Dodaj do ulubionych

Posłowie Kierzkowska, Drab i Wojtkowski pożegna...

10.10.11, 11:37
Czyli nic się nie zmienia - wygrały znajomości, a ciemny lud oczywiście głosuje na jedynkę i w ten oto sposób kolejne 4 lata będziemy oglądać te same ryje przy korycie :)
Obserwuj wątek
    • frozentime Dzięcioł był 26-ty na liście! 10.10.11, 13:14
      Ostatni.
    • hecer korekta 10.10.11, 20:28
      Wojtkowski wszedł. Głosy z okolic Włocławka zostały podliczone na końcu.

wybory2011.pkw.gov.pl/wyn/040000/pl/okr-5.html#tabs-1
      jeśli PO przypadnie 6 mandatów otrzymają je:

Lenz, Mężydło, Kopaczewska, Dzięcioł (mają powyżej 10 tys głosów) oraz Szymański (7.5 tys) i Wojtkowski (7.3 tys).

W efekcie mamy dwóch posłów z Torunia, dwóch z Grudziądza i dwóch z Włocławka.

Mandatu nie utrzyma niestety Karpiński z Torunia (6.7 tys głosów).

Ciekawa geografia wyborcza; okazuje się że lepiej startować na prowincji województwa. Dwa razy większy Toruń ma tyle mandatów co Włocławek czy Grudziądz.

Najwyraźniej nasi posłowie zbyt koncentrują się na rywalizacji w Toruniu.

Mogę jakoś zrozumieć, że Toruń głosował na pana Wydrzyńskiego (13 tys głosów), który nie zrobił ani w ostatnich latach ani nawet w kampanii dosłownie nic. Takich po prostu mamy wyborców; i tylko dlatego poszedłem głosować.

Ale nie rozumiem po co ta promocja Rycharskiego (foto z marszałkiem) czy Krzemińskiej (rzecznik Urzędu Marszałkowskiego) w Toruniu.

Widać z tego jednak, że pan Całbecki ma swoich kandydatów i ile daje zdjęcie z marszałkiem: 4-5 tys głosów. Tylko po co?

Karpiński zrobił dużo dla Torunia w ciągu 4 lat. Robił rzeczy, przy których inni w PO nie chcieli robić by sobie nie zaszkodzić. Dla mnie to było za mało, ale akurat miałem bardzo wysokie oczekiwania - i pretensje za lekceważenie przyszłości Torunia, skazywanie miasta na spółdzielczość mam do całej PO a nie do jednej osoby, bo jedna osoba nic nie może.

Mam nadzieję, że dzięki temu, że do następnych wyborów jest dużo czasu PO zacznie inaczej patrzeć na przyszłość miasta; że wreszcie ktoś zacznie patrzeć krytycznie na to, co tu się dzieje. Nie wyobrażam sobie aby 3 kolejne, kluczowe dla miasta lata miały wyglądać tak jak teraz, abyśmy mieli iść w tym kierunku w którym idziemy - bo tam są same smutne dla miasta perspektywy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka