Dodaj do ulubionych

Straż Gminna

13.01.06, 23:27
Macie propozycje , czym zainteresować naszych Strażników Gminnych? Jest ich
dwóch , będzie jeszcze jeden.Wykazują duze zaangazowanie , ale to również my
powinniśmy im sygnalizować , jakie mamy bolączki lub problemy które można
wspólnie rozwiązać. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • osielsko Re: Straż Gminna 20.01.06, 11:37
      Propozycja 1:
      -sprawdzic dystrubutorow wegla, pod katem legalnosci pochodzenia i jakosci
      sprzedawanego materialu.

Oszukuje sie ludzi sprzedajac wegiel "1 klasy". Wylada ladnie, swieci sie i
      jest czysty. Tak naprawde jest on polany zuzytymi olejami maszynowymi i
      ropopochodnymi odpadami.
      Wegiel kupuja najczesciej najbiedniejsi ludzie naszej Gminy. Tona to ok 450-
      550zl, co dla takich ludzi stanowi polowe miesiecznych dochodow.

Nie wiem, czy takie dzialania leza w gestii Strazy Gminnej.Jesli nie, to z
      pewnoscia wiedza, jaka obrac sciezke eskalacji.

Temat nadaje sie rowniez dla dziennikarskiej dociekliwosci.
    • semeon Re: Straż Gminna 20.01.06, 14:08
      Nie będę oryginalny, ale powiem to co zwykle. Kontrola wywozu śmieci,
      pompowanie szmb na pola i spalanie chemicznych odpoadków to na początek.
      Myślę, że pracy nie zabraknie. A może również postraszyć trochę tych szaleńców
      pędzących swoimi pięknymi samochodami po gminnych drogach.
    • osielsko Re: Straż Gminna - lokalizacja 24.01.06, 10:39
      ul. Centralna 6 /Osrodek Zdrowia/
      tel: 523240347
    • chri625 Re: Straż Gminna 25.01.06, 08:41
      Mogliby zająć się ,także właścicielami psów ,którzy beztrosko wypuszczają nawet
      duże psy bez np.bez kagańca.Jestem pewna ,że mandaty ukróciły by ten proceder.
      • mamamuminka01 Re: Straż Gminna 06.02.06, 08:14
        podpisuje sie pod tym obiema rekami
    • violawan Re: Straż Gminna 06.02.06, 21:48
      Popieram!!! Dziś np. piękna pogoda i zrobiłam sobie rundkę z dziećmi po okolicy
      (jedno małe w wózku a drugie trochę większe na sankach). No i dopadł nas
      wilczurek, obszczekał, pysk mi wkładał do wózka, kocyk zabrał i biegał przy
      nas. Syn w ryk, ja przerażona bo psów (tych większych) sama się boję. Zamiast
      cieszyć się przyjemnym zimowym dniem zestresowani wróciliśmy do domu. U
      jednego sąsiada już w tej sprawie byłam , a on mi na to, że mam być cierpliwa
      bo on nie ma czasu załatać dziury w płocie. Skandal!
    • chri625 Re: Straż Gminna 07.02.06, 08:09
      Tak zgadzam się z Wami!! Jeżeli ktoś decyduje się na psa to musi sobie zdawać z
      obowiązków z tego wynikających !Ja np.bardzo się boję wszelkich psów
      biegających luzem i bez kagańca! Chciałabym aby wszyscy właściciele psów to
      rozumieli ,dla nich ich pies może być łagodny a dla mnie nie.
      • semeon Re: Straż Gminna 07.02.06, 16:47
        Ja również boję się wszelkich psów, nawet tych co to podobno nie gryzą, ale jak
        wiemy każdy karabin kiedyś sam wystrzeli. A ponieważ dużo chodzę pieszo i
        jeżdżę rowerem dlatego wszelkie spotkania z psami, a już szczególnie wieczorem,
        są dla mnie nie lada utrapieniem.
    • chri625 Re: Straż Gminna 22.02.06, 16:06
      Widziałam dzisiaj w Niemczu jak strażnicy zainteresowali się kierowcami
      parkującymi w zatoczce autobusowej pks!Bardzo dobrze.
    • gitas701 Re: Straż Gminna 10.04.06, 19:20
      Brawo dla naszej Gminnej Straży !!!! Gratulacje za nałożenie mandatu na naszego
      proboszcza za bałagan przy śmietnikach. Panowie strażnicy opamiętajcie się czy
      jak ktoś podrzuci na nasz teren śmiecie to jest nasza wina ??? Proponuje
      częstsze patrole wokół cmentarza ale nie w dzień ale jak się ściemni.Nasi
      kochani strażnicy wolą czekać na kierowców pod Duetem i nakładać proste
      mandaty. Panowie troche ruszcie tyłki !!!!
      • akbk Re: Straż Gminna 10.04.06, 20:39
        Założenie główne: To co napisał gitas701 o mandacie jest prawdą.
        Rozwiązanie: Jeszcze go nie ma ale "Gmina" i jej "Straż" może znajdzie poniżej
        kilka wskazówek.
        Może przekazać mandacik "Gminie" za niewywiezienie śmieci z miejsca gdzie są
        składowane? Może "Gmina" powie, że śmieci to sprawa prywatna każdego
        gospodarza - to wtedy pytam się - To jakim prawem ktoś śmie zwracać komukolwiek
        uwagę na porządek w jego własnym śmietniku(opróżnianym wg umowy z firmą która
        się tym zajmuje). A może jednak ten śmietnik nie jest sprawą prywatną to wracam
        do propozycji przekazania mandatu "Gminie".
        I jest jeszcze trzecia strona tego problemu. Dochodzi do tego, że jak znajdzie
        się 20 ludzi którzy podniosą leżący śmieć na ulicy i będą go chcieli wyrzucić
        do śmietnika który jest w pobliżu, ale jest zapełniony i z grzeczności zostawią
        go przy śmietniku (nadmienię jeszcze raz śmietnik JEST PEŁEN)...To co
        właściciel śmietnika dostanie? Pochwałę za udostępnienie śmietnika? - Nie!
        Dostanie mandacik! Ludzie nie sprzątajcie nic w "Gminie Osielsko"! Za to
        dostaje się mandaty!
        Podsumowanie: Wiem, że taka gadka raczej za słabo podniesie adrenalinę "Gminie"
        i jej "Straży" - ale warto spróbować.
      • chri625 Re: Straż Gminna 11.04.06, 18:53
        A ja jakoś inaczej zrozumiałam księdza .Nic nie mówił ,że dostał mandat
        tylko ,że grozi za to mandat a to jest chyba jakaś różnica???
        A poza tym sami smiecimy na tym cmentarzu ,nie bacząc na naszych zmarłych.
        Ja uważam ,że powinniśmy się wstydzić,uderzmy sie we własne piersi.
      • majty_soltysa Re: Straż Gminna 13.04.06, 11:34
        Mandat nie zostal nalozony, a jedynie poinformowano Proboszcza o mozliwosci
        nalozenia kary.

Nie jest kwestia prawidlowosc dzialan Strazy. Byc moze, maja takie uprawnienia,
        a wiedzy co do pochodzenia tych smieci miec nie musza. Ciesze sie, ze poprzez
        zwrocenie uwagi wlasciciwlowi posesji, temat zostal bynajmniej doraznie
        zamkniety /smieci zostana uprzatniete dzisiaj/.

Cala sprawe rozpatrywlbym w kulturze ludzi, ktorzy dopuszczaja sie takich
        wystepkow. Poczynajac od spraw najmniejszych /nasranie sasiadowi pod plotem
        przez psa/ konczac na wyrzucaniu mebli na cmentarnym smietnisku. O ile nie
        potrafimy uszanowac tych najmniejszych spraw, nie dziwmy sie, ze ktos robi
        takie rzeczy.

Ludnosc Osielska jest w wiekszosci naplywowa, z miejskimi przyzwyczajeniami.
        Niestety z tymi dobrymi i z tymi zlymi.
        • akbk Re: Straż Gminna 13.04.06, 20:09
          Górnolotnie ale... ładnie powiedziane. Ja myślę że więcej ogólnodostępnych
          smietników by sie przydało. Właśnie do dużogabarytowych śmieci. I nie tyczy sie
          to tylko Osielska. Może wtedy zaprzestanoby wywozic śmieci czy rzeczy
          nieprzydatne do lasu albo do "ulubionego" sąsiada pod płot.
      • skarpety_soltysa Re: Straż Gminna 14.06.06, 22:19
        Bardzo dobrze, że karani są wszyscy, bez względu na stołki jakie zajmują!!!!!!!
        Proboszcz pewnie nie śmieci ale jeśli jest odpowiedzialny za teren cmentarza to
        musi o niego dbać, albo zmusić do tego parafian. PARAFIANIE sami wystawiają
        sobie ocenę!!!! Ciężko wydać kilka złotych i przewieść śmieci na gminne
        wysypisko!!!! Pisanie skarg na Straż nic nie da!!! Zakasać rękawy i brać się do
        roboty parafianie!!!!!
        • geograf17 Re: Straż Gminna 27.06.06, 17:21
          Popieram skarpety _sołtysa ! Chcemy mieszkać w brudzie i smrodzie ? Bo ja nie !
          A dlaczego tzw. "prominenci gminni' mają byc poza prawem???Ja np.nie
          wiedziałem ,że muszę posiadać umowy na wywóz nieczystości .A potem sobie
          przeczytałem ustawę o utrzymaniu czystości i porządku w gminie ...i juz nie mam
          pytań.
    • tymtyrymtym Re: Straż Gminna 19.04.06, 20:20
      jejuś ale to okropne żeby ksiądz w kościele musiał prosić ludzi żeby nie
      śmiecili na cmentarzu.. ehhh wstyd... no i Straż Gminna mogłaby się
      zainteresować tesh innymi rzeczami... zobaczymy co zrobią jak będzie ciepło i
      wieczorami pojawią się ludzie na boisku ...
      • 3ym Re: Straż Gminna 07.07.06, 11:57
        ksiedza dalej nekaja, a teraz zaczeli gonic kierocow z ulicy centralnej.
        Ciekawe co bedzie dalej...
        • chri625 Re: Straż Gminna 10.07.06, 10:20
          A co ksiądz to ktoś z innej ,lepszej gliny ulepiony czy co ?? Ma nieporządek na
          cmentarzu czy nie nie ma ? No jest tam bałagan wszyscy to widzimy i być może
          sami sie do tego przyczyniamy. A co do Centralnej to chyba dobrze ,że kierowcy
          zaczynają przestrzegać obowiązujące znaki.
          • mamamuminka01 Re: Straż Gminna 11.07.06, 09:38
            ...ktore sie dopiero tam ZACZYNAJA pojawiac...
            trzeba je bylo najpierw postawic, a potem wlepiac mandaty, ale u nas wszystko
            sie dzieje odwrotnie.
            teraz to juz w ogole nie wiadomo bedzie co i kiedy nowego nas spotka, nie
            zdziwie sie jak sie znow kiedys obudze i wiadomoscia dnia bedzie ze mamy od
            rana nowego wojta, prezydenta miasta czy tez ze np zniesli wakacje albo ksiezyc
            ukradli. tyle sie teraz decyzji podejmuje w zaciszu rodzinnej atmosfery... w
            koncu co nam do tego?
    • osielsko_skinhead Re: Straż Gminna 25.10.06, 10:54
      lesz14 napisał:

> Macie propozycje , czym zainteresować naszych Strażników Gminnych? Jest ich
      > dwóch , będzie jeszcze jeden.Wykazują duze zaangazowanie , ale to również my
      > powinniśmy im sygnalizować , jakie mamy bolączki lub problemy które można
      > wspólnie rozwiązać. Pozdrawiam

Może aktywniejszym pokazywaniem się na "ulicy" po prostu?
      • chri625 Re: Straż Gminna 25.10.06, 13:36
        Ja strazników widziałam i widuję często czyli pokazują sie na ulicach ale każdy
        ma prawo do swojego zdania.Pozdrowienia
        • zacisze1 Re: Straż Gminna 26.10.06, 10:11
          ...gdy wkrótce spadnie śnieg, to nawet zapukają do Twoich drzwi.
          • osielsko_skinhead Re: Straż Gminna 06.11.06, 10:18
            ... nie ma sprawy. Mogą pukać, z pewnością otworzę... jeśli będą umundurowani,
            a śnieg sprzątam... i nie tylko spod swojej posesji. :-0
    • osielsko Re: Straż Gminna 05.11.06, 19:19
      W dniu Wszystkich Swietych mialem okazje przekonac sie, jak zachowuje sie odzywa
      jeden ze starznikow. Slyszalem juz o tym Panu wiele negatywnych wypowiedzi.
      Teraz mialem okazje przekonac sie osobiscie i z przykrocia musze porzyznac, iz
      opowiesci nie byly przesadzone.

Zwracam uwage przelozonemu tego Pana /wiem, ze czyta to forum/, iz takie
      zachowania prowokuja i nie wzbudzaja zaufania do podejmowanych dzialan.
      • osielsko_skinhead Re: Straż Gminna 06.11.06, 10:31
        Oooo, jak miło... szkoda, że tego dnia byłem z samego rana na Naszym cmentarzu.
        Nie widziałem wtedy żadnego strażnika... poza tym, prawdą jest, że kradzieże na
        tymże cmentarzu zdarzają się wtedy, gdy ludzi jest znacznie mniej... nie ważne
        z resztą, nie jestem odpowiedzialny za wszystko i wszystkich... od tego są
        inni, moim obowiązkiem jest utrzymanie... porządku wokół rodzinnego grobu, nie
        porządku jako takiego na tym cmentarzu. Kradzieże są... a wcześniej, nie
        widziałem nikogo ze Straży Gminnej na tym cmentarzu.
        Co do zachowania... człowiek przecie... zachowuje się tak, jak większość
        społeczeństwa potrafi się zachowywać. Mnie interesuje tylko i wyłącznie
        utrzymanie porządku na tym cmentarzu. Poza tym, miło, że chociaż w Święto
        Zmarłych pojawiła się tam Straż Gminna.
        • skromnapani Re: Straż Gminna 07.11.06, 07:33
          Ja to chyba byłam na innym cmentarzu w Osielsku niż pan"osielsko" bo ja
          widziałam w przeciwieństwie do niego strażników przy cmentarzu (i nawet 1
          policjanta)i to nie tylko 1 listopada ,wczesniej również.Być może ten
          forumowicz ma pecha albo szczęscie w zależności od punktu widzenia .Pozdrawiam
          • osielsko_skinhead Re: Straż Gminna 08.11.06, 09:57
            Nie, to bardzo miła wiadomość... i oby każdy miał takowe "szczęście".
            Z pewnością... również i kradzieże z czasem znikną, skoro municypalni tak
            często pojawiają się w tych okolicach.
            Nowy wojewoda - dał sobie miesiąc na poznanie województwa. Miesiąc, to taki
            magiczny termin... wierzę, że w ciagu miesiąca liczyć można będzie również na
            zmniejszenie kradzieży na cmentarzu...
      • skarpety_soltysa Re: Straż Gminna 07.11.06, 19:15
        Może się mylę ale strażników jest tylko trzech a cmentarzy na terenie gminy jest
        kilka i chyba nie jest ich rolą pilnowanie czy ktoś wynosi znicze czy nie.
        Zmarłym i tak wszystko jedno, a czasami lepiej jest się za nich zwyczajnie
        pomodlić!!!!

No i najważniejsze: straż strażą, a co się dzieje z policją? Ilu mamy policjantów?
        Czy ktoś ich jeszcze widuje? Jeśli tak to gdzie????

Pozdrawiam forumowiczów!
        • osielsko_skinhead Re: Straż Gminna 08.11.06, 10:13
          Generalnie... bardziej wierzę w tzw. "pomoc sąsiedzką" niż w "zbawczą siłę"
          municypalnych... Gorzej, jak jest mało osób na cmentarz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka