Dodaj do ulubionych

Toruń ma pod starym mieście podziemne korytarze

04.03.07, 21:27
czy mogły one być atrakcją turystyczną?
Obserwuj wątek
    • kdesw Re: Toruń ma pod starym mieście podziemne koryta 04.03.07, 21:32
      sugarless napisał:

> czy mogły one być atrakcją turystyczną?

hm,pewnie.
      W ub.r. wpadlismy z żoną na chwilę do Kłodzka,tam też są labirynty,chodziliśmy
      po twierdzy,a obok było jakieś zejście z podziemnym szlakiem,podobno wychodzi
      się na kłodzkim rynku?,turyści w Kłodzku zwidzają te lochy i trasę podziemną
      • lew1313 Re: Toruń ma pod starym mieście podziemne koryta 04.03.07, 21:37
        Te podziemia w Klodzku to nie sa lochy ale w dosc przemyslny sposob polaczone z
        soba w jedna calosc piwnice zniszczonych podczas wojny kamieniczek. Trasa
        rzeczywiscie jest swietna i cieszy sie duzym powodzeniem turystow, chociaz osoby
        z klaustrofobia powinny jej raczej unikac. Robi wrazenie.
        Podobna atrakcja jest w Opatowie. Znakomite. Byloby ekstra gdyby i w Toruniu
        zorganizowano cos takiego, ale ewentualna adaptacja takich podziemnych korytarzy
        to strasznie kosztowne przedsiewziecie.
        • izawawa Re: Toruń ma pod starym mieście podziemne koryta 04.03.07, 21:44
          Jak legenda głosi , niektóre z tych piwnic pamiętają jeszcze czasy Szwedów:)
          Oczywiście , że wszystko można zrobić , praktycznie trzeba by było chyba na
          nowo te piwnice zbudować , koszty byłyby porażające .Szczerze mówiąc , Toruń
          już ma piwnice , lochy i kazamaty - zupełnie niewykorzystane i zniszczone
          forty .
          • lew1313 Re: Toruń ma pod starym mieście podziemne koryta 04.03.07, 21:52
            Zgoda, ale taka dodatkowa atrakcja bylaby naprawde super-magnesem dla turystow.
            Wielu przyjezdzaloby tutaj ponownie, chociazby tylko po to, azeby cos nowego
            tutaj "zaliczyc". Warto nad tym poglowkowac.
            • izawawa Re: Toruń ma pod starym mieście podziemne koryta 04.03.07, 21:57
              Szczerze ..?? Dużo bardziej wolałabym przejść się fortami , ktore same w sobie
              są unikatem , miasta z założenia nie były przecież w nie wyposażone , podczas
              gdy teoretycznie rzecz biorąc każde miasto , które ma starówkę ma również
              podziemia . Należy pokazać swoją inność , to czego inni nie mają :)
              • vauban Re: Toruń ma pod starym mieście podziemne koryta 04.03.07, 22:45
                www.odkrywca-online.com/index1.php?action=artykuly&artykul=podtorstar
    • gumka7 Re: Toruń ma pod starym mieście podziemne koryta 04.03.07, 22:46
      sugarless napisała:

> czy mogły one być atrakcją turystyczną?

Pójdź sobie do Harley'a pod Sfinksem - część piwnicy to właśnie taki korytarz
      który stanowi część piwnicy. Jedyna atrakcja jest tylko wtedy gdy pada obfity
      deszcz a po sklepieniu leje się woda.
    • bantustan1 Bardzo ciekawy pomysł. Klodzko z tego żyje. 05.03.07, 09:45
      Bardzo ciekawy pomysł. Klodzko z tego żyje.
      Moze Pan od promocji sie za to weźmie?
      • gumka7 Re: Bardzo ciekawy pomysł. Klodzko z tego żyje. 05.03.07, 10:00
        bantustan1 napisał:

> Bardzo ciekawy pomysł. Klodzko z tego żyje.
        > Moze Pan od promocji sie za to weźmie?

Powiedziałbym, że pomysł jest co najmniej osobliwy bardzoooo i nie do zrealizowania.
        W Toruniu nie ma chodników minerskich takich jakie ma twierdza w Kłodzku - to
        zupełnie inna epoka. Kłodzka twierdza to cytadela z Fortem Owczej Góry. Da sie
        porównać jedynie z grudziądzka cytadelą.
        • vauban Re: Bardzo ciekawy pomysł. Klodzko z tego żyje. 05.03.07, 11:32
          Przeczytajcie uważnie artykuł z linku. Tego systemu nie da się zaadaptować na
          trasę turystyczną - chociaż, może, trochę i szkoda.
          Lepiej już przystosować do zwiedzania Fort I na Winnej. Gwarantowany zawrót
          głowy od zachwytu u miłośnika podziemi. Koszt mógłby zaś okazać się podobny.
    • kdesw Re: Fort VI im.Wisniowieckiego/Wrzosy/ zasypany 05.03.07, 12:05
      w połowie,ale bardzo tajemniczy,opiszę dlaczego,otóz mieszkałem na Wrzosach w
      latach 70ych,a w I połowie lat 70ych z kolegami chadzalismy na ten Fort,kiedy
      jeszcze w wiekszosci był na na powierzchni,a fosy miały pełen profil.Fortu
      pilnowali granatowi uzbrojeni strażnicy,choć nie był to fort w gestii
      wojska,jedyna mozliwość wejścia była u u góry fortu,bo reszta była wejść
      zamurowana,w głąb licząc od gory było conajmniej ze trzy,a może cztery
      kondygnacje,raz tak schodzlismy po omacku jakimiś kretymi schodami,przypadkiem
      stanąłem na krawędzi szybu od windy,którą cos do góry kiedyś
      transportowano,było strasznie ciemno,a kiedy poświeciłem w dół,o mały włas bym
      tam spadł,włosy mi się na głowie zjeżyły,było w dół z dwie kondygnacje,a może
      i trzy.
      Ci straznicy,to strasznie nas tam gonili,a my nic sobie z tego nie
      robilismy,kiedys odkopalismy wejście do bunkra w fosie,było tam pełno
      zapalników od mozdzierzy i sporo łusek,po 20m zastalismy obryw,co dalej nie
      wiadomo dokąd prowadził ten korytarz,ale kierunek był wyrazny na FORT V.który
      był zajety przez Sovietów.W Okolicy na Wrzosach trwały w czasie wojny
      najcięższe walki pełno było transzeji i betonowych bnkrów między
      gł.fortami,raz odkopalismy niemiecki chełm,szkielet niemieckiego sołdata i
      pełno taśm od MG42 oraz całe sterty łusek.

• kdesw Zastanawiajaca jest sprawa tajemnych przejść 05.03.07, 12:22
        między fortami,podobno były,a my sami wtym bunkrze odkopanym we fosie fortuVI
        szlismy korytarzem,który się kończył zawałem.Forty były przygotowane do obrony
        krężnej,miały własne elektrownie,piekarnie,pralnie i.t.d..Pomiędzy nimi były
        jeszcze i są małe pojedyńcze forty.
        Ciekawe,czy przy wyczerpaniu srodków obrony w jednym forcie załoga mogła
        niepostrzeżenie przejść podziemnymi korytarzami do drugiego fortu,napewno
        musiała byc bardzo dobra łączność między poszczególnymi fortami i mozliwość
        przyjścia z pomocą.
        • kdesw Re: Fort VI brak opracowania,link Festung Thorn 05.03.07, 12:41
          www.his.uni.torun.pl/~wn/twierdza/twierdza.htm
          Fort VI był w latach 70 już wtedy mocno uszkodzony,z pewnością na wskutek walk
          krwawych na Wrzosach,które przechodziły z rąk do rąk,jak pamietam te wycieczki,
          jego profil był zniszczony w 1/3 i to od strony wjazdu,bo z pewnością wjazd do
          fortu był zblizony do pozostałych toruńskich fortów,W 70 latach Fort stanowił o
          dziwo przechowalnie i magazny płdów rolnych,ziemniaki,kapusta,pamietam że
          tereny wokół fortu i sam fort były rajem dla zajęcy i królików z racji
          magazynów,długouchate ucztowały tu zimą do woli.Dziwne jest to,że Fort był
          chroniony przez uzbrojonych strazników,czego bronili i chronili??,ziemnieków i
          kapusty??
          • gumka7 Re: Fort VI brak opracowania,link Festung Thorn 05.03.07, 13:14
            kiedy ja zaczynałem chodzić po fortach to w fosie Fortu VI stało 12 sztuk
            motocykli Zundap Sahara z przyczepami i jeszcze kazdy miał zapalony reflektor.
            • kdesw Re: Fort VI brak opracowania,link Festung Thorn 05.03.07, 13:41
              taaa??

cos podobnego do tego okazu?

ioh.pl/forum/download.php?id=110&sid=0e35690d184fb70f7e2d9ecec1e67903
              • vauban Re: Tak jest, podziemne połączenia między 05.03.07, 16:16
                fortami naprawdę istniały i częściowo nadal istnieją !

... tyle, że telefoniczne ;)
                • gumka7 Re: Tak jest, podziemne połączenia między 05.03.07, 22:15
                  vauban napisał:

> fortami naprawdę istniały i częściowo nadal istnieją !
                  >
                  > ... tyle, że telefoniczne ;)

Masz rację, droga kryta to nie jest to samo co pokryta krowa ;-)))))))))
                  • vauban Re: Tylko spokojnie ! 06.03.07, 00:22
                    Jeszcze moment, a namiętności rozgorzeją, zatem trochę zimnej wody na głowy, OK ?
                    - Do kdesw, i innych:
                    - Jest mi bardzo przykro, ale niestety, naprawdę, innych połączeń podziemnych,
                    niż telefoniczne, pomiędzy fortami nie ma, nie było, i być nie mogło.
                    To popularna miejska legenda, że gdziekolwiek są jakieś tajemnicze budowle, tam
                    muszą być podziemne przejścia. Rachunek ekonomiczny, niestety, wszystko przekreśla.
                    Koszty budowy takiego systemu podziemnych przejść przekroczyłyby koszty budowy
                    funkcjonalnego metra, ba, kilku fortów, gorzej! niczemu sensownemu by nie służyły.
                    Pruscy inżynierowie byli skąpiradłami - potrafili przekonstruować całe wejście
                    do fortu, po to, by zaoszczędzić głupie 6.030 marek - przy całkowitym koszcie
                    budowy fortu rzędu 1.300.000 marek.
                    BTW, jak Pan wyobraża sobie ewakuację kilkuset ludzi wąskim - max. 0, 75 cm -
                    korytarzem, jaki był ewentualnie możliwy do realizacji - dokądkolwiek ? Nie
                    zadeptaliby się ? A armaty, konie, amunicja - cenniejsze wtenczas, niż ludzie -
                    którędy ? Nie przecisnęły by się :(
                    - Nie zaprzeczam temu, że wchodził był Pan do korytarzy prowadzących z fosy
                    fortu VI do niższej kondygnacji baterii skrzydłowej prawej, do schronu
                    amunicyjnego. To było możliwe. Natomiast dalej nie było i nie mogło być dalszej
                    drogi (nie chodzi mi żaden zawał - tenże mógł powstać zresztą jedynie po
                    wysadzeniu w powietrze prawej baterii skrzydłowej w latach 60 - tych - i tak
                    dalej po prostu nic już nie było. Schron kończy się po kilkunastu metrach, i tak
                    właśnie był od początku zbudowany).
                    Przeżyłem bezboleśnie już kilka "odczarowań", i wiem, że to niekiedy boli. Ale:
                    Wspomnienia z dzieciństwa, i wspomnienia weteranów mają pewną wspólną cechę - są
                    niewiele warte.
              • gumka7 Re: Fort VI brak opracowania,link Festung Thorn 05.03.07, 21:27
                kdesw napisał:

> taaa??
                >
                > cos podobnego do tego okazu?
                >
                > <a
                href="ioh.pl/forum/download.php?id=110&sid=0e35690d184fb70f7e2d9ecec1e67903"

znakomicie, dokładnie taki model
                ale już nie rozsiewaj wiadomości typu Radio tel Awiw;
                Nasza artyleria straciła 50 samolotów- w tym 3 wroga,
                lepiej przeczytaj coś na temat toruńskich fortów a dopiero potem pisz !
                target="_blank">ioh.pl/forum/download.php?id=110&sid=0e35690d184fb70f7e2d9ecec1e67903</a>
                • kdesw Re: Fort VI brak opracowania,link Festung Thorn 06.03.07, 09:59
                  > znakomicie, dokładnie taki model
                  > ale już nie rozsiewaj wiadomości typu Radio tel Awiw;
                  > Nasza artyleria straciła 50 samolotów- w tym 3 wroga,
                  > lepiej przeczytaj coś na temat toruńskich fortów a dopiero potem pisz !
                  > target="_blank">ioh.pl/forum/download.php?id=110&sid=0e35690d184fb70f7e2d9e
                  > cec1e67903</a>

a jakie wiadomości rozsiewam z Erecu na tym forum??

to,że troche podrzucam od czasu do czasu troche historii Zydów z naszego
                  regionu i Torunia jest naganne,Oni też tworzyli tu historie,a PRL chciał ją
                  wymazac,tak jakby tu ich nie było.
                  Nie stanowili Zydzi co prawda w naszym regionie takiego monolitu jak w
                  W-wie,Łodzi,Krakowie,Szczebrzeszynie ,czy w Górze Kalwarii lub Leżajsku,ale
                  byli tu,a w niektórych miasteczkach tworzyli w znacznym stopniu historię.
                  • kdesw Re: Fort VI brak opracowania,link Festung Thorn 06.03.07, 10:09

aaa jeszcze o Żydach,
                    nikogo nie zamierzam prowokować,ani wzbudzać jakieś emocje na forum.
                    Muszę powiedzieć,że Forum Torunia w tym względzie w stosunku do innych forów
                    miejskich w Polsce,gdzie czasami sie pisze o Żydach jest bardzo poprawne,co
                    jest wielkim +.
                    Jak cos nieraz znajdę ciekawego to podrzucę do poczytania.
                    Jeszcze 1,5 roku temu tematem Judaiki i historią Zydów się nie zajmowałem,
                    nawet na mysl mi to nie przyszło,ale mówią nigdy nie mów nigdy.
                  • gumka7 Re: Twierdza Toruń ma szczegółową 06.03.07, 10:43
                    monografię. Akurat Judaica w Twoim wydaniu nie jest naganna natomiast o
                    fortyfikacjach napisałeś mnóstwo sensacyjnych bzdur. Skoro jesteś szperaczem to
                    mogłeś to wszystko sprawdzić i zweryfikować. Toruńskie fortyfikacje, te powstałe
                    po wojnie francusko-pruskiej zaczęto rozbierać na przełomie lat
                    sześćdziesiątych. Spośród 18 fortów częściowo rozebrano fort I, VI, VII, VIII,
                    IX, XI, XII, XV i Fort Kolejowy - część fortów posiada nawierty minerskie do
                    wysadzenia, obejrzyj sobie poternę główną fortu IV. Na międzypolach znajdowało
                    się 126 schronów piechoty, amunicyjnych i artyleryjskich - po kilku z nich
                    pozostały tylko ślady w terenie /schrony nie są fortami/. Twierdza miała dwie
                    piekarnie ale piekarń nie miały forty. Forty w pierścieniu miały połączenia
                    telefoniczne i poprzez tzw. drogę krytą czyli drogę osłoniętą od przedpola
                    ziemnym wałem. Jeżeli chodzi o podziemne korytarze to mógłbyś się lepiej
                    przyjrzeć odwodnieniom. Teoria o podziemnych połączeniach jest bezmyślną
                    sensacją. Odwrót z pozycji obronnej tajemnym tunelem byłby zwykłą ucieczką przed
                    wrogiem. Powinieneś też wiedzieć, że właśnie takie sensacyjki powodują
                    dewastację obiektów które powinno się chronić bo są potencjalną atrakcją
                    turystyczną.
                    • kdesw Re: Twierdza Toruń ma szczegółową 06.03.07, 11:10
                      gumka7 napisał:

> monografię. Akurat Judaica w Twoim wydaniu nie jest naganna natomiast o
                      > fortyfikacjach napisałeś mnóstwo sensacyjnych bzdur. Skoro jesteś szperaczem
                      to
                      > mogłeś to wszystko sprawdzić i zweryfikować. Toruńskie fortyfikacje, te
                      powstał
                      > e
                      > po wojnie francusko-pruskiej zaczęto rozbierać na przełomie lat
                      > sześćdziesiątych. Spośród 18 fortów częściowo rozebrano fort I, VI, VII, VIII,
                      > IX, XI, XII, XV i Fort Kolejowy - część fortów posiada nawierty minerskie do
                      > wysadzenia, obejrzyj sobie poternę główną fortu IV. Na międzypolach znajdowało
                      > się 126 schronów piechoty, amunicyjnych i artyleryjskich - po kilku z nich
                      > pozostały tylko ślady w terenie /schrony nie są fortami/. Twierdza miała dwie
                      > piekarnie ale piekarń nie miały forty. Forty w pierścieniu miały połączenia
                      > telefoniczne i poprzez tzw. drogę krytą czyli drogę osłoniętą od przedpola
                      > ziemnym wałem. Jeżeli chodzi o podziemne korytarze to mógłbyś się lepiej
                      > przyjrzeć odwodnieniom. Teoria o podziemnych połączeniach jest bezmyślną
                      > sensacją. Odwrót z pozycji obronnej tajemnym tunelem byłby zwykłą ucieczką
                      prze
                      > d
                      > wrogiem. Powinieneś też wiedzieć, że właśnie takie sensacyjki powodują
                      > dewastację obiektów które powinno się chronić bo są potencjalną atrakcją
                      > turystyczną.

Nie jestem zawodowym historykiem,a czy bzdury??,napisałem tylko to ,że VI fort
                      został z "pewnością" uszkodzony na wskutaek walk,to jedyny chyba feler,tez
                      słyszałem,że forty rozbierano,skora tak,nie będę się spierał,bo pewnie masz
                      rację,co do moich opowiesci o buszowaniu po Forcie VI,to sa
                      prawdziwe,mieszkałem po sasiedzku,ha, w Domu Rencistów na Wrzosach,ojciec był
                      tam pierwszym drektorem,przybylismy w 70 roku z Bydgoszczy,ale w ogóle to po
                      wojnie Ojca rodzina strasznie wedrowała po Polsce ,aż z Podola,"Kołomuja ne
                      pomyja Kołomyja misto",tak tam sobie dorzuciłem o tułaczce .
                      Młody byłem wiec,wystarczyło przeskoczyc przez płot i juz był Fort VI.
                      Ten Bunkier w fosie jest do dziś,to,że po 20m. był zasypany to fakt autentyczny.

Tak co do połaczeń między Fortami,może to i bajka,musiał byc jednak jakas
                      szybka komunikacja między nimi,telefon napewno,co do tajnych korytarzy?też
                      watpię,raczej to było pod dyskusję,a nie stwierdzenie faktów,no ale z pewnością
                      bajką jesto,ze jest jakies tajemne przejście pod Wisłą,media o tym piszą,że
                      jakoby to przejscie jest?,któz to wie?co w trawie piszczy?,ja tam w to
                      absolutnie nie wierzę.

a dewastacja,forty główne mają gospodarzy,dzierzawców,gorzej z tymi
                      małymi,zostały juz tak zdewstowane,że gorzej chyba być nie może.
                      • gumka7 Re: Twierdza Toruń ma szczegółową 06.03.07, 22:05
                        Ja też nie jestem zawodowym historykiem, ale przecież to moje miasto.
                    • gumka7 Re: Twierdza Toruń ma szczegółową 06.03.07, 11:10
                      sorry za emocje, to tylko dlatego aby się Krzychu w grobie nie przewracał ....
                      fotoforum.gazeta.pl/72,2,737,36206244,37336385.html
                      • kdesw Re: Twierdza Toruń ma szczegółową 06.03.07, 11:29
                        gumka7 napisał:

> sorry za emocje, to tylko dlatego aby się Krzychu w grobie nie przewracał ....
                        > fotoforum.gazeta.pl/72,2,737,36206244,37336385.html

Nie szkodzi.

Ciekawa postać,syn prof. M.B.?
                        • vauban Re: Twierdza Toruń ma szczegółową 06.03.07, 11:42
                          > Ciekawa postać,syn prof. M.B.?
                          Tak, oczywiście.
                          Gumka7 jest jednym z "klasyków" wśród znawców toruńskich fortyfikacji.
                          Jak coś mówi, to wie, co mówi.
                          Ja zostałem ekspertem wiele lat później. Ale też wiem, co mówię...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka