wsba 09.03.07, 23:49 I całe szczęście, że wygrał Kopernik ...ufff Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
allinushka Kopernik ikoną Torunia 10.03.07, 00:16 Ja tylko słówko o, jak to przeczytałam w gazecie, "typowym toruńskim powiedzonku <jo>". Od czterech lat studiuję w Toruniu, a jestem rodowitą kaszubką i chciałabym uświadomić Torunianom, że <jo> nie jest tylko toruńskim powiedzonkiem, ponieważ wchodzi w zakres leksyki języka kaszubskiego. Oczywiście nie będę się tu spierać gdzie pojawiło się wcześniej, bo nie posiadam danych na ten temat, nie mniej jednak strasznie zdenerwowały mnie komentarze Torunian w pierwszych tygodniach mojego pobytu w tym mieście, że "szybko się nauczyłam mówić <jo>". Ja <jo> mówię od czasu gdy tylko mówić się nauczyłam i nie jest to dla mnie nic specjalnie "toruńskiego". Odpowiedz Link Zgłoś
albertyn Re: Kopernik ikoną Torunia 10.03.07, 06:00 Kopernik ikoną Torunia-a caryca KatarzynaII ikoną Szczecina! Oboje nigdy po Polsku nie mówili i Polakami nie byli.To tak jak ikoną Koszalina miałby być Rudolf Virchow-twórca współczesnej patologii-a ten językiem słowińskim posługiwał się,i na korzenie słowiańskie miał. Dlaczego Niemiec Kopernik który urodził się w Toruniu ma być ikoną miasta...? To nie ma polskich Toruńczyków,co chwałę miastu przynieśli? Odpowiedz Link Zgłoś
lew1313 Re: Kopernik ikoną Torunia 10.03.07, 13:53 Sa, owszem sa - i to bardzo duzo - ale trudno sie dziwic, ze wygral Kopernik. Przeciez to symbol i basta. Jednakze, co do jego "wygranej" to juz inna para kaloszy. W owej sondzie bowiem, naprawde zwyciezyl o.Rydzyk (wystarczylo na biezaco obserowac jej przebieg), ale byloby to istnym przegieciem i totalnym nieporozumieniem gdyby takowy wynik "poszedl w swiat". Totez, nie dziwie sie, ze owe rezultaty nieco "podretuszowano". Bylo to z pewnoscia w dobrej sprawie i ja osobiscie to popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom3 Re: Kopernik ikoną Torunia 12.03.07, 10:52 > Kopernik ikoną Torunia-a caryca KatarzynaII ikoną Szczecina! > Oboje nigdy po Polsku nie mówili i Polakami nie byli. ?! A kto ma byc ikona Torunia jesli nie najslynniejszy torunczyk? A miasto zalozyli "Niemcy" i taka jest historyczna prawda. Sam Kopernik byl lojalnym poddanym polskiego krola (obrona Olsztyna przed Krzyzakami), wiec chyba Polakiem? Robic z niego na sile Niemca? Gratujuje pomyslu, Niemcy (niektorzy, bez cudzyslowu) sie uciesza. Odpowiedz Link Zgłoś
grali1 Kopernik ikoną Torunia 10.03.07, 14:10 Jak Wy zrobiliście ten plebiscyt, że takie przejściowe byle co znalazło się na drugim miejscu, zaraz za Kopernikiem. Ten facecik nie zasługuje nawet na wzmiankę w połączeniu z nazwą Toruń -tylko przynosi wstyd i hańbę. Będzie taki moment historyczny (i to niedługo), że za wszystkie szalbierstwa ta zakała kościoła wyląduje w więzieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
s-k-i-n Toruń to miasto Piernika Kopernika i Rydzyka 10.03.07, 15:12 koniec kropka Odpowiedz Link Zgłoś
s-k-i-n Re: Toruń to miasto Piernika Kopernika i Rydzyka 10.03.07, 15:13 aha! a Kopernik był Polakiem a nie Niemcem! niemieckość Kopernika to wymysł Niemców który nie ma nic wspólnego z rzeczywistością Odpowiedz Link Zgłoś
paig Re: Toruń to miasto Piernika Kopernika i Rydzyka 10.03.07, 15:24 Kopernik nawet nie urodzil sie w Toruniu, tylko w Poznaniu, w Toruniu zostal ochrzczony i tutaj zostal na lata mlodosci. Wygral Kopernik, bo Torunianie na niego glosuja. Ikona Torunia w dzisiejszych czasach to Rydzyk. Co nie znaczy, ze Polacy nie wiedza gdzie urodzil sie Kopernik. Ile osob np wie gdzie urodzila sie Maria Sklodowska - Curie?? A kazdy wie, ze jest Polka. Odpowiedz Link Zgłoś
kuj-pom Re: Toruń to miasto Piernika Kopernika i Rydzyka 10.03.07, 20:38 paig napisał: > Kopernik nawet nie urodzil sie w Toruniu, tylko w Poznaniu, Co oczywiście potrafisz udowodnić ? Odpowiedz Link Zgłoś
paig Re: Toruń to miasto Piernika Kopernika i Rydzyka 10.03.07, 21:50 A potrafisz udowodnic, ze urodzil sie w Toruniu?? Dal mnie nie jest wazne gdzie sie urodzil, lata mlodosci spedzil w Toruniu i tu byl ochrzcony, a wtedy to sie liczylo. Choc domu gdzie sie Kopernik urodzil ciagle w Toruniu nie odnaleziono.... Odpowiedz Link Zgłoś
jan.jurek2 Re: Kopernik ikoną Torunia 12.03.07, 09:57 Kopernik o której wiemy, że była kobietą może w zupełności być też ikoną Torunia Odpowiedz Link Zgłoś
dar_jag1 > Kopernik o której wiemy, że była kobietą :-) 12.03.07, 14:32 jan.jurek2 napisał: > Kopernik o której wiemy, że była kobietą :-) Kobieta tez moze byc ikona Torunia. A tak n powaznie - Torun jest miastem nauki, kultury, nowych perspektyw. Kopernik jest idealny. Odpowiedz Link Zgłoś
paig Re: > Kopernik o której wiemy, że była kobiet 12.03.07, 15:32 "Torun jest miastem nauki, kultury, nowych perspektyw" I miestem megalomanii.. od roku to miasto mi sie z tym kojarzy.... Odpowiedz Link Zgłoś