29.10.10, 13:10
Walka wyborcza trwa.Niestety są pierwsze ofiary.Na polu chwały poległy dwa niewinne dzrewa,piękne klony ,które rosły przed szkołą w Topólce.Trzeba jednak było się wykazać,a najłatwiej i najszybciej można to zrobić kładąc kostkę ,przy okazji czyjaś firma zarobi nizłe pieniądze co zaowocuje dodatkowym poparciem.Dzieci zaś na to patrzą i uczą się ,że cel uświęca środki.
Obserwuj wątek
    • wybrca2 Re: ofiary 29.10.10, 14:49
      no i bardzo dobrze że firma zarobila pieniądze bo ludzie mieli robote .
      Ktoś chyba szuka przedwyborczej afery .
      • wyborca_1 Re: ofiary 29.10.10, 15:50
        Pieniądze to sprawa w tym wypadku drugorzędna .Szkoda drzew ,na następne takie klony trzeba będzie czekać pięćdziesiąt lat bo tyle miały te co wycięto.Chodzi o to, że bezmyślnie niszczy się przyrodę .Jeśli ktoś tego nie rozumie to mi go żal.
        • fa_nka Re: ofiary 29.10.10, 21:19
          wyborca_1 napisała:

> Szkoda drzew

Nie bądź śmieszny kolego, nie zbudują autostrad, bo jakieś krzaki na przeszkodzie rosną ?
          Nie zasłaniaj się drzewem tylko napisz o co Ci chodzi
          • wyborca_1 Re: ofiary 29.10.10, 21:39
            To koło szkoły ma przebiegać autostrada?Z tego co piszesz przyroda nie ma dla ciebie specjalnej wartości.Niedocenia się czegoś dopóki się tego nie straci.Ludzie z miast to wiedzą dlatego tak chętnie uciekają na wieś.
        • wybrca2 Re: ofiary 01.11.10, 09:37
          pieniadze to sprwaw drugorzxędna co za szlachetność
          a o co walczyli w gminie zieloni jak nie o kase
          nie wywolujcie wilka bo zieloni sie do was przyczepią oczy zamydla i dedziecie bulic jak ci z s
          Sadłoga . Ateraz jak cicho siedza . Myślicie ze wojt wycioł drzewa i nie zna przepisów i nie ma opiniii rzeczoznawcow od środowiska . Podejrzewam ze przewidział grande i zapytał o to 10 razy . dodatkowo wyciecie drzew obliguje do zasadzenia nowych , pelnowartościowych ,a trzymać stare prochno i udawac ze sie jest ekologem
          zacznijcie ludzie dzialac a nie udawac ze jestescie znawcami tematow wszystkich
          • meduza-0 Re: ofiary 01.11.10, 10:08
            wybrca2 napisał:
            > wyciecie drzew obliguje do zasadzenia nowych , pelnowartościowych ,a trzymać stare prochno i udawac ze sie jest ekologem ...

Antyekologu, stare próchno, to może ty jesteś :D:D:D, bo te drzewa były silne jak dęby. Przeżyłyby jeszcze co najmniej całe stulecie, a już na pewno ciebie :D:D:D
            • litwos-0 Re: ofiary 14.11.10, 18:50
              Drzewa wycięto na rozkaz pana wice wójta za pozwoleniem wójta. Podobno ma być tam parking dla nauczycieli. A ja apeluję do nauczycieli tych co mają rozum aby nie głosowali na tch panów, bo jak tak dalej pójdzie to za parę lat pustynia będzie.
          • wyborca_1 Re: ofiary 01.11.10, 11:40
            Całkowicie zgadzam się z Meduzą.Najwygodniej jest tak jak mówisz siedzieć cicho i niech się dzieje co chce a potem co złego to nie my.A my właśnie próbujemy coś robić,wyrażamy przynajmniej swój sprzeciw.Dziwię się,że nie poszedłeś dalej w swoich postulatach np-wytnijmy wszystkie drzewa,połóżmy wszędzie asfalt i bruk.Zabijmy ptaki ,bo hałasują od rana i brudzą,koty też bo się marcują no i oczywiście psy bo szczekają w nocy.Dokąd nas to doprowadzi już Sienkiewicz zadawał to pytanie -Quo vadis? człowieku.A na koniec stawiam pytanie czy to nie dziwne,że te drzewa postarzały się tak nagle przed wyborami i czy ten bruk tak pośpiesznie teraz właśnie układany jest niezbędny zwłaszcza w kontekście niemałego zadłużenia naszej gminy.
            • wyborcaaa Re: ofiary 02.11.10, 08:08
              postarzeć sie nie postarzały nagle ale mam dla "pesudo obrońców drzew propozycje" - niech udadzą się do mieszkańców domu znajdującego się w pobliżu i zapytają ile kosztowała ich naprawa kanalizy odprowadzającej nieczystości z ich posesji a uszkodzona przez bronione drzewa. niech poradzą też co zrobić z korzeniami drzew które zaczęły rozsadzać fundamenty domu mieszkalnego i szkoły. Jak znajdziecie na to inną radę niż wycięcie to proszę bardzo można potępić władze gminy. no i nie wspomnę o gałęziach co jakiś czas spadających na dzieciaki. Ale wtedy można by było prowadzić kampanię wyborczą, mówiąc że władze nie zrobiły nic żeby zapobiec nieszczęściu gdyby jakiemuś dziecku spadająca gałąź wybiła oko lub rozbiła głowe (nie wspominając o czymś gorszym). czasami mam wrażenie że obojętnie czego się nie zrobi to zawsze można coś potępić chcąc prowadzić negatywną kampanię wyborczą. najgorsze że opiera sie ona na kompletnej nieznajomości faktów a często i ich przekręcaniu i pisaniu bzdur. pozdrawiam
              • wyborca_1 Re: ofiary 02.11.10, 13:49
                Po pierwsze mieszkam w tej gminie,pracuję płacę podatki i czy się to komuś podoba czy też nie mam prawo wyrażać soją opinię a także oceniać władzę.To ,że moja ocena różni się od Twojej to nie znaczy ,że nie mam prawa jej wypowiadać.Ja nie narzucam nikomu swojego zdania.Co zaś się tyczy drzew to możnaby ponowić pytanie czy te wszystkie problemy o których piszesz objawiły się tak nagle,czy istniały już od jakiegoś czsu dlaczego więc postanowiono ten problem rozwiązać właśnie teraz?Na koniec dodam tylko,że są problemy i nie widzę powodu żeby o nich nie pisać skoro władza promuje się na różne sposoby wykorzystując w tym celu pieniądze społeczne,sprzęt,ludzi oraz prasę w,której to prasie ukazują się same pochwalne artykuły może powstać złudne wrażenie ogólnej szczęśliwości,a że tak niej est poczytaj sobie wcześniejsze wpisy.Ludzka pamięć jest zawodna ,ale na szczęście wpisy się zachowały i można ją sobie odświerzyć.
                • wyborcaaa Re: ofiary 03.11.10, 07:48
                  problemy o których piszę w końcu musiały się ujawnić i w końcu po prostu trzeba było im zaradzić.troche tak śmiesznie zaczyna to wyglądąć bo z części wypowiedzi mozna wywnioskować że władza na 3 miesiące przed wyborami nie powinna nic robić żeby nikt nie oskarżył jej o to że robi to pod wybory. przecież ci oludzie muszą normalnie pracować i wykonywać swoje obowiązki. i je po prostu wykonują
                  • wyborca_1 Re: ofiary 03.11.10, 11:25
                    Obowiązki owszem trzeba wykonywać przez całą kadencję.Tak się rzeczywiście składa tylko ,że mnie to akurat nie śmieszy ,że wszystko objawiło się nagle przed wyborami.Nagle wszyscy rzucili się w wir pracy.Układają chodniki,ścinają drzewa,czyszczą rowy.Pracując w takim pośpiechu trudno ustrzec się błędów.Dlaczego np.rowy czyści się teraz i to tak ofiarnie ,a w okresie wiosenno-letnim kiedy padały ulewne deszcze i na polach stała woda ,a uprawy niszczały powodując straty rolnicy nie mogli doprosić się o wyczyszczenie tychże rowów?Mam nadzieję ,że nie tylko ja zadaję sobie te pytania.Gdyby władza tak ofiarnie pracowała całą kadencję to miałaby mój głos pomimo tego iż w tematach,które mnie interesują takich jak ścieżki rowerowe,porządek nad jeziorem,kanalizacja nic nie zrobiono.nie jestem osobą małostkową mogę nawet machnąć ręką na fakt,że nie udało mi się przebić z różnymi sprawami przez mur arogancji i niekompetencji,ale tak jawnego braku szacunku dla ludzi i wykorzystywania władzy w walce wyborczej nie jestem wstanie znieść.Pewnie to ze mną jest coś nie tak.
                    • wyborcaaa Re: ofiary 03.11.10, 12:15
                      jak byś nie zauważył rowy ofiarnie czyści się zawsze jesienia już od 3 lat, i zawsze to jest jesienią a nie w innej porze wynika to choć by z tego że w drugiej połowie roku przychodzą na to pieniądze z Urzędu Marszałkowskiego wiec nie doszukuj sie tu kampani wyborczej tylko normalnej pracy i jej normalnego cyklu który trwa już 3 rok. tak wyczyszczone rowy właśnie wiosną odbierają nadmiar wody. sytuacja wiosenna wynikła z nadmiaru wody wiosną a nie z bezczynności ludzi. a poza tym ciekawe kto wpuści pracowników na pole wiosną i w pierwszej połowie lata kiedy pola są obsiane i czyszcząc rowy tak jak teraz na Paniewku czy Świerczynku zniszczy sie komuś po 20 metrów upraw z jednej i z drugiej strony. sami rolnicy wpuszczają na pola po zebraniu plonów, zresztą grzechem było by niszczyć ludziom plony. wiec masz wytłumaczenie czyszczenia rowów jesienią.
                      • wyborca_1 Re: ofiary 03.11.10, 13:23
                        Mam pytanie czy Ty wierzysz w to co piszesz?Czy po prostu nie wierzysz w naszą inteligencję.Gdyby te rowy były tak ofiarnie czyszczone co roku jesienią to na wiosnę nie stałaby woda na polach bo odpływałaby sobie spokojnie,a ludzie nie narzekaliby na stan rowów.Podam przykład jeśli jest tak dobrze to dlaczego pewien radny wyłożył pieniądze z własnej kieszeni by wyczyścić rowy w pewnej gminnej wiosce bo rolnicy nie mogli się doprosić oich wyczyszczenie przez gminę.Nie obrażaj naszej inteligencji.
                        • wyborcaaa Re: ofiary 03.11.10, 14:20
                          zacznijmy od tego czy ta wioska jest w spółce wodnej, jeżeli nie to spółka na pewno tego rowu nie będzie czysćiła a jeżeli nie jest to obowiazek czyszczenia rowów spoczywa na włascicielach gruntów przyległych do danego rowu a nie na spółce czy na urzędzie gminy. wiec nie obrażam niczyjej inteligencji, poczytaj przepisy i będziesz wiedział co do kogo należy
                          • wyborca_1 Re: ofiary 03.11.10, 14:37
                            A jeżeli jest ?
                            • wyborcaaa Re: ofiary 03.11.10, 14:51
                              napisz która to wioska sprawdzi się czy jest członkiem spółki, jeżeli jest to wtedy można zapytać spółkę dlaczego tak było i wyciągać wnioski i konsekwencje.
                              • wyborca_1 Re: ofiary 03.11.10, 17:01
                                Ja napiszę ,która to wioska,a wy rzucicie się tam ze zdwojoną siłą czyścić rowy .A tak nawiasem mówiąc znalazłaby się niejedna taka wioska w gminie .
                                • wyborcaaa Re: ofiary 04.11.10, 07:58
                                  tak myslałem taka wioska istnieje tylko w twojej głowie. po prostu na przyszłość nie pisz bzdur i nie będziesz musiał wtedy kręcić z odpowiedziami.
                                  • wyborca_1 Re: ofiary 04.11.10, 08:27
                                    Bzdury to piszesz Ty.Mam nadzieję,że znajdzie się ktoś z internautów kto zechce oświecić Cię w tym temacie ,ale myślę,że sam się w nim doskonale orientujesz i nie trzeba Cię wcale oświecać.Ty tylko udajesz Greka po to by robić ludziom wodę z mózgu.To tyle w tym temacie.
                                    • wyborcaaa Re: ofiary 04.11.10, 09:10
                                      wode z mózgu to ty chcesz ludziom robić podając nie prawdziwe informacje. jeżeli jest taka wioska to po prostu podaj jej nazwę a nie kręć
                                      • wyborca_1 Re: ofiary 04.11.10, 10:17
                                        Ludzie zgłaszajcie się jeśli chcecie mieć wyczyszczone rowy.Następna taka okazja może Wam się trafić za cztery lata.A tak na marginesie był taki film Życie jest piękne o potędze ludzkiego umysłu,o tym,,ze nawet w najgorszej sytuacji można sobie wmówić,że jest pięknie i Pan to próbuje wmówić ludziom.Pytanie czy sam Pan w to wierzy i czy ludzie dadzą się na to nabrać.Czyżbyście się bali ,że stara metoda biegania po domach może nie wystarczyć tym razem i,że jednak rozum zwycięży.
                                        • wyborcaaa Re: ofiary 04.11.10, 10:20
                                          to nie jest kwestia banuia sie tylko tego że po proty piszesz bzdury a twoja kampania oparta jest na bezpodstawnych zarzutach nie mających poparcia w faktach i rzeczywistości
                                          • wyborca_1 Re: ofiary 04.11.10, 13:00
                                            Na fakty przyjdzie jeszcze czas ,a jak się nie ma argumentów to lepiej nic nie mówić bo jak na pracownika urzędu to jedynym argumentem i słowem jakim się posługujesz to słowo bzdura.Bzdurą jest ,że biegacie po domach i wypłakujecie się ludziom w mankiet?.Mnie przychodzą do głowy inne słowa,ale przez grzeczność ich nie napiszę.Amen.
                                            • wyborcaaa Re: ofiary 04.11.10, 13:40
                                              ale to chyba właśnie ty nie masz argumentów skoro najpierw coś piszesz potem nie chcesz podać nazwy miejscowości krecisz i kruczysz żeby nie powiedzieć jak naprawde jest. co do biegania po domach to jakoś słyszę że wszystkie strony po nich biegaja a niektóre już od bardzo dawna wiec nic dziwnego nie widzę w tym
                                              • wyborca_1 Re: ofiary 04.11.10, 14:26
                                                A ja widzę więc chyba coś ze mną nie tak.Jeśli koniecznie się domagasz to proszę bardzo oto co ja uważam za bzdury.Słyszałes o strefie ochronnej nad jeziorami ,a o strefie wolnego dostępu do jeziora.Gwarantuje nam to .prawo.Ogrodzenia do tafli jeziora to bezprawie,które władza toleruje,pozbawiając mieszkańców dostępu do jeziora.Aż dziw ,że nikt z tym jeszcze nie zrobił porządku.Układanie chodników,które trzeba będzie rozbierać przy realizacji inwestycji jaką jest kanalizacja to nie bzdura.To jednak zmartwienie dla przyszłych pokoleń bo na to wskazuje tempo z jaką ta inwestycja jest przez was realizowana.W rozbieraniu kostki macie już przecież doświadczenie.Najpierw ułożyliście sobie kostkę pzed urzędem,zwykły lud na chodniki w centrum Topólki musiał poczekać.Potem zaś tę kosteczkę trzeba było rozebrać bo nie pasowała do reszty chodnika ,a następnie ułożyć ją od nowa.To narazie tyle w kwestii faktów i bzdur.
                                                • wyborcaaa Re: ofiary 05.11.10, 08:00
                                                  - po pierwsze zaniedbania w kwesti jeziora to sprawa poprzedniej władzy jak byś nie zauważył, obecna władza raczej stara się ten problem rozwiązać tylko, że nie jest łatwo odrobić zaległości z 12 lat narobionych przez poprzednika;
                                                  - po drugie kostka przed urzędem też została ułożona za poprzedniego wójta, ale i tak nie została teraz zmarnowana bo to która teraz została zebrana z przed Urzędu została ułożona w Woli Jurkowej koło świetlicy żeby dzieciaki miały kawałek utwardzonego i ładnego placu swojego miejsca zajęć w wakacje;
                                                  - po trzecie wybacz ale naszego budżetu nie stać na realizację jednocześnie chodników i kanalizacji, myślę że w razie gdy będzie potrzeba rozebrania jej części w przetargu na wykonanie kanalizacji zostanie zawarte jej ułożenie;
                                                  - po czwarte nadal nie mam nazwy tej miejscowości w której nie zadziałała ani gmina ani spółka

to na tyle
                                                  • wyborca_1 Re: ofiary 05.11.10, 11:04
                                                    Na wszystkie Twoje argumenty tylko jedno pytanie,a gdzie był obecny wójjt przez ostatnie 12 lat,zaznaczam ,że jest to pytanie retoryczne.Nie widzę sensu,aby dalej ciągnąć tę dyskusję,bo możnaby tak dyskutować w nieskończoność:o psudodrogach jak je ktoś trafnie nazwał,o odśnieżaniu ,o partiach i przynależności partyjnej czy może raczej partyjnym rodowodzie,ale nie o to chodzi.Chodzi o to,że medal ma dwie strony,a Wy ze zrozumiałych wzgędów pokazujecie tylko jedną.Ja zwracam uwagę,że jest też druga strona medalu,A ludzie niech decydują mając pełny obraz Waszej działalności .Niech decydują zgodnie z własnymi oczekiwaniami i zgodnie z własnym sumieniem.A tak na koniec zrzucanie wszystkiego co złe na poprzednika uważam za bardzo nieeleganckie.Uważam tę dyskusję za zakończoną.AMEN.
                                                  • wyborcaaa Re: ofiary 05.11.10, 12:42
                                                    owszem niech mają pełny obraz z tym się zgadzam ale niech ten obraz opiera sie na faktach a nie przekręcaniu prawdy przez ciebie i dostosowywaniu i jej do swoich potrzeb
                                                  • wyborca_1 Re: ofiary 05.11.10, 13:13
                                                    Jeżeli ktoś usiłuje przekręcać fakty to chyba Ty.Chcesz powiedzieć,że to nieprawda,że nad jeziorem jest bałagan i że rdzenni mieszkańcy nie mają do niego dostępu choć gwarantuje im to prawo.CZy może kłamstwem jest ,że kostka przed gminą była układana dwa razy,a może drugi raz ułożono ją za darmo,a to wtedy przeproszę i powiem mea culpa.Czy może udowodnisz nam ,że gmina Bytoń jest większa i bogatsza od gminy Topólka dlatego ma i chodniki i kanalizację.Można tak jeszcze parę rzeczy przedyskutować ,ale bądzmy miłosierni.AMEN.
                                                  • wyborcaaa Re: ofiary 05.11.10, 14:52
                                                    nad jeziorem nie jest ok i sie z tym zgadzam, zaczyna się to zmieniac ale trzeba na to czasu, pod gminą kostkę ułożono z środków PROW, wymieniona ją po prostu na jednolitą z całością bo jaki miało sens zostawianie starej gdy projekt dofinasowany z unijnych środków obejmował rownież miejsce przed urzędem (zresztą przepisy unijne przy kożystaniu z funduszy unijnych nakładają obowiązek ułożenia kostki na odpowiedniej wysokości od aswaltu, więc i tak trzeba by było ją zerwać i ułożyć na odpowiedniej wysokości), kostaka zdjęta z przed urzędu ułożona została na Woli Jurkowej przez pracowników urzędu więc nie poniesiono w związku z tym żadnych dodatkowych kosztów. Chodniki u nas też powstają (Topólka, Orle), są uż złożone wnioski na kolejne., na oczyszcalnię też pisałem przecież że wniosek jest złożony. Gmina Bytoń bogatsza nie jest ale ma na przykład mniej szkół a to bardzo duże wydatki (oni 2 - my 4), praktycznie nie posiada świetlic na swym terenie - u nas kilka ich jest -w 6 były realizowane programy wakacyjne, poza tym sporej części dróg w gminie bytoń nie naprawia gmina tylko województwo (choć by droga Samszyce - Piotrków Kujawski -przecież to droga wojewódzka a nie gmminna i to województwo o nią dba, gmina Bytoń nie ma orkiestry, nie wiem czy nadal maja klub sportowy (przez jakiś czas chyba nie było),
                                                  • wyborca_1 Re: ofiary 05.11.10, 15:31
                                                    No i to mi się podoba,rzeczowa odpowiedz na konkretne pytania,które jak sam przyznasz nie były bezzasadne.Przyznanie,że nie wszystko jest ok.godne szacunku.Mam nadzieję,że nie ma w tym żadnego przekłamania,które obciążałoby niepotrzebnie Twoje sumienie.AMEN.
                                                  • wyborcaaa Re: ofiary 05.11.10, 20:25
                                                    napisałem tylko że trzeba jeszcze wiele zmienić nad jeziorem zmienia się to ale po prostu potrzebny jest czas i tyle. a sumienia mi moja wypowiedź nie obciąży bo przedstawiłem sytuacje tak jak rzeczywiście wygląda i zgodnie z tym jak było realizowane
                                                  • wyborca_1 Re: ofiary 05.11.10, 21:31
                                                    Możemy tak dyskutować w nieskończoność tylko po co?Osobiście zmian na lepsze nad jeziorem nie widzę,Wielkiego sensu w układaniu kostki ,zrywaniu i ponownym układaniu też nie widzę.Tak czy owak do pewnej niegospodarności tu doszło.Z kanalizacją sprawa ślimaczy się już chyba od dziesięciu lat.Możnaby tak jeszcze długo wymieniać.Dziękuję jednak za wyjaśnienia mimo ,że nie przekonują mnie one.Podsumowując możnaby przytoczyć przysłowie,że złej tańcownicy przeszkadza rąbek spódnicy.
              • wyborca_1 Re: ofiary 02.11.10, 14:16
                Chcę się odnieść jeszcze do sprawy drzew.Gdyby o nie dbano to przycinanoby gałęzie i nie byłoby problemu z ich spadaniem ,co zaś się tyczy kanalizacji to wiem z własnego doświadczenia ,że największym wrogiem i sprawcą jej zatykania jest proszek do prania.Za jakiś czas może się okazać,że problemy z kanalizacją nadal istnieją,ale kto się do tego przyzna ?
              • abcd-5 Re: ofiary 02.11.10, 15:34
                wyborcaaa napisała:
                niech poradzą też co zrobić z korzeniami drzew które zaczęły rozsadzać fundamenty domu mieszkalnego i szkoły.
                Ale jaja :D:D:D Ten argument mnie po prostu rozwalił totalnie :D:D:D
                Z tego co wiem, zostawiono miejsce na posadzenie nowych drzew i to w tym samym miejscu, z tym, że oprócz "rozsadzenia murów szkoły", w przyszłości te drzewa "rozsadzą" także tę pięknie ułożonę kosteczkę brukową :D:D:D Pytam więc, gdzie sens i logika??? Nie mówiąc już wybocooo, że Twoje argumenty są zwyczajnie do bani :)
                • wyborca_1 Re: ofiary 02.11.10, 17:04
                  Są na szczęście w gminie mądrzy ludzie,którzy widzą więcej niż tylko koniec własnego nosa.To budujące może jednak jest nadzieja na to ,że rozum zwycięży.
                  • abactor Re: ofiary 03.11.10, 00:34
                    hmm...rury rurami, fundamenty fundamentami (nawiasem chyba tak nagle tych fundamentów nie zaczęły kruszyć, chyba ze to jakis szczególny gatunek), może i zasadne było scięcie tych drzew...chyba lepiej zwrócić swoją uwage ku temu dlaczego i kiedy to zrobiono...goracy okres przedwyborczy a widok ze jednak sie "cos robi" spowoduje ze "x"-y staną we "własciwej" kratce...wybaczcie ale gdyby te drzewa były az tak wielkim zagrożniem, (korzenie zagrazałyby egzystencji szkoły, a spadające korzenie co rusz zwalałby by sie na mądre głowy topólczańskich uczniów) to dawno by temu zaradzono, moim zdaniem jest to doraźna scinka bo trzeba było wybudować kawałek "przedwyborczego chodnika" tyle.
                • wyborcaaa Re: ofiary 03.11.10, 07:43
                  muszę cie bardzo rozczarować bo problemu drzew już nie będzie. w wyznaczonych miejscach będą tylko kwiaty, trwawa, ewentualnie nieduże krzewy a nie żadne drzewa
                  • wyborca_1 Re: ofiary 03.11.10, 10:58
                    Rozczarowani czujemy się i owszem ,ale ścięciem drzew a uspokojeni Twoją informacją raczej nie.Kostkę przed moim domem niszczą skutecznie korzenie od zwykłego winogronu.
                    • wyborcaaa Re: ofiary 03.11.10, 12:24
                      wieloletni winogron to nie jest nie duży krzew i ma silne korzenie i gałęzie, a ja napisałem małe krzewy, które raczej nie maja wielkich korzeni, mogą być na przykład krzewy róż, to spora różnica pomiędzy nimi a winogronem
                      • wyborca_1 Re: ofiary 03.11.10, 13:51
                        Zdolność przystosowywania się do sytuacji godna podziwu.Kiedy ludzie zaczęli protestować z powodu wycięcia drzew postanowiono to zrekompensować i posadzić w tym miejscu inne drzewa,ale ktoś mądry napisał,że te nowe drzewa też będą mieć korzenie,które mogą wrastać pod kostkę w związku z tym wycięcie poprzednich drzew było w tym świetle pozbawione sensu,tak więc powstała szybko koncepcja ,aby psadzić tam krzewy lub kwiaty.Miejsca jednak zostawiono tyle ,aby starczyło na dwa drzewa,jak na gazon to raczej tego miejsca trochę za mało ,parę kwiatków w morzu betonu będzie wyglądać żałośnie.
                • suuuzi18 Re: ofiary 15.11.10, 22:06
                  a może kwiatki tam posadzą ;p
              • litwos-0 Re: ofiary 14.11.10, 18:57
                Człowieku puknij się w głowę rozmawiałem z woźnym szkoły i korzenie w ogóle w tamtym kierunku nie poszły, zresztą to widać jak przekopany był plac. ktoś się komuś chciał podlizać i zrobić dobrze. Ale domyślam się komu z tego domu przy szkole przeszkadzały te drzewa. Żeby głupota umiała fruwać to ci którzy doprowadzili do wycinki tych drzew unosiliby się bardzo wysoko. I jak tu mówić o ekologii dzieciom w szkole....
                • astryda7 Re: ofiary 14.11.10, 23:57
                  A gdzie topola z bocianim gniazdem ?
                  No gdzie ?
    • abactor Re: ofiary 30.10.10, 02:45
      Szkoda, wielka szkoda...to były piękne stare drzewa...swoja drogą chyba to nie będzie nadużycie uznając je za pierwsze ofiary wyborczej walki...kosci zostały rzucone...a raczej kostki (brukowe) szkoda ze wynikiem tego stało sie oszpecenie tej czesci Topólki...swoją drogą chyba i władza zagląda czasem na to forum bo chyba własnie budowa parkingu była jednym z postulatów...vox populi widać jest donoscniejszy przed wyborami ;)...a i jeszcze jedno widze że obrodziło nam nadzwyczaj w "wyborców" na forum...czyli nasza demokracja w wydaniu gminnym ma sie dobrze;)
      • wyborca_1 Re: ofiary 30.10.10, 12:55
        Szkoda,że vox populi jeśli dociera do władzy to jedynie przed wyborami.W trakcie kadencji mnie osobiście jakoś nie udało się z niczym przebić.Czy przy szkole są przewidziane miejsca parkingowe tego nie wiem,ale parking jest podobno w planach tyle że po przeciwnej stronie drogi na Izbicę.
    • nemo40 Re: ofiary 31.10.10, 18:26
      Moim zdaniem szkoda tych drzew ale były one stare i suche, zagrażały bezpieczeństwu ludzi ,przy kościołku w Czamaninku też wycięto dwa kasztany. Stare drzewa z czasem trzeba usuwać...
      • wyborca_1 Re: ofiary 31.10.10, 19:14
        Stary to jest dąb Bartek ma ok 700 lat na szczęście nikomu dtychczas nie przyszło do głowy by go wyciąć.
        • meduza-0 Re: ofiary 31.10.10, 19:50
          To był naprawdę dobry argument wyborco_1 :D:D;)
          Jestem Twojego zdania, jeśli chodzi o te drzewa. Pozbywanie się tak cudnych, charakterystycznych dla topografii Topólki drzew, z powodu wymiany ich na betonowy skansen, to skandal !!! Ciekawe, co by na to powiedzieli inspektorzy z ochrony środowiska??? Biedni ludzie za wycięcie kilkuletnich świerczków w przydomowych ogródkach płacą kilkudziesięciotysięczne kary, a za tę wycinkę, kto odpowie? Czy te drzewa były prywatną własnością urzędników gminy? Nie przypominam też sobie, aby w tej sprawie było przeprowadzone jakieś referendum. Moją babcię, aż serce rozbolało, jak wróciła do domu z Topólki i widziała pod szkoła facetów z piłami i całą tę masakrę:(
          A jeśli chodzi o wypowiedź o Twoją wypowiedź nemo, to uświadom sobie, że starych drzew się ani nie wycina, ani nie przesadza;)
          • wyborca_1 Re: ofiary 31.10.10, 20:04
            Meduzo dzięki za wsparcie,myślę,że wiele szczególnie starszych osób podobnie myśli jak my.Do tego co napisałaś to jakby to powiedzieć nic dodać nic ująć.
            • meduza-0 Re: ofiary 31.10.10, 22:55
              :)
              • margaretta.o Re: ofiary 04.11.10, 15:11
                A ja chcę pochwalić władze ze robiom wreszcie dzieciom ładne duże boisko przy szkole bo do tej pory syn jak wracał po WF był umorusany w błocie jak .... dzieciaki już się nie mogą doczekać
                • meduza-0 Re: ofiary 09.11.10, 21:13
                  A ja w tym temacie chciałam wyrazić swoje wyrazy uznania dla pana Andrzeja Grabowskiego, który w najświeższym numerze "Naszych Spraw" na stronie drugiej bardzo odważnie i co ważne, nie anonimowo, zajął stanowisko w sprawie wycinki klonów przy szkole. BRAWO!!!
                  • wyborca_1 Re: ofiary 09.11.10, 22:24
                    Zgadzam się zTobą wyrazy uznania i szacunku w pełni zasłużone.
                    • meduza-0 Re: ofiary 09.11.10, 22:47
                      Przepraszam, że dopiero teraz, ale takie same słowa uznania należą się również pani Renacie Wolf, ktorej felieton dopiero teraz dostrzegłam i przeczytałam w "NASZYCH SPRAWACH" na stronie drugiej, nad felietonem pana Grabowskiego. Pani Wolf również bardzo odważnie i zdecydowanie opowiedziała się w sprawie wycięcia klonów. Brawo za odwagę pani Renato - tym bardziej, że przecież jest pani kobietą.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka