siwy51 PIS i torunscy urzednicy - do dziela! 07.12.04, 09:50 PIS i torunscy urzednicy - do dziela! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TALONwyluzowanyBY Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.man.bydgoszcz.pl 07.12.04, 15:43 Pozdrawiam wszystkich! Od razu zaznaczam, że pisze do was z waszego sąsiedniego miasta. Z nudów przeczytałem sobie pare wątków ze stron Bydzi i Torunia i co widze? Ludzie wypisują jakieś bzdury o tym co jest gdzie większe, lepsze itp. Mam z tego wszystkiego niezły ubaw!!! Oczywiście jako mieszkaniec Bydgoszczy na pewno podświadomie jestem stronniczy, ale przynajmniej tego nie ukrywam. Wpisy, niezależnie z której strony pochodzą, są odzwierciedleniem naszych i waszych kompleksów. Szczytem są tzw. tajniacy - ludzie podszywający się pod bydgoszczan i torunian w celu zdobycia wiarygodności. Co za żenada!!!Dlatego zwracam sie do was - ludzi z Torunia i do ludzi z mojego miasta, ktorzy mogą to czytać, o odpuszczenie sobie takiej dziecinady. Każde z naszych miast ma swoje plusy i minusy( Wy lubicie Torun -my Bydgoszcz i jest to całkiem normalne ) Zdaje sobie sprawe, ze wszystkie pozytywne wydarzenia w waszym miescie moga pozytywnie oddzialywac na moje miasto i odwrotnie. Dlatego trzymajac kciuki za Bydgoszcz, trzymam tez kciuki za Torun. Zycze nam i wam szybkiego rozwoju. Marzy mi sie dwupasmowka miedzy "nami", a moze jakis wspolny festiwal teatralny? Kiedys jakas szybka kolej i dwumiasto? (dopiero wtedy nabralibysmy jakiegos znaczenia w kraju, bo narazie jestesmi prowincja)....Pozdrowienia dla wszystkich ludzi na poziomie, a wszystkim wspomnianym wczesniej patalachom pokazuje...hmhm cos sobie wybierzcie. Ilosc tego typu glosow swiadczy tylko o mieszkancach naszych miast i ich kompleksach (kto ma ich wiecej ? hehee- tylko nie zaczynajmy dyskusji na taki temat) Bydgoszcz i Torun wielkimi widze!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
geograf102 Re: Ekspansyjne plany Torunia 07.12.04, 15:51 I tak trzymaj człowieku!!!!Trzeźwe spojrzenie z boku!!!!Brawo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
torunianin1 Re: Ekspansyjne plany Torunia 09.12.04, 22:52 jak najszybciej właczyc do Torunia - Lubicz, Zlotoria i Grebocin nie beda mialy w przyszlym roku żadnej inwestycji - chodnikow, drog, kanalizacji ani nawet planu zagospodarowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roman Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 16:28 Wszystko jasne. Najpierw kiedy przylegle Toruniowi gminy uczciwie pracowały a urzędnicy w Toruniu dzialali zgodnie z zasadą "im gorzej-tym lepiej" i marnotrawili pieniążki. Teraz kiedy gminy prześcignęły Toruń w budowie infrastruktury, widzimy zamach na ich pieniążki. Panowie urzędnicy w Toruniu, może by zaprzestać budowy południowej trasy średnicowej tuż obok ulicy Okólnej i zamiast tego zdjąć kłódki z bram byłych koszar? Zaoszczedzone 70 000 000,-zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 20:21 bzdury - gminy wypracowuja wielokrotnie mniej dochodu niz miasto Torun - na mieszkanca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itakmnie wyzwiecie hmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 20:26 a ja myślałem, że przedmieścia są wchłaniane przez duże miasta a nie dołączane. Przyznacie że to wielka różnica prawda? Duże miasto się rozrasta, dochodzi do mniejszych miejscowości i je po prostu wchłania. Co się tam u Was dzieje nie weim. Więc jeśli doszliście do granic innych miejscowości to spokojnie możecie je wchłonąć, ale jeśli między nimi a Wamisą pola nieużytków to może lepiej zapytać ich o zgodę co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itakmnie wyzwiecie Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 20:29 pisze jeszcze raz bo nie pokazał się poprzedni jeśli jednak tak to przepraszam. a ja myślałem, że przedmieścia są wchłaniane przez duże miasta a nie dołączane. Przyznacie że to wielka różnica prawda? Duże miasto się rozrasta, dochodzi do mniejszych miejscowości i je po prostu wchłania. Co się tam u Was dzieje nie weim. Więc jeśli doszliście do granic innych miejscowości to spokojnie możecie je wchłonąć, ale jeśli między nimi a Wamisą pola nieużytków to może lepiej zapytać ich o zgodę co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 20:41 sęk w tym, ze nie ma nieużytków: Kaszczorek i Złotoria stykają sie, grebocin z Bielawami tak samo. Odległośc od gesto zabudowanego Przysieka do Torunia to 700 m , gzdie jest las - trudno nazwac go nieuzytkiem. Podobnie od strony Lubicza. Nam sie to tez wydaje takie oczywiste, ale niektorym wojtom - nie. A urzad miasta śpi i czeka nie wiem na co, zamiast działac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rena Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 13.12.04, 08:18 Brawa dla PIS-u. Trzymajcie się i nie dajcie zastraszyć przez skostniałych i nie reformowalnych "staruchów"! Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_lauder Re: Ekspansyjne plany Torunia 13.12.04, 10:51 Gość portalu: Rena napisał(a): > Brawa dla PIS-u. Trzymajcie się i nie dajcie zastraszyć przez skostniałych i > nie reformowalnych "staruchów"! O tak najlatwiej - wszyscy przeciwnicy to "niereformowalne "staruchy"" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania róbcie PIS-owcy spotkania na tych osiedlach, przel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 16:08 róbcie PIS-owcy spotkania na tych osiedlach, przeliczcie ile podatków wpłacaja mnieszkancy do kasy gminy, a jaka infrastrukture dostaja! Wtedy kazdy to zaakceptuje. Najgorsze bedzie pierwsze spotkanie, kazde nastepne otworzy ludziom oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_lauder Re: róbcie PIS-owcy spotkania na tych osiedlach, 14.12.04, 14:18 Niech PiSowcy w ogole robia jakies spotkania i Platformowcy tez. Bo o wyborcach to sobie przypominaja najwczesniej rok przed wyborami... Odpowiedz Link Zgłoś
torunianin1 Urzad miasta niech sie tez w to właczy,a nie czeka 15.12.04, 22:44 Urzad miasta niech sie tez w to właczy, a nie czeka, az gminy same przyjda do nich. Odpowiedz Link Zgłoś
babbik od dawna trzeba to bylo robic. 17.12.04, 19:57 od dawna trzeba to bylo robic. Odpowiedz Link Zgłoś
siwy51 Re: Ekspansyjne plany Torunia 21.12.04, 17:53 Torun finasuje TBS kwota miliona złotych w 2005, a TBS buduje w Lubiczu, ktory nic nie dokłada. Dal TBS Lubicz to praktycznie Torun, ale nie dla wójta Lubicza - bierze inwestycje chetnie,a le cos wzamian - nie! Torun przeznacza w 2005 130000 zł na baze opikuńcza Caritas w Przysieku, na terenie Złej Wsi - wój Złej Wsi nie dokłąda nic! Poradnia Psychologiczno Pedagogiczna obsługuje równiez gminy Lubicz, Nieszawka, Zławies - nic nie dopłacaja, a korzystaja! Płaci wyłacznie Torun - 4000000 zł rocznie! Gminy dopłacają od 20 do 45 % za linie podmiejskie MZK do tych gmin, pozostałe 55-80 % płaci budzet Toirunia, utzrymując linie MZK w tych gminach... ALBO PŁACIMY I WŁĄCZAMY, ALBO NIECH TE GMINY SAME SOBIE WSZYSTKO ROBIĄ! Czemu Torun taki hojny, a nic z tego nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
mavellis czas, by Wydzial pana Całbeckiego wykazal sie jak 24.12.04, 11:10 czas, by Wydzial pana Całbeckiego wykazal sie jakąś inicjatywa dla rozwoju Torunia i wchloniecia przedmiesc! Nie mozna na ten cel pozyskac jakichs funduszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czekamy! Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 18:37 czekamy! Odpowiedz Link Zgłoś
nautile dzisiejsza Wyborcza: Rzeszów rozszerza swoje grani 25.01.05, 11:37 dzisiejsza Wyborcza: Rzeszów rozszerza swoje granice. Mniejsze od Torunia miasto przyłacza 47 km kwadratowych z 27.000 mieszkańców. Procedura: 1) konsultacje z mieszkańcami 2) decyzja Rady Miasta 3) akceptacja władz regionalnych (Marszałek lub Wojewoda) 4) wniosek akceptuje Rada Ministrów. Władze Torunia uczcie się! Odpowiedz Link Zgłoś
torunianin1 Re: Ekspansyjne plany Torunia 04.02.05, 20:57 to nastapi na pewno, pytanie tylko, ktory polityk sie za to weźmie porzadnie???? Odpowiedz Link Zgłoś
wilman Bydgoszcz teraz tez probuje to robic, zrobil juz R 10.04.05, 23:29 Bydgoszcz teraz tez probuje to robic, zrobil juz Rzeszów... Ruszajmy! Odpowiedz Link Zgłoś
qq1110 to byl bardzo dobry pomysl PIS-u. A władze jakos 11.04.05, 08:26 to byl bardzo dobry pomysl PIS-u. A władze jakos nie podchwyciły. Uwazam, ze dla Torunia sa najwazniejsze TRZY RZECZY: 1. Studio TVP 2. Most 3. Rozzerzenie granic do 250.000 mieszkanców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caca Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 08:59 i utknelo? Odpowiedz Link Zgłoś
babbik Re: Ekspansyjne plany Torunia 04.05.05, 09:39 bedzie przyłaczenie - nie bedzie problemów z droższym MZK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzi Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.torun.mm.pl 04.05.05, 13:54 Właśnie- co z tym poszerzeniem granic? Młodzi PIS-wcy zostali chyba zaszczuci przez starszych, a to był naprawde dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 21:08 TO PIS zaczął - chwała za perspektywiczne spojrzenie! Ekspansyjne plany Torunia forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=18050286 Drogi PIS! Co dalej zrobisz z rozwojem Torunia? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=18237372 Czekamy na rozwój Torunia i powiązanie z przedmieściami, które już od dawna są osodlami miejskimi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Popieram Popieram calym sercem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 18:28 Popieram calym sercem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viki A Bydgoszcz ma miec 280.tys zdaniem GUS, za 25 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 21:57 A Bydgoszcz ma miec 280.tys zdaniem GUS, za 25 lat: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=26672482 No to sie wyrównamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Nareszcie! PIS tym moze wygrac wybory, ale niech t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 20:54 Nareszcie! PIS tym moze wygrac wybory, ale niech to potem zrealizuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tor Moje pieniądze, jesli jestem mieszkańcem TORUNIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 21:59 Moje pieniądze, jesli jestem mieszkańcem TORUNIA trafiają do TORUNIA - na utrzymanie TORUNSKICH szkół, TORUNSKICH szpitali, czy TORUNSKICH policji. Ktoś, kto jest zameldowany w dajmy na to takim Lubiczu i mieszka tam, a właściwie tylko śpi, bo w TORUNIU pracuje, w TORUNIU uczą się jego dzieci, w TORUNIU robi zakupy, w TORUNIU się leczy, w TORUNIU przebywa i TORUNSKA policja zapewnia mu bezpieczeństwo. A jego pieniądze trafiają do LUBICZA, a on korzysta z moich pieniędzy!!! A że do LUBICZA wyprowadzają się z reguły ludzie bardziej zamożni więc LUBICZ jest coraz bogatszy, a za moje, TORUNSKIE pieniądze, te głupki żyją! Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_lauder Re: Moje pieniądze, jesli jestem mieszkańcem TORU 23.07.05, 10:31 Ci najbogatsi placa takie podatki pracujac w Toruniu i tu majac zarejestrowane swoje firmy, ze na Ciebie z pewnoscia wystarczy. Kiedy w koncu skonczy sie ta zawisc rodem z lenina, marksa i stalina? Odpowiedz Link Zgłoś
torunianin1 KIEDY OSTATNIO POSZERZANO GRANICE TORUNIA? 12.10.05, 09:30 KIEDY OSTATNIO POSZERZANO GRANICE TORUNIA? Mówi się od dawna o kolejnym rozszerzeniu granic miasta. Zaczyna brakować terenów, a miasto się dusi, o czym pisała nieraz GW: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=30125353&v=2&s=0 Zacząłem się dokładnie przyglądać ostatnim rozszerzeniom i mam alarmujące dane - nie robiono tego od dziesięcioleci! Bazowałem na niekompletnych danych geodezyjnych, mogę sie ew. nieco mylić, wówczas proszę o uwagi. Udało mi się ustalić, że: GRANICA ZE STARYM TORUNIEM, PRZYSIEKIEM, BARBARKĄ - prawdopodobnie pochodzi już z 1921 roku! Wtedy to po umieszczeniu stolicy Pomorza w Toruniu rozpoczeto duże prace mające rozwinąc miasto. Włączono je, by miec kontrolę nad lotniskiem i Portem Drzewnym na terenie miasta. Granica jest niezmieniana od 84 lat! GRANICA Z ŁYSOMICAMI I MOKREM - tu jest problem, bo miasto kiedyś nie miało dokładnie wytyczonych terenów i granic na Mokrem (tereny podmokłe i wysypisko śmieci). Prawdopodobnie one również zostały wytyczone mniej więcej w obecnym kształcie w czasie wielkiego poszerzania w 1921 roku. Granica ta jest więc też niezmieniana od 84 lat! GRANICA PODGÓRZA Z NIESZAWKĄ, POLIGONEM I CAŁY POŁUDNIOWY PAS MIASTA - został wytyczony ok. 1930/32 roku, gdy właczono Podgórz do Torunia. Od zachodu granicą stała się dzisiejsza ulica Wiejska/Przy Nasypie, a od południa tak jak jest do dziś - tereny wsi Nieszawka. Granica ta jest więc niezmieniana od 75 lat! KRÓTKA GRANICA Z CZERNIEWICAMI - wytyczono ją gdzies pomiędzy 1950 a 1971 rokiem - przyjmuję, że ok. 1960 roku. Łączy sie z południową granicą na Stawkach i wzdłuż Włocławskiej. Granica ta jest więc niezmieniana od 45 lat! GRANICA Z GRĘBOCINEM I KASZCZORKIEM - tą powiększono krótko po utworzeniu woj. toruńskiego, dla terenów rozbudowującego się Rubinkowa - w 1976 roku. Jednak część Rubinkowa przyłączono już w latach 60-tych, a tereny PZWANN nawet ok. 1950 roku. Granica ta jest więc niezmieniana od 29 lat, a w częsci nawet od 40 lat! Z tego wniosek, że ostatnie poszerzenia (nie licząc drobnych korekt geodezyjnych) miały miejsce 30 lat temu, a ponad 65% obecnych granic miasta ma 75-84 letni rodowód! NIE CZAS NAJWYZSZY NA ZMIANY? Czy otoczenie miasta i siła oddziaływania na region nie jest inna? Inne miasta (Bydgoszcz, Gdynia, a rok temu Rzeszów) robią to co kilka- kilkanaście lat. Nie czas na Toruń? Czy przez 30 czy nawet 60-70 lat nie zmieniło się nasze miasto? Od tego czasu powiększyło się TRZYKROTNIE. Nadal ma istniec na obszarze z tamtego czasu? Odpowiedz Link Zgłoś