whiteentrance 25.11.08, 10:08 Jola! Rok temu oceniałaś Piotra Prezydenta. Wysmarowałaś artykuł z własną oceną (cztery na szynach). No to Ci przypomne tezy. Akapit po akapicie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swantevit Re: Jolancie Kowalewskiej - autorce sukcesów Krzy 25.11.08, 10:12 Jezdzisz po kobicie, jak po starej kobyle.. Jolce dali olowek w reke aby smazyla produkcyjniaki w GW a nie myslala.. Odpowiedz Link Zgłoś
whiteentrance Akapit pierwszy: wizerunek. 25.11.08, 10:12 JK: "Poprawił się wizerunek miasta. Szczecinianie mają prezydenta, którego działań czy wypowiedzi nie muszą się wstydzić. Piotr Krzystek jest dynamiczny, wspina się na maszty, poprawnie zarządza miastem." White: Nawet jeśli to była prawda, to skutecznie przez ostatni rok spieprzona: Dziś w Polsce Szczecin kojarzy się z Krzystkiem – właścicielem wyłudzonego mieszkania, fajtłapą w opinii mieszkańców, upadającą stocznią, narkotykami wśród polityków (tej samej opcji, którą autoryzuje Krzystek), odwracaniem się inwestorów (Wipro, AXA, Marcegalia…). Poniżej będzie o innych opiniach. JK: "Dba o finanse. Gospodarnie zarządza groszem, odkłada na inwestycje. Doceniły to agencje ratingowe i o jeden stopień podniosły miastu ocenę wiarygodności kredytowej. Szczecin ma najlepszą notę od siedmiu lat." White: Agencja ratingowa notorycznie poprawiała notowania Szczecina również za Jurczyka. Notowania są pochodną długu w budżecie do wielkości samego budżetu. I czym tu się chwalić? Że nie ma inwestycji? Wolę zadłużony Gdańsk, Kraków (nota bene lepszy rating), Wrocław, Poznań niż Szczecin z dumającym Krzystkiem na co by tu kasę wydać! I tym jego sierotą Nowakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
whiteentrance Akapit drugi: "Udało się z Kaskadą i regatami" 25.11.08, 10:23 JK: „Co pozytywnego wydarzyło się przez ostatni rok? Zakończone zostały i to z korzyścią dla miasta wieloletnie negocjacje z niemiecką firmą ECE, która w centrum miasta ma budować handlową Galerię Kaskada. Z tym tematem ekipa Krzystka poradziła sobie lepiej niż poprzednicy.” White: Po kilku latach wydanie pozwolenia na budowę jest sukcesem? Znam lepsze! JK: „Miasto dostanie więcej pieniędzy na budowę nowego Teatru Lalek Pleciuga, więcej też pieniędzy otrzyma za wnoszone aportem grunty. Umowa jest tak skonstruowana, że interesy gminy są odpowiednio zabezpieczone.” White: Miasto nic nie dostanie! Inwestor przenosi Pleciugę. I tyle. Bałbym się tezy, że interesy giny są odpowiednio zabezpieczone. Zdaje się, że opozycja ma co do tego dość sporo wątpliwości. A ja bardziej wierzę opozycji w tym zakresie. JK: „Prezydent Krzystek poradził sobie także ze stale uchylającym się od budowania hiszpańskim inwestorem Carlosem Roiznerem (…)”. White: Nic nie powiem, bo mnie red. Kowalewska wytnie! JK: „Wielkim wydarzeniem był zapoczątkowany przez Mariana Jurczyka a dopięty na ostatni guzik przez Krzystka finał The Tall Ships' Races. Ten sukces uskrzydlił szczecinian. Przystąpili do działania, przedstawiają prezydentowi śmiałe pomysły jak choćby ten, by miasto w 2016 r. stało się Europejską Stolicą Kultury.” White: TSR – gdzie efekty? Uskrzydlony fruwałem kilka miesięcy. I spadłem. W to samo miejsce. Tyłek sobie potłukłem. Zdaje się, że Europejska Stolica Kultury też już odchodzi w sferę niespełnionych mrzonek. Odpowiedz Link Zgłoś
whiteentrance Akapit trzeci: "Nie ma na remonty, są podwyżki" 25.11.08, 11:15 JK: „Zarządzanie miastem, nie polega tylko na snuciu wielkich planów. Trzeba być też gospodarzem, dbać, by zwykłym mieszkańcom "żyło się lepiej". Jak na razie od Piotra Krzystka szczecinianie dostali w prezencie droższe bilety komunikacji miejskiej, a w zamian mniej autobusów i tramwajów na trasach. Dodatkowo prezydent postanowił podnieść i to drastycznie cenę abonamentu w strefie płatnego parkowania. I znów nic nie oferując w zamian (np. nowych parkingów). Zdrożały czynsze w mieszkaniach komunalnych.” White: Jak pokazuje następny rok – jest dokładnie odwrotnie- zarządzanie miastem POLEGA na snuciu planów, wizji, obietnic itd. Czy nasz „gospodarz” dba o to by „zwykłym mieszkańcom żyło się lepiej”? Ostatni rok dowiódł. Co do strefy – zdaje się że sąd administracyjny i wojewoda mają ogromne ilości uwag co do organizacji strefy. Mieszkańcy jakby też. Kasa ze strefy też się gdzieś rozpłynęła. Czynsze drożeją nadal. Stawki podatków od nie ruchomości są pięć do dziesięciu razy większe. Wczoraj Krzystek usprawiedliwiał ich podniesienie po raz kolejny. Na tej samej sesji, na której chwalł się „osiągnięciami”. JK: „Nie ma szans, by obiecywana hala sportowa czy stadion piłkarski powstały w ciągu jednego roku,” White: Nie ma szans, aby te inwestycje powstały w cztery lata, których dwa już minęły. JK: „ale są dziedziny, z którymi Piotr Krzystek już na stanowisku prezydenta mógłby poradzić sobie błyskawicznie. Jeszcze jako kandydat i lider stowarzyszenia Dumny Szczecin obiecywał utworzenie muzeum Grudnia 70' Sierpnia 80' (zwanym Muzeum Przełomów). Podpisał zaledwie list intencyjny w tej sprawie.” White: Gó... z tej „intencji” wyszło. Szumne zapowiedzi i wycofanie się cichcem. Błyskawicznie! JK: „Wspólnoty mieszkaniowe miały otrzymywać więcej pieniędzy na remonty kamienic. W ubiegłym roku Marian Jurczyk rezerwował na ten cel 2,5 mln zł, w projekcie na 2008 r. Piotr Krzystek przeznaczył niewiele więcej - 3 mln zł.” White: Proponuję wycieczkę po Pocztowej, Jagiełły, (i przylegających kwartałach), Skolwinie, Stołczynie. Możemy się Jola wybrać tam razem . Może Krzystek rezerwować sobie i miliardy na ten cel. Ja szukam efektów. I znaleźć nie mogę. A może pokażesz mi Jola które wspólnoty dostały kasę? JK: „Szczecinianie uciekają do ościennych gmin, bo tam łatwiej o budowlaną działkę. Za nimi uciekają podatki. Krzystek miał zatrzymać i mieszkańców i podatki uzbrajając 100 hektarów gruntów rocznie. W przyszłorocznym projekcie budżetu tych zamiarów jednak nie widać.” White: Krzystek nie uzbroił, nie zatrzymał. Czyli z tych zapowiedzi gó... wyszło! Odpowiedz Link Zgłoś
whiteentrance Akapit czwarty: "Nowak - kulą u nogi " 25.11.08, 11:29 Nowak - kulą u nogi JK: „Słabo wygląda sfera gospodarcza, za którą odpowiada zastępca prezydenta Krzysztof Nowak. Do tej pory nie przedstawił koncepcji finansowania budowy aquparku. Projekt gotowy miał być latem. Teraz to zadanie powierzone zostało zewnętrznej firmie konsultingowej. 12 miesięcy to wystarczający czas, by miasto policzyło i zdecydowało, czy aqupark chce budować do spółki z prywatnym inwestorem, czy też powoła w tym celu własną firmę. Przypomnę, plan zagospodarowania jest. „ White: Nowak – jak na pewno Jola wiesz- jest moim szczególnym ulubieńcem. Piszę o nim dość regularnie. Więc ograniczę się tylko do stwierdzenia, że dalej nie ma koncepcji, alej nie ma projektu, dalej miasto nie policzyło, dalej miasto nie zdecydowało. I tak do usranej śmierci. A Nowak jest dalej. Trwa dzielnie na posterunku "aby ludziom żyło się lepiej". JK: „Krzysztof Nowak zabierał się również za utworzenie w Szczecinie specjalnej podstrefy ekonomicznej. Temat ucichł.” White: I siedzi ten temat cichcem dalej. Ukrył się jakoś cwaniaczek . Naliczyłem, że w ciągu ostatnich dwóch lat Nowak tematem strefy ekonomicznej zawracał głowę radnym aż pięć razy! Pisałaś o tym Jola. Ja odpisywałem Tobie i Nowakowi, że trzeba mieć elementarna wiedzę, żeby ocenić, iż gó... z tego wyjdzie. Więc przypomnę Ci Jola, że w tym samym czasie powstały tereny strefowe w Karlinie, Koszalinie, Stargardzie (powiększenie istniejących) oraz Szczecinku i Wałczu (nowe podstrefy). Okazuje się, że można. No tak, ale nie z Krzystkiem i jego specem od pisania uchwał w temacie stref ekonomicznych. JK: „Tuż po zaprzysiężeniu Piotr Krzystek mówił "Gazecie": "Jestem pod ogromną presją. Uświadomiłem sobie, że jeśli mi się nie powiedzie, to nie mam czego tu szukać. Nie mam wyjścia; muszę mój program zrealizować".” White: Pytam się więc Ciebie Jola – czego Krzystek szuka w Szczecinie w dwa lata po swojej elekcji? JK: „Ma jeszcze trzy lata. Ocena za pierwszy rok? Cztery na szynach.” White: Ma jeszcze dwa lata. Sama Jola oceń dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
whiteentrance mój epilog! 25.11.08, 11:40 Jola - od samego początku tej kadencji zarzucam Ci zwykłą dziennikarską nierzetelność. Przyczyniłaś się do wykreowania sitwy, która z miasta i regionu robi sobie prywatny folwark. Za nic mając składane wcześniej obietnice. Wyszło na moje. Dzisiaj w Twojej Gazecie pojawił się artykuł, że WUP szkolić będzie kandydatów na pilotów. Może warto, abyś rozważyła tą koncepcję poważnie? Bujać w obłokach to Ty potrafisz. Pozdrawiam serdecznie White! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: floating.president dlaczego Ty się tak denerwujesz White? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 16:29 Zawsze byli, są i będą dziennikarze, którzy pisali wyjątkowo dobrze o władzy a za sukces uważali nie czyn , dokonania ale sam już zamiar czy decyzję takiej władzy. Wybudowanie Hali Sportowej było juz sukcesem za prlu i wtedy też dziennikarze pisali o dobrych sekretarzach i prezydentach tylko ...hala sportowa nie postała. Kowalewska niewiele tu się nie rózni od pierwowzorów. Ot pracownik Ministerstwa Propagandy ... i tyla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela dziennikarska rzetelnosc - jest wogole cos takiego IP: *.icpnet.pl 25.11.08, 16:52 hmmm... po kilku przeczytanych artykulach w gazecie mozna stwierdzic, ze chyba mieli slaba sytuacje finansowa skoro ulegli wielu namowa na artykuly sponsorowane.... za masakre uwazam przede wszystkim przekazywanie NIEPRAWDY, co ostatnio ma NOTORYCZNIE miejsce na lamach gazety wyborczej. niekompetencja, ciemnota i brak ELEMENTARNEJ WIEDZY w dziedzinach waznych dla miasta! wstyd! musze dodac slowo o tej konskiej imprezie: inne gazety chyba pytaja u zrodel, bo to ze jb maja byc zamknieta od kwietnia to jest konkretna bzdura! malo tego, nie WYSCIGI a SKOKI a dodatkow nie wiadomo czy jak nawet bedzie zgoda czy sie impra odbedzie. tak wiec chyba nalezy zmienic gazete - bo tutaj sponsoring wzial gore nad OBIEKTYWNA praca dziennikarska. Odpowiedz Link Zgłoś