Dodaj do ulubionych

Orkla może kupić "Kurier Szczeciński"

IP: 217.153.159.* 17.12.03, 09:28
Koncern zaproponował 26 mln zł za całość udziałów w spółce Kurier
Szczeciński. Orkla Press Polska, należąca do norweskiej grupy, chce kupić
dziennik "Kurier Szczeciński". Według nieoficjalnych informacji Pulsu
Biznesu, koncern zaproponował 26 mln zł za całość udziałów w spółce Kurier
Szczeciński - wydawcy dziennika.

Spółka Kurier Szczeciński ma 73 udziałowców, w 90 proc. to pracownicy
redakcji. Większość z nich chce sprzedać udziały Orkli. Ich zdaniem, sytuacja
finansowa gazety pogarsza się i jest to ostatni moment na wynegocjowanie
dobrych warunków
Obserwuj wątek
    • Gość: 3 droga Re: Orkla może kupić "Kurier Szczeciński" IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.03, 09:34
      To smutne ale cóż ekonomia
      • Gość: Ana Re: Orkla może kupić "Kurier Szczeciński" IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 17.12.03, 11:16
        a co w tym smutnego?
    • Gość: pleple Re: Orkla może kupić "Kurier Szczeciński" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.03, 10:41
      Niestety albo na szczęście zależy od poglądu. W każdym razie w poza
      szczecińskie ręce.
    • ergie Re: Orkla może kupić "Kurier Szczeciński" 17.12.03, 10:43
      Gość portalu: mmm napisał(a):

> Koncern zaproponował 26 mln zł za całość udziałów w spółce Kurier
      > Szczeciński. Orkla Press Polska, należąca do norweskiej grupy, chce kupić
      > dziennik "Kurier Szczeciński". Według nieoficjalnych informacji Pulsu
      > Biznesu, koncern zaproponował 26 mln zł za całość udziałów w spółce Kurier
      > Szczeciński - wydawcy dziennika.
      >
      > Spółka Kurier Szczeciński ma 73 udziałowców, w 90 proc. to pracownicy
      > redakcji. Większość z nich chce sprzedać udziały Orkli. Ich zdaniem, sytuacja
      > finansowa gazety pogarsza się i jest to ostatni moment na wynegocjowanie
      > dobrych warunków

czy to znaczy, że orkla chce kupić bankruta ?
      ciekawe po co jej to ?
      czy to orkla czegoś nie wie, czy udziałowcy ?
    • Gość: WROCŁAWIANKA Re: Orkla może kupić "Kurier Szczeciński" IP: *.chello.pl 17.12.03, 11:09
      NIE SPRZEDAWAJCIE - KURIER TO MOJA ULUBIONA LEKTURA WAKACYJNA.
      WE WROCKU 3 TYTYŁY POŁ. W 1 - SĄ TERAZ W JEDNYCH RĘKACH. PRZESTAŁAM KUPOWAĆ.
      • Gość: 3 droga Re: Orkla może kupić "Kurier Szczeciński" IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.03, 11:20
        U nas może być podobnie. Orkla kupiła "Głos szczeciński" . Nie da się tego
        czytać.
        • absztyfikant I bardzo dobrze - casus Dziennika Bałtyckiego 17.12.03, 17:14
          Mam nadzieje, ze to pierwszy krok do polaczenia redakcji "Kuriera" i "Glosu" w
          jeden tytul. Taki zabieg udal sie w Trojmiescie, gdzie jeden duzy Dziennik
          Baltycki ma ok. 50% udziałow w rynku prasy codziennej.

Wtedy mozna sobie pozwolic np. na ambitna publicystyke i nie jest sie tak
          uzaleznionym od reklamodawcow.

www.dziennikbaltycki.pl/
          • Gość: pleple Re: niby racja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.03, 18:02
            Pozornie racja.Powinien to być bardziej ambitny tytuł. Złożone budzety powinny
            pozwolić na lepszy dziennik. Jednak tylko teoretycznie.
            Bo gdyby tak bilans jednego porządnego (tego połaczonego) tytułu lokalnego
            sie nie zamykał to mozna zrobić jeden tytuł regionalny, ..., następnie
            ogólnopolski. Czy to dobrze ?
            Są też pozytywy. Orkla ustawi pisarczyków do pracy. Dziewczęta i chłopcy w
            Głosie nie przesiadują już całymi dniami po knajpeczkach. Więcej pracują i są
            rozliczani. Do niedawna, Głos to była nie tylko z nazwy SPÓŁDZIELNIA
            • absztyfikant Re: niby racja 17.12.03, 18:05
              W Lodzi sie wlasnie odbywa kolejny ekperyment na polu laczenia lokalnych
              dziennikow. Warto sledzic.

Pleple, dlaczego nie lubisz dawnego organu prasowego KW PZPR ?:)
              • Gość: pleple Re: niby racja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.03, 18:39
                Nie jest tak Absztyfie. Akurat Głos trochę lubię.
                Moja uwaga dotyczyła Głosu dlatego, że mówiliśmy o Orkli a właśnie ten
                dziennik kupiła Orkla.
                Spółdzielnia jest również w Kurierze. Ilośc etatów szokująca, chociaż mniejsza
                niż w przypadku Głosu Szczecińskiego. Osobiście uważam, że kilku mądrych
                dziennikarzy jest w stanie spłacić pozostałych i zrobić rentowny tytuł.
                Powiedz po co im np tak liczne i duże biura w dobie internetu. Ile przejedli
                pieniędzy w ten sposób.
                Gdyby chodziło o zaszłości to Głos był rzeczywiście organem PZPR ale z kolei
                Kurier Szczeciński miał w opozycji demkratycznej w okresie stanu wojennego
                ksywę "Skyrwiel Szczeciński" i były ku temu podstawy. To tak aby było
                obiektywniej.
                Natomiast znaczną część pismaków uważam za leni, którzy rozglądają sie z rana
                jedynie za tym gdzie jest zaproszenie i czy będzie konsumpcja : łosoś ,
                szyneczka, drink lub piwo.
                • absztyfikant Re: niby racja 17.12.03, 18:48
                  Oj pleple. Zapewniam Cie, ze w dobie wiecznego deficytu papieru toaletowaego w
                  jedynie slusznie minionej epoce "Glos" znacznie czesciej sluzyl za substutut
                  tegoz.

"Glos" sie przeprowadzil na Podzamcze nie tylko z powodu oszczednosci, ale
                  takze dlatego, ze budowa termosika spowodowala znaczne zniszczenia budynku przy
                  Holdu Pruskiego.

A jesli chodzi o darmowe pochalej, to celuja w tym szczecinscy pseudo-
                  przedsiebiorcy, polityce trzeciego garnituru i dziennikarze, tylko ci ostatni
                  sa o tyle wytlumaczeni, ze zarabiaja najmniej.
                  • Gość: pleple Re: niby racja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.03, 18:59
                    Z tym Twoim twierdzeniem się zgadzam:

>A jesli chodzi o darmowe pochalej, to celuja w tym szczecinscy pseudo-
                    >przedsiebiorcy, polityce trzeciego garnituru i dziennikarze
                    Jednak dziennikarzy nie tłumaczył bym tym , że są biedniejsi. Przecież
                    pseudobiznesmeni i politycy III garnituru też są prawdopodobnie biedni.
                    • absztyfikant Re: niby racja 17.12.03, 19:03
                      Oj pleple, sytuacja materialna kazdego (!) szczecinskiego radnego jest
                      zdecydowanie lepsza od niejednego dziennikarza w Szczecinie. Sa wyjatki, ale
                      marginalnie.
        • rrado Re: Orkla może kupić "Kurier Szczeciński" 17.12.03, 19:00
          Gość portalu: 3 droga napisał(a):

> U nas może być podobnie. Orkla kupiła "Głos szczeciński" . Nie da się tego
          > czytać.

glos jest 30 razy lepszy niz kurier. nie ma tam tekstow typu rozstrzelac
          balcerowicza jurczyk zbawca narodu a lepper geniuszem karpat ktore czesto
          pojawiaj sie w kurierku pod zrecznym plaszczykiem opini czytelnikow za ktore
          redakcja nie bierze odpowiedzialnosci. pozdrawiam rado
    • rrado Re: Orkla może kupić "Kurier Szczeciński" 17.12.03, 18:58
      Gość portalu: mmm napisał(a):

> Koncern zaproponował 26 mln zł za całość udziałów w spółce Kurier
      > Szczeciński. Orkla Press Polska, należąca do norweskiej grupy, chce kupić
      > dziennik "Kurier Szczeciński".

mam andzije ze po zmianie wlasciciela zmieni sie tez linia pisam bo obecnie
      coraz im blizej do organu jurczykowo-lepperowego. pozdrawiam rado
      • Gość: pleple Re: Orkla może kupić "Kurier Szczeciński" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.03, 19:02
        Jak będziesz tak twardo krytykował obecny Kurier to doczekamy sie jeszcze
        lokalnego "Faktu". Orkla wyliczy i zrobi nam "Fakt" z Kuriera plus Głos .
        W Jurczykowie mieście robotniczo-prostackim to się może nawet sprzedać. :-)
        • absztyfikant Re: Orkla może kupić "Kurier Szczeciński" 17.12.03, 19:04
          Tutaj pleple trafiles w dziesiatke. Niestety.
        • Gość: powolniak Re: Orkla może kupić "Kurier Szczeciński" IP: 194.146.200.* 17.12.03, 23:35
          > Jak będziesz tak twardo krytykował obecny Kurier to doczekamy sie jeszcze
          > lokalnego "Faktu". Orkla wyliczy i zrobi nam "Fakt" z Kuriera plus Głos .
          > W Jurczykowie mieście robotniczo-prostackim to się może nawet sprzedać. :-)

A czym teraz Kurier różni się od faktu?
          Chyba tylko tym, że są w nim artykuły o bardzo mocnym zabarwieniu politycznym.
          • Gość: pleple Re: Orkla może kupić "Kurier Szczeciński" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 07:01
            Powolniak.
            Różni sie chociażby mnogością tematyki lokalnej i ilością tekstu.
        • rrado Re: Orkla może kupić "Kurier Szczeciński" 18.12.03, 12:47
          Gość portalu: pleple napisał(a):

> Jak będziesz tak twardo krytykował obecny Kurier to doczekamy sie jeszcze
          > lokalnego "Faktu". Orkla wyliczy i zrobi nam "Fakt" z Kuriera plus Głos .
          > W Jurczykowie mieście robotniczo-prostackim to się może nawet sprzedać. :-)

kurier niewiele sie rozni. nie ma tyle zjecia le artykuliki coraz czescie
          dryfuja w strone gustu stoczniowo pgrowskiego. pozdrawiam rado
    • Gość: Ferd To miła wiadomość. Jest sznsa na niezależną gazete IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.03, 09:13
      Co prawda Głos to ten sam wydawca, ale niestety poziom Głosu to raczej gazetka
      parafialna. Dobrze że układ Balazs - Komołowski - Piechota starci bezposrednie
      przełożenie na najsilniejszą gazetę w regionie.
      • Gość: pleple Re: To miła wiadomość. Jest sznsa na niezależną g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 09:27
        Złudzenie. Chyba żartujesz. Zaoszczędzą na kosztach gdyż przy rozlicznych
        interesach Orkli będą mogli sobie załatwić przychylność na jednym spotkaniu w
        Warszawie. Przychylnośc Głosu i Kuriera na tym jednym spotkaniu. Dzisja to dwa
        spotkania w Warszawie i w Szczecinie.
        Chociaż chciałbym aby tak było jak piszesz.
    • Gość: Jarek MAM NAZWĘ DLA POŁĄCZONYCH GAZET IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 24.12.03, 15:46
      Może być "KURIER GLOSU SZCZECIŃSKIEGO" albo "GŁOS KURIERA SZCZECIŃSKIEGO".
      • absztyfikant Re: MAM NAZWĘ DLA POŁĄCZONYCH GAZET 26.12.03, 14:27
        Jak dla mnie, to kompromisowym tytulem moglby byc np. Dziennik Szczecinski.
        • Gość: juras Re: MAM NAZWĘ DLA POŁĄCZONYCH GAZET IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.04, 19:25
          Chyba w stanie wojennym zamiast Kuriera i Głosu był właśnie DZIENNIK
    • Gość: somebody Kurier pod presja forum Gazety Wyborczej IP: 62.233.173.* 29.12.03, 05:26
      Jestem prawie pewny, ze sami je "stworzyli". Pochodza z dzisiejszych tzw.
      opinii czytelnikow.

dzisiejsze opinie z Kuriera:

- MUSZĘ być anonimowy? Trudno. Chciałbym pogratulować redaktorowi
      naczelnemu oraz całemu zespołowi redakcyjnemu za to, że chcecie pozostać
      oazą polskiego słowa, czyli polską prasą. I że zamierzacie, jak do tej pory,
      by prasa była blisko spraw mieszkańców Szczecina, regionu i Polaków. Bo jak
      wygląda prasa w obcych rękach? Wystarczy wziąć w ręce najpopularniejsze
      dzienniki ogólnopolskie; sprawy polskie są tam zupełnie na drugim planie, a
      liczy się interes właściciela gazety i biznesu. Nie poddawajcie się naciskom
      obcego lobby!
      * * *
      - MIAŁEM taki moment, że zwątpiłem w swój "Kurier". Było to wtedy, gdy mój
      syn znalazł w internecie dyskusję na temat sprzedaży gazety obcym
      inwestorom. Nie uwierzyłem własnym oczom, że taki mądry zespół zdolny byłby
      podjąć tak nieprawdopodobną decyzję. Dziękuję wam - i redaktorowi
      naczelnemu - że trwacie w polskości.
      * * *
      - NIC tak nie ukoiło ostatnio moich nerwów jak wiadomość, którą właśnie
      przeczytałem, że "Kurier" wcale nie jest zagrożony i pozostanie czysto
      polską gazetą. Nie macie pojęcia, jak bardzo nam wszystkim na tym zależy.
      Wolimy cieńszą i choćby biedniejszą w wystroju gazetę, ale prawdziwie naszą
      • absztyfikant Re: Kurier pod presja forum Gazety Wyborczej 29.12.03, 22:29
        To ciekawe, ze forum "Gazety" ma az taki wplyw na opinie czytelnikow Kuriera
        Szczecinskiego :)
    • Gość: ferd Re: Orkla może kupić "Kurier Szczeciński" IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.03, 08:33
      Nie niem czy dziennikarzom Kuriera chodzi o niezależną prasę czy o co innego.
      To ich sprawa. Fakt jest faktem, ze ostatnio niektórzy dziennikarze Kuriera
      stali sie istotnymi klientami biur nieruchomości w Szczecinie. Skąś na
      ekskluzywne willę mają widocznie kasę.
    • dexim Re: Orkla może kupić "Kurier Szczeciński" 29.12.03, 23:43
      W Polsce na złą sytuację w umysłach ludzi istnieje tylko parę rozwiązań:
      sprzedać, zamknąć, zwolnić. We Wrocławiu do niedawna Orkla posiadała dwa
      tytuły: "Słowo Polskie" i "Wieczór Wrocławia". We wrześniu gazety te wykupił
      nie kto inny jak Passau. Już dokonano połączenia tytułów. Rzecz jasna pojawiły
      się problemy. Tym, którzy wierzą w dobre intencje zachodnich koncernów
      mediowych, zazdroszczę porywającej nadziei w dobroć ludzkości...
      • absztyfikant Re: Orkla może kupić "Kurier Szczeciński" 29.12.03, 23:49
        Passauer Neue Presse (Verlagsgruppe Passau) rzeczywiscie przejal te 2
        dolnoslaskie tytuly, ale nie slyszalem o zadnych problemach z tym zwiazanych.

No tylko poslowie LPR maja problemy, bo pisza interpelacje w strasznych
        ilosciach i gradluja tradycyjnie, ze "nie bedzie Niemiec plul nam w twarz".
        Zwykla propaganda.
        • dexim Re: Orkla może kupić "Kurier Szczeciński" 30.12.03, 00:01
          W związku z działaniami Passau na Śląsku Urząd Ochrony Konkurencji i
          Konsumentów wszczął postepowanie antymonopolowe. Obawy w związku z tym wyraziło
          także Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich. Niemcy w chwili obecnej posiadają
          monopol na prasowym rynku Dolnego Śląska. I tu nie chodzi o to, że rynek
          przejmują Niemcy, bo równie dobrze niezdrową sytuacją byłoby przejęcie go przez
          Eskimosów czy Pigmejów. Problemem jest to, że jak zwykle Polacy dają się robić
          w bambuko. / Tak tak panie absztyfikancie, wszysztkiemu winni są ufoludki,
          Żydzi, endecy i mańkuci...
          • absztyfikant Re: Orkla może kupić "Kurier Szczeciński" 30.12.03, 00:04
            Endecy by mnie wcale nie zdiziwili. A teraz ad rem. Postepowanie monopolowe ?
            Nie badz smieszny. A jesli chcesz zglebic temat to polecam w wolnej chwili:

www.senat.gov.pl/k5/kom/kksp/2002/008ksp.pdf
    • Gość: een Re: Orkla może kupić "Kurier Szczeciński" IP: *.slupsk.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.03, 11:29
      Te dwie gazety muszą się połączyć, bo czeka je rywalizacja z gazetami słupsko -
      koszalińskimi i z gdańskim Dziennikiem Bałtyckim. Warto wspomnieć, że te trzy
      gazety o wiele lepiej radzą sobie z finansami. Zwłaszcza Dziennik...
      • Gość: Anka Re: Orkla może kupić "Kurier Szczeciński" IP: *.crowley.pl / *.crowley.pl 31.12.03, 17:42
        To chyba dobrze, ze bedzie jeden silny tytul. Swoja droga okazuje sie,ze jedyna
        polska gazeta w Sz-nie bedzie GW oddzial Szczecin:-)
    • Gość: jurczyk Re: Orkla może kupić "Kurier Szczeciński" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 22:37
      ale nie kupila kurierka, bo sie im wlaciciele tego pisma postawili
      • absztyfikant Re: Orkla może kupić "Kurier Szczeciński" 14.02.04, 20:21
        Co sie odwlecze, to nie uciecze:>
    • Gość: Pismak Re: Orkla może kupić "Kurier Szczeciński" IP: 80.51.242.* 16.02.04, 01:45
      U podstaw sprawy leżą motywy decyzji szefostwa "Kuriera" o drugim już
      odrzuceniu oferty zakupu (pierwsze było jeszcze przed zakupem "Głosu"). Siedzą
      tam panowie przekonani o potędze "Kuriera" i jego przewodniej roli na rynku.
      Myślą, że kierują najlepszą gazetą w Polsce i dlatego mogą powiedzieć wielkiemu
      koncernowi spadajcie. Mają rację, że jeszcze przez lata nikt im na rynku nie
      zagrozi. Nawet połączone tytuły Orkli w regionie i naprawdę pozytywnie i
      dynamicznie zmieniający się "Głos". Tyle, że przeraża betonowość w postrzeganiu
      własnej pozycji rynkowej szefostwa "Kuriera". To jest totalna krótkowzroczność,
      zadufanie i bufonada. Zespół redakcyjny buntuje się i narzeka na to od lat
      (słyszałem o "równi pochyłej Kuriera" od pracowników tytułu już z 4-5 lat
      temu). Ale oni nie mają nic do powiedzenia. Na górze jest beton. Teraz
      polepszyli sobie samopoczucie odnowionym wyglądem i dalej zapadają się w
      fotelach próżności. Osobiście bardzo jestem ciekaw, czy to jest rzeczywista
      bufonada, czy tylko gra. Bo może to tylko czekanie na jeszcze lepszą ofertę,
      przetrzymanie Orklę tak długo, jak się da i w tytule będzie dobrze, a potem -
      gdy zrobi się nieciekawie (może za 2-4 lata) - sprzedanie i przyjemna
      emerytura. Ale przecież "panowie przy władzy" mają już swoje lata. A teraz, gdy
      tytuł tak fantastycznie stoi, mogliby sprzedać go bardziej korzystnie.
      A tak na marginesie - po zakupie "Kuriera" nie będzie łączenia tytułów. "Głos"
      stanie się po prostu wkładką lub tygodnikiem (ma dobry Magazyn). Chyba, że
      sprzedaż zdarzy się w momencie, gdy "Kurier" będzie już bardzo dołował. Chyba,
      że wcześniej Orkla sprzeda "Głos".
      • absztyfikant poooooooodbijam 26.05.04, 15:00

• Gość: Stary student(ka) Re: poooooooodbijam IP: 151.8.104.* 27.05.04, 07:52
          Drogi absztyfie (pismak i inni też), pewnie jeszcze srałeś w pieluchy w czasach
          kiedy Kurier, Głos i Drukarnia (woj.Polskiego) to byli SAMI przyjaciele. Ja sam
          pamiętam nasze wspólne wypady na grzyby i ryby w okolice Drawy. Wspaniali
          ludzie: Narkiewicz (mistrz w chlaniu 5 półlitrówek popoludnie) ze swoimi
          zastępcami, Karwacki (chuderko), Borkowski, inni i ja biegający po okolicznych
          sklepach za soplicą. A wracając do Kuriera, nie martw się o ich kondycję,
          napradwę nie jest to Twoja sprawa. W wybórczej nie rozdawają akcjii - szkoda!
          Orkla za lokalną wybiórczą na da ani złotówki - no wiesz malejąca sprzedaż, 4
          razy mniej niż Kurier. I tak mnie nie rozpracujesz bo nieżyjący nie zdradzą ci
          kto biegał za soplicą:-)
          • absztyfikant Re: poooooooodbijam 27.05.04, 11:55
            Niem mialem nawet przez sekunde ochty Cie rozpracowywac. Nie jestem UBekiem.
            • albert_c Re: poooooooodbijam 27.05.04, 12:16
              Absztyf, ale tym razem to trafiles na niezlego barana, a mam na mysli tego SS.
              co za ciol.
              cos mi sie wydaje ze on po tym grzybobraniu pisal pozniej raporty.
              • absztyfikant Re: poooooooodbijam 27.05.04, 12:22
                Bez komentarza:)
              • Gość: Stary student(ka) Re: poooooooodbijam IP: *.espol.com.pl 27.05.04, 12:42
                Już wcześniej gdzieś tu pisałem że ty, czarny wychodek i kilku innych jesteście
                ciołami, którym wyłazi słoma z gumiaków. Np śp. Narkiewiczowi - to nie
                dorastasz nawet do pięt pętaku. Jeśli ktokolwiek z tego forum jeszcze pamięta
                tamte czasy, to potwierdzi. Nie mając powodów i dowodów nazywasz mnie esbekiem
                szczurze. Jesteś zwykłą forumową GNIDĄ.
                • albert_c Re: poooooooodbijam 27.05.04, 13:38
                  niczego nie naywalem, za to Ty szybko sie domysiles w czym rzecz Twoja
                  polegala.
                  ironi troszke w zyciu by sie przydalo baranku.
                  poza tym mylisz osoby. to tak z nerwow czy tez juz skupic sie nie mozesz (bo my
                  sralismy w piluchy wtedy Ty moze srasz teraz)?
                  • Gość: Stary student(ka) albercik słomiasty IP: 151.8.104.* 27.05.04, 14:56
                    Co do innych to może srali w pieluchy, natomiast co do ciebie to jestem pewny
                    że byłeś podcierany... słomą. Nie wiem czemu przypuszczasz że ja teraz
                    podsrywam. Widziałeś - ach wiem, przez analogię do twojego tatusia. A masz
                    tatusia?.
                    • albert_c zenujacy jetses n/t 27.05.04, 15:53
    • Gość: Pismak Re: Orkla może kupić "Kurier Szczeciński" IP: 80.51.242.* 29.05.04, 01:00
      W sprawie "Kurier" - Orkla niewiele jest do uatkualnienia. "Kurier" nie sprzeda
      się Orkli za żadną cenę. Góra nie chce o tym słyszeć. Odrzuciłbym raczej
      hipotezę o tym, że Panowie Szefowie czekają na zwyżkę wartości tytułu. Bo to
      oczekiwanie daremne. Oni po prostu się uparli. Cóż, ludzie się różnie starzeją.
      Inne zdanie co do sprawy ma młodsza część zespołu, ale co oni mają do gadania?
      Zostawmy to, niech się sami bawią. Nas interesuje produkt gazetowy, czyli to,
      co dostajemy do ręki, do czytania. A jaki jest ten produkt - sami widzicie.
      Dodać warto, że walne zgromadzenie udziałowców "Kuriera" postarało się, by nikt
      nie sprzedał swoich udziałów bez zgody zarządu, czy większości. A jak Orkla
      przesadzi, to trafi do UOKiKu. Dziwne te ruchy Norwegów: zamiast trochę
      poczekać - takie głupstwa robią. Z drugiej strony jeden z fachowców ds. rynku
      mediów powiedział mi niedawno, że "Kurier" miał dwa lata temu idealną sytuację,
      by zniszczyć "Głos". Przegapił. Tak samo, jak przegapił moment, w którym mógł
      jeszcze zawrócić z równi pochyłej. Długa ta równia, jak cholera, ale kiedyś się
      skończy. A ludzie nie są ślepi. Na wieki wieków nie wystarczy przywiązania do
      tytułu.

Chciałem trzy słowa powiedzieć o starych dziennikarzach "Kuriera", których
      przywołał ktoś powyżej. Nie znam podanych nazwisk, za młody jestem. Znam tych
      mniej starszych, ale równie Wielkich Tuzów. I mam dla nich duży szacunek.
      Szanuję tych starych, doświadczonych dziennikarzy szczecińskich - mimo, że
      wielu z nich sprzedało się komunie, często pisali/piszą na zamówienie, są
      nałogowymi alkoholikami, już dawno zatrzymali się w rozwoju zawodowym, a
      niektórzy wciąż nie potrafią sklecić po polsku poprawnego zdania (i teksty
      poprawiają im korektorki). Nie wszyscy, ale wielu. Mam szacunek, bo smutne jest
      to, że młode pokolenie dziennikarzy - wychowanych w innych realiach i na innych
      wzorcach; nauczonych dynamicznego, agresywnego, powierzchownego dziennikarstwa -
      traktuje tych lokalnych Tuzów, jak śmierdzący obornik. Widziałem to na własne
      oczy i nie podoba mi się to. Starzy wyjadacze mają masę wad. Są
      niereformowalni, nie nadają się już do pracy w szanującej się, nowoczesnej
      redakcji. Ale przecież tworzyli historię tego zawodu w Szczecinie. Warto czasem
      posłuchać ich opowieści, poprosić o radę. Warto z nimi rozmawiać. Owszem, są
      reliktami epoki - gdybym był naczelnym, nie chciałbym mieć żadnego z nich w
      mojej redakcji. Ale chętnie ich słucham. Są skarbnicą wiedzy. Wielu z nich
      złamało wszelkie standardy i zasady etyki, ale doskonale wiedzą, co łamali.
      Młodzi łamią zasady nic o nich nie wiedząc.

Taka relfeksja na marginesie sprawy.

pismak_logowany@gazeta.pl
      • absztyfikant Re: Orkla może kupić "Kurier Szczeciński" 29.05.04, 16:24
        Nic dodac, nic ujac...

"Wielu z nich złamało wszelkie standardy i zasady etyki, ale doskonale wiedzą,
        co łamali. Młodzi łamią zasady nic o nich nie wiedząc."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka