milena_easy 12.02.11, 20:38 wojciechgiedrys.redblog.pomorska.pl/http://wojciechgiedrys.redblog.pomorska.pl/ Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
franek-dolas Re: parkingowa klęska 12.02.11, 20:40 Ale co polecasz? Bo tam jakieś idiotyzmy się wyświetlają! O to Ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
gilbert.grape parkingowa klęska - link poprawny 12.02.11, 20:55 wojciechgiedrys.redblog.pomorska.pl/2011/02/ Gospodarzowi nie idzie (jak zwykle), ale lud to kupił... Odpowiedz Link Zgłoś
hobbes1980 Re: parkingowa klęska 12.02.11, 22:52 Bardzo ciekawy tekst- faktycznie nic dodac nic ująć. Wątpie jedynie zeby autor doczekal się odpowiedzi na słuszne pytania ktore postawił. Odpowiedz Link Zgłoś
mokos99 Re: parkingowa klęska 12.02.11, 23:28 Dobry tekst! Co do samego parkingu. Urzędasy za pewne badań wczesniej nie przeprowadzili. Liczy się tylko 1) kasa jaką miasto wydało 2) %... 3) sukces przed wyborami Cene pewnie ustalaja nie na podstawie tego ile rynek chce zapłacić ale swoich kosztów stałych. Przypomina to sytuacje w której taksówkarz kupuje nowego mercedesa za 120 tys na kredyt, zakłada ze bedzie pracował po 10h, wie ile srednio ma sie klientów i wychodzi mu ze za kilometr musi brać 5zł. Potem sie dziwi ze ma 2 przypadkowych klientów na dzień, a reszta wybiera taksówki obok które są za 2zł. On mówi: mam kredyt musi być 5zł, po miesiącu mówi okej 4zł! Po roku z wielkiej łaski 3,5zł. A rynek cały czas mówi ze 2zł - to cena za kilometr. Facet wtopił 120 tys na merca na taksówce, przez 10 lat bedzie spłacał - dobrze ze ma inny biznes z którego dołoży. Za to w przypadku parkingu to my podatnicy się na to zrzucamy! i to na kredyt, bo miasto jest na deficycyie, wiec 2 mln jakie poszło na dofin budowy poszło z kredytu, poza tym teraz TT beda dostawac kase od miasta bo inaczej ich ten kredyt dobije. Najlepsze jest to ze na starówce pod arsenalem - facet chciał na swój koszt wybudować parking. Ale miasto nie chcąc stracic kasy z postoju zabroniło tego. TO jest własnie taka hipokryzja, miasto majac kase ze strefy A - woli aby tam zawsze był komplet + nawet braki miejsc bo tylko to gwarantuje 100% obłożenie. Parking przy arsenale zabrał by samochody ze strefy czyli kase dla miasta. Wiec mozna rzec ze miastu nie zalezy na tym aby na starówce bylo luzniej! Odpowiedz Link Zgłoś
mokos99 Re: parkingowa klęska 12.02.11, 23:32 Wracajac do samego parkingu. URzednicy nawet nie są sprytni: dali by tanie parkowanie 24/7 dla okolicznych mieszkańców, uczniów/pracowników CKU/X LO itp zeby po prostu wypełnic parking w 10%! Poza tym dla zachety i wyrobienia nawyku parkownania na katarzyny pierwsze miesiace powinny byc za friko. Parking sie wypełni w 50% zaczynamy myslec o kasie! Ustalamy cene 1zł za godzine, patrzymy ile % miejsc jest zapełnionych. Jeśli przy cenie 1zł za h mamy obłozenie mniejsze niż 40% to nawet do głowy nie przychodzi nam aby podwyższyć cene za parkowanie! Będziemy miec 80%, możemy pomyslec o delikatnej podwyżce, ale nie w 1 kwartale tylko np. we wrzesniu. Niech urzedniczy zaczną myslec jak nowoczesne firmy! A nie na czuja robią! Mld idą na administracje a w niej nawet fachowców nie ma - wszystko na zew. muszą zlecać!:/ Sami dyrektorzy i referencji pracują w tej machinie, zero speców! Morał jest taki: podatki jak i wpływy do kas miast i państwa powinny byc jaknajmniejsze - zycie w Polsce pokazuje ze budżetówka kazdą kasę potrafi w mało racjonalny sposob wydac! Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.grzegorz Re: parkingowa klęska 13.02.11, 07:23 A ja powoli dochodzę do wniosku, że trzeba przestać narzekać na nowy garaż. Bo MZD i Targi Toruńskie będą chciały wykazać się, że robią niezłe finanse i tak poszerzą nam strefy parkowania i tak podniosą ceny w tych strefach, że w ogóle się nie pozbieramy! Zatem: niech żyje garaż! Niech żyje! Obiecuję, że jak tylko będę miał potrzebę to na nim zaparkuję! Odpowiedz Link Zgłoś
mokos99 Re: parkingowa klęska 13.02.11, 11:46 Pod parkingiem proponuje zrobić atrakcje turystyczną - tor gokartowy :)) Oczywiście wczesniej trzeba zbadać rynek + tor wynająć prywatnej firmie a nie za publiczne pieniadze kupowac gokarty :) Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: parkingowa klęska 13.02.11, 11:51 Kompromitacje Zawala sa takiej klasy ze ten gosc nadaje sie do wypierd... ze swojego stanowiska Alstal nie bedac najtansaz firma wygrywa przetarg TT zarzadzane przez Zawala podwazaja wycene tanszego oferenta mowiac ze to nie jest mozliwe wybudowac za ta cene. Firma sie odwolala i wgrala czym pokazala jaka wiedze ma Zawal na ten temat. Jednak Zawal i tak odrzucil ta oferte bo znalazl sobie jakas pie.... Dlaczego wczesniej tego nie zarzucono oferentowi? Wlasciciel tej firmy powiedzial wprost, "moglbym sie znow odwolac, ale jak ktos mie nie chce ...." Takie sa praktyki w UM w Toruniu i splkach podleglych. Dlaczego miasto Torun tak bardzo kocha AlSTAL? Z budowa stadionu sie spoznili, kary nie zaplacili. dlaczgo? Dlaczego jedne firmy placa kary wynikajace z umowy a inne nie? Jakie sa zasady towarzyszu Zaleski? Ceny jakie ustalil Zawal a tym parkingu kompromituja go!!!!!! Obecna frekwencja (jest 5%???) swiadczy o totalnym braku rozpoznania rynku 20% byloby tragedia, 5% to kompromitacja Zawala z jego przelozonym towarzyszem Zaleskiego Co ciekawe, towarzysz Zaleski na totalna krytyke w mediach siedzi cichutko. Jak glonek sie skompromitowal z progiem spowalniajacym na Zagonowej to Zaleski go bronil Dlaczego towarzysz Zaleski nie broni Zawala? a mozna przeciez ludowi powiedziec "Zawal to wybitny geniusz i w jednym palcu ma opanowany rynek parkingowy, to bylo swiadoma strategia tego wybitnego dyrektora Teraz Zawal wam pokaze i frekwencja bedzie 99,99% z z tego co slychac kompromitacja Zawala bedzie dalej. 2,5 zl za godzie tez bedzie udawaniem ze cos sie robi. Parking nadal bedzie pusty. Stawiam na 20% Tak jak pisalem miesiac temu. Frekwencje Zawalowi moze zrobic MZD poprzez wylaczanie kolejnych ulic i rozszerzenie straf platnego parkowania a rozwiazanie problemu z pustym parkingiem jest bardzo proste Wystarczy odpowiedziec sobie na podstawowe pytania - czy ten paking lokalizacyjnie jest najlepszym miejscem na parkowanie? - jak i kogo zachecic do wykupu abonamentow - czy nie powinno byc 2 okresow wysokosci oplat (zimowego i letniego) Zawal, odpowiedzi na powyzsze pytania sa proste, odpowidz sobie na nie, dopasuj ceny, pobiegnij do zaleskiego i powiedz ze rozwiazesz ten problem i blagaj zeby cie nie zwolnil ze stanowiska. Ja bym cie Zawal wywalil za dzialania przynoszace straty miejskiej spolce i za to ze na targowisku miejskim ludzie nie wiadomo a czym stoja w kntekscie budowy nowego centrum PS Zawal, mobilizuj rodzine aby glosowala za 4 lata na kolejnego prezydenta z bandy gospodarzy. Teraz masz 4 lata spokoju, posadka pewna Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: parkingowa klęska 13.02.11, 17:56 > Dlaczego miasto Torun tak bardzo kocha AlSTAL? Z budowa stadionu sie spoznili, > kary nie zaplacili. dlaczgo? tam pracuje córka szefa mosiru. Poza tym potrzebna była kasa na wybory samorządowe, więc budowa parkingu nie mogła być tania. ręka w górę kto wie ile naprawdę wydano na kampanię wyborczą, coś mi się wydaje, że to nie było 100 tys zł. Za sto kawałków to może Waldemar robił kampanię. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: parkingowa klęska 13.02.11, 19:03 > tam pracuje córka szefa mosiru. szefa ktory jest oskarzony o naklaniania do falszowania dokumentow i oszukiwania ZUS? szefa ktory jest oskarzony a mimo wszystko towarzysz Zaleski go nie odwoluje? jak tak to puzzle sie ukladaja Odpowiedz Link Zgłoś
poczuj_roznice Re: parkingowa klęska 14.02.11, 14:54 jest jeszcze jeden sposób na zajebiste obłożenie parkingu- choć przez jeden dzień: Zawal musi pogadac ze Szmakiem, by Szmak na organizowany przez siebie festiwal zaprosił gości i dał mi gratisowe parkowanie w zestawie. Goście zaparkuję, miasto zapłaci a Zawal uratuje dupe, bo udowodni Szrekowi, ze jak chce to potrafi zapełnić parking w zadowalajacy sposób. - www.torunonline.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: parkingowa klęska 14.02.11, 17:15 > Zawal musi pogadac ze Szmakiem, by Szmak na organizowany przez siebie festiwal > zaprosił gości i dał mi gratisowe parkowanie w zestawie. Szmak powinien podpisac umowe z serwisantami tego dziadowskiego wozka na Rynku Nowomiejskim ze przy kazdej serwisowej wizycie tego psujacego sie nijakiego gowna sa zobowiazani parkowac auto na Zawalowym parkingu Inteligenci Zaleskiego musza sie wzajemnie wspierac Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Proste rozwiązanie problemu 13.02.11, 13:28 Aby zapełnić parking należy w rejonie starówki stawiać znaki zakazu zatrzymywania i postoju, również obnizyć cenę parkowania. Ostatnio będąc w Monachium parkowalem w samym centrum, parking podziemny. 4 euro za godzinę, brakowało miejsc. Tylko, że na bocznych uliczkach bardzo mało miejsc postojowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mokos99 Re: Proste rozwiązanie problemu 13.02.11, 16:24 Mój pomysł na zapełnienie parkingu to sprowadzenie "pojazdów" z parkingu policji będącego przy elanie. Wrakami wypełniło by się 30% miejsc i przynajmniej wiatr by tak nie hulał. Poza tym wczensiej mowiłem o gokartach, inna opcja to podziemny parking jako miejsce do paintballa. Poza tym mozna tez parking zalać i zrobić basen - nurkowanie z całej polski przyjezdzali by do nas trenować :))) Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Proste rozwiązanie problemu 13.02.11, 16:57 mokos99 napisał: > Mój pomysł na zapełnienie parkingu to sprowadzenie "pojazdów" z parkingu policj > i będącego przy elanie. Wrakami wypełniło by się 30% miejsc dobry pomysl, te rozjeb..... kompletnie na dole a te lepsze na gorze > tach, inna opcja to podziemny parking jako miejsce do paintballa w parkingu podziemnym przy CSW odbywa sie raz do roku impreza muzyczna. Zawal majac garaz wiekszy moze zrobic cos z wiekszym impetem Poza tym towarzysz Zaleski zeby sie wiecej nie kompromitowac powinien wydac polecenie sluzbowe aby pracownicy UM mieli bezwzgledny nakaz dwukrotnego odwiedzenia na godzine parkingu Zawalowego Kto zbierze najwiecej biletow parkingowych wygrywa i dostanie nagrode im Zawala Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Proste rozwiązanie problemu 13.02.11, 17:59 tylko takie auta zaparkują na tym parkingu:) Wszystko żeby biznes na starówce się kręcił:) Żeby było mniej aut na starym mieście:) Zróbmy tam szrot. Ciekawe jakie będzie obłożenie parkingu przy IV LO... większe czy mniejsze niż na pl.św.Katarzyny?:) Odpowiedz Link Zgłoś
torunskiprzedsiebiorca w kwestii reklamy 13.02.11, 19:37 na innym blogu, też dziennikarza temat jest podobnie opisany, ale ja chciałbym zwrócić uwagę na wątek reklamy: torunianie.blogspot.com/2011/02/parking-podziemny-w-toruniu.html Nie wierzyłem, że to możliwe i sprawdziłem. Jest tak, jak opisane. Towarzystwo z miejskiej spółeczki ma w nosie klientów, bo po co ich zdobywać? Wówczas trzeba ich obsługiwać, sprzątać parking, etc... Ja prowadzę prywatny biznes i wiem, że gdybym się nie reklamował, nie miałbym klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
uszaty25 Re: parkingowa klęska 13.02.11, 19:46 W kazdej normalnej firmie taki "menadzer" jak pan Zawal po zrobieniu takiego numery zostalby wywalony na zbity pysk i nikt nie wzial by go nawet do odsniezania sniegu w promieniu 100 km. Ale w torunskiej spoldzielnii nadal bez zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
mokos99 Re: parkingowa klęska 14.02.11, 01:54 Bo miasto Toruń to nie firma, to spółdzielnia, spółdzielnia samych swoich :)) Odpowiedz Link Zgłoś
dawid.be Re: parkingowa klęska-Co się dzisiaj stało? 14.02.11, 18:02 Dzisiaj po 16tej na górnym parkingu stało tak ze 30-40 samochodów (tak na oko). O tej porze ostatnio widywałem ze 2-3. Rano na górze było jak zwykle pusto. Co się stało? Odpowiedz Link Zgłoś