01.01.26, 05:03
Wyskoczyl mi wystep Edyty na youtube z Torunia, "artystka" celowo w cudzyslowiu, ktora wiele, wiele lat tamu zaspiewala kilka przebojow i od tamtego czasu skutecznie odtwarza wykonania innych artystow i wciaz utrzymuje sie na "rynku". Jak ona to robi?
Obserwuj wątek
    • login.na.raz Re: Gorniak 01.01.26, 10:10
      A bo to ona jedna zaśpiewała dawno temu kilka hitów i do dziś utrzymuje się na rynku?
    • tanebo0001 Re: Gorniak 01.01.26, 10:18
      To ty oglądasz youtube? W piwnicy? Co do samej Górniaczki - po pierwsze dlaczego cudzysłów? Nie ma jej co odbierać talentu. Głos ma. A że później zaczęła pie...yć głupoty to inna sprawa. A co do sezonowości - większość tak ma. Jeden, dwa sezony i spadają z topu. Może ze dwa zespoły zachowuje świeżość. Nie każdy może być Rolling Stonsami. A później jadą na tantiemach i obsłudze artystycznej jarmarków...
    • lodomeria Re: Gorniak 01.01.26, 10:27
      Górniak, jak Górniak.
      Co robił Wisniewski w TVP np. sadząc żarty, że ani z Rodowicz, ani z Kayah jeszcze nie spał?
      • pani.asma Re: Gorniak 01.01.26, 10:45
        Wiśniewski był super jak przyznał że ma trzy pary kalesonów
        • heca007 Re: Gorniak 01.01.26, 13:15
          A to nie mógł założyć jakiejś porządnej bielizny termicznej?
          • chlodne_dlonie Re: Gorniak 01.01.26, 15:15
            Może miał trzy pary termicznych gaci..? wink
            Wczoraj pod Spodkiem ciepło nie było, ojjj nie!
      • lodomeria Re: Gorniak 01.01.26, 23:30
        I jeszcze jak żartował o tym, które to z jego wielu byłych żon są z nim na scenie. 'Dwójeczka' i 'czwóreczka'.

A to tylko podczas skakania po kanałach usłyszałam sad
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Gorniak 01.01.26, 11:40
      A Stachurski? Przecież na tych występach sylwestrowych było mnóstwo gwiazdek jednego przeboju.
    • baenzai Re: Gorniak 01.01.26, 12:37
      Górniak przynajmniej ma głos, prezencję i parę tych hitów. Mnie bardziej zastanawia jakim cudem tyle lat na scenie utrzymuje się Norbi. smile Może on gra wyłącznie na dożynkach, odpustach, dniach ziemniaka i otwarciach marketów? Bo trudno mi sobie wyobrazić, że typek wyprzedaje zwykłe koncerty z płatnymi biletami.
      • kolindra Re: Gorniak 01.01.26, 13:03
        W lecie jechałam kiedyś przez pewne małe miasteczko które zupełnie niespodziewanie okazało się być totalnie zakorkowane. Nie miałam pojęcia co się dzieje i okazało się że planowany jest jakiś koncert kapeli o której szczęśliwie nigdy w życiu nie słyszałam. Pół powiatu się zjechało.
        I trudno oprzeć się wrażeniu że W tego typu miejscach każda atrakcja robi się niesamowitym wydarzeniem. Po prostu na bezrybiu i rak ryba. Co każdemu buduje złudne poczucie bycia gwiazdą
      • kloacznymysliwy Re: Gorniak 01.01.26, 13:05
        Utrzymuje się, bo nie ma kto go zastąpić. Tak doszłam wczoraj do wniosku. Moje dzieci zwróciły mi uwagę na to, że starsi artyści śpiewają do publiczności, a młodsi do kamery. Starsi mają przeboje i śpiewają, a młodsi udają, że śpiewają i nawet tego nie potrafią dobrze zgrać z playbackiem. Starsi dbają, żeby publiczność dobrze się bawiła, a młodszym zależy na tym, żeby pięknie wyglądać i żeby wszyscy ich podziwiali za to, że pięknie wyglądają.
        Łączy to trochę Doda, która (mimo wszystkich jej wad) na scenie wypada świetnie i widać, że bardzo jej zależy, żeby zrobić wielkie show.
        Starsze gwiazdy robią dla WY.
        Doda robi dla JA i WY.
        Najmarniej wypadają te młode gwiazdy, dla których jest tylko JA JA JA i koniec.

A JA jest jednak nudne, więc zostaje Norbi.
        • tanebo0001 Re: Gorniak 01.01.26, 13:49
          Spokojnie, zaraz muzyka będzie tylko w streamingu w subskrypcji. Która będzie obowiązkowa. Jak abonament.
        • baenzai Re: Gorniak 01.01.26, 15:31
          Nie bardzo rozumiem. smile Przecież jeżelie chodzi o szeroko rozumianą muzykę popową to wybór jest teraz olbrzymi. Wiadomo, że Podsiadło czy Sanah nie grają w pipidówach ale artyści nieco mniejszego formatu często mają koncerty w miastach powiatowych. Dlatego ciekawi mnie co kieruje ludźmi, którzy mając tak duży wybór wybierają akurat koncert Norbiego. A może on 95% koncertów gra po prostu za pieniądze podatników? Obskoczy te różne ,,Dni Miasta" na rynkach w całej Polsce i nie musi już dawać zwykłych koncertów (na które by prawie nikt nie przylazł). Wójt też zadowolony, bo Norbii chałturzy za 10K a jakaś Margaret czy inny Kortez po tyle się nie schylą.
          • efekt.papageno Re: Gorniak 02.01.26, 00:12
            U mnie jakiś czas temu był Smolasty i pisk młodzieży było slychać na drugim końcu miasta tongue_out choć mi w ogóle jego muzyka nie leży, a na dodatek wygląda jak kryminalista.
          • jakis.login Re: Gorniak 02.01.26, 07:01
            baenzai napisał:

> Wiadomo, że Podsiadło czy Sanah nie grają w pi
            > pidówach

Przypominam, że Podsiadło ma za sobą "Wielkomiejski tour", podczas którego grał w takich metropoliach jak Żyrardów, Mrągowo, Kościan etc. wink
            • kropkaa Re: Gorniak 02.01.26, 10:32
              Mądre posunięcie. Ludzie z mniejszych miejscowości są potem publicznością, która przyjeżdża do dużych miast i zapełnia stadiony.
            • baenzai Re: Gorniak 02.01.26, 22:24
              To tym bardziej nie rozumiem czemu ktoś chciałby płacić za koncert Norbiego. wink
          • ponis1990 Re: Gorniak 02.01.26, 11:10
            O, jakby przyjechał do mojej 40-tysięcznej pipidówki kiedyś to pójdę - z ciekawości, co on tam wciska do repertuaru skoro ma jedną znaną piosenkę od 30 lat.
          • baenzai Re: Gorniak 02.01.26, 22:41
            Swoją drogą pewnie was bardzo ciekawi ile właściwie zarabia Norbi. smile

Można to dość łatwo wyliczyć.

Norbi ujawnił, że za koncert bierze 10-15K (sporadycznie więcej). Można przyjąć, że średnia to 13K.
            Koncertów daje około 80 rocznie.

80 x 13K = milion (w zaokrągleniu)

W skali miesiąca wychodzi około 85K. Pewnie ze 30-35K idzie na wynagrodzenie koleżki od sprzętu i lasek śpiewających refreny. Chociaż całkiem możliwe, że refreny idą po prostu z playbacku a sprzęt ogarnia sam Norbi. Ale dobra, załóżmy, że jakieś tam wsparcie ma i nie koncertuje samemu.

Czyli Norbi zarabia mniej więcej 50K w skali miesiąca. I to wszystko po 25 latach od wydania ostatniej płyty. Nie mając w dodatku ani specjalnego talentu ani charyzmy. Ten to umiał się ustawić. smile
    • nena20 Re: Gorniak 01.01.26, 14:47
      Ona przynajmniej ma piękny głos. Ile to gwiazd jednej piosenki np. Golcowie , Sławomir i pewnie wielu innych którzy śpiewają co roku na sylwestra.
      • evro44 Re: Gorniak 01.01.26, 15:36
        w obronie Golców (chociaż nie jestem ich fanką) zamieszali trochę w scenie muzycznej i nie są gwiazdami jednego utworu a Sławomir ...no cóż chłop poszedł disco polo i trafia do wielu odbiorców tak jak Nawrocki
    • aqua48 Re: Gorniak 01.01.26, 15:33
      Górniak, abstrahując od tego co w jej głowie siedzi, ma głos, urodę i prezencję oraz "nazwisko". Jak wychodzi na scenę to widać że to diva, nie musi już wypuszczać co chwilę nowych przebojów.
      • apallosa Re: Gorniak 01.01.26, 18:59
        Dobre dwadzieścia kilka lat temu ( więc dawno ) byłam na koncercie Edyty Górniak i złego słowa nie mogę powiedzieć.
        Jeżeli teraz tak rewelacyjnie śpiewa i tańczy, to szacunek wielki i ukłony do samej ziemi.
      • green.wild.wood Re: Gorniak 01.01.26, 20:46
        Glos ma wyjatkowy, to kazdy wie, niewykorzystany, ale od wielu wielu lat kojarze ja tylko z odtwarzania wykonow innych artystow, w przeciagu kilkadziesieciu lat kariery moze pochwalic sie zaledwie kiloma przebojami, wlasciwie to tylko 2 kojarze.
        • tanebo0001 Re: Gorniak 01.01.26, 21:08
          Ja znam tylko jeden. Ten w którym śpiewa że nie była Ewą i nie na zjadła drzewo...
          • baenzai Re: Gorniak 01.01.26, 21:37
            Nie no, ,,Dunkę na dwa serca" i piosenkę z ,,Pocahontas" musiałeś kiedyś słyszeć. ,,When U Come Back to Me" pewnie też.
            • efekt.papageno Re: Gorniak 02.01.26, 00:05
              Viki Gabor też ma dwa-trzy przeboje, a potem same covery. Dla mnie to ten sam sort artystki. Zresztą Edytka jako osoba prywatna niestety odleciała dość mocno i niedługo jej zostanie tylko śpiewanie piosenki z Pocahontas na festiwalach dla płaskoziemców, bo na żadnym liczącym się evencie nie będą chcieli jej gościć.
              • tanebo0001 Re: Gorniak 02.01.26, 00:15
                Poza tym mało który piosenkarz ma tak że co płyta to zestaw przebojów. Chyba tylko Jackson na płycie Bad tak miał. Reszta ma raz na kilka lat jakiś przebój a potem chałturuje na koncertach.
                • efekt.papageno Re: Gorniak 02.01.26, 00:20
                  Problem leży w tym, że teraz w PL prawie w ogóle nie ma dobrych tekściarzy, kompozytorów, producentów. Co wysyłamy co roku na Eurowizję? Samą miałką papkę. Nawet Sanah jak nie śpiewa poezji to jest nie do zniesienia, bo jej teksty są tak infantylne, jakby pisał je jakiś przedszkolak.
                  • tanebo0001 Re: Gorniak 02.01.26, 01:04
                    Nie przesadzajmy. Są. Czy takie nazwiska jak Agnieszka Osiecka, Wojciech Młynarski, Jacek Cygan czy Jonasz Kofta nic ci nie mówią? Więc to nie tak że jesteśmy artystyczną pustynią. Ale z drugiej strony taka Szwecja miała ABBĘ, Ace of Base, Roxette, Rednex... Nic ambitnego ale trochę przebojów stworzyli. I mieli międzynarodowe kariery. Ale jakby nie patrzeć - ilu znasz węgierskich piosenkarzy? Więc to nie jest tak że Polska jest jakimś ewenementem...
                    • mava12 Re: Gorniak 02.01.26, 08:38
                      >Nie przesadzajmy. Są.

to były nazwiska. Teraz nie tworzą bo części już nie ma a reszta na emeryturze.
                      Zgadzam się, że teraz brakuje tekściarzy, a przede wszystkim kompozytorów.
                      Zresztą edytka też już głos ma nie ten...Słuchałam jej występu w Opolu. I tam gdzie kiedys "ciagneła" wysoko to dzis jakaś wokalna ekwilibrystyka i ozdobniki zastępujące głos, który wyraźnie jej sie obnizył. No niestety, to już nie to.
                      • kocynder Re: Gorniak 02.01.26, 10:49
                        "Teraz nie tworzą bo części już nie ma a reszta na emeryturze. Zgadzam się, że teraz brakuje tekściarzy, a przede wszystkim kompozytorów."

Może w jakims stopniu. Jednak głównie to przekonanie "jartystów z Pierdziszewa Dolnego" (płci obojga) że żeby być tekściarzem wystarczy sklecić
                        "Nadeszła wiosna,
                        Więc jestem radosna.
                        Słońca dzikość,
                        Wybuchła miłość."
                        A żeby być kompozytorem wystarczy pi razy oko zajęczęć mniej lub bardziej do taktu który ktoś tam wybija. Ja wiem, że już daaawno temu powstało "śpiewać każdy może" (parafrazując:"pisać teksty każdy może", "układać muzykę każdy może"), chciałabym jednak przypomnieć, że po pierwsze "pierwotny" wykonawca tej frazy nie był piosenkarzem a aktorem i po wtóre piosenka była żartem, a miał on całkiem przyjemny głos i POTRAFIŁ zaśpiewać "bez jaj". Po prostu obecni "wykonawcy" NIE CHCĄ dzielić się kasą za teksty, uważają, że to ONI są "wielgim jartystom" i nie będzie im jakiś tam Cygan tekstów dyktował...
                        • tanebo0001 Re: Gorniak 02.01.26, 10:53
                          Pamiętaj że w Polsce tantiemy dostaje tylko autor tekstu i autor muzyki. Jeśli piosenkarz nie komponuje to ma tylko kasę za koncerty i płyty. Nie ma praw do piosenek. Tak skończyła na przykład Rodowicz która nie ma praw do swoich największych hitów i teraz musimy się z nią męczyć jak daje popisy na scenie w kombinezonie udającym nagość...
                          • kocynder Re: Gorniak 02.01.26, 10:59
                            W sumie myślę, ze co do tantiem to artysta mógłby się z tekściarzem dogadać. Jakoś niektórym się opłaca... Natomiast fakt, głównie starszym. Bo młodzi wolą "swoje" i kij, że tandeta o której w miesiąc po hucznej "premierze" na otwarciu nowego Lidla nikt nie pamięta...
                            • tanebo0001 Re: Gorniak 02.01.26, 11:05
                              Wątpię. Młodzi chcą teraz wszystko i to natychmiast. Dziś chcą być supergwiazdą.
                              • kocynder Re: Gorniak 02.01.26, 11:13
                                "Młodzi chcą teraz wszystko i to natychmiast. Dziś chcą być supergwiazdą"

Tu się zgadzam. Ale problem w tym, że nie są. I kompletnie nie widzą związku przyczynowo - skutkowego między jęczeniem "wiosna - radosna" a brakiem liczących się zaproszeń i możliwości. Tak, trafiają się geniusze, którzy umieją i teks napisać, i melodię ułożyć i jeszcze zaśpiewać hit. Ale właśnie - trafiają się. Taksówkarzowi tez się może trafić klient, który poprosi o kurs z Krakowa do Radomia i nazad za podwójną stawkę. A kioskarzowi klient, który weźmie "Dziennik", da pięćset złotych i nie weźmie reszty. Ale jednak większość nie... wink
                                • tanebo0001 Re: Gorniak 02.01.26, 12:20
                                  Teraz gwiazdki mają nowe kanały zdobywania kasy - instagram i only fans.
                          • mmoni Re: Gorniak 02.01.26, 18:05
                            Nieprawda, są tantiemy wykonawcze, których dystrybucją zajmują się STOART/SAWP, fakt, że niższe od tantiem autorskich (podobno jest to ok.20 - 40%, poza tym do podziału na więcej kieszeni).
                    • kropkaa Re: Gorniak 02.01.26, 10:37
                      Nie przesadzajmy. Są. Czy takie nazwiska jak Agnieszka Osiecka, Wojciech Młynarski, Jacek Cygan czy Jonasz Kofta nic ci nie mówią? Więc to nie tak że jesteśmy artystyczną pustynią

Sugerujesz, że Osiecka czy Kofta mają pisać hity na Eurowizję? Chyba trochę za późno.
                      U Cygana na tekst czeka się podbno bardzo długo. W sumie ciekawe, co i kiedy ostatnio wydał.
                      Andrus też pisze, ale właśnie jakiś poziom taki dość niskich lotów jak na razie, może się jeszcze wyrobi.
    • efekt.papageno Re: Gorniak 02.01.26, 00:00
      Mnie nurtuje co innego: jeszcze niedawno Edzia wyglądała jak A. Dymna i sama o sobie mówiła, że utyła i nie może na siebie patrzeć w lustrze, a teraz tak spektakularnie schudła? Co do repertuaru, to zgadzam się. Dla mnie to taki sam sort artystki jak Viki Gabor, niezły głos, jeden-dwa przeboje, a potem długo, długo nic...
      • jowita771 Re: Gorniak 02.01.26, 10:37
        Ale Wiki Gabor jest na samym początku kariery, tu się może wydarzyć wszystko. Edyta Górniak była w tym miejscu ponad trzydzieści lat temu.
    • tanebo0001 Re: Gorniak 02.01.26, 08:16
      popruntheworld.wordpress.com/2015/11/11/na-czym-tak-naprawde-zarabiaja-wykonawcy/
    • feldmarszalek.duda Re: Gorniak 02.01.26, 17:14
      Edyta Górniak ma piękny, liryczny, a jednocześnie o dużej skali głos, świetny warsztat i jest bardzo muzykalna. Jest też nie za bystra i bardzo wrażliwa.
      Niestety polska scena jest zdominowana obecnie przez wszelkiej maści Dody i Julki Wieniawy, które są po prostu sprytniejsze marketingowo.
      • taki-sobie-nick Re: Gorniak 02.01.26, 20:24
        feldmarszalek.duda napisał(a):

> Edyta Górniak ma piękny, liryczny, a jednocześnie o dużej skali głos, świetny w
        > arsztat i jest bardzo muzykalna. Jest też nie za bystra

Ma tylko podstawówkę. Tak, tak, wiem, papierek się nie liczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka