red.bmx 28.04.12, 09:11 SMB! Czas zacząć protestować!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czlowiekzbydgoszczy Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotniska? 28.04.12, 09:13 To chyba logiczne,ze nazwa Torunia powinna byc w nazwie lotniska. Kto zna Bydgoszcz w świecie? Toruń zna niema kazdy mieszkaniec Europy wiec sprawa umiwszczenia nazwy Torunia jest tak naturalna,ze nie ma o czym dyskutować. Sam zastanawiałem się jak to możliwe,ze dotąd wadze województwa nie naprawiły tego kardynaldego błędu? Marszałek powinien isc dalej i zmienic nazwe na Lotnisko Torun/Bydgoszcz. Taka nazwa bardziej by sie kojarzyła z regionem niz Byd/Toruń. Odpowiedz Link Zgłoś
puchu.1 Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 28.04.12, 18:23 Mieszkam w niemczech od 25 lat i wyobraz sobie kolego miasta o nazwie Torun nikt z moich znajomych nie zna i nigdy nie slyszal. Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 28.04.12, 19:33 puchu.1 napisał: > Mieszkam w niemczech od 25 lat i wyobraz sobie kolego miasta o nazwie Torun nik > t z moich znajomych nie zna i nigdy nie slyszal. To może jak tak tymi Niemcami się chwalisz to powiesz jaki jest poziom nauczania. Opowiedz jak dzieci z polskich szkół po przeprowadzce do Niemiec średnio do klasy wyżej są przenoszone bo to ich poziom. Podobna sytuacja dotyczy również między innymi Szkocji (choć i jeszcze kilka państw można wymienić). Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 28.04.12, 20:26 czyli co? wg Ciebie jest znany tylko Niemcy są matołami i nie wiedzą co to jest? Znaczy znany tylko nieznany. le gdyby Niemcy byli dobrze wykształceni to na pewno by wiedzieli co to Toruń i DLATEGO NA WSZELKI WYPADEK NALEŻY ZMIENIĆ NAZWĘ LOTNISKA. Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 28.04.12, 20:45 Nie. Znajomość lub nieznajomość nazwy czy lokalizacji konkretnego miasta na świecie przez mieszkańca Niemiec, Szkocji czy Stanów nie jest wyznacznikiem tego czy dane miasto jest znane czy tez nie. Poziom kształcenia w tych państwach jest delikatnie mówiąc "kiepski", a przynajmniej niższy niż w Polsce więc powoływanie się na info że znajomy Niemiec nie wie gdzie leży Toruń, Bydgoszcz czy inne miasto jest żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 04.05.12, 13:00 Nie. > Znajomość lub nieznajomość nazwy czy lokalizacji konkretnego miasta na świecie > przez mieszkańca Niemiec, Szkocji czy Stanów nie jest wyznacznikiem tego czy da > ne miasto jest znane czy tez nie. hmm a skad beda latac ludzie do bydgoszczy? wiekszosc wlasnie ze szkocji( anglii) i niemiec... i moze powiesz,ze torun znany jest w portugalii albo w australii? Odpowiedz Link Zgłoś
knowakrubin Re: Toruń będzie doklejony do Wąchocka 28.04.12, 23:32 naubyd - buraczku toruniany , Kopernik więcej swojego życia spędził w Fromborku niż w toruniu , i nikt z znanych mi osób z zagranicy nie kojarzy go z toruniem , natomiast złodzieja tadzia Tak , kojarzą go z pewnym radyjkiem które ogłupia . Co dużo pisać , w kraju też jesteśmy pośmiewiskiem , potęga morska , gotyk na dotyk , piszę że jesteśmy , bo urodziłem się w tym mieście i go lubię , ale szlag mnie trafia jak widzę gęby toruńskich polityków i słyszę ich wypowiedzi .... , a moraczewski to chyba z baranem na łby się pozamieniał ....... jak tak dalej zalewski z całbeckim będą kombinować , zamiast grzecznie poprosić to o metropolii z Bydgoszczą możemy zapomnieć ..... Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Toruń będzie doklejony do Wąchocka 29.04.12, 10:01 > naubyd - buraczku toruniany , Kopernik więcej swojego życia spędził w Fromborku oto zlota mysl zakompleksienca bydgoskiego smarku, Kopernik jest torunczykiem, podpisywal sie na swoich dokumentach jako torunczyk, i jednoznacznie kojarzony jest z Toruniem. Kompleksy lecz u lekarza a nie na forum >i nikt z znanych mi osób z zagranicy nie kojarzy go z toruniem kolejna zlota mysl zakompleksienca zapewne kojarza go z Fromborkiem > . Co dużo pisać , w kraju też jesteśmy pośmiewiskiem , potęga morska , gotyk n > a dotyk i do tego zakompleksiony bydgoski gowniarz podszywa sie pod torunczyka Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Toruń będzie doklejony do Wąchocka 04.05.12, 13:03 smarku, Kopernik jest torunczykiem, podpisywal sie na swoich dokumentach jako t > orunczyk, i jednoznacznie kojarzony jest z Toruniem. Kompleksy lecz u lekarza a > nie na forum czy jedno drugiemu przeczy? to ze sie urodzil w toruniu i nazywal sie torunsczykiem nie przeszkodzilo mu spedzic wiekszosci zycia gdzie indziej.... kolejna zlota mysl zakompleksienca > zapewne kojarza go z Fromborkiem nie wiem z czym go kojarza, ale nie ejst to osoba z pierwszej liogi rozpoznawalnych postaci historycznych...a juz tym bardziej miejsce jego urodzenia... naprawde mysklisz, ze przecietny polak wie gdzie sie urodzil da vinci, warhol, edison czy picassco? do tego zakompleksiony bydgoski gowniarz podszywa sie pod torunczyka z morskiej potegi nie smieja sie tylko idoci twojego pokroju i areczka... Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 04.05.12, 12:58 hmmm a co ma poziom nauczania w europie do zmiany nazwy lotniska? zreszat to o czym piszesz potwierdza tylko teze, z ezmiana jest idiotyzmem bo wiekszosc ludzi nie kojarzy ani torunia ani bydgoszczy... Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 29.04.12, 09:54 puchu.1 napisał: > Mieszkam w niemczech od 25 lat i wyobraz sobie kolego miasta o nazwie Torun nik > t z moich znajomych nie zna i nigdy nie slyszal ale zakompleksiencu bydgoski nikt nikt nie mowi ze Torun jest znanym miastem na swieci my mowimy tylko ze jest zdecydowanie bardziej rozpoznawalnym niz wioska o nazwie Bydgoszcz Odpowiedz Link Zgłoś
syn_biskupa Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 29.04.12, 09:57 szlachcic napisał: > puchu.1 napisał: > ale zakompleksiencu bydgoski nikt nikt nie mowi ze Torun jest znanym miastem na > swieci > my mowimy tylko ze jest zdecydowanie bardziej rozpoznawalnym niz wioska o nazwi > e Bydgoszcz Chyba w Lipnie. Odpowiedz Link Zgłoś
stapor1 Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 29.04.12, 12:08 NIE DLA TORUNSKIGO PSA , kielbasa !!!!!! "szlachcic" - taki z ciebie szlachcic jak z torunka metropolia . Odpowiedz Link Zgłoś
puchu.1 Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 29.04.12, 19:16 Nie jestescie zdecydowanie bardziej rozpoznywalni mocherze na swiecie ,bo nikt was nie zna, zrozum to. Wycieczki szkolne dzieci zostawiajacych 5 zloty po kupnie loda i od czasu do czasu emyryt z niemiec pijacy kawe i po dwu godzinnej przerwie ruszajacy w dalsza droge na mazury ,to jest wasza rozpoznawalnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 04.05.12, 13:04 ale zakompleksiencu bydgoski nikt nikt nie mowi ze Torun jest znanym miastem na > swieci > my mowimy tylko ze jest zdecydowanie bardziej rozpoznawalnym niz wioska o nazwi > e Bydgoszcz a gdzie jest bardziej rozpoznawalny? sa na to jakies dowody? i o ile bardziej jest rozpoznawalny? bez tego gadanei o zmianie to idiotyzm... Odpowiedz Link Zgłoś
j-44 Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotniska? 28.04.12, 09:39 Piszę z Torunia. To miło,że nazwa Torunia może się znaleźć na symbolu lotniska.Nie ważne z jakich względów. Uwazam,że powinno się używać nazwy Bydgoszcz/Toruń. W końcu lotnisko jest w Bydgoszczy! Aż się prosi,by szybka kolejka łączyła lotnisko z Toruniem.Wtedy ta nazwa nabierze sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
amkkmp Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotniska? 28.04.12, 09:49 Pan Bruski pewnie tego nie wie, ale UMK nie nazywa się wcale "Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu", tylko po prostu "Uniwersytet Mikołaja Kopernika" (można to sobie sprawdzić pod numerem REGON 000001324 w bazie www.stat.gov.pl/regon/ ), więc analogia do "Portu Lotniczego Bydgoszcz Spółka Akcyjna" (REGON 091230462) jest najdelikatniej mówiąc nietrafiona. Odpowiedz Link Zgłoś
xdt Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 28.04.12, 10:34 Piękne wyjęcie nierozgarniętego populisty, który nawet nie potrafi przygotowywać się do odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
abcon Toruń jest kompletnie nie znany. 28.04.12, 09:57 Ludzie , zejdzcie na ziemię! W Europie ( nie wspomnę o świecie ) Toruń jest kompletnie nie znany. O starówce i UNESCO też nikt nie słyszał. Kopernik znawcą tematu jest znany, ale jego miejsce urodzenia już nie. Jeżeli chcecie to zmieńcie nazwę na Warszawa- Bydgoszcz-Toruń-Malbork. Tylko co to da. Pan prezes lotniska ( kolejarz marszałka ) niech zadba o rozwój lotniska. Rzeszów ( miasto małe i nieznane) ma lotnisko które kwitnie!!!!!!!!!!!!!!! Od podstaw powstają nowe lotniska w Polsce i mają klientów. Gdzie jest rozbudowa naszego lotniska! Panie prezesie niech się pan bierze do roboty,bo zmarnował już pan bardzo dużo czasu! Odpowiedz Link Zgłoś
nitryfikator Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotniska? 28.04.12, 10:00 Metropolia bydgoska widocznie jeszcze śpi, skoro nie zaczęła jeszcze protestów- śmieszne to stowarzyszenie swoją drogą .... Co do nazwy lotniska to nawet ciekawa propozycja i argumenty zmiany nazwy też mnie przekonują. Szkoda że prezydent Burski ulega lobbowaniu Metropoli bydgoskiej i zaczyna coraz bardziej mówić w ich języku- ale cóż zrobić liczy sie populizm ..... Uniwersytet Mikołaja Kopernika jest jeszcze w Grudziądzu (widocznie "Bruski" i MB o tym nie wiedzą- jak zresztą o wielu rzeczach), więc co ? zmienić teraz nazwę na UMK w Toruniu,Bydgoszczy, Grudziądzu a następnie pewnie jeszcze dodać Włocławek i Inowrocław- niech ktoś się puknie w głowę- bo to paplanie ozorem bez sensu. Bardzo wiele uniwersytetów(łącznie z najbardziej rozpoznawalnymi na świecie) nie ogranicza się do jednego miejsca i wcale nie wiąże się to NIGDZIE ze zmianą nazwy ,ale Bydgoszcz musi być pierwsza (chyba w skali świata) jak zresztą z innymi problemami Odpowiedz Link Zgłoś
stanczyk1511 Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 30.04.12, 00:58 Durny hipokryta !!! Odpowiedz Link Zgłoś
xdt Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotniska? 28.04.12, 10:26 "utożsamianie się z marką może wpłynąć pozytywnie na wybór lotniska przez mieszkańców Torunia" Co za korporacyjny bełkot. Oni w tych wielkich koncernach, są skażenie bzdurnymi badaniami. Wybieram lotnisko w Bydgoszczy, bo mam bliżej, a samolot leci tam dokąd chcę i wszystko w temacie. Jeżeli samolot do Rzymu leci z Bydgoszczy i z Gdańska to jadę do Bydgoszcz,y proste bez bzdurnej gadki o jakimś utożsamianiu. Odpowiedz Link Zgłoś
syn_biskupa Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 28.04.12, 10:38 A turyści jak przylecą to będą myśleli, że są w Toruniu i dalej już się nie ruszą. Odpowiedz Link Zgłoś
fittippaldi Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotniska? 28.04.12, 11:36 Jestem mieszkancem Torunia i mimo wielkiego uznania za sam pomysl aby Torun dolozyc w nazwie lotniska ,jestem temu zdecydowanie przeciwny.Torun to marka uznana na swiecie,i nie moze sie rozdrabniac aby podnoscic wizerunek Bydgoszczy.Najlepiej jak Bydgoszcz bedzie sama zarzadzac tym lotniskiem.....i jeszcze jedno ...aby dolozyc do nazwy UMK Bydgoszcz ....totalna zenada ...juz nawet nie chce mi sie komentowac takich bezsensownych pomyslow .... Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 28.04.12, 20:34 ale z Ciebie prymityw. Czy myśisz, że z tym UMK to jest propozycja? Żal mi Ciebie. A dodanie nazwy 191 tysięcznego miasteczka ze wschodniej Europy gó... da a nie promocję. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 29.04.12, 10:07 > ..aby dolozyc do nazwy UMK Bydgoszcz ....totalna zenada ... wsiorki z wioski znacznie wiekszej od lublina podaja ze u nich jest kilka uniwersytetow w tym UMK Odpowiedz Link Zgłoś
wrzosiak Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotniska? 28.04.12, 12:08 UMK już wiele lat pracuje na swoje dobre imię i nie wypada niszczyć opinii elitarnej uczelni dodając śmieszne jak dla mnie "w bydgoszczy" dla mnie to poroniony pomysł tak samo jak dodanie Torunia do tego pseudo lotniska wielkości dworca pks . Odpowiedz Link Zgłoś
kretby Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotniska? 28.04.12, 14:46 Po pierwsze - jeśli będę chciał pojechać na mecz piłki albo Grand Prix do Cardiff to z pewnością sprawdzę na mapie i wymóżdże, że powinienem wylądować w Birmingham. Jak ktoś na dalekim świecie z bliżej niewyjaśnionych przyczyn poczuje potrzebę przyjechania do Torunia (wszak taki on Ci znany na świecie) to z pewnością poradzi sobie by się do niego dostać. Po drugie moi drodzy sąsiedzi z Torunia. Na świecie to może jest znany Kopernik. Z popularnością waszego miasteczka grubo przesadzacie. Z pewnością każdy z was wie kto to jest Einstein. A czy ktoś z was wie gdzie leży Ulm? Albo chociaż w jakim kraju leży? Wnioski nasuwają się chyba same. A miasto Ulm o którym nic nie wiecie jest takiej samej wielkości i równie urokliwe (jeśli nie bardziej) co wasze. I nie wiadomo jak ktoś do tego dopuścił ale nie ma swojego lotniska. Odpowiedz Link Zgłoś
amkkmp Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 28.04.12, 14:59 > to z pewnością sprawdzę na mapie i wymóżdże, że powinienem wylądować w Birmingham Jak będziesz chciał gdzieś wyskoczyć samolotem na weekend, to sprawdzisz, dokąd latają samoloty, a nie będziesz szukał wymarzonego miejsca na weekend, a potem kombinował jak tam dolecieć, bo nikt nie będzie chciał marnować całego weekendu na lotniskach. > A miasto Ulm o którym nic nie wiecie jest takiej samej wielkości i równie urokliwe (jeśli nie > bardziej) co wasze. Jeśli chodzi ci o niemieckie Ulm (innego faktycznie nie znam) to zwyczajnie kłamiesz - jest ono niemal połowę mniejsze od Torunia. Odpowiedz Link Zgłoś
kretby Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 28.04.12, 20:41 Czy słowem mniejsze określa się w Toruniu rozmiar / powierzchnie? Daleko nie szukając - Wikipedia. A ta, pewnie kłamie, ale mówi że się Pan myli. Odpowiedz Link Zgłoś
amkkmp Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 28.04.12, 21:18 Ulm - Liczba ludności: 122.801 (31.12.2010) Toruń - Liczba ludności: 205 312 (31.12.2010) Jeżeli to sobie podzielisz, to wyjdzie, że ludność Ulm wynosi 59% ludności Torunia. Ja napisałem, że "jest ono niemal połowę mniejsze od Torunia", ty napisałeś, że "jest takiej samej wielkości". Matematyka jasno wskazuje, że to ty kłamiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
von_bromberg Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 29.04.12, 00:11 amkkmp napisał: > Ulm - Liczba ludności: 122.801 (31.12.2010) > Toruń - Liczba ludności: 205 312 (31.12.2010) > > Jeżeli to sobie podzielisz, to wyjdzie, że ludność Ulm wynosi 59% ludności Toru > nia. > > Ja napisałem, że "jest ono niemal połowę mniejsze od Torunia", ty napisałeś, że > "jest takiej samej wielkości". Matematyka jasno wskazuje, że to ty kłamiesz. I tym oto przykładem dałeś odpowiedź, dlaczego Toruń nigdy nie będzie równy Bydgoszczy i nie powinien znaleźć się w nazwie lotniska. Odpowiedz Link Zgłoś
amkkmp Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 29.04.12, 09:35 > I tym oto przykładem dałeś odpowiedź, dlaczego Toruń nigdy nie będzie równy Bydgoszczy Ja tylko wskazuję jawne kłamstwo w wypowiedzi adwersarza. Nikt nie twierdzi, że Toruń jest tej samej wielkości co Bydgoszcz. > nie powinien znaleźć się w nazwie lotniska. Bardzo często przy nawet dużo większych dysproporcjach dwa miasta są w nazwie lotniska: Flughafen Karlsruhe/Baden-Baden (Karlsruhe - 294,761 mieszkańców, Baden-Baden - 54,445) Flughafen Köln/Bonn (Kolonia - 1,007,119 mieszkańców, Bonn - 324,899) Seattle–Tacoma International Airport (Seattle - 608,660 mieszkańców, Tacoma - 198,397 - wyjątkowo ciekawy przypadek, bo Seattle jest dużo większe od Bydgoszczy, Tacoma mniejsza od Torunia, a lotnisko dużo bliżej Seattle niż Tacomy) Odpowiedz Link Zgłoś
syn_biskupa Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 29.04.12, 10:00 amkkmp napisał: > Ulm - Liczba ludności: 122.801 (31.12.2010) > Toruń - Liczba ludności: 205 312 (31.12.2010) To w końcu przeskoczył już Radom czy Częstochowe albo chociaż Sosnowieć? Odpowiedz Link Zgłoś
red.bmx Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 28.04.12, 15:01 Nie moja wina, że Pan jest "głąbem kapuścianym" i posiada braki w edukacji. Proszę, niech Pan pisze w pierwszej osobie a nie za wszystkich. Ponadto, Toruń jest jednym z 10-ciu, może 12-tu miast w naszym Kraju, że na pytanie, gdzie mieszkasz, wystarczy powiedzieć W TORUNIU, bez dodawania: w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
jurand2 Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 28.04.12, 18:36 w stanach to nikt nie słyszał o polsce ,ale o toruniu to wszyscy buhahahaha ale z was krzyzackie gbury Odpowiedz Link Zgłoś
kretby Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 28.04.12, 20:55 Wolę być "głąbem kapuścianym" niż przesadnym optymistą. Ja będąc gdzieś na świecie cieszę się jak ktoś wie gdzie leży Polska. Znajomość Polski na świecie kończy się najczęściej na Auschwitz - i to nie tylko w Stanach. Lepiej wykształceni wiedzą co to jest Kraków i Warszawa. Ale na pytanie czy przypadkiem nie mieszkają tam jeszcze w rezerwatach dzikie słowiańskie plemiona najczęściej tracą pewność siebie. Może po Euro przez parę lat znajomość miast w Polsce się poprawi ale pewnie tylko tymczasowo. To tak jak miałby Pan powiedzieć gdzie leży Klagenfurt - ten sam gdzie Polacy grali swoje mecze na Euro 2008. No ale co tam. Torun z pewnością jest wyjątkiem od reguły. Odpowiedz Link Zgłoś
kretby Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotniska? 28.04.12, 14:57 a po piąte i po dziesiąte... ... jak przez tyle lat zaciekle stawialiście tezę (nawet niektórzy z tych co wypowiadają się powyżej) że lotnisko w Bydgoszczy jest blee, bo wy przecież macie Gdańsk i Warszawę to po kiego teraz chcecie się doklejać? Odpowiedz Link Zgłoś
red.bmx Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 28.04.12, 15:08 ? Żeby promować Bydgoszczkretby napisał: > a po piąte i po dziesiąte... > > ... jak przez tyle lat zaciekle stawialiście tezę (nawet niektórzy z tych co wy > powiadają się powyżej) że lotnisko w Bydgoszczy jest blee, bo wy przecież macie > Gdańsk i Warszawę to po kiego teraz chcecie się doklejać? Jak to po co? Żeby promować Bydgoszcz! Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 28.04.12, 20:35 hahahahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
amkkmp Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 28.04.12, 21:23 > ... jak przez tyle lat zaciekle stawialiście tezę (...) że lotnisko w Bydgoszczy jest blee Taką tezę stawiają idioci podobni do ciebie, tylko z drugiej strony nieistniejącej barykady, ale podobni o tyle, że nigdy z lotniska nie skorzystają, no chyba że lecąc do roboty na zmywak. Ja lotnisko w Bydgoszczy ceniłem sobie nawet wtedy, gdy można było z niego dolecieć co najwyżej do Warszawy. Było to bardzo wygodne - podjeżdżałem pół godziny przed odlotem, błyskawicznie załatwiałem odprawę, a potem na Okęciu nie musiałem biegać z bagażem i stać w kolejkach - po prostu czekałem sobie spokojnie na docelowy samolot. Odpowiedz Link Zgłoś
stanczyk1511 Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 30.04.12, 01:39 ... bo jak będzie toruńskie w nazwie, to będzie cacy ? Odpowiedz Link Zgłoś
jurand2 Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotniska? 28.04.12, 18:33 ja to sie ciesze ze wiochmeni torunskie nie chca latac (smiech ,oni tak mówia a pełno aut w bydgoskim porcie stoi CT)mniej psich kup ze soba przywiozą.Tylko metropolia bydgoska bez pasozyta torunia,politycy myslą ze torunia nikt nie chce to bydgoszcz ich przygarnie i bedzie pasozyta przez nastepnych pare lat utrzymywac,.panie bruski czas powiedziec toruniowi ze nie ma miejsca do nich w metropoli bydgoskiej,a bydgoszczanie bedą panu wdzieczni Odpowiedz Link Zgłoś
nitryfikator Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotniska? 28.04.12, 18:59 Metropolia bydgoska już działa na forum :) Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 28.04.12, 20:20 Niepotrzebne nam takie doklejanie na siłę. Jeśli ktoś chce lecieć do Bydgoszczy to znajdzie lotnisko, a jeśli planuje podróż do Torunia to również znajdzie najlepszy środek/środki transportu. Nie wiem jaki interes ma w tej propozycji prezes portu lotniczego ale z daleka wieje jakimś podstępem. Odpowiedz Link Zgłoś
stanczyk1511 Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 30.04.12, 01:43 Na pasku marszałka chodzi ! Odpowiedz Link Zgłoś
tupolej154 Re: Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotnisk 29.04.12, 10:20 Czy aż tak źle jest w Toruniu z robotą, że nie możecie temu prezesowi załatwić u siebie jakiegoś zajęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys102 Toruń będzie doklejony do bydgoskiego lotniska? 29.04.12, 10:35 z takimi typami jak Bruski i Zaleski nigdy daleko nie ujedziemy...chore ambicje bardzo chorych mózgownic...do szpitala panowie...pani Zaleska czeka... Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/Torun? 29.04.12, 11:53 Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Bydgoszcz/Torun? Sprawa jest prosta i oczywists Ich lotnisko dodaje im prestizu i ma leczyc ich kompleksy - niestety terapia nie dziala W tym watku przedstawiono ze sa przypadki podwojnych nazw - to niepodwazalne. Dlaczego sie je stosuje?. Jest tylko jedno wytlumaczenie Ma to zwiekszyc ilosc pasazerow lotniska!!!!!!! Powsojna nazwa jest plusem przede wszystkim dla lotniska!!!!!!!! Smiem twierdzic ze Bydgoszcz skorzystalaby z tej podwojnej nazwy bardziej niz Torun a oczywiste jest to ze oba miasta by zyskaly Bydgoszcz zyskalaby tak jak zyskuje teraz lezac obok Torunia. W tej chwili bardzo minimalnie ale w przypadku podwojnej nazwy lotniska znacznie mocniej Podwojna nazwa w zade sposob nie jest zjawiskiem negatywnym!!!!!! Tylko ze mamy do czynienia z zakompleksiencami nienawidzacymi Torunia Takze beda pisac listy Jak znam zycie na stronach TMMB i MB za chwile ukaza sie zlote mysli zakompleksiencow Odpowiedz Link Zgłoś
syn_biskupa Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 29.04.12, 13:36 szlachcic napisał: > Jak znam zycie na stronach TMMB i MB za chwile ukaza sie zlote mysli zakompleks > iencow Jak na razie to poszukaj w Toruniu robotę dla twojego prezesa bo tutaj mu coś cienko idzie i wymyśla tylko jakies nowinki. Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 29.04.12, 16:06 > W tym watku przedstawiono ze sa przypadki podwojnych nazw - to niepodwazalne. Oczywiście że jest to niepodważalne. Ale podwójne nazwy stosuje się tylko wtedy gdy lotnisko jest umiejscowione poza miastem docelowym. np "Glasgow Prestwick Airport" Tutaj dopinanie mniejszej miejscowości do do większej jest takim samym absurdem jak dopięcie Garwolina do nazwy Okęcia. To mniej więcej taka sama skala porównawcza miast. > Bydgoszcz zyskalaby tak jak zyskuje teraz lezac obok Torunia. No zyskujemy na tym że jest leprzy sygnał radia maryja. Innych plusów nie widzę. Chyba że tania siła robocza z Torunia wykonująca pracę której nie chcą wykonywać Bydgoszczanie. No to faktycznie jest plus. Toruń jest w Polsce znany z racji tego że uczy się o nim na lekcja historii i tyle. Jednak w Europie to Bydgoszcz jest bardzie rozpoznawalna ze względu na fakt rozgrywania tutaj w dużej liczbie międzynarodowych imprez. W europie rydzykowo jest kompletnie nierozpoznawalne.Świadczy chociaż o tym fakt że w Bydgoszczy jest wyższy odsetek turystów z zagranicy niż w Toruniu. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 29.04.12, 18:05 > Ale podwójne nazwy stosuje się tylko wtedy gdy lotnisko jest umiejscowione poza > miastem docelowym. np "Glasgow Prestwick Airport" jestesmy wlasnie w tym temacie Nazwa Glasgow czy wiele innych ma tu byc punktem sciagajacym podroznych, czyli sans istnienia/rozwoju lotniska Pyrzowice nic nie znacza wiec zastosowano marketingowy chwyt podlaczenia miasta ktore moglo byc magnesem, ktore po prostu sciagnie podroznego a co za tym idzie zwieksza konkurencyjnosc lotniska poprzez walke linii lotniczych o nie Dokladnie tak samo jest z nazwa Bydgoszcz/Torun Chyba nie podwazysz tego ze Torun jest miastem bardziej znanym od Bydgoszczy Chyba nie podwazysz tego ze wspolna nazwa zwieksza rozpoznawalnosc i popyt Chyba nie podwazysz tego ze turystycznie Torun jest silniejszy o 10 klas od Bydgoszczy I tu wlasnie chodzi o zaistnienie w europie portu. Na krajowym podworku podwojna nazwa nie ma znaczenia, kazdy bowiem wie ze Bydgoszcz lezy pod Toruniem. Ale istnieje jeszcze rynek europejski w ktorych to Torun moze byc magnesem, Bydgoszcz magnesem nie bedzie nigdy Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 29.04.12, 23:56 Toruń to turystyka szkolna. Tak mówią statystyki. Torunia za granica nikt nie zna bo czemu mieli by znać. Podaj chociaż jeden powód dlaczego. Dzisiaj liczy się teraźniejszość a nie historia. Nikogo nie interesuje gdzie był zakon krzyżacki. Ale interesują się tym gdzie są rozgrywane takie czy inne mistrzostwa świata. Dlatego Torunia nikt nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 30.04.12, 00:04 > Chyba nie podwazysz tego ze Torun jest miastem bardziej znanym od Bydgoszczy. Bzdura. Każdy wie gdzie jest Bydgoszcz bo to 8 miasto w polsce pod względem wielkości. Toruń - piernik i radio maryja ale gdzie jest to niewielu wie. > Chyba nie podwazysz tego ze wspolna nazwa zwieksza rozpoznawalnosc i popyt. Idiotyzm to tak jakby napisać że Garwolin w nazwie lotniska podniósł liczbę turystów. > Chyba nie podwazysz tego ze turystycznie Torun jest silniejszy o 10 klas od Byd > goszczy W turystyce szkolnej to się zgodzę. W turystyce biznesowej po między Bydgoszczą a Toruniem jest przepaść. W Toruniu praktycznie nie istnieje pojęcie turystyka biznesowa. Bo w Toruniu biznes to sprzedaż pocztówek i hamburgerów dla wycieczek szkolnych Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 30.04.12, 09:01 > Bzdura. Każdy wie gdzie jest Bydgoszcz bo to 8 miasto w polsce pod względem wi > elkości. Toruń - piernik i radio maryja ale gdzie jest to niewielu wie. hehehehehe > W turystyce szkolnej to się zgodzę. tokto w Toruniu nocuje, a GUS mowi jasno ze u nas nocklegow jest przytlaczajaco wiecej Rozumiem ze hotele zapelnione sa dziecmi? To wynika z twoich zlotych mysli Gowniarzu, to nie twoja wina ze jestes bydgoszczaninem, urodziles sie tam, trudno Nie miales nic do powiedzenia. Ale teraz masz mozliwosc to zmienic, albo sie powies, albo uciekaj z tego zadupia Wyleczysz kompleksy dyskusja z zakompleksionym gowniarzem nie ma sensu Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 30.04.12, 10:23 Szlachcic rozumiem twoją frustracje. Pocztówki nie idą. Do metropolii nie cha was wziąć. Do lotniska także nie chcą was dopisać z mapy was usunęli, bezrobocie rośnie, bieda coraz większa i ten rydzyk. Nie dziwię się że jesteś takim frustratem. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 01.05.12, 09:06 borba_1 napisał: > Szlachcic rozumiem twoją frustracje. Pocztówki nie idą. Do metropolii nie cha w > as wziąć. Do lotniska także nie chcą was dopisać z mapy was usunęli, bezrobocie > rośnie, bieda coraz większa i ten rydzyk. Nie dziwię się że jesteś takim frust > ratem. ten co sprzedaje w Toruniu pocztowki z tego zyje, u was nikt nie sprzedaje bo nikt nie chce kupic pocztowki z zadupia. Zreszta wiesz ze Byd Org Turystyczna zasponsorowala torunskiemu odpowiednikowicweekend w zadupiu bo chce aby zadupie zaistnialo w ofercie biur podrozy. Cytat z mitingu "W ofercie zadnego biura podrozy w Polsce nie ma Bydgoszczy" Bez komentarza. I nadal nie ma!!!! Wiesz dlaczego? Bo jestescie zadupiem W metropolii jezeli takowa kiedys powstanie bedziemy partnerem alebo metro nie bedzie. Podwojna nazwa lotniska pomoze przede wszystkim lotnisku. Moim zdaniem bardziej tez pomoglaby Byd niz Tor tylko ze ty jako zakompleksieniec tego nie chcesz bo obecna sytuacja lechta twoje zakompleksione ego "Mamy lotnisko a Torun nie ma" Bezrobocie i place mamy podobne wiec nie osmieszaj sie twierdzac ze my jestesmy slabi a wy silni. Tylko wielkosc miasta czyni minimalna roznice w ilosci miejsc pracy w powiecie. doskonale wiesz ze w tych procentach ilosc miiejsc pracy jest niewielka. Rydzyk to wasze marzenie, gdybyscie go mieli u siebie nie bylibyscie miastem nijakim. Doskonale tez wiesz ze Rydzyk nie jest torunski tylko polski. Doskonale tez wiesz ze to bydgoskie autokary korkuja nam ul Zwirki i Wigury jak przyjezdzaja z kasa. dlatego wlasnie 2 dzien urodzin jest u was Frustratem i to zakompleksionym jestes ty Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 01.05.12, 11:29 Tylko wielkosc miasta czyni minimalna roznice w ilosci miejs > c pracy w powiecie. Szlachcic ty jedna jesteś głupszy niż myślałem. Bałwanie 5% różnicy w stopie bezrobocia między powiatami to przepaść. Bydgoszcz utrzymuje średnią krajową na poziomie 13%. Toruń nie jest wstanie wyżywić własnych mieszkańców bo około 6000 z nich pracuje w Bydgoszczy. Nawet taki głupek jak ty nie mający zielone pojęcia o ekonomii powinien to zrozumieć. No i co ma wielkość miasta do bezrobocia w powiecie? A poniżej z dedykacją dla ciebie. W Bydgoszczy rozgorzała dyskusja na temat zmiany nazwy lotniska na Port Lotniczy Bydgoszcz-Toruń. Zwolennicy argumentują, że Toruń ma lepszą markę i taki ruch przyciągnie więcej pasażerów. Prawda? - Bajka. Z całym szacunkiem dla Torunia i jego historii, ale marka "Toruń" nie jest w jakiś istotny sposób lepiej rozpoznawalna niż marka "Bydgoszcz". Europejskie i światowe nazwy w Polsce to Kraków oraz Warszawa. Od zmiany nazwy pasażerów nie przybywa. Na przyrost podróżnych trzeba ciężko zapracować. Na początek konieczne jest wykonanie analiz ruchu, opracowanie spójnej strategii, odpowiedź na proste pytania: Gdzie chcemy latać i kto z tego skorzysta? Mówienie o zmianie nazwy to mydlenie oczu. *Sebastian Gościniarek - warszawski ekspert i doradca, specjalizujący się w obsłudze branży lotniczej, a w szczególności planowania i finansowania rozwoju portów lotniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 01.05.12, 12:27 >Bałwanie 5% różnicy w stopie bezrobocia między powiatami to przepaść. Inaczej teraz gamoniu Jak jestescie taka potega z taka przygniatajaca przewaga dlaczego srednia placa w Byd gdzie fakatow sa miliony jest nizsza niz w Toruniu? > - Bajka. Z całym szacunkiem dla Torunia i jego historii, ale marka "Toruń" nie > jest w jakiś istotny sposób lepiej rozpoznawalna niż marka "Bydgoszcz dobrze ze przyznajesz jednak ze roznica jest sa bowiem glupy ktorzy mowia ze Byd ma wiekszy % udzial;u w nocelgach obcokrajowcow wiec przyjezdza do was wiecej obcokrajowcow Skad ludzie w mniejszym czy wiekszym stopniu maja znac make "Torun" Oni po prostu o toruniu czytaja jak chca przyjechac do Polski. Zagraniczne biura podrozy maja w ofercie Torun, razem z Gdanskiem, Warszawa, Krakowem Wroclawiem czy Oswiecimiem Bardzo rzadko Lublin czy Poznan Ten kto chce przyjechac do Polski i szuka jak to zrobic i gdzie musi sie zetknac sie z nazwa Torun Jak wiesz Bydgoszczy nie ma nawet w ofercie biur podrozy w Solcu Kujawskim Nie oczekujesz chyba ze bedzie oferta w zagranicznym biurze Stad bierze sie roznica. Ci ludzi potem mowia ze byli w Toruniu, miescie Kopernika. Tu zaczyna dzialac promocja skojarzeniowa. Ja niemowie ze Torun jest znanym miastem w Europie. Jest raczej slabo. Tylko ze slabo jest okresleniem znacznie lepszym od NIEZNANA Bydgoszcz Widzisz roznice? I dlatego lotnisko moze dostac pewnego kopa marketingowego Bydgoszcz jest nieznana bo nie ma po co tu przyjezdzac Oczywiscie miasto jest znane u ofiicieli swiatowej LA, ale jak wiesz to gowno znaczy Roznice mozesz zobaczyc w naszych miastach. Ta roznica jest druzgocaca. W Toruniu obcokrajowcow jest cala masa. Slychac ZAWSZE wiele jezykow swiata. Nie przejdziesz przez stare miasto nie slyszac angielskiego, niemieckiego, hiszpanskiego, francuskiego czy rosyjskiego. wiem ze cie to boli ze do zadupia nikt nie jezdzi i tego tam nie uswiadczysz Mozesz sobie leczyc kompleksy mowiac ze wszystko to wycieczki szkolne Ale tym pokazujesz tylko ze jestes gowniarz >Od zmiany nazwy pasaże rów nie przybywa szukasz gowniarzu argumentow i jednoczesnie sobie sam zaprzeczasz w innym poscie piszesz ze sa podwojne nazwy wlasnie dlatego sa one podwojne aby bylo wiecej pasazerow. Lotniska obieraja nazwy tego iejsca co jest wiekszym magnesem czyli w naszym przypadku Torun Po prostu zainteresowana osoba przylotem do Torunia nie znajdzie go w wyszukiwarce Na ogol nie bedzie szukal gdzie jest najblizsze lotniosko Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 01.05.12, 14:13 > szukasz gowniarzu argumentow i jednoczesnie sobie sam zaprzeczasz > w innym poscie piszesz ze sa podwojne nazwy > wlasnie dlatego sa one podwojne aby bylo wiecej pasazerow. Gdzie bałwanie ja tak napisałem.? Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 01.05.12, 16:33 > Gdzie bałwanie ja tak napisałem.? czyli uwazasz ze tak nie pisales i podwojne nazwy nie ma marketingowego czynnika? zdecyduj sie kmiotku i jeszcze jednop, cutujesz eksperta wiec sie z nim zgadzasz, dlaczego nie cytujesz tego jak mowi ze moze byloby lepiej abysmy usprawnili polaczenie z prawdziwymi lotniskami? ty pewnie myslisz tak jak twoj kretyn kumpel arafat ze nalezy dazyc za wszelka cene do miliona pasazerow. to wymyslil sobie kretyn arafat i on i zapewne ty jako drugi kretyn uwazacie ze kazde lotnisko w Polsce bedzie dazylo do miliona pasazerow. Wkspert w typ watku chyba rozwial nadzieje kretynow. z moze sie myle? Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 29.04.12, 18:14 > Jednak w Europie to Bydgoszcz jest bardzie rozpoznawalna ze względu na fakt roz > grywania tutaj w dużej liczbie międzynarodowych imprez. W europie rydzykowo jes > t kompletnie nierozpoznawalne.Świadczy chociaż o tym fakt że w Bydgoszczy jest > wyższy odsetek turystów z zagranicy niż w Toruniu. buahahahahahahahcesz powiedziec smierdzielu bydgoski ze w Bydgoszczy jest wiecej zagranicznych turystow niz w Toruniu? Nie rob z siebie debila wiekszego niz jestes a jestes kretynem poteznym Ale tym stwierdzeniem pokazales ze szukasz na sile argumentow na to ze Bydgoszcz nie jest zadupiem. Niestety twoje wnioski sa kretynskie Odpowiedz Link Zgłoś
tupolej154 Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 29.04.12, 18:21 szlachcic nie chcę cie martwić ale musisz zwiększyc dawkę swoich pigułek bo te coś słabo działają. Polecam dr. Araszkiewicza na pewno coś pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
pawbrodo Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 29.04.12, 19:56 "Świadczy chociaż o tym fakt że w Bydgoszczy jest wyższy odsetek turystów z zagranicy niż w Toruniu." Dane GUS za rok 2010 (nowsze póki co nie są dostępne) - zródło: www.stat.gov.pl (www.stat.gov.pl/bdl/app/dane_podgrup.display?p_id=171373&p_token=0.6921108628808884) Turyści zagraniczni korzystający z turystycznych obiektów zbiorowego zakwaterowania (czyli korzystający z noclegów): Bydgoszcz - 15678 Toruń - 44780 Jakby nie patrzeć toruńskie hotele przyjmują rocznie 3x więcej turystów z zagranicy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 29.04.12, 20:25 > Jakby nie patrzeć toruńskie hotele przyjmują rocznie 3x więcej turystów z zagra > nicy. ale ten zakompleksieniec to doskonale wie i uzyl w swoim poscie % zagranicznych turystow do polskich uzyl procentow bo to akurat pasowalo zakompleksiencowi Mialo to wprowadzic w blad forumowiczow, przeciez zakompleksieniec prawdopodobnie skorzystal z danych GUS wiec nie klamal Oczywiscie gowniarz przemilczal oczywisty fakt ze kazdy Polak wie ze Bydgoszcz to zadupie wiec tam nie jezdzi, a ci zagraniczni turysci to biznes U nas przyjazdy sluzbowe sa polowa tego co w Byd wiec turystycznie turysci zaraniczni sa szesciokrotnie wieksza liczba. Procent zagranicznych w Byd jest wiekszy dlatego bo nawet dzieci z Solca nie chca do tego zadupia jezdzic Matematyka Torun - liczba turystow - 1,63mln Bydgoszcz - liczba turystow - 50tys Aby procenty byly takie same to na jednego turyste ktoremu akurat zachcialo sie pod Bydgoszcza silkac i dlatego wjechal do miasta szukac pisuaru a ze bylo pozno to postanowil spedzic tam noc w Toruniu przypada 320 turystow ktorzy specjalnie przyjechali do Torunia Trudno w procentach przebic zasdupie znacznie wieksze od Lublina bo jak zachce sie sikac komus z autokaru pod Bydgoszcza to gwaltownie widac wzrost turystow w zadupiu Odpowiedz Link Zgłoś
tlss Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 29.04.12, 21:26 Zadupiem jest toruń. Przereklamowanym, rozkrzyczanym i wiecznie tupiącym jak wasza rozgłośnia. W jednym i jedynym celujecie w tupaniu i pasożytowaniu. Toruń spasł się na krzyżackim monopolu handlu zbożem a teraz pasie się na tym nieszczęsnym województwie. Żadnej wizji niczego, tylko co wam się roi to podczepianie się i łączenie pod nie swoje. Samemu coś stworzyć a nie wiecznie pasożytować. Budujcie to lotnisko zapasowe byle za swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
pawbrodo Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 29.04.12, 23:19 I wszystko na temat... Głęboka i merytoryczna dyskusja. To zawsze ceniłem w Bydgoszczanach - zawsze potyrafili odnieść się do twardych danych statystycznych. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 29.04.12, 23:48 Twarde dane statystyczne. Kazimierz Dolny 3 mln turystów w roku. To czemu nie ma lotniska o nazwie Okęcie Warszawa - Kazimierz Dolny. Odpowiedz Link Zgłoś
amkkmp Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 30.04.12, 11:23 Bo Warszawa ma ponad 200 razy więcej turystów zagranicznych niż Kazimierz Dolny (a dokładniej - cały powiat puławski). Natomiast Bydgoszcz ma ich 3 razy mniej niż Toruń. Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 30.04.12, 16:13 No i co z tego. Przecież Bydgoszcz nie jest miastem turystycznym. Bydgoszcz to nie skansen taki jak Toruń. Odpowiedz Link Zgłoś
amkkmp Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 30.04.12, 17:04 > No i co z tego. Z tego masz właśnie odpowiedź na swoje pytanie "To czemu nie ma lotniska o nazwie Okęcie Warszawa - Kazimierz Dolny" > Przecież Bydgoszcz nie jest miastem turystycznym No właśnie to, że skoro do Bydgoszczy prawie nie przyjeżdżają cudzoziemcy, to jak przylatują na BZG, to wcale nie po to, żeby udać się do Bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 30.04.12, 23:04 No nadal pytam co z tego. Myślisz że wszyscy podróżujący są tak mało inteligentni jak Torunianie i jak szukają połączeń to nie znajdą połączenia do Bydgoszczy bo nie ma w nazwie Torunia? > Z tego masz właśnie odpowiedź na swoje pytanie "To czemu nie ma lotniska o nazw > ie Okęcie Warszawa - Kazimierz Dolny" A to może Międzyzdroje-Szczecin. Gdzie jest więcej turystów. W Międzyzdrojach czy Szczecinie. Zresztą o czym my tu piszemy. Dopisywanie jakiegoś zadupia do jednego z największych miast w Polsce może tylko wypłynąć z inteligentnych rozumów toruniewa. Odpowiedz Link Zgłoś
amkkmp Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 01.05.12, 06:55 > jak szukają połączeń to nie znajdą połączenia do Bydgoszczy bo nie ma w nazwie Torunia? Odpowiedź już padła, ale że tylko mądrej głowie dość dwie słowie powtórzę - wolno i wyraźnie: nie chodzi o ludzi chcących się dostać do Torunia, tylko o ludzi szukających ciekawego miejsca do weekendowego wypadu. > A to może Międzyzdroje-Szczecin. Gdzie jest więcej turystów. Ty naprawdę jesteś aż tak głupi, że nie potrafisz sobie przed podaniem kolejnego przykładu sprawdzić go najpierw w danych GUS-u? Bo jakbyś sprawdził, to dowiedziałbyś się, że w Międzyzdrojach jest dużo mniej gości z zagranicy niż w Szczecinie, czyli że kolejny raz strzeliłeś kulą w płot. Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 01.05.12, 07:30 No jestem trochę grubszy od ciebie. Od kiedy to ciekawych miejsc szuka się na tronach lotnisk? I jeszcze raz powtórzę. Gdzie jest więcej turystów w Szczecinie czy Międzyzdrojach. Jakie miasto tacy forumowicze! Odpowiedz Link Zgłoś
amkkmp Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 01.05.12, 09:39 > I jeszcze raz powtórzę. Gdzie jest więcej turystów w Szczecinie czy Międzyzdrojach. Czy ty umiesz czytać, czy tylko pisać? Napisałem: "Bo jakbyś sprawdził, to dowiedziałbyś się, że w Międzyzdrojach jest dużo mniej gości z zagranicy niż w Szczecinie, czyli że kolejny raz strzeliłeś kulą w płot." Szczegółowe dane: Szczecin - 364 441 turystów, w tym 126 480 zagranicznych powiat kamieński (w jego skład wchodzą Międzyzdroje) - 175 038 turystów, w tym 25 633 zagranicznych W całym powiecie kamieńskim (obejmującym też m. in. Dziwnów i Wolin) jest 2 razy mniej turystów niż w Szczecinie i 5 razy mniej turystów zagranicznych. > Od kiedy to ciekawych miejsc szuka się na tronach lotnisk? Od kiedy typowy weekend składa się z dwóch dni. Mechanizm jest prosty - jeżeli chcesz wyskoczyć gdzieś na weekend, to nie masz czasu na przesiadki - jedyna szansa to bezpośredni lot do miejsca docelowego w piątek wieczorem lub sobotę rano i powrót w niedzielę po południu. Jak ktoś jest inteligentny, to sprawdza dokąd może dolecieć z pobliskich lotnisk, jak ktoś jest głupi, to wymyśla sobie miejsce, a potem z prawdopodobieństwem 99.9% stwierdza, że podróż w jedną stronę zajmuje przynajmniej cały dzień, więc zajęłaby cały weekend. > Jakie miasto tacy forumowicze! Mylisz się, znam wielu bydgoszczan, są nieporównanie mądrzejsi i bardziej inteligentni od ciebie. No i potrafią świetnie czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 01.05.12, 11:34 Moje pytanie nadal jest aktualne. I co z tego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ale nie liczę że zrozumiesz pytanie. Ja już nie mam siły takim laikom tłumaczyć. Może poniższy teks pomoże ci zrozumieć moje pytanie. W Bydgoszczy rozgorzała dyskusja na temat zmiany nazwy lotniska na Port Lotniczy Bydgoszcz-Toruń. Zwolennicy argumentują, że Toruń ma lepszą markę i taki ruch przyciągnie więcej pasażerów. Prawda? - Bajka. Z całym szacunkiem dla Torunia i jego historii, ale marka "Toruń" nie jest w jakiś istotny sposób lepiej rozpoznawalna niż marka "Bydgoszcz". Europejskie i światowe nazwy w Polsce to Kraków oraz Warszawa. Od zmiany nazwy pasażerów nie przybywa. Na przyrost podróżnych trzeba ciężko zapracować. Na początek konieczne jest wykonanie analiz ruchu, opracowanie spójnej strategii, odpowiedź na proste pytania: Gdzie chcemy latać i kto z tego skorzysta? Mówienie o zmianie nazwy to mydlenie oczu. *Sebastian Gościniarek - warszawski ekspert i doradca, specjalizujący się w obsłudze branży lotniczej, a w szczególności planowania i finansowania rozwoju portów lotniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
amkkmp Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 01.05.12, 12:35 > Moje pytanie nadal jest aktualne. I co z tego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! > Ale nie liczę że zrozumiesz pytanie. Problemy ze zrozumiem najwyraźniej masz ty. I to chyba od dawna, bo to, że zdanie pytające kończy się znakiem zapytania, a nie wykrzyknikiem (a tym bardziej nie 29 wykrzyknikami) powinieneś rozumieć już od pierwszej klasy podstawówki. > Od zmiany nazwy pasażerów nie przybywa Pan ekspert mógłby wyjaśnić, dlaczego praktycznie wszystkie lotniska mają w nazwie miasta, niektóre podwójne, albo potrójne, natomiast jakoś nie widać nazw lotnisk bez nazw miast. Pewnie wszystkie największe lotniska mają gorszych ekspertów, którzy wolą w nazwie miasto, niż coś bardziej chwytliwego. Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 01.05.12, 14:20 No tak teraz pewnie znasz się na tym i jak widać już jesteś mądrzejszy od przysłowiowego experta. To w Warszawie nazywają toruniewem. Lotniska mają w nazwach zazwyczaj miejscowości w których się znajdują, oraz miasta dla którego zostało wybudowane. Takie nazewnictwo napewno nie stosuje się po to aby przyciągnąć turystów. No ale ty pewnie wiesz lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
pawbrodo Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 29.04.12, 23:25 A tak na marginesie - turystyka.wp.pl/gid,11236124,title,wybieramy-najbrzydsze-miasto-polski,zdjecie,rsqpmsqs,galeria_zdjecie.html - zapewne redakcja wp.pl też są z Torunia... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tlss Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 30.04.12, 10:57 Z waszą oczywiście wielką pomocą jesteśmy w tym rankingu. Wy czy to jest autobus, pociąg czy internet zawsze i wszędzie plujecie na Bydgoszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
pawbrodo Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 29.04.12, 23:44 A na sam koniec static.presspublica.pl/red/rp/img/ekonomia24/lista500%20mapa2012.jpg ranking rzeczpospolitej - 500 największych firm w PL. Toruń - 8, Bydgoszcz - 1.... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 29.04.12, 23:49 A na koniec Gus. Bezrobocie w powiecie. Toruńskim 17% Bydgoskim 12 % Gdzie są te twoje firmy z listy 500 ja pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
pawbrodo Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 30.04.12, 00:03 A jak to policzyłeś? Podaj linki do BDL-u. (na stat.gov) Jak potraktowałeś stopę bezrobocia (z tym mają z reguły problem nawet demografowie). Proszę o metodologię... Póki co 0 dane bezwzględne - Bydgoszcz: 12886, Toruń - 7380 - bezrobotnych... Patrząc na dane bezwzględne kto wygrywa? Jaki jest rząd wielkości? Jaka jest wielkość miast? Ilu mieszkańców ma Bydgoszcz? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 30.04.12, 09:00 > Jak potraktowałeś stopę bezrobocia (z tym mają z reguły problem nawet demografo > wie). Proszę o metodologię... Ale jaja. Co jeden to lepszy. > Póki co 0 dane bezwzględne - Bydgoszcz: 12886, Toruń - 7380 - bezrobotnych... > > Patrząc na dane bezwzględne kto wygrywa? Jaki jest rząd wielkości? Jaka jest wi > elkość miast? Ilu mieszkańców ma Bydgoszcz? Dane o bezrobociu tuta. www.stat.gov.pl/bdl/app/dane_podgrup.display?p_id=171812&p_token=0.10686865128342116 Jak byś miał jakiekolwiek pojęcie o ekonomi to byś wiedział dlaczego analizuje się dane z powiatu a nie obszaru miasta. Po między Toruniem a Bydgoszczą jest przepaść. Siła kreacji podaży pracy w Toruniu jest delikatnie mówiąc mizerna. Toruniu nie jest wstanie stworzyć miejsc pracy dla własnych mieszkańców gdyż dwukrotnie większa ich liczba dojeżdża do pracy do Bydgoszczy a już a co dopiero tutaj mówić o powiecie. Siła gospodarki po między tymi miastami to różnica co najmniej dwóch klas. Odpowiedz Link Zgłoś
tupolej154 Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 30.04.12, 11:12 Ludzie zejdzmy na ziemię nie równajmy się z Bydgoszczą, najpierw wyprzedźmy chociaż Radom, Częstochowę albo Sosnowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 30.04.12, 08:43 gowniarzu bydgoski, dlaczego podajesz wyniki powiatow a przemilczasz wyniki miast? wyniki miast sa ci nie na reke? spojrz gowniarzu na procenty duzych miast w innych wojewodztwach, o sile tych miast swiadczy ze maja nizsze bezrobocie niz inne miasta o sile miast swiadczy takze srednia placa - to tez gowniarzu przemilczasz Wiec jak chcesz na ziemie zejsc wyciagnij wnioski z danych jaka jest srednia placa i jakie jest bezrobocie w samej bydgoszczy. Niestety jest nieciekawie i doskonale o tym gowniarzu wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 30.04.12, 08:26 > Toruń spasł się na krzyżackim monopolu handlu zbożem a teraz pasie się na tym n > ieszczęsnym województwie. nie zdajesz sobie sprawy ile radochy nam dajesz swoimi zlotymi myslami co wg ciebie sie stalo ze teraz jestesmy slabszym wojewodztwem a moglibysmy byc silnym czego nie zrobiono? jakie bledy popelniono? kto je popelnil? Odpowiedz Link Zgłoś
stanczyk1511 Re: Dlaczego zakompleksieńcy nie chca nazwy Byd/T 30.04.12, 01:48 Stary ! Noblesse oblige. Nie widać tego u ciebie, zakuty krzyżaku. Odpowiedz Link Zgłoś
salzbeer Moraczewski -toruński Dyzma 30.04.12, 08:42 Moraczewski tak jak literacki pierwowzór potrafi niewiele Czego sie nie dotknie,czym by sie nie zajmował ,to jak to mówią; spieprzy koncertowo. Cała jego działalność to pasmo pomyłek i nietrafionych decyzji. Ale nasz lokalny Nikodem ma jeden niezaprzeczalny walor- Jego kolega nazywa się Całbecki i ten dobry kolega jest marszałkiem. Swoją drogą ciekawe kto Moraczewskiemu "wytącił sałatkę z ręki" ,że ten znalazł sie w kregu władzy. Jeżeli już ktoś myśli o manipulowaniu w nazwie lotniska - nazwa Toruń jest na zachodzie zupełnie nierozpoznawalna ,to najlepsza byłaby nazwa PL BYDGOSZCZ-BROMBERG. Taka nazwa rozwiąże ,według mnie w dużym stopniu wydumany problem. Ewentualnie,gdyby taka nazwa była nie do przełknięcia dla wszelkiej maści nacjonalistów i "gorących patriotów" ,to żartem mówiąc mamy w regionie miejscowości o wielkim nazewniczym potencjale,ktore nie są wykorzystane : Rzym i Wenecja na Pałukach. Może być Toruń,to moga być i one włączone do nazwy naszego lotniska ,a efekt murowany. Bydgoszcz-Rzym,albo Bydgoszcz-Wenecja,brzmi nieżle. Odpowiedz Link Zgłoś
tupolej154 Re: Moraczewski -toruński Dyzma 30.04.12, 09:17 Bo Moraczewski to jest BMW Marszałka. Bierny, Mierny ale Wierny. Odpowiedz Link Zgłoś