Dodaj do ulubionych

W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brzydki"

24.01.11, 11:05
Woziłem karmę dla psów do schroniska, ale muszę się zastanowić czy to nie jest wyrzucanie pieniędzy w błoto skoro ta placówka służy do powolnej eksterminacji zwierząt zamiast do poszukiwania nowych właścicieli. Kiedy wreszcie zacznie się masowe chipowanie psów? to rozwiązałoby problem schronisk w ciągu kilku lat.
Obserwuj wątek
    • malepiffko ten artykul jest bez sensu 24.01.11, 11:33
      jest tylko wlozeniem kija w mrowisko, bez podania sposobu rozwiazania sprawy. robi duzo zlego poniewaz zniecheca ludzi do pomocy (chociazby oddania 1% pit czy jak wyzej oddawania karmy) a bez pomocy w kolko bedzie to samo. niestety wyborcza jak zwykle nie mysli o konsekwencjach. zamiast przy okazji zorganizowac akcje pomocy to tylko pogarsza sprawe.
    • roger_wolff W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brzydki" 24.01.11, 11:49
      co roku oddaję 1% właśnie na schronisko i nie zamierzam tego zmieniać.Rozumiem dyrekcję, ale i jednak szkoda usypianych zwierzaków, tak nie powinno być. Dlaczego miasto nie zapewnia odpowiedniego stopnia finansowania - w tym i lekarza? Z drugiej strony jak słyszę tu się nie da tam się nie da, tak jak to przedstawiono opinie dyrektorki to złość we mnie wzbiera. Co się nie da? Wszystko się da zrobić.
      • ly1 Re: W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brz 24.01.11, 16:13
        Urzędy gmin cierpią na chroniczny brak pieniędzy,już my wszyscy znamy tę chorobę.Tylko gdy jak przyjdzie do finansowania odpraw dla rożnych prezesów,wojewodów,to wtedy gmina jest bardzo ,ale to bardzo bogata.Zwyczajnie po chamsku traktuje się słabszych,ot co.A to wszystko za NASZE PODATKI
        • klinikka Re: W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brz 25.01.11, 09:17
          BRAWO OLA!
    • tryg.sk11 W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brzydki" 24.01.11, 12:04
      Nie sa jeszcze rozwiazane problemy ludzi w Toruniu, wiec odlozmy problemy psow na potem, prosze.
      • wszczebrzeszyn Re: W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brz 24.01.11, 15:45
        Dokładnie. Jak Pill tak się o nie martwi to niech sama je przygarnie albo łoży na ich utrzymanie. Ludzie jedzą gorzej niż te psy, koszt utrzymania jednego to jakieś 200-300 zł miesięcznie (jak nie więcej). To połowa emerytury dla niektórych.
        • roger_wolff Re: W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brz 24.01.11, 16:21
          szczerze to mam w nosie los ludzi, którzy swoim lenistwem, pijactwem i lekkomyślnością lądują w rowie sami sobie są winni, zwierzak jest bezbronny.
      • and-j1 Re: Bdb, już zanurzamy się w hordy psów 25.01.11, 19:05
        Jestem ciekawy czy który z tych krzykliwych pseudoanimalsów nadział się na watachę psów i został pogryziony ..................

tryg.sk11 napisał:

> Nie sa jeszcze rozwiazane problemy ludzi w Toruniu, wiec odlozmy problemy psow
        > na potem, prosze.
    • jonnek W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brzydki" 24.01.11, 13:34
      Zastanawia mnie zawsze ta histeria na temat usypiania psów. Jest ich ewidentnie za dużo (w Polsce, o ile pamiętam, populację psów szacuje się na ok. 30 milionów). Jest ich tyle, bo pełnią dwie funkcje: jako zwierzęta gospodarskie na wsi i rodzaj "przyjaciół rodziny" w miastach.
      Te, które nie spełniają tych kryteriów powinny być po prostu eliminowane.
      Tymczasem robi sie raban, że "To przecież żywe istoty". Żywą istota jest też szczur, karaluch, a w jakimś sensie i trawa.
      Jeśli ktoś jest chrześcijaninem, to wierzy, że jednak psy nie są równe człowiekowi i człowiek ma prawo je zabić. Nie mówię tu o maltretowaniu tylko eliminacji zbędnych osobników.
      Jeśli, jak coraz częściej dzisiaj, ktoś wierzy że psy i ludzie są sobie równi, to tym bardziej, człowiek jako istota dominująca ma prawo zabić psa - tak działa cała przyroda.

Mam nieodparte wrażenie, że cały ten jazgot jest wywoływany przez ludzi, którzy wychowali się na kreskówkach o mówiących (a nawet zakochanych) kundlach i jeszcze nie odkryli, że to były tylko bajki.
      • roger_wolff Re: W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brz 24.01.11, 16:24
        jeśli ktoś twierdzi że można zabijać psy to również będzie za tym aby zabijać ludzi. Chrześcijanie w kwestiach moralnych mają najwięcej na sumieniu więc nie są dla mnie żadnym autorytetem.
        • zawsze.torunczyk Re: W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brz 24.01.11, 16:27
          roger_wolff napisał:

> jeśli ktoś twierdzi że można zabijać psy to również będzie za tym aby zabijać l
          > udzi.

Dlaczego będzie również za tym by zabijać ludzi? Możesz wyjaśnić na czym polega ta obligatoryjność przekonań. Tylko wysil się i nie pisz komunałów "pies to też stworzenie i czuje" bo czuje też karaluch i szczur.
    • nati W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brzydki" 24.01.11, 13:45
      Co roku przekazuje 1% dla naszego schroniska. Namawiałam do tego znajomych i nadal będę tak robić. Takie artykuły są potrzebne... i przerażające. Potrzebne są pieniądze na rozbudowę schroniska. Ten temat wystarczająco długo był przez władze i media ignorowany. Psom na pewno lepiej będzie w schronisku niż ze zwyrodnialcami takimi, o jakich słychać ostatnio w mediach. Nie podoba mi się fakt, że tyle psów jest usypianych, ale to chyba lepsze niż śmierć pod pociągiem lub za kołami auta! Czekam na rozwinięcie tematu. Nareszcie piszecie o czymś sensownym, bo o moście powiedziano już wszystko, a jak jest każdy widzi. Czas zabrać się za trudny temat schroniska. Czas uświadamiać ludzi jak ważny jest los zwierząt. A tych osób, które krzyczą, że temat jest bez sensu i że psy trzeba usypiać... jest mi po prostu bardzo żal.
    • zawsze.torunczyk Skowyt fanatyków z TOZu.... 24.01.11, 13:59
      Już widzę jak posypią się posty mokre od łez nad losem bezdomnych psów. O bestialstwie Zaleskiego który osobiście palcem wskazuje sztuki do "zamordowania" przez kata w białym kitlu. Podniesie się chór "jak można!" "wreszcie sensowny temat" "to nie ludzie!" "a ja płacę!" "a ja sprzątam" "jestem taka dobra" (90% łkających postów napiszą kobiety).

I co? I nic? Bezdomne i niepotrzebne zwierzęta trzeba usypiać i tyle ("jak możesz bestio! To pierwszy krok do mordowania ludzi! Zwierzęta też cierpią oprawco bez sumienia!). Gdyby "posiadacze" psów byli odpowiedzialni ("a ja jestem odpowiedzialna hitlerowcu!") kastrowali psy, sterylizowali suki, sprzątali po sobie ty problemu by nie było. I już. Zacznijcie od uświadamiania samych siebie.
      • marcin.grzegorz Re: Skowyt fanatyków z TOZu.... 24.01.11, 14:26
        1750 psów rocznie trafia do schroniska.... jaki to % wszystkich psów z Torunia?
        • zawsze.torunczyk Re: Skowyt fanatyków z TOZu.... 24.01.11, 16:09
          marcin.grzegorz napisał:

> 1750 psów rocznie trafia do schroniska.... jaki to % wszystkich psów z Torunia?

Można szacować że około 10%. To jest 4,79 psa dziennie trafia do rakarza- czyli bardzo dużo. Trafiałoby jeszcze więcej gdyby nie ginęło pod kołami pojazdów, kryło się na poligonie (w lasach krążą całe sfory) i gdyby właściciele nie likwidowali części szczeniaków zaraz po urodzeniu (tak to temat tabu). Ile psów dziennie jest zabieranych 1? 2? (i to szczenięta). Jedynym rozwiązaniem jest eksterminacja 2-3 psów dziennie (starych i chorych których NIKT nie weźmie). Bez niej schronisko trzeba by rozbudowywać w nieskończoność. Niestety wyjścia nie ma.
          • nika_j Re: Skowyt fanatyków z TOZu.... 24.01.11, 18:10
            Wyjście jest - nakaz sterylizacji psów w domach i gospodarstwach, jeśli się nie prowadzi zalegalizowanej hodowli. Albo gigantyczny podatek od każdego niewysterylizowanego psa/kota plus nakaz czipowania zwierząt, żeby było wiadomo, który sukins..n porzucił zwierzę.
    • ly1 W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brzydki" 24.01.11, 15:11
      Jeszcze jeden ohydny obóz zagłady dla zwierząt,łamiący Ustawę o ochronie zwierząt.Jeszcze jeden dowód codziennej,brutalnej ,chorej rzeczywistości
      • zawsze.torunczyk Re: W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brz 24.01.11, 16:14
        ly1 napisała:

> Jeszcze jeden ohydny obóz zagłady dla zwierząt,łamiący Ustawę o ochronie zwierz
        > ąt.Jeszcze jeden dowód codziennej,brutalnej ,chorej rzeczywistości

Schronisko nie łamie ustawy o ochronie zwierząt.

Art. 33 33.1 Uśmiercanie zwierząt może być uzasadnione wyłącznie:
        1) potrzebą gospodarczą,
        2) względami humanitarnymi,
        3) koniecznością sanitarną,
        4) nadmierną agresywnością, powodującą bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia ludzkiego,
        5) potrzebami nauki, z zastrzeżeniem przepisów rozdziału 9.
        33.2 Jeżeli zachodzą przyczyny, o których mowa w ust. 1 pkt 2-5, zwierzę może być uśmiercone za zgodą właściciela, a w braku jego zgody, na podstawie orzeczenia lekarza weterynarii. Ustalenie właściciela i uzyskanie jego zgody nie dotyczy zwierząt chorych na choroby zwalczane z urzędu.
        33.3 W przypadku konieczności bezzwłocznego uśmiercenia, w celu zakończenia cierpień zwierzęcia, potrzebę jego uśmiercenia stwierdza lekarz weterynarii, inspektor Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce lub innej organizacji o podobnym statutowym celu działania, funkcjonariusz Policji, straży miejskiej lub gminnej, Straży Granicznej, pracownik Służby Leśnej lub Służby Parków Narodowych, strażnik Państwowej Straży Łowieckiej, strażnik łowiecki lub strażnik Państwowej Straży Rybackiej.
        33.4 W sytuacji, o której mowa w ust. 3, dopuszczalne jest użycie broni palnej przez osobę uprawnioną.
    • aksum78 do jonnek 24.01.11, 16:59
      Jeśli ktoś jest chrześcijaninem, to wierzy, że jednak psy nie są równe człowiekowi i człowiek ma prawo je zabić. Nie mówię tu o maltretowaniu tylko eliminacji zbędnych osobników.
      No jesli tak mysli wiekszosc Polakow katolikow, to rece opodaja. O Sw. Franciszku slyszales chlopie? Zastanawia mnie jak mozna tak traktowac zwierzeta lub miec takie podejscie do natury? Po nas tylko potop. Stad klimat siada, zanieczyszczenia sa coraz wieksze, plaga powodzi nawiedzajaca ten kraj juz kilka razy do roku. No bo przeciez natura jest nam poddana i mozemy robic co chcemy.Stosunek do zwierzat to pierwszy etap tego swoistego podejscia.
      Nie wyobrazam sobie by moje dzieci zadawaly sie z osoba, ktora maltretuje zwierzeta. Bo na ogol tacy ludzie maja cos z psycha i czesto jak "posmakowali" uczucia znecania sie nad slabszym, moga swoje zapedy przeniesc na bezbronne dzieciaki. Po za tym, nasz stosunek do "braci mniejszych" jest filarem humanizmu. Zeby tlumaczyc takie rzeczy doroslym, wyksztalconym ludzia, to rece opadaja. Pozdrawiam ludzi z forum majacych podstawowe zasoby empatii.
    • black.enigma W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brzydki" 24.01.11, 17:34
      czy ci co się tutaj wypowiadają wiedzą co oznacza znęcanie się nad zwierzętami? Humanitarne uśpienie zwierzęcia to nie maltretowanie! Sytuacja gdy psy się gryzą i pracownik musi je rozdzielić (narażając swoje życie i zdrowie) nie jest raczej łatwa! Ja mam psa ze schroniska i nie uważam żeby był męczony czy bity wręcz przeciwnie przy adopcji nie mogłem go odciągnąć od pracowników (a tak raczej nie zachowuje się bity pies) !!! i zamiast krytykować i działać na niekorzyść schroniska Ci "miłośnicy zwierząt" zrobili by coś żeby te warunki się poprawiły a nie swoją anty schroniskową akcją sprawiać że ludzie przestaną adoptować zwierzęta i wspierać je!
      • pplr.pietrzak Re: W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brz 24.01.11, 19:20
        Mam 2 dzieci (1 było uczulone kiedyś na sierść kota), psa i pięć kotów zaadoptowanych wszystkie wdzięczne i szczęśliwe proponuję tym co dbają tylko o własny tyłek i wypisują jak wyjąć cudzymi rękami kasztany z ognia weźcie zwierzaki do domu jest nas ponad 200000 co to jest 1700 psów i kilkadziesiąt kotów dla mieszkańców Torunia. Najgorsi są ci co kupują zwierzaka i później nie mają ochoty nim się opiekować wymyślając alergię np na kota a prawda jest taka, że dzieciak pozbawiony alergenu uczula się jeszcze bardziej a tak po odczulaniu jest ok.
    • black.enigma W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brzydki" 24.01.11, 17:45
      i dodam jeszcze jedno:
      dlaczego gazeta nie wstawia na pierwszą stronę artykułów o akcjach wspierających schronisko albo że zwierzęta potrzebują karmy bądź kocy? dlaczego tylko takie artykuły znajdują miejsce na pierwszej stronie?! bo więcej ludzi kupi i przeczyta?będzie z tego większy zysk?wszyscy komentują a nikt tak naprawdę nic nie zrobił żeby tym psom było lepiej!
      potrafią tylko krytykować !
      • cgse Re: W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brz 25.01.11, 09:17
        Zadałam te same pytania (między innymi) autorowi artykułu. Niestety, mój email pozostał bez odpowiedzi.
    • wolontariuszka_schroniska W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brzydki" 24.01.11, 17:49
      jestem wolontariuszką w schronisku w Toruniu od 3 lat. Bardzo pogarsza opinię schrooniksa. Jest zdecydowanie przesadzony! i prpoozycja dla redaktora i gazety! proszę przyjść pomóc i popracowac a dopiero potem pisać takie artykuły. Może bardziej przydało by się wsparcie niż pisanie takich bzdur! jesli duzo ludzi przecyta ten artykuł to wiekszosc wycofa sie z pomocy a czy o to chodziło? to absurd! nie dochodzi do żądnego złego traktowania zwierząt niech wszyscy co w to wierzą i wzyscy co nie wierzą przyjdą do schroniska i zobaczą jak jest! pomoc szcególnie zimą jest nam bardzo potrzebna!
      Dobijanie nie!
    • koralineczka1 W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brzydki" 24.01.11, 21:03
      Skandaliczna jest polityka wladz miasta, ktore placa schronisku za 'glowe' psa czy kota, ktorego schronisko do siebie sciaga, nie zwazajac na to, co dzieje sie dalej ze zwierzetami. Schronisku wiec zalezy na jak najwiekszym 'przebiegu'. Ten za to osiagaja na przyklad utrzymujac syfiaste warunki w boksach dla szczeniat, gdzie panuja epidemie chorob zakaznych (parwowiroza i inne). Wszystko to jest dzielem kierownictwa schroniska, ktore nie zmienilo sie od 40 lat!!!
      Na placu obok terenu schroniska pracuje tzw. 'treser' i 'behawiorysta' Pan Marek, ktory podczas swej wieloletniej pracy w sasiednim schronisku bil i maltetowal psy oraz usypial bezpodstawnie zdrowe psy. Zamiast zwolnic go i ukarac za jego okrucienstwo wobec zwierzat, schronisko zapewnilo mu cieply kat i stanowisko tresera szczeniat!

Czy trzeba nam kolejnych 40 lat cierpienia zwierzat?
      • black.enigma Re: W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brz 24.01.11, 21:16
        jest pani bardzo niedoinformowana ponieważ Pan Marek nie pracuje już w schronisku i jest doskonałym behawiorystą z długim doświadczeniem i nigdy nie uderzył psa bezpodstawnie (wzajemne gryzienie się psów). zresztą wielkim brakiem kultury wykazała się pani wymieniając osoby które bardzo zasłużyły się schronisku! a pani co zrobiła?oprócz bezpodstawnego oczerniania pracowników i kierownictwa proszę się zastanowić nad sobą i tym co pani zrobi żeby pomóc!
        prowadzenie schroniska przy tak małym budżecie jest nie lada wyzwaniem więc może powinno się pomyśleć nad urzędem miasta które nie liczy się z potrzebami schroniska!

sam chodziłem na wolontariat i nigdy nie byłem świadkiem bicia czy "maltretowania".dzieciaki które przychodzą i pomagają mają więcej do powiedzenia w tej sprawie niż wymienione w artykule osoby brużdżące schronisku które nigdy nie pomagały zwierzakom tam przebywającym i nigdy nie pomagały pracownikom w tej ciężkiej pracy!
    • magdalena0001 W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brzydki" 24.01.11, 21:52
      Jestem jedną z osób, które przyczyniły się do powstania tego artykułu. Nie mam najmiejszych wątpliwości, że w schronisu dzieją się złe rzeczy! Jak to możliwe że schronisko od lat jest zarządzane przez jedna rodzinę, Państwa Wiśniewskich. I od lat rodzina ta nie staje na wysokości zadania! Dlaczego lekarz zatrudniony jest tylko na 1/4 etatu? Co z nagłymi przypadkami? Jakie kwalifikacje mają pracownicy? Ile osób, przy tej ilości zwierząt powinno być zatrudnionych (w artykule P. Wiśniewska mówi o okresie kiedy było tylko dwóch pracowników) Co to za zarząd!!!Proszę wolontaruszy schroniska o opisanie swoich doświadczeń wyniesionych ze schroniska. Działamy w obronie zwierząt! Walczymy o to, aby schronisko było profesjonalnie zarządzane. Teraz nie jest!!!!!!!! Podjęta przez nas incjatywa ma na celu poprawę losu zwierząt. Sugerowanie, iż przyczyni sie ona do zmniejszenia wpływów schroniska jest absurdalne i niesprawiedliwe!!!
      magda
      • black.enigma Re: W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brz 24.01.11, 22:00
        jest coś takiego jak przetarg do którego nie ma chętnych oprócz P. Wiśniewskich!
        nie ma ludzi chętnych do pracy w schronisku ponieważ ludzie którzy mają wykształcenie w tym kierunku wolą zarabiać więcej niż to co oferuje miasto!a z tego co się orientowałem wszyscy pracownicy kochają zwierzęta i robią wszystko żeby ich warunki były dobre na tyle na ile jest to możliwe!
        ponawiam pytanie co pani w takim razie zrobiła dla schroniska oprócz oczerniania i szkodzenia tym artykułem?proszę powiedzieć skoro jest pani takim "obrońcą" zwierząt?!
        z tego co się orientuje to że lekarz jest na 1/4 etatu to również nie jest wina kierownictwa.
        jak narazie państwa "inicjatywa" jak pani to nazwała bardziej zaszkodzi niż pomoże.

skoro tak chcą panie pomóc to lepiej byłoby zacząć współpracować a nie oskarżać i organizować jakieś anty schroniskowe koalicje!

już 2 opinie wolontariuszy pani ma i pewnie panią to martwi ale są to dobre opinie na temat prowadzenia schroniska!
        • tryg.sk11 Re: W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brz 24.01.11, 22:32
          hau! hau!
        • magdalena0001 Re: W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brz 24.01.11, 22:42
          Powtarzam w schronisku żle się dzieje!!! Nie mam zamiaru tłumaczyć sie Panu z tego co i dla jakich zwierząt robię. Jeśli uznaje Pan że tam jest wszystko w porządku to proszę zgłosić się do Urzędu Miasta, który jest właścicielem schroniska, z protestem przeciwko mnie.
          Czy Panństwo Wiśniewscy mają monopl na wygrywanie? Czy Pan nie rozumie co jest w artykule? Nie jestem sama i z całą pewnością nie szkodzę zwierzętom. Czy uważa Pan że lekarz na 1/4 etatu to norma. Mam nadzieje że nie ma Pan żadnego zwierzątka.
          Z POWAŻANIEM.
          p.s
          CO DO OPINII WOLONTARISZY TO ZNAM ZDANIE OSÓB KTÓRE TAM PRACOWAŁY.
          MAGDA
          • black.enigma Re: W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brz 24.01.11, 22:50
            chociażby za pomówenia można panią oskarżyć. nie mają monopolu ale nie ma innych chętnych. i nie rozumiem co jest w artykule bo wiele rzeczy jest przesadzonych. a zamiast robić schronisku problemy przyszłaby pani pomóc. wydaje mi się bardziej że któraś z pań nie przepada bardziej za panią Wiśniewską niż przejmuje się losem zwierzaków.

i powtarzam że lekarz na 1/4 etatu to nie wina kierownictwa bo oni też na to wpływu raczej nie mają.

nie uważam że w schronisku jest idealnie ale w którym Polskim schronisku jest dobrze?toruńskie schronisko w moich obserwacji jest jednym z lepszych!

• magdalena0001 Re: W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brz 24.01.11, 23:37
              jAKIE POMÓWIENIA? REPREZENTUJE PAN /PANI RODZINĘ PANI WIŚNIEWSKIEJ? CO JEST PRRZESADZONE W ARTYKULE? SKĄD PANI/ PANU WIADOMO ŻE NASZA GRUPA SKŁAD SIĘ TYLKO Z KOBIET?

CHĘTNIE POCZYTAM O TYCH OBSERWACJACH, JEŚLI GDZIEŚ JEST GORZEJ MAM NADZIEJE ŻE RAZEM POMOŻEMY ZWIERZAKOM.
              P.S JAK TO MOŻLIWE ŻE KIEROWNICTWO SCHRONISKA NIE DBA O OPIEKĘ WETERYNARYJNĄ !
          • cgse Re: W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brz 25.01.11, 09:12
            I ja jestem jednym z wolontariuszy, którzy pracowali i pracują nadal w schronisku. I to nie od wczoraj. Zaskakuje mnie zarówno ton w jakim został napisany powyższy artykuł, jak i sposób wypowiedzi niektórych osób tu na forum. Skoro występuje Pani z inicjatywą, proszę mi powiedzieć co ona ma na celu - poprawę jakości życia zwierząt w schronisku czy personalne ataki na osoby nim zarządzające, a może podjęcie konkretnych działań związanych z podwyższeniem kwoty w budżecie naszego miasta na wydatki związane ze schroniskiem? Jak do tej pory, z Pani wypowiedzi dowiedziałam się, że zwierzętom dzieje się źle, że istnieją ONI, którzy są źli i MY tzn. dobrzy i że nie ma zamiaru tłumaczyć się Pani co zrobiła dla zwierząt. I że z barku konkretnych argumentów w dyskusji włącza Pani caps lock, aby nakrzyczeć na forumowicza...
    • forumrejestracja W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brzydki" 24.01.11, 22:50
      od wielu lat jestem wolontariuszka w owym schronisku i jedyny problem, ktory tutaj jakby został kompletnie ominięty jest po prostu zwyczajny brak KONKRETNYCH funduszy na remont generalny calego schroniska, i to jest tutaj problemem, a nie niekompetencja pracowników !!!!! przeciez jak mozna postępować tak jak zasugerowano w artykule skoro nie ma ku temu godnych warunków ?!
      oddaję co roku 1 % na schronisko i nie zamierzam tego zmieniac, bo wiem, ze te pieniadze sa bardzo potrzebne !!!
    • black.enigma W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brzydki" 24.01.11, 22:53
      i jeszcze skoro osoby które tam pracowały są takie "dzielne" i za plecami oczerniają schronisko może niech się ujawnią a nie tylko są odważne w gazetach.
    • falco2009 Schroniska świadczą o narodzie 25.01.11, 03:05
      Niech te, które już istnieją - rozrastają się na chwałę polactwa. I niech powstają nowe jako świadectwo zbydlęcenia polactwa / przepraszam bydlątka za obrażliwe sformułowania ,ale to określenie jest mocno zakorzenione w zbiorowej świadomości / . Bo los psów i innych porzucanych zwierząt pokazuje jaka jest mentalność rzekomo katolickiego w 99 procentach narodu
      • zawsze.torunczyk Re: Schroniska świadczą o narodzie 25.01.11, 12:20
        falco2009 napisał:

> Niech te, które już istnieją - rozrastają się na chwałę polactwa. I niech pows
        > tają nowe jako świadectwo zbydlęcenia polactwa / przepraszam bydlątka za obr
        > ażliwe sformułowania ,ale to określenie jest mocno zakorzenione w zbiorowej świ
        > adomości / . Bo los psów i innych porzucanych zwierząt pokazuje jaka jest me
        > ntalność rzekomo katolickiego w 99 procentach narodu

Art.133 KK Znieważenie Narodu lub Państwa Polskiego

Kto publicznie znieważa Naród lub Rzeczpospolitą Polską,
        podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
    • albrecht_kalba W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brzydki" 25.01.11, 10:10
      Jeśli anonimowa sędzina nie ma odwagi, żeby mówić z otwartą przyłbicą, niech zamilknie, zamiast podkręcać atmosferę powagą (?) swojego stanowiska. Myślę, że czepiactwo nie jest bezzasadne. Pewnie kryje się za nim drugie dno. Walka o przejęcie przybytku? Przepychanki na stołkach? Może jakieś przetargi? Jeśli nie ma drugiego dnia, to mamy pieniactwo ludzi, którzy nie musieli prowadzić takiej placówki. Liczyć się z każdym groszem niedofinansowanej instytucji. Niech każda z niezadowolonych osób weźmie pięć psów ze schroniska. Na pewno pomogą w rozwiązaniu problemu.
    • julion3 W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brzydki" 25.01.11, 17:21
      Szefowa schroniska prowadzi dziwną politykę ... ostatnio jak zawitałem do schroniska to dowiedziałem się, że zwolniła znakomitego tresera, kochającego zwierzęta p. Marka ... były nawet artykuły o nim w pomorskiej, że jest zaklinaczem psów - takim psim Kaszpirowskim :) jak można zwalniać takich ludzi szanowna pani Agnieszko? A może przeciwstawił się polityce "rzeczywistości" jak to Pani ujmuje?
    • aksum78 W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brzydki" 25.01.11, 20:32
      Problem jest zlozony. Kiedys cos bylo na temat schroniska na Paluchu. Przy czym, nie mowie, by nie naglasniac bestialstwa ludzi. Zwlaszcza jak dotyczy, to tych placowek, ktore maja zwierzeta pomagac. Tylko, latwo narobic smrodu, niz budowac pozytywna atmosfere wokol schroniska. W polskich warunkach, problemem sa pieniadze. To sa w wiekszosci placowki nie dofinansowane. Czesto trzeba dokonywac wyborow, ktore wyborami nie sa. I tu prawdziwy obronca zwierzat by osiwial. Tylko, co zrobimy jesli bysmy zlikwidowali schroniska? Biorac pod uwage stosunek spoleczensta do zwierzat, na ulicach miast biegalyby tabuny bezpanskich psow i kotow. Moze zamiast oczerniac, trzeba byloby stworzyc jakas koalicje ludzi dla schroniska. Podjac dzialania edkacyjno-fundransingowe? Na urzad miasta raczej nie ma co liczyc.
      Na koniec, powinnismi zaczac od siebie. Nie kupowac milusinskim zwierzatek na gwiazdke lub urodziny, by potem oddawac je do shroniska. Szkoda, ze kosciol w Polsce totalnie pomija temat stosunku czlowieka do zwierzat i ogonie natury. Pzdr
      • black.enigma Re: W Toruniu giną psy. "Ten za stary, ten za brz 25.01.11, 21:31
        a co jeśli pomównieniem jest bestialstwo ludzi? co jeżeli ludzie pracujący i pomagający w schronisku bardzo się w to angażują? Jeśli dokonuje się tych "wyborów" to zapewne pracownicy nie biegną uśpić zwierzaka z uśmiechem na twarzy. widziałem łzy tych którzy rzekomo są bestiami w tym schronisku a najwięcej pracowniczki którą oczernia ten artykuł!

zastanówcie się co piszecie bo nie wiecie co teraz czują ludzie którzy oglądają najwięcej ludzkiego okrucieństwa i nie są teraz w stanie odeprzeć tych bzdurnych ataków!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka