drakuspl 20.08.12, 17:56 Ja też mam pomysł, mianowicie zbudować odcinek S10. Bydgoszcz dostanie połączenie z A1, a Toruń połączenie z lotniskiem, tak więc więcej korzyść dla obu miast. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bdg_student Marszałek ma pomysł, jak połączyć Toruń z bydgo... 20.08.12, 19:04 Marszałek dumał, dumał i w końcu wydumał rozwiązanie, które jest oczywiste nawet dla kompletnego laika. Ale brawo i za to. Trzymam kciuki za powodzenie tej inwestycji! W interesie portu jest maksymalne ułatwienie dojazdu dla mieszkańców Torunia, Inowrocławia, ale też Gdańska, czy Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
bdg_student Re: Marszałek ma pomysł, jak połączyć Toruń z byd 20.08.12, 21:36 Po obejrzeniu ikonografiki cofam moje poparcie. Jak napisał hecer - wiele brakuje tej koncepcji. Moim zdaniem, jeśli linia ma się utrzymać (a przynajmniej nie generować gigantycznych długów) to w żadną stronę absolutnie nie może pomijać Bydgoszczy Głównej. To co zaprezentował marszałek jak zwykle obnażyło jego totalny brak kompetencji do zajmowania swojego stanowiska. A mogło być tak pięknie... Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Marszałek ma pomysł, jak połączyć Toruń z byd 21.08.12, 00:12 jets idiotyzm do kwadratu...w dodatku w cenei zbudowania dwoch nowych lotnisk od podstawa( lublin kosztowal okolo 500 milionow) no i co z bydgoszcza wschod? miala byc wezel przesiadkowy a gteraz sie okaze, z ebedzie stacja widmo... Odpowiedz Link Zgłoś
krajanin9 Marszałek ma pomysł, jak połączyć Toruń z bydgo... 20.08.12, 19:43 dobry pomysł, na bazie nowo powstałego odcinka i już istniejącej infrastruktury kolejowej, pętla zostanie zamknięta i Bydgoszcz może stworzyć SKM (szybka kolej miejska) na wzór Warszawy. Brawo Panie marszałku z miasta kat. A Odpowiedz Link Zgłoś
walburga Marszałek ma pomysł, jak połączyć Toruń z bydgo... 20.08.12, 20:47 mam gdzieś jak połączyć Toruń z lotniskiem - 800 mln proponuję na połączenie Bydgoszczy z autostradą - Panie Marszałku , Posłowie( poza posłem Olszewski -on bez rąk nic nie wskóra) , decydenci - do roboty -800 mln już prawie jest Odpowiedz Link Zgłoś
hecer koncepcja głupia 20.08.12, 20:58 w tej koncepcji zauważalne jest to, że nowa linia kolejowa omija Bydgoszcz. Ja kiedyś przygotowałem inną, lepszą koncepcję: - połączenie Bydgoszczy z Inowrocławiem przez Trzciniec - stacja Bydgoszcz Wschodnia jako dworzec główny, przelotowy dla pociągów relacji: Warszawa-Gorzów i Łódź-Toruń-Gdańsk - SKM Bydgoszcz-Trzcicień (terminal lotnisko) Odpowiedz Link Zgłoś
drakuspl Re: koncepcja głupia 20.08.12, 21:21 A po jaką cholerą ma iść przez Bydgoszcz, ta linia ma połączyć Toruń z lotniskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bdg_student Re: koncepcja głupia 20.08.12, 21:32 Np. po to, zeby ta linia w ogóle była rentowna? Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: koncepcja głupia 20.08.12, 23:19 drakuspl napisał: > A po jaką cholerą ma iść przez Bydgoszcz, ta linia ma połączyć Toruń z lotniski > em. Żeby połączyć Toruń z Bydgoszczą. Ja tych w Urzędzie Marszałkowskim kompletnie nie rozumiem. Mają projekt BiT City w ramach którego robią linię Toruń-Bydgoszcz. Wystarczy teraz zrobić do tego linię Bydgoszcz-Lotnisko. Dojazd na lotnisko powinien się odbywać przez dworzec kolejowy w Bydgoszczy. A nawet z kilku przystanków kolejowych w Bydgoszczy. Trasa z Bydgoszczy na lotnisko powinna również pełnić funkcję SKM dla Białych Błot i innych gmin. Wtedy ma szansę być rentowna. Wyniki studium wyk dla kolei BiT City pokazały, że nie jest opłacalne łączenie Bydgoszczy z lotniskiem poprzez kolej. Teraz nagle opłacalne robi się łączenie Torunia z bydgoskim lotniskiem z pominięciem Bydgoszczy? Kręci mi się w głowie od tych bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
superboss Marszałek ma pomysł, jak połączyć Toruń z bydgo... 20.08.12, 21:20 Bez względu na to, co zaproponuje marszałek, zawsze paru bydgoskich głupków i nieuleczalny toruński idiota hecer będą twierdzić, że pomysł jest do d.... Nie warto zawracać sobie głowy debilami. Odpowiedz Link Zgłoś
pracajestwbydgoszczy idiotyzm do kwadratu! 20.08.12, 21:29 " Koncepcja zakłada, że pociągi dalekobieżne z Bydgoszczy Głównej w kierunku Torunia (czyli do Warszawy, Łodzi czy Katowic) oraz w kierunku Inowrocławia (czyli do Poznania i Wrocławia) jeździłyby nową trasą przez lotnisko." CO ZA BARAN TO WYMYSLIL? A CO Z PASAZERAMI Z BYDGOSZCZ LENEJ I BYDGOSZCZ WSCHOD? JAK MAJA ONI DOJECHAC DO WARSZAWY LODZI CZY KATOWIC? PRZECIEZ TO JEST KOLEJNY IDIOTYCZNY POMYSL LYSEGO MAJACY ZMARGINALIZOWAC BYDGOSZCZ! Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 czy marszalek mysli? 21.08.12, 00:16 pomysl tak idiotyczny, ze szkoda komentowac... po pierwsze skad wezma prawie miliard zlotych na taka inwestycje, skoro mniej wyda sie przez kilka lata na BIT CITY? po drugie kto zaplaci za dodatkowe kilometry, ktore beda pokonywac pociagi np do Inowroclawia? po trzecie: nie ma kilkudziesieciu milionow zlotych na inwestycje na lotnisku a znajdzie sie kilkadziesiat razy wiecej na budowanie linii kolejowej w lesie? po czwarte, po co wydajemy w ramach BIT CITY kilkaset milionow na tramwaj do Fordonu i budowe nowej stacji Bydgoszcz Wschod, skoro wedlug tych planow za kilka lat na tej stacji bedzie sie zatrzymywalo kilka pociagow dziennie( tylko te do Chelmzy)? nie wiem co Clbecki ma za urojenie z tym polaczeniem lotniska koleja, ale szczytem glupoty byloby wydawanie rownowartosci kosztow budowy dwoch nowych lotnisk od podstaw( Lublin kosztuje okolo 500 milionow) tylko po to zeby zapewnic dojazd koleja na lotnisko obslugujace 300 tysiecy pax rocznie... Odpowiedz Link Zgłoś
buttheadslayer Re: czy marszalek mysli? 21.08.12, 01:45 arafat11 napisał: > pomysl tak idiotyczny, ze szkoda komentowac... > po pierwsze skad wezma prawie miliard zlotych na taka inwestycje, skoro mniej w > yda sie przez kilka lata na BIT CITY? > po drugie kto zaplaci za dodatkowe kilometry, ktore beda pokonywac pociagi np d > o Inowroclawia? > po trzecie: nie ma kilkudziesieciu milionow zlotych na inwestycje na lotnisku a > znajdzie sie kilkadziesiat razy wiecej na budowanie linii kolejowej w lesie? > po czwarte, po co wydajemy w ramach BIT CITY kilkaset milionow na tramwaj do Fo > rdonu i budowe nowej stacji Bydgoszcz Wschod, skoro wedlug tych planow za kilka > lat na tej stacji bedzie sie zatrzymywalo kilka pociagow dziennie( tylko te do > Chelmzy)? > nie wiem co Clbecki ma za urojenie z tym polaczeniem lotniska koleja, ale szczy > tem glupoty byloby wydawanie rownowartosci kosztow budowy dwoch nowych lotnisk > od podstaw( Lublin kosztuje okolo 500 milionow) tylko po to zeby zapewnic dojaz > d koleja na lotnisko obslugujace 300 tysiecy pax rocznie... Pytanie jest z gatunku tych retorycznych. Ten kmiotek myśli gdzie był gdy następował przydział synaps. A propos jego predylekcji do wymyślania co raz to nowych tras kolejowych. On, jako absolwent BiNOZ jest idealnym przecież kandydatem do takich celów. Poza tym, jest to kolejna wrzutka, żeby uzasadnić jego "ogólnowojewódzkie" gospodarzenie i "metropolitalność" jego zadupia jako kluczowego "centrum komunikacyjnego" kuj.-pom. Żałosny.... (tu wpisać właściwy epitet) Odpowiedz Link Zgłoś
ramboost Re: czy marszalek mysli? 26.08.12, 03:02 buttheadslayer napisał: > Żałosny.... (tu wpisać właściwy epitet) Areczek petetek? Trafiłem? Odpowiedz Link Zgłoś
hecer 800 mln na połączenie małego miasta z lotniskiem? 21.08.12, 07:36 Po prostu tego nie rozumiem: 800 baniek tylko na połączenie Torunia z lotniskiem (omijającego większe miasto, Bydgoszcz). Nie sympatyzuję z bydgoską ksenofobią, ale daleka jest mi również toruńska niegospodarność. Kolejowe połączenie dla lotniska moim zdaniem nie może być samodzielną inwestycją. Infrastruktura kolejowa jest bardzo droga: dworce, tory, trakcja i pociągi. Żeby inwestycja się opłacała kolejowe połączenie musi pełnić zróżnicowane funkcje: w transporcie zbiorowym podmiejskim, w transporcie regionalnym, dalekobieżnym. I jako dojazd do lotniska. Najprościej po prostu postawić stację na istniejących torach, wyremontować te tory - bo i tak trzeba to kiedyś zrobić. Nie rozumiem koncepcji marszałka z jednego powodu: jeśli rewitalizuje połączenie Bydgoszcz-Toruń kosztem kilkuset milionów złotych to dlaczego nie wykorzysta tej inwestycji do połączenia również z lotniskiem? Z Torunia będą kursowały pociągi: do Bydgoszczy jeden i na lotnisko drugi? To się ma opłacać? Po to mają być położone trakcje i wybudowane dworce? Nie lepiej zrobić takie BiT City, które z Torunia jedzie do Bydgoszczy i na lotnisko, po torach które jednocześnie wykorzystują pociągi jadące z Inowrocławia - przez gminy podbydgoskie - i przez lotnisko - do Bydgoszczy? I co to jest za koszt? 800 mln zł? "Może nawet 800 mln zł"? Za samą infrastrukturę - a dochodzą jeszcze koszty jej funkcjonowania... Nonsens. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: 800 mln na połączenie małego miasta z lotnisk 21.08.12, 07:37 w innych metropoliach w Europie chyba też wykorzystuje się tory na lotnisko w znacznej mierze do ruchu pociągów na innych trasach. Tym bardziej u nas powinno się w ten sposób do tego podchodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: 800 mln na połączenie małego miasta z lotnisk 21.08.12, 07:40 img442.imageshack.us/img442/268/bydgo77dq1.jpg img40.imageshack.us/img40/7172/dwschodnipy7.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
manczesta Re: 800 mln na połączenie małego miasta z lotnisk 21.08.12, 08:16 Kilometr piechotą z pociągu na lotnisko? Ładnie to sobie zaznaczyłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: 800 mln na połączenie małego miasta z lotnisk 21.08.12, 23:34 nie, w opisie do tej koncepcji była informacja o tym, że dworzec PKP (okolice Trzcińca) będzie pełnił funkcję terminala: wysiadasz z pociągu i dokonujesz odprawy na lot. Potem autobus wiezie cię z dworca po płycie lotniska do samolotu. Ja tę koncepcję przygotowałem zanim rozpoczęła się rozbudowa terminala na bydgoskim lotnisku. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: 800 mln na połączenie małego miasta z lotnisk 22.08.12, 00:22 Ja tę koncepcję przygotowałem zanim rozpoczęła się rozbudowa terminala na bydgo > skim lotnisku hmm a kiedy sie ta rozbudowa terminala rozpoczela? bo poza toba nikt o niej nie slyszal i jej nie widzial... Odpowiedz Link Zgłoś
buttheadslayer Re: 800 mln na połączenie małego miasta z lotnisk 22.08.12, 00:46 hecer napisał: > nie, w opisie do tej koncepcji była informacja o tym, że dworzec PKP (okolice T > rzcińca) będzie pełnił funkcję terminala: wysiadasz z pociągu i dokonujesz odpr > awy na lot. Potem autobus wiezie cię z dworca po płycie lotniska do samolotu. > > Ja tę koncepcję przygotowałem zanim rozpoczęła się rozbudowa terminala na bydgo > skim lotnisku. Nie ja byłem jeszcze pierwszejszy! Najpierwszejszy z pierwszych! To było wtedy gdy wpadłem na pomysł aby w Rynarzewie rozpoczęto budowę globalnego kosmodromu, którego jedną z odnóg, a konkretnie TOREM DO SPŁYWU KAJAKIEM GÓRSKIM, wszyscy pasażerowie z północnej półkuli niebieskiej planety udawali się bezpośrednio do rękawa samolotowego, którym przenikaliby bezpośrednio na pokład srebrzystego ptaka, który unosiłby ich w nieskończone przestworza w rytmie tanga... Hecer, pobudka, zaraz śniadanie na oddziale! Odpowiedz Link Zgłoś
irizar Re: 800 mln na połączenie małego miasta z lotnisk 30.08.12, 13:26 hecer napisał: > img442.imageshack.us/img442/268/bydgo77dq1.jpg Ta koncepcja usytuowania stacji obsługującej lotnisko i terminala jest moim zdaniem bliska optymalnej. Uważam, że w obecnej sytuacji, gdy jest już terminal przy wschodnim końcu pasa startowego stacja Dworzec Terminal powinna być jednak przesunięta na południe w okolice obecnej stacji Trzciniec. Wynika z faktu, że po zbudowaniu zachodniego terminala w okolicy Trzcińca łatwiej będzie skomunikować oba terminale ze sobą. Przy usytuowaniu drugiego terminala praktycznie przy Błoniu trzeba by komunikację między terminalami ciągnąć pod pasem startowym albo na około po południowej stronie pasa startowego. Zasadniczo zgadzam się z Tobą, że koncepcja skomunikowania koleją lotniska nie może być projektem tylko dla lotniska. Jeżeli ma być rentowna musi wpisywać się w strumienie pasażerów istniejące w komunikacja podmiejskiej. Taką linia będzie BIT City przedłużone z Torunia przez Solec, Bydgoszcz Wschód, Główną, Trzciniec, Brzozę Nową Wieś, Złotniki aż do Inowrocławia. Do zrealizowanie tej koncepcji w pierwszym etapie wystarczy zbudowanie 4 km drogi z lotniska do Trzcińca, która umożliwi przedłużenie autobusu nr 80 do Trzcińca. JA bym ten Można ten odcinek wyłączył nawet z opłat , i potraktował to jako formę promocji lotniska. W ten sposób bez budowania kolejnych odnóg linii kolejowej mamy dobre połączenie z lotniskiem koleją. W kolejnym etapie rozwoju lotniska zamiast inwestować w rozbudowę istniejącego terminala, który jest już obecnie za mały można zbudować drugi terminal w okolicach Trzcińca. Terminale można połączyć wewnętrzną komunikacją zautomatyzowaną lotniskową (nazwijmy to roboczo windą jeżdżącą w poziome). Takie rozwiązanie jest dużo tańsze od tradycyjnej kolei (niewielkie masy, automatyzacja, brak potrzeby bezpośredniej obsługi i umożliwia uzyskanie znacznych częstotliwości) funkcjonuje np w Fiumicino (Rzym) i służy do łączenia terminali ze sobą: maps.google.pl/maps/myplaces?ll=41.795336,12.245657&spn=0.004839,0.011362&ctz=-120&t=h&z=17 (co prawda na nieco mniejsze odległości, ale chodzi mi o istotę działania). Po zrealizowaniu takich inwestycji część pasażerów odprawianych byłaby już w Trzcińcu, czyli dostęp miałaby koleją z każdego kierunku bez inwestowania kolejnych kilometrów utrzymywania linii kolejowej. Pasażerów odprawianych ze wschodniego terminala czekałoby wejście do oznakowanej windy która ku ich zaskoczeniu przewiozłaby ich w ok 3 minuty do wschodniego terminala. Koncepcja puszczania części komunikacji z Torunia do Bydgoszczy przez łącznicę na lotnisko z pominięciem Bydgoszcz Wschód jest kiepska, bo rozcieńczają nam się strumienie pasażerów. Podam inny przykład. Lotnisko Prestwick. Wsiadam do pociągu jeżdżącego do Glasgow mniej więcej co godzinę ( w szczytach częściej). Razem ze mną wsiada z całego samolotu kilkanaście innych osób. Reszta wybrała inne środki transportu. Pociąg mimo to jest zapełniony nieźle mimo późnej pory bo stanowi połączenie takiego powiedzmy powiatowego Ayr z Glasgow, objeżdżający tą część wybrzeża i podmiejskie stacje Glasgow. Z pewnością utrzymanie takiej linii nie stanowi obciążenia dla lokalnego samorządu. Dzięki skumulowaniu strumieni pasażerów z lotniska i z komunikacji podmiejskiej obłożenie kursów jest OK. Zaoszczędzone pieniądze mogą przeznaczyć na promocję tego typu połączeń kolej - samolot. Wystarczy powiedzieć, że lecisz z Preswick i dostajesz w pociągu ulgę 50%. Infrastruktura poszczególnych stacji kolejowych nie powala na kolana, ale tory są proste, jeżdżą nowoczesne wagony Simensa, w Prestwick pomyślano o windzie na peron kolejowy dla ludzi z ciężkim bagażem czy niepełnosprawnych. Tamto rozwiązanie jest proste, logiczne i w konsekwencji tanie. Odpowiednikiem takiej linii u nas będzie BIT City nie kończące się w ślepym zaułku na lotniksku, nie pomijające Brzozę, tylko przedłużone po zrewitalizowanej już linii kolejowej do 80-tysięcznego Inowrocławia. Ta komunikacja będzie rentowna, jeżeli cala linia T - B - Lotnisko - Ino będzie szła po jednych torach, w regularnych odstępach czasowych. Jak zaczną się warianty, odgałęzienia - to będzie drogo. Zapłacimy wszyscy. więcej forum.gazeta.pl/forum/w,54,135529120,135564081,A_moze_prosciej_.html forum.gazeta.pl/forum/w,54,122958317,123102759,Przede_wszystkim_rentownosc_linii_komunikacyjnej_.html Odpowiedz Link Zgłoś
wowkow darmowy parking dla odlatujących 21.08.12, 09:41 Proponuję wybudować parking (DARMOWY) przed terminalem dla odlatujących. I tak większość podróżujących dojeżdża samochodem. Przy większości portów lotniczych pojawiło się mnóstwo prywatnych parkingów z dowozem na lotnisko. Darmowy parking w Bydgoszczy byłby alternatywą na zaoszczędzenie 100-200 zł. za samochód. A koszt utworzenia niewielki Odpowiedz Link Zgłoś
frog-t Marszałek ma pomysł, jak połączyć Toruń z bydgo... 21.08.12, 09:53 Podobna inwestycja w Trójmieście kosztuje 750 mln (20 km torów - 134m różnicy wzniesień + 8 wiaduktów nad istniejącymi drogami + budowa 6 stacji-przystanków + budowa parkingów przy przystankach). Skąd kwota 800 ml za budowę podobnej długości linii kolejowej 2 nowych przystanków i 2 wiaduktów ? Odpowiedz Link Zgłoś
ramboost Re: Marszałek ma pomysł, jak połączyć Toruń z byd 26.08.12, 03:05 Bo nie wiesz, że linia kolejowa do lotniska musi jeszcze dosponsorować willę pana C zmiasta A, i do tego kilka inwestycji z miasta A. No i nie zapomnijmy o funduszu wyborczym POwszechnie znanej partii rządzącej. Odpowiedz Link Zgłoś
bart187 Re: Marszałek ma pomysł, jak połączyć Toruń z byd 29.08.12, 10:40 Jak tak czytam te wasze wszystkie wypociny to faktycznie nie ma co się pchać na lotnisko w Bydgoszczy tylko dofinansować PKS-a bezpośrednio (przez Gdańsk Główny) do Gdańska Rębiechowa. Koszt na pewno niższy niż wszystkie zakładane plany marszałka... Potem bydgoszczanie będą marudzić, że nie wiadomo czemu torunianie wybierają lotnisko w Gdańsku, skoro dojazd tam jest zdecydowanie krótszy... Nie mówiąc o tym, że Bydgoskie lotnisko straci kolejną szansę na szybszy rozwój. Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Marszałek ma pomysł, jak połączyć Toruń z byd 29.08.12, 11:13 > Bydgoskie lotnisko straci kolejną szansę na szybszy rozwój. Traci szanse, gdy przez działania marszałka nie ma inwestycji. Lotnisko nagle się nie rozwinie od wybudowania linii kolejowej za miliard złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
ramboost Re: Marszałek ma pomysł, jak połączyć Toruń z byd 30.08.12, 02:02 bart187 napisał: > Jak tak czytam te wasze wszystkie wypociny to faktycznie nie ma co się pchać na > lotnisko w Bydgoszczy tylko dofinansować PKS-a bezpośrednio (przez Gdańsk Głów > ny) do Gdańska Rębiechowa. Koszt na pewno niższy niż wszystkie zakładane plany > marszałka... Potem bydgoszczanie będą marudzić, że nie wiadomo czemu torunianie > wybierają lotnisko w Gdańsku, skoro dojazd tam jest zdecydowanie krótszy... Ni > e mówiąc o tym, że Bydgoskie lotnisko straci kolejną szansę na szybszy rozwój. A uważasz, że bocznica kolejowa do Torunia za 800 milionów to marudzenie? Czy głos zdrowego rozsądku? Za dziesięć razy niższą kwotę miało być bezpośrednie połączenie kolejowe, a teraz nagle bocznica za 10xwięcej? Zastanów się chłopie, zanim coś napiszesz, a zanim napiszesz, wgłębij się w temat. Za te 800 milionów to będziemy mieli prawie gotową S5 - najważniejszą inwestycję w województwie. A wtedy na dojazd do lotniska Bydgoszcz zarobi sobie sama. Tylko, żeby ten marszałek toruński, całbecki, chciał odsprzedać nam swoje udziały lotniska. Bo teraz to je tylko dołuje. Cóż, taka natura chłopa spod Jabłonowa Pomorskiego. Nie dla mnie, to dla wroga... Odpowiedz Link Zgłoś