piechur1 15.09.06, 11:47 Co się dzieje? Czy nastąpiły jakieś zmiany? Niedługo wybory samorządowe, a u nas cisza ?! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
semeon Re: Pusto i cicho? 15.09.06, 18:46 Działamy. Jeżeli ktoś ze sołectwa Niemcz pragnie się włączyć do naszych działań to proszę o kontakt na mój mail. Odpowiedz Link
semeon Re: Pusto i cicho? 27.09.06, 00:19 W piatek 22.09.06. zarejestrowaliśmy komitet wyborczy pod nazwą Niemcz 2006. Wystawiamy trzech kandydatów do rady gminy z sołectwa Niemcz. Odpowiedz Link
osielsko Re: Pusto i cicho? 27.09.06, 08:04 semeon napisał: > W piatek 22.09.06. zarejestrowaliśmy komitet wyborczy pod nazwą Niemcz 2006. > Wystawiamy trzech kandydatów do rady gminy z sołectwa Niemcz. Czy mozesz przedstawic priorytety dzialan Komitetu? Da to wiekszy obraz wyborcom, bedziemy wiedziec co chcecie zrobic? Dziekuje Odpowiedz Link
semeon Re: Pusto i cicho? 28.09.06, 15:59 Priorytety programowe KWW Niemcz 2006 są następujące: Ochrona środowiska Odpowiedz Link
semeon Re: Pusto i cicho? 28.09.06, 16:07 Popełniłem błąd. Oto kontynuacja piorytetów programowych: -Ochrona środowiska w tym: -zaprowadzenie porządku z wywozem śmieci, wywozem szamb i podłączaniem do kanalizacji, zdecydowana walka z paleniem śmieci, porządki na budowach i drogach. -Ład budowlany i przestrzenny. - Bezpieczeństwo. -Drogi: -kolejność utwardzania, docelowy układ sieci drogowej, ulica Słowackiego, oświetlenie ulic, ścieżki rowerowe. -Sport; ogólnodostępne boisko sportowe z kortem tenisowym i boiskami do piłki nożnej i koszykówki, budowa basenu kąpielowego przy szkole w Niemczu, profesjonalny ogródek jordanowski dla dzieci Odpowiedz Link
skromnapani Re:Czy wiadomo coś więcej ? 02.10.06, 10:19 Czy ktoś może ma jakąś wiedzę na temat wyborów ? Tzn. kto i gdzie będzie kandydować w gm.Osielsko ?? Jestem mieszkanką półtora roku i jeszcze nie bardzo się orientuje ! głównie jeśli chodzi o osoby .Byłabym wdzięczna za garść informacji . Odpowiedz Link
skarpety_soltysa Re: Pusto i cicho? 03.10.06, 21:24 Zaczynam się bać!!! Pachnie mi to obecnością pewnej złośliwej pani z Niemcza, która zablokowała kilka inwestycji drogowych. Jeśli to są kandydaci do przyszłej rady to nic dobrego nas nie czeka. Aż strach się bać!!!!!!!! Mieszkańcy Niemcza nie dajmy się zwariować!!! Odpowiedz Link
sant.ander Re: Pusto i cicho? 03.10.06, 22:34 Mojego glosu ten komitet nie otrzyma. Zaglosowalbym na Pania Soltys, ale nie wiem, czy startuje. Pozdrawiam Odpowiedz Link
jansebastianbach Re: Pusto i cicho? 08.10.06, 13:04 Szanowny Panie !!! czy jest Pan zorientowany kogo ten komitet, na którego głos nie maja co liczyć, wystawia jako kandydatów na przyszłych radnych? i kwestia druga, skoro ochoczo oddałby Pan swój głos na Panią Sołtys - to proszę o podzielenie się wiedzą co mieszkańcy wsi Niemcz maja do "zawdzięczenia" Pani Radnej-Sołtys ? Zastanówmy się, czy nie byłoby lepiej rozdielić tych ról, które mają do załatwiania-reprezentowania: sołtys i radny ? Odpowiedz Link
semeon Re: Pusto i cicho? 04.10.06, 01:40 A może trzeba było założyć samemu komitet wyborczy i wystartować. Zawsze najłatwiej krytykować. Oczywiście wszelkie propozycje programowe i inne uwagi chętnie weźmiemy pod uwagę. Jak rzekł jeden z wielkich: "Pamiętaj, aby uprzedzenie do kogoś nie przysłoniło ci obiektywnej oceny tej osoby". Odpowiedz Link
sant.ander Re: Pusto i cicho? 04.10.06, 19:42 Zupelnie nie rozumiem o co Ci chodzi. Poznalem osoby zakladajace Wasz komitet na tyle, aby zdecydowanie ich nie popierac. Chyba mam jeszcze prawo do swojego zdania. Moze zeby wyrazac jakiekolwiek opinie, nalezy zarejestrowac komitet wyborczy. Jesli tak, to przepraszam i cofam swoje wypowiedzi. Uwagi? Moja glowna to taka, zeby nie popierac i nie wiazac sie z wszelkiej masci oszolomstwem. Typu ludzie, ktorzy najchetniej zakazaliby ruchu na swojej ulicy. Chcialbym tez wskazac na niedorzecznosc pomyslu budowy basenu w Niemczu, ale rozumiem, ze musi byc jakas sztandarowa inwestycja ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link
semeon Re: Pusto i cicho? 05.10.06, 00:21 Ja też zupełnie nie rozumiem o co ci chodzi. Poza tym dlaczego piszesz o oszołomach? Przeciez nasz komitet powstał spontanicznie z normalnych rozmów pomiędzy różnymi mieszkańcami Niemcza. Na piśmie poparło tę inicjatywę, do tej pory, 75 osób. Natomiast te bardzo ogólne tezy programowe sa wynikiem dyskusji, które miały miejsce na dwóch zebraniach mieszkańców Niemcza. Na pierwszym zebraniu było 27 osób, a na drugim 35 osób. Jeżeli chcesz podyskutować o tym co należy zmienić w naszym środowisku to napisz o tym, albo włącz się do naszych działań lub też działań innych kandydatów na radnych, ale nie obrażaj tych co starają się cokolwiek zrobić. Pewnie, że zawsze znajdą się niezadowoleni, ale to nie powód, żeby zaniechać działań. Kto twoim zdaniem powinien być radnym? Odpowiedz Link
sant.ander Re: Pusto i cicho? 05.10.06, 09:55 Problem w tym, ze na spotkaniach byli prawie sami sfrustrowani i niezadowoleni mieszkancy Mickiewicza i okolic niedokonczonych blokow. Oni od zawsze sa najglosniejsi i wszedzie, gdzie sie da, wyrazaja swoje niezadowolenie z dzialan wladz. Moim zdaniem tacy ludzie to przeklenstwo, a obawiam sie, ze bedziecie dzialac glownie w kierunku realizacji ich celow i reprezentowac ich interesy, jako naliczniejszej i najbardziej widocznej grupy Waszych zwolennikow. Ich krzyki zagluszaja potrzeby innych mieszkancow, ktorzy sa mniej niezadowoleni. Obrazic Was nie chcialem, zdanie o oszolomach bylo przestroga, a nie nazwaniem Waszych czlonkow. Ale wlaczac sie w lokalna polityke nie mam ochoty. Mam to forum i tutaj przedstawiam moje zdanie, tak jest mi wygodniej, bo swoje sily moge zaangazowac w inne, istotne dla mnie, dzialania. I tyle :) Pozdrawiam Odpowiedz Link
sant.ander Re: Pusto i cicho? 05.10.06, 10:05 Zapomnialem odpowiedziec, kto powinien byc radnym. Wlasciwie jest mi to obojetne, bo nie wierze w Rade Gminy. W gminie wszystko zalezy od Wojta, on ma pelnie wladzy i nie jest to ani tajemnica, ani nowosc. Dlatego radnymi z Niemcza powinni zostac ludzie, ktorzy z wojtem beda mieli dobry kontakt i uklad. Mam nadzieje, ze ktos taki wystartuje i odpowiednio sie rozreklamuje, bo krzyzyka przy obcym nazwisku na pewno nie postawie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
semeon Re: Pusto i cicho? 05.10.06, 18:24 Nie mogę się zgodzić z tym, że na zebraniach byli tylko przeciwnicy bloków. Owszem byli, ale stanowili zdecydowana mniejszość. Co do kontaktu z aktualnym wójtem, to osobiście, mam jak najlepszy. Natomiast nie zgadzam sie z twierdzeniem, że o wszystkim decyduje wójt. Wojt jest władzą wykonawczą, a teoretycznie rządzi rada, chociaż w praktyce różnie to bywa i nie mam tutaj na myśli naszej gminy. Natomiast przy umiejętnym dobieraniu koalicji do załatwienia różnych spraw, na pewno rada może dużo, chociaż na pewno nie wszystko czego życzyliby sobie poszczególni mieszkańcy gminy. Odpowiedz Link
jansebastianbach Re: Pusto i cicho? 08.10.06, 14:17 przeczytałem Twoje(sant.ander) wypowiedzi z 4 i 5 pazdziernika i nie mogę tego pozbierać w całość.Ale do rzeczy.Z tych wypowiedzi wynika, że nie odpowiadają Tobie członkowie kmomitetu. OK ! - tylko, że oni nie są tu najważniejsi, uwagę nalezy zawiesic na kandydatach na radnych !!! Ale Ci z kolei(kandydaci na radnych) są Tobie obojętni, co wynika z treści którą przytoczyłeś 5 pazdiernika. Ponadto piszesz o frustratach, przekleństwie,.... no i o tym, że to forum masz !!!!.....i że angażujesz się w inne istotne sprawy swoje. Drogi Panie !!! - to niech się Pan zdecyduje, bo mam wrażenie, że ma Pan w sobie wiele emocji i nie ustabilizowane poglądy.A jesliu sie mylę to proszę się zastanowić, czy tak naprawdę nie powinno Panu zależeć na tym ażeby w Radzie Gminy zasiedli Ci którzy będą najlepiej reprezentować NASZE sprawy (w tym Pańskie także) Odpowiedz Link
hulahop2 Re: Pusto i cicho? 08.10.06, 14:27 jestem od niedawna mieszkancem Niemcza. czytam to forum na bieżąco, ale teraz mam wrażenie że dyskutuja tylko stronnicy dwóch komitetów. To może ujawnijcie kandydatów i powiedzcie coś bliższego o nich. Może jeden głos już zdobędziecie? Odpowiedz Link
sant.ander Re: Pusto i cicho? 08.10.06, 17:23 Wypraszam sobie :) Nie jestem czlonkiem, ani nie wspieram zadnego z dwoch komitetow powolanych w Niemczu, ani zadnego z trzech pozostalych na terenie naszej gminy. Jesli chodzi o moje emocje i poglady, to sa one raczej ustabilizowane. Pewne niescislosci moga wynikac z pisanego sposobu przekazywania mysli, ktory nie daje mozliwosci wytlumaczenia nieporozumien. Jan Sebastian postaral sie jak tylko mogl, przekrecic moje wypowiedzi, ale nie mam mu tego za zle, bo w kampanii wyborczej stosuje sie wszelkie metody i wykorzystuje wszystkie kanaly komunikacji, dla wypromowania swoich kandydatow. Pozdrawiam Odpowiedz Link
janko11 Re: Pusto i cicho? 08.10.06, 18:10 Dowiedziałem się że powstał komitet wyborczy pod nazwą ,,Niemcz 2006 " . I mam wątpliwości z tym związane. Były dwa spotkania mieszkańców Niemcza. Pierwsze spotkanie było raczej poznawcze , ale drugie było juz organizacyjne , na którym wytypowano osoby do przygotowania i zorganizowania komitetu wyborczego. Ustalono również , ze kandydatów na radnych będziemy wybierać na następnym spotkaniu. I tu są moje wątpliwości : dlaczego nie było spotkania w sprawie wybrania kandydatów , a juz są pozbierane podpisy pod wytypowanymi trzema kandydatami na radnych. To przecież komitet społeczny a nie z nadania partyjnego , gdzie prezydium wskazuje kandydatów.Przecież to mieli być kandydaci reprezentujący naszą społeczność , a tak naprawde to nie mieliśmy żadnego wpływu na ich wybór. Nie mieliśmy sposobnosci ich poznać i dowiedzieć się czegoś bliższego o osobach , które niby mają nas reprezentować. Czyżby magia PIS-u zadziałała w sposobie typowania kandydatów?? Ci , co w ten sposób ustalili kandydatów , postąpili wobez mnie , jak i innych osób uczestniczących w tych spotkaniach BARDZO NIEUCZCIWIE. WSTYD PANOWIE Odpowiedz Link
piechur1 Re: Pusto i cicho? 08.10.06, 20:23 Uczestniczyłem w zebraniach mieszkańców i cieszyłem się, że będziemy mieli swoich radnych. Niestety nie wiem nawet kto ma nas reprezentowac i na kogo mam głosować. Czekałem na spotkanie z komitetem wyborczym i jestem bardzo zaskoczony, że wszystko odbyło się tak "po cichu". Wypowiedzi sant.andera nie komentuję, bo na to nie zasługują . Nie wiem skad tyle w nim złości. Życzę więcej uśmiechu i zyczliwości dla ludzi. Pozdrawiam i mimo wszystko czekam na przedstawienie kandydatur naszych radnych. Odpowiedz Link
hulahop2 Re: Pusto i cicho? 08.10.06, 21:40 Jak już wspomniałem , jestem od niedawna mieszkańcem Niemcza.I mam o moich bliższych i dalszych sasiadach jak najlepsze zdanie.Dlatego jestem zaskoczony kumoterstwem , jakie się dzieje w komitecie ,,Niemcz 2006" . Też byłem na zebraniu , wpisałem się na listę obecności wraz z podaniem telefonu , a zamiast otrzymać wiadomość o spotkaniu , dowiaduję się podczas rozmowy z sąsiadem że już są kandydaci na których mam głosować. To system dokładnie taki jak na listach partyjnych. Panowie , te nasze zebrania miały na celu utworzenie społecznego komitetu a nie załatwienie naszymi głosami Swoich prywatnych ambicji. Dobrze napisał Janko ..WSTYD PANOWIE Odpowiedz Link
semeon Re: Pusto i cicho? 08.10.06, 22:01 Przychodzi mi zebrać zasłużoną krytykę, ale chociaż w części postarami się wytłumaczyć z działań naszego komitetu. Po pierwsze to fakt, iż kalendarz wyborczy został tak skonstruowany iż pozostawił niewiele czasu na zgłoszenie komitetu do wojewódzkiej komisji wyborczej. Po drugie, już 15.09.06. właśnie w tym wątku napisałem, iż każdego kto pragnie się włączyć do działań związanych z wyborami samorządowymi proszę o kontakt lub wypowiedź na forum. Zatelefonowały trzy osoby. Po trzecie, jeżeli zaś chodzi o kandydatów na radnych to pięcioosobowy komitet wsparty dodatkowo trzema osobami, postanowił wybrać trzy osoby spośród siebie jako kandydatów na radnych. Oczywiście powinno odbyć się zebranie mieszkańców i to ono powinno postanowić o wyborze tych kandydatów, ale niestety kalendarz wyborczy jest tak napięty, że nie zdołaliśmy zorganizować tego zebrania. Dodatkowym czynnikiem był fakt, iż dwie osoby z tego komitetu przebywały do końca września poza granicami naszego kraju. Wszystkim obecnym na dwóch zebranich pozostaje niestety, albo zaufać tym, których wybrali do komitetu wyborczego, albo nie. Przy okazji dodam, że komitet nasz uzyskał już poparcie jednej z rad osiedla w Niemczu, która liczy kilkadziesiąt osób. Wszystkich zainteresowanych proszę o kontakt telefoniczny 601 934312 lub elektroniczny robcole@neostrada.pl lub kometa@byd.medianet.pl Osobiście bardzo byłbym ciekaw kto jeszcze oprócz nas startuje z naszego sołectwa na radnych do rady gminy i jaki, chociaż w zarysach, ma program. Odpowiedz Link
janko11 Re: Pusto i cicho? 08.10.06, 22:16 Z całym szacunkiem....nie trafia mi do przekonania argument o braku czasu na zorganizowanie spotkania. Skutecznie zniechęciliście parę osób do angażowania się w taką formę tworzenia samorządu. Odpowiedz Link
semeon Re: Pusto i cicho? 08.10.06, 22:24 Naprawdę nikogo nie zniechęcaliśmy i nawet dzisiaj jeżeli pragniesz kandydować lub masz kogoś konkretnego na myśli to możemy się spotakać i podyskutować. Ostateczny termin składania list kandydatów mija 13.10.06. Ale trzeba pamiętać o listach z poparciami, czyli minimum 25 podpisów no i zgodzie całego komitetu lub zebrania, które możemy, jeżeli pomożesz, zorganizować chociażby jutro. Odpowiedz Link
sant.ander Re: Pusto i cicho? 08.10.06, 23:10 Odsadzacie mnie od czci, a tymczasem ja tylko krytykuje sposob dzialania komitetu Niemcz 2006 i osoby, ktore wydaja sie byc w nim glownymi rozgrywajacymi. Czy to zabronione? Bylem na obu spotkaniach zalozycielskich, czy jak to nazwac i po prostu wiem, ze tych ludzi nie popieram. Czy to wyraz zlosci, nienawisci i powod do lekcewazenia moich wypowiedzi? Ani troche nie przekonuje mnie argument, ze kalendarz jest/byl napiety, ze ktos wyjechal, czy nie mial czasu. Jesli juz dzis waszemu ugrupowaniu brak czasu dla mieszkancow, to bedzie tylko gorzej. Porazajace jest, ze od 18.05.2006 nie udalo sie zorganizowac kolejnego spotkania. Z drugiej strony doceniam, ze Pan Andrzej [semeon] z nami rozmawia i wystawia sie na moja zjadliwa krytyke ;). Inni albo nie sa tacy odwazni, albo nie wiedza jeszcze, co to Internet ;) Licze Semeonie, ze przedstawisz sylwetki kandydatow i troche waszych pomyslow na nasze solectwo. Proponowalbym zalozyc w tym celu osobny watek. Odpowiedz Link
hulahop2 Re: Pusto i cicho? 08.10.06, 22:23 To może chociaż na forum zdradzisz , kogo nasze zebranie mieszkańców czyli i ja , wybraliśmy na kandydatów do Rady Odpowiedz Link
semeon Re: Pusto i cicho? 08.10.06, 22:30 Na kandydatów na radnych z komitetu Niemcz 2006 zgłoszone zostały następujące osoby: Andrzej Różański Ryszard Paternoga Lucyna Balbuza-Walkowska Podaję w porządku jaki został zapisany na wykazie osób wspierających listę. Odpowiedz Link