Dodaj do ulubionych

„Teraz Toruń” robi wiochę-ul.Św. Ducha

20.10.13, 17:00
Nie może być tak, że miejski tygodnik nie zna nazw ulic w swoim mieście. A tym bardziej, że chodzi o nazwę ulicy na starówce.
Czytam sobie w bezpłatnej gazetce „Teraz Toruń” artykuł o studenckich nocach i dowiaduję się, że w Toruniu jest ulica Św. Ducha :)
O świętej Katarzynie czy o świętym Jakubie słyszałem ale świętym Duchu never :)
Zapewne pan redaktor prowadzący obróci mój wpis w żart, albo uzna to za jakiś lapsus bądź literówkę. Jego prawo…
Obserwuj wątek
    • alquoz Re: „Teraz Toruń” robi wiochę-ul.Św. 20.10.13, 18:45
      swiety duch czy ducha swietego..ganze gall :)
      • jacek-jacenty Re: „Teraz Toruń” robi wiochę-ul.Św. 20.10.13, 19:21
        alquoz napisał:

> swiety duch czy ducha swietego..ganze gall :)

Zgadza się, ale tylko wtedy, gdy jedna pani drugiej pani szybko na ucho chce powiedzieć :)
        W drukowanej gazecie, która ma w nazwie Toruń powinni, prawidłowo nazywać miejskie ulice. No chyba, że pan redachtor prowadzący ma miasto gdzieś, bo parcie na szkło jest ważniejsze.
    • jacek-jacenty Wg „Teraz Toruń” jest już listopad (znów wiocha) 26.10.13, 14:00
      Artykuł o kweście na cmentarzu św. Jerzego ma podtytuł:
      "....W zeszłym roku udało się zebrać ponad 14 tys. złotych, w w tym roku prawie 13 tys. zł."

Wizjonerzy, jak nic :)
    • jacek-jacenty Tydzień bez wiochy tygodniem straconym… 31.10.13, 16:38
      W dzisiejszej gazetce „Teraz Toruń” jest artykulik o zakładzie, który będzie produkował części do niemieckich samochodów. Zakład ma powstać przy ulicy….. Ano właśnie.
      Na początku dowiadujemy się, że przy ul. Curie Skłodowskiej. Kawałek dalej ulica zmienia nazwę na ul.Skłodowskiej-Curie. Jest jeszcze fotka z podpisem, że będzie to przy ul.Curie-Skłodowskiej.

Myślę, że gazetkę powinno być stać na zakup planu miasta ze spisem ulic.
      A jak nie, to chyba nie jest zbyt dużym problemem sprawdzenie w internecie.
    • jacek-jacenty Gęsinowe wiochy 09.11.13, 19:02
      W ostatniej gazetce „Teraz Toruń” pan redachtor Kamil proponuje przepis na gulasz z gęsich żołądków, jeżeli uda się wygrać gęsią tuszkę albo się ją kupi.
      Dwóch rzeczy można być pewnym: pan redachtor Kamil w życiu tuszki gęsinowej na oczy nie widział, skoro głównym składnikiem z tuszki jest kilogram gęsich żołądków :) Heh :)
      I drugiej rzeczy można być pewnym, że z pana redachtora kucharz nie wyrośnie.

Druga wiocha: pani Żaneta boi się otworzyć (sic!) redakcyjną skrzynkę gdy wspomina popularność akcji sprzed lat. Skoro się boi, to może niech tej skrzynki już nie otwiera i zmieni pracę, gdzie nie trzeba otwierać skrzynek pocztowych.
      • jot9 Re: Gęsinowe wiochy 10.11.13, 07:09
        jacek-jacenty napisał:

> W ostatniej gazetce ...

No i właśnie z tego powodu nawet za darmo tej gazetki nie brałem. A już blokowanie przelotowych ulic przez kierowców żądnych zdobycia takiej darmowej gazetki to wiocha ostatnia.
        Ale taki okazjonalny przegląd prasy możesz nam tu robić, stronkę łatwiej zamknąć niż pozbyć się darmowej gazety :)
    • jacek-jacenty Kolejna wiocha – Od Nowa We wczorajszej gazetce „ 15.11.13, 19:26
      We wczorajszej gazetce „Teraz Toruń” czytam: „Byliśmy przy tym”.
      Na zdjęciu widzę pana, któremu obcięto górną część głowy.
      Pan trzyma plakat na którym widać z kolei górną część innej głowy.
      Jak dobrze, że na górze plakatu jest napis, że chodzi o koncert specjalny pamięci Grzegorza Ciechowskiego. I jak dobrze, że pod zdjęciem zamieszczono podpis, kto trzyma plakat.

Niestety, niechlujność redaktorów gazetki doprowadziła do tego, że zdjęcie jest fatalnie skadrowane, a nazwisko jednej z ważniejszych postaci kulturalnego Torunia jest napisane niepoprawnie.

Do wiadomości redakcji - pan Maurycy ma na nazwisko Męczekalski.

WSTYD gazetko i panie redaktorze prowadzący !!!
    • jacek-jacenty Toruń Blues Meeting i znów wiocha... 22.11.13, 15:26
      Artykuł z dzisiejszej gazetki o festiwalu Toruń Blues Meeting. 4 cytaty:

„Amerykanki gwiazdor bluesa wystąpi w Toruniu…”
      „To multikulturowa mieszanaka, na scenie…”
      „Jeszcze nigdy w historii Toruń Blues Meeting nie zdążyło się, by tyle kobiet…”
      „Mam nadzieję, ze tak będzie…”

Takie nieszanowanie czytelnika przez literówki przypomina mi wpisy na tym forum pewnego użytkownika.
      W gazetce takie błędy nie powinny mieć miejsca.
      No chyba, że redaktor prowadzący na to pozwala i też ma czytelników gdzieś.

Przestanę chyba tę gazetkę brać do ręki.

(Brawo za poprawne w końcu pisanie nazwiska pana Maurycego :) ).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka