13.11.04, 17:03
A co zacny Turun mysli o swoich tramwajach ? Czy maja zamiar inwestowac w nowe
linie lub rozbudowac istniejace ? CHODZI TU ZASADNICZO O TEMATY EKOLOGII I
EKONOMII na tle wygorowanych cen paliw napedowych i ich niekonczacej sie
spirali zwrostu.

Pozdrawiam serdecznie z Bolliwii

Henryk Nowak
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał Wszystkie duże miasta inwestują w tramwaje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.04, 20:30
      a Toruń jak zwykle odwrotnie. Tramwaj nie stoi w korkach, jedynie zatrzymują go
      światła. Nie rozumiem, dlaczego nie ma lini na Wrzosy, na drugą stronę Wisły
      (PKP), dlaczego nie myśli się normalnie, tylko inwestuje w komunikację
      autobusową. Załóżmy, że Toruń będzie się rozwijał b. szybko. Za kilka lat
      przejazd z zachodu na wschód może być koszmarem....i te cudowne jednowagonowe
      składy, z których śmieje się cała Polska. Kiedy aktualne pokolenie umrze,
      abyśmy mogli coś zrobić w tym piepszonym kraju....
    • Gość: tomas Re: TRAMWAJE IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 15.11.04, 22:36
      w toruniu od 15 lat nie zbudowano zadnej nowej linii tramwajowej !!!
    • Gość: Zyta Re: TRAMWAJE IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 16.11.04, 07:38
      Popieram wypowiedź Michała. Musi zmienić się Dyrekcja naszego MZK i
      komunistyczny sposób myślenia. Nie ma rozwoju, nie ma nowych inwestycji. Prawdą
      jest, iż cała Polska śmieje się z naszego jednowagonikowego skłądu, gdzie
      ludzie jak śledzie podróżują w godzinach szczytu.Skandal w 200-tys. mieście. I
      niech nikt mi tu nie pisze, że mogę kupić sobie samochód! Otóź przy zarobkach
      543 netto nie stać mnie nawet na porządny rower! Dlatego chcę, aby w Toruniu
      jeżdziło się szybko, bezpiecznie, nowymi składami i prawie wszędzie
      (tramwajami).
      • Gość: mieszczaninN Re: TRAMWAJE IP: 158.75.35.* 16.11.04, 08:02
        ile mozna pisac, a tym samym pod roznymi watkami??
        • Gość: Pactus Re: TRAMWAJE IP: 80.51.74.* 16.11.04, 13:16
          MieszczaninN widocznie nie rusza sie z domu i niepotrzebna mu jest komunikacja
          zbiorowa,no ale nie wszyscy jeżdzą na deskorolce.Pisać jak najwięcej na te
          tematy,to może ktoś z magistratu zainteresuje się w jakich warunkach podróżuje
          się w środkach komunikacji publicznej.Urzędnicy poruszają się po mieście
          wygodnymi limuzynami,a nam fundują co trochę jakieś nowinki;drogie
          bilety,skracanie linii czy ostatnio bardzo popularne jednowagonowe pociągi
          tramwajowe.Panowie zapraszam na przejażdzkę zatłoczoną solówką/pojedyńczy wagon
          805Na/w godzinach szczytu na linii "1" lub "2".Należy stawiać na rozwój
          komunikacji szynowej szeroko rozumianej,mam na myśli niedawny projekt Pana
          marszałka Waldemara Achramowicza uruchomienia połączenia po śladzie istniejącej
          linii do Czarnowa.Dlaczego nie wykorzystać istniejącej, nie wykorzystanej sieci
          kolejowej w system komunikacji miejskiej.Wystarczy wprowadzić kilka odcinków
          trójszynowych np.na moście kolejowym i tramwaj będzie docierał na drugą stronę
          Wisły obsługując Podgórze, a może Stawki i Czerniewice.Warto pomyśleć również o
          północnej części Torunia,niech tramwaj wróci na Wrzosy czy w przyszłości do
          osiedla Leśna Polana. Należy przygotować dobry projekt i starać się o dotacje
          unijne.Jest obecnie dobry klimat na tego rodzaju
          inwestycje.
          Pozdrawiam Adam.
          • Gość: mk Re: TRAMWAJE IP: *.hnet.pl / *.crowley.pl 16.11.04, 15:25
            Moim zdaniem tramwaj powinien jechać za Wisłę mostem kolejowym.
            (Przeciez nie ma na nim dużego ruchu). To by było swietne rozwiąznie ale
            tramwaj moglby jechac tylko do dworca głównego bo przecież nad torami na
            Warszawę to nie przeskoczy :(
            Jestem za rozwojem sieci tramwajowej w Toruniu (i to nawet mimo wielkich
            kosztów budowy nowych torów)
          • Gość: Henry Nowak Re: TRAMWAJE IP: 200.87.227.* 16.11.04, 16:40
            BRAWO !!!!! GRATULUJE !!! TO JEST WLASNIE INICIATYWA !!! WZIASC MAGISTRAT W
            OBROTY !!! TO CO, SA NA INNEJ PLANECIE !!!??? JAK SIE NIE NADAJA TO PROSZE
            NIECH REZYGNUJA !!!

Co do tej linii troj-szynowej to wspanialy pomysl. Chcialem to zaproponowac w
            watku o tramwajach na forum Bydoszczy ( VIDE ) ale nie bylem pewny co do detali
            technicznych. To swietne uproszczenie scalenia systemow szynowych miedzy dwoma
            bratnimi miastami, rosnacej aglomeracji miejskiej.

Pozdrawiam

Pozdrawiam
          • ka_zet Re: TRAMWAJE 16.11.04, 23:54
            Gość portalu: Pactus napisał(a):

Dlaczego nie wykorzystać istniejącej, nie wykorzystanej sieci
            > kolejowej w system komunikacji miejskiej.Wystarczy wprowadzić kilka odcinków
            > trójszynowych np.na moście kolejowym i tramwaj będzie docierał na drugą stronę
            > Wisły obsługując Podgórze, a może Stawki i Czerniewice.

Taaak? A z trakcją co zrobisz?
            • Gość: mk Re: TRAMWAJE IP: *.hnet.pl / *.crowley.pl 17.11.04, 13:24
              no tak
              trakcja kolejowa moze byc problemem
              ale moze jakies wyjscie jednak by sie znalazlo
              :)
              • ka_zet Re: TRAMWAJE 17.11.04, 13:46
                Gość portalu: mk napisał(a):

> no tak
                > trakcja kolejowa moze byc problemem
                > ale moze jakies wyjscie jednak by sie znalazlo
                > :)

Chcesz zdeelektryfikować kolej, czy kupić spalinowe albo dwusystemowe tramwaje? Oba rozwiązania są
                kosztowne i mało sensowne...
            • Gość: Alians Re: TRAMWAJE IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 19.11.04, 08:48
    • torunianin1 dofinansowanie z UE nawet 75% wartosci 16.11.04, 17:48
      w tej chwili powstaje zintegrowany projekt rozwoju całej sieci komunikacji w
      Toruniu. Pozwoli on na staranie sie o dofinansowanie z UE nawet 75% wartosci
      wymiany calego taboru. To dobry kierunek.

A tramwaj za Wisle pojedzie, jak zostanie zbudowany nowy most. Juz teraz sa
      przerabiane rozjazdy Olimpijskiej, projekt łaczenia Curie Sklodowskiej z
      Olimpijska, przez co wyłaczona z ruchu tramwajowego zostanie Wschodnia -
      wlasnie dla wjazdu ma most.
      • Gość: tomas Re: dofinansowanie z UE nawet 75% wartosci IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 16.11.04, 17:52
        co Ty wiesz o robotach w mzk?? a predzej uwierze w krasnoludki niz ten most na
        wschodniej - to bajka zaleskiego dla mas
    • Gość: Biba Re: TRAMWAJE IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.11.04, 07:44
      Popieram pomysły przedmówców. Szkoda, że oni nie mają wpływu na rozwój naszej
      komunikacji tramwajowej!! Te chore, skostniałe postkumunistyczne struktury w
      MZK już dawno powinny ustąpić miejsca młodym i zdolnym ludziom. Najchętniej
      zlikwidowaliby tramwaje lub puścili jeden wagonik jednej linii! Marazm,
      stagnacja, a wręcz zacofanie!
      • Gość: caca bardzo dobrze, gdy wchodza prywatni przedsiebiorcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 09:01
        bardzo dobrze, gdy wchodza prywatni przedsiebiorcy - oni zrobia to lepiej i
        taniej.
    • Gość: Zyta Re: TRAMWAJE IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.11.04, 10:36
      Skoro MZK nie potrafi zadbać o swoich klientów, to należy "wpuścić" prywatnego
      przewoźnika. A Pani Dyrektor życzę, by codziennie dojeżdżała tramwajem
      jednowagonikowym (zapchanym po brzegi) z Kaszczorka na Sienkiewicza. Tego życzę
      Jej w Nowym - 2005 Roku!
    • Gość: Stefan Re: TRAMWAJE IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 18.11.04, 07:38
      Coraz gorzej z toruńską komunikacją. Wczoraj czekałem na ten jeden wagonik o
      20.13 na przystanku obok Jubilata w kierunku centrum. Niestety, nie
      przyjechał .... . Gdzie poszanowanie dla pasażerów? I oni chcą podwyżki
      biletów???
      • Gość: babette Re: TRAMWAJE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 08:17
        co jak co ale jezdza punktualnie! nigdy nie narzekam.
        • Gość: Abdul Re: TRAMWAJE IP: *.petrus.com.pl 18.11.04, 10:10
          Nie wiem jak jest teraz, bo od kilku miesięcy mam to szczęście że nie korzystam
          z usług MZK (Monopolistyczne Zacofanie Komunikacyjne), ale myślę że do dziś nic
          się nie zmieniło. Jeszcze pare miesięcy temu autobusy i tramwaje nie tylko nie
          kursowały punktualnie, ale także i to nierzadko się zdarzało, że trzeba było
          czekać 20 minut na autobus, bo jednego kursu w ogóle nie było. Zimą 2 lata temu
          chciałem ostatnim autobusem 26 wrócić na Rubinkowo. Niestety autobus nie
          przyjechał i kilka osób musiało organizować sobie inny transport, albo wracać
          pieszo, co w obliczu panującego wtedy mrozu, przyjemnością nie było. Inna
          sprawa - kiedyś wysłałem do MZK maila z pytaniem. Ludzie, minęły już ponad 2
          lata a ja odpowiedzi jeszcze nie dostałem! MZK to totalna żenada! Bardzo
          potrzebna jest w tym mieście silna konkurencja. Konieczna jest zmiana dyrekcji,
          kierownictwa. Ktoś tu bardzo słusznie zauważył, że potrzeba młodych,
          dynamicznych, perspektywicznych ludzi. Bardzo przydałoby się nowe linie
          tramwajowe, nowe składy (dwuwagonowe), ale chyba nie ma co się łudzić. Ja
          przynajmniej w to nie wierze, przynajmniej za kadencji tych wapniaków.
    • Gość: Zyta Re: TRAMWAJE IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 19.11.04, 08:57
      Brawa dla Abdula za rozszyfrowanie skrótu MZK!!! Faktycznie, nic się nie
      zmieni, dopóki nie zmieni się dyrekcja i jej komunistyczne rządy. Traktują nas -
      pasażerów - jak śmieci. Nie podoba się, to nie jeździj! Niestety, to my
      jesteśmy dla MZK, a nie odwrotnie! I o tym trzeba pamiętać!
      • wilman zmienic panią Zawal 19.11.04, 08:59
        przywrocic Pana Syczylo albo zmienic panią Zawal, dopoki wszystkiego nie zawali!
    • enowak8 Re: TRAMWAJE 28.11.04, 04:34
      Serdeczne dzieki forumowiczom m.Torunia za pozwolenie mi wpisu watku o tramwajach.

Zycze mieszkancom tego szlachetnego miasta duzo pomyslnosci, rozwoju i postepu.

Pozdrawiam raz jeszcze i zegnam

Henryk Nowak

• Gość: zbych Re: dofinansowanie z UE nawet do 75% wartosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 18:59
      torunianin1 napisał:

> w tej chwili powstaje zintegrowany projekt rozwoju całej sieci komunikacji w
      > Toruniu. Pozwoli on na staranie sie o dofinansowanie z UE nawet 75% wartosci
      > wymiany calego taboru. To dobry kierunek.
      >
      > A tramwaj za Wisle pojedzie, jak zostanie zbudowany nowy most. Juz teraz sa
      > przerabiane rozjazdy Olimpijskiej, projekt łaczenia Curie Sklodowskiej z
      > Olimpijska, przez co wyłaczona z ruchu tramwajowego zostanie Wschodnia -
      > wlasnie dla wjazdu ma most.

tylko ze my wszystko bysmy chcieli od razu, szybko!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka