Dodaj do ulubionych

Hipermarket na terenie Apatora

IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 07.11.01, 16:29
Pewne jest już to, że naterenie Apatora powstanie hipermarket. Czy jest to
dobre miejsce, czy złe i ile powinno być takich sklepów w Toruniu?
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Hipermarket na terenie Apatora IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.01, 19:46
      Skąd ta pewność co od powstania marketu?
      • Gość: Jonek Re: Hipermarket na terenie Apatora IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.01, 22:46
        Gość portalu: ja napisał(a):

> Skąd ta pewność co od powstania marketu?

No właśnie. Mam nadzieję, że nie powstanie - miejsce jest wyjątkowo żle wybrane.
        Zgadzam się, że hipermarkety powinny powstawać na peryferiach miasta. Nawet Geant
        jest za blisko.
        I niech mi nikt tu nie wyjeżdża z wolnością wyboru itp. żeby była wolność, to
        wpierw musi być równość. A czy np. rozdawanie przez zakłady pracy bonów
        towarowych do wybranego sklepu, od których nie płaci się ZUSu ani podatku, to
        jest równa konkurencja dla wszystkich?
        Prawda jest taka, że hipermarkety są wygodne, ale drenują niesamowicie rynek. Był
        tu taki jeden na forum, co pytał, dlaczego w Toruniu nie ma tylu hipermarketów
        ile w Olsztynie (podobno pięć). Ale właśnie Olsztyn to przykład negatywny.
        Czytałem, że markety zabijają tam cały drobny handel.
        Niech raczej wybudują w końcu to multikino, aquapark, kilka hoteli. Ale okazuje
        się, że to wszystko się nie opłaca, więc nieprędko to zobaczymy. Opłaca się tylko
        następny market.
        Postawiłbym problem w ten sposób: Czy naprawdę w Toruniu brakuje komuś sklepów -
        nie ma gdzie kupować?
        • Gość: Marcoos Re: Hipermarket na terenie Apatora IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 08.11.01, 15:08
          Nie jestem pewny ze powstanie hipermarket na Apatorze ...
          Bowiem kupcy wyslali 1200 protestow a niektore moga skutecznie urobic radnych
          na nie!
          Nie wiem o co chodzi kupcom, ze niby jak sie wybuduje hipermarket na Apatorze
          to bedzie wielkie bezrobocie. Toz to nonsens!
          Nie zycza sobie zadnej konkurencji ...
          Ma byc monopol i basta!
          Ale zeby radni ulegali pokusie kupcom, to niedopuszczalne!
          SAmi rajcy wiedza co jest dobre dla Torunia ...
          Ale zeby tak dlugo handryczyc sie z decyzja odnosnie hipermarketow ...

Pozdrawiam

MARCOOS
        • Gość: b3ut Re: Hipermarket na terenie Apatora IP: *.torun.dialup.inetia.pl 12.11.01, 19:57
          Moim zdaniem jest za malo tych "hipersklepów". Powinno być ich tyle zeby nikt
          nastepny nie mial interesu w budowaniu nastepnego. Wszelkie ograniczenia uwazam
          za probę okradania mnie z uczciwie zarobionych pieniedzy
    • Gość: guru Re: Hipermarket na terenie Apatora IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 12.11.01, 14:52
      Problemem nie jest hipermarket czy kwestia ewentualnego bezrobocia wśród
      drobnych sklepikarzy. Problemem jest raczej fakt wszelkiej maści ulg i
      preferencji podatkowo ustawowych (czy jak to byśmy nie nazwali) którym
      podlegają hipermarkety. Ja osobiście (i nie tylko ja) pójdę tam gdzie taniej i
      lepiej, byle nie wiazało się to z sytuacją, że w związku z ulgami i
      preferencjami w hipermarketach nie dampingowano cen, w celu "wykończenia"
      drobnego handlu. A po "wykończeniu" sobie odbiją.
      W Niemczech dość dawno wpadli na pomysł wyprowadzania hipermarketów poza obręb
      miasta np 20 km od centrum co częściowo załatwia sprawę. Ale z drugiej stroy
      nie chcę być zdany na łaski i niełaski drobnych handlarzy
      • Gość: Morciasz Re: Hipermarket na terenie Apatora IP: *.graf.torun.pl 14.11.01, 13:37
        Ilosc supermarketow w niektorych krajach: Niemcy 34.147, Francja 14.754,
        Hiszpania 6.032, Włochy 3.617, Holandia 3.693, Szwecja 2.571, Polska 1.451,
        Austria 4.540, Czechy 863, Rosja 20 :-), Ukraina 2 (pewno oba w Kijowie), Wegry
        470, Slowacja 68, Rumunia 25, Slowenia 31, Bialorus - zero. Zrodlo: SuperMarket
        News listopad 2001.
      • Gość: Morciasz Re: Hipermarket na terenie Apatora IP: *.graf.torun.pl 14.11.01, 14:07
        Ci ktorzy robili zakupy w prawdziwych supermarketach (nie w jakims tam Geancie
        torunskim)wiedza, ze jest to rzecz przyjemna i czesto dostarczajaca wielu
        rozrywek - zarowno dla doroslych i dla dzieci. Czesto sa tam sale bilardowe,
        kregle, wiele innych gier, duzy supermarket jest czesto polaczony z kilkoma
        kinami i restauracjami, barami, kawiarniami, pomieszczeniami zabaw dla dzieci
        itd. Innymi slowy mowiac zakupy moga byc po prostu przyjemne. I z pewnoscia
        warto byloby gdyby 2-3 takie dobre supermarkety byly w/pod Toruniem. 2-3, a nie
        jeden dlatego, zeby konkurowaly miedzy soba - bo dzis Geant jest jeden i bez
        konkurencji i moze dlatego jest tak niski jego poziom. Wiadomo tez, ze jezeli
        takie supermarkety pojawilyby sie w Lubiczu, Chelmzy czy Czerniewicach to i tak
        obroty malych sklepow spozywczych czy technicznych w Toruniu spadna - nie ma na
        to rady. Zatem bylbym "za" supermarketami ale pod kilkoma warunkami, ktore
        Zarzad Miasta musialby wynegocjowac np. tzw. galerie w supermarketach bylyby
        przeznaczone do wykorzystania wylacznie lub przede wszystkim przez firmy
        torunskie, konkretna ilosc asortymentow np. wypieki, warzywa, duza czesc owocow
        czy mieso rowniez musialyby pochodzic z firm torunskich. Podobnych ustalen
        moznaby dokonac rowniez w innych asortymentach z roznymi wyjatkami. Bylbym za
        tym, zeby ww. sklepy w niedziele byly zamkniete z wyjatkiem czesci rozrywkowej
        i ew. galerii. Do tego dochodzi kwestia zwolnien supermarketow z podatkow - tu
        nie znam dokladnie przepisow ale podatki czy inne wplaty winny wplywac do kasy
        miejskiej - i trzeba by sie zastanowic jak to zrobic. No - i oczywiscie
        wybudowanie tych kompleksow musialoby sie rowniez odbyc rekoma torunskich firm.
        • Gość: Jonek Re: Hipermarket na terenie Apatora IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.01, 22:31
          To wszystko oczywiście ładnie brzmi, ale to mrzonki. Na razie to nawet ten
          drugi (przy skarpie) jakoś nie może się zacząć budować. Podobno im sie nie
          opłaca.
          • Gość: Morciasz Re: Hipermarket na terenie Apatora IP: *.graf.torun.pl 15.11.01, 13:02
            To jak sie komus nie oplaca - to po co tyle szumu? Mam nadzieje, ze Zarzad
            Miasta - obojetni stary czy nowy nie zacznie na sile ciagnac
            supermarketow "zeby im sie oplacalo" fundujac im male co nieco z naszych
            podatkow.
          • Gość: ja Re: Hipermarket na terenie Apatora IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.01, 19:56
            Jonek:
            1] skąd wiesz, że im się nie opłaca,
            2] pudel za dużo chciał...

3majcie się
            • Gość: Morciasz Re: Hipermarket na terenie Apatora IP: *.graf.torun.pl 20.11.01, 13:29
              Jakby im sie nie oplacalo to by tu nie inwestowali - proste? A skoro im sie
              oplaca to niech inwestuja, ale niech tez placa podatki, a nie bawia sie w
              wywozenie szmalu za granice.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka