albrecht_kalba 21.09.11, 09:03 A można było napisać po polsku: Cwi Hirsz Kaliszer. Szkoda, że nawet dziennikarze stosują angielskie kalki. Niedługo w polskiej gazecie zobaczymy np. Tchaikovskiego, a może nawet i Mitzkievitcha :/ Polacy nie gęsi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magwol2 Upamiętnią Zwi Kalischera - pioniera syjonizmu 21.09.11, 10:14 Skrót od Wyższa Szkoła Filologii Hebrajskiej to WSFH. Dwie próby (WHSE i WSHE) i Pani Natalia polegał w starcu z alfabetem łacińskim. Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.waloch Re: Upamiętnią Zwi Kalischera - pioniera syjonizm 21.09.11, 15:24 hmm, no tak - biję się w piersi, mój błąd. 1:0 dla alfabetu. ale się odegram ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
joachimzwielkim Re: Upamiętnią Zwi Kalischera - pioniera syjonizm 21.09.11, 15:47 Toja jeszcze dodam od siebie "Puławskiego". Wstyd duży, zwłaszcza dziennikarzowi. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.waloch Re: Upamiętnią Zwi Kalischera - pioniera syjonizm 21.09.11, 16:48 ech, to już typowa literówka. być jej nie powinno, rzecz jasna, ale z tym wstydem, to bym nie przesadzała :-) niemniej - merci, już poprawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
gilbert.grape Re: Upamiętnią Zwi Kalischera - pioniera syjonizm 21.09.11, 17:25 > ech, to już typowa literówka. To ja dorzucę jeszcze jedną. W odmianie imienia czcigodnego rektora. Powinno być: Maksymin. Odpowiedz Link Zgłoś
sonntag Re: Upamiętnią Zwi Kalischera - pioniera syjonizm 21.09.11, 13:48 Albrechcie, sądząc po imieniu, powinien być Panu znany, chociaż ze słyszenia ;), język niemiecki. Pisownia nazwiska Zwi (Zvi) Hirsch Kalischer jest pisownią niemiecką, i z angielskim nie ma nic wspólnego. Kalischer urodził się jako poddany pruski, zmarł jako niemiecki, spędził znaczną część życia w pruskim wówczas Toruniu, działał w środowisku Żydów niemieckich, i ta pisownia nazwiska, którą sam się posługiwał w tekstach pisanych w języku niemieckim, a nie hebrajskim, jest jak najbardziej uprawniona. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht_kalba Re: Upamiętnią Zwi Kalischera - pioniera syjonizm 21.09.11, 14:07 Ja, ja ;) W takim razie przepraszam. Tym niemniej pozostaję zwolennikiem spolszczania. Łechce to moją dumę narodową ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sugarless Stare cmentarze do likwidacji 21.09.11, 14:58 do likwidacji przeznacza się groby w których nikt nie będzie chowany , każdy wie że miejsce pochówku kosztuje raz na 20 lat uiszcza się oplate , groby żydowskie nie mogą być zwolnione oplat , na cmentarzach wieli grobow niszczeje, nie ma nikt ich czasie poddawane są likwidacji Odpowiedz Link Zgłoś
neuenburger Re: Stare cmentarze do likwidacji 21.09.11, 16:14 kochan/y/a/ sugarless; niewątpliwie masz rację. Tylko w tym toruńskim przypadku idzie zupełnie o coś innego. Kirkut przetrwał wojnę. Oszczędzili go Niemcy chociaż na Pomorzu wszystkie cmentarze żydowskie, synagogi zostały zlikwidowane. Żenujące jest, że 30 lat po drugiej wojnie w środku Europy w cywilizowanym kraju, w niedoszłej ESK zniszczono cały cmentarz. Chętnie poznałbym nazwiska ówczesnych decydentów, urzędników, którzy na to barbarzyństwo wydali zgodę. Dobrze, że jest tablica. Tylko czy to załatwia tamtą sprawę??? Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Stare cmentarze do likwidacji 21.09.11, 17:23 sugarless napisał: > do likwidacji przeznacza się groby w których nikt nie będzie chowany , każ > dy wie że miejsce pochówku kosztuje raz na 20 lat uiszcza się oplate Tak, tak, oczywiście wyłącznie o to chodziło, jasne. Kto uiszczał opłatę za groby na cmentarzu żydowskim we Wrocławiu? Albo w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
jaz0n Re: Stare cmentarze do likwidacji 23.09.11, 08:56 Podrzuć jeszcze pomysł Egipcjanom że spadkobiercy faraonow zalegaja za kilka lat- niech zburza piramidy w cholere;) No i koniecznie sprawdź czy Grób Nieznanego Żołnierza jest opłacony:) Odpowiedz Link Zgłoś