Dodaj do ulubionych

Upamiętnią Zwi Kalischera - pioniera syjonizmu

21.09.11, 09:03
A można było napisać po polsku: Cwi Hirsz Kaliszer. Szkoda, że nawet dziennikarze stosują angielskie kalki. Niedługo w polskiej gazecie zobaczymy np. Tchaikovskiego, a może nawet i Mitzkievitcha :/ Polacy nie gęsi?
Obserwuj wątek
    • magwol2 Upamiętnią Zwi Kalischera - pioniera syjonizmu 21.09.11, 10:14
      Skrót od Wyższa Szkoła Filologii Hebrajskiej to WSFH.
      Dwie próby (WHSE i WSHE) i Pani Natalia polegał w starcu z alfabetem łacińskim. Brawo!
      • natalia.waloch Re: Upamiętnią Zwi Kalischera - pioniera syjonizm 21.09.11, 15:24
        hmm, no tak - biję się w piersi, mój błąd. 1:0 dla alfabetu. ale się odegram ;-)
        • joachimzwielkim Re: Upamiętnią Zwi Kalischera - pioniera syjonizm 21.09.11, 15:47
          Toja jeszcze dodam od siebie "Puławskiego".
          Wstyd duży, zwłaszcza dziennikarzowi.
          • natalia.waloch Re: Upamiętnią Zwi Kalischera - pioniera syjonizm 21.09.11, 16:48
            ech, to już typowa literówka. być jej nie powinno, rzecz jasna, ale z tym wstydem, to bym nie przesadzała :-) niemniej - merci, już poprawiamy.
            • gilbert.grape Re: Upamiętnią Zwi Kalischera - pioniera syjonizm 21.09.11, 17:25
              > ech, to już typowa literówka.

To ja dorzucę jeszcze jedną. W odmianie imienia czcigodnego rektora. Powinno być: Maksymin.
    • sonntag Re: Upamiętnią Zwi Kalischera - pioniera syjonizm 21.09.11, 13:48
      Albrechcie, sądząc po imieniu, powinien być Panu znany, chociaż ze słyszenia ;), język niemiecki. Pisownia nazwiska Zwi (Zvi) Hirsch Kalischer jest pisownią niemiecką, i z angielskim nie ma nic wspólnego. Kalischer urodził się jako poddany pruski, zmarł jako niemiecki, spędził znaczną część życia w pruskim wówczas Toruniu, działał w środowisku Żydów niemieckich, i ta pisownia nazwiska, którą sam się posługiwał w tekstach pisanych w języku niemieckim, a nie hebrajskim, jest jak najbardziej uprawniona.
      • albrecht_kalba Re: Upamiętnią Zwi Kalischera - pioniera syjonizm 21.09.11, 14:07
        Ja, ja ;) W takim razie przepraszam.
        Tym niemniej pozostaję zwolennikiem spolszczania.
        Łechce to moją dumę narodową ;)
    • sugarless Stare cmentarze do likwidacji 21.09.11, 14:58
      do likwidacji przeznacza się groby w których nikt nie będzie chowany , każdy wie że miejsce pochówku kosztuje raz na 20 lat uiszcza się oplate , groby żydowskie nie mogą być zwolnione oplat , na cmentarzach wieli grobow niszczeje, nie ma nikt ich czasie poddawane są likwidacji
      • neuenburger Re: Stare cmentarze do likwidacji 21.09.11, 16:14
        kochan/y/a/ sugarless; niewątpliwie masz rację. Tylko w tym toruńskim przypadku idzie zupełnie o coś innego. Kirkut przetrwał wojnę. Oszczędzili go Niemcy chociaż na Pomorzu wszystkie cmentarze żydowskie, synagogi zostały zlikwidowane. Żenujące jest, że 30 lat po drugiej wojnie w środku Europy w cywilizowanym kraju, w niedoszłej ESK zniszczono cały cmentarz.
        Chętnie poznałbym nazwiska ówczesnych decydentów, urzędników, którzy na to barbarzyństwo wydali zgodę. Dobrze, że jest tablica. Tylko czy to załatwia tamtą sprawę???
      • ka_zet Re: Stare cmentarze do likwidacji 21.09.11, 17:23
        sugarless napisał:

> do likwidacji przeznacza się groby w których nikt nie będzie chowany , każ
        > dy wie że miejsce pochówku kosztuje raz na 20 lat uiszcza się oplate

Tak, tak, oczywiście wyłącznie o to chodziło, jasne.

Kto uiszczał opłatę za groby na cmentarzu żydowskim we Wrocławiu? Albo w Warszawie?
      • jaz0n Re: Stare cmentarze do likwidacji 23.09.11, 08:56
        Podrzuć jeszcze pomysł Egipcjanom że spadkobiercy faraonow zalegaja za kilka lat- niech zburza piramidy w cholere;) No i koniecznie sprawdź czy Grób Nieznanego Żołnierza jest opłacony:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka