Dodaj do ulubionych

Doc. Orkiszewski operuje za darmo

IP: 195.205.16.* 13.09.04, 21:27
W wielu akademiach medycznych w Polsce podcina sie skrzydła najlepszym
najwybitniejszym, wyjatkowo uzdolnionym lekarzom. Lekarzom, którym nie
podbaja sie chore układy. Nie pozwala sie im pracowac, nie pozwala się im na
prowadzenie badań, których wyniki sa rozchwytywane w całym świecie. Jeżeli
juz jest zgoda na realizację ambitnego planu - to tylko na konto pana pseudo
profesora ...
Przykładem takiego podejścia jest także Akademia Medyczna w Gdańsku.
Zachęcam redakcje GW w całej Polsce do kontynuowania tematu - bo nasz kraj
opuszczają najlepsi i nie zawsze z powodów ekonomicznych.
Podobny problem był kiedyś we Francji, ale tam jeden człowiek w ciągu jedego
dnia poradził sobie z tym problemem - może warto z niego przykład .....???
Obserwuj wątek
    • Gość: zwykly prac.wszdz Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.bb.online.no 13.09.04, 23:55
      prawda jest taka,ze docent nie potrafi kierowac oddzialem. jest bardzo dobrym
      fachowcem,ale nie potrafi pracowac z ludzmi.swoj personel potrafi zmieszac z
      blotem i ma to gleboko w du... nic sobie nie robi z ludzi.ale czego mozna sie
      spodziewac od ludzi, ktorzy zostawiaja swoja rodzine dla kariery.facet mieszka
      w pokoiku 3mx4m i dostaje pierdolca. jedyne rozwiazanie z tej sytuacji to
      zwolnic jednego(docenta) i drugiego(dyrektora-tez nie zasluguje na to
      stanowisko-toleruje rzeczy ktorych nie mozna tolerowac). nie chce sie
      wypowiadac czy jest w toruniu taki fachowiec jak docent potrzebny, ale wydaje
      mi sie ze mozna go zastapic.
      • Gość: pio Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.04, 09:28
        "nie chce sie wypowiadac czy jest w toruniu taki fachowiec jak docent
        potrzebny, ale wydaje mi sie ze mozna go zastapic." - powiedz to rodzicom
        wyleczonych przez niego dzieci. Jeśli można go zastąpić, to zastanów się
        dlaczego dotychczas tego nie zrobiono (?) wszak Arciszewski ponoć już tam nie
        pracuje..... Uważam, że w momencie, kiedy nasza służba zdrowia doznała zawału,
        a lekarze spieprzaja na zachód, należy docenić kogoś, kto ma zapał do pomagania
        ludziom. Nie wszyscy muszą być strasznie mili, tym bardziej przy tak
        stresującej pracy jak hirurgia dziecięca. Poza tym gość jak był szefem
        oddziału, to musiał czasem kogoś zrugać. Przecież to normalny szpital a nie
        telewizyjna Leśna Góra, gdzie wszyscy się tylko ładnie uśmiechają...
        • Gość: polonista Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.d417.kp.mofnet.gov.pl / *.mofnet.gov.pl 14.09.04, 11:00
          tak tak "hirurgia" musi stresować ale i ortografia też
          • Gość: antypolonista Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.wlan.pl 16.09.04, 20:25
            czy oprócz błędu zauważyłeś jeszcze coś ? wszyscy piszą o życiu dzieci kretynie.
      • Gość: Rodzic Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.proxy.lucent.com 20.09.04, 09:33
        Odpowiedz do: "zwykly prac.wszdz" (drugi post w kolejnosci).

> (...)
        > swoj personel potrafi zmieszac z blotem i ma to gleboko w du...
        > nic sobie nie robi z ludzi.
        > (...)
        > nie chce sie wypowiadac czy jest w toruniu taki fachowiec jak docent potrzebny,
        > ale wydaje mi sie ze mozna go zastapic
        > (...)

Po przeczytaniu Twojego postu i Twoich opinii j/w, sam chetnie zmieszalbym Cie z
        blotem. A czy ty piszac to liczysz sie z opiniami rodziców ? Szpital jest DLA
        PACJENTÓW (DZIECI!) i ich rodziców a nie po to zebys Ty mial lekko w pracy i sie
        przypadkiem zbytnio nie zmeczyl. Rozumiem, ze czasy socjalistyczne okropnie
        przyzwyczily ("czy sie stoi czy sie lezy"), ale czas sie obudzic i otworzyc na
        wymagania i JAKOŚĆ pracy. Albo sie zwolnic i popracowac troche w prywatnej firmie.

A jesli ci sie tylko WYDAJE, ze taki fachowiec jak doc. Orkiszewski jest w
        Toruniu potrzeby i WYDAJE Ci sie, ze mozna go zastapic, to mam tylko jedno do
        powiedzenia:
        JESTES NIEDOUCZONY i NIE MASZ O TYM ZIELONEGO POJECIA.
        Jak juz sie dowiesz (=przestanie Ci sie wydawac) ilu dzieciom docent Orkiszewski
        uratowal zycie i ze jest niezastapiony w tym co robi, to przestaniesz wypisywac
        podobne komentarze.

• Gość: Magda Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 13:47
      jestem matką małego Mateusza, który zyje normalnie dzieki docentowi!! co mnie
      obchodzi jak docent traktuje innych, byc moze niedouczonych pracownikow
      szpitala. Tyle sie slyszy o kolejkach na operacje, zgonach noworodków a
      tymczasem tu w Toruniu jest czlowiek specjalista a jakze otwarty na małych
      pacjentów i ich zestresowanych rodziców. LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI i Wy
      możecie mieć chore dziecko i co bedziecie z nim jeżdzić po świecie tylko
      dlatego ze paru oszołomon nie odpowiada styl bycia doktora. Śmiem twierdzić, że
      nawet w świecie mało ludzi, specjalistów jego klasy. Zapytajcie neonatologów ze
      Skarpy ile mieli przedtem zgonów, niech Wam opowiedzą, jak to było gdy nie miał
      kto operować noworodków, zapytajcie OWSIAKA co sadzi o docencie, zapytajcie
      ludzi, którzy maja otwarte umysły i dobre serca a nie napuszonych doktorków i
      polityków którzy pewni mu zazdroszczą ....
    • Gość: Oczywistość Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.04, 15:13
      Jest dla mnie zupełnie oczywistym, że fachowość służby zdrowia pozostawia wiele
      do życzenia. Czego się spodziewać po pięćdziesięciu latach zastoju, w którym
      rozpuszczało się klikę lekarską. Dziś za to pokutujemy wszyscy. Pozostaje nam
      tylko starać się o właściwe kształcenie kadry lekarskiej i całej służby
      zdrowia. Niczego nie da się osiągnąć od razu - na to potrzeba wiele czasu.
      Zwyczajnie za 50 lat marazmu trzeba zapłacić. Przykład docenta Orkiszewskiego
      wskazuje na człowieka, który niczym bohater westernów, walczy samotnie;
      otoczony zgrają konowałów może nie wygrać batalii, ale początki rewolucji
      zawsze były trudne. Jedyne co mi pozostaje powiedzieć to: MAREK, TRZYMAJ SIĘ I
      NIE DAJ SIĘ. Wielu ludzi jest z Tobą, choć są zbyt słabi i może brakuje im
      odwagi by do Ciebie dołączyć.
    • Gość: kac Re: Negatywna opinia nie dojd z Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 15:48
      Negatywna opinia moze jeszcze powiecie dlaczego ? Powinnen mieć w dupie to całe
      towarzystwo i przestać pracować z klliką.
    • Gość: roman_ Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.elementy.pl 14.09.04, 16:16
      polityka.onet.pl/artykul.asp?DB=162&ITEM=1187162&MP=1
      Myślę że po przeczytaniu tego artykułu łatwiej mozna zrozumieć sytuację Pana
      doktora i zresztą nie tylko jego.Myślę ze jako wspólpracownik może być
      niedoskonały ale jako fachowiec to juz raczej nie. Musimu zadac sobie pytanie a
      właściwie jego przłożeni czy Pan Orkiszewski ma być dobrym kolegą czy dobrym
      lekarzem . Ja ze swej strony chce napisać że życzyłbym sobie aby moje składki
      szły na dobrego lekarza a nie kolesia.
    • Gość: ktos Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.bb.online.no 14.09.04, 16:57
      wiem, ze facet uratowal wiele zyc i w ogole, ale czy tylko on jeden istnieje na
      swiecie... czy jakby go nie bylo akurat w toruniu, to te wszystkie dzieci by
      umarly? jak moze ktos operowac nielegalnie? gdybym ja byl chirurgiem tez moge
      zglosic sie do tegoz szpitala i pooperowac sobie? ludzie to jest absurd! swiat
      nie kreci sie wobec doc.orkiszewskiego i uwazam, ze powinien odejsc... nie
      wiem, czy ktos, kto pracuje po 20 godzin na dobe, nie jest zmeczony i czy
      czasem nie popelni jakiegos bledu. wszyscy kochamy swoje wlasne dzieci i chcemy
      dla nich jak najlepiej, ale dwoch, czy trzech lekarzy nie jest w stanie
      zapewnic nalezytej opieki na oddziale. bo z tego co sie orientuje, to taki stan
      jest na oddziale chirurgii dzieciecej... nie bojmy sie powiedziec nie takim
      ludziom jak docent. zyjemy w czasach, ze fachowcow nam nie brakuje i nikt nie
      jest niezastapiony!!!
      • Gość: Rodzic Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.proxy.lucent.com 20.09.04, 09:43
        "ktos" - cos ty za jeden ??? Nie jestes przypadkiem "zwykly prac.wszdz" z
        drugiego postu na tym forum? Jest tak to juz Ci odpisalem.

Dodam jeszcze jedno:
        Podaj nazwisko chirurga, ktory moze zastapic doc. Orkiszewskiego.

I drugie:
        Gdybys Ty byl chirurgiem, to nie moglbys sobie "pooperowac" (legalnie czy nie
        legalnie). Dowiedz sie najpierw ilu rodziców PROSI aby doc. Orkiszewski operowal
        ich dzieci. Nie chca nikogo innego. Takie sa fakty. Ciekawe, ktory rodzic
        poszedly do Ciebie z prosba o ratunek dla jego dziecka.
        Operuje ten kto to potrafi i robi doskonale, a nie ten kto akurat pracuje i ma etat.
    • Gość: misiek Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.bb.online.no 14.09.04, 17:00
      powinni zwolnic orkiszewskiego i dyrektora. docent operuje bezprawnie, a
      dyrektor na to pozwala. zrobcie tam porzadek!!!
    • Gość: Justynka Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.petrus.com.pl 14.09.04, 20:08
      Nie znam dr Orciszewskiego i mam nadzieję, że jak będę miała dzieci to nie będę musiała korzystać z jego usług. Proszę mi tylko powiedzieć jak to jest możliwe, że ktos operuje małe dzieci nie będąc zatrudnionym w szpitalu. Rozumiem akcje harytatywne ale jak to możliwe że dopuszczają kogoś do pracy, kto nie jest na liście płac. Co na to Inspekcja pracy? Toświadczy albo o tym, że faktycznie dr Orciszewski wprowadza w szpitalu terror albo dyrekcja nie ma nic do powiedzenia o tym co się dzieje w szpitalu. I jak tu ludzie mają przeżywać pobyt w szpitalu w dobrej kondycji psychicznej?! I to małe dzieci.
      • Gość: grzes Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.wlan.pl 14.09.04, 21:07
        teror wprowadza dyrektor a ty Justynko przygotuj najpierw sobie dużo kasy bo
        takich jak Orkiszewski nie ma za dużo
      • Gość: ania Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.wlan.pl 16.09.04, 20:10
        "droga Justynko!Co ty w ogóle piszesz?A jeśli będziesz miała dzieci,które będą
        potrzebowały pomocy a docenta zabraknie to wtedy zrozumiesz co napisałaś
        • Gość: Justynka Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.petrus.com.pl 16.09.04, 20:18
          Mam nadzieje że nie będe korzystać z jego usług bo skoro inni lekarze ne chca z
          nim współpracować i jest to kolejny szpital w którym nie jest mile widziany to
          chyba o czymś świadczy. I moja informacja do Grzesia żeby nie martwił się o
          moje pieniądze bo to moja prywatna sprawa a nie sądze żeby tylko dr Orkiszewski
          operował za darmo bo jest wielu innych cudownych lekarzy którzy robią to
          naprawde z powołania a nie na pokaz jak to jest najwidoczniej u dr
          Orkiszewskiego
          • Gość: do justynki Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.wlan.pl 16.09.04, 20:51
            jeżeli uważasz że doktor ratuje dzieci na pokaz to idź do niego na wizytę .
            może trzeba ci coś wyciąć lub (co bardziej prawdopodobne) przyszyć.

• Gość: Justynka Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.petrus.com.pl 17.09.04, 12:50
            • Gość: Justynka Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.petrus.com.pl 17.09.04, 12:51
              Mam prawo do własnej opinii a twierdzić mogę co tylko zapragnę i nikogo tym nie
              obrażam taka jak ty. Ty do dr nie musisz iść ale poproś rodziców żeby znów Ci
              zrobili lekcję dobrego wychowania i kultury osobistej bo jej nie zapamiętałeś
              • Gość: Magda Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 14:28
                nie chcę byc tu niemiła ale skoro wysyłasz mnie do rodziców po lekcję z
                kultury, ja radzę iść do szkoły gdzie uczą ortografii..... miłego weekendu i
                naprawde zycze Tobie abyś nie musiala ani Ty ani Twoje przyszłe dzieci jeśli
                będziesz je miała korzystać z żadnych szpitali
                • Gość: ania Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.wlan.pl 17.09.04, 14:52
                  droga Magdo zgadzam się z tobą w zupełności i cieszę się że twój synek jest już
                  zdrowy,mojego też będzie operował docent z czego bardzo się cieszę/nie
                  wyobrażam sobie jak byłoby bez takiego specjalisty?WOLĘ NIE MYŚLEĆ
                  • Gość: Magda Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 15:25
                    Twój synek też na pewno będzie zdrowy, bedę mocno trzymała za Niego kciuki,
                    musimy cos zrobić żeby docent został w tym naszym szpitalu, jesli masz ochotę
                    na kontakt podaję adres mailowy m.thiede@poczta.fm serdecznie pozdrawiam
                    • Gość: ad Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 15:35
                      słyszałem, ze Orkiszewski jest bardzo konfliktowym czlowiekiem, choc dobrym
                      chirurgiem. Nasuwa sie tu porównanie z Żydowiczem - super pomysły, kiepsko z
                      rozliczaniem imprez.
                      Jedna wada niszczy inną dużą zaletę...
                      • Gość: do ad Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.wlan.pl 17.09.04, 15:48
                        Kiepsko to jest z Twoim porównaniem!!!Chocbyś sie prężył nie wiem jak nawet
                        jednej tysięcznej nie zrobisz dla ludzi tego co docent
              • Gość: do Justynki gość Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.wlan.pl 17.09.04, 14:59
                jeśli nie masz pojęcia co piszesz to proszę nie zabieraj głosu bo krzywdzisz
                porządnych ludzi/czy dotarło?/
                • Gość: Bla Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.petrus.com.pl 17.09.04, 20:18
                  Widocznie docent operuje dzieci ludzi swojego pokroju którzy nie potrafia tak
                  jak i on się zachować w kontaktach z innymi ludźmi. Ktoś wyżej powiedział że
                  jedna wada niszczy dużą zaletę czy jakoś tak. Dużo w tym prawdy
                  • Gość: Ola do Bla Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.wlan.pl 17.09.04, 21:23
                    Czy zachowanie w kontaktach z innymi ludzmi ma coś wspólnego z ratowaniem życia
                    dzieci?od kiedy to rodzice miliby patrzeć na lekarzy swojego pokroju a nie na
                    specjalistów chyba że ty jesteś takim człowiekiem .Jeśji więc znajdziesz
                    lekarza twojego pokroju to życzę zdrowia obyś nie musiał do niego pójść>Nie
                    oceniaj kogoś to uratował wielu bo to bardzo przykre bo dzięki niemu żyją
                    setki dzieci/czy nie słyszałeś że jak inni rozkładali bezradnie ręce i nie
                    dawali dziecku szans docent je wyleczył?resztę pozostawiam bez komentarza
                  • Gość: matka dziecka Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.wlan.pl 17.09.04, 21:26
                    ludzie ratują życia dzieci kretynie
                  • Gość: do bla Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.wlan.pl 17.09.04, 21:32
                    Czy pan panie "bla' wie ilu obraża rodziców,którzy i tak wiele przeszli?Jak tak
                    można!!!!!!!!!i to być może przez takich jak pan wiele dzieci umrze gdy docenta
                    zabraknie.
                    • Gość: gs Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.wlan.pl 17.09.04, 21:40
                      Z tego co sie orientuję do pana docenta kierują specjaliści z innych miast.O
                      czymś to chyba świadczy.Bardzo proszę więc aby wypowiadali sie ludzie którzy
                      znają temet a nie ci którym się nudzi
                  • Gość: Magda T Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 09:42
                    Panie Bla przeczytaj sobie to co napisałeś to jest tak bez sensu az smieszne,
                    apropos... czy moze Pan Bla nie jest kolejnym wcieleniem naszej miłej Justynki?
                    • Gość: Justynka Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.petrus.com.pl 21.09.04, 00:19
                      Nie znam zadnego pana bla i wiec prosze nie podpinac pode mnie czyichs
                      wypowiedzi.Dziekuje
              • Gość: Rodzic JUSTYNKO !!! Justynko kochana. Prosze... IP: *.proxy.lucent.com 20.09.04, 10:06
                Justynko - nie pisz nam o dobrym wychowaniu i obrażaniu innych bo to wlasnie Ty
                nie szanujesz i jeszcze obrażasz rodziców dzieci, ktorzy i tak maja dosc
                zmartwien i lez w oczach.
                Po prostu probujemy Ci uswiadomic, ze nie znasz tematu. Wiec jak juz go poznasz
                to wtedy napisz zwoje zdanie.
                To tak jak by ktoś napisal "slonce kręci sie dookola ziemi". Wowczas niektorzy
                go wysmieja, inny napisza "jestes gupi" (z bledem ortograficznym zauwazonym
                przez kolejnych), az ktos w koncu wytlumaczy Ci spokojnie "to ZIEMIA kreci sie
                dookola slonca".
                • Gość: Justynka Re: JUSTYNKO !!! Justynko kochana. Prosze... IP: *.petrus.com.pl 20.09.04, 19:51
                  Misiu nie żyje bp Pan docent nie miał czasu .Lepiej Wam wszystkim?!
                  • Gość: Magda T Re: JUSTYNKO !!! Justynko kochana. Prosze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 09:56
                    Mi bardzo bardzo przykro naprawde, nie wiedziałam przecież Justynko, mogłas to
                    powiedzieć od razu a nikt nie smiałby się z Tobą spierać pozdrawiam serdecznie
          • Gość: gosc Do "Justynki" IP: *.proxy.lucent.com 20.09.04, 09:56
            Justynka napisala:
            > bo jest wielu innych cudownych lekarzy którzy robią to
            > naprawde z powołania"

Prosze podaj mi nazwiska tych lekarzy. Bo mam nadzieje, ze wiesz co piszesz.
      • Gość: Magda T Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 12:03
        Justynko ale Ty głupiutka jestes i tyle, bylaś Ty kiedyś w tym szpitalu???
        Pewnie nie to głupot nie opowiadaj, jest tam wspaniały oddział noworodków i
        lekarze z niego współpracują chetnie z decentem
      • Gość: Rodzic Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.proxy.lucent.com 20.09.04, 09:52
        "Justynka" - nie znasz calej historii. Poszukaj w www.nowosci.com.pl.
        Rodzice stoją murem za docentem. Czy naprawde sadzisz, ze przepisy kodeksu pracy
        itp. sa w tym momencie na pierwszym miejscu ? Czy sa wazniejsze niz zycie dzieci
        i nerwy rodzicow zyjacych w stachu, ze lada dzien docent moze zostac zwolniony i
        trzeba bedzie wrocic do poprzedniego lekarza, ktory bezskutecznie prowadzil
        syna/sorke. Nie wszystkich stac na dojazdy do Poznania czy Warszawy. Oddzial
        chirurgii w Toruniu to jedyny jaki znam w regionie(a znam kilka, niestety),
        gdzie dzieci na prawde "nie boja sie szpitala" i wszystko jest na najwyzszym
        poziomie (+ super personel!). A to wlasnie doc. Orkiszewski go stworzyl i prowadzil.
    • Gość: wkra@post.pl Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: 195.117.224.* 15.09.04, 14:28
      Nie on jeden jest niszczony przez głupszych od siebie. Ale jak wszędzie -
      najważniejsza jest KASA.
      • Gość: ala Re: jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 19:28
    • Gość: lo Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 16:16
      kotus, aleluja i do przodu
    • gpostek Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo 15.09.04, 21:51
      Pan Jarosław Cajsel-autor.
      Komentarz do Pańskiego artykułu zacznę od przedstawienia faktów.
      Napisał Pan , że AM w Bydgoszczy wydała negatywną opinię o dorobku badawczo-
      naukowym chirurga w toruńskim szpitalu. Wg mojej wiedzy opinia ta jest
      pozytywna.
      Napisał Pan , że nie akceptują lekarze warunków Orkiszewskiego jak i nie chcą
      jego samego, odmawiają z nim współpracy. Wg mojej wiedzy w Szpitalu Dziecięcym
      w Toruniu jest grupa lekarzy , która nie tylko akceptuje warunki Orkiszewskiego
      ale także akceptuje Go osobiście , wysoko ceni sobie z nim współpracę , a jego
      fachowość i wiedzę wykorzystuje w codziennych kontaktach zawodowych. Wzbudza to
      także uznanie rodziców operowanych dzieci – o tym Pan wspomniał.
      Cytuje Pan wypowiedź jakiegoś lekarza – bez nazwiska(chyba wstydził się swoich
      słów)-że to ostatnia szansa kierowania jakimkolwiek oddziałem przez
      Orkiszewskiego. Myślę , że jakimkolwiek oddziałem to nikt choć trochę ambitny
      nie chciałby kierować. Ten oddział ,przedtem Klinikę, który stworzył
      Orkiszewski zniszczył nie Orkiszewski ale ktoś inny. Jak Pan wie, wniosek o
      zamknięcie Kliniki złożył do władz AM w Bydgoszczy nie Orkiszewski ale Pan
      dyrektor Kurowski. W tym wypadku Pan dyrektor wykazał się nadzwyczajną
      skutecznością. Myślę , że efekt ten będzie trwały i Kliniki Chirurgii
      Dziecięcej w Toruniu już nie będzie.
      Cytuje Pan wypowiedź dyrektora Kurowskiego, że on jako dyrektor także odpowiada
      za błędy lekarskie. Za błędy lekarskie odpowiadają lekarze, o ile mi wiadomo
      Pan dyrektor Kurowski lekarzem nie jest.
      Pisze Pan , że efektem decyzji władz AM w Bydgoszczy jest to , że Orkiszewski
      stracił posadę kierownika i przestał być ordynatorem. Owszem przestał być
      kierownikiem, skoro nie ma kliniki, ale nie przestał być ordynatorem. To jest
      tylko interpretacja treści wyroku sądu dokonana przez dyrektora Kurowskiego.
      Gdyby Pan redaktor zechciał się zapoznać z sentencją wyroku sądu może miałby
      choć wątpliwości w tak jednoznacznych opiniach na temat ordynatury
      doc.Orkiszewskiego. Na koniec kwestia ,o której Pan pisze na samym początku.
      Orkiszewski operuje za darmo bo po prostu Kurowski mu nie płaci. Orkiszewski
      czuje się nadal ordynatorem i człowiekiem odpowiedzialnym za zdrowie i życie
      powierzonych mu dzieci przebywających na tym oddziale. Dyrektor Kurowski
      jednak tak właśnie interpretuje prawo, nie tylko przestał mu płacić ale nawet
      nie dał mu zgodnego z prawem wypowiedzenia warunków umowy o pracę, do której to
      pracy przywrócił Orkiszewskiego sąd.
      Dodam już na zakończenie, że kunszt Pańskiej pracy jako dziennikarza
      pozostawia wiele do życzenia.
      Gdyby Orkiszewski operował tak jak Pan pisze i zbiera informacje do artykułów ,
      które potem ukazują się w tak poczytnej gazecie, dawno już nie pracowałby w
      swoim zawodzie. Prawda nie zawsze jest łatwa a czasami wręcz
      staje się kosztowna. Nagonka zorganizowana i prowadzona przeciwko doc.
      Orkiszewskiemu jest ewidentnym tego przykładem. Czas , w którym napisał Pan
      ten artykuł pewnie też jest przypadkowy i tylko tak niechcący się stało , że
      przed terminem mającego się odbyć konkursu na stanowisko ordynatora oddziału
      chirurgicznego.
      Pozdrawiam Pana i życzę dziennikarskiej odwagi w dochodzeniu do PRAWDY.

Grzegorz Postek, lekarz,
      Oddział Intensywnej Terapii i Patologii
      Noworodka , Woj. Szpital Dziecięcy w Toruniu.

• Gość: g8 Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.04, 22:03
      • Gość: g8 Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.04, 22:08
        Cajsel to nieduoczony i niekompetentny DUREŃ. Panie docencie tylko tacy jak Pan
        są nadzieją dla tego chorego kraju. Proszę nie czytać tzw. "materiałów" chorych
        z z niespełnionych ambicji pseudodziennikarzy.
      • Gość: ala Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 09:44
        gratuluje odwagi żeby pan G. Poostek nie miał sprawy o błąd
        lekarski .Orkiszewskiego rozrabia klika .Cajsel powinien mieć sprawę wytoczonąa
        przez Izbę Lekarska w Toruniu za ten paszkwil.
      • Gość: ala Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 09:45
        nie poraz pierwszy zabiera pan głos w obronie Docenta. Podziwiam .
      • Gość: Magda T. Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 12:06
        Bardzo mądre słowa, pozdrawiam i dziękuje również Panu Doktorze za opiekę nad
        moim obecnie już 7 miesięcznym synkiem.
      • Gość: Rodzic Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.proxy.lucent.com 20.09.04, 10:15
        Panie Grzegorzu.

Jestem rodzicem dziecka operowanego przez docenta Orkiszewskiego.
        Dziekuje serdecznie za wspaniale slowa i SAMĄ PRAWDĘ.

To już chyba kolejny taki tendencyjny i nieprawdziwy artukul Gazety Wyborczej.
        Albo autor tego artykulu po prostu jest merytorycznie kiepski w tym temacie,
        albo znowu chodzi o jakies uklady.

Duzo bardziej zetelnie sa artykuly w Gazecie Pomorskiej i torunskich Nowosciach.

• Gość: RODZICE Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.wlan.pl 16.09.04, 19:54
      Jesteśmy rodzicami dwumiesięcznego Pawełka,który urodził się z wodonerczem i
      wadą układu moczowego.Za 1,5 tyg mały ma wyznaczoną operację która jest jedyną
      szansą na normalne życie dla naszego synka.Od wielu rodziców wiemy,że docent to
      wspaniały fachowiec i jedyny chirurg, który wykonuje wiele takich
      operacji.Jeśli Go zabraknie kto zajmie się naszym maleństwem? Ktoś kto być może
      po raz pierwszy będzie operował tego typu wadę? Nie wyobrażamy sobie oddać
      małego w inne ręce. Jak może dochodzić do czegoś takiego? Docent jest bardzo
      miłym człowiekiem który nie poddał się rutynie. To że uważają Go za najlepszego
      chirurga w Polsce i jednego z najlepszych w Europie świadczy tylko o jego
      zaangażowaniu i prawdziwym powołaniu ( na ilu takich lekarzy trafiliście w
      swoim życiu ? ).Ratuje dzieciom życie nie mając z tego żadnej korzyści i naraża
      własną karierę . Niewielu ludzi stać byłoby na to. Apelujemy do tych którzy są
      innego zdania niż my "NIE SZTUKĄ JEST ZOSTAĆ CHIRURGIEM,SZTUKĄ JEST RATOWAC
      ŻYCIE MAŁYM BEZBRONNYM DZIECIOM DLA KTÓRYCH LOS BYŁ MNIEJ ŁASKAWY NAWET WTEDY
      KIEDY INNI BEZRADNIE ROZKŁADAJĄ RĘCE"
      Gazety podają że od czterech miesięcy zoperował ok 300 dzieci/za darmo/.
      Kogo stać na takie poświęcenie?
      Jeśli docenta zabraknie co będzie z naszym Pawełkiem i wieloma dziećmi które
      czekają na operację u najlepszego specjalisty w kraju

rodzice
      Ania i Bartek
      • Gość: Magda T. Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 12:11
        Trzymajcie się, docent naprawde jest wspaniałym człowiekiem i na pewno
        wszystko będzie dobrze, parę miesięcy temu operował chore jelitko mojego synka,
        ktory teraz raczkuje po pokoju jak torpeda. Bądzcie dobrej myśli, trzymam
        kciuki
    • Gość: matka Pacjenta Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 21:07
      Jestem matką dziecja operowanego niedawno przezdoc. Orkiszewskiego. Swojej
      wdzięczności nie potrafię wyrazić słowami i nie zapomnę tego do końca życia.
      Wdzięczności nie tylko za uratowanie życia mojemu dziecku, ale za pomoc jaką w
      każdej chwili oferuje nam docent Orkiszewski i jego osobistego zainteresowania
      postępami w leczeniu - w przeciwieństwie do innych lekarzy tej specjalności.
      Jeśli ktoś uważa, że w Toruniu nie jest potrzebny taki fachowiec jak docent lub
      łatwo możnaby go zastąpić to oznacza, że nigdy nie stanął wobec zagrożenia
      życia najbliższej osoby, a szczególnie nowonarodzonego dziecka.Osobiście nie
      znam drugiego lekarza, który pomimo posiadanego wysokiego stopnia naukowego
      pomaga pacjentom "za darmo" w sposób życzliwy i bezinteresowny. Może to właśnie
      stoi na drodze do porozumienia z pozostałym personelem Szpitala i Dyrekcją.
      • radca slowa uznania dla Pana doktora 17.09.04, 15:54
        i wytrwalosci zycze

radca
        • Gość: Kala Re: slowa uznania dla Pana doktora IP: *.petrus.com.pl 17.09.04, 20:34
          Tylko po co Ci wszyscy ludzie wypowiadający się tutaaj tak bardzo obrzucają się
          błotem?
          • Gość: Meg Re: slowa uznania dla Pana doktora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 09:37
            dokładnie
    • Gość: Ja Buracka mentalność IP: 62.29.248.* 20.09.04, 09:41
      Wstyd mi za to, że jesteśmy tak głupim i tępym narodem. I nie jest to wcale
      prowokacja, zobaczcie jaką mamy opinię na świecie. Tysiące ludzi wyemigrowało
      do USA i teraz sprzątają tam kible i narzekają. W NORMALNYM świecie bowiem ,aby
      coś osiągnąć nie wystarczy znać Pana Marszałka czy Prezydenta, nie wystarczy
      walnąć pół litra i czekać tylko trzeba pracować, drapać ziemię pazurami.

My tego nie potrafimy i boimy się takiego świata, stąd postawy obronne takie
      jak Lepper, LPR, ciągłe NARZEKANIE stąd strach przed takimi ludzmi jak Docent,
      których g**** obchodzą jakies uklady. W NORMALNYM świecie, ktoś kto jest TAK
      DOBRY moze stawiac warunki i zadac profesjonalizmu od innych, skoro sam haruje
      jak pociag. Ale nie! Najlepiej zniszczyc, opluc, wyrzucic. Najlepiej zatudnic
      jakiegos konowala bez umiejetnosci, ale takiego milego, tak? Tylko ze taki mily
      lekarz sie co najwyzej rozplacze jak mu dzieciak zdechnie na stole operacyjnym!
      Ludzie, wstyd. Robicie z Torunia zapyziala dziure, prowincje. Zobaczcie jak
      pelne sa pociagi z Torunia do Poznania, Warszaway. Niedlugo wszyscy najlepsi
      stad wyjada, a male buraczki beda jezdzic z dziecmi do Poznania, male chlopki z
      prowincji, z koniaczkiem dla Pana Docenta, ktory bedzie tam pracowal...
      • Gość: Magda Re: Buracka mentalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 10:47
        jak sobie pomyślę o tych wszytskich rodzicach, którzy w takich okolicznościach
        oczekują na operację swoich dzieci to płakać mi się chce. Cała ta afera wkoło
        docenta budzi jakieś przerażenie. Czy to nie wystarczy, że rodzice pacjentów
        chcą aby ich małe pociechy operował właśnie docent!?! Przecież to chyba
        najlepsza rekomndacja dla lekarza. Płacimy składki, chyba mamy prawo do
        lekarzy, którym ufamy... Czy to jest istotne, że wg niektórych docent jest
        konfliktowy w swoim środowisku? Sam tych operacji nie przeprowadza więc chyba
        są osoby, które z Nim pracują. Kilkakrotnie spotkałam docenta i nigdy nie
        usłyszałam od niego złego słowa, w lutym z moim wówczas nowonarodzonym synkiem
        przebywałam na oddziale noworodkowym na Skarpie. I wierzcie mi nie byłam łatwą
        osobą, byłam załamana, miałam chyba depresje poporodową a lekarze ze szpitala w
        tym także docent bardzo mi pomogli w dojściu do siebie i co najważniejsze
        bardzo pomogli mojemu synkowi. Nie chciałabym aby, któregokolwiek z nic
        zabrakło w Toruniu tylko dlatego, że ktoś ma jakąs fanaberie, że z docenta nie
        jest fajny koleżka a inni też się nie nadają bo go oficjalnie popierają!
    • Gość: gość Jarosław Cajsel IP: *.proxy.lucent.com 20.09.04, 10:28
      Ktoś pana podplacil czy co ?
      Dlaczego wypisuje Pan podobne BZDURY ?
      Nie wie Pan, ze czytaja to glownie ludzie, ktorzy ZNAJA temat DOKLADNIE ?
      Nawet w internecie jest mnostwo merytorycznych materialow, na podstawie ktorych
      mozna napisac rzetelny artykul, a nie taki zbior pomowien i nieprawde, sluzaca
      jedynie manipulacji i okreslonym celom.

Przestaje cenic Gazeta Wyborcza... :(
    • Gość: Lekarz Docent - jak szeryf z "W samo południe" IP: 62.29.248.* 22.09.04, 10:47
      Wszyscy chowają głowy w piasek bo się boją i on jeden i kilku lekarzy potrafi
      walczyć z debilami!
      • Gość: Poldek Re: Docent - jak szeryf z "W samo południe" IP: 62.29.248.* 22.09.04, 15:53
        E tam, nie ma lepszego lekarza od niego w Toruniu?
        • Gość: gość Re: Docent - jak szeryf z "W samo południe" IP: *.wlan.pl 22.09.04, 19:03
          daję głowę że nie ma lepszego w całej Polsce
          • Gość: Poldek Re: Docent - jak szeryf z "W samo południe" IP: 62.29.248.* 23.09.04, 08:49
            No to po kiego oni go tak wyrzucają!?
            • Gość: Magda T Re: Docent - jak szeryf z "W samo południe" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 09:10
              Bo się go boja gdyz przy nim wychodzą ich braki wiedzy moze. Jedno jest pewne
              na 100% docent jest bardzo dobrym lekarzem (to prawda obiektywna)a la mnie był
              rónież bardzo miłym, zyczliwym człowiekiem
            • Gość: Gosc WARTO PRZECZYTAĆ IP: *.proxy.lucent.com 24.09.04, 09:28
              www.gazetapomorska.pl/apps/pbcs.dll/artikkel?SearchID=73184833797500&Avis=PO&Dato=20040716&Kategori=POLECAMY&Lopenr=107160339&Ref=AR
              • Gość: Super Re: WARTO PRZECZYTAĆ IP: 62.29.248.* 24.09.04, 13:18
                Ten list to cala prawda o tej sytuacji. Tak mnie to wkurza ze jak docent
                odejdzie to nie bedzie mail kto leczyc i nawet jak zostanie klinika to trzeba
                bedzie jezdzic do Bydgoszczy czy Gdanska. Ludzie WYOBRAZCIE SOBIE ZE REAL
                MADRYT WYRZUCA Z KLUBU ZIDANA I RONALDO BO MAJA KONFLIKTOWY CHARAKTER!!!! I
                przyjmuja na to miejsce nieudacznikow z trzeciej ligi bo sa posluszni!!! To
                takie samo porownanie!!!
                • Gość: Ja Re: WARTO PRZECZYTAĆ IP: 62.29.248.* 24.09.04, 13:21
                  Ręce opadają. Najgorzej, że człowiek nie może nic zrobić bo Ci co niszczą
                  szpital cieszą się jak ktoś kto oszukał Króla Oszustów. Oni chyba naprawdę
                  wierzą w to co robią. Myślą:"O kurde, wywalimy docenta to będzie fajna zwała!
                  Yhy,yhy,yhy!!!"
              • Gość: gość Re: WARTO PRZECZYTAĆ IP: *.wlan.pl 24.09.04, 13:31
                Powinien Kurowski sam zrezygnować z zarządzania szpitalem.Szkoda tylko że nie
                ma własnego zdania i podporządkowuje się Achramowiczowi.I tak ludzie nie
                dopuszczą do czegoś takiego/w koncu to my płacimy składki szkoda tylko że o
                wiele więcej idzie na achramowicza.Może powinni amieni ć ostatnie pensje
                docenta z Achramowiczem wtedy wszystko byłoby adekwatne oczywiście nie ujmując
                nikomu.Moze i pan marszałek jest mądrym człowiekiem ale je śli opomylił się w
                tej dziedzinie to czy warto brnąc dalej? Wystarczyłoby przeprosć docenta i
                wszystkich rodziców zoperowanych dzieci.Jęśli popełnił błąd może wyszło by mu
                to na lepsze jak by przeprosił?
                • Gość: Robert Re: WARTO PRZECZYTAĆ IP: 62.29.248.* 27.09.04, 09:13
                  On by przeprosił??? To są mali ludzie z komplekasmi nie zdolni do prawdziwych
                  gestów. Wyszli z jakiś nor za komuny i teraz trzymają się jak mucha gówna.
                  Zapomnij, stary...
              • Gość: ss apel! IP: *.wlan.pl 24.09.04, 13:37
                Rodzice dzieci,nie bąddddźcie bierni,przcież i wasze dziecko może spotkać
                choroba.Jeśli docenta zabraknie wtedy zrozumiecie/stanąć twarzą w twarz z
                chorobą dziecka i szukac w Polsce specjalistów/.Chyba że wtedy pomoże Wam pan
                Achramowicz lub pan KurowskiALBO stać was będzie na wyjazd za granicę.
                POWIEDZMY WSZYSCY NIE

matka chorego dziecka
                • Gość: Poldek Re: apel! IP: 62.29.248.* 27.09.04, 09:10
                  Brawo!!! Zagzdam się całkowicie i popieram!
    • roleta1 Re: Doc. Orkiszewski operuje za darmo 23.09.04, 22:07
      to żle
    • Gość: lek.M.Socha trudne prawo! ale prawo! IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 25.09.04, 20:12
      dura lex! sed lex!
      ten czlowiek to zwyczjany przestepca. niezaleznie od kwalifikacji zawodowych
      nie jest ordynatorm oddzialu, nie jest nawet pracownikiem szpitala! nie
      powinien w ogole operowac bo nie ma takiego prawa a lekarzy o wysokich
      kwalifikacjach jest wielu! jeden jest tylko.... terrorysta czyli Orkiszewski.
      to po prostu niebywale ze cos takiego ma w ogole miejsce, jesli chce operowac
      to niech to robi prywatnie i poza szpitalem. fakt jest jeden, nie jest
      pracownikiem szpitala i ja wezwalbym policje zeby go usunela albo! mam lepszy
      pomysl: znalezc kogos kto jest jeszcze "glupszy" od niego, wejdzie na oddzial i
      powie ze to on bedzie teraz operowal! moze ja sie wybiore i pooperuje sobie na
      jakim oddziale w jakims torunskim szpitalu! szczyt! niezaleznie od kwalifikacji!
      • Gość: gość Re: trudne prawo! ale prawo! IP: *.wlan.pl 26.09.04, 06:17
        kto by panu dał dzieci panie Socha,przestępcy to kradna a nie ratują życie a
        panu jeśli pan jest lekarzem radziłaby trochę podszkolić się nie tylko w prawie
        ale i w medycynie
        • Gość: Magda T Re: trudne prawo! ale prawo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 12:44
          dobre!!
      • Gość: d Re: trudne prawo! ale prawo! IP: *.wlan.pl 26.09.04, 06:20
        piszesz że znaleźć trzeba głupszego no od ciebie to już nie ma nikogo/a może
        jesteś niedouczonym partaczem ?/
      • Gość: d Re: trudne prawo! ale prawo! IP: *.wlan.pl 26.09.04, 06:28
        wyobrażacie sobie takiego lekarza z super pomysłami który leczy wasze dzieci i
        ryzykuje bo ma nowy pomysł?Do pięt Orkiszewskiemu nie dorastasz,leć i przeproś
        może Cię czgokolwiek nauczy.Przykro mi że to piszę ale nie mam siły na takich
        jak ty
      • Gość: Gość Re: trudne prawo! ale prawo! IP: *.hipernet.ras.pl 26.09.04, 20:45
        lek.M.Socha napisał:
        > dura lex! sed lex!

DUREX ! - mam nadzieje, ze Pan panie M.Socha tego właśnie używa żeby nie
        dopuścić do rozmnożenia głupoty, ignoranctwa i niedouczenia.
        Może Pan sobie pooperować, ale na swoim organizmie (mózgu ?).
        Nikt o zdrowych zmysłach nie odda Panu swojego dziecka na stół operacyjny.
        A tak wogóle to nie wierze, że jest Pan lekarzem... nie to nie możliwe...
        stawiałbym raczej na kogoś z urzędu marszałkowskiego/SLD...
        • Gość: Ja Re: trudne prawo! ale prawo! IP: 62.29.248.* 27.09.04, 09:16
          Super odpowiedź. Już nawet sam nie muszę się starać by go zmieszać z błotem.
          Mogę tylko dodać, że powinien zacząć leczyć od siebie. Na początek proponuję
          przeszczep głowy i/lub serca. Pozdrawiam niezakompleksionych!
          • Gość: Magda T. Re: trudne prawo! ale prawo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 12:46
            nie przesadzajmy z epitetami, mnie też sie Pan Socha bardzo nie podoba ale on
            chyba chcial nas wkurzyc wiec niech mu sie nie udaje zlejmy go i tyle!
      • Gość: Magda T. prawnik Re: trudne prawo! ale prawo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 12:43
        zdrowie ludzkie a juz zwlaszcza malych dzieci wydaje mi sie wazniejsze niz
        prawo a juz zwlaszcza nasze polskie prawo!
      • Gość: Magda T.prawnik Re: trudne prawo! ale prawo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 12:52
        A Pan jest lekarzem od czego jeśli można wiedzieć? I czy przypadkiem przysięga
        Hipokratesa nie mowi o konieczności ratowania życia ludziego ponad wszytsko?
        Czy coś wspomina się tam o jakimś innym prawie niż prawo do życia? Bardzo
        proszę o odpowiedz Panie Doktorze Socha!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka