Dodaj do ulubionych

Jak wam sie podoba podświetlony most?

05.02.07, 16:39
Jak wam sie podoba podświetlony most?
Dla mnie bomba, tylko na samej jezdni zbyt malo swiatła.
Obserwuj wątek
    • mynda Re: Jak wam sie podoba podświetlony most? 05.02.07, 16:45
      bo na jezdnię skierowane jest czarne światło
      • b3ut Re: Jak wam sie podoba podświetlony most? 05.02.07, 17:02
        antyświatło
        • sdb Re: Jak wam sie podoba podświetlony most? 05.02.07, 20:26
          kontrświatło

osobiscie uznaje ze prace jeszcze nie sa zakonczone i ws3muje sie od komentarza
          dopoki sie nie skoncza bo moze byc z tego cos ladnego.
    • ext Re: Jak wam sie podoba podświetlony most? 05.02.07, 17:31
      Ekstra, ale nie robili tego w promocji(ponad milion złotych za to zapłacimy),
      więc musi robić wrażenie.
      • paig Re: Jak wam sie podoba podświetlony most? 05.02.07, 18:30
        Bardzo, bardzo fajnie to wyglada.
        • derelka EXtra. Tak samo powinien wygladac most kolejowy. 06.02.07, 08:33
          EXtra. Tak samo powinien wygladac most kolejowy.
          • po_act Re: EXtra. Tak samo powinien wygladac most kolejo 06.02.07, 14:35
            Tyle, ze PKP nie takie latwe w dyskusjach...
    • patajka1 Re: Jak wam sie podoba podświetlony most? 08.02.07, 14:09
      Nawet wczoraj o tym pisano.
      Przydaloby sie wiecej lamp na samą jezdnie.
      • campenile Re: Jak wam sie podoba podświetlony most? 08.02.07, 14:13
        to moze kupisz te więcej lamp? Nie zapomnij też opłacic faktury za prad
    • pomeranus1 Re: Jak wam sie podoba podświetlony most? 13.02.07, 08:45
      Nie przesadzajcie z tym swiatlem na miscie, samochody maja reflektory w koncu
      • katee1 Re: Jak wam sie podoba podświetlony most? 13.02.07, 09:51
        Cudowne jest oświetlenie, kocham swoje miasto bardzo, bardzo :)
        • tryg.sk Re: Jak wam sie podoba podświetlony most? 13.02.07, 15:43
          Niestety. Nie podoba mi się. A w szczególności zielone filary.
          • marboro2 Re: Jak wam sie podoba podświetlony most? 14.02.07, 00:09
            tryg.sk napisał:

> Niestety. Nie podoba mi się. A w szczególności zielone filary.
            Alez sie narazil.Teraz ci sie dostanie od wrednych Bydgoszczan
            • jakub_lauder Re: Jak wam sie podoba podświetlony most? 14.02.07, 22:03
              Filarki powiiny byc raczej niebieskie...
              • mak_88 filary powinny byc ceglasto czerwone 15.02.07, 09:05
                Wg mnie filary powinny byc ceglasto czerwone - przypominalyby troche geglana
                zabudowe w okolicy bulwaru. Taki Golden Gate - tez jest rudy.
                • tryg.sk Re: filary powinny byc ceglasto czerwone 15.02.07, 16:54
                  Powiem więcej. To pieniądze wywalone w błoto. Kto podziwia iluminację mostu
                  szczególnie od strony wschodniej? Działkowicze?
                  • tryg.sk iluminacja 16.02.07, 20:43
                    Napisałem o pieniądzach wyrzuconych w błoto. Pozwólcie, niech rozwinę ten wątek.
                    Ta iluminacja jest naprawdę dla nikogo. Dla rzadko kogo. Jest dla mnie
                    niezrozumiała... Od dłuższego czasu, szczególnie w czasie gdy noce są zimne,
                    mgliste lub prószy snieg, w niebo strzelaja snopy reflektorów. Ale dla kogo? Po
                    co? Ponad stuletni niemiecki most, dwukrotnie odbudowywany w czasach II wojny
                    pomnik dawnej inżynierii, przeniesiony tu z Opalenia pod Kwidzynem we
                    wspaniałych dla Torunia latach trzydziestych. Dla przyjezdnych most - symbol
                    czekania w korkach. Teraz, oświetlony od zewnątrz, świeci w bezludne noce sam
                    jakby dla siebie. Przez jego ciemny korytarz przemykają samochody jak przez
                    czyściec jakiś albo piekło. Przejazd rowerem to jak podróż po kwasie. Na miłośc
                    Boską, po co to i komu to?

O ile panorama Starówki podziwiana jest przez cały rok jako zwiastun Torunia
                    własnie z mostu drogowego, o tyle sam on oświetlony nie ma wielkich szans
                    własnie na bycie oglądanym. Kto porusza się Bulwarem Filadelfijskim? Raczej
                    lokalni kierowcy. Kto teraz chodzi tamtędy? Rzadko kto, bo hula wiatr, deszcz i
                    śnieg. Tyle o stronie wschodniej Mostu. A tym bardziej, kto ma szansę na
                    obejrzenie zachodniej jego strony, od Bydgoskiego Przedmieścia? Mieszkańcy ul.
                    Rybaki? Popiełuszki? Działkowicze?

Obawiam się, że Toruń przygotowywany jest do zostania E. Stolica Kultury w
                    sposób bardzo powierzchowny i efekciarski. Zaczyna mi to niebezpiecznie
                    przypominac np obchody 1000 - Lecia Gdańska w 1996, gdy miasto zostało fasadowo,
                    parawanowo przygotowane. A zaczęło właśnie wtedy bardzo tracić na swoim
                    kulturalnym znaczeniu. I przestawało byc stolica kultury ustępując stopniowo nie
                    tylko dalszym ośrodkom, ale też sąsiednim Sopotowi i Gdyni, oddając im choćby
                    festiwale. Obecnie Gdańsk ponad 10 lat po tych obchodach, na których
                    skoncentrowano wszystkie środki, przedstawia żałosny obraz. Nadal w centrum
                    miasta straszą ruiny z 1945 roku. Mam nadzieję, że Gdańsk teraz starając się o
                    Stolice Kultury nie powtórzy swoich niedawnych błedów.

W Toruniu trzeba odbudowywać zburzoną od 1939 roku kulturę właśnie. Przed 1939
                    Toruń wcale nie musiał starać sie o status stolicy kultury, bo takową był. Do
                    miasta przyjeżdżali i zamieszkiwali tu artyści żeby mieszkać i cos robić. Pomimo
                    niesprzyjajacych warunków politycznych miasto kwitło. A to wszystko w sposób
                    przemyslany i planowany. Wtedy własnie postawiono Most Piłsudskiego.
                    Przypadkiem, jak na ironię, ten międzywojenny sukces - Most - doczekał się
                    iluminacji.

Myslę, że takie cos jak iluminację można by wykonac na sam koniec, jako
                    zwieńczenie tworzenia Miasta Kultury od podstaw, a nie gdzieś zimą w 2007 roku.
                    Co jeszcze ważne, w tej nieudanej iluminacji gubi sie forma tego mostu, jego
                    charakterystyczny kształt. Teraz wygląda bardziej jak przewrócony dźwig - żuraw,
                    oświetlony latarkami ratowników. Jednym słowem - iluminowany most to pomnik
                    pychy, powierzchowności i marnotrawstwa. Zywy pomnik absurdu, jak jakiś kolejny
                    obwieszony żarówkami most na rzece Nung z filmu Czas Apokalipsy. - One day this
                    war is gonna end - tymi słowami płk. Kilgore pocieszał kpt. Willarda ruszającego
                    z misją w górę rzeki Nung.
                    • wojciechgrodzki Re: iluminacja 18.02.07, 02:56
                      Zgadzam się z Trygiem, choć może trochęz innego powodu.
                      Mam po prostu nadzieję, że to nie jest efekt końcowy projektu za 1 200 000 zł ,
                      bo byłaby to chyba najwieksza żenada jaką można sobie zafundować za takie
                      pieniądze.
                      Patrząc z bliska tj. jakichś 100-200 metrów jeszcze coś widać, ale spójrzcie na
                      most z wysokości Bramy Mostowej, a zobaczycie tylko kilka
                      świetlnych "strzałek" - naprawdę komuś kto zobaczy to po raz pierwszy trudno
                      domyślić się, że to most. Jako przykład jedna z fotek z toruńskiego forum
                      fotograficznego :

fotoforum.gazeta.pl/3,0,483886.html
                      O ciemnościach panujących na jezdni nie będę wspominał ( była już o tym mowa ).
                      Jeśli przyjrzycie się tej "iluminacji" i policzycie sobie ilość zamontowanych
                      reflektorów - to wg mojej oceny wychodzi troche ponad 100 szt. , czyli 10 000
                      zł za 1 szt. (wliczjąc w to kable i robociznę) - myślę, że trochę drogo !!!

Panie prezydencie, jeśli to wszystko co zafundował nam Pan za te niemałe
                      pieniądze, to radzę żeby dał Pan sobie już spokój z tymi mostami, bo widać,że
                      nie ma Pan do nich szczęścia.

Wojciech Grodzki
                      • tryg.sk Re: iluminacja 22.03.07, 02:27
                        To jest po prostu złe. To nie o to chodzi w Toruniu. To jest niewypał.
                      • tryg.sk Re: iluminacja 22.03.07, 02:49
                        PAnie Wojciechu, obawiam się, że pańskie obawy sa słuszne - to wygląda właśnie
                        na ostatni etap oswietlania, to co widzimy teraz.
    • filipiak2 Dzis piszą, ze tyle swiatla juz zostanie, ze wysta 20.02.07, 13:12
      Dzis piszą, ze tyle swiatla juz zostanie, ze wystarcza.
      Wg mnie jest OK, ale np. mojej żonie - za malo.
      • sdb Re: Dzis piszą, ze tyle swiatla juz zostanie, ze 20.02.07, 14:15
        a co mowi na ten temat twoja mama i brat wujka?
        • pomeranus1 Re: Dzis piszą, ze tyle swiatla juz zostanie, ze 20.02.07, 14:30
          A co moderatorowi dolega?
      • mac_byd Re: Dzis piszą, ze tyle swiatla juz zostanie, ze 26.02.07, 09:34
        Jak twojej zonie za mało to cos kiepsko starasz sie!
    • filipiak2 Re: Jak wam sie podoba podświetlony most? 26.02.07, 09:20
      Zmienilem zdanie po wczorajszej jezdzie - mzoe byc, nie musi byc wiecej
      doswietlen, W sumie i tak jest sporo,a mamy przeciez swiatla.
      Czego sie nie robi dla ladnego wygladu mostu.
    • jowisz10 Re: Jak wam sie podoba podświetlony most? 26.02.07, 15:10
      Podświetlany most a ten którego niemamy WIDMO (błagam nie głosujcie nigdy
      więcej na tych którzy dzięki kłutni zamieniają nasze miasto w wioskę).
      Skoro zniszczyliśmy sobie szanse na most którego tak bardzo nam potrzeba to
      wzamian na otarcie łez swiatełka po choince wstawilśmy na stary most?
      • tryg.sk Re: Jak wam sie podoba podświetlony most? 22.03.07, 02:25
        Po raz kolejny wyrażam swój głos zazenowania i protestu przeciwko iluminacji
        tego mostu. Do cholery z tym. To Disneyland jest. ja już patrzeć na to nie mogę.
        10 tys za jeden reflektor? Kur*a.
        • tryg.sk b;loog 22.03.07, 03:16
          przeczytałem bloog A. Szmaka i się załamałem.
          • tryg.sk Eksperymenty. 13.04.07, 11:54
            I jeszcze te eksperymenty, może na zielono, może na biało, może tak... Przecież
            to wszystko można było profesjonalnie zrobić albo na makiecie (jak słusznie
            zauwazył jeden z forumowiczów) albo równie profesjonalnie za pomocą
            wizualizacji komputerowej. A kombinowanie teraz w trakcie prac wydaje mi sie
            mało profesjonalne.
            • jaca515 Re: Eksperymenty. 13.04.07, 17:22
              Ale przeciez masz na bialo, jest ładnie.
              • gupek1970 Re: Eksperymenty. 28.05.07, 16:42
                Jest fatalnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka