Dodaj do ulubionych

Nie sądzicie że K.Katolicki jest przekleństwem Pol

11.12.05, 22:06
Polski?
Obserwuj wątek
    • Gość: torunianka Re: Nie sądzicie że K.Katolicki jest przekleństwe IP: *.petrus.com.pl 11.12.05, 22:12
      sądzę, że nie tobie sądzić, lecz leczyć się z głupoty lub nienawiści
      • Gość: junkyy Re: Nie sądzicie że K.Katolicki jest przekleństwe IP: *.torun.mm.pl 11.12.05, 22:23
        a ja oczywiscie zgodze sie z tym pogladem nie dopuscmy by ksieza i episkopat nie
        placac w ogole podatkow mieszali sie do polityki
        • aron2004 Re: Nie sądzicie że K.Katolicki jest przekleństwe 12.12.05, 02:49
          przecież księża i biskupi płacą podatki - chocby akcyzę i VAT.
          • Gość: junkyy Re: Nie sądzicie że K.Katolicki jest przekleństwe IP: *.torun.mm.pl 12.12.05, 17:39
            aron2004
            slyszales kiedys o konkordacie
          • moa_anbessa Re: Nie sądzicie że K.Katolicki jest przekleństwe 12.12.05, 23:46
            > przecież księża i biskupi płacą podatki - chocby akcyzę i VAT.

ale dostają 1500 mln dotacji gdzies około.
    • Gość: Kuba Re: Nie sądzicie że K.Katolicki jest przekleństwe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 23:20
      To jasne! tyle,że zbytnie rzucanie się z tymi poglądami to woda na mlyn Rydzyka
      i inych, którzy twierdzą, że w Polsce wszyscy chca zniszczyć Kosciól bo jest
      ostoją polskości, i cala ta gadanina. Jedynym plusem tego, że Polska jest tak
      katolicka, to fakt,że dzięki temu nie ma szans na rozwój spoleczności
      Islamskiej tak jak w Niemczech czy we Francji!
      • Gość: balum Re: Nie sądzicie że K.Katolicki jest przekleństwe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 23:59
        12 pażdziernika 1683 roku nasi dziadowie na wzgórzach Kalembergu pod Wiedniem
        nie mieli takich dylematów i właśnie dlatego możesz takie rzeczy wypisywac na
        forum. Byc może gdyby nie to warszawie zawodzili by teraz muezini a o telewziji
        i internecje możba by sobie tylko pomarzyc (oczywiście gdyby ktos był
        intelektem na miarę leonarda).
        Polski płytki katolicyzm jest ostoją polskości i zawsze będzie. A nietolerancja
        dla czyjś poglądów tylko z tego powodu że płyną one pod prąd poglądów płynących
        z sypiącej się socjalnej europy jest także nietolerancją i tyle.
        To dzięki właśnie takiemu podchodzeniu do spraw wiary nie palono w Polsce
        czarownic (byc może za wyjątkiem prus królewskich i wielkopolski gdzie było
        wielu protestantów) oraz nie wyrzynano ich podczas nocy świętego bartłomieja.
        Także trochę pokory.
        • mozilla.org drobna uwaga historyczna 12.12.05, 00:07
          Gość portalu: balum napisał(a):

> 12 pażdziernika 1683 roku nasi dziadowie na wzgórzach Kalembergu pod Wiedniem
          > nie mieli takich dylematów

12. wrzesnia 1683 ;)
          • Gość: balum Re: drobna uwaga historyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 00:10
            Rzeczywiście ale tak to jest jak się z pamięci rzuca daty.
            • mozilla.org Re: drobna uwaga historyczna 12.12.05, 00:10
              Gość portalu: balum napisał(a):

> Rzeczywiście ale tak to jest jak się z pamięci rzuca daty.

ma sie rozumiec, ze z pamieci :)
              • Gość: Ta. Re: drobna uwaga historyczna IP: 158.75.241.* 12.12.05, 09:22
                Miesiąc po wiktorii wiedeńskiej była jeszcze większa- pod Parkanami (chyba
                teraz Węgry).Pięknie te bitwy opisał Podhorodecki w Buńczuk i koncerz.
        • Gość: torunianka katolicyzm polski IP: *.petrus.com.pl 12.12.05, 00:20
          dzięki, balum za rzeczowe podejście do sprawy, podczas gdy ja poszłam na
          łatwiznę.
          Dodam także, że to katolicyzm polski pozwolił także przetrwać czasy zaborów,
          gdzie, w zależności od zaboru, w szkołach rusyfikowano lub germanizowano
          dzieci.

W czasach nam bliższych, po II wojnie światowej, w czasie sowietyzacji całej
          Europy, która znalazła się za żelazną kurtyną, Polska była jedynym, względnie
          niezależnym państwem, właśnie z powodu kościoła katolickiego, dzięki któremu
          mogła rozwijać się myśl niezależna. Poczytajcie sobie wspomnienia studentów,
          którzy z ówczesnym księdzem Karolem Wojtyłą jeździli na spływy kajakowe i tam
          dowiadywali się rzeczy, których nie było w cenzurowanych programach.

Natomiast zupełnie poza nawiasem tych rozważań stawiam wiarę, która nie każdemu
          jest dana, która przychodzi i odchodzi, która nie jest do ogarnięcia rozumem.
    • klee Nie wiem, jak inni... 12.12.05, 00:06
      (...) ale ja nie sądzę. Uważam coś wręcz przeciwnego, a mianowicie że religia
      jest doskonałą ścieżką do osiągnięcia oświecenia lub zbawienia.
      • klee P.S. 12.12.05, 00:14
        Troszeńkę zboczyłem z tematu ;-), czy raczej - potraktowałem zagadnienie zbyt
        szeroko. Mała autokorekata, uściślenie zatem. Jeśli o sam kościół katolicki
        chodzi, to dla mnie na pewno nie jest on przekleństwem, bo tenże kościół to
        tacy ludzie jak abp Życiński, abp Gocłowski, s. Małgorzata Chmielowska, ks.
        Boniecki i wiele, wiele innych ludzi czyniących nasz kraj lepszym.

Spróbuj patrzeć na świat jako coś pozytywnego. :-)
        • Gość: torunianka Re: P.S. IP: *.petrus.com.pl 12.12.05, 00:25
          i Tischner też:)
          i Wyszyński i Jan Paweł II, a wcześniej Hlond.
          • klee Wymieniać można by długo... :-) 12.12.05, 00:27
            I Torunianka, jak mniemam. ;-)
            • Gość: torunianka Re: Wymieniać można by długo... :-) IP: *.petrus.com.pl 12.12.05, 00:33
              torunianka wiary nieudolnej wypierać się nie będzie, natomiast jeżeli chcesz ją
              koniecznie wliczyć do kościoła katolickiego, to tylko w takim wymiarze, jak
              deklarowany % Polaków katolików. Prawdę mówiąc nie bardzo wiem co ostatnie
              badania mówią na temat deklarowanej przynależności wyznaniowej.

Dobranoc
              • klee A czemu Koleżanka... 12.12.05, 00:45
                (...) znowu chce w rozkroku stać? Co to znaczy, że na ileś tam procent jest się
                katolikiem?

Ja nikogo na siłę nigdzie wliczać nie chcę. Natomiast ustawiłem Cię w jednym
                szeregu z Wojtyłą i Chmielowską (towarzystwo chyba niezgorsze ;-)), bo po
                Twoich poczynaniach na forum można wnioskować, żeś jest człowiek żarliwej
                wiary, wiary prawdziwej. Fajnie by więc było, gdybyś co niektórzy zdali sobie
                sprawę, co to znaczy "członek kościoła". Oczywiście dobroć i pozytywne
                nastawienie do ludzi mogą mieć i inne źródła, ale religia była w Twoim
                przypadku najbardziej prawdopodobnym. Jeśli jednak komplement się nie spodobał,
                a wyczuwam (być może nietrafnie) ton jakiejś pretensji, to już trudno mi coś na
                to poradzić. Jak kogo postrzegam, tak go postrzegam. :-)

I tak mi pobrzmiewa jeszcze z Twojego posta sytuowanie mnie po drugiej strony
                jakieś barykady i to mi się średnio podoba, i aż nos skrzywię :-/, bo wiara to
                nie jest rzecz elitarna.
                • aron2004 Re: A czemu Koleżanka... 12.12.05, 02:50
                  najgorszy był ten Mieszko I bo to on zrobił z Polski katoland.
                  • klee Nie na temat :-P 12.12.05, 02:54
                    Ja nikogo z rozmowy nie zamierzam wykluczać, ale pozwolę sobie jednak zauważyć,
                    że Kolega troszku nie na temat...
                • Gość: torunianka właśnie temu IP: *.petrus.com.pl 12.12.05, 20:25
                  że postawiłeś mnie w zbyt wysokim rzędzie, klee.
                  Ja nadaję się do ostatniego, no może przedostatniego.

W żadnym jednak razie pretensji żadnych nie wyrażałam,
                  ani tym bardziej żadnej barykady nie stawiałam:)
                  Dziękuję za miłe słowa, choć doprawdy mocno na wyrost.
                  pozdrawiam
    • Gość: fe co za admin.komuch jakis, tego SPAMU nie usuwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 06:39
      jakies drobiazgi skrupulatnie wyskrobuje
      • Gość: Ta. Re: co za admin.komuch jakis, tego SPAMU nie usuw IP: 158.75.241.* 12.12.05, 09:34
        K.Katolicki wielokrotnie wspomagał Polskę i Polaków, ale na niektórych księży
        jestem zwyczajnie w......ny.
        • Gość: słoń Kościół. IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 12.12.05, 11:15
          Zgadzam się z tematem wątku.
      • Gość: torunianka nie ma powodu do usuwania IP: *.petrus.com.pl 12.12.05, 20:21
        to jest tylko wyrażona opinia kogoś kto żyje aby jeść, w wyniku czego
        reprezentuje taki oto poziom świadomości. Cenna obserwacja.

• Gość: f Re: Nie sądzicie że K.Katolicki jest przekleństwe IP: *.chello.pl 15.12.05, 21:39
      podobnie kiedyś było w irlandii i hiszpanii. wspominają to jak zły sen.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka