Dodaj do ulubionych

okaleczone dziecko - KLAUDIA

20.02.03, 17:42
www.superexpress.pl/iso/Dzisiaj/Wiadomosci/Kraj/kraj_2.shtml

radca
www.chomik.kip.pl
Obserwuj wątek
    • prowi Re: okaleczone dziecko - KLAUDIA 20.02.03, 18:37
      dziwne, ale ja na ten sam temat znalazłem zupełnie inny artykuł. Był w
      sobotniej Gazecie Pomorskiej. Tytuł był "Rozbiórki białych kitli" albo jakoś
      podobnie. Poszukaj sobie na ich stronie. Podałbym ci link do tego tekstu, ale
      nie mogę sie dostać na tego weba.

Mówiąc w kilku słowach, wg. relacji Pomorskiej cała sprawa została przez Super
      Express wymyślona. Nie wiem komu wierzyć.
      • radca Re: okaleczone dziecko - KLAUDIA 20.02.03, 20:17
        prowi napisał(a):

> dziwne, ale ja na ten sam temat znalazłem zupełnie inny artykuł. Był w
        > sobotniej Gazecie Pomorskiej. Tytuł był "Rozbiórki białych kitli" albo jakoś
        > podobnie. Poszukaj sobie na ich stronie. Podałbym ci link do tego tekstu, ale
        > nie mogę sie dostać na tego weba.
        >
        > Mówiąc w kilku słowach, wg. relacji Pomorskiej cała sprawa została przez
        Super
        > Express wymyślona. Nie wiem komu wierzyć.

- dzisiaj bylo o tym w TVN - prowadzil MIROSLAW ROGALSKI o godz; 19 : 45
        Widzialem rodzicow,dziecko oraz wywiady ( rowniez prokurator)

to jest historia Prawdziwa.

radca
        • prowi Re: okaleczone dziecko - KLAUDIA 21.02.03, 11:39
          która historia jest prawdziwa?
          • radca ARTYKUL 21.02.03, 12:58
            "Kto zrobił krzywdę Klaudii

Badania dziecka wykazały, że prawdopodobnie ktoś z personelu szpitala upuścił
            je lub uderzył, ale prokuratura 2 razy umorzyła sprawę
            - Ktoś w szpitalu upuścił noworodka - tyle udało się ustalić prokuraturze. Od 4
            lat rodzice walczą o zdrowie dziecka. Śledztwo umorzono: nie udało się dociec,
            która z czterech osób zawiniła.
            - Ta sprawa to porażka wymiaru sprawiedliwości - przyznaje Maciej Kujawski z
            Prokuratury Okręgowej w Warszawie. - Niestety, typowa.

Przeżyła cudem
            Klaudia urodziła się z 10 punktami w stali Apgar. Zdrowa, dobrze rozwinięta.
            Gdy w drugiej dobie życia rozwinęło się zapalenie płuc, zabrano ją do
            warszawskiego szpitala przy ul. Działdowskiej. 9 dni później miała być
            wypisana. Nie zdążyli.
            Gdy mama przyszła po Klaudię, mała była w stanie krytycznym: drgawki,
            obrzęknięta główka.
            Lekarze zbagatelizowali sprawę. Dopiero naciski rodziców i interwencja ciotki-
            senatorki sprawiły, że małą przewieziono do Centrum Zdrowia Dziecka.
            Badanie tomografem wykazało pęknięcia czaszki, obrzęk mózgu, krwiak, wewnętrzne
            krwawienie. Prof. Tadeusz Szreter, kierownik intensywnej terapii w CZD, nie
            miał wątpliwości: jeśli dziecko wyjdzie z tego, będzie cud. Uznał, że dziecko
            komuś spadło, a może je uderzono. Zawiadomił prokuraturę.
            Prokuratura Rejonowa Warszawa Praga-Południe ustaliła: na oddziale było 10
            dzieci. Opiekowały się nimi na dyżurze nocnym 2 pielęgniarki i lekarka. W dzień
            było o pielęgniarkę więcej. Kto z personelu zrobił krzywdę Klaudii?
            Lekarka z dziennego dyżuru zeznała: "Koło południa dziecko przyniosła mi
            pielęgniarka. Miało drgawki. Zauważyliśmy też obrzęk lewej strony i zasinienia
            części głowy".
            Pielęgniarka mówiła co innego: "Były problemy z oddychaniem, ale żadnego
            zsinienia główki".
            Pielęgniarka II: "Nie było możliwości, żeby w naszym szpitalu ktoś to dziecko
            upuścił".
            Biegły uznał, że do podobnego urazu mogło dojść w czasie porodu, mógł trwać
            bezobjawowo, pozostać nie rozpoznany.
            Z braku dowodów przestępstwa prokuratura umorzyła sprawę.

Zawinił szpital
            Rodzice odwołali się, ta sama prokuratura ponownie podjęła czynności. Tym razem
            zeznawali też lekarze z Centrum Zdrowia Dziecka: "Krew w przestrzeniach
            międzymózgowych była świeża, obrzęk poważny".
            Prokurator stwierdził wreszcie: "Do powstania urazu głowy doszło w szpitalu
            przy ul. Działdowskiej w Warszawie, w wyniku mechanizmu uderzenia bądź upadku
            dziecka".
            Ale i tym razem sprawę umorzono. Z racji niewykrycia sprawcy.
            - To typowa sprawa -Ępodkreśla Maciej Kujawski z Prokuratury Okręgowej. - Na
            zajęciach z prawa karnego studentom przedstawia się taki kazus: 5 pijanych
            mężczyzn w samochodzie, wypadek. Wszyscy zeznają, że to oni kierowali. A za
            kierownicą siedzieć może tylko jeden, więc wszyscy kłamią. I trzeba sprawę
            zamknąć, z powodu niewykrycia sprawców.
            Rodzice założyli szpitalowi sprawę cywilną o odszkodowanie. 4- -letnia dziś
            Klaudia nie mówi, ma zeza. Lekarze obawiają się, że będzie chorować na
            epilepsję. .

Więcej dziś w TVN o godz. 19.40 w programie "Uwaga"
            Martyna Mistarz "
            • prowi Re: ARTYKUL 21.02.03, 15:44
              mt kolego mówimy o zupełnie innej sprawie. Ty mówisz o centrum zdrowia dziecka,
              a ja o szpitalu dziecięcym w Toruniu!!!!!

www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/artikkel?SearchID=73126756236046&Avis=PO&Dato=20030215&Kategori=REGION&Lopenr=102150266&R
              ef=AR

• radca Re: ARTYKUL 21.02.03, 16:26
                prowi napisał:

> mt kolego mówimy o zupełnie innej sprawie. Ty mówisz o centrum zdrowia
                dziecka,
                >
                > a ja o szpitalu dziecięcym w Toruniu!!!!!

- to co sie wydarzylo w Szpitalu dzieciecym w Toruniu - to SKANDAL !
                Dziwi mnie ( a raczej przestaje dziwic ) stanowisko i podejscie GAZETY
                POMORSKIEJ. Co tutaj sie zreszta dziwic ?

Panie doktorze ORKISZEWSKI ;
                JESTEM Z PANEM - BO PAN JEST Z DZIECMI :)))

Pan nie wdaje sie w UKALDY SLD- owskie oraz KLIKI LEKARSKIE w tuszowaniu
                "bledow " i ignorancji ze strony "SLUZBY ZDROWIA"
                ( nie mylic z tymi uczciwymi i zaangazowanymi lekarzami )

Niestety - bedzie Pan mial "CIERNISTA DROGE " - lecz niech sie Pan nie poddaje.

pozdrowienia dla docenta ORKISZEWSKIEGO

radca
                www.chomik.kip
                • radca pozdrowienia dla doc ORKISZEWSKIEGO 21.02.03, 16:28
                  pozdrowienia dla docenta ORKISZEWSKIEGO

radca
                  www.chomik.kip.pl
                • prowi Re: ARTYKUL 21.02.03, 16:33
                  mnie też dziwi, ale coś innego. Pomorska z tego co pamiętam była jedyną gazetą
                  która ostro broniła doktora Orkiszewskiego. Skoro teraz napisała taki artykuł
                  to musiała mieć powód. Dyrekcji szpitala rzeczywiście można nie wierzyć. Ale
                  zwróć uwagę że w tym tekście jest wyraźne stanowisko opiekunów tego dziecka.
                  Czy dyrektor domu dziecka również nie wierzyć?????
                  • radca ARTYKUL z "pomorskiej" 21.02.03, 16:49
                    prowi napisał:

> mnie też dziwi, ale coś innego. Pomorska z tego co pamiętam była jedyną
                    >gazetą która ostro broniła doktora Orkiszewskiego.

- nie czytalem tej"obrony " wiec trudno mi sie wypowiadac w tej sprawie.

> Skoro teraz napisała taki artykuł to musiała mieć powód.

- wlasnie.... musiala miec powod i moge sie tego domyslac.Znam wiele spraw z
                    "tego podworka" - wiec....

> Dyrekcji szpitala rzeczywiście można nie wierzyć. Ale zwróć uwagę że w tym
                    > tekście jest wyraźne stanowisko opiekunów tego dziecka.

_ JESLI CHODZI O DYREKCJE Szpitala _ to zrozumiale,ze "toczyla wojne " i nadal
                    ja prowadzi.Lecz do pomocy wtej sytuacji wkraczaja i inni ....

> Czy dyrektor domu dziecka również nie wierzyć?????

- wlasnie..... dyrektor Domu Dziecka jest oplacany z Budrzetu.Dyrektor Domu
                    Dziecka jest zwiazany z URZEDEM WOJEWODZKIM itd. itd. Jesli AFERA ujrzy
                    swiatlo dzienne - to zaczna sie klopoty.Wiele osob na takich stanowiskach
                    jest powiazanych ze soba w NOMENKLATURE, a wiec....

No i oczywiscie ta mala dziewczynka - nie ma RODZICOW i OSOB NAJBLIZSZYCH -
                    ktore walczyli by o Nia. Sama rowniez nie moze sie nigdzie POSKARZYC, a wiec...?

PRYWATA i OBAWA O UTRATE STANOWISKA - wiaze "ludzi" w "lancuch przestepstw".

Dziwie sie tylko jakie SUMIENIE - posiadaja takie wlasnie osoby ?

radca
                    www.chomik.kip.pl
                    • prowi Re: ARTYKUL z 'pomorskiej' 21.02.03, 16:56
                      mam tylko jedno jeszcze pytanie: artykuł pomorskiej operuje faktami, super
                      express domniemaniami (redaktor nie przyszedł na spotkanie). Kto ma tutaj racje
                      to ja zupełnie nie wiem. Jedno jest pewne. Ktoś kłamie i to kłąmie beszczelnie.
                      Albo se albo gp, kto to nie wiem. Nie bedę się jednak zachowywał tak jak ty i z
                      góry wydawał wyroków w oparciu o sprzeczne informacje. GP napisała że sprawą
                      zajęła się prokuratura. Poczekajmy więc co uda jej się wyjaśnić. Bo teraz to
                      jest takie dywagowanie dla samego dywagowania.
                      • prowi Re: ARTYKUL z 'pomorskiej' 21.02.03, 16:59
                        mówisz że nie czytałeś jak pomorska broniła Orkiszewskiego. Wpisz więc sobie na
                        ich tronie to nazwisko i poczytaj sobie:).

Pozdrawiam.
                        • radca Re: ARTYKUL z 'pomorskiej' 21.02.03, 17:09
                          prowi napisał:

> mówisz że nie czytałeś jak pomorska broniła Orkiszewskiego. Wpisz więc sobie
                          na
                          >
                          > ich tronie to nazwisko i poczytaj sobie:).

- OK - wpisze,jesli sie uda - to przeczytam.NIgdy nie korzystalem z przegladarki
                          lub archiwum.

> Pozdrawiam.

pozdrawiam rowniez
                          radca
                          • prowi Re: ARTYKUL z 'pomorskiej' 21.02.03, 17:33
                            I co wyczytałeś?

radca napisał:

> prowi napisał:
                            >
                            > > mówisz że nie czytałeś jak pomorska broniła Orkiszewskiego. Wpisz więc sob
                            > ie
                            > na
                            > >
                            > > ich tronie to nazwisko i poczytaj sobie:).
                            >
                            > - OK - wpisze,jesli sie uda - to przeczytam.NIgdy nie korzystalem z
                            przegladark
                            > i
                            > lub archiwum.
                            >
                            > > Pozdrawiam.
                            >
                            > pozdrawiam rowniez
                            > radca

• radca Re: ARTYKUL z 'pomorskiej' 21.02.03, 17:53
                              prowi napisał:

> I co wyczytałeś?
                              >
                              > radca napisał:
                              >
                              > > prowi napisał:
                              > >
                              > > > mówisz że nie czytałeś jak pomorska broniła Orkiszewskiego. Wpisz wię
                              > c sob
                              > > ie
                              > > na
                              > > >
                              > > > ich tronie to nazwisko i poczytaj sobie:).
                              > >
                              > > - OK - wpisze,jesli sie uda - to przeczytam.NIgdy nie korzystalem z
                              > przegladark
                              > > i
                              > > lub archiwum.
                              > >
                              > > > Pozdrawiam.
                              > >
                              > > pozdrawiam rowniez
                              > > radca
                              >
                              >

- zaraz bede szukal :)

radca
                      • radca Re: ARTYKUL z 'pomorskiej' 21.02.03, 17:21
                        prowi napisał:

> mam tylko jedno jeszcze pytanie: artykuł pomorskiej operuje faktami,

- jakimi "faktami" operuje ?

>super express domniemaniami (redaktor nie przyszedł na spotkanie).

- wto - to tak,calkiem nie wierz,ze " nie przyszedl " - juz nieraz porownywalem
                        "komunistyczna " prase z neutralna - oj... bardzo sie rozni .

Popatrz tylko jakie teksty byly przed i po WYBORACH- STRONNICZE.

>Kto ma >tutaj racje to ja zupełnie nie wiem. Jedno jest pewne. Ktoś kłamie i
                        >to kłąmie beszczelnie.

- SUPEREXPRESSU o to nie posadzam,a wiec.... ?

> Albo se albo gp, kto to nie wiem. Nie bedę się jednak zachowywał tak jak ty i
                        > z góry wydawał wyroków w oparciu o sprzeczne informacje.

- ja nie "wydaje wyrokow" - ja wyrazam swoje opinie :)

> GP napisała że sprawą zajęła się prokuratura.

- sprawa STRZYZAWY tez "zajela sie " PROKURATURA w BYDGOSZCZY - lecz po to by
                        POMAGAC SPRAWCOM PRZESTEPSTWA W ZACIERANIU SLADOW PRZESTEPSTWA - POMAGALA
                        SPRAWCOM UNIKNAC ODPOWIEDZIALNOSCI KARNEJ.

Nie badz taki pewny - tego,ze prokuratura jest taka UCZCIWA.
                        Ja wiem bardzo wiele i tylko czekam - by to PUBLICZNIE UKAZAC.Wiem rowniez
                        JAKIE POWIAZANIA MAJAZE SOBA PRZESTEPCY,POLICJANCI I PROKURATORZY.

> Poczekajmy więc co uda jej się wyjaśnić. Bo teraz to
                        > jest takie dywagowanie dla samego dywagowania.

- nie wierze w SPRAWIEDLIWE zakonczenie tej sprawy

radca
                        www.chomik.kip.pl
                        • prowi Re: ARTYKUL z 'pomorskiej' 21.02.03, 17:32
                          wszyscy są świnie: Gazeta Pomorska, Szpital dzieciecy, pracujący w nim lekarze,
                          prokuratura, dyrekcja domu dziecka.

Święty jest jedynie orkiszewski i SE???

dziwi mnie w tej sprawie jeszcze jedno. Jedna gazeta o ponad 200 tyś nakłądzie
                          publikuje materiał o błędze lekarskim. Druga gazeta o ponad 100 tys nakładzie
                          kwestionuje ten błąd. Ty twierdzisz, że ta pierwsza ma racje. Ja mówię, że nie
                          wiem jak było. Na czym opierasz swoje "opinie" jeżeli można zapytać?

Dziwna w tej sprawie jest postawa dziennikarzy. Jeżeli opisay przez SE okarze
                          się niewinny to jestem ciekawy czy gazeta go przeprosi. Jeżeli okarze się winny
                          to czy GP przeprosi Super Express?
    • humanior Re: okaleczone dziecko - KLAUDIA 22.02.03, 17:03
      wybacz radco, ale jeżeli wierzysz w to co wypisuje super ekspress to jesteś
      skończonym idiotą. I tyle co mam w tej sprawie do powiedzenia.
      • radca Re: okaleczone dziecko - KLAUDIA 22.02.03, 17:45
        humanior napisał:

> wybacz radco, ale jeżeli wierzysz w to co wypisuje super ekspress to jesteś
        > skończonym idiotą.

- jezeli nie wierzysz ? - " to nie jestes idiota" ? :)))

> I tyle co mam w tej sprawie do powiedzenia.

- "powiedzial co wiedzial " lub " co powiedzial - to powiedzial,ale
        powiedzial " i to "po swojemu "

Nie mniej dziekuje za "komplement " :)))

Pozdrowienia
        radca
        • humanior Re: okaleczone dziecko - KLAUDIA 22.02.03, 17:51
          jak to mawia jedna z koleżanek obecnych na tym forum koszernej " Głupi ten co
          głupio robi" (pisownia nieoryginalne). :)))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka