Dodaj do ulubionych

Gutek-żart Gazety

IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 03.04.02, 15:56
W sobotnim wydaniu Gazety była wiadomość, że w naszym ogrodzie zoobotanicznym
zamieszkał tygrys syberyjski Gutek. Jak się okazało był to żart prima
aprilisowy. Skoro udało się wybudować ptaszarnię, kupić serwala może dałoby się
sprowadzić do Torunia również tygrysa. Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jonek Re: Gutek-żart Gazety IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.02, 23:30
      Gość portalu: Ja 17 napisał(a):

> W sobotnim wydaniu Gazety była wiadomość, że w naszym ogrodzie zoobotanicznym
      > zamieszkał tygrys syberyjski Gutek. Jak się okazało był to żart prima
      > aprilisowy. Skoro udało się wybudować ptaszarnię, kupić serwala może dałoby się
      >
      > sprowadzić do Torunia również tygrysa. Co o tym sądzicie?

Pochlebiam sobie, że od razu zorientowałem się, że to żart (patrz forum
      bydgoskie). A to dlatego, że takie bydle potrzebuje dość dużo miejsca, dużo
      drogiego żarcia a i produkuje duże ilości odchodów. W sumie trzymanie go to zbyt
      droga sprawa dla naszego małego ogródka. Stąd najprawdopodobniej nigdy tam się
      nie znajdzie żaden tygrys.
      • robert_wl Re: Gutek-żart Gazety 04.04.02, 10:34
        Być może kiedyś przyjdzie czas i na tygrysa, skoro już teraz nasz ogród
        zamieszkuje ryś. Z dużych zwierząt drapieżnych jest też niedźwiedź i on tak jak
        tygrys potrzebuje dużo miejsca i dużo drogiego żarcia. Ogród zoobotaniczny
        ciekawie rozwiązał problem wyżywienia i utrzymania zwierząt. Znaleziono kilku
        sponsorów i każdy z nich daje pieniądze na utrzymanie "swojego" zwierzęcia. W
        zamian za to ogród daje im reklamę, wywieszając na klatce czy ogrodzeniu
        tabliczkę typu: "Żubrami opiekuje się firma ..." Kiedyś też słyszałem, że
        niemożliwe jest, aby w naszym ogrodzie znalazły się niebiezpieczne zwierzęta,
        bo znajduje się on zbyt blisko centrum miasta. Dziwne, bo niedźwiedź jest
        raczej zwierzęciem niebezpiecznym.
        • b3ut Re: Gutek-żart Gazety 04.04.02, 10:58
          może to taki kubuś puchatek...
          • Gość: polonus Czarny niedzwiec a smietniki IP: 198.138.227.* 04.04.02, 16:20
            b3ut napisał(a):

> może to taki kubuś puchatek...

a moze to niedzwiec czarny on esa malo agresywne i w polnocnych stanach USA
            wypasaja sie fasola na polach, nie sa agresywne ale tez nie boja sie farmerow,
            wiec nie reaguja n achalasy i inne strachy, a fizycnzie jest je ciezko przegonic
            bo mimo ze to zapyzial niedziwiedzie bo ylko do 200kg dochodza to wystarczy.
            Za niebezpieczne uchodza Grizzly(najbardziej argresywny), Kodiak (najwiekszy do
            900kg) i Polarne te na szczescie glownie w Kanadzie i na Alasce mieszkaja.

Wiec jakiego koloru jest ten niedziedz?
            Jelsi czarny to "wpieprza" glownie fasole :)
            czrne sie pomnozyly (bo jest zakaz ich zabijania) i zyja na smietniskach i
            wysypiskach USA dostosowaly sie do nowych warunkow a ze Amerykanie produkuja 3
            razy tyle smieci na osbe co inne kraje maja plenty of place.
            Slyszalem ze w sasiednich stanach populacja ich juz przekracza 2mln.

• robert_wl Re: Czarny niedzwiec a smietniki 04.04.02, 16:28
              Gość portalu: polonus napisał(a):

> Wiec jakiego koloru jest ten niedziedz?

Powiem Ci szczerze, że nie wiem jakiego jest koloru, bo go nie widziałem:)) Po
              prostu byłem w ogrodzie ponad miesiąc temu, a wtedy mich odsypiał jeszcze
              nieprzespaną wiosnę, lato i jesień. Dziś już pewnie nie śpi, więc przy
              najbliższej okazji pójdę go zobaczyć i Cię o jego barwie (maści) poinformuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka