Dodaj do ulubionych

Toruń przygotowuje się do remontu deptaka

21.07.07, 09:54
Przypomnę,że za beznadziejny stan Szerokiej od początku odpowiedzialny jest
Karol Dargiel.Włos mu z głowy zaten numer , podobnie , jak za inne ,
oczywiście nie spadł.Co do kolejnego kretyńskiego pomysłu p.Narębskiego to
proponuję , aby przywdział damskie szpilki i przeleciał się po swojej
ulubionej kostce granitowej.Będzie miał szansę odrobinę zmądrzeć.
Obserwuj wątek
    • felippee Re: Toruń przygotowuje się do remontu deptaka 21.07.07, 10:25
      "Wówczas na deptaku położono norweski granit skifer w kolorze szaro-zielonym i
      rdzawy skarsit ze Szwecji."

Rzecz w tym, że nie granit tylko łupek!!! Każdy kto choć odrobinę zna się na
      kamieniu już wtedy dokładnie wiedział co będzie. Warto też przypomnieć pamiętne
      wycieczki zarządu miasta do Szwecji w celu "zapoznania" się z ofertą firmy.
      Jedna wielka korupcja i dziadostwo ten deptak.
      • saccularius Re: Toruń przygotowuje się do remontu deptaka 21.07.07, 10:37
        Jakbyś się chodź trochę znał na kamieniu to byś wiedział , że łupek to skała a
        nie kamień. A poza tym to masz racje to jest łupek, może te nazwy są handlowe?
        • felippee Re: Toruń przygotowuje się do remontu deptaka 21.07.07, 12:04
          saccularius napisał:

> Jakbyś się chodź trochę znał na kamieniu to byś wiedział , że łupek to skała a
          > nie kamień.

kamień (Wilga)
          II rz. mnż III, blm 1. ‘rodzaj minerału stanowiącego istotny składnik skorupy
          ziemskiej, zwykle twardego, w formie litej, masywnej bryły skalnej; skała’ 2.
          ‘osad powstający w naczyniach służących do gotowania’

skała (Wilga)
          rz. ż Ia 1. ‘składnik skorupy ziemskiej o określonym składzie mineralnym,
          tworzący większe masy, utworzony wskutek określonych procesów geologicznych’ 2.
          ‘skalista forma terenu, np. wysoka, kamienna, stroma góra, olbrzymi głaz itp.’

Zatem zeby bylo poprawnie powinienem powiedziec ze deptak jest wykonany z
          niewielkich fragmentow skaly lupkowej. Juz dobrze?

> A poza tym to masz racje to jest łupek, może te nazwy są handlowe?

Taaa, a nazwa handlowa fiata 126p jest Maybah? Puknij sie w glowe...
          • gumka7 kamień i skała 21.07.07, 17:52
            otóż nie każda skała jest kamieniem lecz każdy kamień jest skałą.
            Bo jeśli Wam powiem, że ropa naftowa jest skałą to pewnie mnie wyśmiejecie ale
            radzę troszeczkę poczytać.
            • vauban Re: kamień i skała 21.07.07, 18:22
              Co do tej ropy, nie będę się spierał, bo mam wrażenie, że masz rację ;)

Aby powrócić do średniowiecza, proponuję wyłożyć Szeroką drewnem. Tak byłoby i
              historycznie, i miło w stopy. Właścicielkom szpilek proponuję zaś przesiadkę w
              lektyki względnie riksze (A bo co. W Łodzi po Piotrkowskiej mogą jeździć, to w
              Toruniu też).

A serio, to chodnik z granitowych płyt, jaki jest ułożony na większości nowo
              wybrukowanych ulic Starówki, jest ekstra. A kostka przeważnie też, chociaż
              faktycznie, tą na Szewskiej wielki czas przełożyć ;)
              • vauban Może faktycznie bruk drewniany ? 21.07.07, 18:31
                Tak sobie myślę, że to nie byłoby wcale złe wyjście. I tak co kilkanaście lat
                wymieniamy nawierzchnię, a przynajmniej byłoby to oryginalne i przyjazne chodzącym.

Jeśli nie Szeroką, to może którąś z bocznych uliczek - powiedzmy, Szczytna ?
                • gumka7 Re: Może faktycznie bruk drewniany ? 21.07.07, 18:48
                  no to Cie załatwię. Drewniane bruki wymyślono i powszechnie używano w carskiej
                  Rosji. Przyjęły się na naszych terenach np w Warszawie, stosowano je w Stanach
                  Zjednoczonych a że są nietrwałe zostały wyparte przez mieszanki mineralno -
                  bitumiczne.

"Coraz bardziej zniszczone nawierzchnie kamienne, wzrastający ruch drogowy oraz
                  większe prędkości pojazdów zaprzęgowych stały się jednak utrapieniem mieszkańców
                  miast. Poddawano coraz surowszej krytyce nawierzchnie kamienne twierdząc, że:
                  ...oprócz kurzu i błota bruk w miastach powodował dodatkową uciążliwość
                  szkodzącą bardziej wewnętrznej stronie człowieku niż zewnętrznej, tj. huk i
                  turkot ciężkiego ruchu kołowego i związane z tym drżenie i dudnienie /.../ osoby
                  o słabych nerwach, a szczególnie delikatne damy cierpią przez to i mogą sobie
                  zupełnie zdrowie zrujnować... Tak, więc ze względów ekologicznych zaczęto pilnie
                  poszukiwać nawierzchni zdolnej tłumić hałas. Wybór padł na bruk drewniany. Już w
                  1820 roku, kiedy to ułożono bruk drewniany w Piotrogrodzie, władze większości
                  miast europejskich i amerykańskich zdecydowały się na powszechne stosowanie
                  takich konstrukcji. W Warszawie pierwszy bruk drewniany położono w roku 1855.
                  Przetrwał niedługo, bo jedynie 8 lat i w roku 1863 został usunięty z powodu
                  szybkiego gnicia. Późniejsze zastosowania
                  były bardziej udane i dla przykładu w roku 1905 Warszawa miała 161.000 m² bruku
                  z sosny krajowej, a już w 1910 prawie 234.000 m². Odpowiednio zaimpregnowany
                  bruk drewniany wytrzymywał w naszym klimacie do 20 lat. Równocześnie budowano
                  coraz większe powierzchnie nawierzchni ulic, chodników i placów z obrobionej
                  kostki kamiennej."

I co chcesz ruskich ulic ?

A może lepiej wrócić do dalszych rozważań profesora Bogdana Stypułkowskiego,
                  torunianina /kończyliście to samo Liceum Kopernika/ wychowanka szkoły lwowskiej,
                  autora elementarnych podręczników z zakresu drogownictwa:

"Obserwuje się również powszechny nawrót do odbudowy nawierzchni ulic, placów i
                  chodników w technologii z dawnych lat w otoczeniu obiektów zabytkowych. Funkcja
                  powierzchni komunikacyjnych (rodzaj pełnionych przez nią zadań) jest związana z
                  lokalizacją powierzchni w określonym typie zespołu zabytkowego oraz z
                  charakterem i wielkością ruchu na danym obszarze. Do funkcji tej dostosowany
                  powinien być rodzaj materiału warstwy ścieralnej, jej ukształtowanie
                  geometryczne i plastyczne w powiązaniu z charakterem przyległej zabudowy
                  obiektów historycznych."
              • gumka7 Re: kamień i skała 21.07.07, 18:33
                Ja wiem dlaczego nie da się chodzić w szpilkach po toruńskich ulicach. I dobrze
                wiem kto to robi aby po nich chodzić się nie dało. Ale po takich samych ulicach
                w Paryżu czy Amsterdamie chodzić się da.

Czasem sobie myślę, że to jest sposób aby kobitki zainteresować armią - / mamy
                przecież równouprawnienie/ wtedy ginie problem szpilek ;).
                • vauban Re: kamień i skała 21.07.07, 18:36
                  Duże napisy : "Wstęp na ulicę tylko w saperkach". Oraz komisja oceniająca
                  obuwie, prawie jak w meczecie: w nieodpowiednich butach - nie ma wejścia,
                  zapraszamy ponownie... Na bosaka albo w glanach;)
                  • vauban Re: kamień i skała 21.07.07, 18:37
                    A jeśli bez butów, to najpierw umyć nogi, hi hi...
                    • izawawa Re: kamień i skała 21.07.07, 18:48
                      Pójdę na to jeśli oprowadzający mnie po mieście przewodnik również będzie
                      boso ;)
                      • gumka7 Re: kamień i skała 21.07.07, 18:52
                        izawawa napisała:

> Pójdę na to jeśli oprowadzający mnie po mieście przewodnik również będzie
                        > boso ;)

Droga Izo, gotów jestem wraz z moim przyjacielem założyć szpilki i ruszyć na te
                        cholerne i małowiejskie bruki ale pod jednym warunkiem;
                        wszystkie gadatliwe cioty muszą iść przed nami / różowa torebka na pasku przez
                        szyje obowiązkowa/.
                        • izawawa Re: kamień i skała 21.07.07, 18:57
                          Obśmiałam się jak norka ;)
                          Powiedz tylko kiedy będziesz paradował w tych szpilkach a specjalnie i
                          ponadterminowo przyjadę coby ten fakt uwiecznić na zdjęciu, ktore później
                          wkleję w jakimś wątku poświęconym toruńskim ulicom. Cioty oczywiście uwiecznię
                          również :)
                          Z dwojga złego wolę żebyś oprowadzał mnie boso - to musiałoby byc straszne
                          doświadczenie, bruk przetarł mi podeszwy trampek na wylot ;-))
                          • gumka7 Re: woda i dym ;) 21.07.07, 18:59
                            bądź spokojna - nogi mam zgrabne, gorzej o torebkę i szpilki ;)
                            • izawawa Re: woda i dym ;) 21.07.07, 19:01
                              Pożyczę Ci i szpilki i torebkę a jeśli będziesz chciał - nawet mini ;) A na
                              końcu ulicy postawię cebrzyk z zimna wodą ;)
                              • gumka7 Re: woda i dym ;) 21.07.07, 19:11
                                gdyba trasa wiodła przez Szeroką to jeszcze radyjko "Koliber" na pasku byłoby
                                bardzo wskazane ;).
                                • izawawa Re: woda i dym ;) 21.07.07, 19:19
                                  Koliberka nie ma;(
                                  A tak serio mówiąc - deptak jak sama nazwa wskazuje - służy do deptania. Nie
                                  można zbyt długo deptać kostki ani jakiegokolwiek bruku bo to naprawdę duży
                                  dyskomfort, większość ludzi nosi jednak buty na cienkiej podeszwie i
                                  nekoniecznie muszą być to szpilki, wystarczą zwykłe pantofle czy sandały czy
                                  choćby dziecięce buciki. Prowadzenie wózka po bruku to prawdziwy horror.
                                  Deptak musi być równy i gładki.
                                  • gumka7 Re: woda i dym ;) 21.07.07, 19:26
                                    izawawa napisała:

> Deptak musi być równy i gładki.

Ależ oczywiście, tez jestem za komfortem - juz wystarczy tych z mechaniczna
                                    padaczką.
                                    ---------------------
                                    studia.korba.pl/sciagi/medycyna/1,5669,1044,art.html
                              • vauban Piwo i papierosy ;) 21.07.07, 19:16
                                No, teraz ja się obśmiałem jak norka :)

Swoją szosą, to historyk Zernecke, mieszkając bodaj na Żeglarskiej, nakazał
                                swego czasu wyłożyć ulicę słomą, bo mu turkot wozów w pracy naukowej przeszkadzał ;)
                                • izawawa Re: Piwo i papierosy ;) 21.07.07, 19:20
                                  A jeszcze wcześniej okręcano końskie kopyta gałganami coby za głośno o kamień
                                  nie stukały :)
                                  • gumka7 Re: Piwo i papierosy ;) 21.07.07, 19:23
                                    izawawa napisała:

> A jeszcze wcześniej okręcano końskie kopyta gałganami coby za głośno o kamień
                                    > nie stukały :)

To może szpilki da sie czymś okręcić, może szpilki z gumką o odpowiednim
                                    rozmiarze ?
                                  • vauban Re: Piwo i papierosy ;) 21.07.07, 19:24
                                    No, i prosta sprawa - powinny być płyty granitowe, ewentualnie lekko ryflowane,
                                    coby się obcas nie obślizgiwał, i już ;)
                                    • vauban Re: Piwo i papierosy ;) 21.07.07, 19:27
                                      Jakiś taki gruboskórny jestem. Powinienem napisać: kalosze ! Wyłącznie kalosze.
                                      Szeroką ławą idą, miliony nóg, tysiące stóp, a wszystkie w jednym bucie...
                                      • izawawa Re: Piwo i papierosy ;) 21.07.07, 19:28
                                        A na twarzach mają p-gaz a z głosników rozlega się rytm marsza ...;)
                                        • izawawa Re: Piwo i papierosy ;) 21.07.07, 19:29
                                          Atrasznie jestes gruboskórny;) A nie wygladasz na takiego !! :)
                                          • vauban Re: Piwo i papierosy ;) 21.07.07, 19:32
                                            Etam, pozory mylą ;)))
                                      • vauban Re: Piwo i papierosy ;) 21.07.07, 19:31
                                        Fajna ta reklama jest. "Zapominalstwo jest śmiertelnie niebezpieczne". A jeśli
                                        mnie złapią drgawki kloniczne ? Strach, strach, szatan, bracie...
    • pakeroso Toruń przygotowuje się do remontu deptaka 21.07.07, 12:15
      Jeszcze więcej kostki granitowej?? Ja już mam jej dosyć. Próbował ktoś przejść
      zimą przez ośnieżoną lub oblodzoną ul.Szewską?? zabić się na tym można.
    • mika1949 Toruń przygotowuje się do remontu deptaka 21.07.07, 16:07
      zasadnicze pytanie:dla kogo ma być ul.Szeroka? Dla Pana Koserwatora, czy dla
      mieszkańców i turystów? Jeśli dla nas, to ja stanowczo protestuję.Proponuję, aby
      przed nowymi eksperymentami najpierw Pan Konserwator zaprosił swoją żonę i
      koleżanki z biura , ubierze je w szpilki i niech wypróbują na kawałku nową
      nawierzchnię. Już mnie wyrzucono z paru ulic Torunia.Nawet z Nowego Rynku. Niech
      popatrzy lub sam pojedzie po tej "nawierzchni" wózkiem z małym dzieckiem .Czuję
      się dyskryminowana przez projektantów mężczyzn, nie uwzgl. naszego obuwia. To
      nie średniowiecze i ze szpilek też mnie nie"wyrzucą". Chyba się zapytam
      prawników, czy ta dyskryminacja nie podlega odpowiednim paragrafom KC.
      • b3ut Re: Toruń przygotowuje się do remontu deptaka 21.07.07, 16:10
        załóż sprawę właścicielom lodowisk, ścianek wspinaczkowych i stoków narciarskich :-)
        • mika1949 Re: Toruń przygotowuje się do remontu deptaka 21.07.07, 16:13
          Pałko, tam się chodzi w odpowiednim dla środowiska obuwiu, a ulica to i szpilki,
          masz coś przeciw?
          • b3ut Re: Toruń przygotowuje się do remontu deptaka 21.07.07, 18:16
            tak, zawsze protestuję przeciwko głupocie i zaściankowości
    • mega_faflun Toruń przygotowuje się do remontu deptaka 21.07.07, 16:07
      jesli drzewa maja sie pojawic to tylko platanychoc niewiem jak sie rozrosna to
      nie zaslonia calej ulicy . Moze by tak ulozyc tory tramwajowe dla tramwaju
      konnego(choc nie tylko konnego) jako atrakcja turystyczna.
    • mega_faflun Toruń przygotowuje się do remontu deptaka 21.07.07, 16:15
      SZPILKI no tak rzeczywiscie dla prowincjonalnych dam polek to naprawde wielki
      problem przechadzac prozno po bruku lepiej na nowo wylac asfalt nie dla
      wiekszosci liczy sie estetyka
      • mika1949 Re: Toruń przygotowuje się do remontu deptaka 21.07.07, 16:18
        po asfalcie w szpilkach nie przejdziesz , właściwie dobrany but ,podkreśla
        sylwetkę , no nie każdemu i Ty chyba takie "damy" znasz
      • gumka7 Vox populi, vox Dei 21.07.07, 16:27
        kto wie .............. , może wreszcie będzie to dobry deptak pozbawiony wad,
        taki który zadowoli wszystkich. No i koniecznie powinny być latarnie na słupach ;).
    • jonnek Re: Toruń przygotowuje się do remontu deptaka 21.07.07, 16:18
      Szeroka z kostki? To rzeczywiście powrót do XIXw. czemu nie do średniowiecza od
      razu - niech da kocie łby, jak na Podmurnej, gdzie nawet w traperkach ciężko się
      chodzi.
      Może trzeba zrobić referendum - czy starówka należy do mieszkańców Torunia cy
      pana Narębskiego?
      Powinny być płyty granitowe, tak, jak wokół ratusza.
      A jeszcze chcą kraść kostkę z Bydgoskiego.
    • gumka7 Re: Toruń przygotowuje się do remontu deptaka 21.07.07, 16:36
      stefanhenryk napisała:

> Przypomnę,że za beznadziejny stan Szerokiej od początku odpowiedzialny jest
      > Karol Dargiel.

Coś kręcisz i zwyczajnie kłamiesz. Akurat on wcale nie jest winny.
      • stefanhenryk Re: Toruń przygotowuje się do remontu deptaka 21.07.07, 17:25
        Jeżeli dargiel jest rzekomo czysty jak łza , to kto Twoim zdaniem winien jest
        wyrzucenia w błoto kolosalnej kasy jeżeli nie ówczesny szef MZD? Inwestycji
        tego typu nie wykonuje się co kilka lat.Infrastruktura podziemna też podobno
        była poprzednio wymieniona.I jaszcze jedno - nie "napisała" , lecz napisał.A
        Narębski,miłośnik średniowiecza niech obstaluje sobie na Przedzamczu otwarte
        rynsztoki.
        • gumka7 Re: Toruń przygotowuje się do remontu deptaka 21.07.07, 17:30
          stefanhenryk napisała:

> Jeżeli dargiel jest rzekomo czysty jak łza , to kto Twoim zdaniem winien jest
          > wyrzucenia w błoto kolosalnej kasy jeżeli nie ówczesny szef MZD? Inwestycji
          > tego typu nie wykonuje się co kilka lat.Infrastruktura podziemna też podobno
          > była poprzednio wymieniona.I jaszcze jedno

Dlaczego to właśnie ja mam być Twoim nauczycielem ? Wystarczy, że przestaniesz
          kłamać.
          • stefanhenryk Re: Toruń przygotowuje się do remontu deptaka 21.07.07, 22:01
            To ty przestań manipulować. Jeżeli uważasz, że masz rację, to podaj konkretne
            fakty. Ja też zwyczajnie mogę napisać, że kłamiesz, bo cię ... nie lubię.
            • gumka7 Re: Toruń przygotowuje się do remontu deptaka 21.07.07, 22:11
              stefanjahenryka napisała:

> bo cię ... nie lubię.
              Ja też
              • stefanhenryk Re: Toruń przygotowuje się do remontu deptaka 21.07.07, 22:54
                Cieszę się ,ze też się nie lubisz.
                • gumka7 Re: Toruń przygotowuje się do remontu deptaka 21.07.07, 22:57
                  i w końcu wyszło szydło z worka, tam myślałem, w odróżnieniu ode mnie cieszysz
                  się z byle czego i właśnie tym się różnimy. Bywaj.
    • intern Deptak słonia wytrzymał, a ludzi nie...?:) 21.07.07, 17:10
      Ha, a czy pamiętacie, w jaki sposób sprawdzana była wytrzymałość nawierzchni na
      Szerokiej? Co to było za wydarzenie jak słoń tamtędy maszerował:)
      Jeżeli zas chodzi o buty w kontekście nawierzchni, to nawet na maleńkiej
      kaczuszce koszmarnie się chodzi po tej kostce:( Wydaje mi się więc, że takie
      duże płyty, jak np. przy Dworze Artusa, sprawdziłyby się na Szerokiej lepiej...
      Jeżeli zaś jednak będzie kostka i tam, to po prostu zostanie potwierdzona
      polityka pana konserwatora i władz miejskich - remontują Starówkę tylko po to,
      żeby zamykać kolejne ulice dla samochodów, a jak się może również okaże - żeby
      odstraszyć ludzi...
      • gumka7 Re: Deptak słonia wytrzymał, a ludzi nie...?:) 21.07.07, 17:45
        intern napisała:

> Ha, a czy pamiętacie, w jaki sposób sprawdzana była wytrzymałość nawierzchni na
        > Szerokiej?

Czy chcesz przez to powiedzieć, ze słoń został użyty wyłącznie aby spełnić
        wymagania polskich norm dotyczących warunków wykonywania, kontroli i
        nadzorowania robót przy kamiennych nawierzchniach ?
        Moim zdaniem był wyłącznie dodatkiem do okolicznościowego szampana.
        /widziałes cyrk bez słonia ?/
    • mega_faflun Toruń przygotowuje się do remontu deptaka 21.07.07, 17:18
      W tych opiniach to same bzdury nic konkretnego
      • gumka7 Re: Toruń przygotowuje się do remontu deptaka 21.07.07, 18:28
        trochę przesadzasz, padło tutaj bardzo wiele cennych uwag. Przecież to forum a
        nie gotowy /nie do przyjęcia / projekt techniczny. Uważam, że im więcej osób
        wypowie swoje zdanie tym lepszy będzie nowy projekt.
        Zbyt długo żyliśmy z "syndromem " Szerokiej. No chyba, że znów .........
      • pakeroso Re: Toruń przygotowuje się do remontu deptaka 22.07.07, 00:09
        Odnoszę wrażenie że niektóre osoby zrobiły sobie Chata lub ShoutBoxa z tego
        forum i prowadzą bzdurną konwersację, niewnoszącą nic sensownego do tematu i
        wbijają bezsensowne posty, których większość czytelników nie ma ochoty czytać.
        Kurde idźcie sobie pogadać przez GG.
      • gumka7 Re: Toruń przygotowuje się do remontu deptaka 26.07.07, 11:01
        mega_faflun napisał:

> W tych opiniach to same bzdury nic konkretnego

konkrety to znajdziesz tutaj
        mzd.torun.pl/bip/index.php?str=657
        w załaczniku SIWZ
        • gumka7 Re: Toruń przygotowuje się do remontu deptaka 26.07.07, 19:13
          a jeśli tylko trochę poczytacie to możemy powrócić do dyskusji ;)
    • gumka7 remont deptaka 21.07.07, 20:18
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,737,32297813,66279409.html
      • stefanhenryk Re: remont deptaka 21.07.07, 22:11
        No właśnie. Zdjątka bez komentarza.
      • gumka7 Re: remont deptaka 21.07.07, 22:39
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,737,32297813,54287178.html
        • stefanhenryk Re: remont deptaka 21.07.07, 22:58
          Mam nadzieję , że ci panowie pracują za dargle i wieczorkowe pieniądze.
          • gumka7 Re: remont deptaka 21.07.07, 23:02
            i nadzieja niech Cię już nigdy nie opuszcza, inaczej zostaniesz sierotą do
            kwadratu ;).
            • vauban Jebudu bach ! 21.07.07, 23:51
              A już zaczynało się robić zabawnie. I jak zwykle, nic z tego. Qrna, bawić się
              najwyraźniej nie umiecie, czy co ?
              • gumka7 Re: Jebudu bach ! 21.07.07, 23:54
                umiemy, umiemy, tylko ona sika do mojej piaskownicy, a wie niewiele i cały czas
                ściemnia.
                • vauban Re: Jebudu ! 22.07.07, 00:02
                  Sikać też trezba umieć. Dobranoc, bo nie wlezę tam, gdzie potrzeba.
                • stefanhenryk Re: Jebudu bach ! 23.07.07, 10:39
                  Koleżka z MZD, czy też przez rozum cięty i una umyśle szwankujący?
                  • vauban My są takie TWA *;) 26.07.07, 12:39
                    Co nie "lubieją" trzech rzeczy:
                    - jak ktoś pisze o czymś, nie wiedząc nic na temat,
                    - podkręca spór z Bydgoszczą,
                    - nie ma poczucia humoru.

* Dla zaawansowanych skrót jest oczywisty.
    • mac_byd Toruń przygotowuje się do remontu deptaka 22.07.07, 01:56
      I to jest dopiero skandal, spieprzyli deptak a teraz chcą kasę z Unii!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka