Dodaj do ulubionych

Toruń - miasto przyszłości

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 21:27
W czesci musze sie zgodzic z tym artykulem,ale podchodzi on do sprawy
stronniczo.Do obiektywnosci brakuje chociazby: Torun duzo stracil na rzecz
Bydgoszczy po reformie samorzadowej:jesli nie patrzec na ucieczke
pierwszoligowych urzedow i firm(NBP,TP SA)to chocby takie mniej znaczace jak
straz graniczna,szkolenie sedziow itd.Przykladow jest duzo!Wsrod nich
nieudane inwestycje,duze zadluzenie miasta,na ktore nikt dzis nie zwraca
uwagi a przeciez to Torun bedzie musial splacic te grube miliony pozyczone za
kadencji tej rady miasta i poprzedniej!natomiast zgadzam sie,trzeba robic
swoje,optymistycznie patrzec w przyszlosc i bardzo ale to bardzo szczegolowo
patrzec na rece wladzy!Torun jest moim miastem i zawsze nim bedzie!pozdrawiam
Toruniakow!
Obserwuj wątek
    • Gość: Od 15lat w Toruniu Toruń - miasto przyszłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 21:33
      To troszkę za mało, abu mówić o wychodzeniu z cienia. Nadal (moim zdaniem
      oczywiście) jest w Toruniu firm o dużym znaczeniu. Jestem informatykiem i z
      przykrością stwierdzam, że w porównaniu, chociażby do Bydgoszczy, jest u nas
      za mało profesjonalnych firm tej branży. Mamy bardzo dobrych specjalistów,
      którzy często uciekają do innych polskich miast, aby tam wykorzystywać swoje
      umiejętności i wiedzę. Może by tak zająć się informatyzacją toruńskich
      urzędów i instytucji miejskich? Proszę spojżeć na Poznań, Wrocław, czy też
      całą Estonię! Przyciągnijmy następne duże firmy do Torunia, wykorzystajmy
      potencjał toruńskich studentów i uczelni.
      • Gość: teka Re: Toruń - miasto przyszłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 19:25
        Właśnie wrócilem z Estonii,bardzo nudny i smutny kraj ,tylko bryki jeżdza super
        • Gość: Jendrulla Re: Toruń - miasto przyszłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 21:47
          CO??? NUDNY???? ESTONIA JEST SUPER!!!! CZYSTY I BOGATY KRAJ!!! I BARDZO
          CIEKAWY!! WEJDZ SOBIe NA www.eesti.pl I SAM ZOBACZ!!!
    • Gość: Wojtekh no i bardzo ładnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 21:35
      Pozdrowionka z Bydgoszczy. proszę jednak kilku panów z tego forum, żeby pisali
      tylko o Toruniu i jego rozwoju. Proszę nie robić podjazdów pod Bydgoszcz, bo
      znowu sprowokujecie kilku naszych oszołomów i będzie kłótnia. Aha i nie
      cytujcie znowu GUSu i innych źródeł. Zajmijcie się tym co najważniejsze dla
      Torunia - perspektywami rozwoju. Powodzenia.
    • Gość: torunczyk Toruń - miasto przyszłości IP: *.adsl.hansenet.de 01.11.04, 21:36
      Zawsze tracilismy co lepsze kaski na rzecz Bydgoszczy tak jest od wielu
      lat.Co robia torunscy parlamentarzysci np.Pan Wenderlich, jak nas
      reprezentuja,jak walcza o sprawy swojego miasta. Pan Wenderlich potrafi
      (liczac na glosy), zrobic biednym dzieciom gwiazdke w maju, a pozniej
      glosowac przeciw swojemu miastu . Zgroza
      • Gość: Wojtekh Wylusuj facet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 21:53
        znowu zaczynasz? To jest polityka, tu nie ma sprawiedliwości równości itp.
        zawsze ktoś traci żeby inny zykał. Panowie red ładnie wypisali co zyskaliście i
        z tego powinniście się cieszyć. Osiągnięcia to niemałe. I gnać do przodu
        sąsiedzi.
        No i jeszcze jedno niech mi tu nikt nie pisze o prowokacjach jakiegoś Leszka bo
        mnie zalewa gdy porównuje się mnie do jakiegoś fiuta :)
    • Gość: pimek Re: Toruń - miasto bez przyszłości IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 01.11.04, 22:42
      Opisywanego w tym artykule rozwoju nie widzę!
    • Gość: Bakczyseraj Re: Toruń - miasto przyszłości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.04, 23:21
      Przyszłość Torunia budują jego mieszkańcy,którzy wybrali sobie Toruń za miejsce
      osiedlenia.Toruń to mieszanka kulturowo-etniczna,bo obok Pomorzan,żyją tu
      potomkowie Wilnian,Podolan,ludzi z całej Polski obecnej i tej przedwojennej.
    • Gość: Bakczyseraj Re: Toruń - miasto przyszłości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.04, 23:37
      Jeżeli ktoś nie widzi miejsca dla siebie w Toruniu to jego sprawa.Ja tu
      powróciłem po paru latach nieobecności,a wyjazd był z powodu mieszkania.
      Toruń ma duszę,a nie tworzą jej administracyjno-biznesowe układy,tylko
      wielokulturowość i wieloetniczność jego mieszkańców.
      • Gość: superjoint Re: Toruń - miasto przyszłości IP: *.torun.mm.pl 01.11.04, 23:53
        wielokulturowość i wieloetniczność? haha!!
        ciekawe w czym ona się objawia? szczególnie np w obecnym pokoleniu 20 - 30
        latków? wieloetniczność: polacy, polacy, polacy, paru cyganów i obcojezyczni
        wykładowcy języków na umk... no chyba że wspominamy poniemieckie korzenie wielu
        toruńskich rodzin. zresztą im tej okropnej niemczyzny mniej tym lepiej - byle
        została tylko w nazwiskach ;)

ale moi rodzice zawsze mi powtarzali, że pomorzacy to niegościnni ludzie, nie
        to ci ze wschodu czy z południa i faktycznie coś w tym jest! u wielu rodowitych
        z dziada pradziada torunian znalezienie się w domu w porze obiadu zaoowocuje
        niezręczną sytuacją i poleceniem pozostania w przedpokoju na czas spożycia a
        nie dodatkowym talerzem. rzecz absolutnie nie do pojęcia np we wschodniej (i
        biedniejszej) tzw polsce B. jeżeli obraziłem gościnnych toruńczyków jacy
        zapewne istnieją- to przepraszam. poza tym lubie to miasto -choć jest trochę za
        małe.
    • Gość: Quesso Re: Toruń - miasto przyszłości IP: *.wlan.pl 02.11.04, 00:24
      No, troche przesadzili.
      • ethanak Re: Toruń - miasto przyszłości 02.11.04, 01:15
        A ja wam gratuluję !!! Przejrzałem rankingi Polityki i z roku na rok jest w
        nich coraz więcej firm z Torunia a coraz mniej z Bydgoszczy (ja sam jestem z
        Bydgoszczy).Zazdroszczę!!!
    • Gość: caca Re: Toruń - miasto przyszłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 08:25
      Jestem dumny z mojego miasta. Kilkanascie nowych dróg, obwodnice, remonty
      dużych kwartałów Starówki, wymiana nawierzchni, dwa multikina, kilka nowych
      uczelni, wreszcie media!
      Radio Gra - ekspansja do Inowroclawia i Bydgszczy, Wyborcza - samodzielny
      oddział, tTelewizja Polska, pare innych telewizji (Podróze, TVN, Trwam)

W rankingach Rzeczpospolitej, Wprost i Wyborczej - czy to najwiekszych firm,
      czy najwiekszych eksporterów mamay najwiecej firm z regionu!
      Nie bede robi porownan z Bydgoszcza, by nie prowokowac złośliwców.
      • sdb Re: Toruń - miasto przyszłości 02.11.04, 10:25
        pragne zauwazyc ze jezeli chodzi o klasyfikacje przedsiebiorstw to moze byc tak
        ze nasze firmy sa w pierwszej 500 czy 100 najwiekszych ale przegrywamy np w
        ilosci malych i srednich firm. Nie wiem jak jest w rzeczywistosci ale wydaje mi
        sie ze Bydzia ich ma faktycznie wiecej a o tym tez nalezy pamietac porownujac
        stan regionalnej gospodarki.
    • torunianin1 Re: Toruń - miasto przyszłości 02.11.04, 08:32
      przede wszystki gratulacje dla Wyborczej za samodzielny oddział!!!
      Oddzial bydgoski wiele razy dawał w kośc róznymi nieobiektywnymi dodatkami.

Tu decyzja Warszawy jednoznacznie pokazue, że niezalezna gazeta patrzy na Torun
      coraz ciekawiej, skoro otwiera samodzielny oddział.

BRAWO!!! BRAWO!!! BRAWO!!! BRAWO!!! BRAWO!!!
    • torunianin1 Re: Toruń - miasto przyszłości 02.11.04, 08:33
      13 października 2004 - ranking 2000 polskich firm w Rzeczpospolitej

Rzeczpospolita przygotowała ranking 2000 polskich przedsiębiorstw. Generalnie
      firmy polskie wypadaja coraz lepiej. Wyraźnie widać już koniec recesji w kraju.
      Najwyżej notowaną regionalną firmą w rankingu, na 101. pozycji, jest toruńska
      Krajowa Spółka Cukrowa. Za nią na 123 pozycji - TZMO z Torunia, odnotowująca
      wzost, Zachem Bydgoszcz (175), Zakład Energetyczny Toruń SA (178), Elana Toruń
      (221), ThyssenKrupp Toruń (291). W pierwszej pięćsetce znalazło się więc pięć
      firm z Torunia i tylko jedna z Bydgoszczy.

W kolejnej pięćsetce zmieściły się jeszcze PESA, Jutrzenka i Bydgoskie Fabryki
      Mebli. Wyrażnie widać znaczną przewagę firm toruńskich w regionie -zarówno pod
      względem ilości, jak i wielkości - w stosunku do mniejszej ilości i gorzej
      sytuowanych firm z Bydgoszczy.

Ranking Rzeczpospolitej ewidentnie burzy obraz budowany przez bydgoskie media -
      czołowej pozycji gospodarczej Bydgoszczy w regionie i słabości gospodarki
      Torunia. Kolejny ranking ukazuje sytuację wręcz odwrotną.

zewnętrzna, obiektywna ocena dziennika ogólnopolskiego. Kilka toruńskich firm
      zdecydowanie przoduje w przychodach i tempie rozwoju przedsiębiorstw w
      regionie.
    • torunianin1 Re: Toruń - miasto przyszłości 02.11.04, 08:34
      6 października 2004 - ranking rynku pracy w Rzeczpospolitej Rzeczpospolita

przygotowała ranking rynku pracy w Polsce. W rankingu omówiono osobno każde
      województwo. W artykule dotyczącym najbardziej rozwojowych i prężych firm
      kujawsko-pomorskiego wymieniono trzy firmy z Torunia - TZMO, ThyssenKrupp i
      KKS, jedną ze Świecia (Frantschach) i żadnej z Bydgoszczy.

Jako lidera rynku pracy w regionie ciągle poszukującego pracowników, zaliczono
      TZMO-Bellę z Torunia. Przeprowadzono wywiad z szefem Thyssen Krupp oraz ukazano
      zdjęcia kolejnej inwestycji TZMO. Rzeczpospolita w zestawieniu firm najbardziej
      poszukujących pracowników nie umieściła żadnej informacji czy notatki o firmie
      bydgoskiej.

zewnętrzna, obiektywna ocena dziennika ogólnopolskiego. Kilka toruńskich firm
      zdecydowanie przoduje w inwestycjach i tempie rozwoju przedsiębiorstw w
      regionie. Nie jest prawdą więc obraz lansowany przez niektóre lokalne media o
      zdecydowanej prężności firm bydgoskich.
    • torunianin1 Re: Toruń - miasto przyszłości 02.11.04, 08:35
      2 lipca 2004 - ranking Rzeczpospolitej - najdroższych polskich marek

W Rzeczpospolitej opublikowano ranking najdroższych polskich marek. Wśród 150
      marek znalazły się jedynie trzy z naszego regionu, w tym jedna z Torunia - TZMO-
      Bella i żadna z Bydgoszczy.

Okazuje sie że Toruń przoduje w zestawieniu z Bydgoszczą, zdaniem dziennika, w
      posiadaniu najsilniejszych polskich marek.

zewnętrzna, obiektywna opinia wydawnictwa warszawskiego. Przewaga toruńskiej
      firmy mniej cieszy, przy porównaniu z ogólną słabością całego regionu.
      Niestety, brak silnej dużej dwumiejskiej aglomeracji powoduje coraz słabszą
      pozycję firm i marek w regionie.
    • torunianin1 Re: Toruń - miasto przyszłości 02.11.04, 08:35
      16 czerwca 2004 - porównanie cen nieruchomości w Polsce W Gazecie Wyborczej

ukazały się prognozy rynku nieruchomości w Polsce. Pośród 17 największych
      miast, Toruń należy do miast, gdzie przewidywane są największe wzrosty cen
      nieruchomości. Prognoza dla Torunia zakłada największe wzrosty w Polsce, od 60
      do nawet 90 % wartości, w zależności od kategorii - na rynku domów. Toruń jest
      też, obok Szczecina, jedynym miastem, o prognozowanym wzroście cen wynajmu oraz
      stosunkowo wysokim wzroście cen działek.

Niestety w rankingu prognoz wzrostowych w polskim budownictwie nie ujęto
      Bydgoszczy, w żadnej z kategorii.

zewnętrzna, obiektywna opinia wydawnictwa warszawskiego.
    • torunianin1 Re: Toruń - miasto przyszłości 02.11.04, 08:36
      2 czerwca 2004 - ranking 100 najcenniejszych firm polskich

Businesman Magazine Specjalistyczna ogólnopolska gazeta gospodarcza -
      Businessman Magazine, wykonała ranking 100 najcenniejszych firm w Polsce.
      Znalazły się na nim trzy firmy z Torunia (TZMO-Bella, Elana SA, Torfarm SA)
      oraz Adriana -sponsor żużlowców Apatora. W rankingu nie znalazła się żadna
      firma bydgoska. Zewnętrzne wydawnictwa widzą nasz region i jego firmy zupełnie
      inaczej niż media lokalne, często ukazujące Bydgoszcz jako jedynego "lidera
      gospodarczego regionu".
      businessman.onet.pl/bm_rp2003

zewnętrzna, obiektywna opinia wydawnictwa warszawskiego.
    • torunianin1 Re: Toruń - miasto przyszłości 02.11.04, 08:37
      wiecej na:
      www.torun-bydgoszcz.pl/news.htm
      • Gość: ja Re: Toruń - miasto przyszłości IP: *.petrus.com.pl 02.11.04, 14:56
        Jak dobrze, że mamy sejmik wojewódzki w Toruniu. Mamy tego pierwsze efekty. A
        niech Bydgoszcz ma na pokaz siedzibę wojewody. Władza należy do sejmiku- teraz
        po wejściu do UE się to uwidoczniło.
        • Gość: cyt. wśród 7 "Menedżerów Roku" - 1 z regionu, z Torunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 08:37
          wśród 7 "Menedżerów Roku" - 1 z regionu, z Torunia!

W konkursie Stowarzyszenie Menedzerów w Polsce tytuł przyznało m.in. dla
          Prezesa Apatora SA. Poza nim jeszcze otrzymało 6 firm w kraju m.in. Opoczno,
          Dwory, BPH, Unimil, Grajewo.

Z Bydgoszczy niestety nikt....
    • Gość: DOLL NAJBARDZIEJ CIESZY MNIE TELEWIZJA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 08:57
      co tam nowe ulice, co tam uczelnie czy inwestorzy!

NAJBARDZIEJ CIESZY MNIE TELEWIZJA !!!
      • Gość: a tam Re: NAJBARDZIEJ CIESZY MNIE TELEWIZJA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 09:04
        Juz Ci pisałem. Nie telewizja tylko pokoik z kamerą i przenośnym stołem
        momntażowym plus światłowód do Bydgoszczy. Chłopie wiesz ile kosztuje prof
        studio i ośrodek? To grube miliony. Sama kamera od 80 do 100 tyś. Są i droższe.
        • Gość: bor Re: NAJBARDZIEJ CIESZY MNIE TELEWIZJA !!! IP: *.petrus.com.pl 02.11.04, 14:43
          Od czegoś trzeba zacząć.
          • Gość: der Ktorej TVB nie zrobilo przez 2 lata. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.06, 14:31
            Ktorej TVB nie zrobilo przez 2 lata.
    • Gość: nie jestemLeszkiem Z przedwojennej encyklopedii Gutenberga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 09:02
      Może w końcu pryśnie mit o dawnej sławie Torunia i zaściankowości Bydgoszczy
      Ładnie piszą autorzy o Toruniu jednak proszę zwrócoć uwagę na wielkośc i ilość
      mieszkańców i znaczenie ekonomiczne. ("B. jest jednem z największych miast
      Polski, liczy bowiem 105.672" Toruń - "59.000 mieszk. (w 1921 r. 39.424
      mieszk)")

"Bydgoszcz
      B. jest jednem z największych miast Polski, liczy bowiem 105.672 mieszk. (1921
      = 87.643 mieszk., w tem 63.400 Polaków ). B. jest ważnym węzłem komunikacji
      kolejowej i wodnej, dzięki swemu położeniu nad kanałem Bydgoskim. Stanowi ona
      również jeden z najwybitniejszych w Polsce ośrodków gospodarczych, istnieje tu
      bowiem 610 większych i mniejszych zakładów przemysłowych, zatrudniających 7.520
      robotników. Najlepiej jest rozwinięty przemysł drzewny z 109 zakładami i
      metalurgiczny z 110 zakładami. Ponadto mamy tu przemysł spożywczy, odzieżowo­
      galanteryjny, garbarski, włókienniczy, papierniczy, chemiczny, budowlany i
      poligraficzny. Dzięki świetnym warunkom komunikacyjnym rozwinął się w B.
      również handel, zwłaszcza drzewem i towarami bławatnemi. Pozatem, jest miasto
      również ośrodkiem żywego ruchu umysłowego, posiada teatr, wielką bibljotekę i
      muzeum. B. należy do najstarszych miast w Polsce, istniała bowiem już w XI. w.,
      z pocz. XIV. w. była stolicą odrębnego księstewka, okres jej największego
      rozkwitu przypada na w. XV­XVII., z którego to okresu pochodzą najpiękniejsze
      zabytki miasta: gotycka fara z XV. w., oraz kościoły Klarysek i Bernardynów.
      Miasto ucierpiało znacznie w czasie wojen szwedzkich w XVII. i XVIII. stuleciu,
      tak że obecna B. jest zabudowana nowocześnie. 6 listopada 1657 zawarli tu
      Polacy przymierze z elektorem brandenburskim Fryderykiem Wilhelmem, (t. zw.
      traktat welawsko­bydgoski), bardzo dla Polski niekorzystne, w którem przyznano
      elektorowi prawo przemarszu przez Prusy Królewskie, werbunku w Polsce, wspólnej
      regulacji monety i t. d. Za czasów pruskich była B. stolicą rejencji, wtedy też
      została silnie zniemczona.

Toruń
      "Pięknie zabudowane miasto posiada wiele zabytkowych b u d o w l i , głównie w
      stylu gotyckim. Należy tu najstarszy w T. kościół św. Jana (XIII—XIV. w.),
      pełen drogocennych zabytków, kościół św. Jakuba (XIV. w.), kościół N. P. Marji
      (XIV. w.), przepiękny ratusz (XIII—XIV. w.) ze 105 m wysoką wieżą, resztki
      zamku krzyżackiego i obwarowań miejskich (XIII. w.) oraz dom rodzinny Mik.
      Kopernika.
      T. jest siedzibą wielu władz i instytucyj państwowych, społecznych
      i in., z zakładów naukowych posiada bogatą Książnicę Miejską im. Kopernika,
      Muzeum Miejskie, Zbiory Towarzystwa Naukowego, cenne archiwum miejskie, kilka
      towarzystw naukowych, 2 ogrody botaniczne i teatr. Poza tem jest T. ośrodkiem
      znacznego p r z e m y s ł u , zwłaszcza metalowego, maszynowego, spożywczego
      (pierniki toruńskie), spirytusowego, drzewnego i chemicznego, a posiada również
      znaczny handel bydłem, drzewem i ziemiopłodami.
      T. został założony przez Krzyżaków w 1231. Dzięki pomyślnemu
      położeniu na zbiegu dróg z Polski do ujścia Wisły, rozwinęło się wnet miasto na
      znaczny ośrodek handlu, od połowy XIV. do pocz. XVII. w. należało do Hanzy. 1
      lutego 1411 i 19 paźdz. 1466 zawarli tu Polacy pokój z Krzyżakami. W pierwszym
      Polska odzyskała ziemię Dobrzyńską, a Litwa Żmudź, w drugim zaś włączono do
      Polski Prusy Królewskie z T. Dzięki rozległym przywilejom, nadanym przez królów
      polskich, wzmógł się jeszcze handlowy rozwój miasta, a równocześnie został T.
      wyniesiony ponad inne miasta polskie przez rozległy samorząd. T. był często
      odwiedzany przez królów polskich, miejscem sejmu w 1576 i „colloquium
      charitativum” w 1645, zwołanego celem pogodzenia katolików z protestantami.
      Luteranizm zapanował w T. zaraz w pocz. XVI. w. W 1629 wytrzymało miasto,
      będące zarazem silną twierdzą, oblężenie Szwedów, którzy zajmowali je w 1655—58
      i 1703—06 r. W czasie oblężenia w 1703 spłonął ratusz wraz z archiwum stanów
      pruskich. W 1724 miała tu miejsce sławna sprawa toruńska. Za zdemolowanie
      kolegjum jezuickiego skazał sąd asesorski burmistrza RŻssnera i 9 mieszczan na
      ścięcie, który to wyrok został wykonany. T. stanowiący długo cel pożądania
      Prusaków, nie został im oddany w 1772, aż zniszczony przez nich ekonomicznie,
      dostał się Prusom w 1793, by w 1807—13 wrócić do Księstwa Warszawskiego. Od
      1818 był T. twierdzą pruską.
      P o w i a t T . m i a s t o ma 36 km2, a T. w i e ś : 884
      km2 (w tem 61,3% ról i 18,5% lasów) oraz 53.773 mieszk. (78% Polaków).
      "

--------------------------------------------------------------------------------
      • Gość: doll a co ty tu leszek z danymi z 1921 roku wyjeżdżasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 09:08
        a co ty tu leszek z danymi z 1921 roku wyjeżdżasz?
        rozbawiłes mnie!

a w 1953 Bydgoszcz zabrala Rozglosnie Pomorska z Torunia do siebie, pozbawiajac
        go radia na 40 lat... i co z tego???
      • Gość: bor Re: Z przedwojennej encyklopedii Gutenberga IP: *.petrus.com.pl 02.11.04, 14:46
        W Toruniu nie ma takich klimatów jak w Bydgoszczy-Łęgnowie(krowy,traktory,
        kombajny,itp)- nie przyłaczano do Torunia sąsiednich miejscowości tak jak to
        czyniono w Bydgoszczy. Teraz sąsiadujące z Toruniem gminy konkurują z Toruniem
        o inwestorów.
        • Gość: maniek haha kolejny dowcipnis....burek...bijesz wszystkic IP: *.hipernet.ras.pl 06.11.04, 23:06
          h na glowe!!!....osielsko...biale blota itp itd..dobranoc
          • Gość: maciej Re: haha kolejny dowcipnis....burek...bijesz wszy IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 06.11.04, 23:08
            Minela 23 torun spi!!!Cisza maniek!!!
    • Gość: basik Re: Toruń - miasto przyszłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 09:32
      CIESZE SIE Z SAMODZIELNEGO ODDZIALU WYBORCZEJ O ZWIEKSZONYCH KOMPETENCJACH
      JAK I Z INNYCH SUKCESOW TORUNIA.
      • Gość: bor Re: Toruń - miasto przyszłości IP: *.petrus.com.pl 02.11.04, 14:51
        Tylko niech odział gazety w Toruniu pamięta, że jest oddziałem regionalnym. Nie
        można zapominać o Włocławku-chociażby w dziale sportowym II Kujawiak zawsze ma
        mniejszy artykł niż III TKP.
        Poza tym warto umieścić rubrykę"zza miedzy" by wiedzieć co się dzieje np, w
        Bydgoszczy. Nie pamiętam by w Toruńskiej gazecie był arytykł o lotnisku i
        lotach do Londynu.
    • Gość: caca jednak nie mozemy osiaść na laurach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 09:34
      jednak nie mozemy osiaść na laurach, jeszcze duzo trzeba zrobic w naszym
      miescie. Do roboty!
      W kazdym razie szlaki do sukcesow ostatnio coraz czesciej sa przecierane.
    • Gość: studentka po toruńsku IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 02.11.04, 10:02
      nie znałam tego miasta. Byłam tu może raz, na jednej z wycieczek szkolnych ( za
      czasów szkoły podstawowej).
      Wymarzyłam sobie studia w Toruniu. Ot tak- po prostu! Mając pod nosem w swoim
      mieście uniwersytet, postanowiłam rozpocząć naukę tutaj. Teraz, po 5 latach,
      kiedy juz moja edukacja zbliża się do finału Toruń przechodzić zaczyna
      metamorfoze. Cały urok Torunia polegał na tym nietypowym klimacie, wywoływanym
      przez turystów, studentów i mieszkańców -czy nawet przez dzieci biegające po
      starówce i zbierające pieniądze. Takiej mieszanki wybuchowej nie przetrwałoby
      każde miasto..
      A tutaj wszystko zdaje się byc na właściwym miejscu.

Trudno mi w ten krajobraz wkomponować multipleks...

• Gość: caca wiele osob marzy o Toruniu, to mile. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 10:05
        wiele osob marzy o Toruniu, to mile.
        A że wszytsko nas swoim miejscu - to nie do konca prawda, wiele rzeczy jeszcze
        musi sie zmienic. Ale jestesmy na dobrej drodze. Rozwijamy sie, to
        najwazniejsze. Za tym ida inwestorzy, pieniadze...
      • Gość: gh Re: po toruńsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 22:09
        oby sie udalo!
    • Gość: krzyzak Re: Toruń - miasto przyszłości IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 02.11.04, 10:54
      TORUN POSIADA LOTNISKO !!! TORUN POTRZEBUJE PILNIE OTWARCIA LOTNISKA
      TURYSTYCZNEGO NA TANIE LINIE LOTNICZE !!! TAK JAK YACHTPORT TORUN !!! TO JEST
      PROMOCJA !!! TO SA ATUTY TORUNIA !!! ZRESZTA NIE WYKOZYSTANE ! DLACZEGO ???
      TURYSTYKA TO KOLO ZAMACHOWE TORUNSKIEGO BIZNESU !!!
      • Gość: Baleron Re: Toruń - miasto przyszłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 10:59
        Zgadzam sie!Torun powinien przyjac 3priorytety:turystyka (infrastruktura
        hotelowa,drogowa,lotnisko),inwestycje w przemysl(przydalby sie jeden chociaz
        koncern zachodni,ktory pokazalby Torun w dobrym swietle dla inwestycji)i nauka
        (inwestowanie w torunskie szkoly)!
    • Gość: paolo "Ojciec chwalą nas wy mnie a ja was" IP: *.biol.uni.torun.pl 02.11.04, 12:11
      Jako człowiek mocno związany z Toruniem nie jestem takim optymistą. Gród
      Kopernika zawsze miał pecha do władz lokalnych. Ślamazarne, bez polotu, no może
      nie do końca bo o wielu projektach z cyklu most, parkingi podziemne itp
      słyszymy od wielu lat tylko realizacja och też chciałbym być piękny i bogaty
      ale nic z tego nie wynika ?? Toruń od 70 lat walczy o wybudowanie szkoły
      muzycznej z prawdziwego zdarzenia już idiotycznie wyglądają wynurzenia p.
      Majora o wspieraniu szkoły m. ze względów rodzinnych. Albo komentarz pani
      kurator, że w kiepskich warunkach hartuję się młodzi Polacy. To jest problem z
      którym Toruń nie może sobie poradzić. Zagospodarowanie Kępy Bazarowej to
      następny problem plany są działań niet!!! Centrum handlowe lub cokolwiek w
      miejscu Apatora następna sprawa rozgrzebana. Remont wiaduktu na Kościuszki i
      perypetie z tym związane (brak winnych) i zachowanie władz Torunia. Droga przy
      dumie miasta tj Uniwerku ul Gagarina i fala asfaltowe ha ha ha (znowu brak
      winnych i pieniądze z kasy miasta poszły). Akwapark na Rubinkowie żenada.
      Wiele innych przykładów jak choćby ucieczki znanych sławnych artystów do
      Warszawy, Poznania i nawet do Bydgoszczy (z całym szacunkiem).
      Prawda, że pięknieje stare miasto ale jakim kosztem. Mało jest menadżerów w
      zarządzie miasta a więcej zarządców i w tym jest problem.
      • Gość: PIT Re: "Ojciec chwalą nas wy mnie a ja was" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.04, 16:10
        Dodam kilka ciekawostek na temat Torunia (bez intencji poniżania):

- Toruń jest najbardziej "przemysłowym" miastem wojewódzkim - ma największy %
        zatrudnionych w przemyśle ze wszystkich 18 miast.
        O tym zwykle się nie mówi, wszyscy kojarzą Toruń ze studentami i zabytkami.
        To jest przesłanka dobrej pozycji Torunia w rankingach firm przemysłowych.

- Jest w Polsce kilka miast równych lub mniejszych od Torunia z większą liczba
        studentów, czyli jeszcze bardziej zasługują na miano miast "studenckich" np
        Olsztyn, Opole, Rzeszów, Kielce. Natomaist dodatkowym atutem Torunia jest
        klimat miasta "gotyckiego", czego wspomniane miasta nie posiadają.

- Toruń jest najbardziej zadłużonym ze wszystkich miast powyżej 100 tyś.
        mieszkańców (obecnie 55% budżetu, bardzo blisko ustawowego 60%)
        O tym też zwykle się nie mówi w Toruniu. Władze nie maja interesu się tym
        chwalić, a dziennikarze nie odkryli tego tematu. Tymczasem w Bydgoszczy
        wszczynano histerie podczas kampanii wyborczej w 2002, że Bydgoszcz jest
        zadłuzona na 40% budżetu i za to m.in. poleciał Jasiakiewicz

- Jakby porównać Toruń i Bydgoszcz do zabawek, to są to równorzędne zabawki, z
        tym, że Toruń jest pieknie opakowany. Piękne opakowanie wyraża się w bogatym
        image miasta, efektownych wynikach rankingów itd. Natomiast taka np Bydgsozcz
        notuje wiekszą przedsiębiorczość i więcej firm na mieszkańca, ale mniej firm
        zajmujących najlepsze miejsca w rankingach.

• Gość: nemo Re: Toruń - miasto przyszłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 13:40
      i bardzo dobrze ! takich bydgoszczan do siebie zapraszamy - docenimy ich i u
      nas beda sie czuli lepiej niz u siebie w domu ! nie - glupiemu buractwu, ktore
      uzaleznia ocene czlowieka od miejsca zamieszkania / pochodzenia . serdecznie
      witamy u siebie wszystkich rozsadnych ludzi - z bydgoszczy i skadkolwiek !
    • Gość: ANTY Re: Toruń - miasto przyszłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 18:25
      JEDNO TYLKO PYTANIE - CO ROBI TEN KOLEGA NA ZDJĘCIU??? PEWNIE JAKIŚ ZNAJOMY
      AUTORA..... JEŚLI TAK, POZAZDROŚCIĆ. TO JEST PROFESJONALIZM???? RACZEJ "WIEŚ
      JAK MALOWANIE". pozdrawiam mieszkańców Torunia
      • Gość: max Re: Toruń - miasto przyszłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 18:27
        Gość portalu: PIT napisał(a):

> Toruń jest najbardziej "przemysłowym" miastem wojewódzkim - ma największy %
        > zatrudnionych w przemyśle ze wszystkich 18 miast.
        > O tym zwykle się nie mówi, wszyscy kojarzą Toruń ze studentami i zabytkami.
        > To jest przesłanka dobrej pozycji Torunia w rankingach firm przemysłowych.

to chyba dobre? bo znaczy, że mieszkancy nie zyja ze zmiennych politycznie
        instytucji publicznych, lecz z najstabilniejszego źródła - gospodarki, przez co
        sa najmniee podatni na polityczne przepychanki.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka