Gość: maciej IP: 83.238.70.* 13.12.05, 23:21 Bardzo dobrze, ze opracowano takie badania. Prznajmnie wiadomo jak działać! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maciej Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: 83.238.70.* 13.12.05, 23:24 Kiedyś pisałem, uliczki boczne do remontu!Na to powinno się teraz zwrocic uwage! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Ile lat robiono te badania??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 11:42 O ile dobrze pamiętam p. Szmak hucznie zapowiadał ich przeprowadzenie jesienią 2002 roku? Trzy lata zmarnotrawiono na badanie czegoś, co widać gołym okiem??? Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Toruńska turystyka lekko utyka 13.12.05, 23:47 Mogliby jeszcze pomyśleć, czy te dane mają jakiś stopień wiarygodności, zanim opublikują je w gazecie. Obawiam się, że te przedstawione w tym artykule nie dają się bronić (przynajmniej jedna rzecz). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Dodajcie jeszcze, że przeciętny polski turysta IP: *.gdynia.mm.pl 14.12.05, 00:44 odwiedzający Toruń zarabia 1500 zł, a przeciętne miejsce w hotelu w Toruniu kosztuje ponad 200 zł. W Warszawie można przespać się taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Dodajcie jeszcze, że przeciętny polski turyst IP: *.int.elnet.pl / 83.238.70.* 14.12.05, 00:50 To niezamożni ludzie jeżdżą do Torunia. Nie wiem czy to polega na prawdzie! Odpowiedz Link Zgłoś
babbok Re: Dodajcie jeszcze, że przeciętny polski turyst 14.12.05, 01:17 "Najczęściej odwiedzają nas mieszkańcy kujawsko-pomorskiego " Ciekawe z jakiego miasta? :) Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_lauder Re: Dodajcie jeszcze, że przeciętny polski turyst 14.12.05, 07:27 Przede wszystkim wycieczki z przedszkoli i szkolne z Grudziadza, Chelmna, Bydgoszczy, Wloclawka itp. Czyli klient, ktory raczej nie ma szans zostac na noc i zabalowac za wieksze pieniazki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtekh No cóż to co pisałem to jednak była prawda IP: 82.146.250.* 14.12.05, 07:50 Tak tak prawda. Ale niestety za to mnie pan admin wywalał z forum. A jednak miałem rację, że turysta nie zostaje w Toruniu i, że najwięcej turystów to przyjezdni z Bydgoszczy i innych miast województwa (z Wawy w drodze do Gdańska) I widzicie teraz że nie pisałem tego "z zawiści bydgoskiej" a z wiedzy jaka mam. Dopóki nie będziecie mieli bazy noclegowej i atrakcji poza starówką dopótu będzie problem z zarabianiem na turystach. I nie zmieni tego lotnisko, na parę godzin nikt samolotem nie przyleci. To nie autobus, który można zaparkować na parę godzin i pojechac dalej. Powodzenia w wymyślaniu skuteczniejszych sposobów zatrzymania turystów na noc w Toruniu. Na prawdę szczerze i dobrze życzę Toruniowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugu Re: No cóż to co pisałem to jednak była prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 07:56 Wojtusiu, z Warszawy do Gdańska przez Toruń? ciekawa koncepcja. może jeszcze z Krakowa do Białegostoku przez Wrocław? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtekh Re: No cóż to co pisałem to jednak była prawda IP: 82.146.250.* 14.12.05, 08:09 hihi no nie tranzytem oczywiście, ale wycieczki planuje się tak by ciekawe miejsca po drodze odwiedzić, a takim jest niewątpliwie Toruń Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: No cóż to co pisałem to jednak była prawda IP: *.petrus.com.pl 14.12.05, 08:07 Gość portalu: Wojtekh napisał(a): A jednak > miałem rację, że turysta nie zostaje w Toruniu Zostaje, jednak nie jest to zadowalająca ilosc turystów. że najwięcej turystów to > przyjezdni z Bydgoszczy i innych miast województwa To chyba naturalne, skoro mają najbliżej (z Wawy w drodze do Gdańska) Z Wawy do Gdańska nie jedzie się przez Toruń. Dopóki nie będziecie mieli bazy noclegowej i atrakcji poza starówką dopótu > > będzie problem z zarabianiem na turystach. Jest tak, że atrakcje są, jedynie niewielu przyjeżdżających jest tego świadomych (w artykule pojawiło się coś o słabym oznakowaniu).Wymienię tu system fortyfikacji, tereny rekreacyjne, rejsy po Wiśle, obserwatorium astronomiczne w Piwnicach,Zamki : na Podgórzu, w Złotorii, Nieszawce. Co do hoteli, nie jest ich znów tak mało, jednak niewątpliwie potrzebne są kolejne obiekty.Szkoda, ze Urbański się tak guzdrze.Miał tam powstać naprawdę spory hotel. I nie zmieni tego lotnisko, na parę > godzin nikt samolotem nie przyleci. Lotnisko może mieć duży udział we wzroście liczby odwiedzających miasto.Jeśli ktoś pofatyguje się np. z Brytanii do Torunia, to zapewne nie na 1 dzień. Powodzenia w wymyślaniu skuteczniejszych sposobów > > zatrzymania turystów na noc w Toruniu Dużo jest jeszcze do zrobienia. Czy zmieni coś budowa CSW ? Nie wiem, być może. Dalsze prace na Barbarce moga zachęcić do noclegu w tym nietypowym miejscu w samym lesie. Kolejne festiwale również mogą mieć swój udział. Aquapark raczej nie spowoduje wzrostu zainteresowanych noclegami. Może by tak zorganizować hotel na statku/barce - z racji nietypowości to ciekawa propozycja. Uruchomić wodne kursy do Ciechocinka (kiedyś takie chyba były) Obniżyć ceny na parkingu "pod mostem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtekh Re: No cóż to co pisałem to jednak była prawda IP: 82.146.250.* 14.12.05, 08:17 szanowny kolego odnoszę wrażenie, że nawet gdyby tylko dwóch turystów zostało na noc rocznie napisałbyś że zostają tylko mało. Wyraźnie pani z UM mówiła w TV, że nie zostaje, bo tych kilka tysięcy rocznie to jest małe miki. Większość z nich to zapewne schronisko młodzieżowe. Nie chodzi tu o jakieś umniejszanie czy coś w tym stylu a realne spojrzenie na problem. Widać, atrakcje dodatkowe nie są atrakcyjne bo w końcu to turysta wybiera co chce zobaczyć a nie ten kto oferuje te atrakcje. To tak jak z Fortami pod Wawą. Są super dla mnie ekstra, ale przeciętny turysta ma to gdzieś. CSW będzie placówką naukową i kulturotwórczą i na pewno nie wpłynie na ilość turystów. Czy myślisz że będą jechać kawał drogi by zobaczyć rzeźby i obrazy i to wpółczesne? Nawet jeśli tam będą wystawki pod publiczkę to i tak nie będzie to czynnik wpływający na ilość turystów, na ilość atrakcji może tak. A co do Wawy to wiem, że turyści jadący do Gdańska z Wawy albo wracający z Gdańska zahaczają o Toruń bo to atrakcyjny pnkt wycieczki a nadkładaniadrogi wielkiej nie ma. Szybką trasa jedzie się ekstra ale nie ma atrakcji a na wycieczce o nie chodzi a nie o szybką jazdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: No cóż to co pisałem to jednak była prawda IP: *.petrus.com.pl 14.12.05, 08:29 szanowny kolego odnoszę wrażenie, że nawet gdyby tylko dwóch turystów zostało > na noc rocznie napisałbyś że zostają tylko mało. Wyraźnie pani z UM mówiła w > TV, że nie zostaje Z czego w takim razie utrzymuje się kilkadziesiąt takich obiektów w Toruniu? bo tych kilka tysięcy rocznie to jest małe miki. Podobno 100 tys. Większość > z nich to zapewne schronisko młodzieżowe. W toruniu jest np. 11 hoteli trzygwiazdkowych, i są momenty ,że trudno o wolne miejsca. Widać, atrakcje dodatkowe > nie są atrakcyjne bo w końcu to turysta wybiera co chce zobaczyć a nie ten kto > oferuje te atrakcje. To tak jak z Fortami pod Wawą. Są super dla mnie ekstra, > ale przeciętny turysta ma to gdzieś. Warto w takim razie dotrzeć do konkretnej grupy np.miłośników fortyfikacji poprzez odpowiednią reklamę (np.w tematycznym czasopiśmie) CSW będzie placówką naukową i > kulturotwórczą i na pewno nie wpłynie na ilość turystów. No tak ,możesz mieć rację.Choć ciekawa wystawa może ściągnąć grupę osób z daleka, które zechcą przenocować.Jednakże nie upieram się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtekh Re: No cóż to co pisałem to jednak była prawda IP: 82.146.250.* 14.12.05, 09:13 > szanowny kolego odnoszę wrażenie, że nawet gdyby tylko dwóch turystów zostało > > na noc rocznie napisałbyś że zostają tylko mało. Wyraźnie pani z UM mówił > a w > > TV, że nie zostaje > > Z czego w takim razie utrzymuje się kilkadziesiąt takich obiektów w Toruniu? > > bo tych kilka tysięcy rocznie to jest małe miki. > > Podobno 100 tys. > > Większość > > z nich to zapewne schronisko młodzieżowe. > > W toruniu jest np. 11 hoteli trzygwiazdkowych, i są momenty ,że trudno o wolne > miejsca. no ok to nie była moja pomyłka tylko potoczne wyrażenie (nie podawanie faktów) jak np kilka na krzyż albo coś koło tego. Nie chciaqłem się kłócić na liczby tylko pokazać fakt, że coby nie mówić Toruń - piekne miasto ma narazie dla przeciętnego turysty atrakcji na 1 dzień. Pomijając wielkość to jest to ten sam przypadek co Kazimierz piękne miasto ale wszystko można zobaczyć w jeden dzień. Masz fajne pomysły i kolega poprzednik też np z tym kompleksem na górce widowkowej. Wieczorem w najatrakcyjnieszych turystycznie miastach są jeszcze atrakcje typu teatry ze znanymi aktorami i zespołami na najwyższym poziomie. Żeby tam pójść trzeba zostać na noc bo spektakle są wieczorem. Pewnie jeszcze kilka takich argumentów możnaby podać. Dlatego chyba dobry jest pomysł zwiększenia ilości letnich atrakcji kulturalnych typu festiwale i to tych których właśnie kulminacyjne punkty dnia są wieczorem. Szkoda że jeden z najciekawszych oddaliście Łodzi :( Teraz już na niego nie jeżdżę, za daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: No cóż to co pisałem to jednak była prawda IP: *.petrus.com.pl 14.12.05, 12:04 Gość portalu: Wojtekh napisał(a): Wieczorem w najatrakcyjnieszych turystycznie miastach są jeszcze > atrakcje typu teatry ze znanymi aktorami i zespołami na najwyższym poziomie. > Żeby tam pójść trzeba zostać na noc bo spektakle są wieczorem. Zgadza się.Było już coś takiego, bodajże "Na Skarpie" przy okazji któregoś z festiwali (niestety nie pamiętam którego) goście prawdopodobnie z Australii dali nietypowe przedstawienie,w nietypowym miejscu, chyba właśnie wieczorem (czy nawet w nocy), co mogło wzbudzić zainteresowanie. Oczywiście takie rzeczy powinny być organizowane częściej. Szkoda że jeden z > najciekawszych oddaliście Łodzi Wielka szkoda.Argumentem był brak odpowiedniego kina.Teraz już jest, ale czy Łódź teraz odda nam ten festiwal? Raczej wątpie. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: No cóż to co pisałem to jednak była prawda 14.12.05, 09:35 > Podobno 100 tys. Nawet odrobinę więcej. > W toruniu jest np. 11 hoteli trzygwiazdkowych, Oj chyba mniej. W tych hotelach (trzygwiazdkowych) nocuje rocznie ok. 50 tysięcy ludzi. Dokładne dane można poszukać w GUSie. Zwykle w pokoju dwu lub więcej osobowym. Średnio zostają na bardzo niewielo ponad jedną noc. Właśnie po hotelach najlepiej widać niski poziom przygotowanych analiz - nie jest możliwe, by turysta wydawał średnio 28 zł na nocleg, bo to by oznaczało, że nocujący wydaje ponad 280 zł na nocleg, co daje _średnio_ prawie 600 zł za pokój dwuosobowy, a o takowe (w takiej cenie) w Toruniu trudno. > i są momenty ,że trudno o wolne miejsca. Przeciętnie jednak obłożenie nie jest wysokie. Może właśnie ta sezonowość ruchu turystycznego jest powodem oporów przed otwieraniem wielu nowych hoteli? > Choć ciekawa wystawa może ściągnąć grupę osób z daleka, To musi być bardzo ciekawa wystawa. Ja czekam, aż jakieś polskie miasto (i mam nadzieję, że będzie to Bydgoszcz reklamująca się w Londynie) zacznie się reklamować po prostu "wpadnij na piwo", szczególnie, że piwo można pić przez cały rok :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: No cóż to co pisałem to jednak była prawda IP: *.petrus.com.pl 14.12.05, 11:55 > W toruniu jest np. 11 hoteli trzygwiazdkowych, > > Oj chyba mniej. Tą liczbę znalazłem tu : www.turystyka.torun.pl/index.php?strona=259&jezyk=1&back=1 średnio 28 zł na nocleg, bo to by oznaczało, że nocujący wydaje ponad 280 zł na > nocleg, co daje _średnio_ prawie 600 zł za pokój dwuosobowy, a o takowe (w > takiej cenie) w Toruniu trudno. No tak, to może być dziwne. Przeciętnie jednak obłożenie nie jest wysokie. Może właśnie ta sezonowość ruchu > turystycznego jest powodem oporów przed otwieraniem wielu nowych hoteli? .Niedawno otworzony filmar, raczej nie narzeka na brak klientów, co by oznaczało ,że jest miejsce na hotele o dobrym standardzie. > Choć ciekawa wystawa może ściągnąć grupę osób z daleka, > > To musi być bardzo ciekawa wystawa. Masz rację.Może uda się coś takiego zorganizować. Ja czekam, aż jakieś polskie miasto (i mam > nadzieję, że będzie to Bydgoszcz reklamująca się w Londynie) zacznie się > reklamować po prostu "wpadnij na piwo", szczególnie, że piwo można pić przez > cały rok :-) Czemu nie. Toruń również powinien starać się o dobrą reklamę za granicą, choć coś już się dzieje,np. ta stronka: www.visittorun.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
sdb Re: No cóż to co pisałem to jednak była prawda 14.12.05, 08:30 chcialem napisac cos odnosnie artykulu ale widze ze znowu moj post przepadnie wsrod torunsko-bydgoskiej siekanki- walcie sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtekh Re: No cóż to co pisałem to jednak była prawda IP: 82.146.250.* 14.12.05, 09:16 sdb chyba się nie wczytałeś. Ta dyskusja jest wyjątkowo rzeczowa i wynikająca z troski o nasz region Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: No cóż to co pisałem to jednak była prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 11:52 > nie są atrakcyjne bo w końcu to turysta wybiera co chce zobaczyć a nie ten kto > oferuje te atrakcje. Typowo toruńskie podejście - nic tylko czekać na mannę z nieba... Turysta wybierze się tam gdzie chcesz, pod warunkiem, że po pierwsze, do tego go zachęcisz, po drugie ułatwisz mu tam dostęp. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: No cóż to co pisałem to jednak była prawda 14.12.05, 11:54 > Turysta wybierze się tam gdzie chcesz, pod warunkiem, że po pierwsze, > do tego go zachęcisz, po drugie ułatwisz mu tam dostęp. W Bydgoszczy jest z tym nieporównywalnie gorzej, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: No cóż to co pisałem to jednak była prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 11:59 > W Bydgoszczy jest z tym nieporównywalnie gorzej, niestety... Co z tego? Jednym wszysko kojarzy się z seksem, innym z Bydgoszczą. Dyskutujemy o tym, jak poprawić turystykę w Toruniu. Żeby nie było wątpliwości: urodziłem się w Toruniu i tu mieszkam. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: No cóż to co pisałem to jednak była prawda 14.12.05, 12:04 > Jednym wszysko kojarzy się z seksem, innym z Bydgoszczą. Wybacz, wziąłem cię za bydgoskiego spamera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: No cóż to co pisałem to jednak była prawda IP: *.petrus.com.pl 14.12.05, 12:08 > > > Turysta wybierze się tam gdzie chcesz, pod warunkiem, że po pierwsze, > > do tego go zachęcisz, Dobrym pomysłem było ustawienie tablic na drogach dojazdowych do Torunia, mających właśnie zachęcić do zatrzymania się w Toruniu. po drugie ułatwisz mu tam dostęp. Na starym mieście postawili nawet ciekawe drogowskazy, które w założeniu mają przybliżyć zainteresowanym ciekawsze miejsca. Na tym oczywiście nie można poprzestać.Powinno być więcej informacji przy najważniejszych miejskich drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Dodajcie jeszcze, że przeciętny polski turyst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 11:44 Gość portalu: mirek napisał(a): > odwiedzający Toruń zarabia 1500 zł, a przeciętne miejsce w hotelu w Toruniu > kosztuje ponad 200 zł. W Warszawie można przespać się taniej. Jeśli wziąść pod uwagę ceny w pubach czy restauracjach to Toruń niewiele odstaje od Warszawy czy Poznania. Niestety, na tej pazerności kiepsko wychodzimy. Odpowiedz Link Zgłoś
qq1110 Knajp jest b. duzo i świetnie sobie radzą. 14.12.05, 11:45 O knajpy bym sie nie bala, jest ich ogromna ilosc i niezle sobie radza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Knajp jest b. duzo i świetnie sobie radzą. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 11:54 qq1110 napisała: > O knajpy bym sie nie bala, jest ich ogromna ilosc i niezle sobie radza. Ależ nie o kondycji knajp tu dyskutujemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza :) Re: Knajp jest b. duzo i świetnie sobie radzą. IP: *.chello.pl 16.12.05, 19:08 Właśnie się dowiedziałam , że nie ma żydowskiej karczmy .. Dorzucam więc do worka z pomysłami.>:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Dodajcie jeszcze, że przeciętny polski turyst IP: *.petrus.com.pl 14.12.05, 12:10 Gość portalu: realista napisał(a): > Gość portalu: mirek napisał(a): > > > odwiedzający Toruń zarabia 1500 zł, a przeciętne miejsce w hotelu w Torun > iu > > kosztuje ponad 200 zł. W Warszawie można przespać się taniej. > > Jeśli wziąść pod uwagę ceny w pubach czy restauracjach to Toruń niewiele odstaj > e > od Warszawy czy Poznania. Niestety, na tej pazerności kiepsko wychodzimy. Pozostaje się cieszyć, że dla brytyjskiego turysty, to i tak tanio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek P.S To propozycje Torunia, Warszawy i Krakowa: IP: *.gdynia.mm.pl 14.12.05, 13:22 www.booking.turystyka.torun.pl/ Warszawa, Kraków - od 70 zł Toruń - od 115 zł za noc, i to tylko jeden hotel, w dodatku w... Łysomicach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: horyzont Re: Dodajcie jeszcze, że przeciętny polski turyst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 15:39 Rzeczywiście brak tanich hoteli czy miejsc w których można się przespac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.petrus.com.pl 14.12.05, 08:44 Co jeszcze można zrobić? Najwyższy czas wyremontować "Wodnika".Kompleks basenów może zatrzymać turystę na kolejnych kilka godzin. Mamy przepiękny punkt widokowy na panoramę zespołu staromiejskiego, z kępy bazarowej.Panorama szczególnie atrakcyjnie wygląda nocą gdy większość jej elementów jest iluminowana.Można zorganizować tam restaurację z ogródkiem letnim - zawsze dodatkowa atrakcja - tym bardziej, że można łatwo w sezonie letnim dotrzeć na drugi brzeg Wisły łodzią "Katarzynka". Zamek Dybowski to kolejny punkt na turystycznej mapie Torunia - położony tak blisko centrum, a w zasadzie prawie nie wykorzystywany. Podejrzewam, że niewiele turystów jest informowana o możliwości odbycia lotów turystycznych nad Toruniem, o możliwości wynajęcia zabytkowego tramwaju, o ogrodzie ZOO-botanicznym, atrakcjach Bydgoskiego-Przedmieścia,Barbarce. Więcej reklamy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słoń Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.tvk.torun.pl 14.12.05, 10:28 No a atrakcje znikaja jedna po drugiej. Miasto zmiata z powierzchni ziemi ciekawe rzeczy, NA przykład obiekty przemysłowe, na przyklad przedmieścia z pruskiego muru. Dewastowane sa następujące epoki w architekturze: neoklasycyzm, eklektyzm, secesja, modernizm, funkcjonalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słoń Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.tvk.torun.pl 14.12.05, 10:34 Ale co ja w ogóle, po co to opowiadam. Przecież to nic nie da. Pozostanie starówka i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EX Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 10:53 To wszystko prawda. Miasto stanowczo za malo robi,żeby zwiększyć liczbę atrakcji dla turystów. Starówka pięknieje, ale w ostatnich latach już tylko wybiórczo. Większość kamienic zamieszkanych przez lokalesów ze starówki bardziej straszy niż fascynuje. Poza tym na starówce stoi samochód na samochodzie. I to niestety najczęściej jest to typowy polski wrak (moherowy Maybach).Hoteli jest ciągle za malo. Urbański móglby mieć najlepszy, a nie chce mu się skonczyć jego budowy. I moim zdaniem, ciagle jest za malo ciekawych miejsc typu pub na starowce. Mieszkańcom Torunia wszystkie puby i kluby dawno sie już opatrzyly. Jeśli ktoś odwiedzil Toruń już kilka razy, też widzial wszystko co można mu pokazać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Toruńska turystyka IP: 83.238.144.* 14.12.05, 11:09 Za komuny była moda na wciskanie robotników do śródmieść - dlatego teraz najpiękniejsze kamienice zamieszkuje motłoch ( przykład kretyna mieszkającego naprzeciw Domu Kopernika ). Jedynie Starówki Warszawy , Olsztyna i Jeleniej Góry - odbudowane po wojnie zamieszkują elity . Toruń jest miastem magicznym , które może się podobać - ale przede wszystkim należy zadbać o bezpieczeństwo ; nawet w środku nocy turysta ma czuć się bezpiecznie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Toruńska turystyka IP: *.petrus.com.pl 14.12.05, 12:16 Gość portalu: Karol napisał(a): wszystkim należy zadbać o bezpieczeństwo ; > nawet w środku nocy turysta ma czuć się bezpiecznie . Odnoszę wrażenie, że w kwestii bezpieczeństwa coś się poprawiło. Swego czasu zdarzały dość agresywne się zaczepki na starym mieście. Ostatnio nic takiego mnie nie spotkało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.petrus.com.pl 14.12.05, 12:13 Gość portalu: EX napisał(a): m, ciagle jest za malo ciekawych miejsc typu pub na starowce. Mieszkańcom Torunia wszystkie puby i kluby dawno sie już opatrzyly. Jeśli ktoś odwiedzil Toruń już kilka razy, też widzial wszystko co można mu pokazać. Ponad sto pubów chyba nie może się tak prędko znudzić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartosz Pozytywne uwagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 11:15 Pozytywne uwagi: - bardzo dobrze, ze sie takie zestawienia w koncu robi - nie jest źle z turyyustkmi, skoro jest w Toruniu i przedmiesciach 42 hotele - z czegos chyba żyją. - brak reklamy atrakcji poza centrum, bo same atrakcje sa (Zoo, forty, kilka muzeow, palace, zabudowa drewniana w okolicy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartosz Re: Pozytywne uwagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 11:16 A ponad milion turystow to tez jest imponujace! Zreszta szacunki mowia od 780.000 do 1,500 miliona, wiec moze byc i więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtekh Re: Pozytywne uwagi IP: 82.146.250.* 14.12.05, 11:29 Ale może być mniej. Nie o to jednak chodzi. Już wcześniej pisałem, że nie brak atrakcji w Toruniu ale brak atrakcji wieczorno nocnych. Ci którzy mają kasę i przyjeżdżają do Torunia to jak widac pond 40 letni Niemcy i oni z całą pewnością do pubów nie pójdą. W innych miastach o dużym znaczeniu turystycznym są teatry z gwiazdami itp. W Toruniu tego nie będzie więc chyba wyjściem jest organizacja na prawdę wielkiego tygodniowego lub dwu festiwalu czegoś tam. Ciągle tęsjknię za festiw operatorów to było coś. Czym zastąpić teatry i lokale z gwiazdami nie wiem, ale może ktoś coś wymyśli. A co do tego że hotele z czegoś żyją no w łaśnie żyją z tych niewielu (proporcjonalnie) którzy zostają, żyją w połowie pewnie z wesel i konferencji. To też ważne dla hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza :) Re: Pozytywne uwagi IP: *.chello.pl 14.12.05, 12:00 Tygodniowy festiwal ..?? Chyba należy odróżnić , czy miasto ma zarobić , czy zwiedzający ma być zadowolony . A co z młodszymi turystami , licealistami i studentami , tymi z mniej zasobną kieszenią , mają spać przez tydzień w hotelu ..?? Może czas pomyśleć o tańszych noclegach , np, czy akademik wynajmuje latem pokoje ..?? Czy jest szansa na śniadanie w mieście , bo odniosłam wrażenie , że wszystkie knajpy otwarte są dopiero od 11! Są wypożyczalnie rowerów ..?? Nie samą starówką i pubami człowiek żyje , macie piękną okolicę ..:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Pozytywne uwagi IP: *.petrus.com.pl 14.12.05, 12:29 Czy jest szansa na śniadanie w mieście , bo > odniosłam wrażenie , że wszystkie knajpy otwarte są dopiero od 11 "Małgośka" chyba od 7-ej. Na Szerokiej była knajpa całodobowa (i chyba jest nadal). Poza starym miastem "Marvin" (okolice dworca.) Są > wypożyczalnie rowerów ..?? Tak.conajmniej dwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza :) Re: Pozytywne uwagi IP: *.chello.pl 14.12.05, 13:51 Dzieki , dobrze wiedzieć ... Ale dworzec o świcie nie wyglada chyba ciekawie ...:) Poza świtem chyba też nie .:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Pozytywne uwagi IP: *.petrus.com.pl 14.12.05, 12:26 ość portalu: Wojtekh napisał(a): > Ale może być mniej. Nie o to jednak chodzi. Już wcześniej pisałem, że nie brak > atrakcji w Toruniu ale brak atrakcji wieczorno nocnych. Co mi się jeszcze przypomniało. Nocne seanse w kinie letnim na dziedzińcu ratusza, czy nocne zwiedzanie muzeum. Restauracje,puby zazwyczaj też są czynne do późnych godzin. Ale zawsze można zrobić coś więcej, jak np. nocne seanse w planetarium, czy rejsy po wiśle, skąd można podziwiać oświetlone miasto. Ci którzy mają kasę i > przyjeżdżają do Torunia to jak widac pond 40 letni Niemcy i oni z całą > pewnością do pubów nie pójdą. E tam.Piwko wypiją, sam widziałem - choć nie wiem czy niemcy, ale z pewnością nie polacy. W innych miastach o dużym znaczeniu turystycznym > są teatry z gwiazdami itp. W Toruniu tego nie będzie Co jakiś czas (chyba nawet cykliczniee) przyjeżdżają do naszego teatru znani aktorzy. wyjściem jest > organizacja na prawdę wielkiego tygodniowego lub dwu festiwalu czegoś tam. Racja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtekh Re: Pozytywne uwagi IP: 83.8.87.* 14.12.05, 13:58 no ok ja wiem że są takie akcje z teatrami itp i te puby też wiem ale mi chodzi o to że np. wiesz że gra np pan Żmijewski w jakiejś sztuce i już panie jadą do Wawy na spektakl (heheh nie wiem czy gra w Wawie :)) ) Te rzeczy o których piszesz to jest głównie dla mieszkańcó , wycieczki nie planują takich wyjść wieczorem. Ja myślę, że coś wymyślicie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toruńczyk Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 11:41 Tę ankietę robiono z huczną zapowiedzią kilka lat temu. Po kilku latach "wiadomo co robić". Tylko przez kilka lat poza zbieraniem papierków zrobiono niewiele. Zamiast pójść po rozum do głowy i zobaczyć, jak działają miasta i mieściny przyciągające turystów (w Polsce są takie, więc nie byłoby pretekstu, żeby jeździć na kosztowne zagraniczne delegacje!) jak np. Wrocław. Można to było zrobić w miesiąc bez pośpiechu i wysiłku, a dopiero potem zastanawiać się, czy rzeczywiście prowadzić badania profilu turysty i segmentacji rynku. Bo wątpię czy przeciętny turysta odwiedzający Wrocław różni się znacząco od turysty odwiedzającego Toruń. Jeśli nawet średnia wieku jest 2-3 lata wyższa czy niższa, to jakie to ma znaczenie? Problemem jest to, że Toruń odwiedza się w jedno popołudnie. Starówkę można gruntownie obejrzeć w 3 godziny, jeśli zajrzy się gdzieś "do środka", do Artusa czy muzeum - 4-5 godzin. Żeby turysta został w Toruniu dłużej to potrzebna jest tania baza hotelowa, dobra komunikacja lokalna (nie mówię tu o MZK, które ma ceny zaporowe poza granicami miasta) - a więc 4-5 linii prywatnych działających na trasach 20-30 km poza miasto i tanie często jeżdżace linie nocne, także późnym wieczorem i w nocy potraktowanie pobliskich miejscowości (Chełmno, Golub-Dobrzyń, Ciechocinek, Inowrocław, Zamek Bierzgłowski) jako regionu turystycznego. Brakuje także miejsc i rozrywek, na jakie może liczyć turysta wieczorem. Dlaczego więc ma zostawać na noc w mieście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.petrus.com.pl 14.12.05, 12:34 Gość portalu: Toruńczyk napisał(a): a więc 4-5 linii prywatnych działających > na trasach 20-30 km poza miasto Dokładnie.Szczególnie latem do Ciechocinka, czy nad okoliczne jeziora. i tanie często jeżdżace linie nocne, także > późnym wieczorem i w nocy potraktowanie pobliskich miejscowości (Chełmno, > Golub-Dobrzyń, Ciechocinek, Inowrocław, Zamek Bierzgłowski) jako regionu > turystycznego. Ja wiem czy byłoby co robić w nocy np. w Inowrocławiu czy Chełmnie? Brakuje także miejsc i rozrywek, na jakie może liczyć turysta > wieczorem. Dlaczego więc ma zostawać na noc w mieście? Co proponujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toruńczyk Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 15:02 > Ja wiem czy byłoby co robić w nocy np. w Inowrocławiu czy Chełmnie? Jeśli jest w Ustce, Darłowie czy Świnoujściu, to czemu nie ma być w Toruniu, Inowrocławiu czy Chełmnie? Miałem na myśli Toruń. > Co proponujesz? Bardziej aktywny teatr. Multikino wreszcie jest. Koncerty "pod chmurką" w lecie - pod murami, w fosie Zamku Krzyżackiego czy amfiteatrze Muzeum Etnograficznego - bywają, ale zbyt rzadko. Miasto mogłoby się dogadać z UMK w sprawie np. sesji astronomicznych w Piwnicach w lecie - naukowcy dorobiliby sobie, a turyści mieliby powód zostać na wieczór/noc. Renowacja zamku dybowskiego i udostępnienie go jako miejca do wieczornych spotkań i imprez dla turystów. Pewnie można by wypisać jeszcze ze 100 pomysłów, z których 10 chwyciłoby, skłoniłoby turystów do pozostawania na noc, kupców do pozostawiania sklepów otwartych do 20:00 lub 22:00, przewoźników do większej liczby autobusów i vanów w porze wieczornej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: 83.8.247.* 14.12.05, 17:23 są równiez tacy , co po mordzie bija i nikt nie reaguje ( złotówy nawet sami uciekali ) Odpowiedz Link Zgłoś
qq1110 Torun powinien promowac cala aglomerację! 14.12.05, 11:49 Torun powinien promowac cala aglomerację! Pokrótce co mozemy (informacja dla Wydz. Promocji): PRZEDMIESCIA: *Złotoria **Zamek Kazimierza Wielkiego **Most drewniany XIX wiek **zabudowa drewniana XIX wieczna (chaty) **Koscioł neogotycki św. Wojciecha **fragmenty kordonu granicznego carsko-pruskiego *Grabowiec **Ruiny młyna wodnego **Kościół gotycki *Grębocin **Kościół protestancki (obecnie Muzeum Drukarstwa) *Papowo Toruńskie **kościół św. Mikołaja *Łysomice **Pałac XIX wieczny z parkiem (obecnie Ag. Nier. Rolnych) *Przysiek **barokowy pałac i park dworski **zabytkowy browar **zabytkowy młyn *Cierpice **zabytkowy dworzec kolejowy XIX wiek *Brzoza Torunska **fragmenty kordonu granicznego carsko-pruskiego *Górsk k. Torunia – szlak uprowadzenia księdza Popiełuszki *Nieszawka **kościól drewniany pomenonicki 1890 **zabudowa drewniana **cmentarz menonitow **ruiny zamku krzyzackiego XIII wiek *Piwnice **Dwór XIX wieczny **Obserwatoria z początku XX wieku **W zabytkowym dworze mieści się Centrum Astronomii toruńskiego Uniwersytetu **Na południe od Piwnic w odległości ok. 1500 metrów znajduje się rezerwat przyrody „Las Piwnicki” - ponad 37 ha. REGION TORUNSKI *Zamek Bierzgłowski ** zamek średniowieczny z kaplicą *Brąchnówko – osada sprzed tysięcy lat *Nieszawa **Miasteczko przenoszone spod Torunia na prosbe Torunian w XV wieku **W sezonie kursuje prom na Wiśle. Atrakcja dla miłośników rzecznych żywiołów. *Chełmża **Malownicze średniowieczne miasteczko. Dawna siedziba biskupa chełmińskiego. **Zabytkowe kamienice, konkatedra Św. Trójcy **ośrodek wypoczynkowy nad jeziorem Chełmżyńskim. **Na miejskim cmentarzu spoczywa m.in. Alfred Zawisza - oficer i uczestnik powstania listopadowego, legendarny harcerski patron, zwany Zawiszą Czarnym. *Ciechocinek **XIX wieczne uzdrowisko nadgraniczne **Źródła wody solankowej już w XVIII wieku zrodziły u St. Staszica pomysł **Park Zdrojowy, Pijalnię Wód, bogatą architekturę drewnianą (w tym salę koncertową) *Golub-Dobrzyń **Doskonale zachowany potężny średniowieczny zamek z lat 1296-1306, z hotelem, restauracją, reprezentacyjnymi salami. **Zamek gości wiele słynnych imprez, w tym m.in. corocznego sylwestra z Białą Damą, turnieje rycerskie czy turnieje krasomówcze. **Miasto stanowiło kiedyś dwa osobne organizmy, przedzielone graniczną rzeką – Drwęcą: niemiecki Golub i polski Dobrzyń. **Liczne zabudowania średniowieczne, „domek z podcieniami”, zbór ewangelicki i kościół parafialny (XIII wiek). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toruńczyk Re: Torun powinien promowac cala aglomerację! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 11:58 Dokładnie o tym pisałem w poprzednim poście - jeszcze żeby mozna było w wymienione przez Ciebie miejsca niedrogo i o każdej porze dojechać... Mam wrażenie, że forumowicze mieliby dużo lepsze pomysłu na poprawienie turystyki w mieście i okolicy niż władze Torunia, które - jak tu ktoś napisał - trzy lata "prowadziły badania ankietowe". Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Torun powinien promowac cala aglomerację! 14.12.05, 12:27 qq1110 napisała: > Torun powinien promowac cala aglomerację! > Pokrótce co mozemy (informacja dla Wydz. Promocji): Znaczy rozumiem, że piszesz o aglomeracji toruńskiej. Ew. toruńsko-przysieckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotnisko jak bedzie port lotniczy w toruniu to beda turysci IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 14.12.05, 12:44 JAK BEDZIE REGIONALNY PORT LOTNICZY W TORUNIU TO BEDA TURYSCI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtekh Re: jak bedzie port lotniczy w toruniu to beda tu IP: 83.8.87.* 14.12.05, 14:01 terefere no ale możesz sobie takie wyssane z palca dyrdymały snuć. Tu wolno :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: jak bedzie port lotniczy w toruniu to beda tu IP: 83.8.85.* 14.12.05, 16:17 Wymyśl coś bardziej twórczego, coś konkretniejszego. Hasła rodem z PRL już ludzi nie kręcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faflun Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 14.12.05, 16:12 torun to piekne miasto samow sobie ale niestety jeszcze ciagle zaniedbany i malo znany tak np dom kopernika no owszem gotycka budowla dobrze zachowana ale cala reszta domow to jeden slams a zwlaszcza korytarze i podworka i ta publika ktora tam mieszka dopelnia szary wizerunek turysta zagraniczny z europy zachodnie przyzwyczajony jest do lepszych widokow tam miasta i miasteczka to jak bombonierki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza :) Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.chello.pl 14.12.05, 16:58 > cala reszta domow to jeden slams a zwlaszcza korytarze i podworka i ta publika > ktora tam mieszka dopelnia szary wizerunek Czy mi się wydaje , czy sarkazm jakiś słyszę ..?? A kto to doprowadził do takiego stanu , chyba nie turyści tylko tubylcy , do kogo więc pretensje..??. Jak Ci się nie podoba własne podwórko czy korytarz , to nie czekaj na mannę z nieba i nie oglądaj się na innych , tylko bierz sąsiada i pędzel i zabieraj się do roboty ....Wspólna praca a potem wspólny grill bardzo zbliża ludzi .:) Rączki chyba nie odpadną , ostatecznie dla siebie zrobisz , coby Twój zmysł estetyki tak bardzo nie cierpiał ..:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtekh Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: 83.8.87.* 14.12.05, 17:02 Iza choćby nawet chcieli i się zebrali to nie da rady. Po pierwsze nie dostaną pozwolenia z pgm bo nie staną do przetargu :)), po drugie oni dziś wyremontują a za tydzień zgłosi się właściciel i ich wywali :). Tak sobie żartuję aqle spróbuj to tym żulom powiedzieć :)). Jedyny sposób to oddać te kamienice właścicielom albo sprzedać i już. Jeśli to starówka to albo czystość i zera ochlapusów albo wypad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza :) Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.chello.pl 14.12.05, 18:05 Wojtku , chciec to móc :)Żeby kupić worek cementu i puszkę farby , zacementować i pomalować , nie trzeba pozwolenia . ja nie mowię , żeby remontowac CAŁE miasto , niech każdy zadba o swoje podwórko(dosłownie). Zrzucić sie po dyszce na pędzle , miotłę i po ptokach . Nie jest to kwota , której nie można zaryzykować na wypadek cudownego odnalezienia się właściciela . W Warszawie , na Starej Pradze ( ciemna strona miasta :))) ), takie akcje miały miejsce i doskonale się sprawdziły . Podkreślam , że nie chodzi mi o generalny remont , ale o estetykę . Jeżeli się nie sprawdzi w Toruniu , hmmm.... należy czekać aż żulia powymiera , przykre ale prawdziwe . Samochody nie powinny parkować na Starówce , u nas wolno tylko do Zygmunta i ani metra dalej . Starówka to nie parking !!! Pozdrawiam>:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtekh Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: 83.8.87.* 14.12.05, 19:14 hmm może i racja ale ja mieszkam w kamienicy i wiem jak jest. Niby wszyscy chcą ale ten z parteru mówi że chrzani remont dachu bo mu nie kapie, ci z ostatniego mówia że mają gdzieś że w bramie syfek bo na ostatnim klatka jest ok inny mówi że dzieciary Kowalskich psują wszystko na podwórku więc on nie będzie naprawiał itp itd kamienice to takie małe wioski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.tvk.torun.pl 14.12.05, 18:12 Co dowiedzielismy sie z tego pseudo-badania - ze przecietny turysta dosc szybka znika (kazdy to wie od dawna) - nie ma za duzo atrakcj pozazabytkowych (kazdy to wie) - ile kasy zostawia (ma to jakies wieksze znaczenie?) Co robi Michal Z. zwany wielkim ludem i Andrzej S. zwany nieomylnym Jedrzejem w sprawach atrakcji turystycznych? Nic Wielki "Ludz" buduje mini aquapark w najgorszym z mozliwych miejsc w miescie i moim zdaniem kompromituje sie za MINI i za MIEJSCE BUDOWY Nieomylny Jedrzej nie robi tez nic a Filutek to pojedynczy sukces. A sprawa jest moim zdaniem prosta. Aquapark, kasyno czy inne turystyczne "chwytaki" sa duzo bardziej wazniejsze dla tego miasta od hali sportowej. I moim zdaniem miasto powinno przede wsystkim zaangazowac sie w najwazniejsze sprawy dla gospodarki tego miasta. a dzisiaj mamy chore pomysly z SKM, hala staje sie priorytetem itp Winny za to jest UM z Zaleskim i Szmakiem na czele Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Toruńska turystyka lekko utyka 14.12.05, 18:24 > - ile kasy zostawia (ma to jakies wieksze znaczenie?) Ma bardzo duże. Można zobaczyć, że skoro turyści płacą przeciętnie prawie 600 zł za pokój dwuosobowy, znaczy że ktoś ich naciąga. Przeciętna ilość pieniędzy wydawanych na posiłki w zderzeniu z liczbą ucznió, sugeruje, że turyści albo jedzą w drogich restauracjach, albo bardzo dużo (jakieś 200zł (?) przejadają w te kilka godzin). Można też sobie wyrobić zdanie o poziomie tej analizy... Gdyby badania były lepsze, możnaby analizować, kim są turyści i co im trzeba, kogo chcemy sprowadzić (np. tych, którzy dużo wydają), czego może brakować (np. bardzo drogich restauracji, skoro tyle wydają na jedzenie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza :) Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.chello.pl 14.12.05, 19:20 Chciałabym zobaczyć listę tych gości , którzy płacą po sześć stówek za nockę ... Ciekawe ilu z nich ma polskie nazwiska. Może tanio a dużo nie byłoby złą metodą..?? Karkonosze , Krynica Morska - pełnia sezonu 30 - 40 zł. od głowy , cena tegoroczna ,w motelu lub pensjonacie w środku miasta , czemu Toruń tak się ceni..?? Jeśli mam przyjechac na dłużej niż parę godzin , muszę mieć gdzie spać , gdzie jeść i czymś jeżdzić , proste . Jakkuzi w pokoju nie jest mi niezbędne . Niezłym pomysłem byłaby turystyczna karta wstępu wspólna dla wszystkich godnych uwagi obiektów , ważna powiedzmy dwa dni i za rozsądne pieniądze , można dorzucić jakiś bonusik , każdy się skusi . Nocne zwiedzanie ruinek też bywa ciekawsze niż w dzień , szczególnie dla "najmłodszej młodzieży " , dziecko też turysta :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.tvk.torun.pl 14.12.05, 20:45 > Ma bardzo duże. Można zobaczyć, że skoro turyści płacą przeciętnie prawie 600 >zł za pokój dwuosobowy, znaczy że ktoś ich naciąga dla miasta wazne sa inne dane. potrzeba hoteli, ich klasy, lokalizacji to problem inwestora ktory ma gdzies badania przeprowadzone przez kogokolwiek. kazdy inwestor hotelowy ma metodologie dot oplacalnosci. Jezeli bedzie potrzeba to inwestor sie znajdzie, byle mu nie przeszkadzac >sugeruje, że turyści albo > jedzą w drogich restauracjach, albo bardzo dużo (jakieś 200zł (?) przejadają w > te kilka godzin). I znowu te dane nie sa najwazniejsze dla miasta. Dla miasta jest wazne aby restauratorzy mieli mozliwosci tworzenia nowych knajp, tz aby podatki byle mniejsze, latwosc z urzedasami itp a nowy restaurator sie znajdzie zawsze > Gdyby badania były lepsze, możnaby analizować, kim są turyści i co im trzeba No wlasnie, co im trzeba. w tym kierunku powinny isc badania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtekh Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: 83.8.87.* 14.12.05, 19:19 I tu się trochę zgodzę. Największym atutem Waszego miasta jest turystyka. Tego nikt nie zamknie, nie wykupi i nie przeniesie na przedmieści lub gminy sąsiedniej. Duże fabryki dziś są a jutro może ich nie być a atrakcje zostaną. Może skoro nie ma i nie będzie renowmowanych zespołów teatralnych itp warto pomyśleć rzeczywiście o kasynach i utworzyć jakiś taki zespół kasyn. Może być na wodzie w formie parowca albo w w innym ładnym miejscu ale nie jedno a cały zespół żeby taki ludek bogaty przyjechał i zabalował parę dni :). Może głupi pomysł ale jest. U nas jest kasyno i wiadomo, że sporo osób w nim przesiaduje i zostawia kasę. Może to nie ściąga turystów ale skoro już któryś u nas zanocuje to do kasyna czasamitrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
sugarless Szmak na emeryturę,stary piernik nie schodzący 14.12.05, 18:38 i dlatego turyści nie wydają tyle mamony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz 28 zet IP: 83.8.252.* 14.12.05, 19:48 Co to za turysta, który wydaje 28 złotych na nocleg??! Czy chodzi o nocleg w schronisku młodzieżowym?? Bo jeśli Toruń stawia na wycieczki szkolne, to nigdy nie będzie tu kasy z turystyki, pozostaniemy biednym i niedoinwestowanym miastem, a bogatsi turyści odwiedzający nasz region pognają na zakupy i po rozrywkę do Bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: 28 zet 14.12.05, 19:51 > Co to za turysta, który wydaje 28 złotych na nocleg??! Średnio, a ponieważ nocuje ok. 10% turystów, więc jest to ok. 280zł, a ponieważ zwykle bierze pokój dwuosobowy (patrz GUS), to się robi średnio prawie 600zł za pokój, a ponieważ takich hoteli w Toruniu chyba nie ma, więc wiadomo, na ile profesjonalne były te badania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtekh Re: 28 zet IP: 83.8.87.* 14.12.05, 20:04 Czyli co Wiaderko kochany, przyjeżdża 2500000 turystów i każdy zostawia po 500 zł to są wiarygodne badania wykonane w głowie Wiadeka tak? Człowieku dlaczego nie chcesz wierzyć w badania wykonane na zlecenie magistratu. Przecież one pozwolą na podjęcie skutecznych, a nie tylko pokazowych (patrz SKM itp) działań. Czy myślisz że magistrat zlecił liczenie ministrantom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza :) Re: 28 zet IP: *.chello.pl 14.12.05, 21:23 A może by tak pięciozłotówkami ulice brukować ..?? To dopiero byłaby atrakcja turystyczna ..>:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 22:51 Oczywiście, że Toruń dla turystów to przede wszystkim tzw. zespół staromiejski. Całkiem spory i w ciągu jednego dnia nie mają oni czasu na nic więcej.Tu zresztą ograniczają się do Starego Miasta, niewielu dociera na teren ruin zamku i kościoła dominikanów czy na Nowe Miasto, które wyraźnie odbiega infrastrukturą turystyczną od starszego brata.Może też bilety do muzeum i oddziałów trochę za drogie? Co można zaproponowac poza : forty - ale trzeba by ułatwic dojazd ; zamek dybowski jako pamiątkę historyczną i Bazarową Kępę jako interesujący teren zielony - ale trzeba by o nie zadbać ; ul. Bydgoską i park miejski - to mógłby być letni salon Torunia, ale trzeba by gruntownie odnowić budynki i wprowadzić gastronomię ; klasztor na Bielanach (tak!)jako miejsce pielgrzymkowe, ale warto by wskazać do niego drogę, zapewnić parkingi itd. ; solanki czerniewickie - ale to pewnie czysta utopia ; przydałby się sensowny park rozrywki - a nie objazdowe wesołe miasteczko ; akwapark - a nie tylko kryty basen ; może jakaś atrakcja dla miłośników kolei - np. skansen starych lokomotyw, przejazdy turystyczne pociągiem parowym. No i zróbcie coś Panowie z Dworcem Głownym (i przy okazji ze Wschodnim) i jego otoczeniem, ciemnym, zaniedbanym, to niestety bardzo prowincjonalna "wizytówka" miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagna Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 16:11 Wg mnie Toruń to po prostu zbyt małe miasto, by mogło oferować atrakcje na więcej niż 1, góra 2 dni. Sama stąd jestem i chyba najlepiej to widzę. Oprócz Starówki, którą zdepczesz w kilka godzin w samym mieście nnie ma nic, co mogłoby przyciągnąć turystę na dłużej. Okolica miasta też nie jest aż taka ach i och, żeby zatrzymać się na dzień więcej- Ciechocinek to 2-godzinny spacer, Golub jeszcze mniej, dróg rowerowych brakuje, porządnego aquaparku brak, zakupy to jedynie w tej chwili Copernicus, ale to już wszędzie jest, muzea są średnio ciekawe, a metody ekspozycji przestarzałe. Trzeba na maksa wykorzystywac te kilka godzin, kiedy turysta chodzi po mieście i zaoferować ciekawe materiały, pamiątki, jakieś lokalne rzeczy po przystepnych cenach, a nie silić się na wymyslanie tygodniowych tournee. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madek Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.petrus.com.pl 15.12.05, 16:21 Co ty opowiadasz.Są festiwale, są trasy rowerowe (wielokilometrowe - np Barbarka-Przysiek-Umk,Włocławek) oraz miejsca gdzie rower można sobie wypożyczyć,szlaki piesze,forty,zamki,loty turystyczne,tramwaj turystyczny,tereny rekreacyjne,Barbarka z cudownym źródełkiem.Niewiele osób przyjezdnych jednak o tym wie.Tym ważniejsza jest kwestia reklamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza :) Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.chello.pl 15.12.05, 18:53 Bardzo to miłe , ale czy Wy aby nie przesadzacie z tą troską o turystę .>?? Nie ma chyba na świecie miasta w którym jest WSZYSTKO ! Mocną stroną Torunia jest jego historia i gotyk i na tym należało by się jednak skupić , kina , puby i aquaparki każdy ma u siebie , mogą być tylko miłym dodatkiem . Toruń to nie New York , nie poraża ogromem , nie wszystko musi być idealne , zadbajcie tylko o dobry informator i pozwólcie biednemu turyście wziąć mapkę w łapkę a poradzi sobie .;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faflun Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 15.12.05, 18:50 Moj post to nie pretensje do turystow zle mnie odebralas ja sam jestem mozna by powiedziec turysta i na ul kopernika nie mieszkam dlateg moze innaczej odbieram moj torun z tym malowaniem to przesada przeciez wiekszosci tam zamieszkujacym ten slamsik nie przeszkadza nam polakom brakuje poczucia estetyki i schludnosci wstyd wystarczy przejechac sie przez wsie obraz nedzy i rozpaczy domy ploty okna i w nich zaslony niczym kalesony za odra jest juz innaczej slowem niema na co popatrzec w toruniu bylo by gdzie pochodzic przeciz jest wiele urokliwych uliczek ale ten sam problem nedzy a gdzie nedza tam strach sie zapuszczac tym bardziej turystom z zachodu a tam polska niema dobrej opini i tym samym zwiedzanie ogranicza sie do rynku strm. Szerokiej i kosciolow turysci lubia lazic a to co oferuje to zamalo troche nowoczsnosci by sie przydalo jakies nadzieje w jordankach moze to by wykorzystac troche rozbudowac ten torun do dzis niemoge odzalowac terenu gdzie dzis stoi ten baraczek zwany multi kinem w tak atrakcyjnym miejscu powinien byc barziej okazaly budynek oczywiscie z multi kinem moze by tak palmiarnie z prawdziwego zdazenia pobudowac zegnam was Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Toruńska turystyka lekko utyka 15.12.05, 19:14 > ja sam jestem mozna by powiedziec turysta Nie bójmy się powiedzieć - najsłynniejszym turystą na forum (żeby nie powiedzieć dwudziestoma tysiącami turystów z RFN). ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza :) Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.chello.pl 15.12.05, 19:35 Ależ słowotok ..:))) Faflunie , cały urok Torunia polega na tym , że nie jest wielki i nowoczesny , po co to zmieniać..?? Jak na tak niewielką miejscowość i tak macie porażającą wprost ilość knajp , centrów , sklepów itp . Nie mam pojęcia gdzie stoi baraczek , ale bardzo chętnie poszłabym sobie do jakiegoś normalnego kina , bo multikina z szesnastoma salami i wszechobecnym pop - cornem mnie wkurzają jak muszę odstać pół godziny w kasach , bo przede mną tysiąc osób w kolejkach , a po drodze muszę minąć kręgielnię w pasażu i ze dwie setki butików , przebić się przez ten cały tłum !! W desperacji zacznę chyba chodzić na poranki ..:) Więc nie zazdrość , bo nie ma czego . A jeżeli chodzi o slamsiki .... cóż , każde miasto ma swój Harlem .:))) Poza tym ....prawdziwy tramp slamsów się nie boi >:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,.lp Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.petrus.com.pl 15.12.05, 19:37 Za to Bydgoszcz to metropolia, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza :) Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.chello.pl 15.12.05, 19:47 Nie mam pojęcia..:)) Nigdy w Bydgoszczy nie byłam ..:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .;lp Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.petrus.com.pl 15.12.05, 20:04 Jasne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza .:) Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.chello.pl 15.12.05, 20:17 Słowo.:) Bydgoszcz znam tylko od strony dystrybutora na na stacji benzynowej na wylotówce na Warszawę ..:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza :) Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.chello.pl 16.12.05, 02:45 Proponuję lepiej się przygladać temu co się czyta i kogo się czyta , zamiast wysnuwać niewłaściwe wnioski , podszyte niezasłużoną ironią ...Czy w Bydgoszczy jest chello..?? Z tego co wiem , to nie ..:)) Pozdrawiam..:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 23:37 Czy w Bydgoszczy > > jest chello..?? Z tego co wiem , to nie ..:)) Pozdrawiam..:)) Tak, w Bydgoszczy od pol roku jest Chello, glownie w Fordonie. Stad oskarzenia toruniakow, ze pochodzisz z Bydgoszczy. Sprobuj zreszta na tym forum napisac cos poza super, ekstra, brawo, jedyne w regionie, to od razu albo cie wykasuja, albo powiedza, ze jestes z Bydgoszczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza :) Wawa Re: Toruńska turystyka lekko utyka IP: *.chello.pl 17.12.05, 01:32 Nie wiedziałam , że jest chello , na przyszłość sprawdzę informację zanim otworzę usta . Fajne podejście do rozmówcy .. Każdy kolor jest dobry , pod warunkiem , że jest to kolor czarny..:))) Nie zauważyłam , żebym powiedziała na Toruń chociaż jedno złe słowo , moim zdaniem ( podkreślam , że jest to moje własne , subiektywne zdanie ) , to , że miasto jest stosunkowo niewielkie , jest jego zaletą , duże miasta nie maja klimatu , są bezosobowe . Wiem , bo w takim mieszkam..:)) Odpowiedz Link Zgłoś
mavellis 50% turystow kraju są jednodniowi. To 3 mld zł. 16.12.05, 09:19 50% turystow kraju są jednodniowi. Daja oni zarobek w kraju 3 mld zł. Przyjezdzaja na zakupy, obejrzec, pozwiedzac, czasem naprawic samochod albo wyleczyc zęby (!). To wcale nie jest zła, gorsza czesc turystyki. Na 2 tygodnie do opalanaia jak na Costa Brava nigdy nie przyjada. Na zakupy i korzystanie z tanszych polskich usług - juz tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Jest duzy wzrost ilosci miejsc i hoteli w Toruniu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 13:15 Jest duzy wzrost ilosci miejsc i hoteli w Toruniu. Było 26 hoteli (2002), jest 42 hotele włacznie z przedmiesciami (2005) Bylo 40.000 nocujących turystow (2003), jest 60.000 (2005) Bylo 1300 mmiejsc w hotelach (2003), jest 2000 miejsc (2005) Wyborcza Torun, dzis, str 9. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Jest duzy wzrost ilosci miejsc i hoteli w Tor 16.12.05, 13:29 > Jest duzy wzrost ilosci miejsc i hoteli w Toruniu. Skąd oni te dane biorą? Powiedz, że oni tak nie napisali, tylko ty nie zrozumiałeś... :) Odpowiedz Link Zgłoś
staszekk1 Re: Jest duzy wzrost ilosci miejsc i hoteli w Tor 16.12.05, 13:51 Napisali tak. Tu pisze więcej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=33584693&a=33586855 Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_lauder Re: Jest duzy wzrost ilosci miejsc i hoteli w Tor 17.12.05, 10:47 Cos oczywistego: turystyka to temat zlozony. Od wladz miasta nigdy jeszcze nie uslyszelismy na jakich turystach Toruniowi najbardziej zalezy, a moze powinnismy to uslyszec nie od wladz miasta, a od hotelarzy, restauratorow, muzealnikow, kiniarzy :P itp? Atrakcje - jest ich wiele. Ale jak je sprzedac? Bo jezeli czytam dlaczego Niemiec nie zostaje na drugi dzien, a przeciez moglby podjechac rowerem na Barbarke bo jest sciezka lub pojechac do zamku w Nieszawie... to juz robi sie bardzo smiesznie. Moj znajomy, ktory pracuje w branzy turystcznej mowi, ze idea, zeby w Toruniu ludzie zostawali na noc jest tak dlugo przegrana dopoki w Toruniu bedzie prawdziwych atrakcji na 3-4 gora 5 godzin. Moim zdaniem ma racje. Ja dodam jeszcze, ze Torun nie oferuje ZADNEGO interesujacego programu przewodckiego. PTTK zatrzymalo sie na poziomie lat osiemdziesiatych. I to tych, ktorzy zaraz tu zechca na mnie naskoczyc. Zorganizujcie sobie wycieczke z przewodnikiem po Toruniu - i sprobujcie wczuc sie w role turysty. To sa nudy na pudy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartosz Potrzebny jest profesjonalny marketing turystyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 10:50 Potrzebny jest profesjonalny marketing turystyczny, oparty na szerokich badach. DSo tego sensowna kampania w telewizji. A na koniec jak turysta przyjedzie - konkretne informacje, tablice, foldery etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwęglony pazur jest takie miasteczko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 16:08 jest takie miasteczko w Czechach: Czeski Krumlov. mała mieścinka ze wspaniałym zamkiem i odrestaurowaną maleńką starówką. Krumlov jest na liście UNESCO ze swoimi zabytkami. starówka została gruntownie odrestaurowana bodajże w 1996 roku i z Krumlova zrobiono iście turystyczną fabrykę - obowiązkowy punkt wycieczek w Czechach. turyści spędzają tam kilka godzin zwiedzając zamek oraz starówkę, jadą dalej i jakoś nikt nie jęczy że są tam za mało czasu. chodzi o to że są ich tłumy i to głównie zza granicy. nie ma co wysilać się na zatrzymywanie turystów w Toruniu na dłużej, tylko postarać się aby było ich więcej i żeby mieli co oglądać przez te parę godzin nie nudząc się i nie szukając po omacku. przykład z naszego podwórka to Wieliczka - czy tam ktoś biadoli że turyści nie nocują w kopalni? nie biadoli. ale mają za to prawie milion odwiedzających rocznie (liczba wiarygodna, bo udowodniona ilością sprzedanych biletów do kopalni). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Www Re: jest takie miasteczko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:09 tak kolego ale tam to jest maleńkie miasteczko i tyle ile turyści zostawią w dzień starcza na dostatnie życie a Toruń jest miastem i należy jednak więcej wyciągnąc od turysty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwęglony pazur Re: jest takie miasteczko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 22:47 zdziwiłbyś się jakbyś zobaczył ile turyści zostawiają tam kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Potrzebny jest profesjonalny marketing turyst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 16:41 >Potrzebny jest profesjonalny marketing turystyczny, oparty na szerokich badach. Co to są szerokie bady i jak Toruń chce na nich oprzeć swoją turystykę. Rozumiem, że chodzi np. o propagowanie kąpieliska w takim właśnie stroju?? Proszę uprzejmie o odpowiedź. DSo tego sensowna kampania w telewizji. A na koniec jak turysta przyjedzie - konkretne informacje, tablice, foldery etc. Szerokie bady na pewno wzbudzą szerokie zainteresowanie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: airport torun KONIECZNE JEST POTRZEBNE LOTNISKO TURYSTYCZNE !!!! IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 20.12.05, 19:15 JAK BEDZIE LOTNISKO REGIONALNE TURYSTYCZNO-BIZNESOWE TO BEDA TURYSCI I LUX HOTELE DLA BIZNESMENOW !!! TURYSTYKA TO NAJLEPRZY BIZNES NA SWIECIE !!! TO NOWE MIEJSCA PRACY I MIASTO SIE BOGACI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Toruńska turystyka IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.05, 09:27 I znów okazuje się , że na temat turystów w Toruniu najwięcej mają do powiedzenia bydgoszczanie. Toruń jest magicznym miastem do którego chętnie się wraca ; tłumy przy pomniku Kopernika i na uliczkach Starówki są dowodem że nasze miasto jest atrakcyjne turystycznie . Ostatnie lata to remonty kamienic , wymiana asfaltu na bruk . Myślę , że Toruń powinien promować się wspólnie z Chełmnem i Ciechocinkiem bo te miasta są jak Wieliczka , Niepołomice czy Ojców dla Krakowa - uzupełnieniem turystycznym miasta.Jeśli chodzi o atrakcje turystyczne więcej uwagi wymagają toruńskie forty - jedne z największych w Polsce ( tylko Kraków , Przemyśl i Poznań ma podobne umocnienia ). Tyle się mówi o bydgoskiej secesji ale przecież toruński Wilhelmstadt ( okolice Dworca Miasto ) czy Bydgoskie Przedmieście to wspaniałe przykłady zabudowy z przełomu epok , z licznymi zdobieniami . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joe Toruńska Reklama - to JEJ Brak w obcych jezykach IP: *.cable.mindspring.com 27.12.05, 21:58 Obszerne opisy jak gdzie co - noclegi z detalem opisy knajpy itp ALE DUZA WIEKSZOSC TYLKO po POLSKU!!! Chce cos sie dowiedziec np. o jakies knajpie - wiec wchodze na bardzo skomplikowana w nawigacji www.torun.pl - cudem znajduje jakis link na www.it.torun.pl - ale po angielsku jest tylko glowna strony - gdy chce dodatkowych info o restauracjach - to te wyswietlaja tylko po polsku - TOTALNA KICHA!!! TO SAMO z HOTELAMI!!! kompletne nieporozumienie !!! Brak odpowiedniej reklamy = sie brakiem turystow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Toruńska Reklama - to JEJ Brak w obcych jezyk IP: *.petrus.com.pl 27.12.05, 23:09 zgadzam się z tą krytyczną opinią, a wyrażam ją głównie z powodu dobicia wątku do 100:) Odpowiedz Link Zgłoś