Dodaj do ulubionych

Rywalizację czas kończyć

08.06.07, 10:57
Nie pytamy już dzisiaj – czy budować metropolię, pytamy – jak to zrobić, aby
możliwie jak najszybciej zbudować metropolię?

Do tego potrzebna jest wola polityczna i zmiany ustawowe. Dlatego też bez
względu na to, kiedy powstanie jedna gmina metropolitalna, czy też starostwo,
punktem wyjścia powinno być zastąpienie rywalizacji różnymi formami
współpracy między zainteresowanymi gminami.

Obszarów i możliwości współpracy jest wiele. Należy do nich między innymi
sformułowanie skoordynowanej polityki przyciągania inwestycji zagranicznych
oraz turystów, rozbudowa portu lotniczego i szybka kolej z niego do Torunia,
(wypracowanie jednej polityki transportowej oraz wspólnych) polityki
komunikacyjnej (w tym bydgosko-toruński bilet elektroniczny), polityki
bezpieczeństwa publicznego, biura planowania przestrzennego, radykalne
dofinansowanie i podniesienie poziomu edukacji oraz szkolnictwa wyższego, a
także ośrodków naukowo-badawczych, wspieranie rozwoju instytucji gospodarki
innowacyjnej, ochrona zasobów przyrody, koordynacja rozwoju kultury i sportu.

Poza środkami unijnymi mamy jeszcze jedną wyjątkową szansę – EURO 2012. W
ramach przygotowań do tego wielkiego wydarzenia rząd zaprezentował plan zmian
legislacyjnych, który obejmie ponad dwadzieścia ustaw, przede wszystkim o
charakterze inwestycyjnym, np. prawo budowlane, zagospodarowanie przestrzenne
czy gospodarkę nieruchomościami. Jest to niepowtarzalna szansa, aby ten
klimat i inwestycje wykorzystać do rozbbudowy naszych miast.

Pozostaje jedynie żywić nadzieję, że politycy, jak również samorządowcy,
uwzględnią w swych programach, a później w działaniach oczekiwania
mieszkańców – szybkiej integracji naszych miast i budowania metropolii.

Nie popełniajmy jednego z najcięższych grzechów, grzechu zaniechania!
Wykorzystajmy wszystkie szanse. Budujmy szybko metropolię. Świat nie będzie
na nas czekał.
Obserwuj wątek
    • michutor Re: Rywalizację czas kończyć 08.06.07, 11:34
      zgoda, ale ja bym zaproponowal takie rozwiazanie w pierwszej kolejnosci:

Bydgoszcz - centrum sportowe (lekkaatletyka, siatkowka), miedzynarodowy port
      lotniczy, centrum badan technologiczno-inzynierskich

Torun - centrum turystyczne (dalsza renowacja starowki), Europejska Stolica
      Kultury (sala koncertowa plus wspolpraca z bydgoskich srodowiskiem muzycznym),
      centrum badan naukowych i technologicznych (w sensie nanotechnologii),

Wloclawek - powinnien byc kandydatem naszego wojewodztwa na goszczenie jeden z
      reprezentacji Euro 2012, lepsza jedna dobra kandydatura.

kto moze ma jakies pomysly jeszcze?
      • rozczarowana-torunianka Re: Rywalizację czas kończyć 08.06.07, 12:38
        jakoś mnie nie rozczarowałeś, michutor;)

Całkiem sensowne "specjalizacje" pod warunkiem pełnej współpracy, którą
        zaznaczyłeś przy Toruniu.

Ponieważ rzecz dotyczy metropolii, to pominęłabym inne miasta.
        Natomiast Euro 2012 powinno odbyć się w Bydgoszczy, jeżli będzie taka możliwość.
        Nie można bowiem zapominać o infrastrukturze, a ta z pewnością lepsza jest w Bydzi.

"Centrowanie" jeszcze może dotyczyć:

Bydgoszcz - centrum festiwali muzycznych
        Toruń - centrum festiwali teatralnych
      • mudah Re: Rywalizację czas kończyć 08.06.07, 13:51
        Masz dzisaiaj wyraznie lepszy dzien. :)

Osobiscie sadze, ze tworzenie jakichkolwiek form zinstycjonalizowanej metropoli
        jest przedwczesne. Bydgoszcz i Torun to dwa odrebne miasta majace wlasne
        oczekiwania i wlasne potrzeby. Do tego oba rzadzone przez nieudacznikow.
        Dombrowicza nie musze tlumaczyc z tego epitetu a i osiagniecia Zalewskiego
        jakims dziwnym trafem sa z reguly w czasie przyszlym. Pierwszy nie robi nic,
        drugi ... wlasciwie tez nic tylko od czasu do czasu gra na sentymentach
        antybydgoskich. Pytam sie po co metropolia i np. kolej BiT gdy Bydgoszcz nie
        moze zbudowac trawaju do Fordonu a Torun mostu przez rzeke. Obie te inwestycje
        sa z punktu widzenia obu miast o niebo wazniejsze niz BIT. Nie podoba mi sie
        takze proponowana przez Ciebie "specjalizacja". Jak to niby sobie wyobrazasz?
        Dekrety? Zarzadzenia? Zakazy?

Metropolia tak, ale na etapie na jakim jestesmy, jako idea pozwalajaca na
        planowanie wspolnych przedsiewziec ktore przydadza sie OBU miastom. A na
        instytucje przyjdzie pora pozniej.

• rozczarowana-torunianka Re: Rywalizację czas kończyć 08.06.07, 22:37
          mudah napisała:

> Osobiscie sadze, ze tworzenie jakichkolwiek form zinstycjonalizowanej
          > metropoli jest przedwczesne. Bydgoszcz i Torun to dwa odrebne miasta majace
          > wlasne oczekiwania i wlasne potrzeby.

To oczywiście racja, ale metropolia może pozwolić na realizowanie tych potrzeb.
          Obydwa miasta nie dostały ostatnio finansowania bo nie miały odpowiedniej siły
          przebicia. Na metropolie są oddzielne fundusze. Ale kto do tego klubu nie
          należy, ten.... sam sobie winien;)

> Do tego oba rzadzone przez nieudacznikow.
          > Dombrowicza nie musze tlumaczyc z tego epitetu a i osiagniecia Zalewskiego
          > jakims dziwnym trafem sa z reguly w czasie przyszlym. Pierwszy nie robi nic,
          > drugi ... wlasciwie tez nic tylko od czasu do czasu gra na sentymentach
          > antybydgoskich. Pytam sie po co metropolia i np. kolej BiT gdy Bydgoszcz nie
          > moze zbudowac trawaju do Fordonu a Torun mostu przez rzeke. Obie te inwestycje
          > sa z punktu widzenia obu miast o niebo wazniejsze niz BIT.

Ależ podsumowanie;)

> Nie podoba mi sie takze proponowana przez Ciebie "specjalizacja". Jak to niby
          > sobie wyobrazasz? Dekrety? Zarzadzenia? Zakazy?

Nie wiem jak michutor to sobie wyobraża, ale dla mnie sprawa jasna.
          "Specjalizacja" oznacza specjalne finansowanie zgłaszanych przez miasta
          propozycji. Ale oczywiście ani dekrety, ani zakazy nie mogą wchodzić w rachubę.
          Każde miasto nie tylko może, ale i powinno zajmować się WSZYSTKIMI rodzajami
          działalności, tylko bez traktowania tego jako priorytety finansowe;)

> Metropolia tak, ale na etapie na jakim jestesmy, jako idea pozwalajaca na
          > planowanie wspolnych przedsiewziec ktore przydadza sie OBU miastom. A na
          > instytucje przyjdzie pora pozniej.

Tak, jak już wszyscy inni się urządzą to my się temu przyjrzymy i zastanowimy
          czy warto:)
          • mudah Re: Rywalizację czas kończyć 08.06.07, 22:54
            >Na metropolie są oddzielne fundusze

Czy ktos moglby konkretnie wskazac te "oddzielne fundusze"? Bo ja sie ich nijak
            nie moge doszukac. Jezeli je odjadziesz, daj znac a ja wejde pod stol i
            odszczekam.

pozdrawiam
            • rozczarowana-torunianka Re: Rywalizację czas kończyć 08.06.07, 23:16
              mudah napisała:

> Czy ktos moglby konkretnie wskazac te "oddzielne fundusze"? Bo ja sie ich
              > nijak nie moge doszukac. Jezeli je odjadziesz, daj znac a ja wejde pod stol i
              > odszczekam.

zadanie wykonałam połowicznie;) czyli Twoje deklaracje też mogłyby być spełnione
              połowicznie:)

rezultaty:
              "15-16 marca b.r. w Warszawie odbyła się konferencja pt.:
              "Metropolie RP potrzebują pomocy od UE".
              Konferencja należy do cyklu odbywających się co roku spotkań prezydentów miast
              UMP oraz ministrów odpowiedzialnych za absorpcję funduszy unijnych.
              Celem tegorocznego, trzeciego już spotkania, była dyskusja przedstawicieli Rządu
              RP oraz władz największych miast polskich nad wsparciem polskich metropolii z
              funduszy strukturalnych oraz Funduszu Spójności w okresie programowania 2007-13.
              Podobnie jak w latach ubiegłych, na konferencji przedstawiono przygotowane przez
              poszczególne miasta prezentacje projektów finansowanych z funduszy europejskich."
              źródło: www.selfgov.gov.pl/aktualnosci/index.html

No i jeszcze ten dokument, który brzmi trochę życzeniowo, ale przyjrzyj się
              podpisom;)
              www.selfgov.gov.pl/stanowiska/archiwum/pdf-y/stan-ump-wsparcie-om-8grudnia05.pdf
              • mudah Re: Rywalizację czas kończyć 09.06.07, 01:25
                Najpierw musze to przeczytac ale na wypadek gdybys miala polowiczna racje co
                mam zrobic? Wejsc pod stol czy szczekac. ?
                • rozczarowana-torunianka Re: Rywalizację czas kończyć 10.06.07, 01:03
                  bez względu na okoliczności wybór należy do Ciebie:)
              • mudah Re: Rywalizację czas kończyć 09.06.07, 05:19
                Szczerze mowiac w powyzszych linkach nie znalazlem tychze pieniedzy. Bydgoszcz
                jest co prawda czlonkiem Uni Metropolii Polskich ale czy z tego cos wynika?

Generalnie uwazam, ze z aktualna "elita" Bydgoszczy i Torunia budowa
                instytucjonalnej metropoli sprowadzi sie do wiecznych przepychanek. Jakos nie
                dojrzalem checi wsparcia przez "elity" torunskie budowy S5, tak waznej dla
                regionu jak i tez nie zauwazylem podobnego wsparcia w odwrotnym kierunku budowy
                mostu w Toruniu. Ciagle sa to dwa osobne miasta i nie zmieni sie to w
                najblizszym czasie.
                • rozczarowana-torunianka Re: Rywalizację czas kończyć 10.06.07, 01:04
                  mudah napisała:

> Szczerze mowiac w powyzszych linkach nie znalazlem tychze pieniedzy.

Nie mogłeś znaleźć, gdyż pieniądze są zdeponowane w banku!
                  • mudah Re: Rywalizację czas kończyć 10.06.07, 02:43
                    >pieniądze są .... w banku!

Tak mowia ale z mojego doswiadczenia wiem, ze chyba ich nie ma. Zawsze wiecej
                    ja daje bankowi niz bank mi. :)
                    • rozczarowana-torunianka Re: Rywalizację czas kończyć 10.06.07, 21:37
                      w tej sytuacji musisz chyba zmienić bank;)
      • muvon200 Re: Rywalizację czas kończyć 08.06.07, 16:00
        Michutor a Ty masz choc cien pojęcia co to jest nanotechnologia? :))
        • mudah Re: Rywalizację czas kończyć 08.06.07, 16:05
          Mysle, ze pochodzi od imienia Nana. (Dawno, dawno temu byla tak ksiazka). :)
          • kuroslip Re: Mdli mnie.... 08.06.07, 21:54
            jak słysze o metropolii.Jakiej? Torun nie potrzebuje do szczescia takiego trupa
            jak byda.
            Szczytem wszystkiego jest tekst torunianki.Euro 2012 urzadzic w bydzie!
            Mozna płakac ze smiechu.Była w tej stolicy (kryminalnej i korupcji)województwa.
            Ludzie to godne pozałowania co sie tam wyprawia.
            I chocby zameldowal sie u nich król Midas,nic im to nie da ,bo byda to dziura.
            Dziura i taka pozostanie.
            Alleluja.
            • mudah Re: Mdli mnie.... 08.06.07, 22:09
              Jestes w ciazy?
            • rozczarowana-torunianka Re: Mdli mnie.... 08.06.07, 22:39
              Miło mi, że potrafiłam wzruszyć Cię do łez, mimo iż wiadomo, że chłopaki nie
              płaczą;)
    • bartolini-bartuomiej Re: Rywalizację czas kończyć 08.06.07, 22:14
      A w ogóle to w jakim celu ta metropolia ma być? Konkrety.
      • kuroslip Re: Rywalizację czas kończyć 09.06.07, 00:15
        Nam metropolia z byda niepotrzebna.łajno lepiej obejsc jak w nie wdepnąc,nie?
      • w_l Re: Rywalizację czas kończyć 09.06.07, 18:05
        bartolini-bartuomiej napisała:

> A w ogóle to w jakim celu ta metropolia ma być? Konkrety.

Jak wiekszosc konsolidacji na wolnym rynku:

- zeby poszerzyc oferte (skierowana tak do przedsiebiorcow jak i ludnosci)
        - zeby obnizyc koszty
        - zeby wykorzystac tzw. efekt synergii

Bo w kupie razniej :)
        Oczywiscie powyzsze samo z siebie sie nie stanie, wymaga to (tak jak w laczonych
        korporacjach) wytezonej pracy, dobrych pomyslow i kapitalu. Dlatego tez niektore
        polaczenia odbierane sa przez rynek entuzjastycznie, inne mniej. W kazdym razie
        operacje te maja potencjal, nie wszyscy zas potrafia go wykorzystac.

W_L
        • mudah Re: Rywalizację czas kończyć 09.06.07, 18:38
          > operacje te maja potencjal, nie wszyscy zas potrafia go wykorzystac.

I tu masz racje. Jak napisalem wyzej z naszymi elitami metropolia bedzie tylko
          polem do przepychanek. Kto ma budowac metropolie? Dombrowicz z Zalewskim?
          Smiechu warte.
        • bartolini-bartuomiej Re: Rywalizację czas kończyć 09.06.07, 19:15
          Ale oferte jaką? Koszty jakie? Konkrety prosiłem, bo o ogólnikach wszyscy mówią.
          • w_l Re: Rywalizację czas kończyć 11.06.07, 05:11
            > Ale oferte jaką? Koszty jakie? Konkrety prosiłem, bo o ogólnikach wszyscy mówią
            > .

A rachunek za konsultacje gdzie przeslac? banalne przyklady z brzegu:

- szersza oferta uczelni wyzszych dla studentow
            - duzo wieksza baza konsumentow (klientow detalicznych) dla przedsiebiorcow
            - duzo wiekszy potencjal nieruchomosci gruntowych lezacych w obszarze
            aglomeracji (mysle to np. o Solcu i Zlejwsi)
            - wieksza sila w zamowieniach publicznych, tanszy marketing (ktorego notabene
            oba miasta nie uprawiaja).

Wydaje mi sie ze kluczowe tu sa punkty 1) transport i 2) MARKETING.

Zamiast pokazywac miasto z Collegium Medicum i miasto z UMK (pomijam konstrukcje
            prawna, chodzi mi o geografie), trzeba by pokazac dwumiasto gdzie jest i UMK i
            CM. Dwumiasto gdzie jest festiwal Kontakt i Opera. Dwumiasto gdzie jest ciekawe
            zabytkowe centrum i gdzie jest port lotniczy i stadion lekkoatletyczny i centrum
            sztuki współczesnej. A jak juz nam tej mlodziezy tu naplynie, to musimy byc
            dwumiastem gdzie sie duzo i ciekawie buduje - od Szwederowa po Rubinkowo. No ale
            wtedy musi sie dac z tego Szwederowa na to Rubinkowo dojechac. Zaczalbym od
            wspolnego marketingu, w tle szukajac koncepcji na transport. Budownictwo samo
            sobie daje rade, tylko trzeba by nagradzac architektow ciekawych inwestycji, bo
            poki co troche nudnawo i sztampowo sie budujemy.
            W tej kwestii Bydgoszcz zreszta lepiej wyglada, bo np. inwestycja arkada-invest
            (lofty + nowe budynki) architektonicznie przewyzsza wszystkie inwestycje
            mieszkaniowe w Toruniu.

Mysle ze cele same sie znajda, gorzej bedzie z dobra wola i funduszami...
            Fundusze sie znajda, ale zaraz bedzie tak:

- ale to powinno isc na most
            - ale to powinno isc na renowacje czegos tam
            - ci zli torunianie znowu nam zabieraja
            - ci zli bydgoszczanie znowu odzyskali tvp3

itepe itede... Najgorsze jest to, ze nie tylko na tym forum, ale i w prasie i na
            wysokich stolkach takie hasla sa promowane. Brak nam wizjonerstwa.

W_L

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka