Dodaj do ulubionych

Ekspansyjne plany Torunia

• siwy51 PIS i torunscy urzednicy - do dziela! 07.12.04, 09:50
      PIS i torunscy urzednicy - do dziela!
    • Gość: TALONwyluzowanyBY Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.man.bydgoszcz.pl 07.12.04, 15:43
      Pozdrawiam wszystkich! Od razu zaznaczam, że pisze do was z waszego sąsiedniego
      miasta. Z nudów przeczytałem sobie pare wątków ze stron Bydzi i Torunia i co
      widze? Ludzie wypisują jakieś bzdury o tym co jest gdzie większe, lepsze itp.
      Mam z tego wszystkiego niezły ubaw!!! Oczywiście jako mieszkaniec Bydgoszczy na
      pewno podświadomie jestem stronniczy, ale przynajmniej tego nie ukrywam. Wpisy,
      niezależnie z której strony pochodzą, są odzwierciedleniem naszych i waszych
      kompleksów. Szczytem są tzw. tajniacy - ludzie podszywający się pod bydgoszczan
      i torunian w celu zdobycia wiarygodności. Co za żenada!!!Dlatego zwracam sie do
      was - ludzi z Torunia i do ludzi z mojego miasta, ktorzy mogą to czytać, o
      odpuszczenie sobie takiej dziecinady. Każde z naszych miast ma swoje plusy i
      minusy( Wy lubicie Torun -my Bydgoszcz i jest to całkiem normalne )
      Zdaje sobie sprawe, ze wszystkie pozytywne wydarzenia w waszym miescie moga
      pozytywnie oddzialywac na moje miasto i odwrotnie. Dlatego trzymajac kciuki za
      Bydgoszcz, trzymam tez kciuki za Torun. Zycze nam i wam szybkiego rozwoju.
      Marzy mi sie dwupasmowka miedzy "nami", a moze jakis wspolny festiwal teatralny?
      Kiedys jakas szybka kolej i dwumiasto? (dopiero wtedy nabralibysmy jakiegos
      znaczenia w kraju, bo narazie jestesmi prowincja)....Pozdrowienia dla
      wszystkich ludzi na poziomie, a wszystkim wspomnianym wczesniej patalachom
      pokazuje...hmhm cos sobie wybierzcie. Ilosc tego typu glosow swiadczy tylko o
      mieszkancach naszych miast i ich kompleksach (kto ma ich wiecej ? hehee- tylko
      nie zaczynajmy dyskusji na taki temat)
      Bydgoszcz i Torun wielkimi widze!!!!!
      • geograf102 Re: Ekspansyjne plany Torunia 07.12.04, 15:51
        I tak trzymaj człowieku!!!!Trzeźwe spojrzenie z boku!!!!Brawo!!!
        • torunianin1 Re: Ekspansyjne plany Torunia 09.12.04, 22:52
          jak najszybciej właczyc do Torunia - Lubicz, Zlotoria i Grebocin nie beda mialy
          w przyszlym roku żadnej inwestycji - chodnikow, drog, kanalizacji ani nawet
          planu zagospodarowania.
    • Gość: roman Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 16:28
      Wszystko jasne. Najpierw kiedy przylegle Toruniowi gminy uczciwie pracowały a urzędnicy w Toruniu dzialali zgodnie z zasadą "im gorzej-tym lepiej" i marnotrawili pieniążki. Teraz kiedy gminy prześcignęły Toruń w budowie infrastruktury, widzimy zamach na ich pieniążki. Panowie urzędnicy w Toruniu, może by zaprzestać budowy południowej trasy średnicowej tuż obok ulicy Okólnej i zamiast tego zdjąć kłódki z bram byłych koszar? Zaoszczedzone 70 000 000,-zł
      • Gość: max Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 20:21
        bzdury - gminy wypracowuja wielokrotnie mniej dochodu niz miasto Torun - na
        mieszkanca!
    • Gość: itakmnie wyzwiecie hmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 20:26
      a ja myślałem, że przedmieścia są wchłaniane przez duże miasta a nie dołączane.
      Przyznacie że to wielka różnica prawda? Duże miasto się rozrasta, dochodzi do
      mniejszych miejscowości i je po prostu wchłania. Co się tam u Was dzieje nie
      weim. Więc jeśli doszliście do granic innych miejscowości to spokojnie możecie
      je wchłonąć, ale jeśli między nimi a Wamisą pola nieużytków to może lepiej
      zapytać ich o zgodę co?
    • Gość: itakmnie wyzwiecie Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 20:29
      pisze jeszcze raz bo nie pokazał się poprzedni jeśli jednak tak to przepraszam.

a ja myślałem, że przedmieścia są wchłaniane przez duże miasta a nie dołączane.
      Przyznacie że to wielka różnica prawda? Duże miasto się rozrasta, dochodzi do
      mniejszych miejscowości i je po prostu wchłania. Co się tam u Was dzieje nie
      weim. Więc jeśli doszliście do granic innych miejscowości to spokojnie możecie
      je wchłonąć, ale jeśli między nimi a Wamisą pola nieużytków to może lepiej
      zapytać ich o zgodę co?
      • Gość: max Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 20:41
        sęk w tym, ze nie ma nieużytków:
        Kaszczorek i Złotoria stykają sie, grebocin z Bielawami tak samo.
        Odległośc od gesto zabudowanego Przysieka do Torunia to 700 m , gzdie jest las -
        trudno nazwac go nieuzytkiem. Podobnie od strony Lubicza.

Nam sie to tez wydaje takie oczywiste, ale niektorym wojtom - nie.
        A urzad miasta śpi i czeka nie wiem na co, zamiast działac.
    • Gość: Rena Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 13.12.04, 08:18
      Brawa dla PIS-u. Trzymajcie się i nie dajcie zastraszyć przez skostniałych i
      nie reformowalnych "staruchów"!
      • jakub_lauder Re: Ekspansyjne plany Torunia 13.12.04, 10:51
        Gość portalu: Rena napisał(a):
        > Brawa dla PIS-u. Trzymajcie się i nie dajcie zastraszyć przez skostniałych i
        > nie reformowalnych "staruchów"!

O tak najlatwiej - wszyscy przeciwnicy to "niereformowalne "staruchy""
    • Gość: ania róbcie PIS-owcy spotkania na tych osiedlach, przel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 16:08
      róbcie PIS-owcy spotkania na tych osiedlach, przeliczcie ile podatków wpłacaja
      mnieszkancy do kasy gminy, a jaka infrastrukture dostaja!

Wtedy kazdy to zaakceptuje. Najgorsze bedzie pierwsze spotkanie, kazde nastepne
      otworzy ludziom oczy.
      • jakub_lauder Re: róbcie PIS-owcy spotkania na tych osiedlach, 14.12.04, 14:18
        Niech PiSowcy w ogole robia jakies spotkania i Platformowcy tez. Bo o wyborcach
        to sobie przypominaja najwczesniej rok przed wyborami...
    • torunianin1 Urzad miasta niech sie tez w to właczy,a nie czeka 15.12.04, 22:44
      Urzad miasta niech sie tez w to właczy, a nie czeka, az gminy same przyjda do
      nich.
    • babbik od dawna trzeba to bylo robic. 17.12.04, 19:57
      od dawna trzeba to bylo robic.
    • siwy51 Re: Ekspansyjne plany Torunia 21.12.04, 17:53
      Torun finasuje TBS kwota miliona złotych w 2005, a TBS buduje w Lubiczu, ktory
      nic nie dokłada. Dal TBS Lubicz to praktycznie Torun, ale nie dla wójta
      Lubicza - bierze inwestycje chetnie,a le cos wzamian - nie!
      Torun przeznacza w 2005 130000 zł na baze opikuńcza Caritas w Przysieku, na
      terenie Złej Wsi - wój Złej Wsi nie dokłąda nic!
      Poradnia Psychologiczno Pedagogiczna obsługuje równiez gminy Lubicz, Nieszawka,
      Zławies - nic nie dopłacaja, a korzystaja! Płaci wyłacznie Torun - 4000000 zł
      rocznie!
      Gminy dopłacają od 20 do 45 % za linie podmiejskie MZK do tych gmin, pozostałe
      55-80 % płaci budzet Toirunia, utzrymując linie MZK w tych gminach...

ALBO PŁACIMY I WŁĄCZAMY, ALBO NIECH TE GMINY SAME SOBIE WSZYSTKO ROBIĄ!
      Czemu Torun taki hojny, a nic z tego nie ma?
    • mavellis czas, by Wydzial pana Całbeckiego wykazal sie jak 24.12.04, 11:10
      czas, by Wydzial pana Całbeckiego wykazal sie jakąś inicjatywa dla rozwoju
      Torunia i wchloniecia przedmiesc!
      Nie mozna na ten cel pozyskac jakichs funduszy?
    • Gość: czekamy! Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 18:37
      czekamy!
    • babbik Re: Ekspansyjne plany Torunia 24.01.05, 10:59
      no i kiedy?
    • nautile dzisiejsza Wyborcza: Rzeszów rozszerza swoje grani 25.01.05, 11:37
      dzisiejsza Wyborcza: Rzeszów rozszerza swoje granice.
      Mniejsze od Torunia miasto przyłacza 47 km kwadratowych z 27.000 mieszkańców.

Procedura:
      1) konsultacje z mieszkańcami
      2) decyzja Rady Miasta
      3) akceptacja władz regionalnych (Marszałek lub Wojewoda)
      4) wniosek akceptuje Rada Ministrów.

Władze Torunia uczcie się!
    • torunianin1 Re: Ekspansyjne plany Torunia 04.02.05, 20:57
      to nastapi na pewno, pytanie tylko, ktory polityk sie za to weźmie porzadnie????
    • wilman Bydgoszcz teraz tez probuje to robic, zrobil juz R 10.04.05, 23:29
      Bydgoszcz teraz tez probuje to robic, zrobil juz Rzeszów...
      Ruszajmy!
    • qq1110 to byl bardzo dobry pomysl PIS-u. A władze jakos 11.04.05, 08:26
      to byl bardzo dobry pomysl PIS-u. A władze jakos nie podchwyciły.

Uwazam, ze dla Torunia sa najwazniejsze TRZY RZECZY:
      1. Studio TVP
      2. Most
      3. Rozzerzenie granic do 250.000 mieszkanców
    • Gość: caca Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 08:59
      i utknelo?
    • babbik Re: Ekspansyjne plany Torunia 04.05.05, 09:39
      bedzie przyłaczenie - nie bedzie problemów z droższym MZK
      • Gość: idzi Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.torun.mm.pl 04.05.05, 13:54
        Właśnie- co z tym poszerzeniem granic? Młodzi PIS-wcy zostali chyba zaszczuci
        przez starszych, a to był naprawde dobry pomysł.
    • Gość: zzz Re: Ekspansyjne plany Torunia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 21:08
      TO PIS zaczął - chwała za perspektywiczne spojrzenie!

Ekspansyjne plany Torunia
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=18050286
      Drogi PIS! Co dalej zrobisz z rozwojem Torunia?
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=18237372
      Czekamy na rozwój Torunia i powiązanie z przedmieściami, które już od dawna są
      osodlami miejskimi!
    • Gość: Popieram Popieram calym sercem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 18:28
      Popieram calym sercem!
    • Gość: viki A Bydgoszcz ma miec 280.tys zdaniem GUS, za 25 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 21:57
      A Bydgoszcz ma miec 280.tys zdaniem GUS, za 25 lat:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=26672482
      No to sie wyrównamy.
    • Gość: o Nareszcie! PIS tym moze wygrac wybory, ale niech t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 20:54
      Nareszcie! PIS tym moze wygrac wybory, ale niech to potem zrealizuje!
    • Gość: tor Moje pieniądze, jesli jestem mieszkańcem TORUNIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 21:59
      Moje pieniądze, jesli jestem mieszkańcem TORUNIA trafiają do TORUNIA - na
      utrzymanie TORUNSKICH szkół, TORUNSKICH szpitali, czy TORUNSKICH policji.

Ktoś, kto jest zameldowany w dajmy na to takim Lubiczu i mieszka tam, a
      właściwie tylko śpi, bo w TORUNIU pracuje, w TORUNIU uczą się jego dzieci, w
      TORUNIU robi zakupy, w TORUNIU się leczy, w TORUNIU przebywa i TORUNSKA policja
      zapewnia mu bezpieczeństwo.

A jego pieniądze trafiają do LUBICZA, a on korzysta z moich pieniędzy!!!
      A że do LUBICZA wyprowadzają się z reguły ludzie bardziej zamożni więc LUBICZ
      jest coraz bogatszy, a za moje, TORUNSKIE pieniądze, te głupki żyją!
      • jakub_lauder Re: Moje pieniądze, jesli jestem mieszkańcem TORU 23.07.05, 10:31
        Ci najbogatsi placa takie podatki pracujac w Toruniu i tu majac zarejestrowane
        swoje firmy, ze na Ciebie z pewnoscia wystarczy. Kiedy w koncu skonczy sie ta
        zawisc rodem z lenina, marksa i stalina?
    • torunianin1 KIEDY OSTATNIO POSZERZANO GRANICE TORUNIA? 12.10.05, 09:30
      KIEDY OSTATNIO POSZERZANO GRANICE TORUNIA?
      Mówi się od dawna o kolejnym rozszerzeniu granic miasta. Zaczyna brakować
      terenów, a miasto się dusi, o czym pisała nieraz GW:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=30125353&v=2&s=0
      Zacząłem się dokładnie przyglądać ostatnim rozszerzeniom i mam alarmujące
      dane - nie robiono tego od dziesięcioleci! Bazowałem na niekompletnych danych
      geodezyjnych, mogę sie ew. nieco mylić, wówczas proszę o uwagi.
      Udało mi się ustalić, że:

GRANICA ZE STARYM TORUNIEM, PRZYSIEKIEM, BARBARKĄ - prawdopodobnie pochodzi
      już z 1921 roku! Wtedy to po umieszczeniu stolicy Pomorza w Toruniu
      rozpoczeto duże prace mające rozwinąc miasto. Włączono je, by miec kontrolę
      nad lotniskiem i Portem Drzewnym na terenie miasta.
      Granica jest niezmieniana od 84 lat!

GRANICA Z ŁYSOMICAMI I MOKREM - tu jest problem, bo miasto kiedyś nie miało
      dokładnie wytyczonych terenów i granic na Mokrem (tereny podmokłe i wysypisko
      śmieci). Prawdopodobnie one również zostały wytyczone mniej więcej w obecnym
      kształcie w czasie wielkiego poszerzania w 1921 roku.
      Granica ta jest więc też niezmieniana od 84 lat!

GRANICA PODGÓRZA Z NIESZAWKĄ, POLIGONEM I CAŁY POŁUDNIOWY PAS MIASTA - został
      wytyczony ok. 1930/32 roku, gdy właczono Podgórz do Torunia. Od zachodu
      granicą stała się dzisiejsza ulica Wiejska/Przy Nasypie, a od południa tak
      jak jest do dziś - tereny wsi Nieszawka.
      Granica ta jest więc niezmieniana od 75 lat!

KRÓTKA GRANICA Z CZERNIEWICAMI - wytyczono ją gdzies pomiędzy 1950 a 1971
      rokiem - przyjmuję, że ok. 1960 roku. Łączy sie z południową granicą na
      Stawkach i wzdłuż Włocławskiej.
      Granica ta jest więc niezmieniana od 45 lat!

GRANICA Z GRĘBOCINEM I KASZCZORKIEM - tą powiększono krótko po utworzeniu
      woj. toruńskiego, dla terenów rozbudowującego się Rubinkowa - w 1976 roku.
      Jednak część Rubinkowa przyłączono już w latach 60-tych, a tereny PZWANN
      nawet ok. 1950 roku.
      Granica ta jest więc niezmieniana od 29 lat, a w częsci nawet od 40 lat!

Z tego wniosek, że ostatnie poszerzenia (nie licząc drobnych korekt
      geodezyjnych) miały miejsce 30 lat temu, a ponad 65% obecnych granic miasta
      ma 75-84 letni rodowód!

NIE CZAS NAJWYZSZY NA ZMIANY?
      Czy otoczenie miasta i siła oddziaływania na region nie jest inna?
      Inne miasta (Bydgoszcz, Gdynia, a rok temu Rzeszów) robią to co kilka-
      kilkanaście lat. Nie czas na Toruń?

Czy przez 30 czy nawet 60-70 lat nie zmieniło się nasze miasto?
      Od tego czasu powiększyło się TRZYKROTNIE.
      Nadal ma istniec na obszarze z tamtego czasu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka