forrestgump123 29.03.13, 11:41 Ćwierć miliarda złotych na jeden budynek? To dopiero palenie pieniędzy w piecu, ale jednocześnie początek wydatków, bo utrzymanie go też będzie kosztować krocie. Torunianie będą spłacać go przez pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wujek.andrzejek Re: Marszałek dał 55 mln zł na salę na Jordankach 29.03.13, 11:53 To co? Może bank, hotel, parking, galeria handlowa? Może park rozrywki, jak na rynku w Bydgoszczy? Litości ludzie... Mi się pomysł podoba. Pytanie tylko: czy w epoce powszechnego schamienia sala koncertowa wypełni się słuchaczami, czy zamieni się w kolejną (skądinąd cudowną) Odnowę? Odpowiedz Link Zgłoś
stefansonson Marszałek dał 55 mln zł na salę na Jordankach [... 29.03.13, 12:12 po prostu w głowie się nie mieści, jaka presja jest na budowę tego budynku. ciekawe kto będzie miał w tym zysk. zamiast przeznaczyć te pieniądze na poszerzenie starego mostu, który przecież i tak będzie niedługo remontowany wyrzuca się ogromną kwotę na budynek, który będzie służył okazjonalnie dosłownie wąskiej najbogatszej grupie mieszkańców. Jest o wiele więcej bardziej podstawowych potrzeb, które na dziś są bolączką dla WIĘKSZOŚCI TORUNIAN, szczególnie dotyczących komunikacji miejskiej, które powinny być realizowane w naszym mieście biorąc pod uwagę że to pieniądze NAS WSZYSTKICH!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.grzegorz Re: Marszałek dał 55 mln zł na salę na Jordankach 29.03.13, 12:39 Ja tam czasami do Opery do Bydgoszczy jeżdżę i nie narzekam, że budowano ją 40 lat za nie wiadomo jakie pieniądze... Odpowiedz Link Zgłoś
saudarkar Re: Marszałek dał 55 mln zł na salę na Jordankach 29.03.13, 12:46 nie płaczcie że jest budowana - aspirujemy do stolicy województwa i musimy być wyposażeni rownież w takie przybytki - może Ty tumanie po zawodówce nigdy nie skorzystasz z mozliwosci udania sie na koncert ale nie wypowiadaj się za ogół OKEJ? Odpowiedz Link Zgłoś
alquoz Re: Marszałek dał 55 mln zł na salę na Jordankach 29.03.13, 12:49 a ja proponuje by juz ostatecznie dokopac bydgoszczy i zrobic sobie nasza wlasna torunska rzeke brde.. przekopac kanaly gdzie sie da (konkurs na siec kanalow w toruniu sie oglosi) a wisle wykorzystac do ich zasilenia..tez se marine i opere nad tym i kanalami postawimy... niech zyje rozdawnictwo i marnotrawstwo kasy.. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.grzegorz Re: Marszałek dał 55 mln zł na salę na Jordankach 29.03.13, 12:58 alquoz napisał: > a ja proponuje by juz ostatecznie dokopac bydgoszczy i zrobic sobie nasza wlasn > a torunska rzeke brde.. Ok. Super pomysł. Przerobimy Kępę Bazarową na Wyspę Młyńską. Wizualizacja zresztą już jest :P www.youtube.com/watch?v=tPv2-98PUOA Odpowiedz Link Zgłoś
joachimzwielkim Re: Marszałek dał 55 mln zł na salę na Jordankach 29.03.13, 17:10 alquoz napisał: > a ja proponuje by juz ostatecznie dokopac bydgoszczy i zrobic sobie nasza wlasn > a torunska rzeke brde.. > przekopac kanaly gdzie sie da (konkurs na siec kanalow w toruniu sie oglosi) a > wisle wykorzystac do ich zasilenia..tez se marine i opere nad tym i kanalami po > stawimy... Toruń ma Wisłę, i żadna byle Brda nie jest potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Marszałek dał 55 mln zł na salę na Jordankach 29.03.13, 13:00 Lekarz nie pomoże. Od czasu do czasu jestem w CSW i widzę te tłumy. Można było zrealizowaqć tę inwestycję za znacznie mniejszą kasę. No cóż ale te aspiracje. Teraz czas na budowę filharmonii. Odpowiedz Link Zgłoś
stefansonson Re: Marszałek dał 55 mln zł na salę na Jordankach 29.03.13, 13:49 właśnie aspiracje im w głowie i jakieś kompleksy że Bydgoszcz ma to i tamto wiec my też musimy mieć. Ręce opadają jak się słucha takich argumentów. Powinna być rozpisana hierarchia potrzeb od tych najbardziej podstawowych i pilnych, które będą dostosowane do sytuacji społecznej. po te bardziej ambitne. Dla mnie każdy kto ma kompleks Bydgoszczy to tłumok, którego świadomość zatrzymała się w latach 80 i na początku 90tych. Kiedy to było najwięcej "potyczek" między Toruniem i Bydgoszczą na różnych płaszczyznach, a potem jeszcze kwestie województwa i jego stolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Marszałek dał 55 mln zł na salę na Jordankach 29.03.13, 14:13 To zupełnie jak z uniwerkiem w Bydzi. "Inne miasta wojewódzkie mają to i my musimy mieć". To jakieś kompleksy są. Odpowiedz Link Zgłoś
akademol Re: Marszałek dał 55 mln zł na salę na Jordankach 29.03.13, 14:54 obraza.uczuc.religijnych napisał: > To zupełnie jak z uniwerkiem w Bydzi. "Inne miasta wojewódzkie mają to i my mus > imy mieć". Zajmijcie się swoim PYLONEM Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Marszałek dał 55 mln zł na salę na Jordankach 29.03.13, 18:14 Jak z uniwerikiem? Co ty bredzisz. Bydgoszcz ma 4 państwowe uczelnie wyższe. Zupełnie naturalnym jest, że tak duż ośrodek rozwija się naukowo. Do nas nikt nie przyjechał ze wschodu, sami to robimy. Okazuje się, że coraz lepiej. Na to potrzeba czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekoblaszachowiec Re: Marszałek dał 55 mln zł na salę na Jordankach 29.03.13, 22:19 > To zupełnie jak z uniwerkiem w Bydzi. "Inne miasta wojewódzkie mają to i my mus > imy mieć". To jakieś kompleksy są. Lepiej, Europejska Stolica Kultury również należy sie bydzi, skoro Toruń mógł sie starać. -- Największa atrakacja Bydgoszczy ? ... wycieczka do Torunia ! Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Marszałek dał 55 mln zł na salę na Jordankach 29.03.13, 22:40 co do Kultury to nie radziłbym porównywać. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: W bydgoszczy budynek opery budowali przeszło 29.03.13, 13:03 ŻAl mi ciebie chłopcze. Tylko ten Toruń, co najwyżej Rudak. Odpowiedz Link Zgłoś
qron Marszałek dał 55 mln zł na Jordanki [NOWE WIZUA... 29.03.13, 14:12 Podoba mi się strasznie to wszystko, podobno kto nie ryzykuje ten nie ma... w kontekście oferty kulturalnej torunia ta sala jest potrzbna a czas pokaze czy ktos to odpowiednio wykorzysta i torun sie stanie mocnym osrodkiem kultury. Jest jeszcze jedna bardzo ważna inwestycja kulturalna w toruniu do zrobienia, nie tak kosztowna - kupić bilet w jedną stronę dla pana szmaka np. na księżyc;-) żeby tam osiołków nie nastawiał, a kulturę oddać w ludzi któży się na tym znają.. Odpowiedz Link Zgłoś
ludwika2012 Re: Marszałek dał 55 mln zł na Jordanki [NOWE WIZ 29.03.13, 17:15 Którzy? Odpowiedz Link Zgłoś
pan_ziutek Re: Marszałek dał 55 mln zł na salę na Jordankach 29.03.13, 14:23 Nie rozumiem po co są tam u was ci radni skoro to sam marszałek może rozdawać miliony według swojego uznania. Odpowiedz Link Zgłoś
szalonywiatr Re: Marszałek dał 55 mln zł na salę na Jordankach 29.03.13, 16:12 To w podstawowkach Torunia będzie jeszcze ciasnej :-( Odpowiedz Link Zgłoś
tedek1 Marszałek dał 55 mln zł na Jordanki [NOWE WIZUA... 29.03.13, 16:29 MEGAlomania władz Torunia osiągnęła już szczyt absurdu. Czekam teraz na kolejna fontanne za miliony złotych. Takiej rozrzutnosci gotówki to chyba nawet w Grecji nie było. A teraz coś do władz miasta: wszelkie podwyżki uzasadnione kosztami utrzymania sali na Jordankach będę oprotestowywal. Pamiętajcie że za parę lat ktoś władze miasta za te rozrzutnosci rozliczy. Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Marszałek dał 55 mln zł na Jordanki [NOWE WIZ 29.03.13, 18:22 Wtedy to już będą inni ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
tryg.sk11 Re: Marszałek dał 55 mln zł na Jordanki [NOWE WIZ 30.03.13, 01:20 Bredzie druga grecja, Cypr, taka rozrzutność, wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: W bydgoszczy budynek opery budowali przeszło 29.03.13, 16:48 Powieś się, bo nic ci już nie pomoże na kompleksy. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jurand22 Re: W bydgoszczy budynek opery budowali przeszło 29.03.13, 17:42 jeszcze w toruniu niech nam postawią port lotniczy ,stadion lekkoatletyczny jak w bydgoszczy osrodek tvp osrodek nato hotel 5 gwiazdkow i pare jeszcze osrodków i juz bedziemy takim samym miastem jak bydgoszcz jak mówił nasz marszałek w brukseli,a jeszcze zapomniałem ze brakuje nam do bydgoszczy 170 tys mieszkanców,,no cóz sprowadzimy chinczyków i juz bedziemy mieli kryteria aby byc samodzielną metropolia torunską,jak nam obiecała nasza wspaniała posłanka p.sobecka a bydgoszcz z solcem i inowrocławiem niech sobie zrobią ZiT Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: W bydgoszczy budynek opery budowali przeszło 29.03.13, 18:20 Ja bym jeszcze przeniósł WZL2 przynajmniej F16 będą śmigać nad miastem. I jeszcze PESA, Myślęcinek, Filharmonię, Akademię Muzyczną, wydziały techniczne UTP.... Odpowiedz Link Zgłoś
szczekoblaszachowiec Re: W bydgoszczy budynek opery budowali przeszło 29.03.13, 22:40 > Ja bym jeszcze przeniósł WZL2 przynajmniej F16 będą śmigać nad miastem. I jeszc > ze PESA, Myślęcinek, Filharmonię, Akademię Muzyczną, wydziały techniczne UTP... no tak, pewnie autostradę, Kopernika i miejsce na mapie TVN-u też wam Toruń zabrał, dając w zamian tylko spalarnie. ale nie martwcie się, kolejny serial "lekarze z psychiatryka" będzie już w was kręcony -- Największa atrakacja Bydgoszczy ? ... wycieczka do Torunia ! Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: W bydgoszczy budynek opery budowali przeszło 30.03.13, 17:44 Autostrada? Głupiś, przez miasto, nie my nie chcemy. Kopernik i tak spitolił z Torunia, aby móc czegoś dokonać. Mapa TVN? Faktycznie jest się o co bić. Odpowiedz Link Zgłoś
bydofan Re: W bydgoszczy budynek opery budowali przeszło 29.03.13, 23:52 jurand22 napisał(a): > jeszcze w toruniu niech nam postawią port lotniczy ,stadion lekkoatletyczny ja > k w bydgoszczy osrodek tvp osrodek nato hotel 5 gwiazdkow i pare jeszcze osrodk > ów i juz bedziemy takim samym miastem jak bydgoszcz jak mówił nasz marszałek w > brukseli,a jeszcze zapomniałem ze brakuje nam do bydgoszczy 170 tys mieszkanców > ,,no cóz sprowadzimy chinczyków i juz bedziemy mieli kryteria aby byc samodziel > ną metropolia torunską,jak nam obiecała nasza wspaniała posłanka p.sobecka a by > dgoszcz z solcem i inowrocławiem niech sobie zrobią ZiT He he he wtedy dopiero by się na nas wypieli. Już nikt w Toruniu nie zająknął by się o metropolii B-T Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd żal mi Ciebie 29.03.13, 22:35 No rzeczywiście Dioda tam nie wystąpi więc nie masz po co przyjeżdżać. Mam nadzieję, że zrozumiałeś aluzję. Odpowiedz Link Zgłoś
frog-t Re: Marszałek dał 55 mln zł na salę na Jordankach 30.03.13, 00:54 Konkurencja opiera się na równych zasadach. Toruń jest na dopingu więc ... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zustoformapodatku Re: Marszałek dał 55 mln zł na salę na Jordankach 31.03.13, 00:47 Nie prawda, że przez pokolenia - przykład Greków, Cypru itp pokazuje ze po prostu państwo/gmina bankrutuje, potem bank który to wszystko kredytował i za to płacą ci co mieli kasę w danym banku:) Za naszą głupotę nie powinny płacić przyszłe pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś