Gość: ble IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.12.05, 23:54 660 lat bydgoszczy a toruń ile? 660 lat dumy a toruń co ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: torunianka a Toruń IP: *.petrus.com.pl 28.12.05, 00:00 dokument lokacyjny Torunia, podobnie jak Chełmna, pochodzi z 1233 roku, Ile to lat policz sam, przestaniesz się nudzić Odpowiedz Link Zgłoś
tytt Re: a Toruń 28.12.05, 00:27 Gość portalu: torunianka napisał(a): > dokument lokacyjny Torunia, podobnie jak Chełmna, pochodzi z 1233 roku, > Ile to lat policz sam, przestaniesz się nudzić no tak,ale nie chodzi o dokument lokacyjny, tylko prawa miejskie.. choc caly wątek głupi doprawdy. gdynia nie ma 100 lat a wolalbym w niej mieszkac niz w toruniu czy bydgoszczy nawet. Odpowiedz Link Zgłoś
ursua Re: a Toruń 28.12.05, 11:15 <lol> tytt rozwaliles mnie a o co chodzilo w lokowaniu miast? o nadanie im wlasnie praw miejskich czyz nie? takie hasla jak "prawo chelminskie" "prawo sredzkie" powinny ci pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
tytt Re: a Toruń 28.12.05, 11:47 ursua napisał: > <lol> tytt rozwaliles mnie > a o co chodzilo w lokowaniu miast? o nadanie im wlasnie praw miejskich czyz nie > ? > takie hasla jak "prawo chelminskie" "prawo sredzkie" powinny ci pomoc faktycznie, torun uzyskal prawa miejskie w 13 wieku (bydgoszcz w 14.) zwracam honor torunianko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Ave Cezar! IP: *.petrus.com.pl 28.12.05, 18:48 zwracać mi niczego nie musisz, bom niczego nie straciła. Cieszę się, że poszerzamy horyzonty wymiany myśli:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re: cesarstwo bydgoskie IP: 87.207.163.* 28.12.05, 00:31 Bydgoszcz przeprasza ze "ble".. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słoń Re: cesarstwo bydgoskie IP: *.tvk.torun.pl / *.tvk.torun.pl 28.12.05, 06:56 Gdynia ma jakieś 80 niecałe lat. Chciałbym też tam nieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: cesarstwo bydgoskie IP: 83.238.145.* 28.12.05, 14:35 słoń napisał(a): > Gdynia ma jakieś 80 niecałe lat. Chciałbym też tam nieszkać. A dlaczego nie mieszkasz ? Ja chciałem zamieszkać w Toruniu i mieszkam od 15 lat , teraz nie znam lepszego miasta w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
tytt Re: cesarstwo bydgoskie 28.12.05, 17:13 Gość portalu: Karol napisał(a): > słoń napisał(a): > > Gdynia ma jakieś 80 niecałe lat. Chciałbym też tam nieszkać. > > A dlaczego nie mieszkasz ? Ja chciałem zamieszkać w Toruniu i mieszkam od 15 > lat , teraz nie znam lepszego miasta w Polsce. no wiesz,jak sie ma 13 lat to te potrzeby takie słabiutkie widac.. ale ze torun to najlepsze miasto w polsce phi myslalem ze co najmniej w europie!! szok! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: cesarstwo bydgoskie IP: 83.238.145.* 28.12.05, 14:35 słoń napisał(a): > Gdynia ma jakieś 80 niecałe lat. Chciałbym też tam nieszkać. A dlaczego nie mieszkasz ? Ja chciałem zamieszkać w Toruniu i mieszkam od 15 lat , teraz nie znam lepszego miasta w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oliwia Re: cesarstwo bydgoskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 16:34 I tylko duma została... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: cesarstwo bydgoskie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.12.05, 16:53 DUMA I UPRZEDZENIE nam pozostały......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oliwia Re: cesarstwo bydgoskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 17:15 Zgadzam się. Może postaramy się, żeby została tylko DUMA. Myślę, że będzie zdrowiej dla wszystkich. Mniej żółci się wyleje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: cesarstwo bydgoskie IP: *.tvk.torun.pl 28.12.05, 17:44 TYTT >no tak,ale nie chodzi o dokument lokacyjny, tylko prawa miejskie.. >choc caly wątek głupi doprawdy. gdynia nie ma 100 lat a wolalbym w niej >mieszkac niz w toruniu czy bydgoszczy nawet. To "nawet" na koncu zdania to "nawet" bo twoje rodzinne miasto czy "nawet" w tak cudownym miescie Pytam bo jest roznica jak diabli A co do liczby lat miasta zapewniam ze tez ma znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
tytt Re: cesarstwo bydgoskie 28.12.05, 17:58 Gość portalu: ja napisał(a): > TYTT > >no tak,ale nie chodzi o dokument lokacyjny, tylko prawa miejskie.. > >choc caly wątek głupi doprawdy. gdynia nie ma 100 lat a wolalbym w niej > >mieszkac niz w toruniu czy bydgoszczy nawet. > > To "nawet" na koncu zdania to "nawet" bo twoje rodzinne miasto > czy "nawet" w tak cudownym miescie > Pytam bo jest roznica jak diabli > A co do liczby lat miasta zapewniam ze tez ma znaczenie wiesz no z calym szacunkiem dla torunia-lubie tu przyjezdzac na spacery i do klubu ale mieszkac wole zdecydowanie w bydgoszczy, bynajmniej jednak nie cudownym miescie.. ale to tylko w temacie bydgoszcz-torun, bo jest mnostwo miejsc ktore bym wybral zamiast bydgoszczy (nie mowiąc juz o toruniu zgodnie z powyższą logiką)..tylko mnie nie pytaj dlaczego nie wybralem bo a)nie powiedziane ze nie wybiore jeszcze b) to dosc zlozony krok przyznasz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol bydgoszcz stolicą księstwa IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.05, 22:19 660 lat BYDGOSZCZY !!! Autor: Gość: ser IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Data: 28.12.05, 20:23 -------------------------------------------------------------------------------- Ale jakie 660 lat ?? Pierwsza wzmianka o Bydgoszczy pochodzi z 1238 roku a wiadomo ze grod ten istnial juz wczesniej- Bydgoszcz ma jakies 900 lat. 660 lecie nadania praw miejskich to nie to samo co 660 lecie miasta. Bo w innym razie trzebaby bylo uznac ze gdy np. Bydgoszcz zostala w 1314 stolica Ksiestwa Bydgosko-Wyszogrodzkiego to.... jeszcze nie istniala. Grod bydgoski drewniano-ziemny istnial na wyspie na Brdzie na ktorej potem wybudowano zamek, osada podgrodowa byla w miejscu gdzie teraz jest Zbozowy Rynek czy kosciol Bernardynow. Przywileje lokacyjne zaczeto wydawac w Polsce od XIII wieku- jesli mamy liczyc ze poczatek istnienia danego miasta to nadanie mu przywileji lokacyjnych musimy uznac ze Krakow, czy Gniezno nie byly stolicami Polski bo nie istnialy. Wiec pamietajcie: Bydgoszcz moze miec nawet 900 lat a co najmniej 800 ma z cala pewnoscia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza :) Re: bydgoszcz stolicą księstwa IP: *.chello.pl 28.12.05, 23:24 Miasto jest miastem od chwili przyznania mu praw miejskich ( jak sama nazwa wskazuje ) . Jasne , że istniało fizycznie przedtem , ale było osadą , wsią , czy nazwij to jak tam sobie chcesz;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drwęca Re: bydgoszcz stolicą księstwa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.12.05, 12:28 900 lat istnienia to FAKT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza ) Re: bydgoszcz stolicą księstwa IP: *.chello.pl 29.12.05, 12:42 FAKT , ale nieoficjalny . Myśląc w ten sposób , cała masa miast ma mniej wiecej 800 - 900 lat.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balum Re: bydgoszcz stolicą księstwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 13:03 A gdańsk kiedy otrzymał przywilej lokacyjny czy poznań ? to znaczy to że przedtem były to wsie czy osady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza :) Re: bydgoszcz stolicą księstwa IP: *.chello.pl 29.12.05, 13:20 Gdańsk otrzymał prawa miejskie , mniej więcej w połowie XIII wieku . Możemy przyjąć , że był przedtem podgrodziem , jako , że miasta nad Bałtykiem nieco się różniły od tych w głębi kraju , choćby położeniem przy głównym szlaku handlowym jakim była Wisła. Należy więc przyjąć , że Gdańsk przed nadaniem mu lokacji nie był wsią , bo zapewne nie utrzymywał się tylko lub w przeważającej części z rolnictwa , a na osadę , ze względu na ów handel zapewne był trochę za duży ,jak handel to i rzemiosło , stąd przyjęłam , że był podgrodziem . Ale to tylko moje osobiste przypuszczenia , nie jestem historykiem.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza :) Re: bydgoszcz stolicą księstwa IP: *.chello.pl 29.12.05, 13:28 Zresztą chyba zawsze tak było , najpierw osada , potem wieś , potem podgrodzie , a potem miasto . Tak czy owak , potrzebne sa jednak papiery nadania . Jezeli takich papierów nie ma bo zaginęły , za datę nadania przyjmuje się dokument późniejszy ( dotyczący obojętnie czego ) , w którym występuje słowo " miasto " , " miejski " , "mieszczanie " , lub podobnie .:)) Odpowiedz Link Zgłoś
tytt Re: bydgoszcz stolicą księstwa 29.12.05, 14:19 Gość portalu: balum napisał(a): > A gdańsk kiedy otrzymał przywilej lokacyjny czy poznań ? to znaczy to że > przedtem były to wsie czy osady rozumiem, ze nie tolerujesz swietowania 660 lecia miasta bydgoszczy- złóz oficjalny protest w naszym urzedzie miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
tytt Re: bydgoszcz stolicą księstwa 29.12.05, 14:18 Gość portalu: drwęca napisał(a): > 900 lat istnienia to FAKT o czym ty mowisz kolego? w temacie wyraznie stoi 660 bo to tę datę bydgoszcz swietuje i to kazimierzowi wielkiemu zawdziecza nadanie praw miejskich i tego sie trzymamy. nikt nie mowi ze bydgoszcz ma 660 lat,tylko ze formalnie od 660 lat jest miastem.. i chocbys mial sie spocic to ci jeszcze powiem,ze tej historii w bdg i tak nie widac, nie to co w toruniu z jego faktyczną, a nie imitowaną starowka!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neomodern Re: cesarstwo bydgoskie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.12.05, 13:06 pewnie że tak:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: cesarstwo bydgoskie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.12.05, 14:22 lukrowana i to za pieniądze Brukseli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza :) Re: cesarstwo bydgoskie IP: *.chello.pl 29.12.05, 15:07 Czyżby "aster" wyszło poza Warszawę ..?? Bo aż mi się nie chce wierzyć , że to warszawianin napisał ... Chyba , że nabyły z kujawsko - pomorskiego .:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aparat_cyfrowy Prawda o starożytności miast ... IP: *.spedpol.com.pl / *.spedpol.com.pl 29.12.05, 15:19 Ze starszeństwem Torunia nad Bydgoszczą pod względem uzyskania praw miejskich (lokacji) to szczera prawda. Gratuluję, ale ... Przyjęło się w ostatnich dziesięcioleciach, że to miasto zasługuje na szacunek, które może poszczycić sie dokumentem lub jego kopią (ewentualnie falsyfikatem)świadczącym o jego formalnej lokacji, a zapomniano, iż wiele ośrodków starozytnością bije na głowe Toruń choć lokowane były później. M.in. Gniezno, Giecz, Włocławek i ... Bydgoszcz ! Tak, tak. Kiedy nad Brdą urzędował kasztelan, stała silna załoga zbrojna, wierni modlili się w solidnym romańskim kościele, tętniło zyciem rzemiesliczo-kupiecki podgrodzie, odbywały sie targi to o nazwie Toruń nikt jeszcze nie słyszał. W latach 20-tych XIII pierwsi "torunianie" mieszkali w konarach rozłożystego dębu i minęło sporo czasu nim zamieszkali w ludzkich warunkach. Historia nie zapomina :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Prawda o starożytności miast ... IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.05, 16:06 Podobno Kalisz jest najstarszym miastem w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balum Re: Prawda o starożytności miast ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 16:20 Dodac do tego należy że to własnie w okolicach torunia co już przeszło do annałów goniono pewnego prusa wokół dębu aż mu się zasięg kiszek do niego przybitych skończył. A to było właśnie wtedy kiedy ledwo co pierwsi torunianianie (przepraszam krzyżacy) ledwo co z drzewa zeszli. Po niespodziewanej nocnej wizycie prusów którzy bynajmniej nie witali ich chlebem i solą. Ale wiadomo toruń miasto starsze od bydgoszczy bo mające od razu akt lokacyjny. Przypominam że prawo chełmińskie i związane z nim lokacje mogły powstac dopiero wtedy gdy chełmo założono. A bydgoszcz już wtedy grodem ważnym była, zanim kto o chełmnie słyszał czy toruniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Prawda o starożytności miast ... IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.05, 16:38 "A bydgoszcz już wtedy grodem ważnym była, zanim kto > o chełmnie słyszał czy toruniu. " Ktoś tu zaczyna coś wciskać . Jakoś trzeba podbudować historię i wielkość miasteczka nad Brdą , ale dlaczego na forum Torunia ? Czyżby kolejny kopleksik "ogromniej" Bydgoszczy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balum Re: Prawda o starożytności miast ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 16:57 "Miasteczko nad brdą" jest częścią twojej tożsamości i o ile w bydgoszczy możemy spokojnie życ nie przejmując się tym co się dzieje w toruniu to odwrotnosc chocby dla ciebie nie jest możliwa. Taka jest smutna prawda. Jesteśmy tobie potrzebni jak chleb i powietrze i bez nas uschniesz jak nie podlewany kwiatek na tym forum. Prawda jest taka że bydgoszcz istniała przed toruniem czy się komus to podoba czy nie. I nie wiem czy to jest powód do dumy czy uprzedzeń, ale tak było, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Prawda o starożytności miast ... IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.05, 17:34 "...o ile w bydgoszczy możemy spokojnie życ nie przejmując się tym co się dzieje w toruniu to odwrotnosc chocby dla ciebie nie jest możliwa. " Mylisz się , Bydgoszcz jako miasto tak samo mnie obchodzi co Radziejów , Rypin albo Sępólno Krajeńskie . W Toruniu cały czas mamy nadzieję na poprawki chorego podziału z 1999 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Prawda o starożytności miast ... 29.12.05, 17:37 Nie tylko w Toruniu powstanie 16-stki w 1999 się nie podoba. Pozdrawiam z Chełma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza :) Re: Prawda o starożytności miast ... IP: *.chello.pl 29.12.05, 16:39 Tematem rozmowy nie jest to , jakie miasto bije inne na głowę , tylko od kiedy miasto liczy się jako miasto , a nie inna forma ( wieś , osada , gród ). Przypuszczam , że zarówno Toruń jak i Bydgoszcz powstawały w miarę równolegle , nie sądzę , żeby w jednym wszystko bujnie kwitło , a w drugim ludzie jeszcze z jaskiń wychodzili . Za rownoległym rozwojem przemawia choćby sąsiedztwo , a co za tym idzie - handel . Różnica była jedynie taka , że Toruń połozony był wtedy na drugim brzegu Wisły . Faktem jest również , że Gniezno jest starsze od Bydgoszczy I Torunia , ale było wtedy GRODEM a nie MIASTEM , więc nie można rozpatrywać tego w tych kategoriach , jako miasto zaistniało równiez dopiero w połowie XIII wieku . > Przyjęło się w ostatnich > dziesięcioleciach, że to miasto zasługuje na szacunek, które może poszczycić > sie dokumentem lub jego kopią (ewentualnie falsyfikatem)świadczącym o jego > formalnej lokacji. Gwoli ścisłości ... Gniezno o ile wiem ,nie ma dokumentu lokacyjnego , więc mimo , że jedno z najstarszych (centrum państwa , arcybiskupstwo , zjazd gnieźnieński )i od poczatku swego istnienia - świetnie zagospodarowane , nie zasługuje na szacunek ..?? Poza tym ..starożytność ..?? Jeszcze w szkole podstawowej uczono mnie , że starożytność trwała do upadku cesarstwa rzymskiego , czyli do 476 roku , potem było średniowiecze . Fakt , na terenach polskich nieco się to w czasie przesunęło , nie na tyle chyba jednak żeby mówić o starożytnośći .. Chyba , że naprawdę bardzo , bardzo daleko cofniemy się w czasie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Prawda o starożytności miast ... IP: *.petrus.com.pl 29.12.05, 20:06 > W latach 20-tych XIII pierwsi "torunianie" mieszkali w > konarach rozłożystego dębu i minęło sporo czasu nim zamieszkali w ludzkich > warunkach. Historia nie zapomina :-) bardzo zainteresowała mnie ta teza. Rozumiem, że zachowały się zdjęcia zrobione aparatem cyfrowym. Czy mógłbyś zamieścić je na jakiejś stronie, aby mozna było przyjrzeć się dokładnie naszym przodkom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza :) Re: Prawda o starożytności miast ... IP: *.chello.pl 29.12.05, 23:05 Zapewne autorowi postu chodziło o tzw." wieżę na dębie " , stąd ten przytyk .W XIII wieku aparaty cyfrowe były jeszcze bardzo prymitywne :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Prawda o starożytności miast ... IP: *.petrus.com.pl 29.12.05, 23:34 Co Autor miał na myśli nie odważę się zgadywać nawet;) Ale myślę, że Autor nam sam to wkrótce objaśni i okrasi dokumentacją cyfrową, nawet z użyciem mniejszej ilości pixeli:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aparat_cyfrowy Re: Prawda o starożytności miast ... IP: *.spedpol.com.pl / *.spedpol.com.pl 30.12.05, 10:19 Kolejny raz muszę przyznać Wam rację (lubię to :-)Otóż, w stuleciu XIII nie było jeszcze aparatów_cyfrowych (ewentualnie bardzo prymitywne). Nie zmienia to faktu, że czasem forum (tu dziękuję na użyczenie Waszego )może być miejscem dla wyjasnienia spraw podstawowych. Zatem krótko : 1. Nie jest prawdą, że Toruń jest starszy od Bydgoszczy (gdyby odrzucać fakty - róznego rodzaju źródła - a patrzeć jedynie na dokument lokacyjny to miastami młodszymi od Torunia byłyby również Rzym, Ateny, Teby ...). 2. Nigdy nie jest tak, że istnienie jednego ośrodka determinuje powstanie w sąsiedztwie drugiego (tak pisała ... hmmm ... któraś z forumowiczek). To nie tylko logiczny ale także życiowy -pardon !- absurd. 3. Od początku istnienia naszych siostrzanych :-) miast Bydgoszcz posiadała charakter polski a Toruń niemiecki (zaludnienie). 4. Jesli ktoś pisze o chorobie endemicznej wystepującej jedynie w Bydgoszczy i Toruniu a objawiajacej się poprzez wrzucanie sobie do ogródka bez wzgledu na porę roku i dnia to jest w wielkim błędzie. Uważam nasze potyczki za objaw naturalnej rywalizacji spotykanej pod każdą szerokościa geograficzną i nie widzę w tym nic złego. Powinnismy jedynie uważać aby nie przekroczyć progu grubiaństwa, fałszu, złośliwości czy po prostu chamstwa. Pozdrawiam ze starszej Bydgoszczy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Prawda o starożytności miast ... IP: *.petrus.com.pl 30.12.05, 18:50 no, aparacie_cyfrowy, niezłe studia przeprowadziłeś dla odkrycia śladów pikseli w starożytnym Rzymie. Wyniki studiów powinieneś opublikować w czasopiśmie naukowym. 10% toruńskich i bydgoskich historyków padnie z zachwytu przed Tobą na kolana, a 90% rzuci się na Ciebie w celu rozszarpania (oczywiście z zazdrości, że sami na to nie wpadli;) Z całą resztą zgadzam się bez problemu i nie rozumiem skąd wrażenie, że mogłabym mieć inne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofanatik kabaretu ciag dalszy... :))) IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.12.05, 15:43 Czasem jak szukam rozrywki to wchodze na Wasze bydgosko-torunskie fora aby sie troche posmiac. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: kabaretu ciag dalszy... :))) IP: *.petrus.com.pl 29.12.05, 20:11 no i w tym celu tak tu sobie wymyślamy:) Dobrze wiedzieć, że ktoś to docenia. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Walka pojebów o władzę nad nędzą trwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 17:51 Kuj-Pom to region nędzarzy. Nie wiem, czy tutuł stolicy bagna jest godzień uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IQ CUJAWFUTURE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.12.05, 17:56 BYDRUŃ WIELKA AGLOMERACJA KUJAW XXII WIEKU :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: CUJAWFUTURE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.12.05, 18:11 a dlaczego Bydruń a nie Torgoszcz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza :) Re: CUJAWFUTURE IP: *.chello.pl 29.12.05, 18:15 A dlaczego jedni mają rozum a drudzy tylko jego imitację ..?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: CUJAWFUTURE IP: *.petrus.com.pl 29.12.05, 20:16 dla mnie nazwą Aglomeracji może być zarówno jedno jak i drugie, a nawet i kolejne zestawienie jak: Bytor, Torby;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewarek Re: cesarstwo bydgoskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 20:44 wiecie co, tak tu sobie czasem siedze, czytam i az mnie dziw bierze. W Bydgoszczy mam kilku znajomych i troche rodziny i jeszcze nigdy nie zdarzylo nam sie dyskutowac, ktore city lepsze. Mieszkam w Toruniu w Bydgoszczy bywam i gdyby nie to forum to nawet bym nie wiedzial ze jakis konflikt mamy:D Czy naprawde to jest takie wazne ktore starsze, wieksze, ladniejsze itp itd? Po cholere ludzie z Torunia/Bydgoszczy wlaza na forum Bydgoszczy/Torunia i sieja ferment?? Jakies nie zaleczone kompleksy czy po prostu wrodzone pieniactwo i zadymiarstwo? Wszystko wyglada jakos tak zalosnie, a cala Polska sie smieje z konfliktu "o miedze". Moze lepiej sie zjednoczyc i znalezc sobie wspolnego wroga:P Np Warszawe, nikt nie lubi Warszawiakow;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza :) Re: cesarstwo bydgoskie IP: *.chello.pl 29.12.05, 20:53 A musi to być koniecznie Warszawa ..?? Nie może być Pcim Dolny ..?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewarek Re: cesarstwo bydgoskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 20:59 hmmm ludzie z Pcimia Dolnego nigdy nie zalezli mi za skore, a Warszawiacy... kto spedzal kiedys wakacje gdzies nad Baltykiem ten wie;P ale mnie to ryba, tak tylko sobie zazartowalem;) pis pipol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewarek Re: cesarstwo bydgoskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 21:02 a tak w ogole to co Wam ble i spolka daje ten ferment ktory siejecie na forach?? jest z tego jakas satysfakcja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: cesarstwo bydgoskie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.12.05, 21:39 okropna satysfakcja!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewarek Re: cesarstwo bydgoskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 22:11 skoro na inna nie masz widokow to na zdrowie;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtekh Re: cesarstwo bydgoskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 16:36 Ja też przepraszam za Ble. Odpowiedz Link Zgłoś