 28.07.03, 18:43 Moja matka (mieszkanka małej miejscowości w woj. Opolskim) płaci tylko 80 zł miesięcznie (za mieszkanie 100 metrowe), ale w tym aż 30 zł jako koszty zarządu !!! Dla porównania - płacę co prawda 300 zł (za niespełna 40 m2), ale tylko(?) 2,50 dla Kochanego Pana Prezesa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OT Oj naiwny, naiwny, naiwny jak .... n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.03, 18:58 Gość portalu: spartan napisał(a): > Moja matka (mieszkanka małej miejscowości w woj. Opolskim) płaci tylko 80 zł > miesięcznie (za mieszkanie 100 metrowe), ale w tym aż 30 zł jako koszty > zarządu !!! Dla porównania - płacę co prawda 300 zł (za niespełna 40 m2), ale > tylko(?) 2,50 dla Kochanego Pana Prezesa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata na bukowym w SM Warszew 190 zł za 49m2, w Kijewie IP: 157.25.198.* 29.07.03, 08:20 w SM Płonia 220 za 52m2, a Dąb 400 zł za 50m2 Nie widać różnicy do cholery? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niedżwiadek Re: na bukowym w SM Warszew 190 zł za 49m2, w Kij IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 10:17 Gość portalu: Beata napisał(a): > w SM Płonia 220 za 52m2, a Dąb 400 zł za 50m2 > Nie widać różnicy do cholery? Ale opłata zależy rónież od poziomu usługi. Usługa SM Dąb jest widocznie na wyższym niż w SM Płonia poziomie. Gdyby Zarząd SM Dąb ribił cos żle lub za drogo to przecież odwołano by ten zarząd. Spółdzielnia jest w pełni demokratyczna ! Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: na bukowym w SM Warszew 190 zł za 49m2, w Kij 05.08.03, 20:19 w tych innych małych spółdzielniach pracuje na etatach może jedna piąta tego w dąbiu a pracownicy etatowi nie zarabiają osiemset złotych tylko około dwóch tysięcy na łeb ,nie mówiąc o prezesach kierownikach idt.w jednym tylko sm. dąb jest lepsza od innych ,jest wiarygodna ,można od niej kupić mieszkanie bez obawy że ktoś kasę damy a chata bedzie kogo innego jak u wielu dewolperów czy jak ich tam zwał ,pozatym w nowych małych spółdzielniach często prezesi zadłużają się i ludzie z dnia na dzień mają mieszkania i całe budynki pozastawiane w bankach ,w sm. dąb jest bezpieczniej ale drożej co do tego zgoda pełna . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: DLACZEGO SĄ DUŻE CZYNSZE W SP. DĄB IP: 217.153.4.* 29.07.03, 10:06 Co do opłaty za utrzymanie czystości to rzeczywiście przegięcie (porównywałam - jest dużo większa niż w innych spółdzielniach). I żeby chociaż było czysto. Mieszkam na 4 piętrze i zawsze mam wrażenie że pani sprzątaczka kończy swoją pracę na 3. Słuchajcie, czy ktoś z Was próbował kiedyś interweniować? Bo ponarzekać sobie możemy, ale to przecież nic nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bis Re: DLACZEGO SĄ DUŻE CZYNSZE W SP. DĄB IP: *.gryfino.sdi.tpnet.pl 29.07.03, 14:27 No właśnie, może powinniśmy się sprężyć i w końcu zacząć działać. Myślę, źe poruszenie tego tematu już jest krokiem do przodu.Może jakieś spotkasnie dot.tej sprawy? Nie zapominajmy, że SM "DąB" obsadzona jest ludź SLD, a ich czas powoli dobiega końca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niedżwiadek Zła diagnoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 14:45 Gość portalu: bis napisał(a): > No właśnie, może powinniśmy się sprężyć i w końcu zacząć działać. Myślę, źe > poruszenie tego tematu już jest krokiem do przodu.Może jakieś spotkasnie > dot.tej sprawy? Nie zapominajmy, że SM "DąB" obsadzona jest ludź SLD, a ich > czas powoli dobiega końca. Nie czas ludzi SLD nie dobiega końca. Nadchodzi jedynie czas koalicji Samoobrona i SLD. Prawica była , jest i będzie zbyt głupia aby zjednoczyć się wokół strategicznych celi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nudziarz Oj, narzekacie.. IP: *.espol.com.pl 29.07.03, 16:04 Na co Wy narzekacie? Przecież przedstawiciele spółdzielni reprezentują Nasze "interesy". A kto ich wybierał? MY!!! Na tym polega "urok" demokracji. Teraz ponosimy konsekwencje swoich decyzji. A kiedy było inaczej? Od zawsze każdy martwi się o swój byt. Nie liczcie na to, że ktoś będzie dbał o Wasze sprawy. Jak się nie podoba, to załóżcie sobie wspólnotę mieszkaniową... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OT Do roboty wolni obywatele ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 17:32 Gość portalu: nudziarz napisał(a): > Na co Wy narzekacie? Przecież przedstawiciele spółdzielni reprezentują > Nasze "interesy". A kto ich wybierał? MY!!! Na tym polega "urok" demokracji. > Teraz ponosimy konsekwencje swoich decyzji. A kiedy było inaczej? Od zawsze > każdy martwi się o swój byt. Nie liczcie na to, że ktoś będzie dbał o Wasze > sprawy. > Jak się nie podoba, to załóżcie sobie wspólnotę mieszkaniową... Nudziarzu, gorąco Cię popieram. Jak ktos jest niezadowolony , zwołuje zebraniu, wywała Radę Nadzorczą, Zarząd lub odłącza się od Spółdzielni i zakłada wspólnotę. Zdecydowanie nic się samo nie zrobi. Na co Ci ludzie kochani czekają , aż jakaś partia to za nich załatwi, Unia , czy co ? Nikt za nich samych tego nie załatwi. Do roboty wolni obywatele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spółdzielca Naiwni mieszkańcy SM Dąb IP: *.deltanet.pl / 192.168.0.* 31.07.03, 16:29 W SM Dąb osoby z zarządu są bardzo zaradne. Ot jakiś członek rady nadzorczej krzyczy, że prezes to ....., a nasz kochany prezes daje mu naprzykład na słonecznym trawniki do pielęgnacji, inny podskakuje też coś od prezesa otrzyma jak nie on osobiście tto ktoś z rodziny. Skorumpowanie każdej spółdzielni jest tak duże, że zwykli mieszkańcy mogą prezesowi tylko buty wyczyścic. A zaradność prezesa polega na tym, by każdemu członkowi rady nadzorczej coś załatwić (wyciągnięcie szmalu ze spółdzielni)a ten będzie następne 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caterinka1 Re: Oj, narzekacie.. IP: *.espol.com.pl 04.08.03, 21:59 Chyba nie wiesz na jakiej zasadzie sa wybierani członkowie spółdzielni.Kilka miesięcy temu byly wybory W NIEDZIELE(ludzie w ten dzień chodzą do kościoła a potem na głosowanie- a w kościele czekały na nich gotowe listy z nazwiskami na które warto głosować żeby poprawić sytuacje w spółdzielni).Karteczek było wszędzie pełno i właśnie dlatego jest tak jak jest.poprostu robia nas w balona jak nic, ja sobie jakoś radze ale szkoda mi tych naprawde biednych ludzi którzy oczekuja poprawy i głosuja na tych wszystkich ciołków. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Oj, narzekacie.. 04.08.03, 22:10 problem w tym że w spółdzielniach szczególnie takich starych jak dąb ,rządzą ludzie na zasadzie podobnej do rządów sld ,zresztą sld to kuznia kadr dla sm. mieszkaniowych ,jednym słowem cwaniactwo ,prywata ,reka rękę myje itd.nomenklatura komunistyczna i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quasimodo Re: DLACZEGO SĄ DUŻE CZYNSZE W SP. DĄB IP: *.visp.energis.pl 05.08.03, 00:16 Zaczne tak, to naprawde cholernie dlugo trwalo zanim ktos zaczal cos o tym mowic, bo wysokie czynsze sa w SM od dawna. Przedewszystkim proponuje poczytac prawo spoldzielcze i zdac sobie sprawe, ze spoldzielnie tworza jej czlonkowie a prezes i czlonkowie zarzadu sa ich reprezentantami. Pracownicy administracyjni zatrudnieni sa ze srodkow spoldzielni, ktore naleza do wszystkich czlonkow, tak samo jak caly majatek spoldzie;lni, lacznie z jej przychodami jak tez kosztami. Oznacza to, ze jesli spoldzielnia popadnie w dlugi to musza je spalcac spoldzielcy. Ma to i druga strone medalu przychody spoldzielni nie naleza do pana prezesa i czlonkow zarzadu tylko do spoldzielni i moga jesli sa duze(a sa w SM DAB) wplynac na przyjklad na obnizenie czynszow. Tak na marginesie bylem czlonkiem tej spoldzielni i na szczescie juz nie jestem, wiec wiem o czym pisze. A teraz uwaga mniej mila. Zamiast rzalic sie na forum zacznijcie chodzic na zebrania czlonkow i zacznicie domagac sie rzetelnych rozliczen a w razie czego zmienicie "pana" prezesa i czlonkow zarzadu. Nikt nie jest nieusuwalny. Nistety ttrzeba sie zorganizowac bo "wladze" sa przygotowane na taka okolicznosc i maja zaprzyjaznionych panow zenkow czy mietkow i cala ekipe wiernych poddanych ktorzy zablokuja malo liczna opozycje. Dam przyklad zjednego z zebran. Na pytanie dlaczego na gazetce jest napisane ze jest bezplatna (bylo tak kiedys)a wczynszu widnieje pozycja gazetka - 1zl. Pan mieniacy sie mecenasem stwierdzil ze bezplatnie to nie za darmo. Okazalo sie z reszta ze taki z niego mecenas jak z millera biskup. Natomiast na pytanie co dzieje sie z odsetkami z lokat od posiadanych nadwyzek pytajacy zostal zakrzyczany przez tzw czlonkow wiernopoddanczych. w efekcie niczego sie nie dowiedzial ale byl jeden. jesli sie zorganizujecie macie szanse wziac byka za jaja. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś