Dodaj do ulubionych

Marszałek Całbecki bierze wszystko, co się tylk...

13.07.13, 08:27
Przed nikim nie musi się tłumaczyc z tego ile będzie kosztowało utrzymanie, to bierze. Same korzyści:
1. Wszędzie witany jest jak wybawca
2. Za wszystko zapłacą mało świadomi podatnicy,
3. Mnóstwo etatów do obsadzenia "swoich" i rodzin "swoich"
4. a jak w polityce nie pójdzie, to zawsze będzie gdzie za publiczne pieniążki doopę wtulić
Nawet sprzątaczka lub stróż ponosi odpowiedzialność, za swoje decyzje, polityk - nie.
Obserwuj wątek
    • pedronegro420 Już wiem. Łysy to człowiek renesansu 13.07.13, 11:05
      przy którym da Vinci to pikuś, zarówno pod względem artystycznym jak i IQ. Tyle, że da Vinci pozostawił po sobie wiekopomne dzieła i dorobek naukowy a mądry inaczej biolog z podtoruńskiej wioski zostawia po sobie jedynie długi, niechęć i przekonanie, że jest totalnym niemotą. Innymi słowy to taki Midas au rebours, czego się tknie to spieprzy.
      • pajak_tez_krzyzak Re: Apeluje do pana, panie Marszalku 13.07.13, 11:57
        Apeluje by natychmiast oddal Pan wszystko co tylko mozliwe pod zarzad bydgoski.Tylko takie dzialanie zadowoli politykow a i mieszkancow tego miasta.A najlepiej gdyby wladze Torunia dobrowolnie podjely uchwale o samorozwiazaniu sie miasta i jego natychmiastowej rozbiorce.
        • szczekoblaszachowiec Re: Apeluje do pana, panie Marszalku 13.07.13, 20:38
          > Apeluje by natychmiast oddal Pan wszystko co tylko mozliwe pod zarzad bydgoski.
          > Tylko takie dzialanie zadowoli politykow a i mieszkancow tego miasta.A najlepie
          > j gdyby wladze Torunia dobrowolnie podjely uchwale o samorozwiazaniu sie miasta
          > i jego natychmiastowej rozbiorce.

Obawiam się, że samorozwiązanie i rozbiórka może nie zadowolić zakute pałki. W dalszej kolejności będą sie domagać wymazania wszystkich informacji o Toruniu z podręczników.
          Natomiast kiedy po 100 latach nieudolnych rządów trzeba będzie zaorać bydgoski grajdół to powidzą, że to wina Torunia.

--
          Największa atrakcja Bydgoszczy ? ... wycieczka do Torunia !
          • pajak_tez_krzyzak Re: Apeluje do pana, panie Marszalku 13.07.13, 23:29

> Obawiam się, że samorozwiązanie i rozbiórka może nie zadowolić zakute pałki. W
            > dalszej kolejności będą sie domagać wymazania wszystkich informacji o Toruniu z
            > podręczników.
            > Natomiast kiedy po 100 latach nieudolnych rządów trzeba będzie zaorać bydgoski
            > grajdół to powidzą, że to wina Torunia.

Popatrz, nie pomyslalem, ze to moze miec i takie konsekwencje, ale masz racje.Precz z Kopernikiem i jego teoria heliocentryczna, dwoch Pokojach (nomen omen) Torunskich, o piernikach nie wspominajac.Co tam jeszcze trzeba bedzie zmienic w podrecznikach a la Bydgoszcz?
            • pajak_tez_krzyzak Re: Apeluje do pana, panie Marszalku 13.07.13, 23:35
              Zapomnialem, ze w okresie miedzywojennym Torun przez zupelne niedopatrzenie zostal stolica woj. pomorskiego, a Wielkie Miasto Bydgoszcz Stolyca Stolyc Wszelakich ciagnela jakies ogony w Wielkopolsce przez co nie byla brana pod uwage jako stolica pomorskiego.Czyli juz wtedy ich "marginalizowano"?
              • bydofan Re: Apeluje do pana, panie Marszalku 15.07.13, 10:09
                pajak_tez_krzyzak napisał:

> Zapomnialem, ze w okresie miedzywojennym Torun przez zupelne niedopatrzenie zos
                > tal stolica woj. pomorskiego, a Wielkie Miasto Bydgoszcz Stolyca Stolyc Wszelak
                > ich ciagnela jakies ogony w Wielkopolsce przez co nie byla brana pod uwage jako
                > stolica pomorskiego.Czyli juz wtedy ich "marginalizowano"?

pająk jak widzę Ty jesteś jadowity. W latach międzywojennych Bydgoszcz była w znacznym stopniu zamieszkana przez Niemców i władze polskie bały się, że oni tę władzę wykorzystają przeciw państwu polskiemu. Ustanowiono więc stolicę województwa TYMCZASOWO w Toruniu. Założono, że ten stan będzie trwał ok. 20 lat i w roku ok. 1940 zostanie przeniesiony do Bydgoszczy.
                A co do ciągnięcia ogonów to jesteś w totalnym błędzie bo Bydgoszcz w tamtym czasie była jednym z najlepiej rozwijających się miast w Polsce
                • znmpdn Re: Apeluje do pana, panie Marszalku 15.07.13, 10:24
                  Ustanowiono więc stolicę wojewó
                  > dztwa TYMCZASOWO w Toruniu. Założono, że ten stan będzie trwał ok. 20 la
                  > t i w roku ok. 1940 zostanie przeniesiony do Bydgoszczy

pod rozwagę
                • pedronegro420 Re: Apeluje do pana, panie Marszalku 15.07.13, 12:43
                  Nie tłumacz im bo nie warto. Oni przeszli takie pranie mózgu w wykonaniu łysego złodzieja i ojca inkasenta, że nie są w stanie przyjąć faktów do wiadomości. Wolą trwać w ułudzie swojej wyimaginowanej wielkości, niepowtarzalności, megalomańskiej wyjątkowości. Kiedy im napisałem, że już przed wojną Bydgoszcz została wyznaczona na stolicę województwa rzucili się na mnie jak wściekłe psy tocząc pianę z pyska i wyzywając od nieuków. Potoem jednak, gdy sprawa się potwierdziła żaden z nich nie był w stanie przyznać się do błędu a o słowie przepraszam to nie słyszeli. Lepiej przeciesz rzygać na forum z nienawiścią do wszystkiego co bydgoskie. Barszo "kulturalne ludzie" ci touńscy imigranci z okolicznych buraczanych wiosek.
                  • pedronegro420 Re: Apeluje do pana, panie Marszalku 15.07.13, 12:47
                    oczywiście miało być "przecież"
                  • szczekoblaszachowiec Re: Apeluje do pana, panie Marszalku 15.07.13, 13:54
                    Kiedy im napisałem, że już przed wojną Bydgoszcz została
                    > wyznaczona na stolicę województwa rzucili się na mnie jak wściekłe psy tocząc p
                    > ianę z pyska i wyzywając od nieuków. Potoem jednak, gdy sprawa się potwierdził
                    > a żaden z nich nie był w stanie przyznać się do błędu a o słowie przepraszam to
                    > nie słyszeli. Lepiej przeciesz rzygać na forum z nienawiścią do wszystkiego co
                    > bydgoskie.

Poproszę o źródło, chętnie poczytam.
                    Natomiast kiedy ja napisałem, że kiedy Toruń w XVI i XVII wieku był jednym z największych i najbogatrzych miast Rzeczypospolitej Obojga Narodów, miastem królewski z własnym sadownictwem i mennicą a bydgoszcz w tym czasie prowincjonalną mieściną ogradajacą bogatych kupców płynacych do Torunia, to wyobraź sobie, że też zostałem opluty.

--
                    Największa atrakcja Bydgoszcz ? ... wycieczka do Torunia !
                    • znmpdn Re: Apeluje do pana, panie Marszalku 15.07.13, 14:01
                      > Poproszę o źródło, chętnie poczytam.

Przyłączam sie do życzeń, jednoczesnie prosząc o podanie przez bydgoskich forowiczów konkretnych dokumentów, projektów ustaw, etc.....
                • pajak_tez_krzyzak Re: Apeluje do pana, panie Marszalku 15.07.13, 13:33
                  @ bydofan
                  Po pierwsze- moze nie wiesz, ale KAZDY pajak jest jadowity, czesc tylko ma za slabe na np. przegryzienie ludzkiej skory szczeki.Ale nie jestem arachnologiem.
                  po drugie- BYC MOZE masz racje piszac o tymczasowosci stolicznosci Torunia, ale... cos mi sie nie zgadza.Torun zostal stolica wojewodztwa w roku bodaj 1920 (gdy Bydgoszcz nalezala do Wielkopolski)."Tymczasowosc" wiec zaczela zyc swoim zyciem dopiero od momentu gdy miasto nad Brda zostalo wlaczone w obszar pomorskiego, czyli 1938.Wiec o jakich 20 latach piszesz? Chyba, ze juz w 1920 wladze wiedzialy, ze za lat osiemnascie Najwieksze Miasto Wszechswiata, Stolyca Stolyc bedzie wlaczone do woj. pomorskiego?
                  • znmpdn Re: Apeluje do pana, panie Marszalku 15.07.13, 14:05
                    > po drugie- BYC MOZE masz racje piszac o tymczasowosci stolicznosci Torunia..

Nie ma racji. To tylko wykwit jego infantylnej wyobraźni :)
                    • pajak_tez_krzyzak Re: Apeluje do pana, panie Marszalku 15.07.13, 14:53
                      @znmpdn
                      Ciicho, przeciez wiem, ale niech sie ludza, w koncu od nadzei nikt jeszcze nie umarl.
            • meliburda Re: Apeluje do pana, panie Marszalku 13.07.13, 23:36
              Panowie, wasz sarkazm jest typową "kulą w płot". Czy wy naprawdę sądzicie, że te wasze ironiczne dywagacje są dowcipne? Raczej żałosne. Proszę więc, nie przynoście wstydu Toruniowi, skoro jego dobro rzeczywiście wam tak leży na sercu.
              • pajak_tez_krzyzak Re: Apeluje do pana, panie Marszalku 14.07.13, 09:23
                @ meliburda- byc moze moj sarkazm (dobrze chociaz, ze rozpoznales bo duza czesc naszych bydgoskich gosci uwaza pewnie, ze pisze to zupelnie serio- przeciez IM SIE NALEZY) jest kula w plot, ale po pierwsze takie mam poczucie humoru, po drugie zawsze mnie rozwala bydgoskie chciejstwo i uwazam, ze wlasnie sarkazmem mozna je zneutralizowac, choc nie licze na to, ze nad Brda niektorzy cokolwiek z niego zrozumieja.
              • szczekoblaszachowiec Re: Apeluje do pana, panie Marszalku 14.07.13, 10:29
                > Panowie, wasz sarkazm jest typową "kulą w płot". Czy wy naprawdę sądzicie, że t
                > e wasze ironiczne dywagacje są dowcipne? Raczej żałosne. Proszę więc, nie przyn
                > oście wstydu Toruniowi, skoro jego dobro rzeczywiście wam tak leży na sercu.

... aż się zaczerwieniłem ;)
                Tylko za wpisy buttheadslayera cała bydgoszcz powinna spłonać lub zapaść sie pod ziemię.

--
                Największa atrakcja Bydgoszczy ? ... wycieczka do Torunia !
                • znmpdn @pajak_tez_krzyzak i @szczekoblaszachowiec 14.07.13, 11:04
                  Forumowicz o nicku 'meliburda' to ten sam, który cały czas nadaje jako 'naubyd', tak więc panowie nie dajcie sie zwieść :)
                  Co zaś się tyczy... tego... tfu.... buttudsrajka- obecnie zmienił nick i pisze jako pedro.... czy jakoś tak... niemniej, nick jeszcze głupszy niż poprzedni :) a styl, niestety, pozostał ten sam.... tfffuuu
                  • meliburda Re: @pajak_tez_krzyzak i @szczekoblaszachowiec 14.07.13, 11:48
                    znmpdn napisał(a):

> Forumowicz o nicku 'meliburda' to ten sam, który cały czas nadaje jako 'naubyd'
                    > , tak więc panowie nie dajcie sie zwieść :)<

Mylisz się. Nie jestem "naubydem". Ale baw się dalej, takie zgadywanki są bowiem znacznie lepsze od ziania jadem na sąsiadów. Powiedzcie zresztą jedną podstawową rzecz - dlaczego zamieniacie to forum w szambo? Kiedyś można tu było fajno podyskutować, a dziś są tylko wyzwiska i wieczna wojna.
                    To oczywiście jest po części naszą wspólną winą, ale jednak jej większość bierze się z prowokacyjnych artykułów zamieszczanych w toruńskiej GW, a pisanych przez panów Hołuba i Aładowicza. Bo to właśnie oni ciągle podjudzają. Szkoda więc, że Gazeta sama siebie tak pogrąża.
                    Ale jednocześnie należy zwrócić uwagę na to, że w bydgoskim dodatku GW takich prowokacji się nie drukuje. Tam przynajmniej dbają o spokój, a na tym forum jest wieczna bijatyka. Po prostu wstyd.

• naubyd Re: @pajak_tez_krzyzak i @szczekoblaszachowiec 14.07.13, 14:38
                    bardzo dziękuję za docenienie. Ja nigdy nie równałbym się z forowiczem meliburda. To dla mnie nobilitacja. Dziękuję za uznanie. Myślałem, że masz o mnie panienko jednak złe zdanie, a tu proszę. Zostałem doceniony. Dziękuję za komplement.
                    • znmpdn Re: naubyd vel meliburda 15.07.13, 16:31
                      trafiony - zatopiony :)
    • red.bmx Marszałek Całbecki bierze wszystko, co się da [... 13.07.13, 11:56
      Sprawa jestbardzo prosta.
      Gdyby basen był w mieście B. to wszystko OK. Budować/remontować.
      Ale w Ciechocinku i jeszcze blisko Torunia.
      Nie.
      Tu trzeba protestować bo taniej zbudować nowy w miecie kat. B
      niż w kurorcie kat. najwyzszej.
      Bydgoszczy po prostu SIĘ NALEŻY.
      • naubyd Re: Marszałek Całbecki bierze wszystko, co się da 14.07.13, 14:41
        tej, ale kto protestuje? Nie rozumiem? Mnie to w sumie gila ale dla mieszkańców Ciecha jest to ważna sprawa. Jedno cieszy, ze przynajmniej nawet w gazecie już przyznają, że marszałek przejął port lotniczy. Wkurza za to, ze porównuje się port do upadającego basenu. Ale to takie hołubowskie. Ja wiem, ze zaraz wyjedziesz z Biedaszkowem, brzydzią itp. Ale to mi tak na prawdę wisi.
      • bydofan Re: Marszałek Całbecki bierze wszystko, co się da 15.07.13, 09:59
        Red - nikt u nas nawet słowa nie pisnął w sprawie Ciechocinka a jeśli mam się teraz wypowiedzieć na ten temat to uważam stanowisko marszałka za słuszne i w ogóle dobry pomysł.
    • chton Marszałek Całbecki bierze wszystko, co się da [... 13.07.13, 13:47
      1) "Kujawsko-Pomorskie spodziewało się zarobić w 2012 r. 908 mln zł, skończyło się na 760 mln zł."
      2) "deficyt budżetowy - zamiast spodziewanych 46 mln zł - wyniósł tylko 6 mln zł"

Czyli jednak pan marszałek Całbecki to nie taki zły gospodarz wbrew temu co bredzi zapluta bydgoska hołota z Jasiakiewiczami, Derendami czy Cyprysami na czele.
      • naubyd Re: Marszałek Całbecki bierze wszystko, co się da 14.07.13, 14:41
        Jeśli się oszczędza na zachodniej części regionu, to się ma oszczędności w budżecie.
      • bydofan Re: Marszałek Całbecki bierze wszystko, co się da 15.07.13, 10:16
        chton napisał:

> 1) "Kujawsko-Pomorskie spodziewało się zarobić w 2012 r. 908 mln zł, skończyło
        > się na 760 mln zł."
        > 2) "deficyt budżetowy - zamiast spodziewanych 46 mln zł - wyniósł tylko 6 mln z
        > ł"
        >
        > Czyli jednak pan marszałek Całbecki to nie taki zły gospodarz wbrew temu co bre
        > dzi zapluta bydgoska hołota z Jasiakiewiczami, Derendami czy Cyprysami na czele
        > .

Przychdy niższe o ponad 20% a Ty mówisz, że to dobry gospodarz?
        • chton Re: Marszałek Całbecki bierze wszystko, co się da 15.07.13, 16:05
          bydofan napisał(a):
          > Przychdy niższe o ponad 20% a Ty mówisz, że to dobry gospodarz?

Widocznie nie dotarło. Pomimo 20% niższych przychodów udało się obniżyć deficyt grubo poniżej prognozy. Rozumiem, że wg Ciebie mityczny tzw. "marszałek z Bydgoszczy" zapewniłby 20% wyższe przychody i nadwyżkę budżetową jednocześnie inwestując na potęgę.
    • pedronegro420 Pająku, weź podręcznik w kosmatą łapę i się doucz. 14.07.13, 18:09
      Stolica województwa miała zostać przeniesiona do Bydgoszczy już decyzją przedwojennych władz, tyle że wybuch wojny to uniemożliwił. Wówczas też byli toruniożercy w Bydgoszczy, którzy centrum wszechświata chcieli wymazać z map? Puknij się w pustą makówkę i nie ośmieszaj.
      Nikt w Bydgoszczy nie ma nic przeciwko Toruniowi ale już przeciwko licznym jego bezpodstawnie megalomańskim śmiesznym ludkom już tak. Taki kołek jak Całyubecki, Lenz czy ty z innym ciołkiem w rodzaju blaszanej szczęki, trepa7 czy innego chtona oraz wielonikowca owczarka niemieckiego ostatnio znanego jako facet_nie_może wzbudzacie tylko politowanie.
      • jedrek95 Re: Pająku, weź podręcznik w kosmatą łapę i się d 14.07.13, 19:28
        Stolica województwa miała zostać przeniesiona do Bydgoszczy już decyzją przedwojennych władz - kiedy i gdzie może ( jak lubicie jakiś link jakieś podstawy) Wielkie Pomorze utworzono w 1938 w kwietniu z siedziba Wojewody i UW dalej w Toruniu . Do września 1939 ( półtora roku) nic się nie zmieniło . Udokumentowane są jedynie podjazdowe starania bydgoskie w Warszawie - coś jak teraz.Wypadało by nauczyć się pisać poprawnie nazwiska , bez względu na to co się sądzi o danym człowieku- to świadczy o piszącym . Pan Prezydent Bydgoszczy na przykład nazywa się Bruski a nie Pruski mimo że nabrał pruskiego drylu ustawiania wszystkich w szeregu i wskazywania miejsca w szeregu . Pozdrowienia
        • pajak_tez_krzyzak Re: Pająku, weź podręcznik w kosmatą łapę i się d 14.07.13, 21:01
          @jedrek 95
          Nie wiedzialem, szczerze mowiac, o tym fragmencie przedwojennej historii, ale- jak widac- metody dzialania naszych sasiadow nie zmienily sie ani na jote od tamtych czasow .
          Co do pisowni nazwisk- uwazam, ze z elementarnego szacunku (choc tego akurat nagminnie brakuje na forum) nalezy je pisac poprawnie, dlatego az mnie trzesie gdy czytam o np.Pruskim czy Caubeckim.
          • ika8611 Re: Pająku, weź podręcznik w kosmatą łapę i się d 14.07.13, 23:02
            to jest przedwojenna historia Jędrka z Bydgoszczy. Jego bydgoska babcia ją pisała, ale dokumenty i papiery zgubiła gdy na Toruń z dziadkiem ruszali.
          • jedrek95 Re: Pająku, weź podręcznik w kosmatą łapę i się d 19.07.13, 17:54
            O Pruskim to nie , to tylko ja przykładowo mea culpa
        • ika8611 Re: Pająku, weź podręcznik w kosmatą łapę i się d 14.07.13, 22:59
          Jędrek idz do gimnazjum albo wracaj na księżyc.
          • jedrek95 Re: Pająku, weź podręcznik w kosmatą łapę i się d 19.07.13, 17:57
            Z Gimnazjum nie wiem czy teraz uczą ale mnie uczyli że w kwietniu 1939 roku była następne korekta administracyjna w Rzeczpospolitej i co ano nic ! jak Toruń był tak i został ( dokumentów z 1938 o przeniesieniu nie znaleziono ? )
      • ika8611 Re: Pająku, weź podręcznik w kosmatą łapę i się d 14.07.13, 22:45
        jakich przedwojennych? została przeniesiona po wojnie na skutek zlotu czerwonych pająków z warszafki ale co ty mozesz o tym wiedziec dzieciakuneo jak ty w 50 i 60 latach jeszcze długo długo u tatusia w worku siedziałeś.
        • jedrek95 Re: Pająku, weź podręcznik w kosmatą łapę i się d 19.07.13, 18:04
          Zgadza się i w dodatku najpierw Towarzysz zadecydował a dopiero później zaklepano ( bezprawny ) stan faktyczny. Dwie przedwojenne korekty granic kwiecień 1938 ( powstało tzw Wielkie Pomorze) i kwiecień 1939 nie przyniosły żadnego przenoszenia - pobożne życzenia i podjazdówka bydgoszczan bez rezultatu . Tym bardziej że Bydgoszcz nie była przed wojną jedynym miastem większym od miasta wojewódzkiego vide Kielce Częstochowa ( nawet różnica podobna ) i co najmniej jedno wschodnie województwo .
    • naubyd Re: @pajak_tez_krzyzak i @szczekoblaszachowiec 14.07.13, 20:03
      nie iwem jak kolega-koleżanka ale ja zabieram tu głos wyłącznie w wątkach o Bydgoszczy. Tyle w temacie.
      • ika8611 Re: @pajak_tez_krzyzak i @szczekoblaszachowiec 14.07.13, 23:03
        to proponuję pisac w tym temacie na bydgoskim forum a nie torunskim.
      • pajak_tez_krzyzak Re: @pajak_tez_krzyzak i @szczekoblaszachowiec 14.07.13, 23:29
        naubyd napisał:
        ja zabieram tu głos wyłącznie w wątkach o Byd
        > goszczy. Tyle w temacie.

To co tu robisz?
        • naubyd Re: @pajak_tez_krzyzak i @szczekoblaszachowiec 14.07.13, 23:43
          Bo to temat o braniu np. lotniska
    • ika8611 bo jak Całbecki byłby bydgoski... 14.07.13, 22:53
      calutką kasę ciągnąlby do Bydgoszczy to robiłby dobrze bo Bydgoszcz jest większa od Torunia i dlatego jej sie wszystko należy.
      • pajak_tez_krzyzak Re: bo jak Całbecki byłby bydgoski... 15.07.13, 09:55
        @ika8611

I tego sie obawiam gdy marszalkiem wojewodztwa zostanie ktos z Bydgoszczy- ciagniecie kasy nad Brde bedzie kilkakrotnie sluszne poniewaz po pierwsze Bydgoszczy SIE NALEZY, po drugie Bydgoszczy SIE NALEZY, po trzecie Bydgoszczy SIE NALEZY,po czwarte trzeba sie wreszcie odkuc, po piate wreszcie Torun jest tak paskudny, ze mu sie nagle nic nie bedzie nalezalo.Teraz piszcza, ze wojewodztwo nie rozwija sie rownomiernie, ale w momencie nastania bydgoskiego marszalkostwa ten rozwoj stanie sie rownomierny w jak najbardziej slusznym ukladzie: wszystko co najlepsze damy Najwiekszemu Miastu, Stolycy Stolyc Wszelakich, Dumie i Chwale Wojewodztwa Naszego.
        • pedronegro420 Re: bo jak Całbecki byłby bydgoski... 15.07.13, 10:23
          Nie obawiaj. się. Jedyne co nastąpi to zaprzestanie sztucznego pompowania zwłok koło Grębocina oraz wyrównanie dotacji z perspektywy 2006-2013 do takiego poziomu, który przewidywany jest wymogami dyrektyw unijnych, a więc wg parytetu ludnościowego., ot tak z 500 banieczek na wsparcie rozwoju Bydgoszczy i powiatu zdaje się doprowadzi właśnie do parytetu 1,8 przy założeniu zerowych przelewów do megalomanów z T. Będzie was boleć? Może i tak ale nie tak jak 15 lat waszych dramatycznie dyletanckich porządków, które doprowadziło to województwo do zapaści. Co więcej ta kwota z grubsza jedynie wyrówna złodziejstwo łysego. Dopiero po nadrobieniu zaległości każde 1,8 zł na Bydzię oznaczać będzie 1 zł do was, tak jak wymaga tego prawo. Nie lubicie sprawiedliwego podziału? Wiemy ale, jak to mówią, dura lex sed lex.

PS. Już udało się wam dokopać do źródel, że to jednak przed II wojną światową postanowiono przenieść stolicę województwa pomorskiego do Bydgoszczy a nie, jak to namiętnie utrzymywaliści, był o pomysł komuchów? Jasnym już jest, że także wtedy widziano daleko większy potencjał naszego miasta niż waszego obskuranckiego przysiółka? Na pocieszenie powiem wam, że nadal jesteście "stolycom" i zawsze już chyba zostaniecie. Jest to "stolyca" arogancji, i moherowej ciemnoty podnoszonej do rangi najwyższej cnoty. O, jak mi się ładnie zrymowało!
          • jedrek95 Re: bo jak Całbecki byłby bydgoski... 19.07.13, 18:11
            wg parytetu ludnościowego który przewidywany jest wymogami dyrektyw unijnych - po raz kolejny pytam gdzie to napisano . Przyznano kwoty na województwo ale ich wojewódzkie podziały takiego parytetu nie przewidują ! Z prostego powodu co dostałyby małe miasta i gminy . Podejrzewam że jak by bydgoszczanie przeliczyli ile dostały małe miasta to pewnie dostali by zawału jak takie miasteczko rąbie Bydgoszcz
          • jedrek95 Re: bo jak Całbecki byłby bydgoski... 19.07.13, 18:13
            Już udało się wam dokopać do źródel, że to jednak przed II wojną światową postanowiono przenieść stolicę województwa pomorskiego do Bydgoszczy - coś nie tak właśnie że nie ma takich źródeł jedynie pobożne bydgoskie życzenia , nie wiem żeby przeniesienie w 1945 ładniej pasowało
    • ika8611 Re: Pająku, weź podręcznik w kosmatą łapę i się d 14.07.13, 22:56
      a u mnie w piwnicy miali lądować kosmici. miałem tez dokument przez nich podpisany na 300% ale mi gdzies zaginął.
    • naubyd Re: Marszałek Całbecki bierze wszystko, co się da 15.07.13, 00:48
      Rydzyk ma wiele wspólnego bo to postać nie toruńska a że tak powiem publiczna i ma olbrzymi wpływ na polityków i przyszłe rządzenie krajem a tego się boję. Z tym , że nie pamiętam czy i co pisałem
    • pajak_tez_krzyzak Re: @pajak_tez_krzyzak i @szczekoblaszachowiec 15.07.13, 09:23
      naubyd napisał:

> mylisz niki kolego
      Kolego- jakis czas temu odpalilem nowy watek dotyczacy pomyslu utworzenia W TORUNIU Zuzulowej Alei Chwaly- jednym z odpowiadajacych byl niejaki naubyd.Pytanie- czy to ty, czy ktos sie podszyl a moze meczy cie skleroza?A propos- zeby nie bylo wdzieczny ci jestem za ten odzew, ale osobiscie myslalem o uczczeniu torunskich zawodnikow czy dzialaczy a ty napisales:" W końcu byłoby tam miejsce i dla Żabiałowicza i dla Dołomisiewicza :), Gluckicha, Pera Jonsona...". Nie mam nic "naprzeciw" Gluecklichowi czy "Dolkowi" ale uhonorujcie swoich u siebie.Nawet chetnie podziele sie "prawami autorskimi".
    • bydofan Re: Pająku, weź podręcznik w kosmatą łapę i się d 15.07.13, 10:39
      pajak_tez_krzyzak napisał:

> @ jedrek95
      > Faktycznie teraz sie doczytalem, ze w kwietniu 1938 Bydgoszcz wlaczona zostala
      > w sklad woj. pomorskiego "liczac na ulokowanie tu władz administracyjnych ̶
      > 2;Wielkiego Pomorza”, jako usankcjonowanie faktycznej roli gospodarczej i
      > społecznej miasta w tym regionie".Z zacytowanego zdania mozna wnioskowac, ze j
      > edynym argumentem za jej przylaczeniem do Pomorza byla chec przeniesienia stoli
      > cy.Nigdzie- jak na razie- nie odnalazleminformacji, ze za zaginieciem odpowiedn
      > ich dokumentow stali "torunscy agenci", ale pewnie znalazlbym wielu zwolennikow
      > takiego stwierdzenia.

Sprawa ustanowienia województw i stolic w roku 1920 była dość złożona. Jak wiecie Bydgoszcz była rozwiniętym przemysłowym miastem ale właścicielami tych firm byli głównie Niemcy. Elitę miasta stanowili Niemcy. Po odzyskaniu niepodległości przez Polskę zdecydowano, że Niemcy w Bydgoszczy mają zbyt znaczny wpływ na życie społeczeństwa i jest to zbyt mocno ryzykowne aby tworzyć z Bydgoszczy stolicę i dlatego B została włączona do województwa poznańskiego, które zawsze była silna pod względem patriotycznym i gospodarczym. Ustanowiono TYMCZASOWĄ stolicę województwa pomorskiego. Założono, że stan tymczasowy będzie trwał ok. 20 lat i po upływie tego czasu Bydgoszcz zostanie włączona do woj, pomorskiego i zostanie jego stolicą. Chciałbym zaznaczyć, że te plany ustanowiono już w 1920r a nie wprowadzono ich w życie na czas z powodu II WŚ
      • pajak_tez_krzyzak Re: Pająku, weź podręcznik w kosmatą łapę i się d 15.07.13, 13:43
        bydofan napisał(a):

> Sprawa ustanowienia województw i stolic w roku 1920 była dość złożona. Jak wiec
        > ie Bydgoszcz była rozwiniętym przemysłowym miastem ale właścicielami tych firm
        > byli głównie Niemcy. Elitę miasta stanowili Niemcy. Po odzyskaniu niepodległoś
        > ci przez Polskę zdecydowano, że Niemcy w Bydgoszczy mają zbyt znaczny wpływ na
        > życie społeczeństwa i jest to zbyt mocno ryzykowne aby tworzyć z Bydgoszczy sto
        > licę i dlatego B została włączona do województwa poznańskiego, które zawsze był
        > a silna pod względem patriotycznym i gospodarczym. Ustanowiono TYMCZASOWĄ
        > ] stolicę województwa pomorskiego. Założono, że stan tymczasowy będzie trwał ok
        > . 20 lat i po upływie tego czasu Bydgoszcz zostanie włączona do woj, pomorskieg
        > o i zostanie jego stolicą. Chciałbym zaznaczyć, że te plany ustanowiono już w
        > 1920r a nie wprowadzono ich w życie na czas z powodu II WŚ

Nie ma sensu sprzeczanie sie o historyczne zalozenia, faktem jest to, ze po II wojnie jednym z glownych powodow ustanowienia stolicy w Bydzi bylo to, ze w tym miescie robotnicy stanowili znacznie wieksza niz w Toruniu dominante ludnosciowa."Cala wladza w rece ludu"- bylo takie haselko.Na podobnej zasadzie, tylko nieznacznie pozniej, komunisci umiescili Nowa Hute jako swoisty dodatek do "inteligenckiego" Krakowa.
      • jedrek95 Re: Pająku, weź podręcznik w kosmatą łapę i się d 19.07.13, 18:17
        Założono, że stan tymczasowy będzie trwał ok. 20 lat i [u]po upływie tego czasu Bydgoszcz zostanie włączona do woj, pomorskiego i zostanie jego stolicą.[/u] - a gdzież to konkretnie zapisano i dlaczego nie wcielono w kwietniu 1938 a tym bardziej w kwietniu 1939 roku - wtedy jeszcze wojny nie było !
    • pedronegro420 Niestety łysy nie wziął jeszcze nóg za pas! 15.07.13, 12:51
      A byłaby to chyba najlepsza rzecz (póki co) jaka mogłaby spotkać mieszkańców naszego województwa.
    • stanczyk1511 Marszałek Całbecki bierze wszystko, co się da [... 15.07.13, 18:02
      Ech, dzieciaki. Nawet zabawna jest ta wasza "masturbacja". Tylko "dzieci z tego nie będzie, a skórka za chwilę się przetrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka