Dodaj do ulubionych

Pusto i cicho?

15.09.06, 11:47
Co się dzieje? Czy nastąpiły jakieś zmiany? Niedługo wybory samorządowe, a u
nas cisza ?!
Obserwuj wątek
    • semeon Re: Pusto i cicho? 15.09.06, 18:46
      Działamy. Jeżeli ktoś ze sołectwa Niemcz pragnie się włączyć do naszych
      działań to proszę o kontakt na mój mail.
      • semeon Re: Pusto i cicho? 27.09.06, 00:19
        W piatek 22.09.06. zarejestrowaliśmy komitet wyborczy pod nazwą Niemcz 2006.
        Wystawiamy trzech kandydatów do rady gminy z sołectwa Niemcz.
        • osielsko Re: Pusto i cicho? 27.09.06, 08:04
          semeon napisał:

> W piatek 22.09.06. zarejestrowaliśmy komitet wyborczy pod nazwą Niemcz 2006.
          > Wystawiamy trzech kandydatów do rady gminy z sołectwa Niemcz.

Czy mozesz przedstawic priorytety dzialan Komitetu? Da to wiekszy obraz
          wyborcom, bedziemy wiedziec co chcecie zrobic?
          Dziekuje
          • semeon Re: Pusto i cicho? 28.09.06, 15:59
            Priorytety programowe KWW Niemcz 2006 są następujące:

Ochrona środowiska
            • semeon Re: Pusto i cicho? 28.09.06, 16:07
              Popełniłem błąd. Oto kontynuacja piorytetów programowych:
              -Ochrona środowiska w tym: -zaprowadzenie porządku z wywozem śmieci, wywozem
              szamb i podłączaniem do kanalizacji, zdecydowana walka z paleniem śmieci,
              porządki na budowach i drogach. -Ład budowlany i przestrzenny. -
              Bezpieczeństwo. -Drogi: -kolejność utwardzania, docelowy układ sieci drogowej,
              ulica Słowackiego, oświetlenie ulic, ścieżki rowerowe. -Sport; ogólnodostępne
              boisko sportowe z kortem tenisowym i boiskami do piłki nożnej i koszykówki,
              budowa basenu kąpielowego przy szkole w Niemczu, profesjonalny ogródek
              jordanowski dla dzieci
              • skromnapani Re:Czy wiadomo coś więcej ? 02.10.06, 10:19
                Czy ktoś może ma jakąś wiedzę na temat wyborów ? Tzn. kto i gdzie będzie
                kandydować w gm.Osielsko ?? Jestem mieszkanką półtora roku i jeszcze nie
                bardzo się orientuje ! głównie jeśli chodzi o osoby .Byłabym wdzięczna za
                garść informacji .
              • skarpety_soltysa Re: Pusto i cicho? 03.10.06, 21:24
                Zaczynam się bać!!! Pachnie mi to obecnością pewnej złośliwej pani z Niemcza,
                która zablokowała kilka inwestycji drogowych. Jeśli to są kandydaci do przyszłej
                rady to nic dobrego nas nie czeka. Aż strach się bać!!!!!!!!

Mieszkańcy Niemcza nie dajmy się zwariować!!!
                • sant.ander Re: Pusto i cicho? 03.10.06, 22:34
                  Mojego glosu ten komitet nie otrzyma. Zaglosowalbym na Pania Soltys, ale nie
                  wiem, czy startuje.

Pozdrawiam
                  • jansebastianbach Re: Pusto i cicho? 08.10.06, 13:04
                    Szanowny Panie !!!
                    czy jest Pan zorientowany kogo ten komitet, na którego głos nie maja co liczyć,
                    wystawia jako kandydatów na przyszłych radnych?
                    i kwestia druga, skoro ochoczo oddałby Pan swój głos na Panią Sołtys - to
                    proszę o podzielenie się wiedzą co mieszkańcy wsi Niemcz maja
                    do "zawdzięczenia" Pani Radnej-Sołtys ?
                    Zastanówmy się, czy nie byłoby lepiej rozdielić tych ról, które mają do
                    załatwiania-reprezentowania: sołtys i radny ?
                • semeon Re: Pusto i cicho? 04.10.06, 01:40
                  A może trzeba było założyć samemu komitet wyborczy i wystartować. Zawsze
                  najłatwiej krytykować. Oczywiście wszelkie propozycje programowe i inne uwagi
                  chętnie weźmiemy pod uwagę. Jak rzekł jeden z wielkich: "Pamiętaj, aby
                  uprzedzenie do kogoś nie przysłoniło ci obiektywnej oceny tej osoby".
                  • sant.ander Re: Pusto i cicho? 04.10.06, 19:42
                    Zupelnie nie rozumiem o co Ci chodzi. Poznalem osoby zakladajace Wasz komitet na
                    tyle, aby zdecydowanie ich nie popierac. Chyba mam jeszcze prawo do swojego
                    zdania. Moze zeby wyrazac jakiekolwiek opinie, nalezy zarejestrowac komitet
                    wyborczy. Jesli tak, to przepraszam i cofam swoje wypowiedzi.

Uwagi? Moja glowna to taka, zeby nie popierac i nie wiazac sie z wszelkiej masci
                    oszolomstwem. Typu ludzie, ktorzy najchetniej zakazaliby ruchu na swojej ulicy.
                    Chcialbym tez wskazac na niedorzecznosc pomyslu budowy basenu w Niemczu, ale
                    rozumiem, ze musi byc jakas sztandarowa inwestycja ;)

Pozdrawiam
                    • semeon Re: Pusto i cicho? 05.10.06, 00:21
                      Ja też zupełnie nie rozumiem o co ci chodzi. Poza tym dlaczego piszesz o
                      oszołomach? Przeciez nasz komitet powstał spontanicznie z normalnych rozmów
                      pomiędzy różnymi mieszkańcami Niemcza. Na piśmie poparło tę inicjatywę, do tej
                      pory, 75 osób. Natomiast te bardzo ogólne tezy programowe sa wynikiem
                      dyskusji, które miały miejsce na dwóch zebraniach mieszkańców Niemcza. Na
                      pierwszym zebraniu było 27 osób, a na drugim 35 osób. Jeżeli chcesz
                      podyskutować o tym co należy zmienić w naszym środowisku to napisz o tym, albo
                      włącz się do naszych działań lub też działań innych kandydatów na radnych, ale
                      nie obrażaj tych co starają się cokolwiek zrobić. Pewnie, że zawsze znajdą się
                      niezadowoleni, ale to nie powód, żeby zaniechać działań. Kto twoim zdaniem
                      powinien być radnym?
                      • sant.ander Re: Pusto i cicho? 05.10.06, 09:55
                        Problem w tym, ze na spotkaniach byli prawie sami sfrustrowani i niezadowoleni
                        mieszkancy Mickiewicza i okolic niedokonczonych blokow. Oni od zawsze sa
                        najglosniejsi i wszedzie, gdzie sie da, wyrazaja swoje niezadowolenie z dzialan
                        wladz. Moim zdaniem tacy ludzie to przeklenstwo, a obawiam sie, ze bedziecie
                        dzialac glownie w kierunku realizacji ich celow i reprezentowac ich interesy,
                        jako naliczniejszej i najbardziej widocznej grupy Waszych zwolennikow.
                        Ich krzyki zagluszaja potrzeby innych mieszkancow, ktorzy sa mniej niezadowoleni.
                        Obrazic Was nie chcialem, zdanie o oszolomach bylo przestroga, a nie nazwaniem
                        Waszych czlonkow. Ale wlaczac sie w lokalna polityke nie mam ochoty.
                        Mam to forum i tutaj przedstawiam moje zdanie, tak jest mi wygodniej, bo swoje
                        sily moge zaangazowac w inne, istotne dla mnie, dzialania.
                        I tyle :)

Pozdrawiam
                      • sant.ander Re: Pusto i cicho? 05.10.06, 10:05
                        Zapomnialem odpowiedziec, kto powinien byc radnym.
                        Wlasciwie jest mi to obojetne, bo nie wierze w Rade Gminy. W gminie wszystko
                        zalezy od Wojta, on ma pelnie wladzy i nie jest to ani tajemnica, ani nowosc.
                        Dlatego radnymi z Niemcza powinni zostac ludzie, ktorzy z wojtem beda mieli
                        dobry kontakt i uklad. Mam nadzieje, ze ktos taki wystartuje i odpowiednio sie
                        rozreklamuje, bo krzyzyka przy obcym nazwisku na pewno nie postawie.

Pozdrawiam
                        • semeon Re: Pusto i cicho? 05.10.06, 18:24
                          Nie mogę się zgodzić z tym, że na zebraniach byli tylko przeciwnicy bloków.
                          Owszem byli, ale stanowili zdecydowana mniejszość. Co do kontaktu z aktualnym
                          wójtem, to osobiście, mam jak najlepszy. Natomiast nie zgadzam sie z
                          twierdzeniem, że o wszystkim decyduje wójt. Wojt jest władzą wykonawczą, a
                          teoretycznie rządzi rada, chociaż w praktyce różnie to bywa i nie mam tutaj na
                          myśli naszej gminy. Natomiast przy umiejętnym dobieraniu koalicji do
                          załatwienia różnych spraw, na pewno rada może dużo, chociaż na pewno nie
                          wszystko czego życzyliby sobie poszczególni mieszkańcy gminy.
                        • jansebastianbach Re: Pusto i cicho? 08.10.06, 14:17
                          przeczytałem Twoje(sant.ander) wypowiedzi z 4 i 5 pazdziernika i nie mogę tego
                          pozbierać w całość.Ale do rzeczy.Z tych wypowiedzi wynika, że nie odpowiadają
                          Tobie członkowie kmomitetu. OK ! - tylko, że oni nie są tu najważniejsi, uwagę
                          nalezy zawiesic na kandydatach na radnych !!! Ale Ci z kolei(kandydaci na
                          radnych) są Tobie obojętni, co wynika z treści którą przytoczyłeś 5
                          pazdiernika. Ponadto piszesz o frustratach, przekleństwie,.... no i o tym, że
                          to forum masz !!!!.....i że angażujesz się w inne istotne sprawy swoje.
                          Drogi Panie !!! - to niech się Pan zdecyduje, bo mam wrażenie, że ma Pan w
                          sobie wiele emocji i nie ustabilizowane poglądy.A jesliu sie mylę to proszę się
                          zastanowić, czy tak naprawdę nie powinno Panu zależeć na tym ażeby w Radzie
                          Gminy zasiedli Ci którzy będą najlepiej reprezentować NASZE sprawy (w tym
                          Pańskie także)
                          • hulahop2 Re: Pusto i cicho? 08.10.06, 14:27
                            jestem od niedawna mieszkancem Niemcza. czytam to forum na bieżąco, ale teraz
                            mam wrażenie że dyskutuja tylko stronnicy dwóch komitetów. To może ujawnijcie
                            kandydatów i powiedzcie coś bliższego o nich. Może jeden głos już zdobędziecie?
                            • sant.ander Re: Pusto i cicho? 08.10.06, 17:23
                              Wypraszam sobie :)
                              Nie jestem czlonkiem, ani nie wspieram zadnego z dwoch komitetow powolanych w
                              Niemczu, ani zadnego z trzech pozostalych na terenie naszej gminy.

Jesli chodzi o moje emocje i poglady, to sa one raczej ustabilizowane. Pewne
                              niescislosci moga wynikac z pisanego sposobu przekazywania mysli, ktory nie daje
                              mozliwosci wytlumaczenia nieporozumien. Jan Sebastian postaral sie jak tylko
                              mogl, przekrecic moje wypowiedzi, ale nie mam mu tego za zle, bo w kampanii
                              wyborczej stosuje sie wszelkie metody i wykorzystuje wszystkie kanaly
                              komunikacji, dla wypromowania swoich kandydatow.

Pozdrawiam
                              • janko11 Re: Pusto i cicho? 08.10.06, 18:10
                                Dowiedziałem się że powstał komitet wyborczy pod nazwą ,,Niemcz 2006 " . I mam
                                wątpliwości z tym związane. Były dwa spotkania mieszkańców Niemcza. Pierwsze
                                spotkanie było raczej poznawcze , ale drugie było juz organizacyjne , na którym
                                wytypowano osoby do przygotowania i zorganizowania komitetu wyborczego. Ustalono
                                również , ze kandydatów na radnych będziemy wybierać na następnym spotkaniu. I
                                tu są moje wątpliwości : dlaczego nie było spotkania w sprawie wybrania
                                kandydatów , a juz są pozbierane podpisy pod wytypowanymi trzema kandydatami na
                                radnych. To przecież komitet społeczny a nie z nadania partyjnego , gdzie
                                prezydium wskazuje kandydatów.Przecież to mieli być kandydaci reprezentujący
                                naszą społeczność , a tak naprawde to nie mieliśmy żadnego wpływu na ich wybór.
                                Nie mieliśmy sposobnosci ich poznać i dowiedzieć się czegoś bliższego o osobach
                                , które niby mają nas reprezentować. Czyżby magia PIS-u zadziałała w sposobie
                                typowania kandydatów?? Ci , co w ten sposób ustalili kandydatów , postąpili
                                wobez mnie , jak i innych osób uczestniczących w tych spotkaniach BARDZO
                                NIEUCZCIWIE. WSTYD PANOWIE
                                • piechur1 Re: Pusto i cicho? 08.10.06, 20:23
                                  Uczestniczyłem w zebraniach mieszkańców i cieszyłem się, że będziemy mieli
                                  swoich radnych. Niestety nie wiem nawet kto ma nas reprezentowac i na kogo mam
                                  głosować. Czekałem na spotkanie z komitetem wyborczym i jestem bardzo
                                  zaskoczony, że wszystko odbyło się tak "po cichu". Wypowiedzi sant.andera nie
                                  komentuję, bo na to nie zasługują . Nie wiem skad tyle w nim złości. Życzę
                                  więcej uśmiechu i zyczliwości dla ludzi. Pozdrawiam i mimo wszystko czekam na
                                  przedstawienie kandydatur naszych radnych.
                                  • hulahop2 Re: Pusto i cicho? 08.10.06, 21:40
                                    Jak już wspomniałem , jestem od niedawna mieszkańcem Niemcza.I mam o moich
                                    bliższych i dalszych sasiadach jak najlepsze zdanie.Dlatego jestem zaskoczony
                                    kumoterstwem , jakie się dzieje w komitecie ,,Niemcz 2006" . Też byłem na
                                    zebraniu , wpisałem się na listę obecności wraz z podaniem telefonu , a zamiast
                                    otrzymać wiadomość o spotkaniu , dowiaduję się podczas rozmowy z sąsiadem że
                                    już są kandydaci na których mam głosować. To system dokładnie taki jak na
                                    listach partyjnych. Panowie , te nasze zebrania miały na celu utworzenie
                                    społecznego komitetu a nie załatwienie naszymi głosami Swoich prywatnych
                                    ambicji. Dobrze napisał Janko ..WSTYD PANOWIE
                                    • semeon Re: Pusto i cicho? 08.10.06, 22:01
                                      Przychodzi mi zebrać zasłużoną krytykę, ale chociaż w części postarami się
                                      wytłumaczyć z działań naszego komitetu. Po pierwsze to fakt, iż kalendarz
                                      wyborczy został tak skonstruowany iż pozostawił niewiele czasu na zgłoszenie
                                      komitetu do wojewódzkiej komisji wyborczej. Po drugie, już 15.09.06. właśnie w
                                      tym wątku napisałem, iż każdego kto pragnie się włączyć do działań związanych z
                                      wyborami samorządowymi proszę o kontakt lub wypowiedź na forum. Zatelefonowały
                                      trzy osoby. Po trzecie, jeżeli zaś chodzi o kandydatów na radnych to
                                      pięcioosobowy komitet wsparty dodatkowo trzema osobami, postanowił wybrać trzy
                                      osoby spośród siebie jako kandydatów na radnych. Oczywiście powinno odbyć się
                                      zebranie mieszkańców i to ono powinno postanowić o wyborze tych kandydatów, ale
                                      niestety kalendarz wyborczy jest tak napięty, że nie zdołaliśmy zorganizować
                                      tego zebrania. Dodatkowym czynnikiem był fakt, iż dwie osoby z tego komitetu
                                      przebywały do końca września poza granicami naszego kraju. Wszystkim obecnym
                                      na dwóch zebranich pozostaje niestety, albo zaufać tym, których wybrali do
                                      komitetu wyborczego, albo nie. Przy okazji dodam, że komitet nasz uzyskał już
                                      poparcie jednej z rad osiedla w Niemczu, która liczy kilkadziesiąt osób.
                                      Wszystkich zainteresowanych proszę o kontakt telefoniczny 601 934312 lub
                                      elektroniczny robcole@neostrada.pl lub kometa@byd.medianet.pl Osobiście
                                      bardzo byłbym ciekaw kto jeszcze oprócz nas startuje z naszego sołectwa na
                                      radnych do rady gminy i jaki, chociaż w zarysach, ma program.
                                      • janko11 Re: Pusto i cicho? 08.10.06, 22:16
                                        Z całym szacunkiem....nie trafia mi do przekonania argument o braku czasu na
                                        zorganizowanie spotkania. Skutecznie zniechęciliście parę osób do angażowania
                                        się w taką formę tworzenia samorządu.
                                        • semeon Re: Pusto i cicho? 08.10.06, 22:24
                                          Naprawdę nikogo nie zniechęcaliśmy i nawet dzisiaj jeżeli pragniesz kandydować
                                          lub masz kogoś konkretnego na myśli to możemy się spotakać i podyskutować.
                                          Ostateczny termin składania list kandydatów mija 13.10.06. Ale trzeba
                                          pamiętać o listach z poparciami, czyli minimum 25 podpisów no i zgodzie całego
                                          komitetu lub zebrania, które możemy, jeżeli pomożesz, zorganizować chociażby
                                          jutro.
                                      • sant.ander Re: Pusto i cicho? 08.10.06, 23:10
                                        Odsadzacie mnie od czci, a tymczasem ja tylko krytykuje sposob dzialania
                                        komitetu Niemcz 2006 i osoby, ktore wydaja sie byc w nim glownymi
                                        rozgrywajacymi. Czy to zabronione? Bylem na obu spotkaniach zalozycielskich, czy
                                        jak to nazwac i po prostu wiem, ze tych ludzi nie popieram. Czy to wyraz zlosci,
                                        nienawisci i powod do lekcewazenia moich wypowiedzi?

Ani troche nie przekonuje mnie argument, ze kalendarz jest/byl napiety, ze ktos
                                        wyjechal, czy nie mial czasu. Jesli juz dzis waszemu ugrupowaniu brak czasu dla
                                        mieszkancow, to bedzie tylko gorzej. Porazajace jest, ze od 18.05.2006 nie udalo
                                        sie zorganizowac kolejnego spotkania.
                                        Z drugiej strony doceniam, ze Pan Andrzej [semeon] z nami rozmawia i wystawia
                                        sie na moja zjadliwa krytyke ;). Inni albo nie sa tacy odwazni, albo nie wiedza
                                        jeszcze, co to Internet ;)

Licze Semeonie, ze przedstawisz sylwetki kandydatow i troche waszych pomyslow na
                                        nasze solectwo. Proponowalbym zalozyc w tym celu osobny watek.
    • hulahop2 Re: Pusto i cicho? 08.10.06, 22:23
      To może chociaż na forum zdradzisz , kogo nasze zebranie mieszkańców czyli i ja
      , wybraliśmy na kandydatów do Rady
      • semeon Re: Pusto i cicho? 08.10.06, 22:30
        Na kandydatów na radnych z komitetu Niemcz 2006 zgłoszone zostały następujące
        osoby:
        Andrzej Różański
        Ryszard Paternoga
        Lucyna Balbuza-Walkowska

Podaję w porządku jaki został zapisany na wykazie osób wspierających listę.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka