Dodaj do ulubionych

Wielki dźwig niemal gotowy, by wciągnąć iglicę

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.08, 00:36
podpowiadam:
czy jakaś telewizja zrobi z tego choćby kilkunastominutowy dokument?
Discovery czy National Geographic z takich właśnie wydarzeń potrafią zrobić
świetne filmy
może jakiś odpowiedzialny za promocję miasta był na stanowisku i zadzwonił z
zaproszeniem gdzie trzeba?
Obserwuj wątek
    • Gość: hgg Re: Wielki dźwig niemal gotowy, by wciągnąć iglic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.08, 00:42
      w sumie po co robić z tego wielki szum? wystarczy że jest "szczupak", reszta się
      nie liczy...
      co nie?
    • Gość: zbyszko68@pl Wielki dźwig niemal gotowy, by wciągnąć iglicę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 00:56
      przy okazji mogliby zburzyć te klocki przed katedrą,żeby nie
      zasłaniały widoku
    • Gość: lola Wielki dźwig niemal gotowy, by wciągnąć iglicę IP: *.r.univ.szczecin.pl 09.01.08, 09:14
      Jak ktos sie dowie kiedy beda ja zakladali to niech da znac.
    • Gość: brett Wielki dźwig niemal gotowy, by wciągnąć iglicę IP: 213.155.169.* 09.01.08, 09:16
      Dźwig stoi gotowy a Panowie Fachowcy ciągle kładą poszycie z blachy miedzianej
      na iglicy. Jak dotąd położyli jakieś 50%. Ja rozumiem, że staramy się stosować
      zasadę "just in time" ale tym razem to chyba nieco przesadzili ...
      • Gość: saaaa Re: Wielki dźwig niemal gotowy, by wciągnąć iglic IP: 217.153.136.* 09.01.08, 13:17
        Wcale nie gotowy. ciagle go skladaja.
      • Gość: zona.pijaka Re: Wielki dźwig niemal gotowy, by wciągnąć iglic IP: *.icm.edu.pl 09.01.08, 14:15
        Gość portalu: brett napisał(a):
        > Dźwig stoi gotowy a Panowie Fachowcy ciągle kładą poszycie z
        blachy miedzianej
        > na iglicy. Jak dotąd położyli jakieś 50%. Ja rozumiem, że staramy
        się stosować
        > zasadę "just in time" ale tym razem to chyba nieco przesadzili ...

Nikt nic nie przesadził. Jakby połozyli blachę miedzianą wcześniej -
        to już dawno by ją podpier.dolili w nocy. Niedawno kręcił się tam
        jakiś bezrobotny polak ze Szwecji.
    • Gość: criss20 Wielki dźwig niemal gotowy, by wciągnąć iglicę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 09:34
      Po pierwsze nie ma czegos takeigo jak "TIR" ta nazwa to konwencja celnikow i nie
      istnieje pojecie TIR tylko smaochod ciezarowy nauczcie sie wrescie ludzie pisac
      poprawnie okreslenie tego typu srodka transportu
      • Gość: adam Re: Wielki dźwig niemal gotowy, by wciągnąć iglic IP: *.171.22.242.crowley.pl 09.01.08, 09:46
        Co do Tirów to sie czepiasz, uzyli jezyka potocznego.

ja chciałbym zwrócic uwage ze takie iglice montowano
        500 lat temu gdy takich dzwigów nie było.
        • Gość: aha Re: Wielki dźwig niemal gotowy, by wciągnąć iglic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 10:14
          i TIRów też nie było :)

Jak będą zakładać to dam wam znać.
          Pozdrawiam
          • swantevit Re: Wielki dźwig niemal gotowy, by wciągnąć iglic 09.01.08, 11:44
            Sadzac po szczupaku i katolackich uhach i ahach, nie nadszedl
            jeszcze czas aby z iglica pod niebo wyslac rowniez proboszcza..
            Tak trzymac a z pewnoscia bedzie gorzej!
            • Gość: . Re: Wielki dźwig niemal gotowy, by wciągnąć iglic IP: 213.199.219.* 09.01.08, 11:58
              spoko, to karateka, 3 dan
            • Gość: uh Re: Wielki dźwig niemal gotowy, by wciągnąć iglic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 14:57
              cierpisz, co? :)))
            • Gość: gość a nie potrafisz się cieszyć? IP: *.cable.smsnet.pl 09.01.08, 17:22
              a nie potrafisz się cieszyćz tego, że Szczecin będzie miał nową
              atrakcję?:/. Wieża widokowa przyciągnie turystów. Ja jestem ateistą,
              ale nie przeszkadza mi, że katedra odzyska iglicę. Wszak to zabytek,
              a o zabytki trzeba dbać i w tym momencie nie obchodzi mnie to czy
              jest to kościół, synagoga, areszt śledczy czy zabytkowa fontanna. Mi
              się podoba :). Fajnie, że będzie wysoka i na pewno poprawi panoramę
              miasta. Czy to źle?
              • absztyfikant Re: a nie potrafisz się cieszyć? 09.01.08, 20:18
                Bardzo dobrze, ja tez sie ciesze, a katolikiem nie jestem.
                Gratulacje dla ksiedza za determinacje w dazeniu do celu i zycze
                wytrwalosci w przywracaniu katedrze jej dawnego blasku. Trzeba
                jeszcze odtworzyc sygnaturke i zrobic porzadek ze sciana polnocna...
      • Gość: www Re: Wielki dźwig niemal gotowy, by wciągnąć iglic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 20:26
        Poprawna nazwa to ciagnik siodłowy z naczepą, panie czepialski
        (criss20). TIR jak już ktoś napisał to nazwa potoczna :P
    • Gość: jaa Ks mgr Jan Kazieczko to wspanialy człowiek! IP: *.fish.ar.szczecin.pl 09.01.08, 12:45
      wiele dobrego zrobil jak był proboszczem w Policach! Wiele ! Wielu dzieciom
      biednym pomogł, dozywianie , stołowki, nauka, swietlice, wyoczynek letni tych
      dzieci! Ludzie jak nie znacie czlowieka nie zabierajcie glosu! Takich ksiezy nam
      wlasnie potrzeba oddanych ludziom i skromnych jak Ks Proboszcz! Znam go
      osobiscie! MImo ze on mnie juz chyba nie pamieta ja go z polic pamietam wiem ile
      dobrego tam zrobil a od kilku lat robi to samo dobro w parafii katedralnej!
      • Gość: róża Re: Ks mgr Jan Kazieczko to wspanialy człowiek! IP: 195.205.242.* 09.01.08, 12:52
        a ja np. popieram Gomułkę.
    • Gość: gość piątek po 12 + fotki z akcji iglica IP: *.cable.smsnet.pl 09.01.08, 13:04
      jeżeli pogoda pozwoli to akcja iglica odbędzie się w najbliższy
      piątek - w samo południe. Spodziewajcie się zamknięcia ul.
      Wyszyńskiego i to na 4-5 godzin. Radzę nie pchać się wtedy w stronę
      Mostu Długiego :)

fotki dźwigu - z wczoraj, ale polecam ten wątek, bo będzie masa
      zdjęć z "akcji iglica"

www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=241868&page=66
      • Gość: stefania Re: piątek po 12 + fotki z akcji iglica IP: *.chello.pl 09.01.08, 13:32
        Własnie ruszylismy z petycją do naszego dyrektora zakładu , żeby
        robote nam przesunął na sobote i wszyscy żebyśmy oglądali ten
        wielkopomny momęt. zbieramy teraz pieniążki na autokary, żeby było
        na bezyne, bo kierowcy nic nie wezma na przejazd. Jakby pogoda była
        to zdjecia fajnie by wyszły, mozna rodzinie wysłać.
        • Gość: róża Re: piątek po 12 + fotki z akcji iglica IP: 195.205.242.* 09.01.08, 13:59
          Gość portalu: stefania napisał(a):

> Własnie ruszylismy z petycją do naszego dyrektora zakładu , żeby
          > robote nam przesunął na sobote i wszyscy żebyśmy oglądali ten
          > wielkopomny momęt. zbieramy teraz pieniążki na autokary, żeby było
          > na bezyne, bo kierowcy nic nie wezma na przejazd. Jakby pogoda była
          > to zdjecia fajnie by wyszły, mozna rodzinie wysłać.

O Jezu!
    • Gość: ciekawy Wielki dźwig niemal gotowy, by wciągnąć iglicę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 14:52
      Jak myślicie, jakie czary po cichu odprawia Absztyfikant, żeby to
      wszystko się zawaliło?
      • Gość: lump Re: Wielki dźwig niemal gotowy, by wciągnąć iglic IP: *.chello.pl 09.01.08, 16:34
        nie kracz, bo wykraczesz!
        • Gość: ciekawy Re: Wielki dźwig niemal gotowy, by wciągnąć iglic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 17:01
          Ja się pomodlę, żeby sie udało.
    • Gość: gryfita Wielki dźwig niemal gotowy, by wciągnąć iglicę IP: 81.190.124.* 09.01.08, 19:22
      Super, powodzenia w montażu! :)
      • Gość: H56 ile pustych brzuszków można było napełnić IP: *.chello.pl 09.01.08, 19:45
        za tą manię wielkości jakiegoś klechy
        • Gość: . Re: ile pustych brzuszków można było napełnić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 19:53
          Ponieważ na twój pusty łeb i to było by za mało , stawiają wieżę.
          • absztyfikant Po ilu latach miedziana blacha bedzie zielona? 09.01.08, 20:24
            Ktos wie?
            • Gość: matka Duszę to w sobie ale powiem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 20:31
              Duszę to w sobie ale powiem... Mimo że jestem miłośnikiem Szczecina i na wieść o
              iglicy cieszyłem sie jak dziecko z lizaka, tooooo. Czy nie uważacie że iglica
              jest: zbyt wąska w pasie, nie jest ostrosłupem takim jak poprzednia i że efekt
              będzie średni? Brak proporcji itd. Nie chciałbym ale męczy mnie to...
              • Gość: gość Re: Duszę to w sobie ale powiem... IP: *.cable.smsnet.pl 09.01.08, 20:48
                Zgadza się - jest zbyt wąska i ma wątpliwą proporcję. Być może na
                coś bardziej masywnego nie starczyło pieniędzy. To jest coś a'la ten
                kościół z Wrocławia, który ma podwójne wieżyczki.
                • Gość: f Re: Duszę to w sobie ale powiem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 21:01
                  Nie cierpię erzatzu!!!
            • swantevit Re: Po ilu latach miedziana blacha bedzie zielona 09.01.08, 20:40
              To zalezy od lokalnego mikroklimatu; im wiecej CO2 i SO2 tym
              szybciej przebiega proces korozji(patyna).
              Nie mniej jednak jak pare lat.
              • Gość: gość Re: Po ilu latach miedziana blacha bedzie zielona IP: *.cable.smsnet.pl 09.01.08, 20:51
                wieżyczki Mostu Długiego byly robione dobrych parę lat temu, ale
                ciągle są brązowe. W naszym klimacie ta blacha będzie zielona po
                około 15-20 latach
                • absztyfikant Re: Po ilu latach miedziana blacha bedzie zielona 09.01.08, 20:53
                  Nie mozna tego przyspieszyc? Bedzie straszny dysonans miedzy wieza a
                  poszyciem dachu.
                  • Gość: lump Re: może zdarzyć się cud IP: *.chello.pl 09.01.08, 21:09
                    Jeżeli będą sprzyjajace wiatry od Polic, blacha pokryje się patyną w try miga.
                  • Gość: gosc Re: Po ilu latach miedziana blacha bedzie zielona IP: *.chello.pl 09.01.08, 21:12
                    absztyfikant napisał:

> Nie mozna tego przyspieszyc? Bedzie straszny dysonans miedzy wieza a
                    > poszyciem dachu.

"Sztuczne patynowanie można wykonać również metodami chemicznymi, np. w celach
                    ozdobnych można to zrobić zanurzając przedmioty w roztworze siarczanu amonu na
                    12 godz. i potem susząc je na wolnym powietrzu."
            • Gość: . Re: Po ilu latach miedziana blacha bedzie zielona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 22:18
              Nigdy.
              W dobie obecnej cywilizacji(?)przy siarczanych i licho wie jakich
              tam jeszcze deszczach za 4 - 5 lat będzie czarna.
              Taka jak pierwotnie super złota, miedziana pokrywa wieży kościoła
              Serca Jezusowego przy Bogurodzicy.
              • Gość: gość Re: Po ilu latach miedziana blacha bedzie zielona IP: *.cable.smsnet.pl 09.01.08, 23:31
                "Patyna jest powłoką trwałą, jako ostatni etap procesu korozji.
                Przedtem czyste powierzchnie metalu pokrywają się najpierw czarnym
                tlenkiem miedzi, i to on z czasem przechodzi w trwałą patynę."

wikipedia.pl

właśnie przy przemysłowych zanieczyszczenia powinna być szybsza
                reakcja :)
          • Gość: H56 Re: ile pustych brzuszków można było napełnić IP: *.chello.pl 10.01.08, 08:52
            wieża na chwałę próżności
    • Gość: mdn Wielki dźwig niemal gotowy, by wciągnąć iglicę IP: 77.88.177.* 10.01.08, 00:06
      podobno więza ma być paskudna więc tandetni mieszkańcy szczecina mają się z
      czego cieszyć.
      • Gość: aha Re: Wielki dźwig niemal gotowy, by wciągnąć iglic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 09:59
        nadzieja ,że po latach każda tandeta nabiera wartości,pod
        warunkiem ,że przetrwa.
        pozdrawiam nietandetnego mieszkańca NIEWIADOMOCZEGO
      • Gość: gość Re: Wielki dźwig niemal gotowy, by wciągnąć iglic IP: *.cable.smsnet.pl 10.01.08, 11:32
        tandeta to może byłaby gdyby materiał nie był szlachetny, ale miedzi
        nie żałują.
        • sobiepan1 Re: Hendryk, ty już się z rana nawaliłeś? 10.01.08, 14:27

- To niezdrowo, jak by nie patrzeć.
          ;-O

Sobiepan
          Każdy sobie panem; wójtem, plebanem...
    • Gość: gość dźwigi - zdjęcia IP: *.cable.smsnet.pl 10.01.08, 11:32
      dzisiejsze foto:

www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=17603608&postcount=1420
      • sobiepan1 Re: dźwigi - zdjęcia 10.01.08, 14:32
        Tu też są.
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,781,74202562,74229800,0,2.html?v=2
        Sobiepan
        Każdy sobie panem; wójtem, plebanem...
    • Gość: BOSS Wielki dźwig niemal gotowy, by wciągnąć iglicę IP: 212.160.101.* 11.01.08, 14:09
      TEn kto wymyślił żeby w piątek po południu zablokowac główny
      wjazd/wyjazd do szczecina jest chorym facetem/chyba facetem kobiety
      sa rozsadniejsze/Operacja POWINNA sie odbyc w sobote rano!!!!
      • Gość: Stary Re: Wielki dźwig niemal gotowy, by wciągnąć iglic IP: *.chello.pl 11.01.08, 19:19
        I tak też się stanie!
        Jutro w godzinach 8-10.
        www.szczecin.pl/kameryum/13/fullsize.jpg
    • traktox66 Re: Wielki dźwig niemal gotowy, by wciągnąć iglic 16.11.16, 13:16
      Według mnie warto sobie również poczytać tego bloga: blog.dzwignice.info/2016/11/09/prahistoria-dzwignic/ wiele ciekawych informacji można poznać :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka