Dodaj do ulubionych

Takie będą Rzeczypospolite ......

10.08.11, 09:28
Po dłuższej wakacyjnej przerwie zaglądnąłem na stronę naszego urzędu, a tam na pierwszym miejscu relacja z wydarzenia sportowego. Wczytuję się i emocje mnie wciągają. Opis tak obrazowy jakby to był co najmniej mecz Brazylia Argentyna w Copa America. Okazało się jednak, że tym wiekopomnym w historii Czernikowa wydarzeniem sportowym był turniej w pokerze sportowym. Z całym szacunkiem dla uczestników i ich pasji to nie powinno pretendować do rangi wydarzenia jakim go wykreowano. Ja także lubię grać w karty. Czasami zdarza się, że towarzystwo w którym gram jest liczniejsze niż liczba uczestników tego turnieju. Czy to też powinno być wydarzenie publiczne. Proszę mi wskazać, gdzie w tym wszystkim jest krzewienie powszechności sportu, postaw pro-zdrowotnych. Istnieje wiele gier o charakterze logicznym np. szachy czy brydż, które mogą czegoś nauczyć młodych ludzi. Czy takie atrybuty ma poker. Mam wątpliwości.
Poza tym oburzające jest dla mnie finansowanie tych wydarzeń ze środków gminy i patronowanie temu przez władze. Chyba nie tędy droga. W trakcie wyborów i po nich, zarówno wójt jak i pani przewodnicząca wskazywali w swoich planach na kadencję organizowanie czasu ludziom młody. Czy organizowanie turniejów pokera w Czernikowie (z naciskiem na miejsce, myślę, że wiele osób wie co chodzi) to sposób realizacji tych zamierzeń. Moim zdaniem wątpliwy.
Na zakończenie mały przytyk do organizatora. Moim skromnym zdaniem nie uchodzi organizatorowi brać udziału w rozgrywkach a co więcej organizować je tylko w tych dyscyplinach, w których czuje się mocny. Trochę pokory i skromności. Czy półka na puchary jest aż taka długa.
Obserwuj wątek
    • zawsze.wasz Re: Takie będą Rzeczypospolite ...... 10.08.11, 16:11
      Wątpliwości postaram się rozwiać.
      Poker może nauczyć więcej, niż szachy czy brydż, gdyż oprócz zdolności analitycznego myślenia, znajomości rachunku prawdopodobieństwa i wykorzystywania historii gry dla dalszych decyzji wymaga opanowania, silnej psychiki i umiejętności wychwytywania zachowań mogących zawierać informacje. Oprócz więc matematycznych i logicznych predyspozycji rozwijane są postrzeganie i percepcja. Warto zasięgnąć wartościowych źródeł, a nie posługiwać się postkomunistyczną interpretacją pochodzącą z więzień czy kadrów "Wielkiego Szu".
      Traktując więc grę w pokera należycie, a nie ogólnikowo i zaściankowo, jawi się odpowiedź na większość "zarzutów", a także uzasadnienie finansowania tego typu przedsięwzięć przez Gminną Komisję Rozwiązywania Problemów Alkoholowych.
      Jeśli natomiast chodzi o organizację, to pomysł jest przede wszystkim nakierowany na dobrą zabawę i wspólne spędzenie czasu. W przypadku nagród pieniężnych czy turniejów kwalifikacyjnych organizator nie powinien brać udziału w grze. W tym wypadku puchar czy zwycięstwo mają znaczenie drugorzędne i nie sądzę, by należało nakładać restrykcje i ograniczenia.
      Organizator nie czuje się kompetentny do organizowania przedsięwzięć w dyscyplinach, na których się nie zna i w które nie potrafi grać. To nie powinno dziwić. Oczywiście z pewnością podejmie każdą proponowaną inicjatywę wspierając ją, nie sądzę jednak, by zorganizował turniej w dyscyplinie, której nie zna zasad.
      Czy naprawdę trudno uwierzyć, że puchar i medal mogą mieć najmniejsze znaczenie, a ważniejsze może być czyste krzewienie karcianej rozrywki, która, proszę albo mi uwierzyć albo zasięgnąć należytych informacji, jest rozwijająca i wartościowa?
      • maxikaz99 Re: Takie będą Rzeczypospolite ...... 11.08.11, 15:35
        > Poker może nauczyć więcej, niż szachy czy brydż.
        No to się uśmiałem. Zgadzam sie z tym co piszesz dalej. Nie organizujesz nic innego bo się na tym nie znasza. Wypowiedź w pełni potwierdza to twierdzenie. Jak można stawiać tezę o wyższość pokera nad brydżem czy szachami skoro się nie ma pojęcia o tych dwóch ostatnich?
        Drogi kolego twoja wypowiedź dot. nieorganizowania turniejów w innych dyscyplinach z powodu braku wiedzy o ich zasadach jest tzw. „strzałem w stopę” i udowadnia tylko tezę, ze robię to co umiem i w czym jestem najlepszy. Nie tędy droga. Rozważmy taką sytuację. Człowiekiem od promocji w gminie jest hodowca gołębi. Wg twojej teorii gmina powinna organizować tylko wystawy ew. zawody gołębi. Organizator, jeśli się za takiego uważa, powinien znać potrzeby społeczne i odpowiadać na nie swoimi działaniami. Jeżeli o czym się ma pojęcia to należy poszukać ludzi, którzy się na tym znają. Wierz mi, że takowi nawet w Czernikowie. Poza tym swoimi działaniami zaprzeczasz swoim twierdzeniom. W w speedcubingu można a w innych dziedzinach nie?
        • zawsze.wasz Re: Takie będą Rzeczypospolite ...... 11.08.11, 16:09
          Nie ma się z czego śmiać. Znam potencjał brydża i szachów prawdopodobnie o wiele lepiej niż Ty znasz potencjał gry w pokera - w przeciwnym wypadku nie powstałby taki temat. Szachy i brydż wybitnie rozwijają zdolności przewidywania i logicznego myślenia, ale ich gloryfikacja kosztem degradacji pokera w dobie ewolucji strategii gry w karty jest co najmniej zaściankowa, tetrycka oraz wybitnie ignorancka.

Pierwsza i kluczowa sprawa: proszę zapoznać się z biuletynem informacji publicznej gminy Czernikowo i podziałem na referaty. Stanowisko d/s handlu, kultury, sportu i turystyki ma kto inny - ode mnie więc generalnie nie powinno się wymagać niczego w tym zakresie.
          Organizuję gry karciane i zawiązuję klub sympatyków tego typu sportów, ale teraz wydaje mi się, że mi nie wolno, bo potrafię grać i grać chcę...

Organizowałem zawody w bilard i w tenisa stołowego dla dzieci z SP Mazowsze. Co z tego miałem? Jak już ktoś napisał - nic. Radość z uśmiechów malowanych na twarzach dzieci i przyjemność z nagrodzenia najlepszych. Sporty drużynowe organizują inni już od dawna. Zawody speedcubingowe zostały zainicjowane przez jednego z mieszkańców gminy. Jeśli ktoś przyjdzie do mnie z pomysłem organizacji turnieju szachowego, pomogę z pewnością.

Poker pojawił się na pierwszym miejscu na stronie Urzędu jako wydarzenie najświeższe, tak jak piłka halowa, plenery malarskie i mistrzostwa szkoły w biegu na 600 metrów, gdy "się dzieją". Aktualne ogłoszenia lub artykuły najwyższej wagi znalazłyby się wyżej, gdyby akurat były zamieszczane - tak strona działa od dawna.

Przykro mi, że ktoś spojrzał na mnie przez pryzmat tak negatywny - że organizuję zawody, by zdobywać kupowane przez siebie puchary. Ja nie jestem taki zły i zachłanny, proszę mi wierzyć - albo lepiej spotkać się ze mną na kawie i powiedzieć, co powinienem robić lepiej. Jestem otwarty na sugestie i gotowy pomóc inicjatywom społecznym. Wiem, że muszę się jeszcze dużo nauczyć (jestem w tych stronach krótko), ale mogę z całą pewnością powiedzieć, że się staram.

• wiejski_chlop Re: Takie będą Rzeczypospolite ...... 11.08.11, 16:33
            "Pierwsza i kluczowa sprawa: proszę zapoznać się z biuletynem informacji publicznej gminy Czernikowo i podziałem na referaty. Stanowisko d/s handlu, kultury, sportu i turystyki ma kto inny - ode mnie więc generalnie nie powinno się wymagać niczego w tym zakresie.
            Organizuję gry karciane i zawiązuję klub sympatyków tego typu sportów, ale teraz wydaje mi się, że mi nie wolno, bo potrafię grać i grać chcę... "

Zapoznalem sie - pan Wernerowicz startował w ekipie wojta w ostatnich wyborach.
            A teraz jest specjalista od obrony cywilnej i nadzwyczajnych zagrozeń. Dziekuje na zwrocenie na to uwagi.
            • bestrada Re: Takie będą Rzeczypospolite ...... 12.08.11, 16:23
              Nie tylko WW się załapał pan PP też za zasługi wyborcze ( Przemysław "Pijar" ) ! Taką mamy Rzeczpospolitą ....
              • zawsze.wasz Re: Takie będą Rzeczypospolite ...... 12.08.11, 20:00
                bestrada napisał:

> Nie tylko WW się załapał pan PP też za zasługi wyborcze ( Przemysław "Pijar" )
                > ! Taką mamy Rzeczpospolitą ...

Pan PP "załapał" się niemal pół roku przed wyborami
    • czarny_murzyn Re: Takie będą Rzeczypospolite ...... 10.08.11, 16:40
      Chłopak robił zawody w ping ponga dla dzieci w Mazowszu i ciekawe co z tego miał? Nic.
      Nic się w gminie nie działo - było narzekanie. Teraz coś się dzieje i narzekacie dalej....
      • potok33 Re: Takie będą Rzeczypospolite ...... 10.08.11, 17:24
        Mam nadzieję,że uda się rozkręcić rozgrywki np. na sąsiednie gminy,powstałaby liga z prawdziwego zdarzenia.Na pewno wiele więcej osób spróbowało by karcianego szczęścia.Tu gra się trochę inaczej niż w potocznie przyjętym pokerze.Może pokazowe lekcje gry miały by powodzenie i zwiększyły grono graczy.Oponenci też nie spróbują,może zmienią zdanie.
        • wiejski_chlop Re: Takie będą Rzeczypospolite ...... 10.08.11, 20:22
          Wszyscy ciesza sie ze wladza zauwazyla szarego obywatela a moze nawet i mlodziez. Oczywiscie nie stalo sie tak od tak sobie, przeciez wiadomo jaka grupa o tym caly czas mowila. Pan ktory to organizuje (oczywiscie nie przypadkowy bo wiadomo ze ziec jednego z radnych) "dba" o wiele rzeczy, poza pokerem.
          Ja osobiscie trzymam kciuki panie P. i licze na to ze jednak tematem wiodacym na stronie gminy nie bedzie poker.
          • mieszkaniec01 Re: Takie będą Rzeczypospolite ...... 28.09.11, 20:39
            A jak ! Poker najważniejszy w gminie ! Płacisz podatki w gminie a jak poprosisz np żeby Ci na drogę utwardzili to powiedzą że nie ma pieniędzy !!! A co - może tak nie jest ? Żeby za moje pieniądze organizowali sobie grę w karty SKANDAL !
            • pan.polski Re: Takie będą Rzeczypospolite ...... 29.09.11, 07:24
              Nie żaden skandal. Na pół roku gry w karty z budżetu gminy idzie pewnie z 200 zł, a na taką halówkę na przykład grube tysiące.
              gdyby utwardzenie drogi kosztowało 200 zł, mielibyśmy asfalty niezniszczalne.
              • koala2001 Re: Takie będą Rzeczypospolite ...... 29.09.11, 09:12
                A ile tego podatku zapłaciłeś, proszę podać dokładną kwotę.
                • swojchlopek Re: Takie będą Rzeczypospolite ...... 05.10.11, 20:28
                  Tak to u nas jest niestety,że jak pojawi się ktoś z inicjatywą i dobrymi pomysłami to od razu znajdą się tacy którzy na siłę chcą zniechęcić daną osobę,czy tak się godzi?
                  • mieszkaniec01 Re: Takie będą Rzeczypospolite ...... 05.10.11, 20:57
                    Dobrymi pomysłami wybrukowane są plakaty wyborcze. Takie odnoszę wrażenie. A co po wyborach ? - a no siadamy przy stole, gramy w karty, objadamy się pizzą i na koniec robimy sobie pamiątkowe zdjęcia. Od cała inicjatywa za pieniądze biednych wiejskich podatników
                    • zawsze.wasz Re: Takie będą Rzeczypospolite ...... 06.10.11, 07:45
                      Na prowincji się nie mieszka - prowincję się nosi w sobie.

Świat jest tak skonstruowany, że wszystkowiedzący może być jedynie narrator w powieści. Ludzkość nauczyła się radzić sobie z tą ułomnością i gdy czegoś nie jest się pewnym - większość milczy, mądry zapyta, głupi natomiast plecie bez sensu.

Czas wyborów nie ma żadnego przełożenia na grę w karty i bez względu na to, kto okazałby się zwycięzcą, podanie do Gminnej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych zostałoby złożone. Pieniądze z Komisji przeznaczane są na zawody wędkarskie, piłkę halową, konkursy plastyczne, wyjazdy i wiele różnych działalności - na remont dróg czy kanalizację te środki nie mogłyby zostać przekazane.

Pizzę sponsoruje p. Marian Gerc i nie przeznacza raczej na to pieniędzy biednych, wiejskich podatników (przynajmniej nie w znaczenia z toku myślenia [sic!] mieszkańca01) . Jeśli Mieszkaniec01 uważa, że pamiątkowe zdjęcia robimy sobie za jego pieniądze, niezwykle ciekaw jestem uzasadnienia.

Tym, co wstrzymuje społeczeństwo przed parciem do przodu, jest właśnie szerzenie głupstw. Gdyby wszystko było potwierdzone i klarowne, odzywali by się tylko Ci, którzy mieliby coś do powiedzenia. Bo im gęstszy gąszcz bredni, tym trudniej o weryfikację treści. Jak wiele dobrego mógłby dla całego społeczeństwa uczynić Mieszkaniec01, gdyby powstrzymał się od bezwiednego uderzania w klawiaturę.
                      • bierta Re: Takie będą Rzeczypospolite ...... 06.10.11, 21:06
                        I co zadymiarze - "zatkało"?
                        Brawo panie Przemku smile
                        • galileusz1642 Re: Takie będą Rzeczypospolite ...... 04.11.11, 09:22
                          No cóż uważam , że każda gra czy to będzie poker,szachy, brydż czy też inna gra uczą logicznego myślenia i to chyba nie wymaga dalszego komentarza. Poza tym liga pomaga w integrowaniu się ludzi młodych i starszych z naszej gminy, w zawiązywaniu nowych przyjaźni - generalnie zacienianiu więzi międzyludzkich.

A co do p. który chce grać w szachy niech idzie do gminy i zgłosi chęć prowadzenia jakiegoś konkursu szachowego czy też ligi szachowej. Za przeproszeniem niech ruszy dupsko, a nie siedzi przed kompem i opluwa czyjeś, w tym wypadku Przemka Pujera inicjatywy.

Kogoś zawsze jest łatwo krytykować i atakować, a samemu nic nie robiąc dla gminy, smutne to ale prawdziwesad

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka