lookingforfun 03.01.13, 20:12 Totalna inwigilacja życia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefansonson Za autobus i tramwaj można płacić przez komórkę 03.01.13, 20:21 biorąc pod uwagę determinację kanarów pewnie użytkownik nawet nie zdąży wklepać tych danych, a już będzie stał przy nim kanar z bloczkiem mandatowym Odpowiedz Link Zgłoś
manczesta Za autobus i tramwaj można płacić przez komórkę 03.01.13, 20:29 Ile czasu zajmuje wejście w aplikacje i dokonanie zakupu biletu? Więcej niż pojawienie się kanara od zamknięcia drzwi??? Znając życie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Za autobus i tramwaj można płacić przez komór 03.01.13, 20:46 manczesta napisał: > Ile czasu zajmuje wejście w aplikacje i dokonanie zakupu biletu? Więcej niż poj > awienie się kanara od zamknięcia drzwi??? Znając życie tak. Płacę ztak a parkowanie od jakiś 4 lat. Cała operacja to może z 20-30 sekund. pewnie za MZK będzie podobnnie. powinni jeszcze dopisać, że obsługuje BlackBerry i Blackberry OS bo to dość popularna (biznesowa) platforma. Niestety w aplikacji moBilet jeszcze MZK Toruń nie widzę. Może po aktualizacji ruszy. Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Za autobus i tramwaj można płacić przez komór 03.01.13, 20:51 Właśnie sprawdziłem. Około 12-15 sekund. To mniej niż zakup w kiosku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_gw Re: Za autobus i tramwaj można płacić przez komór 04.01.13, 11:42 ef_em napisał: > Właśnie sprawdziłem. > Około 12-15 sekund. To mniej niż zakup w kiosku. Zakup w kiosku to inna operacja. Tę raczej należy porównać ze skasowaniem biletu w kasowniku. Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Za autobus i tramwaj można płacić przez komór 04.01.13, 15:50 jerzy_gw napisał: > Zakup w kiosku to inna operacja. Tę raczej należy porównać ze skasowaniem bilet > u w kasowniku. Czy te 5 sekund więcej niz skasowanie zwykłego biletu to taki problem? Dzisiaj jechałem "20" z Rapaka i bilet skasowałem dokładnie w drzwiach trzymając telefon w ręce. Zajęło mi to wszystko właśnie jakieś 10 sekund. Rzeczywiście uciążliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_gw Re: Za autobus i tramwaj można płacić przez komór 06.01.13, 23:19 ef_em napisał: > Dzisiaj jechałem "20" z Rapaka i bilet skasowałem dokładnie w drzwiach trzymają > c telefon w ręce. Zajęło mi to wszystko właśnie jakieś 10 sekund. > > Rzeczywiście uciążliwe. Jak dla kogo. Niektórzy muszą włączyć najpierw internet, inni piszą wolniej, komuś zawiesi się telefon czy nie będzie pewien nr-u bocznego i będzie się musiał upewnić. Nie wspominam już o cenie połączenia internetowego dla tych, którzy nie mają pakietu, bo to nie w tym aspekcie istotne. Istnienie takiego rozwiązania oceniam pozytywnie ale raczej jako ewentualność w momencie nie posiadania biletu papierowego. Weź też pod uwagę, że jeździsz sam, a wsiądź raz z całą rodziną i skasuj im bilety, inne dzieciom, inne dorosłym. Jeśli kanar jest w autobusie to nie masz szans. Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Za autobus i tramwaj można płacić przez komór 13.01.13, 18:03 Jechaliśmy we dwie osoby kasując różne bilety i nie było problemu. Jechaliśmy tylko przez most i skasowanie biletów zajeło mi tyle czasu, że autobus nie zdążył nawet na most wjechać. Jest takie powiedzenie "kiepskiej baletnicy to i rąbek spódnicy zawadza" Jak ktoś chce mieć problemy to będzie je miał. Jeżdżę płacąc przez telefon i jestem bardzo zadowolony. Dla mnie jest OK Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_gw Re: Za autobus i tramwaj można płacić przez komór 13.01.13, 22:56 Nie kupowałem jak dotąd w ten sposób biletu. Sądzę, że będzie ok (dla 1-2 biletów). Nie chcę się powtarzać, ale jestem zmuszony: rozwiązanie to oceniam pozytywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Za autobus i tramwaj można płacić przez komór 14.01.13, 11:40 jerzy_gw napisał: > Nie kupowałem jak dotąd w ten sposób biletu. Polecam. Kupuję i spokój. Nie szukam kiosków, nie pilnuję "papierków', nie mam problemu z dotarciem do kasownika. Ba. Kupując miesięczny nie trzeba stać w kosmicznych kolejkach po "znaczek" (swoją droga dziwne, że ludzie nie wiedzą, że bilet mzna kupić przez 24 dni w miesiącu, a nie tylko 1, 10 czy 15-tego) > Sądzę, że będzie ok (dla 1-2 bilet > ów). Nie chcę się powtarzać, ale jestem zmuszony: rozwiązanie to oceniam pozyty > wnie. Również Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_gw Re: Za autobus i tramwaj można płacić przez komór 14.01.13, 23:01 ef_em napisał: > Polecam. Kupuję i spokój. Nie szukam kiosków, nie pilnuję "papierków', nie mam > problemu z dotarciem do kasownika. Na pewno spróbuję kiedyś. Póki co korzystam z komunikacji miejskiej w wyjątkowych sytuacjach. > Ba. Kupując miesięczny nie trzeba stać w kosmicznych kolejkach po "znaczek" (sw > oją droga dziwne, że ludzie nie wiedzą, że bilet mzna kupić przez 24 dni w mies > iącu, a nie tylko 1, 10 czy 15-tego) Myślę, że sporo osób to wie, bo to jest aktualne od wielu lat. Może problem w tym, że ludzie pracują od jeszcze dłuższego czasu i kupują tak bilety miesięczne już od wtedy. Nie czekają więc do 15-tego by kupić bez kolejki, chcą mieć je już od pierwszego dnia i nie płacić za jednorazowe. Odpowiedz Link Zgłoś
1bongol Za autobus i tramwaj można płacić przez komórkę 03.01.13, 23:06 niestety aplikacja nie działa na windows phone. cóż nadal będę jeździł samochodem :) Odpowiedz Link Zgłoś
manczesta Za autobus i tramwaj można płacić przez komórkę 04.01.13, 01:57 A co się stanie po wejściu w menu z dostępnymi biletami i czas (30s) upłynie? Odpowiedz Link Zgłoś
orzii Re: Za autobus i tramwaj można płacić przez komór 04.01.13, 06:48 super szkoda tylko , że nie zrobili normalnych sms ow jako bilet.. bo mogłoby zadziałać. a tak raczej mało kto z tego skorzysta bo trzeba mieć internet a to kosztuje, zwłaszcza w telefonie.. trzeba mnieć ipoda a to nie jest za darmo i wciąz jednak niewielu ma... trzeba wiedzieć jak się to obsługuje co Z GÓRY DYSKRYMINUJE STARSZE OSOBY które dopiero opanowały zwykłe smsy... :/ a czym się to różni od smsa? wysylasz sms na numer (elektronicznie podany) na wiacie przystanku albo w tramwaju dokłdadnie dla tego kursu i dostajesz natychmiast zwrotny sms BILET z numerem jak na zwykłym skasowanym bilecie... w czym problem? bilet dokładnie identyczny tyle że prosty i bez drukowania, jak karta platnicza. i fkatycznie dostępny dla każdego. a tak znów bubel bo trzeba aplikacje ściągać. umieć to uruchomić. szkolić się w uzywaniu... wiecie co? przeraża mnie ta głupota i bezmyślność urzędników... przeciez wystarczylo zapytać ludzi na forach jak powinno to wyglądać i wtedy zrobić .. a tak guzik mamy botego nikt nie będzie stosował... Odpowiedz Link Zgłoś
tedek1 Za autobus i tramwaj można płacić przez komórkę 04.01.13, 08:35 Żadna rewelacja - w konkurencyjnym mieście BYDGOSZCZY system działa od paru lat (SKYCASH) i do tego funkcjonuje coś takiego jak Bydgoska Karta Miejska połączona teraz z kartą bankową i chyba z legitymacją studencką. Zamiast bawić się w jakieś dziadostwo lepiej aby Toruński przewoźnik wprowadził pełny system,a nie beznadziejną prowizorkę niewykorzystującą NFC. Odpowiedz Link Zgłoś
dornjuan mobilet to nie taki miód 04.01.13, 09:40 Korzystałem z tego systemu płacąc za parkowanie. Czasami nie było łączności z komórki i nie mogłem zakupić biletu. Innym razem nie mogłem wysłać informacji o zakończeniu parkowania i skasowali mnie za cały dzień. Proces reklamacyjny trwał dwa miesiące. Totalna porażka to likwidacja "polecenia zapłaty". Teraz można tylko dokonywać przedpłaty. A co będzie jak wsiądę do autubusu i nie będę miał łączności ? Mandat ! Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
sasieczno Za autobus i tramwaj można płacić przez komórkę 04.01.13, 11:09 Korzystam z mobiletu od dłuższego czasu, płacąc za parkowanie w Toruniu i za komunikację w W-wie. Skasowanie biletu zajmuje jakieś 10 sekund dla osobnika o średnim ilorazie inteligencji i umiejętności posługiwania się telefonem (ja mam skrót do aplikacji na głównej stronie). 1. Co do problemów z zasięgiem - to chyba żarty? W Toruniu nie ma z tym problemów. Zresztą, na wszelki wypadek warto mieć w portfelu jeden lub dwa bilety papierowe (ja nie mam :) ). Co do forumowicza, który skarżył się, że nie mógł zakończyć parkowania i skasowało go za cały dzień - ja mam ustawiony limit na 3 godziny chyba, w razie czego mogę przedłużyć bilet (nie podchodząc do samochodu!). Ale jak piszę, nie zdarzyło mi się jeszcze, aby nie móc połączyć się z systemem. 2. Płatność za transmisję? To sa przecież grosze, a większość abonamentów ma ileś tam tej transmisji danych wliczone w cenę, więc dodatkowej opłaty nie będzie. Poza tym, smartfony same z siebie robią kupę transmisji danych (cały ten bloatware zainstalowany 'produkcyjnie'). 3. Czas skasowania - ludzie, nie żartujcie! Zajmuje to max 10 sekund! Naprawdę, nie więcej (ja mam skrót do aplikacji z głównego ekranu telefonu, to właśnie to 5 sekund). Chyba, że ktoś jest wyjątkowo niegramotny, trudno - pozostają mu papierki wtedy :). Z całą pewnością czas skasowania biletu w mobilecie jest krótszy, niż w zwykły sposób w kasowniku. 4. Co się dzieje, jak się nie zdąży skasować biletu w ciągu 30 sekund od wejścia do aplikacji (a właściwie do menu skasowania biletów)? Aplikacja blokuje się na jakiś czas (chyba 2 albo 5 minut, nie wiem, nie próbowałem). To jest zabezpieczenie przed oszustami, którzy mogą próbować skasować bilet dopiero na widok kontrolera, jednym klikiem, przy wybranym już odpowiednim menu. 6. Aplikacja jest prosta jak kwit na węgiel. Jej zainstalowanie na telefonie również. Podsumowując - dla mnie bomba. Jak ktoś chce korzystać - polecam. Jak ktoś nie chce - też polecam, ale przecież to nie mój biznes i jak nie będzie korzystać płakać nie będę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_gw Re: Za autobus i tramwaj można płacić przez komór 04.01.13, 11:36 Tak czy owak wybrano dostawcę bez przemyślenia. Zapytano go zapewne czy będzie możliwość zapłaci przez tel. komórkowy. Odpowiedź była, że tak i dalej urzędnik nie wnikał, bo ani pomysłu na pytania ani kompetencji nie miał. Oczywiście zgaduję. Nie wiedział też, że do całej operacji będzie konieczna aplikacja i połączenie z internetem. Dla jednych to wygodne, a dla innych bardzo niewygodne i kosztowne. Skoro oficjalnie wiadomo, że nieznaczna liczba osób z tego systemu korzysta, to chyba oznacza to, że nie jest odpowiedni dla potrzeb mieszkańców, nie mówię już o przyjezdnych, którzy by zapłacić za przejazd czy parkowanie w ten sposób muszą (tu najlepsze) wcześniej założyć sobie konto i przelać tam pieniądze - super wygoda. Dlaczego nie można skorzystać z innych rozwiązań (równoległe) np. poprzez SMS? Wysłanie SMS-a jest na pewno szybsze niż wyklikanie wszystkiego w aplikacji, zwłaszcza, że można skorzystać z szablonu SMS. Na pewno jest też tańsze dla wielu użytkowników nie posiadających pakietów internetowych, przyjezdnych, czy po prostu wygodniejsze dla np. osób starszych. Czy ktoś jest w stanie na to pytanie odpowiedzieć? Dlaczego tego nie zrobiono? Nic straconego na szczęście, dodatkowe rozwiązanie można wprowadzić w każdej chwili, sądząc jednak po aktualnych działaniach MZK i MZD nie należy spodziewać się wprowadzania sensownych rozwiązań, zróżnicowania biletów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_ Re: Za autobus i tramwaj można płacić przez komór 04.01.13, 16:35 Piszesz o bilecie w postaci SMSa. Sprawdzałeś już takie rozwiązania . Wiesz że są prostsze w obsłudze? Z tego co czytałem nie jest to takie proste. Jeżeli myślisz o rozwiązaniu typu SMS premium to podejrzewam że koszty są tutaj nie do przyjęcia . W przypadku moBilet koszty związane z dystrybucją biletów spadają a nie rosną . I przede wszystkim nikt nie likwiduje biletów papierowych . Mamy wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_gw Re: Za autobus i tramwaj można płacić przez komór 06.01.13, 23:22 roman_ napisał: > W przypadku moBilet koszty związane z dystrybucją biletów spadają a nie rosną . W przypadku biletu SMS także spadają. > I przede wszystkim nikt nie likwiduje biletów papierowych . > Mamy wybór. Oczywiście, że tak, tak samo jest w przypadku biletów SMS. Zwróć uwagę, że ja nie proponuję likwidacji moBILET, uważam tylko, że przydałaby się alternatywa w postaci biletów SMS (z powodów, które już wymieniłem). Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_gw Re: Za autobus i tramwaj można płacić przez komór 06.01.13, 23:23 A i jeszcze jedno, w niektórych miastach bilety kupione przez moBILET są tańsze niż papierowe. Ma to wieloraki sens. Odpowiedz Link Zgłoś
milosz_o @jerzy_gw Re: ....można płacić przez komór 08.01.13, 14:20 @jerzy_gw Witam Pana, i postaram się odpowiedzieć na pytanie: > Dlaczego nie można skorzystać z innych rozwiązań (równoległe) np. poprzez SMS? > Wysłanie SMS-a jest na pewno szybsze niż wyklikanie wszystkiego w aplikacji, zw > łaszcza, że można skorzystać z szablonu SMS. Na pewno jest też tańsze dla wielu > użytkowników nie posiadających pakietów internetowych, przyjezdnych, czy po pr > ostu wygodniejsze dla np. osób starszych. > Czy ktoś jest w stanie na to pytanie odpowiedzieć? Dlaczego tego nie zrobiono? Otóż, przede wszystkim oczywiście ma Pan rację. Zakup biletu przez SMS jest prostszy ze względu na wyeliminowanie procesu inicjacji usług (czyli założenie konta, i przedpłacenie środków), co dla wielu potencjalnych użytkowników jest barierą (choć należy pamiętać, że ten operator proponuje kilka złotych na start). Osobiście korzystałem z rozwiązania umożliwiającego zakup biletu bezpośrednio wysyłając SMS, ale za granicą. Pewnie, że prościej. I tu odpowiedź na pańskie pytanie. W Polsce takie rozwiązanie nie jest możliwe. To znaczy teoretycznie jest, ale musiałoby się odbywać przy wykorzystaniu SMS Premium. Co oznacza, że do kosztu biletu trzeba by jeszcze doliczyć koszt SMSa Premium, ponieważ nikt nie zapłaci różnicy (np. organizator transportu nie obniży ceny biletu o koszt SMSa Premium). Taka jest polityka operatorów komórkowych w Polsce. Ot proza życia. Ma Pan więc dużo racji i celne argumenty dotyczące "przyjazności" różnych rozwiązań. Niemniej, zawsze to dodatkowy kanał, który z pewnością znajdzie swoich zwolenników. Co do ceny transferu danych internetowych, to oczywiście relatywne, ale nie przeceniałbym tego argumentu. Powiedzmy sobie szczerze, generowany transfer jest minimalny. Oczywiście, ważne, aby użytkownicy korzystający z telefonów starszego typu też mieli możliwość zakupu biletu przez telefon. Być może już ją mają (nie wiem), a być może to kolejne wyzwanie dla organizatora transportu. Pozdrawiam serdecznie, Miłosz Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_gw @jerzy_gw Re: ....można płacić przez komór 09.01.13, 01:41 @milosz_o Bardzo dziękuję za odpowiedź. - Oczywiście ma Pan rację z uwagą dot. SMS premium. Biorę to pod uwagę. Uważam, że system opłat przez SMS byłby dodatkową alternatywą. W Warszawie działa taki system i cena SMS-a to chyba 25gr. Uważam to za rozsądną cenę biorąc pod uwagę wykorzystanie tego kanału w przypadku okazjonalnego zakupu biletu, czy dla klientów przyjezdnych/przejezdnych. - Istnieje możliwość wykorzystania (przynajmniej w przypadku parkowania, sądzę, że można by w ten sposób kupić też i bilet skoro można włączać usługi w ramach swojego nr-u tel. w sieci) bezpłatnych kodów USSD w telefonach komórkowych (zamiast połączeń internetowych). Warszawa również wykorzystuję ten kanał. Interesujący byłby on dla osób nie korzystających z internetu w telefonie, dostępny bezpłatnie bez instalowania aplikacji z dowolnego modelu telefonu. Zgadzam się, że obecnie pakiety internetowe w ramach abonamentu nie są zjawiskiem i ilość przesyłanych danych przez aplikację moBILET jest znikoma, ale myśląc dla ogółu trzeba wziąć pod uwagę fakt braku wykupionych takich pakietów przez określone grupy odbiorców oraz niekorzystne taryfikowanie tych połączeń w niektórych sieciach telefonii nie mówiąc o konieczności korzystania z dodatkowych aplikacji w telefonie. PS. Dzisiaj po raz pierwszy skorzystałem z parkowania przez moBILET, zadziałało bez zarzutu. Odpowiedz Link Zgłoś
milosz_o @jerzy_gw Re: ....można płacić przez komór 09.01.13, 08:57 Pisze Pan: >Uważam, że system opłat przez SMS byłby dodatkową alternatywą. W Warszawie działa taki > system i cena SMS-a to chyba 25gr. Czy potrafi Pan nazwać/wskazać to rozwiązanie? Osobiście nie znam takiego. Być może też rozumiemy pod pojęciem zakupu biletu przez SMS różne rzeczy. Dla mnie jest to możliwość kupna biletu poprzez wysłanie SMS i obciążenie rachunku telefonicznego ceną biletu (czy to poprzez pobranie kwoty z konta prepaid czy dopisanie biletu do faktury). Nie chodzi mi o samo otrzymanie "potwierdzenia zakupu" SMSem. Nie chodzi mi też o kod USSD (jak jedno z rozwiązań działających w Warszawie i innych miastach w Polsce). Co do aplikacji, cóż, nie wszystkie są idealne i jest ich co raz więcej. Niemniej, wiele osób będzie korzystało z ich dobrodziejstw. Musimy pamiętać, że nie ma jednego rozwiązania (kanału zakupu biletu) dla wszystkich. Pozdrawiam, Miłosz Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_gw @jerzy_gw Re: ....można płacić przez komór 14.01.13, 01:31 milosz_o napisał(a): > Czy potrafi Pan nazwać/wskazać to rozwiązanie? Osobiście nie znam takiego. Być > może też rozumiemy pod pojęciem zakupu biletu przez SMS różne rzeczy. Dla mnie > jest to możliwość kupna biletu poprzez wysłanie SMS i obciążenie rachunku telef > onicznego ceną biletu (czy to poprzez pobranie kwoty z konta prepaid czy dopisa > nie biletu do faktury). Rozumiemy się dobrze. Ja także miałem na myśli obciążenie rachunku telefonicznego. Pomyliłem tylko kupno biletu z parkowaniem. W Warszawie taki system działa (chyba, że już przestał) i rozpoczęcie parkowania i jego zakończenie odbywa się za pomocą wysłania SMS-a. Wydaje mi się, że interesującym jest rozwiązanie opisane tutaj: W-wa zakup biletu przez komórkę Jest to połączenie wykorzystania USSD np. z indywidualnym kontem pre paid do płatności za bilety. Dodatkowym problemem w naszym przypadku brak biletów czasowych czego konsekwencją jest konieczność wpisywania w dowolnym z tych rozwiązań numerów bocznych autobusu (do aplikacji/do SMS-a/jako przyrostek kodu USSD). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
semisiu Za autobus i tramwaj można płacić przez komórkę 04.01.13, 11:13 XXI wiek szturmem wdziera się do toruńskiego MZK. Aż chciałoby się zaśpiewać: Hej, młody junaku, smutek zwalcz i strach! Przecież na tym piachu za trzydzieści lat... ... z pewnością, być może, będzie można płacić za bilety miesięczne przez internet, bez stania w kilometrowych kolejkach do kas. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Za autobus i tramwaj można płacić przez komór 04.01.13, 11:15 Od kilku miesięcy możesz płacić za miesięczny przez internet ale zdaje się i tak swoje musisz odstać w kasie żeby bilet odebrać. Odpowiedz Link Zgłoś
semisiu Re: Za autobus i tramwaj można płacić przez komór 04.01.13, 11:39 No i to właśnie jest bez sensu. Nie rozumiem, dla kogo powstało takie rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_gw Re: Za autobus i tramwaj można płacić przez komór 04.01.13, 11:38 semisiu napisał: > ... z pewnością, być może, będzie można płacić za bilety miesięczne przez inter > net, bez stania w kilometrowych kolejkach do kas. W pierwszym zdaniu artykułu napisano, że można kupić te bilety przez komórkę, a więc przez internet w tym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
semisiu Re: Za autobus i tramwaj można płacić przez komór 04.01.13, 12:04 jerzy_gw napisał: > semisiu napisał: > > > ... z pewnością, być może, będzie można płacić za bilety miesięczne przez > inter > > net, bez stania w kilometrowych kolejkach do kas. > > W pierwszym zdaniu artykułu napisano, że można kupić te bilety przez komórkę, a > więc przez internet w tym przypadku. Faktycznie! To wydawało mi się tak nierealne, że podświadomie zignorowałem słowo "miesięczny"! Nadal trudno mi w to uwierzyć, nie mogę się pozbierać po tym newsie. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_ Za autobus i tramwaj można płacić przez komórkę 04.01.13, 17:07 moBilet na telefonie widok po zakupie Zakup banalnie prosty. Wybieramy bilet w aplikacji , wpisujemy numer boczny pojazdu i już . Jeżeli nie zdążymy za pierwszym razem po 30 sekundach można próbować drugi raz. Odpowiedz Link Zgłoś
sine.ira Opowiem Wam swoją historię 09.01.13, 22:05 Zachęcony wizją zaoszczędzenia czasu, skusiłem się i zakupiłem bilet miesięczny za pomocą aplikacji moBILET. Znajomi ostrzegali, że będę musiał i tak udać się do kasy MZK i odebrać tam odpowiedni papierek, ale ja zaryzykowałem i - o dziwo - udało się! Kupiłem bilet, nie musiałem nic potwierdzać, a weryfikacja miała odbyć się na podstawie numeru dowodu osobistego. Do tego czasu wszystko wydawało się działać. Niestety postanowiłem zaktualizować oprogramowanie telefonu, i tu zaczęły się problemy. Otóż po aktualizacji aplikacja przestała zupełnie działać, nie miałem więc dostępu do swojego biletu - czyli tak jakbym go nie miał. Poszedłem po rozum do głowy, odinstalowałem i ponownie zainstalowałem aplikację. Zaczęła działać, niestety w wyniku tej operacji uległy usunięciu wszystkie dane, wraz z kupionymi biletami. I tu ujawnił się podstawowy błąd jej twórców - bilety przechowywane są na komórce, a nie online na koncie użytkownika, przez co po utracie danych na telefonie nie ma możliwości przywrócenia ich (przynajmniej nie z menu aplikacji). Ciekawe co teraz mam zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
manczesta Re: Opowiem Wam swoją historię 09.01.13, 23:33 A jak zalogujesz sie do swojego konta przez strone internetową i wejdziesz w zakładkę historia kupionych biletów to moze jest opcja przesłąnia go na komórke? Odpowiedz Link Zgłoś
sine.ira Re: Opowiem Wam swoją historię 10.01.13, 08:55 Niestety nie ma takiej opcji, można tylko wydrukować bilet, ale mam wątpliwości, czy taki wydruk będzie honorowany przez kontrolerów. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_gw Re: Opowiem Wam swoją historię 10.01.13, 09:41 Wniosek jest taki, że moBILET można używać tylko do biletów jednorazowych i parkowania, a NIGDY do biletów miesięcznych. Odpowiedz Link Zgłoś
sine.ira Re: Opowiem Wam swoją historię 10.01.13, 10:43 Dowiedziałem się w firmie moBILET, że powinienem wydrukować ze strony potwierdzenie zakupu biletu miesięcznego, a następnie udać się do kasy MZK celem podpieczętowania. Podsumowując: świetnie, że jest możliwość kupna biletu miesięcznego, ale prawdę mówiąc lepiej z niej nie korzystać. Jeśli w jakikolwiek sposób stracicie dane dotyczące biletu (zmienicie lub zgubicie komórkę, odinstalujecie aplikację moBILET, itp.) będziecie musieli i tak iść do kasy MZK z papierkiem, żeby pani postawiła pieczątkę... Wniosek dla Wydziału Gospodarki Komunalnej UM, który zamówił usługę: bilety (przynajmniej miesięczne) MUSZĄ być przechowywane online na koncie użytkownika, inaczej nie ma to sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
sine.ira Re: Opowiem Wam swoją historię 10.01.13, 10:46 > Wniosek dla Wydziału Gospodarki Komunalnej UM, który zamówił usługę: bilety (pr > zynajmniej miesięczne) MUSZĄ być przechowywane online na koncie użytkownika, in > aczej nie ma to sensu. Poprawka: bilety są przechowywane na koncie użytkownika. Musi natomiast istnieć możliwość pobrania ich na komórkę z tego konta za pomocą aplikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
sine.ira Ciąg dalszy 10.01.13, 12:08 Nie chce mi się już opisywać, ale w MZK nie chciano mi podstemplować wydruku, ponieważ nie ma możliwości weryfikacji, czy rzeczywiście zakupiłem bilet. Firma MoBILET skierowała mnie do MZK i umyła ręce. Pozostaje tylko udać się do źródła, czyli Wydziału Gospodarki Komunalnej Urzędu Miasta i powiedzieć tam, co myślę o "profesjonalizmie" takich działań. Pytanie, czy ktokolwiek zwróci mi pieniądze za bilety, które będę musiał skasować załatwiając tę sprawę (bo przecież formalnie nie mam ważnego biletu). Odpowiedz Link Zgłoś
manczesta Re: Ciąg dalszy 10.01.13, 12:18 Krótko mówiąc grunt, że im pieniądze się zgadzają a ze klient poszkodowany to kogo to obchodzi? Niech się teraz martwi. Ja kupując bilet na pks Veolia do Gdanska online otrzymuje smsa ze specjalnym numerem do pokazania kierowcy no ale to całkiem inna bajka która póki co działa. Odpowiedz Link Zgłoś
sine.ira Happy End? 11.01.13, 18:26 Myślę, że winien jestem napisać, jak zakończyła się sprawa. Po pierwsze, infolinia moBILET-u wprowadza w błąd, mówiąc, że trzeba jechać z wydrukiem do MZK. Należy pojechać do Wydziału Gospodarki Komunalnej Urzędu Miasta na Legionów 220 i tam go podstemplować. Z takim dokumentem można jeździć jak z biletem miesięcznym. Nie jest to rozwiązanie idealne, bo nieco podważa sens całego systemu. Miejmy nadzieję, że jest to sytuacja tymczasowa i z czasem uda się WGK dojść do porozumienia z moBILET-em i wymyślić sposób, który nie będzie tego wymagał. Podobno byłem pierwszą i jak na razie jedyną osobą z takim problemem, ale w końcu to dopiero początek miesiąca, a osób, które kupiły bilet miesięczny przez komórkę jest już całkiem sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
sine.ira Re: Za autobus i tramwaj można płacić przez komór 13.01.13, 23:04 Ciekawe, jak wygląda sprawa kupna więcej niż jednego biletu. Może się przecież zdarzyć, że chcemy skasować za kogoś albo za przewożone zwierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_gw Re: Za autobus i tramwaj można płacić przez komór 14.01.13, 23:02 sine.ira napisał: > Ciekawe, jak wygląda sprawa kupna więcej niż jednego biletu. Może się przecież > zdarzyć, że chcemy skasować za kogoś albo za przewożone zwierzę. Jest o tym mowa w wątku, trzeba klikać po kolei dla każdej osoby. A kanar się zbliża ... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sine.ira Re: Za autobus i tramwaj można płacić przez komór 14.01.13, 23:20 No właśnie, a można by to prosto rozwiązać: po kupnie biletu wystarczyłoby wstawić opcję, czy chce się kupić kolejny bilet z tym samym numerem bocznym autobusu. I po kłopocie. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_gw Re: Za autobus i tramwaj można płacić przez komór 14.01.13, 23:56 sine.ira napisał: > No właśnie, a można by to prosto rozwiązać: po kupnie biletu wystarczyłoby wsta > wić opcję, czy chce się kupić kolejny bilet z tym samym numerem bocznym autobus > u. I po kłopocie. Ależ oczywiście. Niestety nikt na to nie wpadł, gdyż tak naprawdę nikt z decydujących nie wpisuje tego numeru bocznego bo nie korzysta z MZK. Odpowiedz Link Zgłoś
sine.ira Re: Za autobus i tramwaj można płacić przez komór 15.01.13, 08:34 To, że nikt z urzędników na to nie wpadł mnie nie dziwi. Ciekawsze jest to, że nie wpadli na to twórcy systemu, który działa już podobno dość długo w całej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_gw Re: Za autobus i tramwaj można płacić przez komór 15.01.13, 12:16 To dlatego, że w cywilizowanych miastach kupuje się bilety czasowe i nie ma potrzeby wpisywania jakichś numerów bocznych w aplikacji. Odpowiedz Link Zgłoś